Sunday, July 21, 2019

Επίθεση Τραμπ κατά προσφύγων και υπερασπιστών τους (του Θανάση Τσακίρη, από την "Εποχή" της 21-7-19)




Ο Στήβεν Κινγκ, διάσημος συγγραφέας ιστοριών τρόμου, είπε τις προάλλες ότι οι νουβέλες του είναι λιγότερο τρομακτικές από την πολιτική που ασκεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Δεν πρόκειται για υπερβολή δυστυχώς. Τα όσα γίνονται δείχνουν ότι η κατάσταση εκτραχύνθηκε. Από πού να αρχίσουμε και πού να σταματήσουμε;  Ας ξεκινήσουμε από αυτούς που υποφέρουν πιο πολύ από τις πολιτικές της κυβέρνησης Τράμπ δηλαδή τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο.
Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς χαρτιά και κατά καιρούς υφίστανται τις επιδρομές του αστυνομικού σώματος  Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE ) που καταλήγουν σε απελάσεις. Οι τελευταίες επιδρομές στοχεύουν κυρίως σε οικογένειες από την Κεντρική Αμερική που έφταναν σε μεγάλο αριθμό μετά το φθινόπωρο, πολλοί από τους οποίους υπέβαλαν αιτήματα ασύλου.  Αυτές οι επιδρομές αποσκοπούν στην απέλαση γονέων και παιδιών που δεν επιλέγονται  για να παραμείνουν στη χώρα - μερικούς μήνες μετά την άφιξή τους - ως τρόπος αποτροπής άλλων θα ήθελα να έρθουν. Όσοι πρόκειται να συλληφθούν αυτή την εβδομάδα έχουν ήδη διαταχθεί από τους δικαστές της μετανάστευσης (immigration judges)- συχνά λόγω της απουσίας τους στο δικαστήριο. Οι δικηγόροι μετανάστευσης επισημαίνουν, ωστόσο, ότι τους δίδεται μερικές φορές εντολή να εμφανιστούν χωρίς τοποθεσία ή χρόνο. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των συλλήψεων ήταν χαμηλός και, κατά κανόνα, μόνο το 20 έως 30% των στόχων της εφαρμογής του ICE συλλαμβάνονται. Οι υπάλληλοι του ICE δεν έχουν σχολιάσει δημοσίως τις επιδρομές, αν και ο Τραμπ τους έχει επαινέσει  για την «επιτυχία.»
Παράλληλα με τα νέα μέτρα που ισχύουν από την περασμένη Δευτέρα απαγορεύονται  οι αιτήσεις ασύλου σε μετανάστες και πρόσφυγες που διέρχονται από τρίτη χώρα για να φθάσουν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, δηλαδή μέσω Μεξικού. Από την Πέμπτη μετανάστες και πρόσφυγες που κρατούνται στις εγκαταστάσεις του ICE άρχισαν απεργία πείνας.

H Σάντος διέσχισε τα σύνορα των ΗΠΑ μέσω μια ανελέητα τραχιά ερημική έκταση του Νέου Μεξικού, με την 8χρονη ανιψιά της δίπλα της. Έφτασαν τον Μάιο στο αποκορύφωμα  ενός κύματος μετανάστευσης οικογενειών και παιδιών και πήγαν σε συνοριακούς πράκτορες με την ελπίδα να ζητήσουν άσυλο ή άδεια παραμονής στις ΗΠΑ. Το κοριτσάκι αποκαλούσε τη θεία "mamá" της και ήταν στη φροντίδα της Santos επί επτά χρόνια, δήλωσε ο Santos - από τότε που η μητέρα του κοριτσιού εγκατέλειψε τη Γουατεμάλα για τη Φλόριντα. Για να αποδείξει την κηδεμονία της, η Σάντος προσκόμισε ένα πιστοποιητικό γέννησης που συνέταξε  ένας δικηγόρος της Γουατεμάλας που δήλωσε ψευδώς ότι το κορίτσι ήταν δική της. «Δεν ήταν η κόρη μου, αλλά την είχα ως κόρη μου». «Μας χώρισαν στα σύνορα και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα» είπε σε συγγενείς της.
Η αύξηση των ασυνόδευτων παιδιών στα νοτιοδυτικά σύνορα κορυφώθηκε τον Μάιο και η κατάσταση επιδεινώθηκε με μια πολιτική που χωρίζει τα παιδιά από τους κηδεμόνες του που δεν είναι βιολογικοί γονείς. Οι σταθμοί των συνόρων έγιναν επικίνδυνα υπερπλήρεις με τα μικρά παιδιά που κρατούνται για μέρες ή εβδομάδες, άπλυτα, υποσιτιζόμενα και που τα φροντίζουν έφηβοι επίσης υπό κράτηση. Οι συνθήκες σε ένα κέντρο κράτησης στην πόλη Clint πυροδότησαν μια εθνική ακροαματική συζήτηση και συνεδριάσεις του Κογκρέσου.



Πέρα από αυτά, ο Τραμπ άρχισε πόλεμο εναντίον των πιο ριζοσπαστικά μέλη του Κογκρέσου που τον καταγγέλλουν για ρατσισμό και σεξισμό. Η δημόσια διαμάχη μεταξύ της Προέδρου της Βουλής Νανσί Πελόζι και των τεσσάρων νεαρών, προοδευτικών γυναικών γνωστών ως ("ομάδα"-squad):  Αlexandria Ocasio-Cortez (Νέα Υόρκη), Ilhan Omar (Μινεσότα), Ayanna Pressley  (Μασαχουσέτη), και Rashida Tlaib (Μίσιγκαν). Ο Τραμπ μέσω του Twitter εκκίνησε το θλιβερό ρατσιστικό κυνήγι. Ουσιαστικά τους είπε να φύγουν από τις ΗΠΑ και να πάνε να διορθώσουν τα κακά των κατεστραμμένων χωρών του από τις οποίες ήρθαν. Όμως  η Ocasio-Cortez γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, η Tlaib στο Ντιτρόιτ, η  Pressley στο Σινσινάτι.) Η Omar, η οποία ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Σομαλία ως πρόσφυγας στα 12 χρόνια της, είναι Αμερικανίδα πολίτης.
Την  Τετάρτη Ντόναλντ Τράμπ στην πόλη Greenville στη Βόρεια Καρολίνα, σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο πλαίσιο των προκριματικών για το 2020, χρησιμοποίησε ρητορική μίσους και οι οπαδοί του φωνάζαν το σλόγκαν «στείλε την πίσω» και στόχευαν την Ilhan Omar.
"Νομίζω ότι ο πρόεδρος έθεσε σε κίνδυνο εκατομμύρια Αμερικανούς χθες το βράδυ. H ρητορική του θέτει σε κίνδυνο πολλούς ανθρώπους", δήλωσε η Ocasio-Cortez. "Δεν πρόκειται απλώς για απειλές για μεμονωμένα μέλη του Κογκρέσου, αλλά για τη δημιουργία ενός ασταθούς περιβάλλοντος στη χώρα αυτή μέσω βίαιης ρητορικής που θέτει σε κίνδυνο οποιονδήποτε όπως η Ilhan, η οποία πιστεύει στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Ο Τραμπ έχει ευθύνη για το περιβάλλον αυτό. "
Ο Τραμπ έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της προεδρίας του με το να εξισώνει τους μετανάστες -και ιδίως τους προερχόμενους από την Λατινική Αμερική -με τους εγκληματίες. Προσπαθεί να ενισχύσει την πολιτική δύναμη των λευκών ψηφοφόρων, αλλάζοντας την απογραφή - μεταβάλλοντας κυριολεκτικά το ποιος είναι Αμερικανός. Δηλαδή, ασκεί την πιο αντιδραστική εκδοχή της πολιτικής των ταυτοτήτων (identity politics).

Θανάσης Τσακίρης

Πηγές:
New York Times
El PasoTimes
In These Times
The Nation
 https://abcnews.go.com


No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...