• Η ιδέα της πώλησης τροφίμων με σκοπό το κέρδος είναι παμπάλαια
• Το ίδιο κι η ιδέα μιας επιχείρησης με αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσίας εστίασης.
• Χρονολογείται από την εποχή της αρχαίας Ρώμης και της δυναστείας των Σανγκ της πρώτη δυναστεία της παραδοσιακής κινεζικής ιστορία (18-11 αι. προ χριστού)
• Όμως, πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι είναι ο 18ος αιώνας μ .Χ. που πρέπει να πιστωθεί τη δημιουργία του πραγματικά σύγχρονου εστιατορίου.
• Το παλαιότερο εστιατόριο της Ευρώπης, πάντως, είναι αυτό του Stiftskeller St. Peter που ήταν μέσα στα τείχη της Αρχιεπισκοπής του Αγίου Πέτρου στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.
• Αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο του 802 μ.χ.
• Είναι το μοναδικό εστιατόριο που δεν στάματησε τη λειτουργία του.
• Σήμερα οι πελάτες απολαμβανουν το δείπνο τους υπό τους ήχους της μουσικής του Μότσαρτ ο οποίος ήταν τακτικός πελάτης του όπως και ο Χριστόφορος Κολόμβος.
• Όταν οι αγρότες έφερναν τα ζώα τους και άλλα αγαθά στις αστικές αγορές, συχνά ταξίδευαν για αρκετές ημέρες το χρόνο. Έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη μορφή εστιατόριου, το πανδοχείο δρόμου.
• Συνήθως βρίσκεται στη μέση της υπαίθρου.
• Σερβίρονται γεύματα σε ένα κοινό τραπέζι για τους ταξιδιώτες.
• Δεν υπήρχαν μενού ή επιλογές.
• Κάθε βράδυ ήταν η επιλογή του σεφ.
• Μέσα στα τείχη της πόλης, όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άθλιες και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τα μέσα να μαγειρεύουν οι ίδιοι τα γεύματά τους.
• Οι πωλητές πωλούσαν τα τρόφιμα με μικρά καροτσάκια ή κουζίνες δρόμου κάτι που εξακολουθεί να είναι δημοφιλές σε πολλά μέρη του κόσμου σήμερα.
• Τα γεύματα ήταν συνήθως προμαγειρευμένα και φθηνά, πρόδρομοι του σύγχροου φαστ-φουντ.
• Αυτά τα πρώτα πανδοχεία και ταβέρνες ήταν κάτι περισσότερο από ένα μέρος όπου έτρεγε κανείς.
• Εξυπηρέτησαν μια σημαντική κοινωνική λειτουργία, την προσέγγιση των ανθρώπων
Τα εστιατόρια στο Μεσαίωνα
• Στην Ευρώπη στη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, οι ταβέρνες και τα χάνια ήταν πάλι το κύριο μέρος για να αγοράσει κανείς ένα έτοιμο γεύμα.
• Στην Ισπανία λέγονταν Bodegas, και σερβίρανε τάπας. Στην Αγγλία αντικείμενα όπως τα λουκάνικα και η πίτα του βοσκού ήταν δημοφιλή (δείτε την ταινία Η ταβέρνα της Τζαμάικα.
• Στη Γαλλία σέρβιραν βραστά και σούπες.
• Όλα αυτά τα πρώτα εστιατόρια που σερβίρανε απλό που θα έβρισκε σε σπίτια αγροτών ή έμπορων.
• Μετά το ταξίδι του Κολόμβου στην Αμερική το 1492, το παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκε, φέρνοντας νέα τρόφιμα στην Ευρώπη.
• Καφές, τσάι και σοκολάτα σύντομα άρχισαν να σερβίρονται στα σαλούν και στα μπαρ μαζί με ale, κρασί και μπύρα.
• Από τον 17ο αιώνα και μετά, ενώ τα πλήρη γεύματα ακόμα τρώγονταν στο σπίτι, άνθρωποι που είχαν χρήματα μπορούσαν να πα;ραγγείλουν φαγητό από έναν τροφοδότη (τρατορία) ή να φάνε το γεύμα τους σε ένα ιδιωτικό σαλόνι, και όχι στην κύρια τραπεζαρία του της παμπ.
• Η Γαλλική Επανάσταση και η άνοδος του Fine Dining
• Στη Γαλλία στη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι συντεχνίες είχαν το μονοπώλιο σε πολλά είδη ετοίμων φαγητών και τροφών.
• Για παράδειγμα, charcutiers ήταν η συντεχνία που προετοίμασε αλλαντικά προς πώληση.
• επομένως, αν δεν ανήκει ,κανείς σε αυτό το συγκεκριμένο τάγμα ήταν παράνομο να πουλήσει μαγειρεμένο κρέας σε οποιαδήποτε μορφή.
• Το 1765, ένας άνδρας ονόματι Boulanger πρόσθεσε αρνάκι στο στιφάδο πουλούσε στο μαγαζί του, κοντά στο Λούβρο.
•
• Η συντεχνία μήνησε τον τροφοδότης αλλά ο Μπουλανζέ κέρδισε την υπόθεση.
• Κατά τα επόμενα 20 χρόνια που προηγήθηκαν της Γαλλικής Επανάστασης, όλο και περισσότερα καταστήματα σαν κι αυτό του Boulanger άρχισαν να ανοίγουν σε όλο το Παρίσι.
• Όταν η Μαρία Αντουανέτα και Louis XVI πήγαν στην γκιλοτίνα, οι παλαιοί τρόποι της γαλλικής κοινωνίας χάθηκαν μαζί τους.
• Οι συντεχνίες σαρώθηκαν και πολλοί σεφ που απασχολούνταν στα αριστοκρατικα, ακόμη και τα βασιλικά, νοικοκυριά, βρέθηκαν άνεργοι.
• Πολλοί από αυτούς τους άνεργοι εργάτες άνοιξαν δικά τους εστιατόρια στο Παρίσι, φέρνοντας μαζί τους ένα νέο τρόπο εστίασης.
• Εύθραυστα σερβίτσια από πορσελάνη, μαχαιροπίρουνα, και λινά τραπεζομάντιλα, όλα τα στολίδια της αριστοκρατίας, ήταν πλέον διαθέσιμα σε ένα ολοκληρο νέο στρώμα Γάλλων πολιτών.
• Τα μενού έγιναν πιο ποικιλόμορφα, προσφέροντας τόσο fixe prix και a la carte επιλογές.
• Αν και τα παμπ συνέχισαν να υπάρχουν η άνοδος των καλού φαγητό στη Γαλλία θα εξαπλωθεί σύντομα σε όλη την Ευρώπη και στο Νέο Κόσμο
http://ilioupolisonline.gr/component/muscol/T/27-to-monopati/63-to-monopati-2016-2017/286-22-2-2017-afieroma-sto-estiatorio.html?Itemid=901
Θανάσης Τσακίρης
No comments:
Post a Comment