Tuesday, May 19, 2020

Νέα δημοσίευση_Αλ. Νικολούζος_Μετά την πανδημία : Το δικαίωμα της συνάθροισης ως καρικατούρα. Σύντομη ερμηνευτική προσέγγιση ενός επικείμενου νομοθετήματος.

Νέα δημοσίευση_Αλ. Νικολούζος_Μετά την πανδημία : Το δικαίωμα της συνάθροισης ως καρικατούρα. Σύντομη ερμηνευτική προσέγγιση ενός επικείμενου νομοθετήματος.




Το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση - επί της ουσίας περιστολή - του δικαιώματος συναθροίσεων αναλύει κριτικά στο κείμενό του, με τίτλο "Μετά την πανδημία: Tο δικαίωμα της συνάθροισης ως καρικατούρα. Σύντομη ερμηνευτική προσέγγιση ενός επικείμενου νομοθετήματος" ο δικηγόρος Αλέξανδρος Νικολούζος, το οποίο δημοσιεύεται στη σειρά  e-papers Αναλύσεις για τον #covid19 του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δεν συνδέεται ευθέως με την πανδημία, καθώς είχε εξαγγελθεί και δρομολογηθεί από την κυβέρνηση πριν την εμφάνιση του covid19 στη χώρα μας, συνδέεται άμεσα με αυτή. Αφ' ενός, επειδή είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν και υγειονομικά επιχειρήματα για την υποστήριξή του, αφ' ετέρου "επειδή, και αυτή η κρίση θα είναι ευκαιρία για τους ελάχιστους, η επερχόμενη τερατώδης ύφεση και ανεργία θα οδηγήσει ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού στη φτωχοποίηση, και αρκετούς στην εξαθλίωση. Η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές εντάσεις που έρχονται με τα μέσα που έχει επιλέξει. Με απορρύθμιση και  ελαστικοποίηση της εργασίας, με δώρα σε φίλους και με όξυνση της καταστολής, γενετικό χαρακτηριστικό της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε, πως το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις συναθροίσεις θα αξιοποιηθεί στο έπακρο προκειμένου να διατηρηθούν υπό ασφυκτικό έλεγχο οι συλλογικές διεκδικήσεις και οι κάθε είδους κινητοποιήσεις, είτε προέρχονται από εργατικά σωματεία είτε από άλλες συλλογικότητες και φορείς. Διότι, όπως δείξαμε, δεν είναι τίποτα καλύτερο από ένα ρετουσαρισμένο νομοθέτημα της δικτατορίας 1967-1974, το οποίο, εάν τεθεί σε ισχύ, θα εφαρμοστεί, σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, στη μεταδημοκρατία της πανδημίας. Ελπίζουμε, όχι χωρίς ισχυρή αντίσταση." 

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την ανάλυση στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://poulantzas.gr/yliko/alexandros-nikolouzos-meta-tin-pandimia-to-dikeoma-tis-synathrisis-os-karikatoura/ 



...

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...