Monday, August 01, 2011

Tsakthan Daily - 29 Ιουλίου 2011 - Παραγίναμε Smart ως είδος;


Tsakthan Daily




29 Ιουλίου 2011






Παραγίναμε Smart ως είδος;



Τα... όριά της μπορεί να έχει αγγίξει η εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου, υποστηρίζουν τώρα νευροβιολόγοι του Κέμπριτζ, εξηγώντας ότι μάλλον δεν θα γίνουμε περισσότερο έξυπνοι (αν βέβαια δεχτούμε τον μέσο όρο για την ανθρώπινη ευφυΐα).

Σύμφωνα με τους «Κυριακάτικους Τάιμς», οι Βρετανοί ερευνητές, που για δεκαετίες μελετούν τη δομή και τη δράση του εγκεφάλου σε συνδυασμό με την ανθρώπινη εξέλιξη, μιλούν για «φαινόμενο - πλατό στη δύναμη του ανθρώπινου μυαλού». Η υπόθεσή τους υποστηρίζεται από δύο βασικά επιχειρήματα για την εξέλιξη των εγκεφαλικών κυττάρων σε συνδυασμό με το ποσοστό ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές του Κέμπριτζ εξηγούν ότι η εξέλιξη των εγκεφαλικών κυττάρων, που πυροδοτούν τη νοημοσύνη και την ευφυΐα, βρίσκεται πλέον στα όριά της. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι μπορεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος να ζυγίζει το 2% του συνολικού βάρους του ανθρώπινου σώματος, όμως καταναλώνει το 20% της ενέργειάς του. Ετσι ακόμη και μικρές «αυξήσεις» στην εγκεφαλική δραστηριότητα θα απαιτούσαν κατακόρυφη αύξηση στις ενεργειακές απαιτήσεις, στις οποίες μάλλον δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο ανθρώπινος οργανισμός.

ΙΩ.Ν. (Πηγή: «The Sunday Times») http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=01/08/2011&id=298207





Τη βάψαμε, κοινώς. Από τη μια η λιτότητα στην οποία μας υποβάλλει το σύστημα και από την άλλη η ενεργητικότητα που ξοδεύουμε στους ταξικούς κοινωνικούς αγώνες θα μας στείλουν στον άλλο κόσμο, τον πραγματικά εφικτό. Γιατί πώς θα καταφέρουμε να πιάσουμε τα ποσοστά που μας ζητούν οι Κεμπριτσιανοί;  Δηλαδή, τσάμπα πήγαν όλα αυτά που κατέκτησε η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια;



Ας πούμε, η ψηφιακή επικοινωνία. Τσάμπα ξενυχτάμε μπροστά στις οθόνες με τα social media, το Second Life, τα ιστολόγια και τα smart κινητά; Επειδή τίποτα δεν πάει χαμένο, θα σας μιλήσω σήμερα και τις επόμενες ημέρες για την ψηφιακή δημοκρατία, την ψηφιακή επικοινωνία και εν γένει για τα κοινωνικά κινήματα που αποκτούν παρουσία και στον νέο «άλλο κόσμο», τον διαδικτυακό.



ΕΠΙΚΟΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ



Το φαινόμενο των τελευταίων χρόνων είναι η συμβολή του διαδικτύου και ειδικότερα, πιο πρόσφατα, των λεγόμενων social media στην αναδιαμόρφωση των μορφών και του περιεχομένου της πολιτικής και της κοινωνικής δράσης. Ένας όρος που είναι αμφισβητήσιμος είναι η «ψηφιακή δημοκρατία». Ο ορισμός της είναι: «η χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ICT) και της διαμεσολαβούμενης από ηλεκτρονικούς υπολογιστές επικοινωνίας (CMC) σε όλα τα είδη των μέσων (π.χ. διαδίκτυο, διαδραστική μετάδοση και ψηφιακή τηλεφωνία) με στόχο την ενίσχυση της Πολιτικής ή της συμμετοχής των πολιτών στην δημοκρατική επικοινωνία.»[1]





Ας παρουσιάσουμε περιληπτικά τις μορφές επικοινωνίας στο διαδίκτυο όπου διακρίνουμε δύο είδη: Ασύγχρονη και Ταυτόχρονη. Στην Ασύγχρονη

Επικοινωνία συναντάμε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το γνωστό μας «E-mail» που συνέβαλε με επιτυχία στην μαζικοποίηση της χρήσης του διαδικτύου. Επίσης στην ασύγχρονη επικοινωνία εντάσσεται ο Παγκόσμιος Ιστός, δηλαδή περιβάλλον ασύγχρονης επικοινωνίας που αποτελεί ταυτόχρονα χώρο αναζήτησης πληροφοριών, χώρο αναψυχής αλλά και χώρο προσωπικών δημοσιεύσεων. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό κάθε άτομο, ομάδα ή οργανισμός να δημιουργήσει ιστοσελίδα ή ιστολόγιο (blog) στον Παγκόσμιο Ιστό, με ελάχιστο κόστος και δυνατότητα ανωνυμίας. Σε αυτό το είδος εντάσσεται το Ασύγχρονο φόρουμ συζήτησης. Αυτά τα «Ηλεκτρονικά Βήματα Λόγου» υποτίθεται πως αντικαθιστούν την αρχαία αγορά και την άμεση δημοκρατία των αρχαίων Αθηναίων στις σύγχρονες απρόσωπες και μαζικές κοινωνίας. Οι Ταχυδρομικοί κατάλογοι (mailing lists) επιτρέπουν την αυτόματη αποστολή σε μεγάλο αριθμό εγγεγραμμένων μελών του καταλόγου και στις κοινότητες διαδικτύου κι έτσι ξεπερνά το μοντέλο ένας/έναν του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι συζητήσεις εξαρτώνται από τους συντονιστές της λίστας που ασκούν ένα είδος άτυπης άσκηση εξουσίας. Επειδή πρόκειται και χρονοβόρα διαδικασία, οι περισσότερες λίστες είναι ουσιαστικά ανοιχτές διαδικασίες κι ο καθένας συνεισφέρει με θέματα διαλόγου.  Παρ’ όλα αυτά έστω και εν υπνώσει οι συντονιστές λειτουργούν ως «καλοπροαίρετοι δικτάτορες». Στις ομάδες ειδήσεων (newsgroups) δεν χρειάζεται συντονιστής και η συζήτηση είναι δημόσια και ο καθένας μπορεί να στέλνει και να ξεκινάει το θέμα πάνω στο οποίο γίνεται η συζήτηση με την μορφή των «νημάτων» (threads). Οι ομάδες ειδήσεων δεν ελέγχονται από πουθενά. Ο καθένας συμμετέχει με μηνύματα και το αποτέλεσμα είναι μια «αναρχική ισορροπία δυνάμεων». Η δομή και η τάξη είναι παρούσες, παρά την απουσία των οργάνων κεντρικής εξουσίας. Τα συστήματα πίνακα ανακοινώσεων (BBS-bulletin board system) είναι ηλεκτρονικοί τόποι όπου οι χρήστες μπορούν να ανακοινώνουν πληροφορίες που θα διαβάσουν άλλοι χρήστες, να ανταλλάξουν μηνύματα ή να αναζητήσουν δεδομένα.

Μορφές ταυτόχρονης επικοινωνίας. Εδώ απαντάμε την Ηλεκτρονική αίθουσα συνομιλίας (chat room) που είναι σύστημα επικοινωνίας που παραμερίζει κάθε χρονικό εμπόδιο απόστασης και ταυτότητας στις σχέσεις των ανθρώπων. Η συζήτηση είναι ομαδική ή ατομική και οι συμμετέχοντες μπορούν ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν ποιοι είναι συνδεδεμένοι.  Παρέχεται δυνατότητα μικρών διαλόγων (περιορισμένος αριθμός λέξεων) με πολλούς ή ιδιωτικών διαλόγων με τα μηνύματα να εμφανίζονται μόνο στις οθόνες των δύο συνομιλητών. Πιο εξελιγμένα συστήματα τύπου Skype προσφέρουν δυνατότητα (φτηνή υπερατλαντική τηλεφωνική επικοινωνία). Η έλλειψη μη λεκτικής επικοινωνίας καλύπτεται με άλλα μέσα, όπως οι emotiocons. Υπάρχουν επίσης τα Προγράμματα ειδοποίησης και αποστολής άμεσων μηνυμάτων Yahoo Messenger, ICQ (I seek you) κ.ά. Εδώ  κάθε χρήστης καταχωρεί σε «κατάλογο φίλων» τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ατόμων με τα οποία θέλει να συνομιλεί. Λαμβάνει ειδοποίηση κάθε φορά που «φίλος» τον αναζητήσει για να συνομιλήσουν μεταξύ τους και αντίθετα. Στις μέρες μας αυτή η διαδικασία είναι ενσωματωμένη στα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (π.χ. Yahoo, gmail κ.ά. ).  Επίσης η εξέλιξη του τεχνολογικού εξοπλισμού και των προγραμμάτων λογισμικού (software) είχε ως αποτέλεσμα την προσφορά περισσότερο αλληλεπιδραστικών υπηρεσιών που ενίσχυσαν τον κοινωνικό χαρακτήρα των νέων μέσων, όπως:

  • Βοήθεια εξ αποστάσεως (πχ έλεγχος του η/υ του συνομιλητή εξ αποστάσεως με τη συναίνεσή του)
  • Κοινή χρήση (ο χρήστης κάνει χρήση των ίδιων εφαρμογών με το συνομιλητή του σε πραγματικό χρόνο πχ να χρησιμοποιούν ένα κείμενο από κοινού για να το συνδιαμορφώνουν)
  • Κοινή σχεδίαση (για από κοινού σχεδιασμό διαγραμμάτων)
  • Τηλεργασία



Συνεχίζεται….




ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ














Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αναφερόμενος, τέλος, στη στάση της ΝΔ ο κ. Δούκας είπε πως θεωρεί ότι «ο Α. Σαμαράς κρατάει συνετή στάση, δείχνει τη διαφωνία του και μπορεί να μην υπογράφει, αλλά δεν προσπαθεί να βουλιάξει και την κυβέρνηση». http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=111753318



ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Song Blues

Ερμηνεία: Χρήστος Θηβαίος

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Στίχοι: Κώστας Τριπολίτης



Ένα blues η αγάπη μου,  πένθιμο

μια πομπή μαύρων αυτοκινήτων



Ένα blues η αγάπη μου,  πένθιμο

μια πομπή μαύρων αυτοκινήτων



Με κορδέλες μωβ, με ορχήστρα μωβ

σε πορεία μωβ, όλα μωβ



Ένα blues η αγάπη μου,  πένθιμο

μια πομπή μαύρων αυτοκινήτων



Ένα blues η αγάπη μου,  πένθιμο

η ζωή είναι θέμα πιθανοτήτων



Ένα blues η αγάπη μου,  πένθιμο

μια πομπή μαύρων αυτοκινήτων



Ένα blues η αγάπη μου,  πένθιμο

η ζωή είναι θέμα πιθανοτήτων...





ΣΙΝΕΜΑ ΓΙ’ ΑΠΟΨΕ




BRIGHT STAR

Δραματική | 2009 | Έγχρ. | Διάρκεια: 119'





Αγγλο-αυστραλέζικη ταινία σε σκηνοθεσία Τζέιν Κάμπιον με τους: Άμπι Κόρνις, Μπεν Γουίσο, Πολ Σνάιντερ

Η σύντομη ερωτική ιστορία του 23χρονου ποιητή Τζον Κιτς και της 18χρονης γειτόνισσάς του Φάνι Μπρόνι στη Βρετανία των αρχών του 19ου αιώνα.

Η κριτική του "α" από τον Χρήστο Μήτση http://www.athinorama.gr/cinema/data/movies/?id=10008086

ΜΙΑ ΑΡΧΕΤΥΠΙΚΑ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΜΠΙΟΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ. Η ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑ ΤΟ ΑΕΡΙΝΟ, ΑΝ ΚΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟ, ΠΑΘΟΣ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΤΣ -ΚΑΘΕ ΣΕΚΑΝΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΤΙΧΟΣ-, ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΤ' ΟΥΣΙΑΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΚΕΩΝΑ ΠΑΘΩΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ (ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ) ΣΥΝΕΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ.





ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ





Οι 2 αρετές

Όταν ο Θεός δημιούργησε τα έθνη, έδωσε στο κάθε έθνος από δύο αρετές. Έτσι,
έκανε τους Αμερικάνους τακτικούς και νομοταγείς, τους Γερμανούς
αποφασιστικούς και μελετηρούς, τους Ιάπωνες εργατικούς κι υπομονετικούς. Για
τους Έλληνες είπε "θα είναι έξυπνοι, τίμιοι και θα ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Όταν
τελείωσε τη δημιουργία του Κόσμου τον πλησίασε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και του
είπε "Κύριε, έδωσες σε όλα τα έθνη από δύο αρετές αλλά στους Έλληνες έδωσες
τρεις. Αυτό θα τους κάνει πολύ ισχυρούς και θα διαταράξει τις ισορροπίες
πάνω στη γη". "Έχεις δίκιο Γαβρίλε", είπε ο Κύριος. "Στάθηκα απρόσεχτος κι
αυτή μου η απροσεξία θα κάνει τους Έλληνες να κυριαρχήσουν σε όλο τον κόσμο.
Κάτι πρέπει να κάνω αλλά δεν μπορώ να ανακαλέσω τις αρετές που τους έδωσα.
Το βρήκα. Θα παραμείνουν και οι τρεις αρετές αλλά κάθε Έλληνας θα μπορεί να
κάνει χρήση μόνο των δύο".
Κι έτσι κι έγινε. Αν ένας Έλληνας τίμιος και ψηφίζει ΠΑΣΟΚ δεν είναι
έξυπνος, αν είναι έξυπνος και ψηφίζει ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίμιος κι αν είναι
έξυπνος και τίμιος δεν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ.





[1] Hacker Kenneth and van Dick A.G.M.  (2001) Digital Democracy
Issues of Theory and Practice. Thousand Oaks, CA & London, UK: Sage.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...