Wednesday, January 11, 2012

Tsakthan Daily, 11/1/2012 - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ Το πέρασμα του Κόνδορα στο Νιου Χάμπσαϊρ


Tsakthan Daily, 11/1/2012



ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Το πέρασμα του Κόνδορα στο Νιου Χάμπσαϊρ









ΟΙ προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψήφιων προέδρων των ΗΠΑ ξεκίνησαν στην Αιόβα και συνεχίστηκαν την Τρίτη που μας πέρασε στην Πολιτεία του Νιου Χάμπσαϊρ. Στις πρώτες το ενδιαφέρον στράφηκε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όπου μαίνεται η σφοδρότερη σύγκρουση μεταξύ των ακροδεξιών φανατικών του Tea Party και όσων θεωρούνται κατά περίσταση «μετριοπαθείς» δεξιοί. Από την άλλη στους Δημοκρατικούς ο Μπαράκ Ομπάμα δεν αντιμετωπίζει άξια λόγου με ποσοστιαίους όρους αντιπολίτευση.



Όσοι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν παραιτήθηκαν-όπως η Μισέλ Μπάκμαν που ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως Δημοκρατική και κατέληξε «ιέρεια» του Tea Party- συνέχισαν τη σκληρή κούρσα με σφοδρές αντιπαραθέσεις και πάνω και κάτω από τη ζώνη. Επίσης, εκτός από μακρά και βρώμικη, η δεκάμηνη αυτή προεκλογική περίοδος θα είναι η ακριβότερη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Για να «ελαφρύνουν» τα οικονομικά των υποψηφίων, οι χορηγοί, δηλαδή οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που προωθούν αποκλειστικά τα συμφέροντά τους «εξαγοράζοντας» από τώρα τις μελλοντικές νομοθετικές και πολιτικές  υπέρ τους παρεμβάσεις. Έτσι, όλο το θέαμα που θα προβληθεί στις οθόνες όλου του πλανήτη αξίζει τα λεφτά του για τα αφεντικά. Βέβαια, σε εποχής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης με μαζικές κοινωνικές κινητοποιήσεις όπως αυτή του Occupy Wall Street, υπάρχουν πολλά περιθώρια συγκρούσεων και απρόσμενων καταλήξεων.



Στο Νιου Χάμπσαϊρ τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

  

Υποψήφιος 
Ψήφοι
Ποσοστό
Αντιπρόσωποι
Mitt Romney
96,814
39.3%
7
Ron Paul
56,259
22.8
3
Jon Huntsman
41,537
16.9
2
Newt Gingrich
23,230
9.4
Rick Santorum
23,085
9.4
Rick Perry
1,745
0.7
Λοιποί
3,568
1.4



Παρ’ όλο που θεωρητικά ο Ρόμνεϊ έπαιζε εντός έδρας, στην ουσία δεν τα πήγε τόσο καλά όσο ήθελε για να είναι σίγουρος πως θα κερδίσει την κούρσα. Αντιθέτως, ο αμφισβητίας Ρον Πολ ένοιωθε πιο άνετα με την κουλτούρα της βορειοανατολικής ακτής και την πιο ευρωπαϊκή νοοτροπία των κατοίκων της. Οι ούλτρα σκληροί του Tea Party καταποντίστηκαν. Ο παρ’ ολίγον νικητής της Αϊόβα, Ρικ Σαντόρουμ, ήρθε πέμπτος με 9,4% καιν ο εκτελεστής του Τέξας, Ρικ Πέρρυ, έσπασε τα μούτρα του με 0,7%.



Μελετώντας τις στατιστικές των exit poll διακρίνουμε ενδιαφέρουσες τάσεις του εκλογικού σώματος που δεν ήταν αποκλειστικά ρεπουμπλικανικό. Ο Ρόμνεϊ πήγε πολύ καλύτερα στις γυναίκες με 40% όπως και, τηρουμένων των αναλογιών, ο Σαντόρουμ με 11%. Αντιθέτως, ο Ρον Πολ πήρε 26% στους άνδρες και 20% στις γυναίκες. Επειδή στη συγκεκριμένη πολιτεία μπορούσαν και μη Ρεπουμπλικανοί να ψηφίσουν φάνηκε καθαρά ότι ο Ρόμνεϊ κυριάρχησε στο αμιγώς Ρεπουμπλικανικό κοινό με 49%, ενώ κέρδισε το 29% των ανεξάρτητων και λοιπών. Ο Ρον Πολ κέρδισε το 32% των Ανεξαρτήτων, 24% των Δημοκρατικών και μόνο το 16% των Ρεπουμπλικανών. Ο Τζον Χάντσμαν πήρε 41% των Δημοκρατικών (λογικό αν λάβουμε υπόψη πως ο Ομπάμα τον διόρισε πρεσβευτή στην Κίνα) και μόλις το 12% των Ρεπουμπλικανών. Στο πεδίο της ιδεολογίας ο Ρόμνεϊ ήρθε πρώτος παντού: πολύ συντηρητικοί 33%, κάπως συντηρητικοί 48% και μετριοπαθείς και φιλελεύθεροι 37%. Τέλος, λόγω της υποστήριξής του στο κίνημα Occupy Wall Street και στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις ο Ρον Πολ προηγείται αρκετά στην ηλικιακή κλίμακα 18-29 ετών με ποσοστό 47%, ενώ στις υπόλοιπες προηγείται ο Ρόμνεϊ (30-44 με 36% όπου ο Πολ είναι 2ος με 32%, και στις κλίμακες 45-64 και 65 και άνω).



Οι επόμενες αναμετρήσεις θα είναι δύσκολες για το Ρόμνεϊ. Το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου, θα γίνουν οι προκριματικές εκλογές στην Νότια Καρολίνα, όπου θα κριθούν πολλά καθώς θα προσπαθήσουν όλοι να κερδίσουν την ψήφο και την ψυχή της συντηρητικής θρησκευόμενης βάσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις στην Πολιτεία δείχνουν ότι όσο περνούν οι μέρες μειώνονται οι ψήφοι υπέρ του Ρόμνεϊ και αυξάνονται οι ψήφοι υπέρ του Γκίνγκριτς. Η δημοσκόπηση των CNN/TIME στο διάστημα 4-5/1 έφερνε τον Ρόμνεϊ πρώτο με 37% ενώ αυτή της We Ask America της 9/1 έφερνε τον Ρόμνεϊ στην πρώτη θέση με 26% και τον Γκίνγκριτς στη δεύτερη με 21% και τον Σαντόρουμ τρίτο με 17%. Όλα αυτά, όμως, είναι ακόμη πιο ρευστά μετά το Νιου Χάμπσαϊρ. Κι αν οι οπαδοί των υποψηφίων του Tea Party ενωθούν γύρω από τον Σαντόρουμ ή τον Γκίνγκριτς ο Ρόμνεϊ θα λαχταρήσει. Ίσως κι εμείς, μιας κι η ιστορία αυτή επηρεάζει το Ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο γίγνεσθαι.     

 


Θανάσης Τσακίρης


http://tsakiris.snn.gr   


http://tsakthan.blogspot.com   


http://tsakthan.wordpress.com   


http://antiracistes.wordpress.com   


http://homoecologicus.wordpress.com   


http://leftypedia.wordpress.com   


http://greekunions.wordpress.com   


http://femininmasculin.wordpress.com   


http://ilioupoli.wordpress.com  


http://homopolitics.wordpress.com   


http://politicalperson.wordpress.com  


http://cantpaydontpay.wordpress.com  


http://pringkipessa.wordpress.com   


http://redferryman.wordpress.com   


http://adotoe.wordpress.com  


http://easpemporiki.wordpress.com  


http://www.easp.gr   


Το τραγούδι της ημέρας


Αμερική


Ερμηνεία: Γιώργος Κοινούσης






 





No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...