Sunday, November 01, 2009

Tsakthan Daily, 2 November, 2009 -- Δεν τον παίρνετε το Γράμμο, ρε!

Tsakthan Daily, 2 November, 2009
Δεν τον παίρνετε το Γράμμο, ρε!


Με απογοήτευσε ο Παντελής Βούλγαρης. Είμαι ψυχρός θεατής, που σπάνια αφήνεται να παρασυρθεί και προσπαθεί μέσω της πολιτικής και ιστορικής κοινωνιολογίας να ασκήσει κριτική. Τελικά μια σταγόνα κύλισε στις απαλές παρειές μου. Αλλά μόνο μία. Το συναισθηματικό παιχνίδι με τους θεατές έπαιξε ο καλός μας σκηνοθέτης. Άφησε το επίπεδο των μικρο-ιστοριών να κυριαρχήσει σε βάρος του μακρο-ιστορικού που το έκανε αγνώριστο. Στο όνομα της καταγραφής των βίων και των στιγμών των «απλών ανθρώπων» που ξεκληρίστηκαν χάνει τις συνδέσεις με το ευρύτερο ταξικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Τι απομένει; Στην αρχή η αφαίρεση των δεκάδων χιλιάδων νεκρών της Κατοχής, της Αντίστασης, του Δεκέμβρη του και της μεταβαρκιζιανής ακροδεξιάς τρομοκρατίας. Ο χρόνος σταματά στο 1940 και ξαναρχίζει το 1946. Λες και δεν υπήρξε ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ, ΕΚΚΑ. Λες και δεν υπήρξε ο Γοργοπόταμος. Λες και ο Δεκέμβρης τους ’44 ήταν μια ατέλειωτη εκδρομή. Δεν κλαίγανε οι αντάρτες όταν ακουμπούσαν τον οπλισμό τους στα χέρια του κράτους το Φλεβάρη του ’45; Δεν υπήρξαν τα κεφάλια του Άρη, του Τζαβέλλα και των συντρόφων του κρεμασμένα επί μέρες στο κέντρο των Τρικάλων (http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/metafiles/kefali_elasith_kremasmeno_se_sela_alogou.jpg ); Όλα αυτά δεν ήταν τα «πεδία των τίμιων μαχών»; Οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί από την πείνα της Κατοχής δεν αξίζουν μνείας; Για όλα αυτά δεν βγήκαν οι αντάρτες στα βουνά του Εμφυλίου; Έτσι ξύπνησαν οι Έλληνες μια μέρα κι άρχιζαν να σφάζονται σαν να παίζουν κάποιο παιχνίδι στρατηγικής στο Second Life; Απομένει επίσης η πρόσθεση στην εικόνα των τίτλων του τέλους των γελαστών ηθοποιών που μας χαμογελάνε φορώντας τις αντάρτικες ή τις κυβερνητικές πολεμικές στολές και κρατώντας τον οπλισμό τους. Ωραία σκηνή, δεν λέω. Αλλά δεν είμαστε στο θέατρο, στο σινεμά είμαστε.
Θα μπορούσα να σταθώ πρωτίστως στα κινηματογραφικώς άψογα στοιχεία της ταινίας, όπως η φωτογραφία, η μουσική, το παίξιμο των ηθοποιών και, ιδιαίτερα των παιδιών των πρώτων ρόλων, και ούτω καθεξής. Αυτά είναι και τα στοιχεία που συμβάλλουν στην έκρηξη των συναισθημάτων. Όμως, στο επίπεδο της ιδεολογίας και της πολιτικής πρότασης της ταινίας πρέπει να είναι κανείς επικριτικός. Προωθείται μια ιδέα «εθνικής συναδέλφωσης» των δύο Ελλάδων που συγκρούστηκαν ένοπλα με τελείως άνισους όρους. Από τη μια πλευρά το «συγκρότημα εξουσίας», το κράτος που συνιστά την πολιτική ενότητα των κυρίαρχων τάξεων του καπιταλισμού. Από την άλλη ήταν οι κατώτερες κυριαρχούμενες τάξης, η εργατική και η φτωχή αγροτιά: η 15χρόνη Φούλα με τα γαλάζια μάτια και την κοτσίδα που από τα εννιά της χρόνια δουλεύει στα καπνά και η κοκκινομάλλα πολυβολήτρια Γιαννούλα, που λέει στο 14χρονο βοσκό Βλάσση (το ένα από τα δυο παιδιά της μαμάς Ελλάδος) «ράφτρα ήμουν κι όταν τελειώσουμε πάλι ράφτρα θα είμαι» http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/metafiles/tzavelas___mantzopoulos_-_o_frourarxos_thw_kastorias.mp3. Είναι αυτός ο κόσμος που ηττήθηκε από το «συγκρότημα εξουσίας» λόγω και των θανάσιμων λαθών στρατηγικής και τακτικής της ηγεσίας της κομμουνιστικής αριστεράς. Το αξίωμα που ασπάζεται ο σκηνοθέτης είναι ότι «για όλα φταίνε οι ξένοι» και αυτοί που επέμβηκαν και αυτοί που δεν επέμβηκαν. Κοινωνικές τάξεις δεν είδε, απλώς «φτωχούς» και «φτωχούς» που αλληλοτρώγονται.; Εθνοτικές διαφορές και καταπίεση του «διαφορετικούυ» και του «Άλλου» δεν τις γνώριζε; Σαν να φαίνεται ότι όλα έγιναν για να μπορεί μέσα στην προσποιητή της αφέλεια η κυρία Παναγιωταρέα να αναρωτιέται 60 χρόνια μετά από τηλε-άμβωνος «μα Έλληνας να τουφεκάει Έλληνα;».
Ατύχησε η ταινία ως αντιπολεμική με αυτό τον τρόπο. Ας επιχειρήσει τώρα ο σκηνοθέτης μας να δημιουργήσει μια άλλου τύπου αντιπολεμική ταινία. Τώρα που ο ακήρυχτος πόλεμος των συνόρων πνίγει χιλιάδες άμαχους πρόσφυγες και μετανάστες στα βάθη των υδάτων της Μεσογείου.

Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com


Ήρθανε ένα βράδυ
Στίχοι: Νίκος Πανδής
Μουσική: Σπύρος Σαμοΐλης
Πρώτη εκτέλεση: Πέτρος Πανδής


Ήρθανε ένα βράδυ και σε πήραν
εκείνοι που δεν ξέρουν τη ζωή,
ψάξαν παντού και τίποτα δεν ήβραν
κι αφήσανε την πόρτα ανοιχτή.

Δίπλα στο παραθύρι το κρεβάτι
και πάνω στο κρεβάτι, γκαρδιακή,
φωτογραφία παιδική, γιομάτη,
μ’ αυτόν που χάσαμε την κατοχή.

Εργάτης στα γιαπιά, τριάντα χρόνια,
δεν είδες, μια φορά, μέρα καλή,
παιδί μ’ ασβέστες στα μαλλιά σου χιόνια
στις σκαλωσιές ανέμιζες ζωή.

Πέταγες το σακάκι στην κρεμάστρα
κι έτρεχες να πλυθείς απ’ τη δουλειά,
την ώρα π’ αψηλά ανάβαν τ’ άστρα,
αντάμωνες κρυφά μια κοπελιά.

Περάσανε τα χρόνια και οι μήνες
και συ ακόμη μου μιλάς και καρτερείς
κι ας είναι οι πληγές σου από κείνες
που στον καιρό να κλείσεις πάλι δεν μπορείς.


ΤΑ ΝΕΑ
Πατώντας σε δύο βάρκες η αντιπολίτευση Τσίπρα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009
ΤΟ ΣΤΥΛ και το ύφος της αντιπολίτευσης που θα ασκεί η Κουμουνδούρου απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναζητεί η ηγεσία του Συνασπισμού γνωρίζοντας ότι πολύ σύντομα θα κληθεί να πάρει θέση ακόμη και στις ψηφοφορίες στη Βουλή για σημαντικά ζητήματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αν και έχει μιλήσει ανοιχτά για «αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση», προς το παρόν ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί διαπιστώνοντας ότι στελέχη του Αριστερού Ρεύματος αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν για σκληρή γραμμή και από την άλλη η Ανανεωτική Πτέρυγα δείχνει διάθεση ακόμη και για κριτική στήριξη των κυβερνητικών πεπραγμένων, εφόσον βεβαίως διαπιστώνεται σχετική συμφωνία.

Προβληματισμός
Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει διατυπώσει σε συνεργάτες του τον προβληματισμό του για την αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι- όπως λένε- έχει κατανοήσει πως μια στείρα αντιπολίτευση μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος του κόμματός του προκαλώντας ακόμη και αιτιάσεις πως η Κουμουνδούρου αντιπολιτεύεται όπως ο Περισσός. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε ότι υπήρξε συναντίληψη σε ορισμένα ζητήματα όπως π.χ. στο θέμα του Ελαιώνα αλλά και σε γενικότερα ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη του Συνασπισμού, όπως για παράδειγμα ο βουλευτής Παναγιώτης Λαφαζάνης, επιμένουν σε πιο αριστερή και κινηματική αντιπολίτευση ζητώντας να φύγει ο όρος «προγραμματική» από το ύφος της αντιπολίτευσης που έχει προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ακολουθεί απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σκληρή γραμμή
Ομοίως οι περισσότερες συνιστώσες του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς αξιώνουν σκληρή αντιπολίτευση και καμία ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα, η Ανανεωτική Πτέρυγα με στελέχη της όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Φώτης Κουβέλης έχει καταστήσει σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να επικροτεί τις θετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες και να καταθέτει και τις δικές του χωριστές προτάσεις καλώντας την κυβέρνηση να τις υιοθετήσει. Ο κ. Κουβέλης μάλιστα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής επισήμανε ότι αργά ή γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να «αντιδράσει» απέναντι σε θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα ο Καποδίστριας 2 και ο εκλογικός νόμος, θέματα στα οποία ο Συνασπισμός θα πρέπει να έχει σαφή και ξεκάθαρη θέση ως προς την αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου, σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν να κατατίθενται στη Βουλή ένα ένα τα πρώτα κυβερνητικά νομοσχέδια που αποσκοπούν στην τόνωση της αγοράς και στην προστασία των δανειοληπτών.

« Εκεί θα δώσουμε εξετάσεις ως αριστερό κόμμα» αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγων της Κουμουνδούρου.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4543882&ct=1

ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ήρθε η ώρα για τους 40άρηδες
«Η Ν.Δ. πρέπει να τολμήσει για να ξανασυναντήσει την κοινωνία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γιάννης Λ. Πολίτης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009
«Δώστε τόπο στα νιάτα». Αυτό το μήνυμα στέλνει με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Άρης Σπηλιωτόπουλος προς τους υποψηφίους για την ηγεσία αλλά και την παλιά φρουρά του κόμματος.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του και όσοι τον ξέρουν καλά λένε ότι εάν ο Κ. Καραμανλής δεν είχε παραιτηθεί τώρα αλλά έφευγε σε 2 ή 3 χρόνια, τότε θα ήταν έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα. Σε κάθε περίπτωση πάντως πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα οι 40άρηδες πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή. Όταν ερωτάται μάλιστα γι΄ αυτό το θέμα, λέει με έμφαση ότι το κόμμα του χρειάζεται φρεσκάδα.
ΕΙΠΕ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
Στην εποχή μας δεν υπάρχουν μεσσίες. Ούτε αυτόκλητοι σωτήρες όμως υπάρχουν.
Οι υποψηφιότητες δεν μπορούν να απορρέουν από προσωπικές φιλοδοξίες αλλά από τις συγκυρίες ή την απαίτηση της δυναμικής της κοινωνίας. Γι΄ αυτό, δεν στέκομαι στα πρόσωπα αλλά στις πολιτικές
ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η Ν.Δ. υπέστη μια βαριά ήττα και θα χρειαστεί σαφώς τον χρόνο της για να ξαναβρεί τον βηματισμό της.
Δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε αυτή την περίοδο ανασυγκρότησης, ούτε να την αντιμετωπίσουμε φοβικά ή κινδυνολογώντας

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Μάρθα Γιαννακίδη
Θα μείνουν στην κούρσα και οι 4 υποψήφιοι ή θα βγουν από το παιχνίδι οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Ψωμιάδης;

Θεωρώ πως μπήκαν «στην κούρσα», όπως λέτε, για να τρέξουν και να διεκδικήσουν τη νίκη. Οπότε δεν εκτιμώ πως θα αποσυρθούν πριν από τον αγώνα. Από την άλλη, δεν έχω και ικανότητα να βλέπω το μέλλον. Η δική μου ευχή είναι να παραμείνουν μέχρι τέλους και, γιατί όχι, να προστεθούν και άλλοι διεκδικητές. Δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε τη συμμετοχή όταν αυτή προσφέρει πολιτικές θέσεις και γόνιμες προτάσεις για την ανασυγκρότηση της παράταξης. Και σίγουρα μόνο η εσωκομματική δημοκρατία μπορεί να βοηθήσει να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία.

Μαρία Αυγέρη
Λένε ότι περιμένετε να υπάρξει αδιέξοδο στην εκλογή αρχηγού και να εμφανιστείτε ως μεσσίας, είναι αλήθεια;

Στην εποχή μας δεν υπάρχουν μεσσίες. Ούτε αυτόκλητοι σωτήρες όμως υπάρχουν. Οι υποψηφιότητες δεν μπορούν να απορρέουν από προσωπικές φιλοδοξίες αλλά από τις συγκυρίες ή την απαίτηση της δυναμικής της κοινωνίας. Γι΄ αυτό, δεν στέκομαι στα πρόσωπα αλλά στις πολιτικές. Και επιμένω σε αυτές, ελπίζοντας να μην πιστώνομαι με την πρόθεση να προσθέσω μία ακόμη υποψηφιότητα στο κάδρο. Αλλά μία συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση που γίνεται αποδεκτή από τους υποψηφίους.

Βασίλης Γεωργίου
Μέσα από αυτές τις επώδυνες διαδικασίες εκλογής αρχηγού που παρακολουθούμε κινδυνεύει με διάσπαση το κόμμα σας;

Η Ν.Δ. είναι μια μεγάλη παράταξη που έχει ιδεολογία, κατεύθυνση και όραμα. Πρέπει όμως να συνυπολογί- σουμε ότι είναι επίσης και μια παράταξη που υπέστη μια βαριά ήττα και θα χρειαστεί σαφώς τον χρόνο της για να ξαναβρεί τον βηματισμό της. Δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε αυτή την περίοδο ανασυγκρότησης, ούτε να την αντιμετωπίσουμε φοβικά ή κινδυνολογώντας. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας είναι να αξιοποιήσουμε δημιουργικά αυτόν τον χρόνο προκειμένου να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και να επαναπροσδιορίσουμε τη μορφή που θέλουμε να της δώσουμε. Να τολμήσουμε να μιλήσουμε πολιτικά. Να συγκρουστούμε πολιτικά.

Μόνο τότε θα υπάρξει σύνθεση.

Κώστας Ασχουτάκης
Είστε ο πρώτος βουλευτής της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Πότε θα πείτε στους ψηφοφόρους σας ποιον από τους υποψηφίους θα υποστηρίξετε για αρχηγό;

Όταν φτάσουμε στο σημείο να μιλήσουμε πολιτικά. Δεν υποστηρίζω πρόσωπα αλλά πολιτικές. Τα πρόσωπα είναι ικανά στελέχη και πραγματικά σας το λέω με όλη μου την ειλικρίνεια, εγώ, όποιος και να εκλεγεί, αν υποθέσουμε ότι μέχρι τέλους θα έχουμε αυτές τις υποψηφιότητες, θα τον στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Από εκεί και έπειτα, οι φίλοι και ψηφοφόροι μου στη Β΄ Αθηνών δεν χρειάζονται καθοδήγηση.

Έχουν πολιτικό κριτήριο και κριτική σκέψη.

Γιώργος Μόκος
Υπάρχει ηγετικό προσωπικό ή στελέχη τα οποία μπορούν ν΄ αλλάξουν παντελώς το κόμμα ώστε να γίνει μια δύναμη που θα φέρει την αλλαγή στο μέλλον;

Θα επιμείνω, για ακόμα μια φορά, ότι δεν είναι τα πρόσωπα που θα φέρουν τις αλλαγές αλλά οι πολιτικές που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν. Η Ν.Δ. έχει σαφώς αξιόλογα στελέχη, με μεγάλη ιστορία και διάθεση προσφοράς για τον τόπο και την παράταξη, αλλά πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά για να δούμε τι κόμμα οραματίζεται το καθένα από αυτά. Μόνο μέσα από έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο θα μπορέσουμε να φέρουμε πάλι μπροστά την παράταξη. Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, μπροστά σε μία ιστορική ήττα και σε μία κρίση την οποία δεχόμαστε, οφείλουμε όλοι, με απόλυτη υπευθυνότητα, να δούμε με ποιες πολιτικές μπορούμε να ξανασυναντήσουμε την ελληνική κοινωνία, με ποιες πολιτικές μπορούμε να εμπνεύσουμε τους πολίτες που έχουν απομακρυνθεί και από την πολιτική και από τη Νέα Δημοκρατία. Πώς μπορούμε να εμπνεύσουμε τους νέους ανθρώπους. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να αποκτήσουμε προοπτική.

Έλσα Μαυρίδου
Θεωρείτε πως το κόμμα σας, με τις τέσσερις υποψηφιότητες για την προεδρία του και με δεδομένη την ανάγκη ανανέωσης που έχει, «δίνει τόπο στα νιάτα» όπως θα λέγαμε σχετικά;

Σίγουρα δεν έχουν γίνει βήματα τολμηρά. Όμως, δεν είναι θέμα μόνο προσώπων και σίγουρα δεν είναι μόνο θέμα γενιάς. Είναι και θέμα πολιτικών. Πρέπει να προσθέσουμε «φρέσκα» στοιχεία στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του κόμματος προκειμένου να συναντήσουμε την κοινωνία. Για παράδειγμα, το όριο θητείας για τον πρόεδρο. Να έχει λόγο η βάση και να μπορεί να προσέρχεται ανά τέσσερα χρόνια στο «σπίτι» της και να επιβεβαιώνει ή να αποδοκιμάζει τον ηγέτη που η ίδια εξέλεξε. Αυτά τα στοιχεία θα προσδώσουν νεότητα στην παράταξη, οι αλλαγές που θα τολμήσουμε στις παρωχημένες δομές.

Μπάμπης Καναβός
Το 2000 και με τη δική σας συμβολή στον επικοινωνιακό τομέα η Ν.Δ. έφτασε πολύ κοντά στη νίκη, την οποία πήρε το 2004. Τι έφταιξε στο επιτελείο της Ν.Δ. και είχαμε το αποτέλεσμα του 2009;

Σίγουρα υπήρξε μια σειρά αιτίων που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Σε ένα βαθμό έφταιξε η λάθος επιλογή προσώπων και πολιτικών, σε κάποιον άλλο η μειωμένη ταχύτητα με την οποία προχωρήσαμε στο μεταρρυθμιστικό μας έργο, ενδεχομένως και άλλα που σε βάθος χρόνου, με σωστή ανάλυση, θα τα αξιολογήσουμε και θα τα αποφύγουμε στο μέλλον. Και βέβαια, εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι οι φίλοι της Ν.Δ. δεν είχαν πειστεί για τις αιτίες που μας οδήγησαν στις εκλογές. Δεν το κατάλαβαν και μας τιμώρησαν γι΄ αυτό.

Χρήστος Μάλλιος
Γιατί δεν είστε υποψήφιος; Κατά τη γνώμη μας είστε ο πιο κατάλληλος: νέος, δεν αποστατήσατε και δεν φθαρήκατε.

Σας ευχαριστώ, αλλά δεν ενδιαφέρει να προστεθεί μία ακόμα υποψηφιότητα στις ήδη τέσσερις υφιστάμενες, αλλά να δούμε κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις να κουβεντιάσουμε πολιτικά και κυρίως να δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε την παράταξή μας. Άλλωστε όλα, ακόμη και οι υποψηφιότητες, είναι χρήσιμα όταν προκύπτουν αβίαστα στην πορεία ως απαίτηση της κοινωνίας.

Λάκης Πάνος
Κύριε Σπηλιωτόπουλε, γνωρίζετε ότι μέχρι την ημέρα των εκλογών ένας αριθμός μαθητών και μαθητριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν παρακολουθούσε μαθήματα, καθώς δεν προσλάβατε ως υπουργός οδηγούς και συνοδούς σχολικών λεωφορείων; Ενδεχομένως τα κολέγια για σας να είχαν προτεραιότητα και όχι τα παιδιά με τις ειδικές ανάγκες.

Μην μπερδεύετε τις συναρμοδιότητες μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και φορέων με τις προτεραιότητες. Τα σχολικά λεωφορεία είναι αρμοδιότητα των νομαρχιών. Οι προσλήψεις απαιτούν εγκρίσεις από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και πιστώσεις. Τα κολέγια ήταν η εφαρμογή ενός νόμου που βρήκα. Συνεπώς, προτεραιότητά μου είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης και μία κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Και με την προσωπική μου στάση το έχω αποδείξει.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4543871&ct=1


ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Συνάντηση Τσίπρα με αστυνομικούς
2/11/2009
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=20193139
Με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, θα συναντηθεί σήμερα ο κ. Αλ. Τσίπρας.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Β' Πειραιά Παν. Λαφαζάνης και ο Θοδ. Δρίτσας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Πειραιά, θα συναντηθούν σήμερα με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη.
Η συνάντηση πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθούν για τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την τύχη της σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ και COSCO, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την καταγγελία και ακύρωσή της.
"Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι, κάτι που δήθεν αποκαλεί διάλογο, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να διαμορφωθούν δυσμενή τετελεσμένα στην εκποίηση του λιμανιού του Πειραιά", τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι κ.κ. Λαφαζάνης και Δρίτσας. "Στόχος είναι να εγκατασταθεί, χωρίς αντίσταση, η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και να αρχίσει να εφαρμόζεται, με επουσιώδεις και ανώδυνες ίσως τροποποιήσεις στο μέλλον, η Συμφωνία παράδοσης του λιμανιού, την οποία το κυβερνητικό κόμμα κατήγγελλε προεκλογικά ως αποικιοκρατική και αντεργατική", εκτιμούν και αναφέρουν ότι η "κυβέρνηση με τη στάση της υποτιμά όχι μόνο τα συμφέροντα αλλά και την νοημοσύνη και την αγωνιστική ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων στο λιμάνι και κυρίως βλάπτει σοβαρά τον Πειραιά, το δημόσιο συμφέρον και την ελληνική οικονομία. Όσοι σπέρνουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες!".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Αντ. Σαμαράς: Δεν με αγγίζουν οι προκλήσεις
Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2009 21:08
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1735784

«Κάποιοι έχασαν την ψυχραιμία τους. Εγώ δεν χάνω τη δική μου. Έχω ευθύνη απέναντι στην ενότητα, απέναντι στο μέλλον της Παράταξης. Προκλήσεις δεν με αγγίζουν, δεν πτοούμαι», διεμύνησε από τα Γιάννενα ο Αντώνης Σαμαράς.
Απαντώντας στα όσα ειπώθηκαν χθες στην Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι να βγει κερδισμένη στο τέλος η Νέα Δημοκρατία». «Ο ρόλος μου είναι να ενώνω, όχι να διχάζω. Να επουλώνω πληγές, όχι να τις ξύνω. Η δική τους στάση δεν με αγγίζει. Δεν πτοούμαι. Προχωράμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι οι ιδέες και τα ιδανικά της ΝΔ δεν είναι παλαιά, δεν είναι νέα, αλλά είναι παντοτινά και διαχρονικά.
«Είναι αυτά που εμπνέουν την παράταξη. Είναι αυτά που εμπνέουν κι έφτιαξαν αυτή τη χώρα. Είναι η Ελευθερία, η Αξιοπρέπεια, η Αλληλεγγύη, η Ευθύνη, η Κοινωνική Δικαιοσύνη, η Πατρίδα» σημείωσε.
Χαρακτήρισε δε μεγάλο λάθος ότι η ΝΔ έδωσε την εντύπωση ότι κρύβει τα ιδανικά της για να κερδίσει όπως είπε τους «ταλαντευόμενους» ψηφοφόρους, κάποιους ευκαιριακούς, αλλά έχασε πολύ περισσότερους παραδοσιακούς.
Ανέφερε ακόμη ότι η ΝΔ κυνήγησε τον οριακό ψηφοφόρο, και έχασε ένα κομμάτι από τον πυρήνα, από τον κορμό της παράταξης.
«Ψάχνοντας στην όχθη του ποταμού, χάσαμε την κοίτη του… Και κυνηγώντας τον οριακό ψηφοφόρο. Δεν βλέπαμε ότι άδειαζε η παραδοσιακή μας δεξαμενή» τόνισε.
Υποστήριξε δε πως από αυτούς που έχασε η ΝΔ «οι περισσότεροι δεν πήγαν απέναντι. Δεν πήγαν στο ΠΑΣΟΚ. Δεν πήγαν σ’ άλλα κόμματα. Οι περισσότεροι έκατσαν σπίτι τους, έκαναν αποχή» και αυτούς πρέπει είπε, η ΝΔ να τους κερδίσει.
«Για να τους κερδίσουμε, πρέπει να έχουμε στο νου μας τρείς λέξεις: Ταυτότητα, Ενότητα, Οργάνωση» επεσήμανε.
«Δεν χαρίζουμε την Πατρίδα στην άκρα Δεξιά. Ούτε χαρίζουμε την Κοινωνική Δικαιοσύνη στην Αριστερά. Εμείς εκφράζουμε παραδοσιακές αξίες και σύγχρονες φιλελεύθερες τάσεις. Σε αυτό που ονομάζουμε Κοινωνικό Φιλελευθερισμό» πρόσθεσε.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε επίσης ότι η εθνική υπερηφάνεια και η ανταγωνιστικότητα πάνε μαζί και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να συνθέσουμε τις ιδέες μας, όχι να χωρίσουμε την παράταξη. Θα εμποδίσω τέτοιο εσωτερικό διχασμό. Ξέρετε ότι το μπορώ. Μαζί το μπορούμε».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ασπρη μέρα στο Πεκίνο με χιόνι τεχνητό...
Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1735804
Καλυμμένη από χιόνια ήταν χθες η ιστορική «Απαγορευμένη πόλη» (φωτογραφία) στο Πεκίνο, προσφέροντας μοναδικό θέαμα στους λίγους επισκέπτες.
Οι τελευταίοι αγνοούσαν πάντως ότι η πρώιμη χιονόπτωση ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης, αφού οι Κινέζοι μετεωρολόγοι κατάφεραν χθες να καλύψουν με στρώμα τεχνητού χιονιού το Πεκίνο, θέλοντας να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της παρατεταμένης ξηρασίας στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...