Tuesday, April 28, 2020

Άρθρο/Ανάλυση του Σέργιου Σερμπέτη, δικηγόρου-εργατολόγου, με τίτλο Η ορθολογικότητα του "νέου εργατικού δικαίου"




Άρθρο/Ανάλυση του Σέργιου Σερμπέτη, δικηγόρου-εργατολόγου, με τίτλο Η ορθολογικότητα του "νέου εργατικού δικαίου" και τον εύγλωττο υπότιτλο "Σκέψεις γύρω από την ιδεολογική βάση της (απο)ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, στον καιρό της πανδημίας (ή και μετά)" δημοσιεύει στο πλαίσιο της σειράς e-papers Αναλύσεις για τον #covid19 το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.



Καθώς την εβδομάδα αυτή τιμάται η Εργατική Πρωτομαγιά - έστω και υπό εξαιρετικές και ιδιάζουσες συνθήκες λόγω της πανδημίας, αλλά και με ιδιαίτερη βαρύτητα φέτος, καθώς η εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα φαίνεται ότι τίθενται στο στόχαστρο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών - το συγκεκριμένο κείμενο αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα.



Ειδικότερα, η ανάλυση του Σέργιου Σερμπέτη παρουσιάζει κριτικά τις ρυθμίσεις του “νέου εργατικού δικαίου” (σύμφωνα με το χαρακτηρισμό του αρμόδιου υπουργού), οι οποίες εισάγονται με αφορμή τον covid19 και οδηγούν σε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, και δείχνει το πώς αυτές, αν και “φαίνεται να βγαίνουν μέσα απ’ τη «φαρέτρα» των μέτρων προστασίας της υγείας του πληθυσμού”, στην πραγματικότητα αποτελούν στρατηγική επιλογή.



Αναλύοντας τις ρυθμίσεις για τη μη δήλωση των υπερωριών, την τηλε-εργασία, την εκ περιτροπής εργασία, την αναστολή συμβάσεων, τη μεταφορά εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου, την απαγόρευση των απολύσεων κ.λπ. και το πώς αυτές εντάσσονται στο συνολικό πλαίσιο του εργατικού δικαίου, ο Σ. Σερμπέτης σκιαγραφεί τον θεμελιώδη και πιθανότατα όχι προσωρινό χαρακτήρα των ρυθμίσεων αυτών και την αποφασιστική τους επίδραση στο χαρακτήρα της σχέσης εργασίας, όπως αυτή έχει διαπλαστεί (και) νομικά μέσω του εργατικού δικαίου, στην έννοια του εργαζόμενου και στην ισορροπία δυνάμεων στη σχέση εργοδότη-εργαζομένου και εν τέλει στον ίδιο το χαρακτήρα του δικαίου αυτού.



Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το άρθρο στον σύνδεσμο που ακολουθεί : https://poulantzas.gr/yliko/sergios-serbetis-i-orthologikotita-tou-neou-ergatikou-dikeou/



...

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...