Thursday, May 31, 2018

Το σινεμά της ΚΟΥΒΑΣ Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 (6-7) στην εκπομπή ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 (6-7) στην εκπομπή ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ της ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ θα μιλήσουμε για το Σινεμά της ΚΟΥΒΑΣ











Σας περιμένουμε, ως πάντα, στον φιλόξενο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό



http://ilioupolisonline.gr/radio/index.html













Χορηγός: μεζεδοποτείο ΑΕΡΟΣΠΟΡΟΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΘΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2018 - ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ (ΑΠΟ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ), 9:00 ΚΑΙ 11:00 μ.μ., ΣΤΟΝ ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ "ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ"



ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

31η ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2018

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 9:00 μ.μ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 11:00 μ.μ.

(Από τις 22/08/2018 στις 8:30 μ.μ. και στις 10:30 μ.μ.)

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»

                                     (Λεωφ. Ειρήνης 50, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άνω Ηλιούπολη,

Τηλ.: 210 9937870, 210 9941199, 210 9914732, 6945405825, E-mail: info@klh.gr

Ιστοσελίδα: www.klh.gr





AVANT PREMIЀRE

l ΤΕΤΑΡΤΗ   06/06/2018       Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ                     
του Νίκου Κορνήλιου (ΕΛΛΑΔΑ, 2017, έγχρωμη, 120΄)

Στην προβολή θα παρευρίσκονται ο Νίκος Κορνήλιος, ηθοποιοί και συνεργάτες της ταινίας.
 Ένας διάσημος ηθοποιός (Κώστας Αρζόγλου), μετά από ένα έμφραγμα καλεί κοντά του τις δύο κόρες του, από το Βέλγιο και τη Γαλλία. Προσπαθώντας να τις κρατήσει δίπλα του, τους προτείνει να ανεβάσουν μαζί έναν Μάκβεθ για τρεις. Στη διάρκεια των προβών έρχονται στην επιφάνεια σκληρές αλήθειες για τον πατέρα που ήταν πάντα απών, δοσμένος ολοκληρωτικά στην τέχνη του. Εκείνος προκαλεί τις ηθοποιούς-κόρες του να χρησιμοποιήσουν το τραυματικό αυτό παρελθόν στην ερμηνεία των ρόλων. Μέσα από την εγγύτητα των διαδοχικών προβών τα ψυχικά ρήγματα βαθαίνουν.



ΤΖΙΜ ΤΖΑΡΜΟΥΣ - ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

l ΤΕΤΑΡΤΗ   13/06/2018       MYSTERY TRAIN         
του Τζιμ Τζάρμους (ΗΠΑ/ΙΑΠΩΝΙΑ, 1989, έγχρωμη, 110΄)



Ο Τζιμ Τζάρμους, εμβληματική μορφή του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου, έχει γυρίσει δεκατέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους στη διάρκεια της τριανταοκτάχρονης δημιουργικής του πορείας. Στην ταινία του Mystery Train αφηγείται τρεις αλληλοεπικαλυπτόμενες αλλά ανεξάρτητες μεταξύ τους ιστορίες που εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς στο φτηνό ξενοδοχείο «Arcade» του Μέμφις: Ένα ζευγάρι Γιαπωνέζων σε ένα ταξίδι-προσκύνημα στη γενέτειρα του Έλβις Πρίσλεϊ Μέμφις, μια νεαρή Ιταλίδα που αντικρίζει εκστασιασμένη το φάντασμα του «Βασιλιά» Έλβις αυτοπροσώπως, ένας κυνηγημένος Άγγλος που τον αποκαλούν κοροϊδευτικά «Έλβις». Μαύρο, ανατρεπτικό χιούμορ, ποιητική διάθεση, ροκ αναφορές.       



l ΤΕΤΑΡΤΗ   20/06/2018       Ο ΝΕΚΡΟΣ (DEAD MAN)
του Τζιμ Τζάρμους (ΗΠΑ/ΓΕΡΜΑΝΙΑ/ΙΑΠΩΝΙΑ, 1995, ασπρόμαυρη, 121΄)

Κορυφαία ταινία της φιλμογραφίας του Τζιμ Τζάρμους. Ένα ονειρικό ταξίδι μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα ο νεαρός λογιστής Ουίλιαμ Μπλέικ (Τζόνι Ντεπ) ταξιδεύει στα δυτικά σύνορα της Αμερικής. Εκεί θα συναντήσει τον Κανένα, έναν παράξενο Ινδιάνο, ο οποίος πιστεύει ότι ο Μπλέικ είναι η μετενσάρκωση του αγαπημένου του Άγγλου ποιητή Ουίλιαμ Μπλέικ (1757-1827). Ο Κανένας θα γίνει ο οδηγός του σε έναν άλλο μυστηριακό κόσμο. Μυσταγωγική, ελεγειακή ατμόσφαιρα, εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Ρόμπι Μίλερ, μινιμαλιστική, υπνωτιστική, αυτοσχεδιαστική μουσική του Νιλ Γιανγκ.



Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ  ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΑΤΙΡΑΣ

l ΤΕΤΑΡΤΗ  27/06/2018        Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ (THE LADYKILLERS)
του Αλεξάντερ Μακέντρικ (ΒΡΕΤΑΝΙΑ, 1955, έγχρωμη, 91΄)



Μια πανέξυπνη μαύρη κωμωδία με πρωτότυπο σενάριο και εντυπωσιακές ερμηνείες. Η πιο χαρακτηριστική και διάσημη ταινία των βρετανικών στούντιο Ίλινγκ (Ealing Studios) τη δεκαετία του ’50. Μια συμμορία πέντε αντρών, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρκους (Άλεκ Γκίνες), ετοιμάζει μεγάλη ληστεία. Για να το πετύχουν, μεταμφιέζονται σε ορχήστρα μουσικών και νοικιάζουν δωμάτιο σε μια γριούλα που ζει απομονωμένη με τους παπαγάλους της. Όταν αυτή αντιλαμβάνεται πως κάτι τρέχει, η συμμορία αποφασίζει να τη δολοφονήσει.



l ΤΕΤΑΡΤΗ  04/07/2018        ΘΕΕ ΜΟΥ ΤΙ ΣΟΥ ΚΑΝΑΜΕ;

(QU’EST-CE QU’ON A FAIT AU BON DIEU?)
του Φιλίπ ντε Σοβερόν (ΓΑΛΛΙΑ, 2014, έγχρωμη, 97΄)



Aνάλαφρη κωμωδία που σατιρίζει τα λαογραφικά και κοινωνικοθρησκευτικά στερεότυπα. Η πιο επιτυχημένη ταινία στη Γαλλία πριν από τέσσερα χρόνια (8 εκατομμύρια εισιτήρια στις γαλλικές αίθουσες). H Mαρί και ο Κλοντ Βερνέιγ είναι ένα παραδοσιακό ζευγάρι της μεσοαστικής γαλλικής κοινωνίας, που έχουν τέσσερις κόρες. Οι τρεις από αυτές έχουν παντρευτεί ξένους γαμπρούς. Όταν η τέταρτη τους ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί τον Σαρλ, παραλείπει ότι είναι από την Αφρική... Απολαυστικός ο Κριστιάν Κλαβιέ στον ρόλο του πατέρα.



l ΤΕΤΑΡΤΗ   11/07/2018       ΟΙ ΑΣΥΛΛΗΠΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΛΟΥΙ ΝΤΕ ΦΙΝΕΣ

(LES GRANDES VACANCES)

                                                     του Ζαν Ζιρό (ΓΑΛΛΙΑ/ΙΤΑΛΙΑ, 1967, έγχρωμη, 85΄)



Ο Λουί ντε Φινές (1914-1983) σε μια από τις πιο διάσημες κωμωδίες του της δεκαετίας του ’60. Ο δημοφιλής Γάλλος κωμικός ηθοποιός υποδύεται τον αυταρχικό διευθυντή ενός αυστηρού γαλλικού οικοτροφείου που ανακαλύπτει έξαλλος ότι ο γιος του         έχει αποτύχει στις εξετάσεις των αγγλικών. Αποφασίζει να τον στείλει με ένα πρόγραμμα ανταλλαγής σπουδαστών το καλοκαίρι     στην Αγγλία και να δεχθεί στη θέση του την κόρη ενός πλούσιου παραγωγού ουίσκι. Άφθονο γέλιο, αστείες φάρσες, κωμικοτραγικές παρεξηγήσεις και σπαρταριστοί διάλογοι.




ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

l ΤΕΤΑΡΤΗ   18/07/2018       ΕΠΤΑ ΦΟΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΑ

(SETTE VOLTE DONNA / WOMAN TIMES SEVEN)
του Βιτόριο Ντε Σίκα (ΙΤΑΛΙΑ/ΓΑΛΛΙΑ/ΗΠΑ, 1967, έγχρωμη, 99΄)



Επτά αυτοτελείς ιστορίες με θέμα τη μοιχεία. Επτά ιστορίες που έχουν ως αντικείμενο τον ευαίσθητο και δυναμικό ταυτόχρονα, αλλά και απροσδιόριστο και ευμετάβλητο χαρακτήρα της γυναίκας. Σε αυτή τη σπονδυλωτή ταινία του Βιτόριο Ντε Σίκα (1901-1974), η γοητευτική Σίρλεϊ ΜακΛέιν υποδύεται εξαιρετικά επτά διαφορετικούς χαρακτήρες γυναικών. Κριτική των σχέσεων των δύο φύλων, της σεξουαλικότητας, της γυναικείας συμπεριφοράς και της κοινωνικής υποκρισίας.





l ΤΕΤΑΡΤΗ   25/07/2018       ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ (JEUNE FEMME)
της Λεονόρ Σεράιγ (ΓΑΛΛΙΑ, 2017, έγχρωμη, 97΄)

Χρυσή Κάμερα (Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα») στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κανών
Η πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα Λεονόρ Σεράιγ, με ένα προσωπικό, δικό της μοντέρνο τρόπο, σκιαγραφεί μοναδικά ένα ξεχωριστό, περίπλοκο πορτρέτο γυναικείας χειραφέτησης. Η νεαρή Πόλα, απογοητευμένη ερωτικά, χωρίς χρήματα, με παρέα μόνο μια γάτα, επιστρέφει στο Παρίσι μετά από μακρόχρονη απουσία. Τυχαίες και μη συναντήσεις θα τη φέρουν σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους, κυρίως όμως με τις πραγματικές επιθυμίες και τα όνειρά της. Δυναμική η ερμηνεία της Λετίσια Ντος, βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε σκηνής της ταινίας.



l ΤΕΤΑΡΤΗ   01/08/2018       ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ  (L’IMPORTANT C’EST D’AIMER)
του Αντρέι Ζουλάφσκι (ΓΑΛΛΙΑ/ΙΤΑΛΙΑ/Ο.Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, 1975, έγχρωμη, 105΄)

Βραβείο César (Γαλλία, 1976) Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (Ρόμι Σνάιντερ)
Η αριστουργηματική, πρώτη γαλλόφωνη ταινία του Πολωνού Αντρέι Ζουλάφσκι, με τη σπαρακτική και ακραία ρομαντική ιστορία της σφράγισε μια ολόκληρη εποχή. Μια ιστορία έρωτα και πάθους, που στην εξέλιξή της παίρνει διαστάσεις τραγωδίας. Μια ταινία πάνω στη ζωή και στον κόσμο του θεάματος. Συγκλονιστική η ερμηνεία της Ρόμι Σνάιντερ (1938-1982) στον ρόλο μιας εύθραυστης, τρομαγμένης και επίμονης γυναίκας, με ταραγμένη ψυχοσύνθεση, τσακισμένη αθωότητα και μόνιμη αμφιβολία στα μάτια.  Σπαρακτική η μουσική του Ζορζ Ντελρί.


ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙ ΝΤΙΝ ΣΤΑΝΤΟΝ (1926-2017)

l ΤΕΤΑΡΤΗ   08/08/2018       LUCKY
του Τζον Κάρολ Λιντς (ΗΠΑ, 2017, έγχρωμη, 88΄)

Το κύκνειο άσμα του Αμερικανού ηθοποιού Χάρι Ντιν Στάντον (1926-2017). Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζον Κάρολ Λιντς είναι μια ταινία γεμάτη αγάπη για τη ζωή και την καριέρα του βετεράνου ηθοποιού, δοσμένη με χιούμορ και τρυφερότητα. Το γεωγραφικό και πνευματικό ταξίδι ενός ηλικιωμένου άθεου προς την αυτογνωσία, την αποδοχή της θνητότητάς του και της ανάγκης για επαφή με άλλους ανθρώπους. Ένας  διαλογισμός για τη μοναξιά, την πνευματικότητα, τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις.

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

l    ΤΕΤΑΡΤΗ  15/08/2018     ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΝΥΧΤΑΣ (POSOKI / DIRECTIONS)
του Στέφαν Κομαντάρεφ (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ/ΓΕΡΜΑΝΙΑ/FYROM, 2017, έγχρωμη, 103’)



Πέντε νυχτερινές διαδρομές στη Βουλγαρία της κρίσης, της διαφθοράς, της πίστης, της ελπίδας. Ένας χρεωμένος ταξιτζής πυροβολεί θανάσιμα τον τραπεζίτη που τον εκβιάζει και στη συνέχεια αυτοκτονεί. Το ίδιο βράδυ, κι ενώ στο ραδιόφωνο οι πάντες σχολιάζουν το περιστατικό, πέντε συνάδελφοί του κάνουν τη βάρδια τους. Ο Στέφαν Κομαντάρεφ μέσα από τις διαφορετικές ιστορίες της ταινίας απεικονίζει τη ζοφερή πραγματικότητα της σύγχρονης βουλγαρικής κοινωνίας.



l ΤΕΤΑΡΤΗ   22/08/2018       ΤΖΑΝΓΚΟ, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΟΥΙΝΓΚ (DJANGO)

                                                     του Ετιέν Κομάρ (ΓΑΛΛΙΑ, 2017, έγχρωμη, 117΄)



Ο Τζάνγκο Ράινχαρντ (1910-1953), τσιγγάνος του Βελγίου, ήταν πρωτοποριακός βιρτουόζος κιθαρίστας της τζαζ και συνθέτης, που ξεχώρισε για την τεχνική και τη δεξιοτεχνία του, ενώ εφηύρε ένα εντελώς νέο στιλ τεχνικής τζαζ κιθάρας, που πλέον είναι μουσική παράδοση στη γαλλική τσιγγάνικη κουλτούρα. Στο κατεχόμενο Παρίσι του 1943 ο Τζάνγκο Ράινχαρντ είναι ο βασιλιάς του σουίνγκ. Η γερμανική προπαγάνδα τού ζητά να ταξιδέψει στο Βερολίνο για συναυλίες, ενώ οι ομοεθνείς του τσιγγάνοι καταδιώκονται από τους ναζί. Έτσι αποφασίζει να διαφύγει στην Ελβετία μαζί με τη σύζυγο και τη μητέρα του.



l ΤΕΤΑΡΤΗ   29/08/2018       Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ (TOIVON TUOLLA PUOLEN)

                                                     του Άκι Καουρισμάκι (ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ/ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 2017, έγχρωμη, 98΄)

Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου
Η ταινία του Άκι Καουρισμάκι πραγματεύεται με μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο, μέσα από την ιδιαίτερη, μινιμαλιστική ματιά του σκηνοθέτη, το προσφυγικό ζήτημα, ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα της εποχής μας. Ένας πωλητής αντρικών πουκαμίσων εγκαταλείπει τη γυναίκα, το σπίτι και την εταιρεία του, κερδίζει ένα σεβαστό ποσό σε μια παρτίδα πόκερ και αγοράζει ένα εστιατόριο. Παράλληλα, δίνει δουλειά και βοηθά έναν Σύρο πρόσφυγα κι έτσι δύο άντρες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για διαφορετικούς λόγους αλλάζουν μαζί τις ζωές του.



ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ

l ΤΕΤΑΡΤΗ   05/09/2018       ΠΡΟΣΩΠΑ & ΙΣΤΟΡΙΕΣ (VISAGES VILLAGES / FACES PLACES)
των Ανιές Βαρντά και JR (ΓΑΛΛΙΑ, 2017, έγχρωμη, 89΄)

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κανών
Η 90χρονη σκηνοθέτις Ανιές Βαρντά και ο 35χρονος φωτογράφος και εικαστικός Ζε Αρ (JR) διασχίζουν την επαρχιακή Γαλλία με ένα φορτηγάκι-φωτογραφικό θάλαμο. Συναντώντας καθημερινούς ανθρώπους, δημιουργούν τα γιγάντια πορτρέτα τους και αναρτώντας τα σε δημόσιους χώρους επεμβαίνουν δημιουργικά στο τοπίο. Συγγενικές ψυχές, η Βαρντά και ο JR μοιράζονται το πάθος για τις εικόνες και το πώς αυτές δημιουργούνται, παρουσιάζονται και μοιράζονται. Ένας ύμνος στην ομορφιά των απλών ανθρώπων και των απρόσμενων ιστοριών τους και στην υπέρτατη αξία της μνήμης.



l ΤΕΤΑΡΤΗ   12/09/2018      ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΝΕΓΡΟΣ ΣΟΥ (I AM NOT YOUR NEGRO)
του Ραούλ Πεκ (ΕΛΒΕΤΙΑ/ΓΑΛΛΙΑ/ΒΕΛΓΙΟ/ΗΠΑ, 2016, έγχρωμη, 93΄)

Βραβείο BAFTA (Βρετανία, 2018) Καλύτερου Ντοκιμαντέρ
Βραβείο Κοινού Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου

Με μια αφήγηση που αποτελείται εξ ολοκλήρου από τα λόγια του συγγραφέα Τζέιμς Μπόλντουϊν (1924- 1987), από προσωπικές του εμφανίσεις και από το κείμενο του τελευταίου του βιβλίου, Remember This House, που έμεινε ημιτελές, το ντοκιμαντέρ αυτό είναι η επιτομή της «black power». Μιλώντας για τους τραγικούς θανάτους των ηγετών του κινήματος για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα  των μαύρων, Μάλκολμ X, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Μέντγκαρ Έβερς, καταδεικνύει το πώς η εικόνα (και η πραγματικότητα) των μαύρων στη σημερινή Αμερική είναι κατασκευασμένη και επιβεβλημένη.


           Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ συμπλήρωσε φέτος 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

           Η δραστηριότητά της όλο αυτό το διάστημα υπήρξε πλούσια και πολύπλευρη:

Προβολές ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους από τον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο.
Ειδικές προβολές-εκδηλώσεις
Σεμινάρια, εργαστήρια, μαθήματα, συζητήσεις, εκθέσεις.
Εκδόσεις, δημοσιεύσεις (Περιοδικό ΠΡΟΣΕΧΩΣ, ειδικά φυλλάδια, προγράμματα, κείμενα σε περιοδικά και εφημερίδες).

Οι προβολές της Λέσχης με το τέλος της θερινής περιόδου 2018 θα φτάσουν τις 1.801 (874 ταινίες μεγάλου μήκους και 927 μικρού). Οι ταινίες προέρχονται από 55 χώρες και καλύπτουν το διάστημα από το 1894 έως σήμερα.
                   ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

Monday, May 28, 2018

Tsakthan Daily 29/5/2018 -- Η σύγκρουση στη σχέση απασχόλησης

"Βρίσκω την τηλεόραση πολύ μορφωτική. Κάθε φορά που κάποιος την ανοίγει, πηγαίνω στο άλλο δωμάτιο και διαβάζω ένα βιβλίο. "
- Groucho Marx







Μια λιγότερο γνωστή αλλά διόλου ασήμαντη μορφή απεργίας είναι το μποϊκοτάζ, όπου οι μη απεργούντες εργάτες αρνούνται να χρησιμοποιήσουν εμπορεύματα και αγαθά που παρήχθησαν από εταιρείες των οποίων το προσωπικό απεργεί. Τέλος, υπάρχουν οι απεργίες δικαιοδοσίας (jurisdiction strikes) όπου δύο συνδικάτα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το δικαίωμα εκπροσώπησης μιας ομάδας εργατών.

Η απεργία, λοιπόν, είναι μια μορφή κοινωνικής σύγκρουσης. Ως σύγκρουση ορίζεται ο αγώνας, η μάχη και η πάλη, «δηλαδή μια φυσική αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα μέρη». Με μια πιο διευρυμένη έννοια, σύγκρουση είναι «αντιληπτή διάσταση ενδιαφερόντων» και «πεποίθηση ότι οι φιλοδοξίες των εμπλεκομένων δεν μπορούν να επιτευχθούν ταυτόχρονα». Αυτή η διευρυμένη έννοια της σύγκρουσης πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη συνέχιση της συζήτησης καθώς συμπαρασύρει μαζί της την έννοια της απεργίας στη διεύρυνση των σημασιών της.


Τα συμφέροντα των εργαζομένων προωθούνται σε ένα ευρύ μέτωπο και η εργασιακή σύγκρουση περιλαμβάνει τόσο την απεργία όσο και το ρόλο των συνδικάτων ως εκπροσώπων των εργαζομένων. Όλες οι μορφές αντίστασης παίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της διαπραγματευτικής προσπάθειας και ως ένα βαθμό υπάρχει ένα συνεχές μεταξύ αυτών των τύπων σύγκρουσης και των πιο άτυπων. Η σύγκρουση στη σχέση απασχόλησης είχε σημαντική επίδραση στις θεωρίες περί εργασιακών σχέσεων.

Θανάσης Τσακίρης






Λευκό πανί - 2006     
 
Στίχοι:   Explicit
Μουσική:   Στίχοιμα
Ερμηνεία: Χρήστος Θηβαίος & Στίχοιμα  

Νιώθω κλεισμένος μέσα σε ένα παλιό σινεμά του εξήντα
οι ουρανοί ψηλά μοιάζουν λευκό πανί, κοίτα
είναι τ’ αστέρια που φωτίζουνε επάνω απ’ την Αθήνα
ο απίστευτος Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Μελίνα

Αυτό που ψάχνουμε είναι μέσα απ’ τα τρένα όταν κοιτάμε
αστέρια, σαν την Βλαχοπούλου τη Ρένα
σαν τον Παπαγιανώπουλο, την Αλίκη και τον Χορν
όταν χιούμορ και ερμηνεία σπάγαν όλα τα ρεκόρ

Τη Γώγου να χορεύει τουίστ και ο δίσκος να παίζει
όλη η θάλασσα να χύνεται απ’ τα μάτια της Καρέζη
θέλω πάλι Εξαρχάκο και Κώστα Χατζηχρήστο
τον Ορέστη Μακρή και τον Ρίζο τον Νίκο

Τον Σταυρίδη και τον μεγάλο Λογοθετίδη
τον Παπαμιχαήλ με μπουζούκι και στυλ
θέλω λίγο από τη θλίψη μες τα μάτια της Λαμπέτη
όσο φεύγουν αυτοί γινόμαστε και πιο φτωχοί

Τα φώτα τώρα ας ξανανοίξουν στη σκηνή
γιατί γεμίσανε αστέρια οι ουρανοί
μιας εποχής η τελευταία προβολή
οι ήρωες μου κλεισμένοι μέσα σε ένα λευκό πανί

Θέλω να πάω σε ένα κουτούκι μια μέρα και ξάφνου να βρω
τον Μάρκο Βαμβακάρη να παίζει με το κοινό
α ρε αλάνι, την επόμενη φορά φέρε μαζί σου
αγγέλους απ’ τα υπόγεια ωδεία του παραδείσου

Τον Χιώτη και τον Τσιτσάνη σ’ όλα να πιάνει
και την Μπέλου να τραγουδάει αργά στο λιμάνι
τον Χατζιδάκι να ντύνει τις ταινίες της εποχής με μουσική
Μάρκο, κοίτα να είναι όλοι εκεί

Τον Ξυλούρη γιατί μπήκανε στην πόλη οχθροί
τον Καζαντζίδη το τελευταίο βράδυ μου να πει
τον Μπιθικώτση φέρε μες στου Μπελαμή το ουζερί
μία φορά ν’ ακούσω έστω τη φραγκοσυριανή

Ή το Άξιον Εστί δίπλα στον Θεοδωράκη
τον Ζαμπέτα πρώτο μπουζούκι μες στο κουτούκι
ραντεβού λοιπόν εκεί ψηλά κι όσο τα καταφέρνω
τον σεβασμό που έχω για εσάς σε δυο κουπλέ τον στέλνω

Τα φώτα τώρα ας ξανανοίξουν στη σκηνή
γιατί γεμίσανε αστέρια οι ουρανοί
μιας εποχής η τελευταία προβολή

οι ήρωες μου κλεισμένοι μέσα σε ένα λευκό πανί

https://www.youtube.com/watch?v=0d0V0uKJTMA




ΕΞΟΔΟΣ

Η απελευθέρωση
Κωμωδία του Δημήτρη Τσεκούρα 
Διαρκεια : 85 ' 
Σκηνοθ.:Ζ. Ξανθοπούλου 
Ερμηνεύουν: Β. Βηλαράς, Κ. Δημάτη, Άρης Ντελία.

Μια μέρα εθνικής επετείου, μια οικογένεια, ένας έρωτας,ο φασισμός, η αποκάλυψη με το μοιραίο τέλος. Ένα έργο για τα μεγάλα και μικρά που διαμορφώνουν τη ζωή.

ΕΝΤΟΣ

Τρίτη 29 Μαΐου
COSMOTE CINEMA 1HD/COSMOTE TV
18:40

Σνόουντεν 
Snowden
Δραματική 2016 | Έγχρ. | Διάρκεια: 134'
Γαλλο-γερμανική ταινία του Όλιβερ Στόουν, με τους Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Σάιλιν Γούντλι, Ζάκαρι Κουίντο.Η ιστορία του Έντουαρντ Σνόουντεν, υψηλόβαθμου στελέχους της CIA και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που αποκάλυπταν τις μεθόδους παρακολούθησης των… πάντων από την αμερικανική κυβέρνηση.


Τρίτη 29/5 στην εκπομπή ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ η Χριστίνα Καρακιουλάφη "Κοινωνιολογία των Εργασιακών Σχέσεων"

Την Τρίτη 29 Μαΐου 2018 (8-9μμ) στην εκπομπή ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ φιλοξενούμε την Χριστίνα Καρακιουλάφη (Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, «Κοινωνιολογία των Εργασιακών Σχέσεων»).



Σας περιμένουμε, όπως πάντα, στον φιλόξενο διαδικτυακό ραδιοσταθμό IlioupolisOnAir
http://www.ilioupolisonline.gr/radio/index.html


Σπουδές

Πτυχίο τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (1996)
Μεταπτυχιακό δίπλωμα D.E.A. στην «Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων» στο CNAM (Conservatoire National des Arts et des Metiers) (Παρίσι, Γαλλία) (1997)
Διδακτορικό δίπλωμα στην Κοινωνιολογία του Πανεπιστημίου Paris 1 (Παρίσι, Γαλλία) (2002).

Σταδιοδρομία

Από το 2003 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα μαθήματα που διδάσκει άπτονται του πεδίου των ερεγασιακών σχέσεων και της κοινωνιολογίας της εργασίας.

Ενδιαφέροντα

Εργασιακές σχέσεις – Κοινωνιολογία της εργασίας

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις

“Être acteur professionnel en Grèce : un travail de passion ou un emploi comme tous les autres ?, στο Leroux, N. & Loriol, M. (επιμ.), La passion au travail, Eres, Paris. (υπο δημοσίευση)
«Les syndicats face aux memoranda”, Chronique Internationale de l’IRES (υπο δημοσίευση)
« Les plans d’austérité imposés à la Grèce : impact sur les droits sociaux et syndicaux et réactions syndicales », Politique et Sociétés (υπο δημοσίευση)
«Βίωμα της ανεργίας και αντίληψη της εργασίας : Η περίπτωση των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων», στο Σπυριδάκης Μ. (επιμ.), Ανεργία και Εργασιακή Επισφάλεια: Όψεις ενός Εμμένοντος Κινδύνου, Αθήνα : Αλεξάνδρεια, 2013.
Εργασιακές Σχέσεις : Θεωρητικές προσεγγίσεις και εμπειρικά ζητήματα, Αθήνα : Παπαζήσης, 2012.
“Les syndicats grecs dans un contexte de crise économique”, Les Mondes du Travail, no 12, novembre, 2012.
«“Όταν η δουλειά σκοτώνει” : το παράδειγμα των αυτοκτονιών στην France Telecom και οι κοινωνιολογικές ερμηνείες των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στους χώρους εργασίας», Ουτοπία, 101, Νοέμβριος-Δεκέμβριος, 2012.
«“Είναι και τέχνη και επάγγελμα” : Προσλήψεις της καλλιτεχνικής εργασίας – Το παράδειγμα των ηθοποιών στην Ελλάδα », Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών τεύχος 137-138 Α’-Β’, 2012, σσ.113-140.
«Οι εργασιακές σχέσεις στην Ε.Ε. : κοινωνικός διάλογος και συλλογικές διαπραγματεύσεις», στο Σακελλαρόπουλος, Θ. (επιμ.), Η κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αθήνα: Διόνικος, 2011.
«Ποιότητα της εργασίας και της απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας», στο Παπαδάκης, Ν. και Σπυριδάκης Μ. (επιμ.) «Αγορά Εργασίας, Κατάρτιση, Δια βίου Μάθηση και Απασχόληση. Δομές, θεσμοί Αθήνα : Εκδ. Ι. Σιδέρης, σσ. 25-67, 2010.
“Les jeunes acteurs professionnels en Grèce. Premières étapes d’une enquête – Réflexions sur la méthodologie appropriée” στο Buscatto, M. (dir.) Ethnographie du travail artistique. Elements de réflexion epistemologique, Cahiers du Laboratoire Georges Friedmann, Numéro 14, pp 23-34, 2005.

Friday, May 25, 2018

Tsakthan Daily 26/5/2018 --Απεργία μου, αμαρτία μου!

"Μη κλαίτε γιατί τελείωσε, χαρείτε γιατί συνέβη."
- Δρ Seuss







Τα χαρακτηριστικά της απεργίας σύμφωνα με την θεωρία του Richard Hyman.

 Η απεργία είναι «μια προσωρινή διακοπή της εργασίας από μια ομάδα εργαζομένων που αποσκοπεί στην έκφραση δυσαρέσκειας ή στην ικανοποίηση αιτημάτων».[1] Αυτό σημαίνει ότι είναι μια προσωρινή διακοπή συγκεκριμένης εργασίας και όχι αποχώρηση από τη συγκεκριμένη επιχειρηματική ή διοικητική μονάδα˙ είναι διακοπή εργασίας που διαφέρει από άλλες μορφές έκφρασης δυσαρέσκειας/διαφωνίας, όπως η επιβράδυνση της εργασίας, η δουλειά με αυστηρή τήρηση των κανονισμών (work-to-rule) και η απαγόρευση υπερωριών. Είναι, επίσης, ενέργεια συλλογική μισθωτών απασχολούμενων και διαφέρει από ενέργειες όπως η αποχή των φοιτητών από τα μαθήματά τους ή η στάση πληρωμής ενοικίων. Τέλος, μια απεργία είναι υπολογισμένη πράξη που αποσκοπεί να εκφράσει παράπονα ή να επιβάλει ικανοποίηση αιτημάτων.[2]






Υπάρχουν διαφόρων ειδών απεργίες. Ο πιο κοινός είναι η απεργία ή η στάση εργασίας (walkout). Οι εργάτες ή δεν πηγαίνουν στη δουλειά ή φεύγουν από τη δουλειά. Το συνδικάτο οργανώνει μικρές ομάδες απεργών που περιφρουρούν την απεργία εμποδίζοντας την είσοδο απεργοσπαστών στους χώρους εργασίας (ομάδες περιφρούρησης, απεργιακές φρουρές-pickets). Ένα άλλο είδος είναι η κατάληψη (sit-down strike) του χώρου εργασίας και η παρεμπόδιση της χρήσης απεργοσπαστών και συναλλαγών με το κοινό –ιδιαίτερη μέριμνα σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Άλλα είδη είναι αυτά που προαναφέραμε, δηλαδή οι απεργίες αλληλεγγύης και η γενική απεργία.




[1] Hyman R. (1989) Strike. London: MacMillan Press, σελ. 17.
[2] John I. Griffin (1939) Strikes: A Study in Quantitative Economics
New York, NY: AMS Press.


Θανάσης Τσακίρης

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Η κοκόνα η Μαριγώ - 1990     
 
Στίχοι:   Θόδωρος Ποάλας
Μουσική:   Θόδωρος Ποάλας
Ερμηνεία: Κατερίνα Κούκα

Η κοκόνα η Μαριγώ
με μαντήλι κλαρωτό
τα ογδόντα πριν πατήσει
είπε κόσμο να γνωρίσει,
κόσμο και λαό
κόσμο και λαό.

Πρώτη θέση στην ταχεία,
ένα βήμα η Βουργαρία
κι άιντε στο καλό
κι άιντε στο καλό.

Στα σύνορα την πιάσανε
ένα, δυο, τρία, τέσσερα,
στην πόλη τη δικάσανε
πέντε, έξι, εφτά.
Πού τα ’κρυψες, πού τα ’κρυψες,
κυρά μου, τα λεφτά;

Τα ’κρυψα στη ζακέτα μου,
στη μαύρη καλτσοδέτα μου.
Τι με ρωτάς κι εσύ;
Και να χαρείς, ματάκια μου,
άσε τα μπογαλάκια μου,
άσε τα μπογαλάκια μου
και πιάσε ένα κρασί.

Η κοκόνα η Μαριγώ
είχε φήμη στο χωριό.
Πέρναγε από την πλατεία
και γινόταν απεργία.
Το ’γραψαν κι αυτό,
το ’γραψαν κι αυτό.

Πρώτη θέση στην ταχεία,
ένα βήμα η Βουργαρία
κι άιντε στο καλό
κι άιντε στο καλό

Στα σύνορα την πιάσανε
ένα, δυο, τρία, τέσσερα,
στην πόλη τη δικάσανε
πέντε, έξι, εφτά.
Πού τα ’κρυψες, πού τα ’κρυψες,
κυρά μου, τα λεφτά;

Τα ’κρυψα στο κορμάκι μου,
στο ροζ το κορδελάκι μου.
Τι με ρωτάς, καλέ;
Και μη βαράς, πατρίδα μου,
πάρε τα δαχτυλίδια μου,
πάρε τα δαχτυλίδια μου,
και δε γυρνώ ποτέ.




https://www.youtube.com/watch?v=gJyvjBvRbFY














ΕΞΟΔΟΣ

Βλέπε και φεύγα
Κοινωνικό της Ιωάννας Μαστοράκη
Διαρκεια : 90 '
Σκηνοθ.:Θ. Σάλτας
Ερμηνεύουν: Ι. Προσμίτη, Γ. Λεβέντης, Ι. Μαστοράκη.

Ηθογραφία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, που περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης των ιερόδουλων στα Βούρλα Δραπετσώνας το 1929

Παραμυθίας
Παραμυθιάς 27,Μεταξουργείο
Τηλ.: 2103457904




ΕΝΤΟΣ


Σάββατο 26 Μαΐου
ΒΟΥΛΗ
22:00
Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας
THE LAST EMPEROR
Ιστορική 1987 | Έγχρ. | Διάρκεια: 163'
Διεθνής συμπαραγωγή του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, με τους Τζον Λον, Τζόαν Τσεν, Πίτερ Ο' Τουλ.Η ιστορία του Που-Γι, ο οποίος ανέβηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο σε ηλικία μόλις 3 ετών για να κυβερνήσει τον κινέζικο λαό ακολουθώντας μια παράδοση χιλιετιών.
Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι απομονώνει την αφήγησή του στο δράμα που ζει το άτομο (ο τελευταίος αυτοκράτορας) όταν έρχεται σε σύγκρουση με την ισοπεδωτική ορμή της Ιστορίας (η μαοϊκή επανάσταση). Μέσα από αυτήν τη διαδικασία φανερώνεται η διαλεκτική σχέση ατομικού - συλλογικού αλλά και η διαβρωτική δράση της απόλυτης εξουσίας, η οποία οδηγεί σε σύμβολα-καρικατούρες. Φωτογραφία-όνειρο από τον Βιτόριο Στοράρο σε μια απερίγραπτου εικαστικού κάλλους ιστορική εξτραβαγκάντζα, που θα μπορούσε βέβαια να είναι λιγότερο στομφώδης και περισσότερο περιεκτική και σύντομη. Η ταινία βραβεύτηκε με εννιά Όσκαρ.




Στην Αυγή της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως Σάββατο

   Στην Αυγή της Κυριακής   
   που κυκλοφορεί εκτάκτως Σάββατο   

 

Οι δύο δρόμοι
για την επόμενη μέρα

Το καθαρό σχέδιο για την έξοδο
και το "κρυφό" μνημόνιο Μητσοτάκη

 
Την επικαιρότητα σχολιάζουν και πάλι
Θανάσης Καρτερός και Άγγελος Τσέκερης 
 

Μια ειδική έκδοση από το αρχείο της Αυγής
Ξεφυλλίζουμε τα πρωτοσέλιδα της ΑΥΓΗΣ
του Μάη του 1963 για τη δολοφονία
του Γρηγόρη Λαμπράκη

 
Φάκελος Θεσσαλονίκη
Το φίδι βγήκε από το «αυγό», ρίχνει το δηλητήριο του φασισμού
Τριαντάφυλλος Μηταφίδης:
Η Θεσσαλονίκη θα ξορκίσει τα φαντάσματά της
Ιταλία
Η αναταραχή με τη νέα κυβέρνηση και η ελληνική παράμετρος
Τομάζο Μοντανάρι: Ακροδεξιά πέντε αστέρων
Τουρκία
Ο Ερντογάν παίζει τα ζάρια του και στα Βαλκάνια

Θεανώ Φωτίου

Η επιτήρηση φεύγει, η αλληλεγγύη στεριώνει
Le Monde diplomatique
Το κατά... Μαντέλα ευαγγέλιο

Το Ταμείο μιας ενδεχόμενης αποχώρησης
Τι σημαίνει για τη χώρα η παραμονή ή η έξοδος του ΔΝΤ
Το Δημόσιο μετά τα μνημόνια
Οι προσλήψεις, η αξιολόγηση και οι γενικοί διευθυντές
Ένθετο GUE
Κωνσταντίνα Κούνεβα: Υπάρχει μια βαλκανική ταυτότητα για την οποία δεν πρέπει να ντρεπόμαστε
Παιδεία και Κοινωνία
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τέχνη και Εκπαίδευση
Ενθέματα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Λαϊκισμός 
 

24-5-2018 Αφιέρωμα στο Σινεμά της Βραζιλίας 2 - Κινηματογράφος για Πάντα

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το Βυζάντιο και τις προσλήψεις του μέσα στο χρόνο την Κυριακή 27 Μαΐου


Κυριακή 27 Μαΐου 13.00 - 14.00 Στο Κόκκινο 105,5
Βυζάντιο: ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν
Συζητούν ο Κωστής Καρπόζηλος και ο Νίκος Τσιβίκης
Βυζάντιο: μια χιλιετής Αυτοκρατορία που το τέλος της οριοθετείται από την πτώση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου του 1453. Με αφετηρία την επέτειο αυτή ο Κωστής Καρπόζηλος συνομιλεί με τον  Νίκο Τσιβίκη για την κοινωνική ιστορία του Βυζαντίου, τις προσλήψεις του μέσα στο χρόνο, τον τρόπο που τα βυζαντινά μνημεία συνομιλούν με τις σημερινές πόλεις και τα ευρήματα της βυζαντινής αρχαιολογίας. Πώς ένα βυζαντινό κανάτι βρέθηκε στα χέρια ενός Άραβα στρατιώτη και τι διάλεξε αυτός να χαράξει σε αυτό;



Στον Δρόμο που κυκλοφορεί το Σάββατο 26 Μαΐου...




Στον Δρόμο που κυκλοφορεί το Σάββατο 26 Μαΐου...

Ψεύτικο το δίλημμα μεταξύ κεντροαριστεράς και ακροδεξιάς.
Η κεντροαριστερά εκτρέφει καθημερινά τον φασισμό και παράλληλα τον εκμεταλλεύεται πολιτικά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελίζεται εξόδους ενώ προωθεί νέα μέτρα.
Σαλαμοποίηση του Μακεδονικού προωθεί ο επίσημος πολιτικός κόσμος της χώρας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
50 χρόνια από τον παγκόσμιο Μάη του 1968
Με κείμενα του Αλέν Μπαντιού και του Κοστάντζο Πρέβε

Ακόμα διαβάστε...
  • Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία δημιουργούν πονοκεφάλους στις ευρωπαϊκές ελίτ.
  • Συνέντευξη με τον μουσικό και ποιητή Λουκά Τζόγια.

Στην Εποχή που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 26 Μαΐου

Στην «Εποχή» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Άφθονοι έπαινοι, αβέβαιο αποτέλεσμα




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Νίκος Συρμαλένιος: «Η εργασία αποτελεί οργανικό στοιχείο του σχεδίου ανάπτυξης»
Γιώργος Καπόπουλος: «Η πραγματικότητα πιέζει για επίλυση του μακεδονικού»
Αντώνης Παπαγιαννίδης: «Κρίσιμο Eurogroup προετοιμασίας για το χρέος»





ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μετά βαΐων και εκκρεμοτήτων» του Παύλου Κλαυδιανού
«Απ' όπου κι αν προέρχεται...» του Χ. Γεωργούλα
«Δύο μέτωπα είναι πολλά» του Κωστή Γιούργου
«60 χρόνια Αριστερά και δικομματισμός (1958-2018)» του Κώστα Βογιατζή
«Έντονες διεργασίες στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς» του Σ.Κ.
«Το ποντιακό κίνημα και η Αριστερά μπροστά στη φασιστική απειλή» του Βλάση Αγτζίδη
«Να είστε ρεαλιστές, να ζητάτε το αδύνατο» του Ανδρέα Δάνου



ΔΙΕΘΝΗ
Ιταλία: «Στις απαρχές της Τρίτης Δημοκρατίας» της Τόνιας Τσίτσοβιτς
Γερμανία: «Ο λογαριασμός ίσως έρθει σε... λιρέτες» του Δημήτρη Σμυρναίου
Στάθης Γουργουρής: «Η Αμερική είναι μια αυτοκρατορία που φθίνει»
«Τουρκία: οι εκλογές των εκπλήξεων» της Νίκης Τσιλιγκίρογλου
Ναντιρέ Ματέρ: «Όλα μπορούν να συμβούν σε αυτές τις εκλογές»
Ταν Οράλ: «Η κυβέρνηση έχει ανάγκη να δημιουργεί κλίμα φοβίας»




ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πορνεία, εμπορία γυναικών και διεθνική σωματεμπορία» της Άννας Βουγιούκα
«Μετά τα αναπτυξιακά συνέδρια, τι;» του Ιωσήφ Σινιγάλια
«Αυτονομία του εργατικού κινήματος, όχι των υπουργών» του Παναγιώτη Ιωακειμίδη
«Στις τσιμεντένιες εξέδρες των γηπέδων» του Μάκη Διόγου
«Ίχνη και διακλαδώσεις μιας τοξικής αρρενωπότητας» του Νίκου Δασκαλόπουλου
«Το μπάλωμα της αυτού μεγαλειότητας» της Σοφίας Ξυγκάκη



ΘΕΜΑΤΑ
«Τα επικίνδυνα μαθηματικά των εξισώσεων» του Θωμά Τσαλαπάτη
«Ο ρόλος των πολιτών στη διατήρηση της ιστορίας» του Δαβίδ Καρυωτάκη
«Ανασυγκρότηση ΣΥΡΙΖΑ: είναι εφικτή και με ποιες προϋποθέσεις;» του Αντώνη Βασιλείου
«Μήπως η εξέγερση του Ίλιντεν μας απελευθερώνει;» του Στέργιου Αγγελίδη


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Όταν η αφήγηση γίνεται κινούμενη άμμος» του Κώστα Αθανασίου


ΙΔΕΕΣ
Άντζελα Ντέιβις και Ταρίκ Αλί: «Αναψηλαφώντας το βίωμα του Μάη του 1968»



ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ
«Έργα ανάπλασης Φαληρικού όρμου» από την Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία»



Στην ΕΠΟΧΗ της Κυριακής διαβάζετε και τις στήλες:
«Εικαστικός χάρτης» από την Κατερίνα Αναστασίου.
«Στα δίκτυα του κόσμου» από τον Δημήτρη Γκιβίση
Για το θέατρο μέσα από τις στήλες «Θεατρικά νέα» και «Από την πλευρά του θεατή» γράφει η Μαρώ Τριανταφύλλου
Παρουσίαση και κριτική των ταινιών που βγαίνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες γράφει ο Στράτος Κερσανίδης
Μουσικές προτάσεις κάνει η Λιάνα Μαλανδρενιώτη
Δαιμονικά από τον δικηγόρο του διαβόλου.

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...