Sunday, June 21, 2020

Κλασικό, νουάρ και ερωτικό καλοκαίρι ΕΦ.ΣΥΝ.

Κλασικό, νουάρ και ερωτικό καλοκαίρι
ΕΦ.ΣΥΝ.

https://www.efsyn.gr/tehnes/sinema/248450_klasiko-noyar-kai-erotiko-kalokairi

Οχι πολλές πολλές πλατείες και πεζόδρομοι, όχι χώροι που δεν μπορούν κάπως να περιφρουρηθούν, να τηρηθούν οι αποστάσεις και τα πρωτόκολλα. Αλλά πάντα χώροι ωραίοι και ανοιχτοί, με δυνατότητα ελεγχόμενης ροής θεατών, με είσοδο και έξοδο.

Ο κορονοϊός μπορεί κάπως να επέδρασε στο αγαπημένο Athens Open Air Film Festival, αλλά με τίποτα δεν άλλαξε τη φιλοσοφία του ή μείωσε την ορμή του. Και αυτό το καλοκαίρι, η δέκατη διοργάνωση θα γίνει. Την έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ με όλες αυτές τις «εξαφανίσεις» των καθιερωμένων εκδηλώσεων μουσικής και θεάτρου.



Η έναρξη του 10ου Athens Open Air Film Festival θα γίνει πανηγυρικά με ένα κινηματογραφικό τριήμερο στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. Την Πέμπτη 25 Ιουνίου θα προβληθεί η αγαπημένη πολλών θεατών «Jackie Brown» του Κουέντιν Ταραντίνο, την Παρασκευή 26 Ιουνίου το βραβευμένο με Οσκαρ Καλύτερου Ξενόγλωσσου Φιλμ «Ολα για τη μητέρα μου», ίσως κορυφαία ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, και το Σάββατο 27 Ιουνίου θα γιορταστούν τα 45 χρόνια από την πρεμιέρα του πιο διαχρονικού cult φαινομένου στην ιστορία του σινεμά, του θρυλικού «Rocky Horror Picture Show» του Τζιμ Σάρμαν (έναρξη και τις τρεις μέρες στις 9.30 μ.μ.).

Και μετά αρχίζει η περιπλάνηση σε άλλους χώρους. Το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα (γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι στο cinemagazine.gr αλλά και στο aoaff.gr για να μαθαίνετε εγκαίρως κάθε λεπτομέρεια). Για την ώρα, φτάνουν και περισσεύουν οι πρώτες, σίγουρες ταινίες του φεστιβάλ.



■ Για άλλη μία χρονιά στον Λυκαβηττό και σε συνεργασία με την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών θα διοργανώσει μια drive in προβολή. Με το νοσταλγικό «American Graffiti» του Τζορτζ Λούκας, μια από τις ωραιότερες αμερικανικές δημιουργίες της δεκαετίας του ‘70, πολύ ταιριαστό για drive in προβολή.

■ Aκολουθούν οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, όπου θα φιλοξενηθεί η κλασική, αγέραστη και ελαφρώς spooky «Ρεβέκκα» του Αλφρεντ Χίτσκοκ με έναν μυστηριώδη θάνατο, μοιραίες γυναίκες, αθώες νιόνυμφες και απειλητικές οικονόμους με μια βρετανική έπαυλη για ντεκόρ. Πρόκειται για μια επετειακή προβολή, κλείνουν φέτος 80 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας με πρωταγωνιστές την Τζόαν Φοντέιν και τον Λόρενς Ολίβιε.

■ Επετειακή θα είναι η προβολή ενός ακόμα αξεπέραστου φιλμ του αμερικανικού κινηματογράφου, του βραβευμένου με 6 Οσκαρ «Ολα για την Εύα» του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς, με την Μπέτι Ντέιβις στον κορυφαίο ρόλο της. Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρεμιέρα του. Το Athens Open Air Film Festival διάλεξε να το δείξει στη μεγάλη και ωραία αυλή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

■ Και μετά έρχεται η σειρά ενός θερινού σινεμά, συμβόλου, θα ‘λεγε κανείς, της καλοκαιρινής, ανέμελης Αθήνας. Της «Ριβιέρας». Εκεί θα προβληθεί ξανά σε ελληνικό σινεμά, για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες, ένα από τα πιο δημοφιλή φιλμ νουάρ. Η «Εξαψη» του Λόρενς Κάσνταν, αισθησιακή και μυστηριώδης μαζί, με το δυνατό πρωταγωνιστικό δίδυμο Γουίλιαμ Χαρτ-Κάθλιν Τέρνερ. Εχει προγραμματιστεί και ένα από τα πιο υποδειγματικά δικαστικά δράματα που γέννησε ποτέ το Χόλιγουντ: η υποψήφια για 7 Οσκαρ «Ανατομία ενός εγκλήματος» του Οτο Πρέμινγκερ, με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Στιούαρτ, στον ρόλο ενός δικηγόρου που προσπαθεί να αθωώσει τον Μπεν Γκαζάρα από έναν φόνο που έκανε για να εκδικηθεί τον βιαστή της συζύγου του, Λι Ρέμικ. Και ήταν τότε μια εποχή που δεν περνούσαν εύκολα στη μεγάλη οθόνη μια υπόθεση βιασμού και οι τολμηρές λέξεις που τη χαρακτηρίζουν, εξ ου και η ταινία έπρεπε να παλέψει για να σταθεί στις αίθουσες.

Υπάρχει και μια ωραία ελληνική έκπληξη. Το «Singapore Sling» του Νίκου Νικολαΐδη θα προβληθεί τριάντα χρόνια μετά την πρεμιέρα και τον θρίαμβό του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1990. Μια μαυρόασπρη, ακραία ερωτική ταινία, που για πολλούς είναι η κορυφή της φιλμογραφίας του, η πιο ώριμη στιγμή του, με πρωταγωνίστρια-έκπληξη την Αγγλίδα Μερεντιθ Χέρολντ, που ελάχιστα πράγματα έκανε στη συνέχεια, μαζί με τους Μισέλ Βάλεϊ και Πάνο Θανασούλη.

INFO: Ολες οι προβολές είναι με δωρεάν είσοδο. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...