Tuesday, January 27, 2009

"'Εφυγε" και ο Πάνος Τζαβέλας





1974. Φθινόπωρο. Σε μια μπουάτ στα στενά της Πλάκας μαζευόμασταν τα Σαββατόβραδα για να μάθουμε και να τραγουδήσουμε "Τ' Αντάρτικα". Αυτά που σιγά-σιγά μαθαίναμε παράνομα στο σπίτι όταν ο πατέρας γύρισε από την εξορία. Ο Πάνος Τζαβέλας μας μυούσε στο τραγούδι της αντίστασης και του εμφύλιου, των δύο αντάρτικων και της εξορίας αλλά και σε τραγούδια για τον έρωτα εκεί που δεν το φανταζόταν κανείς ότι θα ανθούσε: στο βουνό. Έτσι έλεγε εκείνο το τραγούδι: Η αγάπη θέλει φίλημα κι ο πόλεμος τραγούδι.

Απόψε θα πλαγιάσουμε

Τζαβέλλας/Πανδής/Πολλοί άλλοι

Μουσική/Στίχοι: Ανώνυμου



Dm A Dm
Απόψε θα πλαγιάσουμε σε δροσερό χορτάρι
Dm A Dm
θα δώσει και θα πάρει το γλέντι μας παιδιά
D G D
εμπρός μην χάνουμε καιρό κι ας μπούμε αράδα αράδα
G D G D
Ελλάδα μας Ελλάδα αστέρι τ’ ουρανού
G D A D
Ελλάδα μας Ελλάδα δεν βγαίνεις απ' το νου

Dm A Dm
Η αγάπη θέλει φίλημα κι ο πόλεμος τραγούδια
Dm A Dm
στην κεφαλή λουλούδια κι αγάπη στην καρδιά
Dm A D
στην κεφαλή λουλούδια κι αγάπη στην καρδιά
D G D
κι ας έρθει ο χάρος για να δει με τι κορμιά θα μπλέξει
G D G D
ας έρθει κι ας διαλέξει πριν μπει στην μαύρη γη
G D A D
ας έρθει κι ας διαλέξει πριν μπει στην μαύρη γη


Ο Πάνος Τζαβέλας σίγησε στη γη
μα θα μας τραγουδάει πάντα
στων δρόμων την πρώτη τη γραμμή
με της ψυχής μας την μεγάλη μπάντα.

Ορισμένες ηχογραφήσεις του
http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/metafiles/tzavelas___mantzopoulos_-_o_frourarxos_thw_kastorias.mp3
Κυρ-Παντελής
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=298240#298246


Στους καπεταναίους του ΕΛΑΣ (Σαν ατσάλινο τείχος)
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=266128#266175

Ο Άρης κάνει πόλεμο
http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/panos_tzavelas-o_aris_kanei_polemo.zip Πληροφορίες εδώ http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=191956#191960

Στ’ άρματα στ’ άρματα
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=213542#214366

«Ο φρούραρχος της Καστοριάς»
http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/metafiles/tzavelas___mantzopoulos_-_o_frourarxos_thw_kastorias.mp3



ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

(www.kathimerini.gr)
Έφυγε από την ζωή ο Πάνος Τζαβέλας. Ο Πάνος Τζαβέλας γεννήθηκε το 1925 στην Κοζάνη. Μαθητή του γυμνασίου τον βρίσκει ο B' παγκόσμιος πόλεμος και εντάσσεται στην ΕΠΟΝ. Τον επόμενο χρόνο βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Ξαναβγαίνει στο βουνό με το Δημοκρατικό στρατό, όπου τραυματίζεται, συλλαμβάνεται και ακρωτηριάζεται στο δεξί του πόδι.

Από εκεί αρχίζει ο δρόμος για τις φυλακές. Δικασμένος τρεις φορές σε θάνατο, αρρωσταίνει βαριά το 1959 από τη νόσο του Burgen και πηγαίνει στη Σοβιετική ¨Ένωση για θεραπεία. Έμεινε μέχρι το 1965. Αφού θεραπεύτηκε, του δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσει μουσική. Εκεί γνωρίζει και το μεγάλο Δημήτρη Σοστακόβιτς.

Γυρνά στην Ελλάδα το 1965, αλλά το 1968 φυλακίζεται πάλι, από το καθεστώς των συνταγματαρχών αυτή τη φορά, για παράνομη δράση ενάντια στη χούντα.

Αποφυλακίζεται το 1971 με «ανήκεστο βλάβη» και ξεκινά ως μουσικός να παίζει στις μπουάτ της Πλάκας.

Εκεί τον βρίσκει η μεταπολίτευση, όπου πλέον ελεύθερα τραγουδά τα τραγούδια της εθνικής αντίστασης.

Χιλιάδες νέοι αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι κατακλύζουν το μαγαζί της οδού Κυδαθηναίων όπου τραγουδά, επτά μέρες τη βδομάδα. Πολλές φορές κάνει τρεις παραστάσεις τη νύχτα ώστε να χωρέσουν όλοι όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.

Ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε στους νεότερους το μουσικό, αλλά και ιστορικό έπος της εθνικής αντίστασης.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, στις 14.00 στο Νεκροταφείο Σχιστού


Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά του Συνασπισμού
για το θάνατο του Πάνου Τζαβέλα


Η είδηση του θανάτου του σπουδαίου καλλιτέχνη Πάνου Τζαβέλα, μας γέμισε βαθιά θλίψη. Ο ξεχωριστός άνθρωπος, ο καλός φίλος, ο αγωνιστής σύντροφος, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Οι αγώνες του, η φωνή του και τα αντιστασιακά τραγούδια του -που τραγουδούσε μαζί με τη σύντροφό του Νατάσα Παπαδοπούλου, το ΄΄Νατασάκι΄΄ όπως την αποκαλούσε χαϊδευτικά-, θα μείνουν έντονα χαραγμένα στη μνήμη μας. Τραγούδια που πρέπει να θυμόμαστε οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
΄΄Σφαίρες από ποίηση, λόγια από μουσική΄΄
…αυτός ήταν ο Πάνος Τζαβέλας. Πραγματικός αντάρτης. Γεννημένος να λέει πάντα όχι. Να μη σκύβει ποτέ το κεφάλι. Τα έδωσε όλα στον αγώνα, το σώμα και την ψυχή του. Χωρίς λύπηση, χωρίς πολλή σκέψη, χωρίς κανένα συμβιβασμό.
΄΄Ξόδεψα την ομορφιά μου΄΄ (γράφει στο ΄΄Πορτραίτο΄΄, ποίημα αφιερωμένο στον Λεωνίδα Κύρκο), στα μπουντρούμια στα βουνά και την παρανομία κι όπως μ’ εκτελούσαν την κάθε αυγή, από το αίμα μου φυτρώνανε λουλούδια, σύναξα την ευωδιά τους και χάθηκα στο φως.
Ούτε στιγμή δε συμβιβάστηκε και μετά τη μεταπολίτευση που κιοτέψανε πολλοί και ντυθήκανε στα χρυσά, αυτός πιστός στο όνειρο… Καυστικός στη σάτιρά του για τους συμβιβασμένους… ΄΄Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή…΄΄.

Προφητικός για τους 16άρηδες.
Δεν είσαι του μπαμπά σου
Δεν είσαι της μαμάς σου
Δεν είσαι της πατρίδας
Του Υπουργού νέας γενιάς
Είσαι του εαυτού σου
……………………….
Γίνε αστέρι κι ουρανός ν’ αλλάξουμε τον κόσμο
Ν’ αλλάξουμε ζωή
Ξεκίνα απ΄ την αρχή…

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά του Συνασπισμού, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σύντροφό του Νατάσα, τους συγγενείς, τους συντρόφους και τους φίλους του και στη μνήμη του Πάνου Τζαβέλα, προσφέρει € 100 σε Επιτροπές Υγείας της Γάζας, για το δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.
Η κηδεία του Πάνου Τζαβέλα, θα γίνει την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου στις 14:00 στο Νεκροταφείο του Σχιστού.


Πειραιάς, 27-1-2009 Το Γραφείο Τύπου

TO ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ
Δημαρχείο Πειραιά, 5ος όροφος, Τηλ: 2104194252-3 Φαξ: 210.4194251, Εmail: tolimanitisagonias@gmail.com, Ιστοσελίδα: www.tolimanitisagonias.gr

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΜΑΣ
Ένας δικός μας άνθρωπος, ένας ξεχωριστός φίλος, Σύντροφος , Αγωνιστής της Δημοκρατίας, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, ο Πάνος Τζαβέλας , έφυγε προχθές βράδυ από τη ζωή.
Η είδηση του θανάτου του μας γέμισε θλίψη και άφησε μέσα μας ένα κενό. Ο Πάνος, χωρίς λύπη, χωρίς σκέψη, χωρίς κανένα συμβιβασμό, τα έδωσε όλα στον αγώνα, τα νιάτα, το σώμα , την ψυχή του.
Οι αγώνες του, η φωνή του, τα αντιστασιακά τραγούδια του, τραγούδια που μας ενέπνευσαν , μας συνόδευσαν σε πολλές και ποικίλες στιγμές αγώνων και διασκέδασης, τραγούδια που τραγουδήσαμε μαζί του , θα μας μείνουν αξέχαστα , όπως και η μορφή του χαραγμένη στη μνήμη μας.

Ξόδεψα την ομορφιά μου – γράφει σε ένα ποίημα στο «Πορτραίτο» - στα μπουντρούμια, στα βουνά και την παρανομία κι όπως μ’ εκτελούσαν την κάθε αυγή, από το αίμα μου φυτρώνανε λουλούδια, σύναξα την ευωδιά τους και χάθηκα στο φως.
Σήμερα ταξιδεύει μέσα στο φώς…Σε κάθε κοινωνική- πολιτική εκδήλωση , χαμένος μέσα στο πλήθος θα είναι κοντά μας ,θα μας επιβραβεύει και θα μας κριτικάρει, θα μας χαμογελάει και θα μας κλείνει το μάτι, θα είναι παρών όπως έκανε σε όλη τη ζωή του .

Η πολιτική κηδεία του Πάνου Τζαβέλα θα γίνει αύριο Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, στις 2.00 στο Νεκροταφείο Σχιστού.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...