Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου αποφάσισε για άλλη μια φορά να συνεχίσει το ρήμαγμα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και να παραδώσει τον εργαζόμενο λαό βορά στις ορέξεις της Τρόικας ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ και των κεφαλαιοκρατών, ιδιωτικοποιώντας όλη σχεδόν τη δημόσια περιουσία και τις δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες. Στα πλαίσια του λεγόμενου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου η επίθεση θα εκδηλωθεί με 4 τρόπους.
Ο πρώτος τρόπος είναι η επιδρομή εναντίον των εισοδημάτων από εργασία και συντάξεις:
Κόψιμο των επιδομάτων πολυετίας (μισθολογική ωρίμανση)
μείωση επικουρικών συντάξεων,
επιβολή ΛΑΦΚΑ σε επικουρικές συντάξεις
αύξηση ΛΑΦΚΑ σε υψηλές συντάξεις, εισφορά σε συνταξιούχους μέχρι 60 ετών
μείωση εφάπαξ
κατάργηση των κουτσουρεμένων επιδομάτων στο δημόσιο και επιβολή 40ωρου
περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων
εισφορές υπέρ της στρατιάς ανέργων που θα δημιουργήσει η οικονομική πολιτική
θεσπίζεται ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και με υψηλές συντάξεις, ενώ παράλληλα αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις
Ο δεύτερος τρόπος είναι η φορολογική επιδρομή εναντίων των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου:
μετατάσσονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα από το χαμηλό συντελεστή 13% του ΦΠΑ στον υψηλό 23%
αλλάζει η δομή του φόρου καπνού, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής των τσιγάρων
επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (EΦΚ) στο φυσικό αέριο
επιβάλλεται ΕΦΚ στα αναψυκτικά,
θα επιβληθεί νέα έκτακτη εισφορά (δήθεν φόρος αλληλεγγύης) η οποία θα υπολογιστεί με βάση περιουσιακά στοιχεία
αυξάνονται κατά 20%, των τελών κυκλοφορίας
«τακτοποιούνται» τα αυθαίρετα επιτείνοντας την καταστροφή του περιβάλλοντος
γίνεται αξιολόγηση και μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών.
προβλέπεται κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των κοινωνικών επιδομάτων, η οποία μελετάται να γίνει με βάση εισοδηματικά κριτήρια
Ο τρίτος τρόπος είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Φέτος θα γίνουν 8 πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων και μικρότερων εταιριών των Δημοσίου (ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, καζίνο Πάρνηθας, ΟΔΙΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Λάρκο) σε περίπου έξι μήνες και αξιοποίηση 100 ακίνητων φιλέτων με στόχο έσοδα από 4,5 δισ. έως 5,5 δισ. ευρώ.
Μέσα στο 2012 προετοιμάζεται η πλήρης αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ με την πώληση του ποσοστού του 34% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο αλλά και η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ, από το 51% που είναι σήμερα στο 34%.
Προετοιμάζεται η πλήρης αποκρατικοποίηση της εταιρείας διαχείρισης της Εγνατίας Οδού αλλά και του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Θα μετοχοποιηθεί το 21% από το 55% που κατέχει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία διαχείρισης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών. Το 2012 θα αναζητηθούν ιδιώτες επενδυτές που θα μπορούν να επενδύσουν σε νέες εταιρείες ειδικού σκοπού τις οποίες θα δημιουργήσει το Δημόσιο εκχωρώντας τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του πρώτου πακέτου περιφερειακών λιμανιών αλλά και τα δικαιώματα των διοδίων από τους νέους υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους αλλά και τα περιφερειακά λιμάνια.
Επίσης για τον επόμενο χρόνο σχεδιάζεται η πώληση ποσοστού έως 40% από τα ΕΛ.ΤΑ. σε ιδιώτες επενδυτές, το 16% από το 51% που κατέχει το Δημόσιο στην ΕΛΒΟ και η πώληση ποσοστού έως και 27%, από το 61% που κατέχει σήμερα, στην ΕΥΔΑΠ.
Τον τρίτο χρόνο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα μπει μπροστά, αφού έχει «εξυγιανθεί» και η αποκρατικοποίηση της ΑΤΕ, μαζί ή χωρίς το χαρτοφυλάκιο του εμπορικού τμήματος του ΤΠΔ από την οποία το Δημόσιο σχεδιάζει να πουλήσει το 25% μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Συστήνεται ενιαίο χαρτοφυλάκιο-εταιρεία δημόσιας περιουσίας (στα πρότυπα της Ανατολικής Γερμανίας που απέλυσε 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στο δημόσιο από τα 4 που υπήρχαν) και δημιουργούνται «Εταιρείες Ειδικού Σκοπού», οι οποίες βάσει της κοινής απόφασης των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας μπορεί να περάσουν εν όλω ή εν μέρει στον ιδιωτικό τομέα. Ο επικεφαλής του Eurogroup, ο διαβόητος Γιούνγκερ, προτείνει η εταιρεία να αποτελείται μόνο από ξένους ειδικούς και να είναι ανεξάρτητη από την ελληνική κυβέρνηση. Τέτοια ξεφτίλα!!!
Ο τέταρτος τρόπος είναι οι απολύσεις. Κατά την τετραετία 2012 -2015 η επίθεση εκδηλώνεται με συνέχεια απολύσεων, περικοπές σε Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και φορείς, καθώς και περικοπή Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Διατηρείται η αναλογία 1 προς 5 στις προσλήψεις του δημοσίου και μειώνεται κατά 50% οι συμβασιούχοι.
Μπροστά σε αυτή την επίθεση διαρκείας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση πρέπει να συσπειρωθούμε και απαντήσουμε με την ανάλογη δύναμη και ένταση. Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ για άλλη μια φορά «κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου», ειδικά η δεύτερη. Αποφάσισαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το …Σάββατο 4 Ιουνίου στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ όπως ανακοίνωσαν προετοιμάζουν και άλλες "κινητοποιήσεις" σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποφάσισαν να αγνοήσουν την οργή των εργαζομένων και των ανέργων. Αγνόησαν τη διεθνή εμπειρία από τις τεράστιες ειρηνικές συγκεντρώσεις διαρκείας των εκατοντάδων χιλιάδων Ισπανών εργαζομένων, άνεργων που συνεχίζουν απτόητοι ως την τελική νίκη (πέτυχαν ήδη την εκλογική καθίζηση του κυβερνώντος «σοσιαλιστικού» κόμματος στις περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής). Εμείς προτείνουμε την άμεση σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για να πάρει αποφάσεις κλιμάκωσης του αγώνα τόσο για τα αιτήματα του χώρου της Εμπορικής όσο και για τα γενικότερα αιτήματα του τραπεζικού κλάδου και του συνόλου των εργαζομένων που συνοψίζονται στην ανατροπή της κυβερνητικής και τροϊκανής πολιτικής. Όλες οι παρατάξεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τέρμα τα αστεία. Όλοι και όλες στους δρόμους και στις πλατείες ώσπου να νικήσουμε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
No comments:
Post a Comment