Monday, January 13, 2020

Στις 17, 18 & 19 Ιανουαρίου 2020 διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΠΑΝΤΕΙΟ Π

Στις 17, 18 & 19 Ιανουαρίου 2020 διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, τμήμα Κοινωνιολογίας, τριήμερο σεμινάριο «Μέντορες για τη Κοινωνική Οικονομία» σε συνέχεια με τη πρωτοβουλία που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα σε δέκα (10) Δήμους της χώρας εκτός Αττικής από την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας- ΠΕΣΚΟ (peskonet@gmail.com, 2108813760).
Στόχος της νέας πρωτοβουλίας είναι να δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν το σεμινάριο ΔΩΡΕΑΝ και στην Αθήνα, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και ενεργοί πολίτες των  οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών και φορέων Κοινωνικής Οικονομίας.
Θα προβληθούν και θα συζητηθούν καινοτόμες ιδέες και πρακτικές που αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο για ενεργειακούς και οικιστικούς συνεταιρισμούς, για καταναλωτικούς συνεταιρισμούς και κοινωνικούς συνεταιρισμούς υγείας. Θα συζητούν επίσης πολιτικές οργάνωσης και οι προϋποθέσεις βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της Κοινωνικής Οικονομίας.
Κεντρικός άξονας του τριήμερου σεμιναρίου θα είναι οι εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας μέσω των κοινωνικών συμπράξεων με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το σεμινάριο θα είναι ανοικτό προς ενεργούς πολίτες που ενδιαφέρονται για το ζήτημα.
Στο σεμινάριο «Μέντορες για τη Κοινωνική Οικονομία», η Ατζέντα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διακρίνουμε την Παρασκευή17 Ιαν 2020, στις 18.00, στο ΠΑΝΤΕΙΟ Πανεπιστήμιο, την κεντρική εισήγηση με θέμα: «Οι σύγχρονες τάσεις της εργασίας και η ενεργός ζήτηση εργασίας» (καθ Ανδρέας Λύτρας) και την εισήγηση «Ευρωπαϊκή Πολιτική και Κοινωνική Οικονομία» (Νίκος Γιαννής) και στις 19.00 πεντάλεπτες παρουσιάσεις των φορέων που υλοποιούν το τριήμερο Σεμινάριο «Μέντορες για τη Κοινωνική Οικονομία», μεταξύ των οποίων οι: ΕΔΡΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΓΕΣΕΕ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ, ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ, ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ, ΟΜΟΣΠΟΜΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ», ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚοινΣΕπ, ΠΟΚΟΙΝΣΠΕ & ΑΓΡΟΝΕΑ, ενώ θα ακολουθήση διάλογος.
Το Σάββατο18 Ιαν 2020, στο ΠΑΝΤΕΙΟ Πανεπιστήμιο, οι εργασίες θα αρχίσουν στις 10.00 με κεντρική εισήγηση με θέμα: «Η Ατζέντα της κοινωνικής Οικονομίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» (Βασίλης Τακτικός) και χαιρετισμούς από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εργασίες θα συνεχισθούν με ωριαία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ως εξής
11-12.00 Οι σύγχρονες τάσεις της εργασίας και η ενεργός ζήτηση εργασίας (Καθ Ανδρέας Λύτρας, Καθ Τρύφων Κωστόπουλος, Καθ Γιώργος Τσομπάνογλου & Κώστας Λαμπρόπουλος)
12-13.00 Ο ρόλος της κοινωνίας Πολιτών στις κοινωνικές επιχειρήσεις (Γιάννης Φραγγούλης & Μανόλης Πατεράκης).
13-14.00 Πράσινη οικονομία-ενέργεια- Περιβάλλον (Xριστίνα Ευθυμιάτου, Έλενα Παπανδρέου & Τάκης Γρηγορίου)
14-15.00 Πόροι, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και απασχόληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Στέλιος Κατωμέρης, Ευάγγελος Σπιθάκης & Κώστας Διάκος)
15-16.00 Διάλλειμα
16-17.00 Παραδειγματικό μοντέλο συνεργειών κοινωνικών επιχειρήσεων με Δήμους (Αλέξανδρος Οικονόμου & Βασίλης Τακτικός)
17-18.00 Πρόγραμμα Sosialneet για την απασχόληση νέων με χαμηλά τυπικά προσόντα (Κώστας Οικονομόπουλος & Νικήτας Δημητρόπουλος)
18-19.00 Τομέας υγείας-Κοινωνικές επιχειρήσεις και κοινωνική Μέριμνα(Νίκος Δημητριάδης, Καθ Ανδρέας Λύτρας & Μπάμπης Στέρτσος)
19-20.00 Προσφυγικό -Οικονομικοί μετανάστες (Θέμης Κοσσίδας, Βέρα Τίκα & Φωτεινή Καλπακιώτη)
20-21.00 Πολιτισμός και τουρισμός στη Κοινωνική Οικονομία (Γιώργος Καραμπάτος, Ηλίας Τσιτσοπλίδης & Θεόδωρος Καρπέτας)
Το τριήμερο σεμινάριο «Μέντορες για τη Κοινωνική Οικονομία» θα ολοκληρωθεί στο ΠΑΝΤΕΙΟ, την Κυριακή19 Ιαν 2020, ξεκινώντας από τις 10.00 με ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, ως εξής:
10-11.00 Συνέργειες ΚοιΣΠΕ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανάδειξη πόρων (Πόλα Νικολάου & Δημήτρης Λιόλιος)
11-12.00 Αγροδιατροφή, σχολάζουσες γαίες, Κοινωνικά Αγροκτήματα, δεντροκαλλιέργειες (Δημήτρης Μιχαηλίδης, Κώστας Αρτακιανός, Βασίλης Κόλλιας & Μάγδα Κοντογιάννη)
12-13.00 Η λειτουργία των Κέντρων στήριξης της Κοινωνικής οικονομίας (Σύρος Κοσκοβόλης, Χρήστος Τσολάκος & Θεόδωρος Σερεμετάκης)
13-14.00 Κοινωνικές επιχειρήσεις στο χώρο των ΑΜΕΑ (Γιώργος Ρεθυμιωτάκης)
Η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας- ΠΕΣΚΟ (peskonet@gmail.com, 2108813760), μετά τα δέκα πρώτα σεμινάρια «Μεντόρων για την Κοινωνική Οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» ανοίγει με το τριήμερο σεμινάριο ευρεία συζήτηση, αλλά και πράξη, για την υλοποίηση επιχειρηματικών προτάσεων της Κοινωνικής Οικονομίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εάν η Δημόσια Οικονομική ήταν η κύρια οικονομική δραστηριότητα στην Αναγέννηση (1400-1800), εάν η Ιδιωτική Οικονομική στήριξε αποτελεσματικά την Βιομηχανική Επανάσταση (1800-2050), τότε φαίνεται ότι η Κοινωνική Οικονομία είναι η καταλληλότερη για να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Κοινωνία της Γνώσης ή . 4.0 (για την μετά το 2050 εποχή).
Μετά μια περίοδο ισχυρής τάσης χρηματοπιστωτικής παγκοσμιοποίησης φαίνεται ότι έρχεται ταυτόχρονα με την κοινωνία της γνώσης, σε αντικατάσταση της πυραμιδικής ιεραρχίας, η οριζόντια ισχύς και η τοπιοποίηση, με κύρια επιχειρηματική δομή την συμμετοχική οικονομία, την συμμετοχική δημοκρατία, και την συνεργατική επιχειρηματική δράση.
Φαίνεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει πολλή μεγάλη ανάγκη στο μέλλον από δομές της Κοινωνικής Οικονομίας και το τριήμερο σεμινάριο «Μεντόρων για την Κοινωνική Οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» που θα γίνει στο ΠΑΝΤΕΙΟ Πανεπιστήμιο, 17, 18 & 19 Ιαν 2020, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για συνάντηση, συζήτηση, ανταλλαγή εμπειριών, συναντίληψη και διαμόρφωση θέσεων δράσης για την Κοινωνική Οικονομία.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...