Thursday, January 08, 2009

Η Εξέγερση της Καλιφόρνιας

Εξέγερση στην πόλη Oakland της Καλιφόρνιας

Αστυνομικός σκότωσε πολίτη

Την περασμένη Τετάρτη στην πόλη Oakland (πρωτεύουσα της κομητείας Alameda) έγινε η κηδεία ενός νέου θύματος αστυνομικής βίας, του Όσκαρ Γκραντ που δολοφονήθηκε από τον αστυνομικό Johannes Mehserle. Νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο αστυνομικός αυτός παραιτήθηκε από το σώμα για μην υποχρεωθεί να καταθέσει. Λίγη ώρα αργότερα ξεκίνησε μια πορεία 1.000 πολιτών προς το αστυνομικό τμήμα Fruitvale. Εκεί επί δύο ώρες δεκάδες ομιλητές/τριες απευθύνθηκαν στη συγκέντρωση προτείνοντας τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τις επόμενες εβδομάδες για τη δημιουργία ενός δυναμικού μαζικού κινήματος εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας. Αργότερα η πορεία συνεχίστηκε προς το κέντρο της πόλης ενώ προστέθηκαν και άλλοι διαδηλωτές/τριες. Στην περιοχή Lake Merritt υπήρξε μικροσυμπλοκή με την αστυνομία, ανατράπηκε ένα περιπολικό και πυρπολήθηκε ένα όχημα καθαριότητας. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ και έριξαν δακρυγόνα μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου. Η διαμαρτυρία συνεχίστηκε όλη τη νύχτα καθώς δεκάδες διαδηλωτές/τριες έστησαν μπλόκο στη διασταύρωσης της 14ης Οδού και της Λεωφόρου Μπρόντγουει. Επενέβησαν ξανά τα ΜΑΤ διώχνοντάς τους στην 14η Οδό όπου οι διαδηλωτές/τριες έσπασαν τζάμια αυτοκινήτων και πυρπόλησαν ένα SUV (4X4), status symbol των απανταχού γιάπηδων. Κοινό σύνθημα στα χείλη όλων ήταν το «Είμαστε όλοι Όσκαρ Γκραντ». Λίγο πιο κάτω έσπασαν τα τζάμια καταστήματος της εταιρίας ταχυφαγείας McDonald’s.

Το επόμενο πρωί εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ρον Ντέλαμς να επιθεωρήσει τις ζημιές και να μιλήσει με διαδηλωτές/τριες. Άκουσε διαμαρτυρίες γιατί ο δολοφόνος αστυνομικός ήταν επί μία εβδομάδα ελεύθερος χωρίς να έχει κληθεί ούτε για ανάκριση. Οι πάνω από 200 διαδηλωτές/τριες τον ακολούθησαν στο Δημαρχείο όπου τους είπε ότι πίστευε πως επρόκειτο περί δολοφονίας και ότι έχει διατάξει το Δήμο να ερευνήσει το θέμα της δολοφονίας. Οι συγκεντρωμένοι/ες τον διέκοπταν συνεχώς εκφράζοντας την οργή τους για την κωλυσιεργία της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης. Μόλις τελείωσε την ομιλία του γιουχαΐστηκε άγρια και οι συγκεντρωμένοι/ες έριξαν ομαδικά το σύνθημα «Γύρος Δεύτερος» και έτρεξαν προς την Λεωφόρο Σαν Πάμπλο, όπου έσπασαν προθήκες καταστημάτων. Γύρω στις 10 τα ΜΑΤ τους χτύπησαν και τους ράντισαν με χημικά στη γωνία των οδών Τζακσον και 17η. Διαλύθηκαν σε μικρότερες ομάδες και ανασυντάχτηκαν στη διασταύρωση της 15ης με την Μπρόντγουει έχοντας πιο πριν σπάσει κι άλλα τζάμια και έχοντας βάλει φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και ένα αυτοκίνητο. Εκεί κάποιοι διαχωρίστηκαν και έφυγαν προς την Λεωφόρο Τέλεγκραφ στήνοντας οδοφράγματα και σπάζοντας παράθυρα προτού κυκλωθούν από τα ΜΑΤ έξω από το Θέατρο Παραμάουντ. Πολλοί/ές ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία και συνελήφθησαν. Συνολικά συνελήφθησαν 105 άτομα και ορισμένα κρατούνται ακόμα στη φυλακή της Σάντα Ρίτα και στην κομητειακή φυλακή Γκλεν Ντάιερ.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...