Tuesday, January 31, 2012

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ – Ο ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΣ ΑΛΕΚΟΣ ΞΕΝΟΣ - Κυριακή 5/2/2012


H Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης σας προσκαλεί στην εκδήλωση

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΞΕΝΟΥ (1912-1995)



Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ –

 Ο ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΣ ΑΛΕΚΟΣ ΞΕΝΟΣ

του  ΛΕΥΤΕΡΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ (ΕΛΛΑΔΑ, 2009, έγχρωμη,51΄)

ΣΕΝΑΡΙΟ:         Λευτέρης Ξανθόπουλος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γιώργος Πουλίδης

ΜΟΝΤΑΖ:         Σπύρος Τσιφτσής

ΣΠΙΚΑΖ:            Ακύλλας Καραζήσης

ΗΧΟΛΗΨΙΑ:     Δημήτρης Βασιλειάδης

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:     Cinetic (για την εκπομπή της ΕΤ1 Παρασκήνιο)

Με την παρουσία της κόρης του Αλέκου Ξένου, Αλίκης Ξένου Βενάρδου (δημοσιογράφου) και της εγγονής του, Ευάννας Βενάρδου (δημοσιογράφου).



Θα ακολουθήσει συζήτηση με εισηγητές τους Λευτέρη Ξανθόπουλο (σκηνοθέτη της ταινίας), Ιάκωβο Κονιτόπουλο (συνθέτη, μαέστρο)  και Ανθή Γουρουντή (μουσικό, καθηγήτρια πιάνου).



Η δεκαπενταμελής χορωδία του Ελληνικού Ωδείου Πειραιά, υπό τη διεύθυνση της κας Ανθής Γουρουντή και με συνοδεία πιάνου θα αποδώσει τα παιδικά και τα αντάρτικα τραγούδια του μεγάλου μουσουργού.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5/2/2012 στις 8:00 μ.μ.

 στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του

 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

(Μαρίνου Αντύπα 86, Ηλιούπολη, Λεωφ. 237 από Σταθμό Δάφνης του Μετρό τηλ. 2109941199, 2109914732, 6945405825 ιστοσελίδα: www.klh.gr  , e-mail: cineclubilioupolis@gmail.com  ).



Ο Αλέκος Ξένος (1912-1995) ανήκει σε μια παλιότερη εποχή, τότε που οι άνθρωποι είχαν τη δύναμη, την αντοχή και τη σοφία των μυθικών κενταύρων.

               Με μουσικά του εφόδια τα πλούσια παραδοσιακά ακούσματα της ιδιαίτερης πατρίδας του Ζακύνθου, έρχεται στην Αθήνα το 1930, σπουδάζει μουσική στο Ωδείο Αθηνών και μέχρι το θάνατό του γράφει περισσότερα από 120 συμφωνικά έργα, με πιο αντιπροσωπευτικά του τα εξής: Συμφωνία αρ.1- της Αντίστασης (1945), ο Διγενής δεν πέθανε (1952), Σπάρτακος (1963), Κύπρος-Ελλάδα μας (1964) και πολλά ακόμα.

               Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, μαζί με τη γυναίκα του ηθοποιό Άννα, παίρνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση, περιοδεύοντας τα χωριά της ελεύθερης Ελλάδας μαζί με το «Θίασο του βουνού» του Βασίλη Ρώτα, δίδοντας παραστάσεις, οργανώνοντας χορωδίες και γράφοντας τραγούδια που τραγουδήθηκαν από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, με αντιπροσωπευτικότερο το τραγούδι του Άρη ή του Μικρού Χωριού.

               Το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνικής μουσικής του Ξένου, που το Μάιο του 2012 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του, παραμένει ανέκδοτο και μόλις τώρα, μια νέα γενιά Ελλήνων μουσουργών και ερευνητών μουσικής, με σύγχρονα επιστημονικά εφόδια ανακαλύπτει το συνθέτη Αλέκο Ξένο και συστηματικά ανασύρει τον πλούτο, την ευγένεια και την ποιητική της μουσικής του και τα φέρνει επιτέλους στο προσκήνιο.

               Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι : Βύρων Φιδετζής (διευθυντής ορχήστρας), Ανθή Γουρουντή, Ιάκωβος Κονιτόπουλος, Αλέξανδρος Χαρκιολάκης και Τριαντάφυλλος Παπάζογλου (μουσικοί), Γιώργος Μπράμος (συγγραφέας), Αλίντα Δημητρίου (σκηνοθέτης), Στάθης Αρφάνης (συλλέκτης), Ευάννα Βερνάρδου (δημοσιογράφος), Θάνος Κωνσταντινίδης (ιατρός-καθηγητής)



ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Ποιητής και σκηνοθέτης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς να δώσει πτυχιακές εξετάσεις. Στην Αγγλία σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή The London International Film School. Δημοσίευσε διάφορα άρθρα θεωρίας και κριτικής κινηματογράφου στα περιοδικά Αντί και Σύγχρονος Κινηματογράφος την περίοδο 1978-1983.



ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ: Ευλογημένα Χέρια (Χρήστος Καπράλος) (2006, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους), Ένας υπέροχος άνθρωπος (Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή) (2006, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους), Σπίτι δίπλα στη θάλασσα (Η.Χ.Παπαδημητρακόπουλος) (2007,ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους), Η εποχή των Κενταύρων- Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος (2009, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους)


No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...