Tuesday, September 13, 2011

Tsakthan Daily -Το Γαλλικό Τσερνομπίλ- 13 Σεπτεμβρίου 2011


Tsakthan Daily



13 Σεπτεμβρίου 2011



Το Γαλλικό Τσερνομπίλ





Αντιγράφω την είδηση από το εξαιρετικό εναλλακτικό διαδικτυακό κανάλι www.alterthess.gr :



Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Μαρκούλ, στη νότια Γαλλία. Σύμφωνα με το μέχρι τώρα απολογισμό υπάρχει ένας νεκρός και τρεις τραυματίες. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας. Η συγκεκριμένη μονάδα είναι από τις μεγαλύτερες στη Γαλλία. Πυρκαγιά από έκρηξη είχε σημειωθεί σε άλλη μονάδα στις αρχές του Ιούλη.



«Η Γαλλία είναι μπροστά στην πυρηνική ενέργεια, οι σταθμοί μας είναι ακριβότεροι διότι είναι ασφαλέστεροι» είχε δηλώσει τότε ο Σαρκοζί και ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για επενδύσεις στην ατομική ενέργεια.



Τώρα το φάντασμα της Φουκουσίμα πλανιέται πάνω απ' την Ευρώπη.



Η γαλλική κοινωνία είχε μια ιδιομορφία. Βαυκαλιζόταν με την ιδέα πως πρέπει να είναι η πιο «πυρηνική κοινωνία». Εμφορείτο, δηλαδή, από έναν απίστευτα ισχυρό «πυρηνικό σωβινισμό». Ως και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν επί δεκαετίες ολόκληρες υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και από το 1942 ως το 1955 ο φημισμένος και βραβευμένος με Νόμπελ και μέλος του κόμματος πυρηνικός Φρεντερίκ Κιουρί διετέλεσε πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας.



Η πυρηνική ενέργεια είναι η κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία. Το 2004, 425,8 TWh σε σύνολο 540,6 TWh ηλεκτρικού ρεύματος προερχόταν από την πυρηνική ενέργεια (78,8% το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως). Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον πλανήτη και εξάγει 18% της συνολικής της παραγωγής στην Ιταλία, το Βέλγιο, στη Βρετανία και τη Γερμανία, ενώ το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.



Ημερομηνία

Τόπος

Κόστος
(σε εκατομ.
US$ 2006)
17 Οκτωβρίου 1969
Saint-Laurent, Γαλλία
?
25 Ιουλίου 1979
Saclay, Γαλλία
5
13 Μαρτίου 1980
Loir-et-Cher, Γαλλία
22
14 Απριλίου 1984
Bugey, Γαλλία
2
22 Μαΐου 1986
Normandy, Γαλλία
5
12 Απριλίου 1987
Tricastin, Γαλλία
50
27 Δεκεμβρίου 1999
Blayais, Γαλλία
55
21 Ιανουαρίου 2002
Manche, Γαλλία
102
16 Μαΐου 2005
Lorraine, Γαλλία
12
13 Ιουλίου 2008
Tricastin, Γαλλία
7
12 Αύγουστου 2009
Gravelines, Γαλλία
2







Διάφορα αντι-πυρηνικά κινήματα έδρασαν όλα αυτά τα χρόνια, με αρχή την εμφάνιση του κινήματος για το περιβάλλον στη δεκαετία του 1970 που αντιτάχθηκε στη δημιουργία του σταθμού πυρηνικής ενέργειας Superphénix. Το αποκορύφωμα ήταν μια επίθεση με ρουκέτα στο ημιτελές κτίριο θωράκισης του πυρηνικού σταθμού το 1982. Τον Ιούνιο του 1997, μια από τις πρώτες ενέργειες του σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν μόλις ανέλαβε καθήκοντα ως πρωθυπουργός ήταν να ανακοινώσει το κλείσιμο του εργοστασίου λόγω του υπερβολικού κόστους της παραγωγής. Μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986, δημιουργήθηκε το δίκτυο Sortir du nucleair. Η Greenpeace αντιτίθεται σταθερά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, και έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά ενεργειών από το 1997 για το κλείσιμο του κέντρου επανεπεξεργασίας La Hague.



Στην Ελλάδα είχαμε και τα δικά μας αντιπυρηνικά κινήματα στην περίοδο της μεταπολίτευσης, όπως των κατοίκων της Καρύστου εναντίον της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στα τέλη της δεκαετίας του ’70 καθώς και των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον των πυρηνικών μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986, με πρόσθετο εμπόδιο την άρνηση του ΚΚΕ να αναγνωρίσει το συμβάν και να συμβάλει στην ανάπτυξη του κινήματος.



Καιρός να πούμε μαζικά και δυναμικά ξανά: ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!



ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ














Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ




«…Θα βάλουμε το καράβι στη σωστή τροχιά» Γ.Α. Παπανδρέου, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Στιγμιότυπα από τις μεγάλες πορείες του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής


http://www.youtube.com/watch?v=7-fEcfhxF1c  


 


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


David Toke (2011) Ecological Modernisation and Renewable Energy (Energy, Climate and the Environment).  Hampshire, UK and New York, NY: Palgrave Macmillan, σελ. 240, τιμή 39,43  λίρες Αγγλίας (σκληρό εξώφυλλο και μεταχειρισμένο)





Το βιβλίο συζητά την εμφάνιση και ανάπτυξη της νέας βιομηχανίας ανανεώσιμης ενέργειας. Ο David Toke αναζωογονεί τη θεωρία του οικολογικού εκσυγχρονισμού που είναι βασική για την περιβαλλοντική ανάπτυξη. Η ανανεώσιμη ενέργεια ξεκίνησε από ένα κίνημα από τα κάτω για να αναδειχθεί σε μια βιομηχανία που αμφισβητεί την θέση των συμβατικών πηγών καυσίμων διατηρώντας μια ξεχωριστή ταυτότητα προσελκύοντας έτσι μεγάλη λαϊκή υποστήριξη. Ο συγγραφέας αναλύει αυτή την ταυτότητα και τονίζει το συνεχιζόμενο ρόλο των συμμαχιών μεταξύ των ανανεώσιμων βιομηχανιών και των περιβαλλοντικών ΜΚΟ. Η πολιτική της τεχνολογικής ταυτότητας ερευνάται σε αρκετές μελέτες περιπτώσεων (Καλιφόρνια, ΗΠΑ, Δανία, Γερμανία, Ισπανία, ΗΒ, Αυστραλία και Κίνα). Επίσης, ερευνάται ποιες είναι εκείνες οι πολιτικές που απαιτούνται για την προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας μέσω ανάλυσης θεσμών, συμφερόντων και λόγου για να ξεπερνάνε τις στερεότυπες κουβέντες για το ποια είναι καλύτερη, η αγοραία ή η κρατική (διαταγή και έλεγχος).



Ο David Toke είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγκχαμ του Η.Β.  



ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Καράβια αλήτες



Στίχοι: Φώντας Λάδης
Μουσική: Μάνος Λοΐζος
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Πουλόπουλος

Άλλες ερμηνείες:
Χαρούλα Αλεξίου & Νίκος Πορτοκάλογλου ( Ντουέτο )




Καράβια αλήτες μας σφύριξαν κάτι.
Μας είπαν ελάτε, μας κλείσαν το μάτι.
Μπροστά μας περνάνε, μα δε σταματάνε.
Τα άσπρα πανιά τους δεν ήταν για μας.

Καράβια περάσαν, χαθήκαν στα βάθη.
Γιατί μας γελάσαν κανείς δε θα μάθει.
Ανάποδη μέρα, τα τράβηξε πέρα.
Σ' αυτό το λιμάνι δεν φεύγει κανείς.

Στο 'να μου χέρι το τσιγάρο
μοιάζει με χαμένο φάρο.
Κι άμα θα σβήσει, θα 'ρθει μπόρα.
Σχόλασε το γλέντι τώρα. 





ΣΙΝΕΜΑ ΓΙ’ ΑΠΟΨΕ




Beginners


 


ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ

ΗΠΑ, 2010. Σκηνοθεσία-σενάριο: Μάικ Μιλς. Ηθοποιοί: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Κρίστοφερ Πλάμερ, Γκόραν Βίσνιτς, Μέλανι Λοράν. 105'



Ενας 75χρονος πατέρας και ο 38χρονος γιος του προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, όταν ο πατέρας αποκαλύπτει στο γιο πως είναι γκέι, σε ένα αυτοβιογραφικό, τρυφερό δράμα, με ωραίες ερμηνείες.

Γνωστός graphic designer αλλά και πετυχημένος δημιουργός μουσικών βίντεο, με τη δεύτερη αυτή ταινία του ο Μάικ Μιλς «Thumbsucker» έφτιαξε μια τρυφερή, με όμορφους χαρακτήρες και εικαστικά συναρπαστικές σκηνές, ταινία. Ο 75χρονος Χαλ, με το θάνατο της γυναίκας του, ύστερα από 44 χρόνια γάμου, αποκαλύπτει στον 38χρονο γραφίστα γιο του Ολιβερ πως είναι γκέι, αποκάλυψη που δίνει την ευκαιρία και στους δύο να επανεξετάσουν τη ζωή τους. Στα λίγα χρόνια που του απομένουν ο ετοιμοθάνατος από καρκίνο πατέρας (εξαιρετική ερμηνεία από τον Κρίστοφερ Πλάμερ) στρέφεται σε μια πιο ελεύθερη, διασκεδαστική ζωή και αρχίζει μια σχέση μ' ένα νεαρό άντρα, ενώ ο γιος του (μια το ίδιο καλή ερμηνεία από τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ), εμπνευσμένος από το νέο ξεκίνημα του πατέρα, αρχίζει μια σχέση με μια Γαλλίδα ηθοποιό που γνωρίζει σ' ένα πάρτι.

Η αυτοβιογραφική μέχρι σ' έναν βαθμό αυτή ιστορία του Μάικ Μιλς μας παρουσιάζεται μέσα από φλας-μπακ (όταν αρχίζει η ταινία, ο πατέρας έχει ήδη πεθάνει), σκηνές ονειρικές, με διαλόγους διανθισμένους με χιούμορ, με αναφορές στην παιδική ηλικία, την παρεμβολή ενός σχεδίου με θέμα την «Ιστορία της θλίψης» που αρχίζει ο γραφίστας Ολιβερ, καθώς και τα ενδιάμεσα σχόλια (δοσμένα μέσα από υπότιτλους) ενός σκύλου. Είναι στιγμές που ο θεατής αισθάνεται πως ο Μιλς έχει παραφουσκώσει την ιστορία του με διάφορες επιμέρους ιστορίες, συνολικά όμως πρόκειται για μια δοσμένη με έμπνευση και αρκετή πρωτοτυπία ταινία, που επιβεβαιώνει το ταλέντο του σκηνοθέτη της.


Το ανέκδοτο της ημέρας




Ενας βομβιστής μπαίνει σε pet shop, αφήνει μια βόμβα πάνω σε ένα τραπέζι και φωνάζει:
- "Η βόμβα θα εκραγεί! Εχετε μόλις 60 δεύτερα για να φύγετε!"
Και από το βάθος του καταστήματος ακούγεται η χελώνα:
- "Ε, είσαι και πολύ μ….ς!"


No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...