Monday, July 20, 2009

tsakthan daily 21/07/2009

Κι ενώ αυξάνονται οι τρομοκρατικές ριπές του τύπου «4.400 ασθενείς θα χρειαστούν μονάδες εντατικής ή αυξημένης φροντίδας, πάνω από 10.000 θα πρέπει να έχουν αναπνευστήρες και περίπου 900.000 θα πρέπει να πάρουν αντιιικά φάρμακα» και προβλέπεται η χώρα να μετατραπεί σε ένα «απέραντο νοσοκομείο», το «απέραντο φρενοκομείο» παραμένει στη θέση του σαν τον Παρθενώνα, όπως και η περίπτωση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον με τις προσλαμβάνουσες που έχουμε από τον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Το καλύτερο, όμως, ανέκδοτο της ημέρας είναι το άρθρο του Σπύρου Κουβέλη στην Ελευθεροτυπία που ούτε ΠΑΣΟΚ είδε να κυβερνά στην Πάτρα και στην Αχαΐα, παρά μόνο ακροδεξιά: «Οπότε το κράτος-ΚΔΩΑ, που θα έλεγε και ο Κουτρουμπούσης, αναλαμβάνει με τις δυνάμεις ασφαλείας να τους συντρίψει, να μπουκάρει με μπουλντόζες και ΜΑΤ στον καταυλισμό (…) η ακροδεξιά νοοτροπία θριαμβεύει…». Σπύρο, δεν ήξερες. Δεν ρώταγες;
Διάβασε, λοιπόν, αγαπητέ Βουλευτά Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ Ι: «Να τους πάρετε στο σπίτι σας». Με αυτή τη φράση απάντησε ο σοσιαλιστής δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, στις ερωτήσεις μας για τις επιχειρήσεις σκούπας εναντίων των Αφγανών προσφύγων που εδώ και μία δεκαετία κατακλύζουν το λιμάνι της πόλης. Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας γίνονται υπό τις ευλογίες του Δήμου αλλά και της Νομαρχίας, οι οποίοι θέλουν πια να «καθαρίσουν» την περιοχή. Η συζήτηση με τον δήμαρχο την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, ήταν αποκαλυπτική και έχει και άλλα μαργαριτάρια εκτός από αυτό. Στην ίδια εκπομπή μας μίλησαν ο Πόθος Κοταράς από την Κίνηση υπεράσπισης προσφύγων και μεταναστών της Πάτρας αλλά και ο Γιώργος Μανιάτης από το Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων, οι οποίοι μας εξέθεσαν την υπάρχουσα κατάσταση και τις πολιτικές που επιβάλουν την βίαιη εκδίωξή τους.
http://pisoselides.blogspot.com/2008/01/blog-post_1881.html
Η αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κράτους έκανε το πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων μάστιγα για την πόλη
Εντείνεται η εγκληματικότητα, απειλείται η δημόσια υγεία, ασυνόδευτοι ανήλικοι γίνονται έρμαια των ορέξεων εκμεταλλευτών
Πατρινό Καρναβάλι! Την «κολοκυθιά» παίζουν κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση στην Πάτρα στο θέμα των εκατοντάδων προσφύγων που έχουν κατακλύσει την πόλη. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα η εγκληματικότητα οργιάζει, οι συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων και Αστυνομίας είναι συχνές, η δημόσια υγεία διατρέχει κίνδυνο, ενώ ασυνόδευτοι ανήλικοι γίνονται έρμαια στις ορέξεις καθενός. Με το «μπαλάκι» των ευθυνών να πετιέται από τον έναν στον άλλον για περισσότερο από έναν χρόνο, μόλις το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, έπειτα από συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες, ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα κατασκευάσει στο Δρέπανο του Δήμου Ρίου Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων. Κανείς όμως δεν φρόντισε να ρωτήσει τον «ξενοδόχο», δηλαδή τον αρμόδιο δήμο. Στο Ρίο τα αίματα έχουν ανάψει και έχουν ήδη αρχίσει να εγείρονται σοβαρές αντιδράσεις, όπως το κλείσιμο του δήμου και της εθνικής οδού. «Διαμαρτυρηθήκαμε για να ζητήσουμε την ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο δήμαρχος Ρίου κ. Χρ. Λιακόπουλος. «Το μάθαμε από διαρροές στον Τύπο και ακόμη δεν έχω λάβει καμία επίσημη ενημέρωση» επισημαίνει και απορεί για το γεγονός ότι ο δήμαρχος Πατρέων κ. Δ. Φούρας, ο νομάρχης Αχαΐας κ. Δ. Κατσικόπουλος και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Σπ. Σπυρίδων «δεν εξέφρασαν την έκπληξή τους» όταν ετέθη επί τάπητος το ζήτημα του Δρεπάνου εν τη απουσία του αρμοδίου δημάρχου. Στο Ρίο η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την αποτροπή του σχεδίου θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Στην Πάτρα επικρατεί κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης καθώς εξαθλιωμένοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν έχουν καταλάβει τον καταυλισμό της παραλιακής οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, ενώ στην πόλη καταφθάνουν καθημερινά δεκάδες λαθρομετανάστες από την Αφρική και το Ιράκ.
Ο καταυλισμός βρίσκεται σε μια περιοχή που γνωρίζει σημαντική ανοικοδόμηση και πλέον θεωρείται «φιλέτο». Ωστόσο οι πρόσφυγες αυξήθηκαν και επεκτάθηκαν στις γειτονικές υπό κατασκευή οικοδομές. Οταν όμως οι εργασίες κατασκευής αποπερατώθηκαν, τα διαμερίσματα ήταν αδύνατον να πωληθούν και μια ανερχόμενη περιοχή βρισκόταν σε αχρηστία. Κάτοικοι και ιδιοκτήτες δικαίως εξαγριώθηκαν και δρομολόγησαν αγωγές κατά του δήμου και της νομαρχίας.
Για τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην πόλη ασκήθηκε έντονη κριτική στον δήμαρχο Πατρέων και στον νομάρχη Αχαΐας. Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του 2007 ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μ. Μπεκίρης κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες «να πάψουν να σφυρίζουν αδιάφορα».
Την ίδια στιγμή στον καταυλισμό η κατάσταση χειροτέρευε καθώς γιατροί διέγνωσαν υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας, πνευμονίες και λοιμώδεις ασθένειες και έκαναν λόγο για «κίνδυνο για τη δημόσια υγεία». Παράλληλα η πόλη «βούιζε» για σεξουαλική εκμετάλλευση των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η αθλιότητα του καταυλισμού έβαλε στην τοπική ατζέντα το σενάριο της δημιουργίας ενός οργανωμένου κέντρου προσφύγων, το οποίο όμως, ειδικά στην αρχή, είχε ελάχιστους θιασώτες. «Δεν αποτελεί τη λύση του προβλήματος» είπε από την πρώτη στιγμή ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ν. Παπαδημάτος.
Ωστόσο οι κεντρικές αρχές είχαν σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης. Την ώρα που οι πρόσφυγες ήταν πια περισσότεροι από δύο χιλιάδες και το μικροέγκλημα είχε αρχίσει να αποτελεί τον κανόνα στην Πάτρα, στη Βουλή ο υφυπουργός εσωτερικών κ. Π. Χηνοφώτης «έβλεπε» μόλις «περί τους χίλιους δέκα μετανάστες» και χαρακτήρισε την όλη κατάσταση... «φυσιολογική». Στη Βουλή ο κ. Μπεκίρης, μιλώντας προς τον υφυπουργό, κατήγγειλε ότι στην πόλη «εξαφανίζονται παιδάκια». Ο κ. Χηνοφώτης τα έχασε: «Δεν το έχει αναφέρει κανένας και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το λέτε μέσα στην αίθουσα» απάντησε. Εκείνη τη στιγμή στα θεωρεία του Κοινοβουλίου υπήρχαν μαθητές σχολείων.
Τον Δεκέμβριο ο Συνήγορος του Παιδιού επισκέφθηκε τον καταυλισμό και διεπίστωσε ότι «σε αυτόν διαμένει - και μάλιστα σε απάνθρωπες και ανθυγιεινές συνθήκες - ένας σημαντικός αριθμός ανηλίκων, στην πλειονότητά τους ασυνόδευτα». Η ανεξάρτητη αρχή ζήτησε από τους αρμοδίους να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία και στη φροντίδα των ανηλίκων και να «μην αντιμετωπίζονται κατά κύριο λόγο ως παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας».
Παρά τα κελεύσματα του Συνηγόρου, οι αρμόδιοι εκκώφευσαν και νερό μπήκε στον καταυλισμό μόνο όταν... αναρχικοί το έκλεψαν από την ύδρευση, «τράβηξαν» σωλήνες και έτσι αποφεύχθηκε η χολέρα! Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής, απελπισμένοι από την κατάσταση, ετοίμασαν αγωγές κατά της αυτοδιοίκησης.
Μέσα στον Ιανουάριο ξεκίνησε επιχείρηση-σκούπα της Αστυνομίας κατά των προσφύγων. Οσοι δεν βρίσκονταν κοντά στον καταυλισμό και περιφέρονταν στην πόλη συνελήφθησαν. Ο βουλευτής κ. Παπαδημάτος χειροκρότησε την επιχείρηση που εξαπέλυσε η ΕΛ.ΑΣ. Οπως σημείωσε, η εξέλιξη απέδειξε «τη βούληση της κυβέρνησης και του αρμοδίου υπουργείου για άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα».
Ωστόσο το κράτος μάλλον «δούλεψε» για τους δουλεμπόρους. Προ της επιχείρησης η «ταρίφα» των ημεδαπών δικτύων μεταφοράς για το ταξίδι ως την Ιταλία ήταν περίπου 1.500 ευρώ, μετά τη «σκούπα» όμως εκτοξεύθηκε στις 3.000 ευρώ, καθώς στην οικονομία η επικινδυνότητα του προϊόντος ανεβάζει και την αξία του. Τα κέρδη των δουλεμπόρων είχαν διπλασιαστεί!
Στις αρχές Φεβρουαρίου το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο μετέθεσε τις ευθύνες για την κατάσταση στην Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στις «ανεπαρκείς μεταναστευτικές πολιτικές που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στην ουσιαστική απουσία της ελληνικής κυβέρνησης». Ακόμη επεσήμανε ότι η «η σύσταση καταυλισμού στέλνει το λάθος μήνυμα» και έκανε λόγο για «το ενδεχόμενο να μετατραπούν και οι Πατρινοί σε πρόσφυγες στην ίδια τους την πόλη». Παράλληλα ο νομάρχης τα έβαλε με τους λογοτέχνες της πόλης, οι οποίοι κατηγόρησαν το κράτος για απανθρωπιά, λέγοντας ότι «για τους διανοουμένους δεν ξέρω αν έχουν βγει στην πόλη να πιουν έναν καφέ και να αφήσουν ένα ευρώ, παρά μόνο αναθεματίζουν με την πένα τους τους πάντες και τα πάντα».
Η έκθεση-κόλαφος του Συνηγόρου του Πολίτη
Ο Συνήγορος του Πολίτη παρουσίασε έκθεση-κόλαφο για όλες τις τοπικές, δημόσιες αρχές, «ιδίως δε» για τον Δήμο Πατρέων, χαρακτηρίζοντας τη στάση του «θλιβερή», και τον κάλεσε να λάβει θετικά μέτρα και να προχωρήσει «σε συντονισμένες ενέργειες για την εξεύρεση και δημιουργία κατάλληλου χώρου φιλοξενίας». Ακόμη, στην έκθεση αφέθηκε να εννοηθεί ότι δήμος και νομαρχία ενθάρρυναν την αστυνομική επιχείρηση... για να μη χαλάσει το Καρναβάλι! Τέλος, εξέφρασε την απορία του για τη στάση του εισαγγελέα στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, αφού ουδεμία πρωτοβουλία προστασίας τους είχε ληφθεί. Το πόρισμα ήταν ξεκάθαρο: «Ανθρωπιστική κρίση».
Ο κ. Φούρας απάντησε στον Συνήγορο του Πολίτη λέγοντας ότι, «αν ο δήμος και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Αχαΐας δημιουργούσαν χώρο φιλοξενίας, θα είχαν ενεργήσει αυθαίρετα και παράνομα» και επεσήμανε ότι «ουδείς εκ των μεταναστών ενδιαφέρεται για ενσωμάτωσή του στην τοπική κοινωνία».
Οσο περνούσε ο καιρός άρχισε να φαίνεται ότι τα αστυνομικά μέτρα δεν οδήγησαν πουθενά και η λύση του κέντρου μεταναστών έλαβε χαρακτήρα μονοδρόμου. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: το πού θα γινόταν και ποιος θα πλήρωνε για την κατασκευή του.
Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα δόθηκε από τον περιφερειάρχη, εξωθεσμικά, μέσω... της ΝΟΔΕ Αχαΐας, ενώ για το πρώτο ο κ. Σπυρίδων συνέστησε στον κ. Φούρα ότι «πρέπει να κάνουμε και πράγματα τα οποία δεν είναι μέσα στις τυπικές μας υποχρεώσεις» ζητώντας να του υποδείξει το κατάλληλο μέρος για την ανέγερση του κέντρου.
Ο δήμαρχος απείλησε με «λουκέτο» στον δήμο και ο υπουργός Εσωτερικών τον κάλεσε σε σύσκεψη στην οποία αποφάσισαν να δημιουργηθεί κέντρο μεταναστών «εκτός του πολεοδομικού ιστού της Πάτρας και οποιουδήποτε άλλου αστικού κέντρου». Μάλιστα στις αρχές Σεπτεμβρίου ο περιφερειάρχης παρέδωσε στον κ. Παυλόπουλο μια λίστα με δέκα πιθανές τοποθεσίες, η οποία παρέμενε επτασφράγιστο μυστικό ως την προηγούμενη εβδομάδα.
Σήμερα, που η «καυτή πατάτα» βρέθηκε στα χέρια του Ρίου, ο Δήμος Πατρέων προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την αλλαγή της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί για την πόλη. Ωστόσο τον πρόλαβε η «Χρυσή Αυγή», αφού φρόντισε να γεμίσει με φυλλάδια τους δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας.
ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ
"ΤΟ ΒΗΜΑ" (19/10/08)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com


ΤΑ ΝΕΑ

Διμέτωπος Ανανεωτών κατά ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Απάντησαν στις επιθέσεις που δέχθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, η οποία στη διάρκεια του Πανελλαδικού Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ, το Σαββατοκύριακο, έγινε στόχος επιθέσεων από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ- όπως άλλωστε έγινε και η ηγεσία του ΣΥΝ.

Ο Αλέκος Αλαβάνος, που ήταν μεταξύ αυτών που επετέθησαν στην ηγεσία του ΣΥΝ, προέβη σε μπαράζ δηλώσεων και εμφανίσεων για μια σειρά από θέματα, ενώ σήμερα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και μετά τη συνεδρίαση ο κ. Αλαβάνος θα προβεί σε δηλώσεις.

Στην ανακοίνωση των Ανανεωτών του ΣΥΝ κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ διότι «δεν αναγνωρίστηκε το λάθος της αλλοίωσης της αριστερής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, ούτε εισακούστηκε η αποδοκιμασία κατά των επιλογών της ηγεσίας για το ευρωψηφοδέλτιο. Δεν υιοθετήθηκε η ανάγκη μεγάλης πολιτικής στροφής, μακριά από αριστερισμούς... Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση με ανοικτά όλα τα προβλήματα πολιτικής γραμμής και ηγεσίας. Η παραπομπή όλων των θεμάτων για την πανελλαδική σύσκεψη του Οκτωβρίου κάνει φανερή την αδυναμία σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων των κομμάτων και οργανώσεων που συγκροτούν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ».
Παρά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί με καθαρό στίγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, με την ομιλία του, οι Ανανεωτικοί ασκούν κριτική και στην ηγεσία του ΣΥΝ. Όπως αναφέρουν, «η ηγεσία του ΣΥΝ παρά τη σαφή και ισχυρή εξουσιοδότηση της ΚΠΕ για τη διατήρηση του συμμαχικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τόσο τις επιθέσεις εναντίον του κόμματος όσο και την αλλοίωση του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ». Οι Ανανεωτικοί του ΣΥΝ επισημαίνουν ακόμη πως «εδώ και καιρό, είτε με επίσημες ανακοινώσεις είτε με δηλώσεις στελεχών, η Ανανεωτική Πτέρυγα βάλλεται συστηματικά. Πρόκειται για πρακτική πέρα και έξω από κάθε δεοντολογία και κυρίως πρόκειται για ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Εξάλλου, η αναζήτηση "εσωτερικού εχθρού" για την "ερμηνεία" του εκλογικού αποτελέσματος είναι και ξεπερασμένη και αναποτελεσματική».

Ο γραμματέας του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας εμμέσως στην ανακοίνωση των Ανανεωτών προέβη σε δήλωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «αυτήν την περίοδο που δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για τα προβλήματα της κοινωνίας, δηλώσεις και ανακοινώσεις που αναπαράγουν ένα κλίμα το οποίο έχουμε αφήσει πίσω από όπου και αν προέρχονται, δεν συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του κόμματος».

Ο κ. Αλαβάνος- που θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου- προέβη χθες σε μπαράζ παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων και η δημόσια προτροπή του προς την κυβέρνηση να ζητήσει το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της συμπεριφοράς της Άγκυρας στο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι η δήλωση αυτή έγινε ενώ το τμήμα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ είχε συνεδριάσει λίγα 24ωρα πριν κι είχε εξετάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καταλήγοντας πως η ηγεσία του κόμματος πρέπει να ζητήσει ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών- αλλά δεν είχε λάβει αποφάσεις για αλλαγή γραμμής έναντι της Τουρκίας.
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΡΙΣΗ»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε βαθιά κρίση με ανοικτά όλα τα προβλήματα πολιτικής γραμμής και ηγεσίας», λένε οι Ανανεωτικοί
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4527604&ct=1

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Το πρωί της Τρίτης στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή.
Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, στις 13.30, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, θα προβεί σε δηλώσεις.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Στον ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν μονάχα ότι διαφωνούν
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100003_21/07/2009_322922

Δίχως πυξίδα, συγκεκριμένη απόφαση και με συναίνεση μοναδική ότι διαφωνούν άπαντες μεταξύ τους, ολοκλήρωσαν τη διήμερη πανελλαδική διάσκεψή τους οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Αντικείμενο εξουθενωτικής κριτικής υπήρξε ο Συνασπισμός, η συνιστώσα εκείνη γύρω από την οποία εξαρχής πλέχτηκε το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αριστεριστές, μαζί τους και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Αλαβάνος, κατήγγειλαν ως υπεύθυνη της ήττας στις ευρωεκλογές την ηγεσία του Συνασπισμού. Το κλίμα είχε «χαλάσει» ήδη από την Πέμπτη όταν επτά συνιστώσες (από τις 11) ουσιαστικά ζήτησαν την υποβάθμιση του Συνασπισμού και την παράλληλη μετακίνηση του μηχανισμού αποφάσεων προς τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στις επικρίσεις, αλλά στις πιέσεις για οργανωτικές αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι σε περίπτωση διαφωνίας θα προσφύγει στα μέλη. Οπως ήταν αναμενόμενο, το προεδρείο του σώματος παρέπεμψε σχεδόν κάθε εκκρεμότητα στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη του Οκτωβρίου.
Γενικόλογη, γεμάτη αισιοδοξία, δίχως συγκεκριμένες προτάσεις ήταν και η τοποθέτηση του γραμματέα του ΣΥΝ κ. Δημήτρη Βίτσα. Ο ίδιος πάντως σε δηλώσεις του χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό (Κόκκινο) εξέφρασε την αγωνία του σχετικά με την οργανωτική επάρκεια του κόμματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «το πρώτο και το βασικό είναι να λειτουργήσουν οι Τοπικές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ». Αντίθετα, εξαιρετικά πεσιμιστικό ήταν το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ανανεωτική Πτέρυγα, στην οποία φαίνεται η απόσταση που υπάρχει πλέον μεταξύ των δύο κυρίων ρευμάτων στο εσωτερικό του Συνασπισμού. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση με ανοιχτά όλα τα προβλήματα πολιτικής γραμμής και ηγεσίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά και συμπληρώνεται: «δεν αναζητήθηκαν με αυτοκριτική τόλμη τα πολιτικά αίτια της ήττας στις ευρωεκλογές, δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις στον κόσμο της Αριστεράς και δεν χαράχτηκαν στόχοι για το μέλλον. Επισημαίνουμε ότι δεν αναγνωρίστηκε το λάθος της αλλοίωσης της αριστερής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, ούτε εισακούστηκε η αποδοκιμασία κατά των επιλογών της ηγεσίας για το ευρωψηφοδέλτιο». Αναφερόμενοι στην επίθεση που δέχθηκαν από επτά συνιστώσες, οι ανανεωτές υποστηρίζουν ότι τα κείμενα αυτά «ξεπέρασαν κάθε όριο».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ηλεκτρονική Έκδοση
enet.gr, 17:32 Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009
Ανανεωτική Πτέρυγα: Σε παρατεταμένη κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ
Δριμεία κριτική στις αποφάσεις του Πανελλαδικού Σώματος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο διάλογο που αναπτύχθηκε κατά το διήμερο, ασκεί η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση με ανοιχτά όλα τα προβλήματα πολιτικής γραμμής και ηγεσίας”.
Κατά την “Πτέρυγα”, “η παραπομπή όλων των θεμάτων για την Πανελλαδική σύσκεψη του Οκτωβρίου κάνει φανερή την αδυναμία σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων των κομμάτων και οργανώσεων που συγκροτούν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ”.
Η Ανανεωτική Πτέρυγα επικαλείται τις επιθέσεις που δέχτηκε ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς αλλά και γενικότερα ο ΣΥΝ, αλλά και τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο Πανελλαδικό Σώμα, εκτιμώντας ότι όλα αυτά επιδεινώνουν τα προβλήματα στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. “Η, δια της διολισθήσεως, ακύρωση της ιδρυτικής συμφωνίας για τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και η επιχειρούμενη μετατροπή του, από σχήμα πολιτικής συμμαχίας σε ιδιότυπο κόμμα, θα δημιουργήσει περισσότερα και πιο σοβαρά προβλήματα και αδιέξοδα”, σημείωνει.
Επιπλέον, αναφέρεται και στην ηγεσία του ΣΥΝ, η οποία “παρά την σαφή και ισχυρή εξουσιοδότηση της ΚΠΕ για την διατήρηση του συμμαχικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τόσο τις επιθέσεις εναντίον του κόμματος όσο και την αλλοίωση του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ”. Με δήλωσή του, ο γραμματέας του ΣΥΝ, Δ. Βίτσας, υποστήριξε ότι “αυτή την περίοδο που δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για τα προβλήματα της κοινωνίας, δηλώσεις και ανακοινώσεις που αναπαράγουν ένα κλίμα το οποίο έχουμε αφήσει πίσω απ’ όπου και αν προέρχονται, δεν συμβάλλουν”.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&tag=9360&pubid=12993153#
Νέος γύρος αντιπαράθεσης ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ
Στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας επεσήμαναν ότι δεν αναζητήθηκαν τα πολιτικά αίτια της ήττας
21/7/2009
Του Παναγιώτη Τσούτσια
Με σκληρή γλώσσα απάντησε η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ στις επιθέσεις που δέχθηκε από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στη διήμερη σύσκεψη του Πανελλαδικού Σώματος σημειώνοντας ότι «ξεπέρασαν κάθε όριο» επεμβαίνοντας ωμά στο εσωτερικό του κόμματος.
Στην ανακοίνωσή της η Ανανεωτική Πτέρυγα κάνει λόγο για πρωτοφανείς, για πολιτική συμμαχία, επιθέσεις, από σύμμαχες, υποτίθεται, δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της διήμερης σύσκεψης, οι οποίες ξεπέρασαν κάθε όριο».
Φαινόμενο
Το φαινόμενο αυτό, σημειώνουν «δεν είναι καινούργιο» και προσθέτουν ότι «πρόκειται για πρακτική πέρα και έξω από κάθε δεοντολογία και κυρίως πρόκειται για ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό του ΣΥΝ.
Εξάλλου, η αναζήτηση «εσωτερικού εχθρού» για την «ερμηνεία» του εκλογικού αποτελέσματος είναι και ξεπερασμένη και αναποτελεσματική». Τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας επεσήμαναν ακόμη ότι στη διήμερη σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναζητήθηκαν με αυτοκριτική τόλμη τα πολιτικά αίτια της ήττας στις ευρωεκλογές, ενώ δεν χαράχτηκαν στόχοι για το μέλλον.
«Δεν αναγνωρίστηκε το λάθος της αλλοίωσης της αριστερής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, ούτε εισακούστηκε η αποδοκιμασία κατά των επιλογών της ηγεσίας για το ευρωψηφοδέλτιο.
Δεν υιοθετήθηκε η ανάγκη μεγάλης πολιτικής στροφής, μακριά από αριστερισμούς. Δεν υπάρχει στις καταλήξεις η παραμικρή αναφορά για άνοιγμα στο σοσιαλιστικό χώρο και στο χώρο της πολιτικής οικολογίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τα στελέχη του ΣΥΝ εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε «βαθιά και παρατεταμένη κρίση με ανοιχτά όλα τα προβλήματα πολιτικής γραμμής και ηγεσίας».

ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν λένε να πέσουν οι τόνοι στην Κουμουνδούρου
Η Ανανεωτική Πτέρυγα επικρίνει την ηγεσία του κόμματος και χαρακτηρίζει πρωτοφανείς τις εναντίον της επιθέσεις
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ | Αθήνα - Τρίτη 21 Ιουλίου 2009
Σήμα αγωνίας για τον κύκλο τριβών που ανοιγοκλείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εντός του ΣΥΝ, εκπέμπεται από στελέχη και μέλη όλων των πολιτικών σχηματισμών που μετέχουν στην Πολιτική Συμμαχία. Η απειλή της συνέχισης της εσωστρέφειας προκαλεί προβληματισμό στην ηγεσία της Κουμουνδούρου και στον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα, που αφενός κατά τη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Σώματος του ΣΥΡΙΖΑ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, «λούστηκε» από τις άλλες συνιστώσες με κατηγορίες για αλαζονεία και ηγεμονισμό του ΣΥΝ απέναντι στο «ενωτικό εγχείρημα» και αφετέρου, την επομένη είχε να αναμετρηθεί εκ νέου με εσωκομματικές παρεμβάσεις που τις αντιμετωπίζει σαν «λάδι στη φωτιά». Μόλις χθες η Ανανεωτική Πτέρυγα της Κουμουνδούρου εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας πρωτοφανείς για πολιτική συμμαχία «επιθέσεις στην Ανανεωτική Πτέρυγα και τα στελέχη της, από σύμμαχες, υποτίθεται, δυνάμεις» κατά τη διάρκεια της διήμερης σύσκεψης, που όπως τονίζουν «ξεπέρασαν κάθε όριο». Επιπλέον, κατηγορεί την ηγεσία του ΣΥΝ ότι παρά τη σαφή και ισχυρή εξουσιοδότηση της ΚΠΕ για τη διατήρηση του συμμαχικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, «φαίνεται ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τόσο τις επιθέσεις εναντίον του κόμματος όσο και την αλλοίωση του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ».

Η ανακοίνωση έλαβε διαστάσεις στην Κουμουνδούρου, καθώς όπως επισημαίνουν στελέχη της πλειοψηφίας, έγινε την ώρα που επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ κ. Δ. Βίτσας τόνισε χθες πως «δηλώσεις και ανακοινώσεις που αναπαράγουν ένα κλίμα το οποίο έχουμε αφήσει πίσω απ΄ όπου και αν προέρχονται,δεν συμβάλλουν». Το μήνυμα είναι σαφές προς την Ανανεωτική Πτέρυγα, η οποία πάντως δέχτηκε εντονότατη κριτική από στελέχη και μέλη των άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η ηγεσία της Κουμουνδούρου θεωρεί ότι και δηλώσεις από την ΚΟΕ κυρίως όπως αυτή του στελέχους της κ. Ν. Γαλάνη για τη συνέχιση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε με είτε χωρίς τον ΣΥΝ (απευκταία εκδοχή, σύμφωνα με τα λεγόμενα της ΚΟΕ) διαιωνίζουν τα προβλήματα. Πάντως, όπως έλεγαν στελέχη της πλειοψηφίας του ΣΥΝ, επικρατεί προβληματισμός στην Κουμουνδούρου για την τοποθέτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Αλαβάνου, η οποία «έγειρε» την πλάστιγγα των ευθυνών για το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και για την «ατολμία στη λήψη αποφάσεων ως προς την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ» σε βάρος του ΣΥΝ.

Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει είναι οι σε διαφορετικό μήκος κύματος χθεσινές δηλώσεις για τα ελληνοτουρκικά. Από τη μία ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος ζήτησε πάγωμα των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας στην ΕΕ και από την άλλη ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ κ. Γ. Μπαλάφας δηλώνει ότι «η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν προσφέρεται για επίδειξη “αδιαλλαξίας” και “ανένδοτης” στάσης».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=279416&dt=21/07/2009


ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=4780805#
Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ με ανακοίνωσή της καυτηριάζει τόσο τη στάση άλλων συνιστωσών απέναντί της όσο και την αδυναμία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να προστατέψει τόσο την ισχυρότερη συνιστώσα όσο και τον ίδιο το χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ
20/7/2009
Η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ με ανακοίνωσή της καυτηριάζει τόσο τη στάση άλλων συνιστωσών απέναντί της όσο και την αδυναμία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να προστατέψει τόσο την ισχυρότερη συνιστώσα όσο και τον ίδιο το χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης σύσκεψης του πανελλαδικού συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ, η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι παρά την κρίσιμη στιγμή δεν αναζητήθηκαν με αυτοκριτική τόλμη τα πολιτικά αίτια της ήττας στις Ευρωεκλογές, δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις και ταυτόχρονα δεν χαράχτηκαν στόχοι για το μέλλον.
Η αλλοίωση της αριστερής ευρωπαϊκής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίστηκε ως λάθος, ούτε εισακούστηκε η αποδοκιμασία κατά των επιλογών της ηγεσίας για το ευρωψηφοδέλτιο, αλλά και δεν υιοθετήθηκε η ανάγκη μεγάλης πολιτικής στροφής, «μακριά από αριστερισμούς», όπως σημειώνεται.
Στις καταλήξεις της σύσκεψης δεν γίνεται καμία αναφορά για άνοιγμα στο σοσιαλιστικό χώρο και στο χώρο της πολιτικής οικολογίας, όπως υπογραμμίζει η Ανανεωτική Πτέρυγα.
Αντίθετα, όλα τα θέματα παραπέμφθηκαν στην Πανελλαδική Σύσκεψη του Οκτωβρίου, γεγονός που αποκαλύπτει την βαθιά και παρατεταμένη κρίση και την αδυναμία σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων των κομμάτων και οργανώσεων που συγκροτούν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζεται.
«Διολισθαίνουμε σε κόμμα»
Η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ σημειώνει το ρόλο των επιθέσεων επτά συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ με δύο επιθετικά για τον ΣΥΝ και ιδιαίτερα για την Ανανεωτική Πτέρυγα κείμενα την παραμονή της σύσκεψης.
Η, δια της διολισθήσεως, ακύρωση της ιδρυτικής συμφωνίας για τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και η επιχειρούμενη μετατροπή του, από σχήμα πολιτικής συμμαχίας σε ιδιότυπο κόμμα, θα δημιουργήσει περισσότερα και πιο σοβαρά προβλήματα και αδιέξοδα, όπως εκτιμούν, ενώ δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν το ρόλο της ηγεσίας του ΣΥΝ. «Παρά την σαφή και ισχυρή εξουσιοδότηση της ΚΠΕ για την διατήρηση του συμμαχικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τόσο τις επιθέσεις», υποστηρίζουν.
Η αναζήτηση «εσωτερικού εχθρού» για την «ερμηνεία» του εκλογικού αποτελέσματος είναι και ξεπερασμένη και αναποτελεσματική, τονίζει η Ανανεωτική Πτέρυγα, καλώντας όλους αντί επιθέσεων να προσπαθήσουν να λάβουν το μήνυμα της κάλπης και να ανταποκριθούν στην απαίτηση της πλειοψηφίας πολιτών και ψηφοφόρων για μια αριστερά σύγχρονη, ανανεωτική και ανανεούμενη.


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Επισκόπηση ελληνικού Τύπου
Τρίτη, 21 Ιουλίου 2009 07:41
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1692731


Οι τριβές μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αιχμή το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και των πρόωρων εκλογών, η προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και ο συναγερμός που έχει σημάνει για τη νέα γρίπη και τα σενάρια για μία ιδιαίτερα επικίνδυνη πανδημία, απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.

Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ' αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Και εσωκομματικά πυρά κατά Γ. Παπανδρέου. Για την... "εργαλειοποίηση" του Προέδρου, όπως κατήγγειλε ο Δημ. Τσάτσος".

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σύνορα της Ευρώπης τα σύνορά μας. Λαθρομετανάστευση τέλος με βάση ευρωπαϊκό σύμφωνο".

* Η ΑΥΓΗ: "Οκτωβριανή ανασυγκρότηση. ΣΥΡΙΖΑ: Ραντεβού στην οργανωτική συνδιάσκεψη".

* ΑΥΡΙΑΝΗ: "Έτοιμος να παραιτηθεί ο Παπούλιας στην περίπτωση που συνεχιστεί η υπονόμευση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας".

* ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ανοίγουν - δεν ανοίγουν τα σχολεία. Ευρωπαϊκός συναγερμός για τη νέα γρίπη".

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Με την πλάτη στον τοίχο. Πυρ ομαδόν" κατά ΠΑΣΟΚ για τις πρόωρες".

* ΕΘΝΟΣ: "Βρείτε τα στο Αιγαίο και γρήγορα! Πιέσεις των ΗΠΑ για διάλογο με την Άγκυρα εφ' όλης της ύλης".

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αυτοί οι Τούρκοι... Τούρκους θα μας κάνουν. Αν δεν εφαρμόσουν τη συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών κι αν δεν ελέγξουν τις ακτές τους, Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βλέπουν".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μέτωπο κατά Γιώργου από ΝΔ - ΚΚΕ - Εκσυγχρονιστές. Αναταράξεις από την αιχμηρή παρέμβαση του Δημήτρη Τσάτσου".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αναζητεί σωσίβιο στον Πρόεδρο. Ο Καραμανλής θέλοντας να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές του Μαρτίου".

* ΕΣΤΙΑ: "Απομακρύνονται οι πρόωρες εκλογές. Εντείνονται οι πιέσεις προς τον κ. Παπανδρέου".

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η βιομηχανία αποκαλύπτει την ύφεση. Μείωση του κύκλου εργασιών κατά 30,7% τον μήνα Μάιο".

* Ο ΛΟΓΟΣ: "Προεδρολογίας το ανάγνωσμα... Η τοποθέτηση Τσάτσου προκάλεσε νέα κόντρα κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ".

* ΤΑ ΝΕΑ: "Σενάρια τρόμου με 4.400 στην Εντατική. Τι φοβούνται οι ειδικοί για τη γρίπη".

* Η ΝΙΚΗ: "Γιώργο, διώξε τώρα τα ρετάλια. Οργή για τα παράκεντρα στο ΠΑΣΟΚ".

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να πάμε με αγώνες μέχρι την κάλπη. Αποπροσανατολισμός με εκλογολογία - προεδρολογία".

* City Press: "Τεράστιο το κόστος της νέας γρίπης".

* Metro: "Προεδρο-μαχία μέχρις εσχάτων. Επίθεση από την κυβέρνηση και απάντηση από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις θέσεις Τσάτσου".

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Δάσκαλος και... ξερό ψωμί. Εκτινάσσονται οι βάσεις των παιδαγωγικών".

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Σοκ και δέος στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Οργιάζουν οι ακάλυπτες επιταγές - Έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου".

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Κόκκινος συναγερμός. Ασπίδα προστασίας για το Σέιχ Σου".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...