Thursday, February 20, 2020

Το Εστιατόριο




Η ιδέα της πώλησης τροφίμων με σκοπό το κέρδος είναι παμπάλαια
Το ίδιο κι η ιδέα μιας επιχείρησης με αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσίας εστίασης.
Χρονολογείται από την εποχή της αρχαίας Ρώμης και της δυναστείας των Σανγκ της πρώτη δυναστεία της παραδοσιακής κινεζικής ιστορία (18-11 αι. προ χριστού)
Όμως, πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι είναι ο 18ος αιώνας μ .Χ. που πρέπει να πιστωθεί τη δημιουργία του πραγματικά σύγχρονου εστιατορίου.
Το παλαιότερο εστιατόριο της Ευρώπης, πάντως, είναι αυτό του Stiftskeller St. Peter  που ήταν μέσα στα τείχη της Αρχιεπισκοπής του Αγίου Πέτρου στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.
Αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο του 802 μ.χ.
Είναι το μοναδικό εστιατόριο που δεν στάματησε τη λειτουργία του.
Σήμερα οι πελάτες απολαμβανουν το δείπνο τους υπό τους ήχους της μουσικής του Μότσαρτ ο οποίος ήταν τακτικός πελάτης του όπως και ο Χριστόφορος Κολόμβος.
   
Όταν οι αγρότες έφερναν τα ζώα τους και άλλα αγαθά στις αστικές αγορές, συχνά ταξίδευαν για αρκετές ημέρες το χρόνο. Έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη μορφή εστιατόριου, το πανδοχείο δρόμου.
Συνήθως βρίσκεται στη μέση της υπαίθρου.
Σερβίρονται γεύματα σε ένα κοινό τραπέζι για τους ταξιδιώτες.
Δεν υπήρχαν μενού ή επιλογές.
Κάθε βράδυ ήταν η επιλογή του σεφ.
Μέσα στα τείχη της πόλης, όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άθλιες και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τα μέσα να μαγειρεύουν οι ίδιοι τα γεύματά τους.
Οι πωλητές πωλούσαν τα τρόφιμα με μικρά καροτσάκια ή κουζίνες δρόμου κάτι που εξακολουθεί να είναι δημοφιλές σε πολλά μέρη του κόσμου σήμερα.
Τα γεύματα ήταν συνήθως προμαγειρευμένα και φθηνά,  πρόδρομοι του σύγχροου φαστ-φουντ.
Αυτά τα πρώτα πανδοχεία και ταβέρνες ήταν κάτι περισσότερο από ένα μέρος όπου έτρεγε κανείς.
Εξυπηρέτησαν μια σημαντική κοινωνική λειτουργία, την προσέγγιση των ανθρώπων



Τα εστιατόρια στο Μεσαίωνα
Στην Ευρώπη στη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, οι ταβέρνες και τα χάνια ήταν πάλι το κύριο μέρος για να αγοράσει κανείς ένα έτοιμο γεύμα.
Στην Ισπανία λέγονταν Bodegas, και σερβίρανε τάπας. Στην Αγγλία αντικείμενα όπως τα λουκάνικα και η πίτα του βοσκού ήταν δημοφιλή (δείτε την ταινία Η ταβέρνα της Τζαμάικα.
Στη Γαλλία σέρβιραν βραστά και σούπες.
Όλα αυτά τα πρώτα εστιατόρια που  σερβίρανε  απλό που θα έβρισκε σε σπίτια αγροτών  ή έμπορων.


Μετά το ταξίδι του Κολόμβου στην Αμερική το 1492, το παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκε, φέρνοντας νέα τρόφιμα στην Ευρώπη.
Καφές, τσάι και σοκολάτα σύντομα άρχισαν να σερβίρονται στα σαλούν και στα μπαρ μαζί με ale, κρασί και μπύρα.
Από τον 17ο αιώνα και μετά, ενώ τα πλήρη γεύματα  ακόμα τρώγονταν στο σπίτι,  άνθρωποι που είχαν χρήματα μπορούσαν να πα;ραγγείλουν φαγητό από έναν τροφοδότη (τρατορία)  ή να φάνε το γεύμα τους σε ένα ιδιωτικό σαλόνι, και όχι στην κύρια τραπεζαρία του της παμπ.
Η Γαλλική Επανάσταση και η άνοδος του Fine Dining
Στη Γαλλία στη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι συντεχνίες είχαν το μονοπώλιο σε πολλά είδη ετοίμων φαγητών και  τροφών.
Για παράδειγμα, charcutiers ήταν η συντεχνία που προετοίμασε αλλαντικά προς πώληση.
επομένως, αν δεν ανήκει ,κανείς σε αυτό το συγκεκριμένο τάγμα ήταν παράνομο να πουλήσει  μαγειρεμένο κρέας σε οποιαδήποτε μορφή.
Το 1765, ένας άνδρας ονόματι Boulanger πρόσθεσε αρνάκι στο στιφάδο πουλούσε στο μαγαζί του, κοντά στο Λούβρο.



Η συντεχνία μήνησε τον τροφοδότης αλλά ο Μπουλανζέ κέρδισε την υπόθεση.
Κατά τα επόμενα 20 χρόνια που προηγήθηκαν της Γαλλικής Επανάστασης, όλο και περισσότερα καταστήματα σαν κι αυτό του Boulanger άρχισαν να ανοίγουν  σε όλο το Παρίσι. 
Όταν η Μαρία Αντουανέτα και Louis XVI πήγαν στην γκιλοτίνα, οι παλαιοί τρόποι της γαλλικής κοινωνίας χάθηκαν μαζί τους.
Οι συντεχνίες σαρώθηκαν και πολλοί σεφ που απασχολούνταν στα αριστοκρατικα, ακόμη και τα βασιλικά, νοικοκυριά, βρέθηκαν άνεργοι.
Πολλοί από αυτούς τους άνεργοι εργάτες άνοιξαν δικά τους εστιατόρια στο Παρίσι, φέρνοντας μαζί τους ένα νέο τρόπο εστίασης.
Εύθραυστα σερβίτσια από πορσελάνη, μαχαιροπίρουνα, και λινά τραπεζομάντιλα, όλα τα στολίδια της αριστοκρατίας, ήταν πλέον διαθέσιμα σε ένα ολοκληρο  νέο στρώμα Γάλλων πολιτών.
Τα μενού έγιναν πιο ποικιλόμορφα, προσφέροντας τόσο fixe prix και a la carte επιλογές.
Αν και τα παμπ συνέχισαν να υπάρχουν η άνοδος των καλού φαγητό στη Γαλλία θα εξαπλωθεί σύντομα σε όλη την Ευρώπη και στο Νέο Κόσμο

http://ilioupolisonline.gr/component/muscol/T/27-to-monopati/63-to-monopati-2016-2017/286-22-2-2017-afieroma-sto-estiatorio.html?Itemid=901



Θανάσης Τσακίρης

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...