Monday, June 15, 2020

Franco Zeffirelli


Franco Zeffirelli
Ο Franco Zeffirelli γεννήθηκε  το 1923 στην Φλωρεντία της Ιταλίας. Πέθανε στη Ρώμη στις 15 Ιουνίου. Ηταν νόθος γιος της  σχεδιάστριας μόδα Alaide Garosi Cipriani και του έμπορου μαλλιού Ottorino Corsi. Το όνομα του έδωσε η μητέρα του από ένα στίχο (zeffiretti, δηλ.αεράκι) σε μια άρια του Mozart. Η Cipriani, η καριέρα της οποίου υπέστη βλάβη από το σκάνδαλο, πέθανε όταν ο γιος του ήταν έξι χρόνων και  τον  υιοθέτησε η θεία του. Ήταν σκηνοθέτης,  σχεδιαστής και παραγωγός έργων όπερας, θεάτρου, κινηματογράφου, και τηλεόρασης. 
Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Παράλληλα συμμετείχε στο θεατρικό θίασο του πανεπιστήμιου. Οι σπουδές του διακόπηκαν όταν η ναζιστική Γερμανία κατέλαβε την Ιταλία κι αυτός εντάχτηκε στην αντίσταση. Όταν τέλειωσε ο πόλεμος ξεκίνησε καριέρα στο θέατρο.
Το 1946 προσχώρησε στο θίασο Morelli-Stoppa του Luchino Visconti ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Μετά από τη συνεργασία με τον  Visconti στην ταινία La terra trema (1948, Η γη τρεμει) και άλλες ταινίες, ο Zeffirelli άρχισε να επικεντρώνεται στην σκηνογραφία. Η πρώτη σκηνογραφία για την όπερα ήταν η παραγωγή (1952-53) της L'Italiana in Algeri του Gioachino Rossini  για τη La Scala του Μιλάνου. Έχει εργαστεί σε πολλές άλλες παραγωγές όπερας και θεάτρου, όπως οι όπερες La traviata, Lucia di Lammermoor, La Bohème, Tosca, Falstaff και Carmen - από τη δεκαετία του 1950 μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα.
Άρχισε επίσης να σκηνοθετεί  ταινίες. Μεταξύ των μεγάλων ταινιών του είναι τρεις προσαρμογές του Σαίξπηρ: The Taming of the Shrew (Η Στρίγγλα που έγινε Αρνάκι,1967), με τους Richard Burton και Elizabeth Taylor. Ρωμαιος και Ιουλιέτα (1968), στην οποία για πρώτη φορά χρησιμοποίησε  έφηβους ηθοποιούς στους ρόλους του τίτλου και Άμλετ (1990), με τον Mel Gibson. Οι ταινίες του περιλαμβάνουν τη Jane Eyre (1996),  Τσάι με τον Μουσολινι (1999) και Callas Forever (2002). Συνέχισε να κινηματογραφεί όπερες όπως η I Pagliacci (1981), η Cavalleria rusticana (1982),  Otello (1986) και La Bohème (2008)






No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...