Thursday, April 16, 2020

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ Tεύχος 147-148, Οκτώβριος 2019-Απρίλιος 2020

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ
Tεύχος 147-148, Οκτώβριος 2019-Απρίλιος 2020

Άυλο τεύχος:Το παρόν τεύχος των Συγχρόνων Θεμάτων δεν θα μπορούσε να διατεθεί στην κλασική έντυπή του μορφή για όσο διάστημα τα βιβλιοπωλεία παραμένουν κλειστά. Ανταποκρινόμενοι στις έκτακτες συνθήκες, αποφασίσαμε, αντί να αναστείλουμε την έκδοση του τεύχους επ’ αόριστον, να το εκδώσουμε κατ’ εξαίρεσιν ηλεκτρονικά και μόνον. Ως προσφορά δε στους δοκιμαζόμενους αναγνώστες και αναγνώστριες, το αναρτάμε στον ιστότοπο του περιοδικού με την πρόσβαση ελεύθερη. 
Έρρωσθε, διαβάζετε και ευδαιμονείτε!

Στο νέο τεύχος #147-148 των Σύγχρονων Θεμάτων, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» ο Δημήτρης Μοσχόπουλος γράφει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Αλέξης Ηρακλείδης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή και ο Γιώργος Γιαννουλόπουλος για το Brexit. Ο David Runciman υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός αποκαλύπτει τη φύση της πολιτικής εξουσίας ενώ ο Βαγγέλης Μπιτσώρης προτείνει μια κριτική ανασυγκρότηση των πρόσφατων τοποθετήσεων του Τζόρτζιο Αγκάμπεν σχετικά με τον κορωνοϊό και μεταφράζει το άρθρο του Ζαν-Λυκ Νανσύ «Ιογενής εξαίρεση». Επίσης, ο Άκης Παπαταξιάρχης επιχειρεί μια πρώτη αποτύπωση της νέας γεωγραφίας του προσφυγικού, η Γεωργία Σπυροπούλου θέτει το ερώτημα κατά πόσον η κρατική διαχείριση του προσφυγικού κινείται εντός των συνόρων του δικαίου, και ο Νίκος Ερηνάκης γράφει για τους ιδιωτικούς ιδεολογικούς μηχανισμούς ως συλλογικούς διανοούμενους.
Στα «Άρθρα-Μελέτες», ο Λόης Λαμπριανίδης και ο Κωστής Βαΐτσος εξετάζουν με συμπληρωματικούς τρόπους το εάν και πώς η Ελλάδα συμμετέχει στην 4η βιομηχανική επανάσταση, ο Δημήτρης Χορμοβίτης διερευνά τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και αναδεικνύει ποια προφίλ ευνοούνται και ποια όχι, ο Ορέστης Διδυμιώτης παρουσιάζει τους θεωρητικούς και πρακτικούς προβληματισμούς που προέκυψαν από τις εργασίες της ομάδας κοινωνικών επιστημόνων Δημοκρατική Παιδεία, ο Γιάννης Μυλωνάς προτείνει μια κριτική ανάλυση των αναπαραστάσεων της ελληνικής κρίσης χρέους στον γερμανικό και τον δανέζικο Τύπο από το 2010 ως το 2015 και η Αθηνά Μιχαλακέα διαβάζει τη Διαλεκτική του Διαφωτισμού των Αντόρνο και Χορκχάιμερ μέσα από το πρίσμα της φεμινιστικής θεωρίας. Επίσης, τρία άρθρα αφιερώνονται σε εικαστικά θέματα: η Οντέτ-Βαρόν Βασάρ γράφει για τη διάσωση παιδιών από τον ναζιστικό διωγμό, με αφορμή τον ντοκιμαντέρ τής Άρτεμης Αλκαλάη Μιράντα Αλκαλάη – Ζακίνος Λεβής: Αφηγήσεις πολέμου, η Έφη Αβδελά αναδεικνύει το είδος της ιστορικότητας που χτίζει με τη ζωγραφική του ο  Αλέκος Λεβίδης και η Έλενα Χαμαλίδη εστιάζει στην πρόσληψη του έργου του Τάκι από τον Κάλας με άξονα τη σχέση μεταξύ τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας.
O «Φάκελος» με τίτλο «1997-2019: Το Πρόγραμμα για την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας στη Θράκη», που επιμελήθηκε η Έφη Αβδελά, αποτελείται από εικοσιδύο κείμενα διαφορετικής έκτασης και ύφους τα οποία, άλλοτε με αναλυτικό και άλλοτε με βιωματικό τρόπο, προσφέρουν μια πολυεπίπεδη και πολυπρισματική παρουσίαση της ιστορίας και των δράσεων του Προγράμματος «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων» καθώς και των προκλήσεων που αντιμετώπισαν όσοι και όσες συμμετείχαν σε αυτό.
Ακόμη, το τεύχος φιλοξενεί αμετάφραστο ένα εξαιρετικά επίκαιρο «Κλασικό κείμενο»: το διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε The Masque of the Red Death, που πρωτοδημοσιεύτηκε τον Μάιο 1842 με τον χαρακτηρισμό «A fantasy».
Στις «Βιβλιοκρισίες», ο Μιχάλης Κοπιδάκης γράφει για την ποιητική συλλογή του  Paul Celan Καμπή πνοής, ο Γιώργος Φαράκλας και ο Δημήτρης Κυρτάτας για το βιβλίο του Μύρωνα Αχείμαστου Εισαγωγή στις «Στοιχειώδεις μορφές του θρησκευτικού βίου» του Ντυρκέμ, ο Λόης Λαμπριανίδης για τη μελέτη του Κωστή Χατζημιχάλη Τοπία της κρίσης στη Νότια Ευρώπη: Στα μονοπάτια της άνισης γεωγραφικής ανάπτυξης και ο Δημήτρης Χριστόπουλος για τη συλλογή κειμένων του Ρεζινάλντ Μπλανσέ Πολιτικές του ψυχαναλυτή: Χρονογραφήματα της κρίσης (2011-2017) και άλλες μελέτης εφαρμοσμένης ψυχανάλυσης. Επίσης, ο Γιάννης Τέλιος παρουσιάζει το δίτομο έργο Philosophy and Crisis: Responding to Challenges to Ways of Life in the Contemporary World, που επιμελήθηκαν οι Γκόλφω ΜαγγίνηΒασιλική Σολωμού-ΠαπανικολάουΕλένη Καραμπατζάκη και Κωνσταντίνος Δ. Κοσκερίδης, η Βίκυ Ιακώβου γράφει για το βιβλίο των Τζέφφρυ Μπέννινγκτον και Ζακ Ντερριντά Ντερριντά, ο Λάζαρος Καραβασίλης για τον τόμο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εν κινήσει. Από τη διαμαρτυρία στη διακυβέρνηση σε επιμέλεια του Γιάννη Μπαλαμπανίδηκαι ο Θωμάς Ψήμμας για τα βιβλία Τι είναι δικαιοσύνη του Hans Kelsen και Φιλελευθερισμός και κοινωνική δράση του John Dewey.
Τέλος, η Έλλη Δρούλια παρουσιάζει βιβλία και άλλα που λάβαμε.

Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο:
Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) 
είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας μας:

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...