Friday, September 16, 2011

Tsakthan Daily- The Breivik effect - 16/9/2011


Tsakthan Daily



16 Σεπτεμβρίου 2011



The Breivik effect



Τα εκλογικά αποτελέσματα στη Νορβηγία και στη Δανία αφήνουν ένα περιθώριο ελπίδας ότι θα σταματήσει ο κατήφορος προς τον πάτο του νέου ρατσιστικού και φασιστικού σκοταδισμού.



Στη Νορβηγία, όπου πριν από ένα δίμηνο ο ακροδεξιός Breivik κι οι συνεργοί του μακέλεψαν 77 άτομα με βομβιστικές ενέργειες στην πρωτεύουσα της χώρας και με μαζική εκτέλεση των μελών της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου υπέστη βαριά ήττα στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές της Δευτέρας. Το Εργατικό Κόμμα πήρε ψήφους συμπάθειας αλλά και δημοκρατικών πολιτών που ήθελαν να μπει φρένο και φραγμός στην επέλαση του νεοναζισμού και του ρατσισμού. Έτσι, το Εργατικό Κόμμα έφτασε το 31,6% από 29,6% στις αντίστοιχες εκλογές του 2007. Εκείνοι που σάρωσαν ήταν οι Συντηρητικοί με αρχηγό την Erna Solberg, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από 19,3% σε 28%. Το Κόμμα της Προόδου, που αποτελεί τη σύγχρονη έκφραση της ακροδεξιάς γκρεμοτσακίστηκε στο 11,4% από 17,5% πληρώνοντας την ακραία ξενοφοβική και αντιμεταναστευτική πολιτική του που ο Breivik έδειξε ως πού μπορεί να φτάσει. Έτσι, λοιπόν, λειτούργησε το φαινόμενο Breivik κάτι παραδέχτηκε ευθαρσώς η ηγέτιδα του κόμματος Sin Jensen. Ορισμένοι αναλυτές προσθέτουν και τον παράγοντα των «σεξουαλικών σκανδάλων» στις αρχές της χρονιάς ως κρίσιμο για το εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Άφτενποστεν οι Συντηρητικοί εκμεταλλεύτηκαν την πτώση της ακροδεξιάς, έφτασαν σε απόσταση αναπνοής τους Εργατικούς και έτσι διεκδικούν τη νίκη στις εκλογές του 2013. Τα δύο μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχασαν έδαφος. Το Κόμμα του Κέντρου  έπεσε από 8% σε 6,8% και το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα από 6,2% σε 4%. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, που ανάλογα με τους εσωτερικούς συσχετισμούς πάει δεξιά ή αριστερά, έπεσε από 6,4% σε 5,6% και το πάλαι ποτέ ισχυρό σοσιαλ-φιλελεύθερο κόμμα (τίτλος «Φιλελεύθερο Κόμμα-Αριστερά) με οικολογικό και πολυπολιτισμικό προσανατολισμό ανέβηκε λίγο από 5,9% σε 6,3%. Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτών των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών ήταν η αυξημένη συμμετοχή που έφτασε στο 63% που είναι το υψηλότερο από το 1995, δείγμα μιας νέας και εύθραυστης ακόμα πολιτικοποίησης που εντάθηκε και λόγω του φόβου τον οποίο προκάλεσε η αποτρόπαια πράξη του ακροδεξιού μακελάρη. To Breivik effect έσπρωξε τους ψηφοφόρους στους Συνητηρητικούς που πρεσβεύουν τον ήπιο νεοφιλελευθερισμό σε μία ακόμη πλούσια χώρα διατηρώντας έστω και ψαλιδισμένο το κράτος πρόνοιας χωρίς τον προνοιακό σωβινισμό. Επίσης, το Συντηρητικό Κόμμα είναι αρκετά φιλελεύθερο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποστηρίζει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στο γάμο και στην υιοθεσία παιδιών. Είναι, τέλος, το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα της χώρας. Έτσι, λοιπόν, εξηγείται σε γενικές γραμμές η μεγάλη άνοδος του κόμματος: ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και «νόμος και τάξη».



Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης στη Δανία, η ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών Χέλε Τόρνινγκ – Σμιντ (σύζυγος του Στίβεν Κίνοκ, γιου του πρώην ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας Νιλ Κίνοκ) ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε ελάχιστες απώλειες ψήφων πέφτοντας από 25,5% σε 24,9% χάνοντας μία έδρα. Πολύ μικρή άνοδο σημείωσε και το ποσοστό του κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Lars Lokke Rasmussen “Αριστερά” (Φιλελεύθερο Κόμμα Δανίας) από 26,2% σε 26,7 κερδίζοντας μία έδρα. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα κόμματα της Δανίας και εκφράζει έναν «αγροτικό φιλελεύθερο συντηρητισμό» χαρακτηριστικό των Σκανδιναβικών κοινωνιών. Το εξίσου παλιό κόμμα «Ριζοσπαστική Αριστερά» που εκφράζει τον σοσιαλ-φιλελευθερισμό έκανε την έκπληξη κερδίζοντας 8 έδρες φτάνοντας στις 17 και ανεβάζοντας το ποσοστό του από 5,1% σε 9,5%. Στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα έχασε 4 έδρες πέφτοντας από 13% σε 10,6% ενώ η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία υπερδιπλασίασε τις έδρες της από 4 σε 10 και το ποσοστό του από 2,2% σε 5,7% δείχνοντας το δρόμο για τα αδελφά ελευθεριακά αριστερά κόμματα της Ευρώπης. Στο χώρο της άκρας δεξιάς το Λαϊκό Κόμμα Δανίας ένοιωσε κι αυτό τις συνέπειες του Breivik effect, που σε μικρότερη κλίμακα εκδηλώθηκε με την δολοφονία Πακιστανών μουσουλμάνων μεταναστών που έβγαιναν από χώρο λατρείας πριν από ένα μήνα. Μάταια η αρχηγός του κόμματος Pia Kjaersgaard προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί (θυμηθείτε την κόντρας της με το σκηνοθέτη του Dogville, Lars von Trier) με αποτέλεσμα να πέσει από 13,9% σε 12,3% χάνοντας 3 έδρες. Το Λαϊκό Συντηρητικό Κόμμα δοκίμασε πικρή ήττα πέφτοντας από 10% σε 6,4% και χάνοντας 10 έδρες. Τέλος, η Φιλελεύθερη Συμμαχία ανέβηκε από 2,2% σε 5% και κέρδισε 4 έδρες. Εν ολίγοις και εδώ η ακροδεξιά υποχρεώθηκε σε υποχώρηση ενώ η δημοκρατική ριζοσπαστική αριστερά έκανε αρκετά βήματα προόδου και οι πολίτες έδειξαν ότι θέλουν τη διατήρηση του κοινωνικού κράτους και υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.



 Αναμένεται ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με στήριξη από το την Κοκκινοπράσινη Συμμαχία. Επειδή η Ριζοσπαστική Αριστερά θα θελήσει να επιβάλει πιο φιλελεύθερη οικονομική πολιτική υπάρχει ενδεχόμενο να μείνει εκτός κυβέρνησης και να την στηρίζει κατά περίπτωση στη Βουλή.





ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ






















H ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



«Δεν πιστεύω στην είσπραξη φόρων μέσω ΔΕΗ, όμως το μέτρο είναι δίκαιο»! Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών



ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ





John Reader (2008) Potato: A History of the Propitious Esculent. London, UK, σελ. 322, τιμή 6,67 λίρες Αγγλίας





H αφήγηση του John Reader για το ρόλο της πατάτας στην παγκόσμια ιστορία δείχνει ότι ενδεχομένως υποτιμούμε αυτό το αξιοθαύμαστο βολβό. Από την εξημέρωσή της στο Περού πριν από 8.000 χρόνια ως το σημερινό στάτους της ως τέταρτη μεγαλύτερη καλλιέργεια τροφίμων στον κόσμο, η πατάτα έχει παίξει πρωταγωνιστικό ή, τουλάχιστον, υποστηρκτικό ρόλο σε πολλά κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας. Σε αυτό το πνευματώδες και ελκυστικό βιβλίο, ο Reader μας ανοίγει τα μάτια για τη δύναμη της πατάτας.


Είτε προτείνεται ως λύση για την πείνα είτε χρησιμοποιείται ως όπλο εκμετάλλευσης, είτε κατηγορείται για την πείνα και το θάνατο (σημ.tsakthan:  λιμός της πατάτας στην Ιρλανδία μεταξύ 1845-1852) είτε αναγνωρίζεται ως κινητήρια δύναμη προόδου, ​​η πατάτα έχει αλλάξει πολλές φορές την πορεία των ανθρώπινων γεγονότων. Ο Reader επικεντρώνεται στην Νότια Αμερική του 16ου, όπου η εγχώρια πατάτα κατέστησε ικανούς τους Ισπανούς κατακτητές να ταΐσουν χιλιάδες επιστρατευμένων ιθαγενών, στην Ευρώπη του 18ου αιώνα, όπου η θρεπτική πατάτα επέφερε πληθυσμιακή έκρηξη, καθώς και στο σημερινό παγκόσμιοποιημένο πλανήτη, όπου η πατάτα είναι βασική πηγή διατροφής αλλά και η πιο εξαρτημένη από τα χημικά καλλιέργεια στον κόσμο. . Όπου οι πατάτες έχουν υιοθετηθεί ως βασική τροφή, πάντα ακολουθούσε κοινωνική Μπορεί να ήταν "απλώς" ένα ταπεινό λαχανικό, όμως όπως δείχνει ο John Reader, η ιστορία της πατάτας κάθε άλλο παρά βαρετή ήταν.


Ο John Reader είναι συγγραφέας και φωτορεπόρτερ, ο οποίος κατέχει μια τιμητική υποτροφία έρευνας στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του University College του Λονδίνου. Ζει στο Surrey της του Ηνωμένου Βασιλείου.  



ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η ιστορία μιας πατάτας



Μουσική-στίχοι-ερμηνεία: Ελένη Τσαλιγοπούλου



Μια πατάτα χοντρούλα

άσπρη και νοστιμούλα

στου μανάβη τον πάγκο

αγκαλιά μ ένα μάνγκο



Κάποια μέρα κινάει

στο παζάρι να πάει

υλικά για να ψάξει

νυφικό για να ράψει



Μια πατάτα χοντρούλα

άσπρη και νοστιμούλα

κάποια μέρα κινάει

στο παζάρι να πάει

παίρνει άσπρη κορδέλα

μεταξένια δαντέλα

ασημένια γοβάκια και ροζέ κουφετάκια



Μια πατάτα χοντρούλα

άσπρη και νοστιμούλα

υλικά πάει να ψάξει

νυφικό για να ράψει

και είναι τόση η χαρά της

που δε βλέπει μπροστά της

την κατεύθυνση χάνει

και γλιστράει στο τηγάνι







ΣΙΝΕΜΑ ΓΙ’ ΑΠΟΨΕ



DOGVILLE (EXTENDED VERSION)
Σινεφίλ | 2003 | Έγχρ. | Διάρκεια: 178' | επανέκδοση





Δανέζικη ταινία σε σκηνοθεσία Λαρς Φον Τρίερ με τους: Νικόλ Κίντμαν, Πολ Μπέτανι, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Λορίν Μπακόλ

Στην Αμερική του ’30, η φοβισμένη φυγάς Γκρέις βρίσκει καταφύγιο στην πόλη Ντόγκβιλ, κοντά στα Βραχώδη Όρη. Όταν η αστυνομία την αναζητά επίμονα, οι κάτοικοι αρχίζουν να την εκμεταλλεύονται βάναυσα, αλλά εκείνη καιροφυλακτεί με το επικίνδυνο μυστικό της.

Η κριτική του "α" από τον Χρήστο Μήτση


ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΡΕΧΤΙΚΗ "ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ", Ο ΛΑΡΣ ΦΟΝ ΤΡΙΕΡ ΣΤΗΝΕΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ (;) ΣΚΗΝΗ ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ, ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ, ΤΗ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ. ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΤΡΙΕΡ -ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ- ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ "ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ" ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΠΟΤΕ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ (Η ΣΤΑ ΒΙΝΤΕΟΚΛΑΜΠ).





Το ανέκδοτο της ημέρας



Οι...Κίτρινες.....



Δύο φίλοι βρίσκονται μετά από πολλά χρόνια στο δρόμο...

Μετά από τις κλασικές χαιρετούρες κανονίζουν να πάνε να πιούνε ένα κρασάκι στο σπίτι του ενός.
Πάνε που λέτε στο σπίτι του, μπαίνουν μέσα.

Το σκηνικό κόλαση!
Ο σκύλος να έχει χαλάσει τον κόσμο όλο, τα παιδιά να φωνάζουν κλπ κλπ.
Λέει λοιπόν στη γυναίκα του ο τύπος να τους ετοιμάσει ένα κρασάκι με τα παρελκόμενα.
Η απάντηση του στυλ "Τι λες ρε αχαΐρευτε! Εξαφανίζεσαι από το πρωί και αφήνεις εμένα στο σπίτι να τα κάνω όλα! Τριγυρνάς με τους φίλους σου από εδώ και από εκεί! Δεν μου δίνεις σημασία! Σάλτα κάνε μόνος σου ότι θέλεις!"

Τι να κάνει ο κακομοίρης, πάει στη κουζίνα, ετοιμάζει δύο μεζέδες, και τα πίνουν.
Συζητώντας λέει στον φίλο του τον πόνο του, ο οποίος του λέει να πάνε σπίτι του την άλλη μέρα, και θα του βρει τη λύση!

Έρχεται η επόμενη μέρα, βρίσκονται πάλι κάπου, ξεκινάνε για το σπίτι του άλλου.
Με το που μπαίνουν μέσα, πετάγεται ο πιτσιρικάς, "μπαμπά!! Να σου φέρω τις παντούφλες σου!".
Η πεθερά του "γιόκα μου! να σου φέρω ζεστό νερό να σου πλύνω τα πόδια!".
Η γυναίκα του "καλώς την κολόνα του σπιτιού μου! Τι όρεξη έχεις να φας σήμερα?"
Τέλος πάντων, τους ετοιμάζει ένα βαρβάτο τραπέζι με μεζέδες, και κάθονται να τα πούνε...

Έκπληκτος ο φίλος του του λέει "Ρε συ!!! τρομερός!!! Πώς τα καταφέρνεις?"
Του λέει λοιπόν ο δεύτερος
"Κοίταξε... Την δεύτερη μέρα που παντρεύτηκα, μπαίνω μέσα, τι να δω. Ο σκύλος πάνω στην πολυθρόνα μου.
Του δείχνω λοιπόν μία κίτρινη κάρτα.
Την επόμενη μέρα, βλέπω τον σκύλο να έχει φάει στις παντόφλες μου!
Του δείχνω λοιπόν άλλη μία κίτρινη κάρτα...
Μετά από μία εβδομάδα βλέπω τον σκύλο να έχει κάνει όλο λάσπες τον διάδρομο. Του δείχνω μία κόκκινη κάρτα, βγάζω ένα περίστροφο, και του την ρίχνω.
Τέζα ο σκύλος!"

"Καλά ρε! άλλο σε ρώτησα και άλλο μου είπες! Τι σχέση έχει ο σκύλος με όλο αυτό το μεγαλείο?"

"Εμ! Εκεί είναι το θέμα! Τους βλέπεις αυτούς όλους; Έχουν από δύο κίτρινες ο καθένας!"


No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...