Tuesday, September 22, 2009

Tsakthan Daily, 22 September 2009 -- ΠΑΚ-MIR-Φενταγίν-Τουπαμάρος-Βιετκόνγκ. Do you remember the happy days?

Tsakthan Daily, 22 September 2009

ΠΑΚ-MIR-Φενταγίν-Τουπαμάρος-Βιετκόνγκ.
Do you remember the happy days?


Who is who?
<<ΑΝ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ υπήρξε σύμβουλος του τότε προέδρου του Περού κ. Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ενός πολιτικού που είχε τη βούληση να προχωρήσει σε αλλαγές, δεν φοβήθηκε να ταξιδέψει και να εντοπίσει τους θεσμούς που καθιστούσαν την ανάπτυξη απαγορευτική. Μέσω ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος που επιμελήθηκε η κυρία «Χ», οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές υιοθετήθηκαν μέσω συνταγματικής αλλαγής και η χώρα των Ινκας άλλαξε σελίδα στην ιστορία της με ταυτόχρονη εντυπωσιακή βελτίωση των μεγεθών της οικονομίας της. (…) Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ στη νέα εποχή μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν. Στους τοίχους ένα κόκκινο σύνθημα γραμμένο με κόκκινη μπογιά από τους επαναστάτες του «Φωτεινού Μονοπατιού» υπενθύμιζε ότι οι αντιδράσεις για την αλλαγή του περουβιανού status quo θα ήταν μεγάλες. «Οι μεταρρυθμιστές δεν είναι πατριώτες». (…)Η συγκεκριμένη οικονομική προσέγγιση θεωρείται από τον διακεκριμένο Αμερικανό πανεπιστημιακό-διανοητή Φράνσις Φουκουγιάμα σημαντική συνεισφορά προς την κατεύθυνση της «θεσμικής μεταρρύθμισης ως στοιχείο-κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη», καθώς παρέχει πρακτικές συμβουλές υλοποίησης των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών.>>
Η απάντηση είναι εδώ: (http://server.protothema.net/~sunday/downloads/239soma.pdf)


ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

Υ.Γ.
Το φαινόμενο των τελευταίων ημερών είναι η μείωση των πολεμικών τόνων από το ΚΚΕ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί να θυμηθούμε το κάλεσμα που απηύθυνε η Αλέκα Παπαρήγα προς όσους συναγωνιστές της δεκαετίες του ’70 και του ’80 κατά καιρούς διαφώνησαν να ψηφίσουν το κόμμα έστω και έχοντας ακόμη πολιτικές διαφορές. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος μιλά και για «αριστερούς ριζοσπάστες»!!!

Πρόσω ολοταχώς
Ρένα Κουμιώτη

Μουσική/Στίχοι: Μίμης Πλέσσας/Βίρβος Κώστας

Την ώρα τη γλυκιά του δειλινού
ο Στάθης με τα πόδια τα σπασμένα
σαλπάρει, ταξιδεύει με το νου
σε μέρη εξωτικά κι ονειρεμένα.

Και κούτσα-κούτσα όταν πέφτει το σκοτάδι
γυρνά στο σπίτι του και κλαίει μοναχός
αχ, να ξανάκουγε στ’ αλήθεια ένα βράδυ
"βίρα τις άγκυρες και πρόσω ολοταχώς".

Ταξίδευε κι αυτός από παιδί
μα κάποτε αρόδου στο Σαντιάγκο
να σώσει του λοστρόμου τη ζωή
του τσάκισε τα πόδια το παλάγκο.


ΤΑ ΝΕΑ

Ντιμπέιτ χωρίς ανατροπές
Μάχη χαρακωμάτων για τους 6, χωρίς να αναδειχθεί ουσιαστικός νικητής
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Σε μάχη χαρακωμάτων εξελίχθηκε το χθεσινό, βελτιωμένο σε σχέση με το παρελθόν, ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών, χωρίς εκ των πραγμάτων να αναδειχθεί ουσιαστικός νικητής.

Ασφαλώς οι καλύτερες στιγμές του ήταν όταν οι πολιτικοί αρχηγοί διατύπωσαν ερωτήματα ο ένας στον άλλον, γεγονός που προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ήταν αυτά τα 21 λεπτά του διαλόγου που ανέπτυξαν μεταξύ τους, τα οποία κράτησαν τους τηλεθεατές, πλην όμως ελάχιστα πρόσφεραν στο συνολικό τηλεοπτικό αποτέλεσμα. Με μικρή πάντως εξαίρεση τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κέρδισε αρκετές εντυπώσεις από την πρώτη συμμετοχή του σε μια τέτοια αναμέτρηση, οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν περισσότερο να αποφύγουν το λάθος παρά να διεκδικήσουν τη νίκη, σε ένα ντιμπέιτ που είχε και πάλι ασφυκτικούς όρους για τους ίδιους και τους δημοσιογράφους.

Από εκεί και πέρα και σε ό,τι αφορά τις εντυπώσεις από το κρας τεστ των αρχηγών των δυο κομμάτων εξουσίας, είναι προφανές ότι το επικοινωνιακό πλεονέκτημα του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στάθηκε αδύνατο να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση και να του επιτρέψει να κερδίσει πόντους, με αποτέλεσμα ο Γιώργος Παπανδρέου που παρουσιάστηκε ήρεμος και αποφασιστικός, να δημιουργήσει την αίσθηση εν αναμονή πρωθυπουργού. Με ευθείες απαντήσεις και κατά το δυνατόν μέσα στη θεματολογία των ερωτήσεων που του υποβλήθηκαν, ο κ. Παπανδρέου φάνηκε να έχει τις λύσεις για τα προβλήματα της χώρας και τη θέληση να εφαρμόσει τη συνολική του πρόταση που παρουσίασε πρόσφατα στη ΔΕΘ.

Σε βαθιά νερά
Επέμεινε ιδιαίτερα στο ότι έχει τις λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ανέπτυξε αρκετά στοιχεία από το κυβερνητικό του πρόγραμμα και έχει σημασία να αναφερθεί ότι εμφανίστηκε έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα, μπαίνοντας σε πολύ βαθιά νερά, όπως για παράδειγμα το Ασφαλιστικό ή το φορολογικό.

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος φάνηκε νευρικός και πολλές φορές αδικαιολόγητα επιθετικός, δεν μπόρεσε να κρύψει τη στόχευσή του, που ήταν μέσα από τη χθεσινή του εμφάνιση να επανασυσπειρώσει τη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ιδιαίτερα στο ότι είναι αυτός που λέει τη γλώσσα της αλήθειας και δικαιολόγησε την προσφυγή στις εκλογές ως τη μόνη λύση για τη χώρα, διότι πρέπει να παρθούν σκληρές αποφάσεις για τη συνέχεια. Από ΄κεί και πέρα απέφυγε με επιμέλεια να δώσει απαντήσεις για τα σκάνδαλα της κυβέρνησης, όπως και για πτυχές του κυβερνητικού έργου, δεν εξέφρασε και πάλι συγγνώμη για όσα συνέβησαν τον περασμένο Δεκέμβριο και προσπάθησε επιτιθέμενος στο ΠΑΣΟΚ, να εμφανιστεί ότι είναι ο μόνος που μπορεί να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας.

Ο Τσίπρας
Από τους «μικρούς», ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας κέρδισε το στοίχημα και η εμφάνισή του ασφαλώς μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του Αλέκου Αλαβάνου, που είχε ως γνωστόν κερδίσει τις εντυπώσεις στο ντιμπέιτ των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2007. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εμφανίστηκε πολύ άνετη, παρουσιάζοντας τις γνωστές θέσεις του κόμματος και με ένα τόνο κριτικής κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ήταν μάλλον κατώτερος προηγούμενων εμφανίσεών του σε τηλεοπτικές αναμετρήσεις αυτού του είδους, ενώ ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελος βρέθηκε να απαντάει με μάλλον επιτυχή τρόπο τα σκληρά ερωτήματα που δέχθηκε για παλιότερες δηλώσεις σχετικά με τα εθνικά θέματα στελεχών του κόμματος.

Καραμανλής και Παπανδρέου ανανέωσαν το ραντεβού τους για απόψε το βράδυ στις 8, για ένα ντιμπέιτ διάρκειας 75 λεπτών που παίρνει πια τον χαρακτήρα ανοιχτής μονομαχίας εν όψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, με έναν μόνο δημοσιογράφο- συντονιστή- τη Μαρία Χούκλη- σε μια αναμέτρηση που προοιωνίζεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τη χθεσινοβραδινή.
ΤΑ 21 ΛΕΠΤΑ
Η καλύτερη στιγμή της τηλεμαχίας, τα 21 λεπτά που οι αρχηγοί διατύπωσαν ερωτήματα ο ένας στον άλλον
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4537354&ct=1


Αλλού το θέαμα, αλλού η ουσία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009


Το μη ορατό
Του Γιάννη Σμαραγδή

Προσπάθησα παρακολουθώντας το ντιμπέιτ να δω όχι τι λέγεται, αλλά πώς θα το δει κάθε θεατής. Προσπάθησα να δω το μη ορατό. Δηλαδή τις τάσεις και πώς αυτές επηρεάζουν τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο Καραμανλής είναι μουδιασμένος, οι πρόσφατες αστοχίες και κυρίως η λανθασμένη προκήρυξη εκλογών του αφαιρούν το πλεονέκτημα και το φωτοστέφανο ότι έχει “άσο στο μανίκι του”, αδυνατίζοντας την παρουσία του, ανεξαρτήτως από το τι λέει. Ο Παπανδρέου αισθάνεται τη θετική αύρα που του στέλνεται για αυριανό πρωθυπουργό και με τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα με διαφορά 6 έως 7 ποσοστιαίες μονάδες από το δεύτερο. Όσο για τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων είναι μία από τα ίδια που ζήσαμε στις προηγούμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις και δεν προσθέτει τίποτα η παρουσία του εκπροσώπου των Οικολόγων που φαίνεται να μένουν εκτός Βουλής. Με άλλα λόγια τα πράγματα μοιάζουν να έχουν δρομολογηθεί.

Ο Γιάννης Σμαραγδής είναι σκηνοθέτης
Μπενχουρική υπερπαραγωγή
Της Πόπης Διαμαντάκου

Ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια ντιμπέιτ όλων των εποχών. Μια πληκτική διαδικασία έδωσε δείγμα ότι μπορεί να γίνει ενδιαφέρουσα όταν άρχισαν οι πολιτικοί αρχηγοί να ρωτούν ο ένας τον άλλον. Οι όροι και εδώ ασφυκτικοί. Μπορεί ωστόσο να μην προλάβαιναν τον χρόνοάπειροι άλλωστε σε αυτό το είδος- αλλά ήταν οι καλύτερες στιγμές μιας μπενχουρικής υπερπαραγωγής με πλήθος πρωταγωνιστών, που δεν επέτρεπε στον θεατή παρά να συγκρατήσει θραύσματα λόγου. Εξ ου και το θέαμα θριάμβευσε. Ακούσαμε; Όσο αντέξαμε. Τι θυμόμαστε; Το άγχος του χρόνου. Ότι δύο εκ των πολιτικών αρχηγών δεν φορούσαν γραβάτα, οι Τσίπρας και Χρυσόγελος. Και οι δύο από τους κερδισμένους. Σαν να παρακολουθήσαμε μια σειρά από νούμερα στο θέατρο. Θυμόμαστε τον καλύτερο ερμηνευτή, τον χειρότερο, τις μανιέρες, όχι όμως τα λόγια. Περιμέναμε την έκπληξη. Δεν την είχαμε. Εκτός από την ευχάριστη διαπίστωση ότι μιλούν καλύτερα όταν μιλούν μεταξύ τους. Και ότι η παρουσία τόσο πολλών δημοσιογράφων είναι περιττή.


Βαρετό θεατρικό αναλόγιο
Του Πέτρου Μάρκαρη

Το ντιμπέιτ είναι το πιο βαρετό θεατρικό αναλόγιο που έχω δει ποτέ μου. Οι πολιτικοί όχι μόνο δεν εκπέμπουν κανέναν πολιτικό λόγο, γιατί οι πολιτικοί αφορισμοί δεν είναι ασφαλώς πολιτικός λόγος, αλλά δεν βγάζουν ούτε τα εσώψυχά τους προς τέρψιν των τηλεθεατών. Αν μη τι άλλο, το θεατρικό αναλόγιο έχει εσώψυχα. Επιπλέον στο θεατρικό αναλόγιο βλέπουμε κάθε φορά άλλο έργο. Στο ντιμπέιτ παρακολουθούμε ανά τετραετία το ίδιο. Το μόνο κοινό σημείο είναι ότι και στο ντιμπέιτ και στο θεατρικό αναλόγιο οι πολιτικοί και οι ηθοποιοί κρίνονται από την ειλικρίνεια του παιξίματός τους.

Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι συγγραφέας
Φρούδες ελπίδες
Του Δημήτρη Λιγνάδη

Δηλώνω ότι δεν είμαι οπαδός κανενός κόμματος, αλλά επιμένω να είμαι ρομαντικός οπαδός της Ελλάδας. Που σημαίνει ότι εδώ και καιρό περιμένω να δω από κάπου λίγο φως για τη χώρα μου. Δεν το βλέπω. Γνωρίζω ότι για πολλά επόμενα χρόνια οι πρωθυπουργοί θα καλούνται να διαχειριστούν και όχι να κυβερνήσουν. Παρ΄ όλα αυτά είχα τη λάθος ελπίδα ότι για μια σπάνια φορά η τηλεόραση θα σταθεί στο ύψος της και θα προσπαθήσει να μας δείξει πολιτικές και όχι πολιτικούς. Όπως το φοβόμουνα, διαψεύστηκα. Επειδή δεν μ΄ αρέσει η παραίτηση, η ιδιώτευση, παρακολούθησα το ντιμπέιτ. Σε όλη τη διάρκειά του ωστόσο μου ερχόταν μια φράση του Άμλετ: “Καμία χρήση του κόσμου δεν είναι καλή. Να βουλιάξει”.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης
Δεδομένο σενάριο
Του Κώστα Κουτσομύτη

Σαν να ήταν ένα σενάριο δεδομένο. Ήξερες συνέχεια τι θα πουν όλοι οι αρχηγοί. Η διαδικασία κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει. Η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών απέκτησε ενδιαφέρον όταν έκαναν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον. Εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι δύο που δημιούργησαν εντυπώσεις ήταν οι καινούργιοι, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Χρυσόγελος. Όλοι οι άλλοι αρχηγοί ήταν δεδομένοι. Το πρόβλημα είναι ότι ο Καραμανλής ξέρει τα λάθη που έγιναν και προσπαθούσε να δικαιολογηθεί, ενώ ο Παπανδρέου ξέρει ότι δεν απέχει από το να γίνει πρωθυπουργός, αλλά γνωρίζει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Το θέμα από αυτό το ντιμπέιτ είναι να δούμε ποιοι πιστεύουν αυτά που είπαν και ποιοι όχι.

Ο Κώστας Κουτσομύτης είναι σκηνοθέτης
Διορθωτική καιροσκοπία
Του Θανάση Θ. Νιάρχου

Θα ευχόταν κανείς από βάθους καρδίας το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ να είχε εμπνεύσει κάποια ελπίδα ή έστω μια μικρή έξαρση. Όταν όμως τα δύο μεγάλα κόμματα, αντί να προτείνουν ένα σχέδιο ή ένα όραμα που να γίνεται πιστευτό από όλους, εξαντλούνται, ως ύψιστη πολιτική, σε διορθωτικές κινήσεις, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Γιατί διορθώνω σημαίνει αναγνωρίζω, υποσυνείδητα, την ύπαρξη των ίδιων λαθών για το μάλλον. Όταν ο καθαρός, κατανοητός λόγος και η ελπίδα μονοπωλούνται σχεδόν από το ΚΚΕ, τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο άσχημα. Αν έχει κάποιο νόημα να πειστεί ο ελληνικός λαός πως ό,τι λέγεται από όλες τις πολιτικές παρατάξεις έχει κάποιο αντίκρυσμα, είναι να συμφωνήσουν ανοιχτά σε ένα μόνο πράγμα: Τι είναι διατεθειμένοι να χάσουν, αντί να κερδίσουν, σε όλα τα επίπεδα οι ίδιοι οι πολιτικοί ώστε να πραγματοποιηθεί η μεγάλη ή μικρή αλλαγή που επαγγέλλονται;


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4537369&ct=1


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Στόχος των «έξι» να αποφύγουν το λάθος
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1718040

Δίχως ιδιαίτερες εκπλήξεις κύλησε χθες η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, καθώς οι έξι που συμμετείχαν σε αυτή απέφυγαν το «μεγάλο λάθος» προτάσσοντας εναλλακτικές θέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η πολύωρη αναμέτρηση, απεδείχθη, πάντως, πολύ πιο ενδιαφέρουσα από ό,τι στο παρελθόν, καθώς δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία στον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου όχι μόνο να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, αλλά και να απαντήσουν σε ερωτήσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών.
Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επανέλαβε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι η οικονομία και προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν επειγόντως τα αναγκαία μέτρα δεν θα αποφευχθούν τα χειρότερα. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, τη δυνατότητα που του δόθηκε από τη διαδικασία για να ρωτήσει τον κ. Παπανδρέου από πού θα εξευρεθούν χρήματα για την υλοποίηση των προεκλογικών του υποσχέσεων.
Τήρησε, πάντως, πολύ πιο ήπιους τόνους σε σχέση με την ομιλία του στη ΔΕΘ διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα που προτίθεται να λάβει είναι μεν δύσκολα αλλά δεν είναι «σκληρά». Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης όσον αφορά τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας (stage) λέγοντας ότι αποτελεί ένα απόλυτα νόμιμο και χρήσιμο μέτρο. Όσον αφορά δε τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας στο βαθμό που εκείνη εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε..

Ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία έδωσε και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος σημείωσε ότι οι απαραίτητοι πόροι για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας μπορούν να εξευρεθούν με το νοικοκύρεμα του κράτους, μέσω ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος και κυρίως μέσω της «πράσινης ανάπτυξης».

Επικεντρώθηκε επίσης στο ζήτημα της διαφθοράς, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί δεν συνεργάστηκε μαζί του για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, αντεπιτέθηκε στον Γ. Καρατζαφέρη όταν εκείνος αμφισβήτησε τις προθέσεις του στα εθνικά ζητήματα επισημαίνοντας ότι επί των ημερών του στο υπουργείο Εξωτερικών δεν χάθηκε ούτε μια σπιθαμή ελληνικής γης και ταυτόχρονα εντάχθηκε η Κύπρος στην Ε.Ε..

Οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην άσκηση κριτικής στην οικονομική πολιτική. Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα πληρώσει την κρίση «το κεφάλαιο ή οι εργαζόμενοι», ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι αυτό που αποφασίζεται στις 4 Οκτωβρίου είναι αν θα ξεπεραστεί η κρίση «με την κοινωνία όρθια ή με την κοινωνία ισοπεδωμένη».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης έδωσε έμφαση στα θέματα μετανάστευσης ζητώντας επιβολή ποσόστωσης, ενώ ο επικεφαλής των Οικολόγων-Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε ένα εναλλακτικό μοντέλο «πράσινης» ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση.

Νέα Δημοκρατία: Εμφαση στο «δρόμο ευθύνης»

O πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραμανλής:
* Για την Οικονομία και την Ανάπτυξη:

Το έλλειμμα από 7,5% έφθασε κάτω από 3%. Θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα τώρα ή θα μείνουμε στα ευχολόγια και στα ευχάριστα μέτρα που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση; Ο δρόμος της ευθύνης επιβάλλει να ληφθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος.

* Για την Κοινωνική Πολιτική και την Εργασία

Μειώσαμε την ανεργία από 11,5 % στο 7%. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Είναι νεφελώδη όσα λέει το ΠΑΣΟΚ για το ότι θα βρει χρήματα από το πουθενά. Εμείς αυξήσαμε το ΕΚΑΣ, αυξήσαμε το επίδομα ανεργίας και αυξήσαμε τις συντάξεις του ΟΓΑ.

* Για την Εξωτερική Πολιτική και την Ε.Ε.

Για πρώτη φορά οι κυβερνήσεις της ΝΔ πέτυχαν οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ να συμπεριλάβουν τον Αγιο Ευστράτιο και η πολιτική μας για τη λαθρομετανάστευση να γίνει κοινοτική πολιτική. Σε όλα τα θέματα με τις ΗΠΑ δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις, όπως για τα Σκόπια.

* Απάντηση του κ. Κ. Καραμανλή, προς τον κ. Γ. Παπανδρέου για τη Διαφθορά:

Ο αγώνας μου κατά της διαφθοράς είναι συνεχής αλλά δεν είχα τη στήριξη της αντιπολίτευσης, που θα ήθελα, όπως στο βασικό μέτοχο.

* Απάντηση κ. Κ. Καραμανλή στην κα Αλ. Παπαρήγα, για τη Φορολογία:

Η φορολογία στα προϊόντα πολυτελείας είναι μεγάλη, ενώ μειώθηκε η φορολογία στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές αλλά η αντιπολίτευση δεν συμφωνεί.

* Απάντηση του κ. Κ. Καραμανλή στον κ. Α. Τσίπρα για την Εργασία:

Αξιοποιήσαμε τα χρήματα της Κοινότητας για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, με συνέπεια μεγάλος αριθμός ανέργων να βρει εργασία και να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα οικονομικά, έστω και προσωρινά.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραμανλής:

* Για το Περιβάλλον:

Υπερασπίστηκε τον κ. Γ. Σουφλιά για το θέμα της αδείας του εξοχικού του και υπογράμμισε ότι έγιναν σημαντικά πράγματα για το περιβάλλον, όπως το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια, το Κτηματολόγια, τετραπλασιάστηκε η ανακύκλωση, διπλασιάστηκε το ΜΕΤΡΟ της Αθήνας και γίνεται το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, γίνεται ανάπλαση στη Λ. Αλεξάνδρας και στο Βοτανικό και αναπτύσσονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

* Για την Παιδεία, την Τεχνολογία και τον Πολιτισμό:

Απαντώντας σε ερώτηση για τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου, καταδίκασε ο θάνατο του μαθητή και υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο αποτελεσματική πολιτική. Πρέπει να γίνει αυστηροποίηση του νόμου για το Πανεπιστημιακό Ασυλο και να αντιμετωπιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων από ομάδες 20 - 30 διαμαρτυρομένων.

* Για τη Διακυβέρνηση και τη Δημόσια Διοίκηση:

Για το Βατοπέδιο δεν είχε κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος. Διέψευσε «κυκλώματα» στο γραφείο του, όπως κατήγγειλαν αποκλεισμένοι από τα ψηφοδέλτια. Δεν κρίνω τη Δικαιοσύνη την οποία στηρίζω, είπε. Είναι ανάγκη να γίνουν αλλαγές στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

* Απάντηση του κ. Κώστα Καραμανλή προς τον κ. Ν. Χρυσόγελο, για τις πυρκαγιές:

Είχαμε μεγάλες καταστροφές αλλά σώθηκαν και μεγάλες εκτάσεις.

* Απάντηση του κ. Κ. Καραμανλή προς κ. Γ. Καρατζαφέρη, για δημοσκοπήσεις:

Δεν υπάρχει δυναμική που να ενισχύει το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει προβληματισμός των δικών μας οπαδών. Διατηρώ τις απόψεις μου για τις ακραίες θέσεις.

* Απάντηση του κ. Κ. Καραμανλή στον κ. Γ. Παπανδρέου, για οικονομία:

Δεν έχετε σχέδιο. Μόνο υποσχέσεις για να παραπλανήσετε τους πολίτες.

ΠΑΣΟΚ: Με προτεραιότητες την τόνωση της αγοράς, το νοικοκύρεμα και την «πράσινη ανάπτυξη»

Το νοικοκύρεμα του κράτους, την τόνωση της αγοράς και την ανάπτυξη, μέσω της «πράσινης ανάπτυξης», καθώς και την αναδιανομή εισοδήματος, μέσω της αλλαγής του φορολογικού συστήματος, έθεσε ως βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου σημείωσε:

** Ο κ. Καραμανλής υπήρξε ευχάριστος για τους λίγους και ισχυρούς και δυσάρεστος για τους πολλούς, χρέωσε το κράτος με επιπλέον 100 δισ. ευρώ και η χώρα μπήκε σε δεύτερη επιτήρηση πριν από την κρίση. Τόνισε πως αυτά τα χρήματα «πήγαν σε πελατειακές σπατάλες, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά».

** Το πρόγραμμά του είναι ρεαλιστικό και συμπίπτει με όσα πρεσβεύει η Ε. Επιτροπή, με την οποίαν είναι σε επαφή και θα διαπραγματευθεί μια τριετή περίοδο, για μείωση ελλειμμάτων και χρέους.

** Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη κι άνοδος ανταγωνιστικότητας, με πολίτες ανασφαλείς και τόνισε ότι εγγυάται την καταβολή των συντάξεων, «ακόμη κι αν χρειασθεί να δανεισθούμε». Θα λάβει σκληρά μέτρα για να χτυπηθεί η διαφθορά και η σπατάλη στα νοσοκομεία. Δεν θα χαρίσει ασφαλιστικές εισφορές των τραπεζών στα Ταμεία. Τάχθηκε υπέρ της συνένωσης των Ταμείων, μέσω κοινοπραξιών, και της δημιουργίας Ταμείου Αλληλεγγύης για τις επόμενες γενιές, ενώ δήλωσε έτοιμος για αυστηρά μέτρα ελέγχου ώστε να τερματισθεί ο «εργασιακός μεσαίωνας» των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων.

** Εξωτερική πολιτική: Δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα του veto στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, όπως έκανε ο κ. Καραμανλής στο παρελθόν. Ουδεμία δυσφορία τού εξέφρασαν οι Ρώσοι για τη θέση του ότι χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Θα επιμείνει στο veto για τα Σκόπια, αν δεν υπάρξει λύση. Οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

**Περιβάλλον: Δεν υπάρχει μαγική συνταγή προστασίας του, αν η δεν τελειώσουμε με την Ελλάδα του real estate και του Βατοπεδίου. Θα αποσυρθεί το χωροταξικό, γιατί είναι καταστροφικό για τα νησιά μας. Η «Πράσινη Ανάπτυξη» θα αναπροσανατολίσει συνολικά την Ελλάδα και θα προσφέρει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ανακοίνωσε την ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος-Χωροταξίας-Ενέργειας και συστηματική αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία, όπου η υφαλμύρωση των υδάτων απειλεί την περιοχή και το εισόδημα των αγροτών.

** Παιδεία: Η έμφαση του προγράμματός του είναι στην αναβάθμιση της δωρεάν δημόσιας παιδείας για όλους, με μεγάλες αλλαγές από το νηπιαγωγείο ως τα Α.Ε.Ι, ώστε η Παιδεία να καταστεί βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας. Ενίσχυση με 1 δισ. στον πρώτο προϋπολογισμό και αυστηρή αξιολόγηση - πιστοποίηση της ποιότητας των ιδιωτικών κολεγίων.

** Ο λαός είναι εξοργισμένος με τη λειτουργία της πολιτικής, την παραγραφή των αδικημάτων με το κλείσιμο της Βουλής από τον κ. Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι άτεγκτο, καμία υπόθεση δεν θα μείνει σε εκκρεμότητα.

ΚΚΕ: Λύση με φορολογία 45% του μεγάλου κεφαλαίου

Η φορολογία κατά 45% του μεγάλου κεφαλαίου, κίνηση με την οποία διαφωνούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι Βρυξέλλες που ενδιαφέρονται για την κερδοφορία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου είναι η λύση την οποία πρότεινε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα όταν ερωτήθηκε στην ενότητα τής οικονομίας για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, όταν το ΚΚΕ προτείνει κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατάργηση του ΦΠΑ στα σούπερ μάρκετ και του φόρου στα βενζινάδικα.
Αναφερόμενη σε θέματα κοινωνικής πολιτικής τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στις 4 Οκτωβρίου πρέπει να αποδυναμώσει τα δύο κόμματα εξουσίας και να ετοιμάσει την αντεπίθεση του λαού για ένα λαϊκό κίνημα, που θα χτυπήσει την εισφοροδιαφυγή, θα διεκδικήσει την άνοδο των μισθών και θα εναντιωθεί στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Απαντώντας στην ερώτηση για την εξωτερική πολιτική επισήμανε ότι είναι ασυμβίβαστη η θέση της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με την εγγύηση των συνόρων της και τη φιλειρηνική θέση της Ελλάδος. Επίσης αναφερόμενη η κα Παπαρήγα στην εκλογή Ομπάμα και σε πιθανή μείωση της έντασης στη Μεσόγειο, λόγω της εκλογής του Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ επισήμανε ότι η πολιτική Ομπάμα δεν έχει πολλές διαφορές με την πολιτική Μπους.

Για το θέμα του περιβάλλοντος η κα Παπαρήγα επισήμανε ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ασυμβίβαστη με την ανάπτυξη. Οσον αφορά την «πράσινη ανάπτυξη» και τις νέες μορφές ενέργειας επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν αντιτίθεται σε θέματα «πράσινης οικονομίας». Ομως, πρέπει να αποφευχθεί η κερδοσκοπία που αναπτύσσεται από ιδιωτικούς φορείς άμεσα σχετιζόμενους με τα περιβαλλοντικά θέματα.

Στην ενότητα της Παιδείας η κα Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους, αντιδρώντας σταθερά σε οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία στο συγκεκριμένο τομέα.

Τέλος, στον τομέα της δημόσιας διοίκησης αναφέρθηκε στο θέμα των αυθαιρέτων επισημαίνοντας ότι πρόκειται για περίπλοκο ζήτημα στο οποίο δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα ίδια κριτήρια οι επαύλεις με τις κατοικίες των βιοπαλαιστών.

Συνασπισμός: Διαφορετική έξοδος από την κρίση

Για την οικονομία, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι τα προγράμματα των κομμάτων για την έξοδο από την κρίση διαφέρουν πολύ μεταξύ τους και τάχθηκε υπέρ της στήριξης της απασχόλησης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και τη χορήγηση ουσιαστικών αυξήσεων σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει προτάσεις για κοινές δράσεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει εισπράξει αρνητική απάντηση.
Για τις διαδηλώσεις και τα προβλήματα που δημιουργούν, είπε ότι το πρόβλημα του εμπορικού κόσμου δεν είναι οι διαδηλώσεις αλλά η οικονομική ασφυξία. Αναφερόμενος στις "δύσκολες μέρες που έρχονται" είπε ότι "το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε τώρα είναι να συζητήσουμε για απαγόρευση των διαδηλώσεων", οι οποίες, ευχήθηκε, να είναι "μαζικές και νικηφόρες". Σε ό,τι αφορά την πτώση της δύναμης του κόμματός του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είπε ότι: "Εγιναν πολύ μεγάλα λάθη και απογοητεύτηκε ο κόσμος" και "έχουμε πάρει τα μαθήματά μας".

Για την εξωτερική πολιτική, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ευρωπαϊκής συμμετοχής, αλλά ότι το πρόβλημα είναι η κυρίαρχη πολιτική εντός Ε.Ε. Είπε ότι η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, υπέρ της οποίας τάχθηκε, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα την ακύρωσε. Τόνισε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εγκλωβισμένες σε μια "εξωφρενική κούρσα εξοπλισμών" και ότι πρέπει να υπάρξει μείωσή τους.

Για το περιβάλλον, είπε ότι το κόμμα του έχει "μεγάλη εμπειρία" στο ζήτημα αυτό και τάσσεται υπέρ ενός "συνολικού οικολογικού μετασχηματισμού", τονίζοντας όμως ότι χρειάζεται "ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα".

Για το πανεπιστημιακό άσυλο, είπε ότι ο πανεπιστημιακός χώρος δεν μπορεί να είναι "αποστειρωμένος" κι ότι το κόμμα του "θα υπερασπιστεί αυτή τη δημοκρατική κατάκτηση". Εν όψει της επετείου του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, είπε ότι οι νέοι "θα έχουν δίκιο να βρεθούν στο δρόμο για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή".

ΛΑΟΣ: Υπέρ ποσόστωσης στον αριθμό μεταναστών

Την καθιέρωση της ποσόστωσης ως τη λύση για τον έλεγχο της μετανάστευσης στην Ελλάδα κατά το πρότυπο του Οσκαρ Λαφοντέν στη Γερμανία ζήτησε ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης απαντώντας στις οικονομικές συνέπειες από ενδεχόμενη εκδίωξη μεγάλου αριθμού μεταναστών από τη χώρα.
Οσον αφορά θέματα κοινωνικής πολιτικής και απαντώντας στην ερώτηση αν επιμένει στις έμμεσες παραινέσεις του προς την κυβέρνηση να κάνει τα «στραβά μάτια το κράτος» στην παραοικονομία τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα «νεκρά χρήματα» που βρίσκονται στις θυρίδες και να πέσουν στην αγορά.

Στον τομέα της Παιδείας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της βίας στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επανέλαβε την ανάγκη να γίνει διάλογος με τους νέους που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Πάντως υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος στην περίπτωση κατά την οποία οι κουκουλοφόροι νέοι προβούν σε εγκληματικές ενέργειες.

Αναφερόμενος στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε απαντώντας στην ενότητα για θέματα δημόσιας διοίκησης, ότι η περιουσία της Εκκλησίας δεν πρέπει να μένει ανενεργή, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Πάντως, όπως ανέφερε business και Εκκλησία δεν συμβιβάζονται.

Οικολόγοι - Πράσινοι: Αντίδοτο με «στροφή»

Ο επικεφαλής των Οικολόγων-Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος, πρότεινε ως αντίδοτο για την κρίση τη στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη. Τάχθηκε, δηλαδή, υπέρ ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση στην εταιρική υπευθυνότητα, τα "πράσινα επαγγέλματα" και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
«Πέρυσι δαπανήσαμε 1 δισ. ευρώ για να εισάγουμε ρεύμα από τη Βουλγαρία. Αν αυτά τα λεφτά τα επενδύαμε για την εξοικονόμηση ρεύματος, θα μπορούσαμε να είχαμε 100.000 νέες θέσεις εργασίας» διευκρίνισε ο κ. Χρυσόγελος.

Προεξόφλησε, μάλιστα, την αποτυχία τόσο της «πολιτικής λιτότητας που προτείνει η ΝΔ» όσο και της «πολιτικής κατανάλωσης» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κ. Χρυσόγελος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δέχθηκε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αλλά δεν του απευθύνθηκαν αντίστοιχα δημοσιογραφικά ερωτήματα για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές.


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
«Αυτοδυναμία» Καραμανλή
Ρεπορτάζ: ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Συντριπτική ήταν η υπεροχή του Κώστα Καραμανλή έναντι των υπόλοιπων πέντε αρχηγών στο χθεσινό debate, καθώς ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του υπεύθυνου ηγέτη, τόσο στα οικονομικά όσο και στα εθνικά θέματα, αλλά και του καθαρού και ξεκάθαρου πολιτικού. Η αδιαμφισβήτητη νίκη του κ. Καραμανλή δημιουργεί νέα δεδομένα και δυναμική ανατροπής του πολιτικού κλίματος εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου, ενώ του δίνει κα το προβάδισμα εν όψει και της σημερινής αναμέτρησης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου.
Ειλικρινής και σοβαρός, λιτός και ξεκάθαρος, ο κ. Καραμανλής με τον καθαρό πολιτικό του λόγο και το μήνυμα αξιοπιστίας που εξέπεμψε, μίλησε στην ψυχή των πολιτών, διαμηνύοντας ότι δεν έχει διαπραγματευτεί και δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί στα εθνικά θέματα, υπηρετώντας πάντα το συμφέρον της χώρας και όχι συμφέροντα τρίτων.
Σταθερός στη γραμμή της ευθύνης για την οικονομία, δεν δίστασε να κάνει αυτοκριτική και διεμήνυσε ξεκάθαρα: «Δεν είμαι αλάνθαστος, όμως ούτε συμφέροντα ούτε διαπλοκή συγκυβέρνησαν ή συγκυβερνούν όσο είμαι εγώ σε αυτή τη θέση».
Αντίθετα με τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κινήθηκε με προφανή στόχο να μην κάνει λάθος, εμφανίστηκε πολλές φορές αμήχανος και δυσκολεύτηκε να απαντήσει στην ουσία των ερωτημάτων. Η αμηχανία αυτή ήταν το αποτέλεσμα του νεφελώδους προγράμματος και των διαφορετικών απόψεων, που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ σε θέματα όπως εάν πρέπει ή όχι να γίνει δανεισμός και τη διαμόρφωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας. Αμήχανος ήταν και στα εθνικά, όπου προσπάθησε να παρουσιάσει εαυτόν ως… φιλορώσο, ενώ απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη βέτο για τα Σκόπια.
Δυσάρεστη στιγμή για τον κ. Παπανδρέου ήταν όταν ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι αυξήσεις πάνω από πληθωρισμό που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ είναι 30 λεπτά την ημέρα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του Γιώργου Καρατζαφέρη ότι θα στήριζε τον Κώστα Σημίτη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό διότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει καταγγείλει στο παρελθόν τον τέως πρωθυπουργό για τα Ιμια και την υπόθεση Οτσαλάν.
Με επιχειρηματολογία απόλυτα σύμφωνη με την ιδεολογία της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε μία καλή εμφάνιση, ενώ ο κ. Τσίπρας στην πρώτη του εμφάνιση σε τηλεμαχία προσπάθησε να κάνει τη διαφορά και να δείξει ένα πιο ώριμο και υπεύθυνο πρόσωπο, συγκεντρώνοντας θετικά σχόλια.
Ο κ. Καρατζαφέρης αρνήθηκε το χαρακτηρισμό ακραίος και επιτέθηκε ιδιαίτερα στη Ν.Δ., προσπαθώντας να την εμφανίσει ως… φιλοαμερικανική. Δεν έκανε όμως τη διαφορά και δεν φαίνεται να κέρδισε κάτι επιπλέον από το debate.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο πρόεδρος των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, ο οποίος δεν ξεκαθάρισε τη θέση του κόμματός του στα εθνικά θέματα, δεν απάντησε στο ερώτημα εάν αναγνωρίζει «μακεδονική εθνότητα» και χαρακτήρισε μάλιστα το θέμα «νομικό ζήτημα».
http://www.apogevmatini.gr/?p=45263


ΕΘΝΟΣ
Καλύτερο του αναμενόμενου
Οι ερωτήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών χρωμάτισαν την τηλεμαχία των έξι πολιτικών αρχηγών. Χτύπησαν τα... φαντάσματα Βουλγαράκη και Τσιτουρίδη!
21/9/2009
http://www.ethnos.gr/general.asp?catid=11378&subid=20110&pubid=6254827
Ολοκληρώθηκε ύστερα από μία ώρα και 40 λεπτά το πρώτο μέρος της τηλεοπτικής αναμέτρησης των 6 πολιτικών αρχηγών.
Η συνολική εικόνα τελικά μάλλον ξεπέρασε τις προσδοκίες ως προς το αποτέλεσμα, καθώς υπήρξαν στιγμές που σαφώς κράτησαν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, ειδικά όταν οι πολιτικοί αρχηγοί απεύθυναν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον.
Ο Κ.Καραμανλής αν και προσπάθησε δεν έκρυψε έναν αέρα ηττοπάθειας στις τοποθετήσεις του, ενώ αντίστοιχα ο Γ.Παπανδρέου πέρα από τα γνωστά χαρακτηριστικά του είχε σαφώς έναν αέρα νικητή που του παρείχε επιπλέον άνεση. Οι Αλέκα Παπαρήγα και Γ.Καρατζαφέρης δεν ξέφυγαν από τα γνωστά, πιο «ξύλινα» μοτίβα λόγου.
Ο Αλ.Τσίπρας ξεκίνησε σαφώς σφιγμένος, είχε ωστόσο την έμπνευση να χρησιμοποιήσει την «πάσα» Καραμανλή για το «νόμιμο» καθεστώς των STAGE, ενώ και ο Ν.Χρυσόγελος κινήθηκε σε καλό ύφος και πυκνότητα λόγου, αν και απέφυγε επειδικτικά να πάρει πολιτική θέση για το μακεδονικό και την τοποθέτηση Τρεμόπουλου.
Χλιαρό ξεκίνημα
Η αρχική διαδικασία των ερωτήσεων των δημοσιογράφων προς τους πολιτικούς αρχηγούς έληξε χωρίς κάποια εντυπωσιακή στιγμή, με τους εκπροσώπους των "μικρών" να παρουσιάζουν σαφώς πιο «φρέσκο» λόγο.
Ειδικά οι Κ.Καραμανλής και Γ.Παπανδρέου ουσιαστικά επανέλαβαν τις θέσεις που ήδη έχουν διατυπώσει.
Ξύπνησε το φάντασμα Βουλγαράκη
Ωστόσο ο Κ.Καραμανλής έκανε το πρώτο λάθος, απαντώντας στον Ν.Ευαγγελάτο για τους χιλιάδες «αιχμαλώτους» στα προγράμματα STAGE, καθώς έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η διαδικασία είναι «νόμιμη». Ο παραλληλισμός με την περίφημη πλέον ρήση του Γ.Βουλγαράκη ότι «ηθικό είναι το νόμιμο» ήταν προφανής.
Ο πρώτος που σήκωσε το γάντι ήταν ο Αλ.Τσίπρας στις απευθείας ερωτήσεις, φέρνοντας τον πρωθυπουργό σε εμφανή κατάσταση έντασης, επαναλαμβάνοντας οτι "είναι νόμιμο, να μην αξιοποιούσαμε τα κοινοτικά λεφτά που είναι για αυτή τη δουλειά;".
Τη σκυτάλη των λαθών πήρε από τον Κ.Καραμανλή ο Γ.Παπανδρέου, που ξέφυγε κατά πολύ από τον προβλεπόμενο χρόνο στη διατύπωση της ερώτησής του στον πρωθυπουργό.
Φαντασμάτων... συνέχεια
Η διαδικασία συνεχίστηκε με τον δεύτερο κύκλο ερωτήσεων δημοσιογράφων, ο οποίος κύλησε μάλλον ομαλά, μέχρι που ο Αντ.Σρόιτερ (εμφανώς εκτός θέματος) ρώτησε τον κ.Χρυσόγελο για το Μακεδονικό, αν και η θεματική ενότητα ήταν «Διακυβέρνηση - Δημόσια Διοίκηση». Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων σε μίνι έκρηξη πέτυχε να κερδίσει τις εντυπώσεις με την απάντησή του, αν και ήταν εμφανές ότι οριακά κράτησε τον έλεγχο.
Στη συνέχεια ο ίδιος δημοσιογράφος «πέταξε» στο τραπέζι και τις δηλώσεις Τσιτουρίδη περί διαπλοκής στο Μαξίμου και την Ρηγίλλης και τις συνέκρινε με τις αντίστοιχες Καραμανλή στον Μπαϊρακτάρη για τους «νταβατζήδες». Η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν μάλλον ήπια, καθώς χαρακτήρισε «απαράδεκτα μυθεύματα» τους ισχυρισμούς του βουλευτή Κιλκίς.
Καρατζαφέρης κατά... Εκκλησίας
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στη συνέχεια ερώτηση προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Αφού στο πρώτο μέρος της απάντησής του ήταν μάλλον γενικόλογος, ο κ.Καρατζαφέρης στη συνέχεια υποστήριξε ότι δεν υπάρχει χώρος για «μπίζνες» μέσα στην Εκκλησία και πρέπει το κράτος να πάρει τον έλεγχο των αγροτικών της εκτάσεων και να τις αναδιανείμει στον άκληρο λαό!
Δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες
Ο δεύτερος κύκλος των απευθείας ερωτήσεων μεταξύ αρχηγών δεν είχε καμία σχέση με τον πρώτο, όσον αφορά την παραγωγή ειδήσεων. Οι πολιτικοί ήταν σαφώς πιο συγκρατημένοι και αν μπορεί να κρατήσει κανείς κάτι, είναι η «επίθεση» Καρατζαφέρη στον Κ.Καραμανλή.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ρώτησε τον Κ.Καραμανλή εάν φταίει το κόμμα του για την βουτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν σήκωσε το γάντι, απαντώντας ότι το πρόβλημα της ΝΔ είναι ουσιαστικά η χαμηλή της συσπείρωση και όχι οι απώλειες προς άλλα κόμματα.
Τοποθετήσεις χωρίς ενδιαφέρον
Η τελευταία φάση της τηλεμαχίας των έξι έκλεισε με τις δίλεπτες τοποθετήσεις, όπου εάν ξεχώρισε κάτι ήταν η επιλογή του Ν.Χρυσόγελου να εμφανίσει... από το πουθενά νερό από τον Ασωπό στο πάνελ.
Εργαλείο κατά του δικομματισμού;
Η διαδικασία των απευθείας ερωτήσεων μεταξύ πολιτικών αποδείχθηκε μέσο επίθεσης στους δύο μεγάλους, τόσο μεταξύ τους όσο και από τα μικρά κόμματα, που απέφυγαν την... επαφή μεταξύ τους.
Τον Κ.Καραμανλή ρώτησαν συνολικά έξι φορές (Παπανδρέου, Παπαρήγα, Τσίπρας στον πρώτο κύκλο, Χρυσόγελος, Καρατζαφέρης, Παπανδρέου στον δεύτερο), όπως και τον Γ.παπανδρέου (Καραμανλής, Καρατζαφέρης, Χρυσόγελος και Τσίπρας, Παπαρήγα, Καραμανλής αντίστοιχα).
Μπορείτε να δείτε όλες τις ερωταπαντήσεις της τηλεμαχίας κάνοντας κλικ εδώ.

Ναυαγός στην ξέρα του ντιμπέιτ
Ασφαιρος εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής στη χθεσινή τηλεμαχία των «6», η οποία - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - δεν φάνηκε να ανατρέπει τα έως τώρα (προ)εκλογικά δεδομένα. Με αέρα πρωθυπουργού και σίγουρος για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου.
22/9/2009
http://www.ethnos.gr/general.asp?catid=11378&subid=20110&pubid=6266815
Το παρελθόν με το μέλλον αναμετρήθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεμαχίας που διενεργήθηκε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών εν όψει των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου, παρουσίασε καθαρά στον ελληνικό λαό το κυβερνητικό του πρόγραμμα για την έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση και κωδικοποίησε τα συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβει την επομένη των εκλογών στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση αλλά και για το κοινωνικό κράτος.
Ο κ. Κ. Καραμανλής, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε το «ναυάγιο» της πολιτικής του και κάθε άλλο παρά είχε τελικά τα οφέλη που προσδοκούσε από την τηλεμαχία. Επαναλάμβανε διαρκώς -ύστερα από πεντέμισι χρόνια κυβερνητικής θητείας- ότι για όλα φταίει το... ΠΑΣΟΚ και ότι το δίλημμα των εκλογών είναι μεταξύ της ανευθυνότητας και της υπευθυνότητας του δύσκολου και εύκολου δρόμου κ.λπ.
Ο πρωθυπουργός, φανερά εκνευρισμένος και υπό την πίεση των αρνητικών δημοσκοπήσεων, επέλεξε να πολώσει το κλίμα, σε μια προσπάθεια -έστω και την ύστατη ώρα- να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Η επιλογή αυτή τον οδήγησε σε μια σειρά λαθών και υπερβολών, οι οποίες έπληξαν ακόμη περισσότερο την εικόνα του. Συγκεκριμένα:
Δεν έπεισε με το επιχείρημα ότι για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας ευθύνεται η προ... πενταετίας κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Δεν έπεισε όταν χαρακτήρισε «μύθο» τα περί αύξησης του δημοσίου χρέους επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ.
Δεν έπεισε -ειδικά μετά τα όσα έγιναν στο Βατοπέδι, στο σκάνδαλο των άγονων γραμμών, στα ομόλογα κ.λπ.- ότι «στα θέματα διαφθοράς δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του». Ενώ την τεράστια οικολογική καταστροφή της Αττικής από τις πυρκαγιές την αντιμετώπισε με την υπενθύμιση ότι «σβήστηκαν και χιλιάδες».
Δεν έπεισε ότι «η κυβέρνηση έδειξε το πρόσωπο που πρέπει» στα θέματα που αφορούν το κοινωνικό κράτος.
Δεν έπεισε -κυρίως τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας- όταν ισχυρίστηκε ότι «η πολιτεία αντέδρασε με σωφροσύνη στα δραματικά επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου.
Δεν έπεισε όταν είπε ότι βάσει των δημοσκοπήσεων «δεν υπάρχει καμία δυναμική που να ενισχύει το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπάρχει προβληματισμός σε φίλους της ΝΔ».
Ο κ. Γ. Παπανδρέου μπήκε πιο δυναμικά στην τηλεοπτική συζήτηση. Απάντησε στις προκλήσεις του πρωθυπουργού, αλλά ταυτόχρονα επέμεινε στον θετικό πολιτικό λόγο, αναφερόμενος κυρίως στο μέλλον και στα άμεσα μέτρα που θα λάβει για την έξοδο από την κρίση.
Κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό ότι «ήταν ευχάριστος για τους λίγους και ισχυρούς και δυσάρεστος για τους πολλούς» και προσέθεσε, μιλώντας για το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα: «Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι νοικοκύρεμα του κράτους από τη μία, ανάπτυξη και τόνωση της οικονομίας από την άλλη». Αφού προσδιόρισε τους πόρους που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση του σχεδίου του στα 2,5 με 3 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ασφάλεια για τους εργαζομένους».
Εγγυήθηκε για την αναδιανομή, το δίκαιο φορολογικό σύστημα, την καταβολή των συντάξεων, προανήγγειλε την αναθεώρηση του νόμου για την ενοικίαση εργαζομένων, την κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας, ανακοίνωσε ότι τα stage θα περιοριστούν στον ιδιωτικό τομέα, μίλησε για ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης για το Ασφαλιστικό, συνενώσεις Ταμείων και μεταβατική περίοδο στη σύγκλιση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών, σε συνδυασμό με μέτρα στήριξης της μητρότητας. Επέμεινε ακόμη στον στόχο της πράσινης ανάπτυξης και είπε πως ως κυβέρνηση θα καταργήσει το εθνικό χωροταξικό σχέδιο της ΝΔ.
Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής τόνισε πως οι αποφάσεις του ως πρωθυπουργού θα εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα εθνικά δίκαια. Σε ερώτηση για το αν η θέση του για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα, επεσήμανε πως «δέκα χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών υπηρέτησα και θα υπηρετώ τα ελληνικά και μόνο συμφέροντα».
Απευθύνθηκε και πάλι στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως ο απολογισμός του στην εξωτερική πολιτική ήταν πολύ φτωχός και δεσμεύτηκε πως ο ίδιος δεν θα απεμπολήσει το βέτο στην αξιολόγηση για την Τουρκία τον προσεχή Δεκέμβριο. «Θα είμαι αυστηρός», είπε χαρακτηριστικά. «Θα χειριστώ τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις προς το συμφέρον της Ελλάδας», ξεκαθάρισε και δήλωσε την επιμονή του στην πολιτική της εθνικής κόκκινης γραμμής σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό.
Στα θέματα διαφάνειας, αφού κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι επί έξι χρόνια συγκάλυψε όλες τις υποθέσεις, από το Βατοπέδι μέχρι τη Siemens, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος θα είναι άτεγκτος. «Είμαι έτοιμος να συγκρουστώ, αλλά χρειάζομαι τη συμμετοχή όλων, ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο αυτοδυναμίας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Απολύτως ψευδές» χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ότι για την αναθεώρηση της άδειας του σπιτιού του απεφάνθη το ΣΧΟΠ, αναφερόμενος σε ερώτηση που τέθηκε στο ντιμπέιτ. Οπως είπε, καθυστέρησε αδικαιολόγητα η αναθεώρηση της άδειας, με ευθύνη υπηρεσιών που εποπτεύονται από τη νομαρχία.
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν λογαριάζουμε την ΕΕ όταν ο λαός ζει χειρότερα
Με τη φράση «εμπιστευτείτε μας» η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν με την ψήφο τους ένα έμπειρο και μαχητικό κόμμα, όπως το ΚΚΕ, το οποίο -όπως τους διαβεβαίωσε- δεν θα τους ξεγελάσει όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Η γ.γ του ΚΚΕ προέτρεψε τους εργαζομένους να βρίσκονται σε θέση μάχης για να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «δεν λογαριάζουμε τις Βρυξέλλες όταν ο λαός ζει ολοένα και χειρότερα».
Αναφέρθηκε στην ύπαρξη ενός «ολόκληρου συστήματος ταξικής εκμετάλλευσης» και επανέλαβε την πρόταση για 45% φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο. Εξαπέλυσε επίθεση σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, λέγοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει ενωτικό κίνημα με αυτή την εργατική αριστοκρατία».
Εξέφρασε την άποψη ότι «η θέση της ΕΕ είναι ασυμβίβαστη με τη λαϊκή ευημερία, τη φιλειρηνική θέση της Ελλάδας και την εγγύηση των συνόρων της». Τάχθηκε υπέρ της δημόσιας δωρεάν καθολικής Παιδείας. Υποστήριξε και πάλι πως το ΚΚΕ δεν έχει επιχειρήσεις που αποβλέπουν σε κέρδη, λέγοντας: «Δεν έχουμε νεόπλουτους στο κόμμα μας».
Τέλος, ανέφερε ότι η κερδοφορία είναι ασυμβίβαστη με την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ζήτησε την κατεδάφιση όπου υπάρχουν αυθαίρετες βίλες.
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Δεν ωφελούν κουμπαριές και ζεϊμπέκικα στα Ελληνοτουρκικά
Αντιφατική χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ «την πολιτική της χώρας που αυξάνει τους εξοπλισμούς και μειώνει τη θητεία», ενώ για τα Ελληνοτουρκικά τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν ωφελούν τα ζεϊμπέκικα, οι κουμπαριές και τα γελάκια», αλλά είπε πως «πρέπει με τη βοήθεια της Ευρώπης να προστατέψουμε τα σύνορά μας».
Ο Γ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της ποσόστωσης για το θέμα των λαθρομεταναστών, κάνοντας λόγο για «λάθος πολιτική που ακολουθείται» και υποστηρίζοντας ότι «όχι όλοι κι όχι κανένας». Στην ενότητα της Οικονομίας ανέφερε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα «νεκρά χρήματα» που βρίσκονται στις θυρίδες για να βγούμε από την κρίση, ενώ για το περιβάλλον υποστήριξε ότι «αν δεν συμφωνήσουμε να πείσουμε τις μεγάλες δυνάμεις να συμπλεύσουν με τους μικρούς, τότε ματαιοπονούμε».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε καταφατικά στην ερώτηση αν πρέπει να φορολογηθεί η εκκλησία, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει η εκκλησία να λειτουργεί σε επιχειρηματική λογική».
Γ. Σαραντάκος - Γ. Αντύπας

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Κάναμε λάθη, απογοητεύσαμε, αλλά πήραμε μαθήματα
Με τη φράση ότι «κάναμε μεγάλα λάθη και απογοητεύσαμε τον κόσμο μας» ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι τη δύσκολη εκλογική μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει ότι «έχουμε πάρει μαθήματα για τα λάθη μας».
Ο κ. Τσίπρας έθεσε στον πρωθυπουργό το ερώτημα εάν είναι «νόμιμο και ηθικό» να υπάρχει ανασφάλιστη εργασία, για να σημειώσει ότι το ερώτημα είναι εάν θα υπάρχει μια κοινωνία όρθια ή μια κοινωνία ισοπεδωμένη, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των συνεργασιών είπε ότι στο DNA της αριστεράς είναι οι συνεργασίες, αλλά σε συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε.
Στη ΔΕΘ, είπε ο κ. Τσίπρας τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκαναν ουσιαστικά τις ίδιες προτάσεις που δεν δίνουν ώθηση στην οικονομία, παρά την παραγωγή πλούτου. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το πρόβλημα του εμπορικού κόσμου δεν είναι ότι δεν μπορούν να δουλέψουν τα καταστήματα λόγω των διαδηλώσεων, αλλά η οικονομική ασφυξία.
Για το περιβάλλον ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα: Θα πρόκειται για μια προσπάθεια για αποκατάσταση του περιβάλλοντος ή θα έχει προσανατολισμό το κέρδος, ενώ για το ζήτημα των βανδαλισμών στα ΑΕΙ είπε ότι η κ. Γιαννάκου θεσμοθέτησε νόμο που επιτρέπει σε δημόσια αρχή να παρεμβαίνει όταν συντελούνται αδικήματα κατά της ζωής.
Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ
Νομιμοποίηση μεταναστών και στροφή σε πράσινη οικονομία
«Ψήφο συνείδησης» προς τους Οικολόγους Πράσινους για ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά τους ζήτησε από τους πολίτες ο εκπρόσωπός τους Ν. Χρυσόγελος στην πρώτη συμμετοχή τους σε τηλεμαχία πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Χρυσόγελος έκανε λόγο για «ανάγκη στροφής της οικονομίας προς την πράσινη κατεύθυνση, ώστε να δημιουργηθούν», όπως είπε, «χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας». Αναφερόμενος στο ζήτημα των λαθρομεταναστών τάχθηκε υπέρ των «νόμιμων δρόμων της μετανάστευσης», ενώ για το Σκοπιανό μίλησε για την ανάγκη συμβιβαστικής λύσης προς την κατεύθυνση της σύνθετης ονομασίας και απέφυγε να απαντήσει επί των θέσεων του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλου περί ύπαρξης δήθεν μακεδονικής μειονότητας.
Τόνισε ότι «πιο κοντά μας είναι εκείνο το κόμμα που πιέζει περισσότερο προς την πράσινη ανάπτυξη», ενώ, απαντώντας για την απουσία του κόμματός του κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, είπε ότι «επιλέξαμε να μη μιλάμε στις κάμερες όταν πίσω μας καίγεται το δάσος».
Ο πρωθυπουργός ήταν ευχάριστος για τους λίγους και ισχυρούς και δυσάρεστος για τους πολλούς
Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι νοικοκύρεμα του κράτους από τη μία, ανάπτυξη και τόνωση της οικονομίας από την άλλη
Δεν θα απεμπολήσω το βέτο στην αξιολόγηση για την Τουρκία τον προσεχή Δεκέμβριο.
Είμαι έτοιμος να συγκρουστώ, αλλά χρειάζομαι τη συμμετοχή όλων, ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο αυτοδυναμίας
Ποια σκάνδαλα; Στα θέματα διαφθοράς δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου
«Η πολιτεία αντέδρασε με σωφροσύνη στα δραματικά επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου
Για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας ευθύνεται η προ... πενταετίας κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ
«Μύθος» τα περί αύξησης του δημοσίου χρέους επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ
Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ - Λ. ΓΑΛΑΝΟΣ - Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=22/9/2009&id=11306&pageNo=6&direction=1
Ξεκινώντας από τέσσερα διαφορετικά σημεία, με τις σημαίες του ΚΚΕ ψηλά, χιλιάδες νέοι - ΚΝίτες, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος - κυκλώνουν, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, το Θησείο. Κόντρα στη μοιρολατρία των καιρών στέλνουν μήνυμα ανυπότακτης ζωής. Αποφασισμένοι να μη μείνουν με την πλάτη στον τοίχο και αφουγκραζόμενοι τη θύελλα που έρχεται, στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας: Πιο δυνατό ΚΚΕ, πιο δυνατός λαός.
Στη συγκέντρωση ήταν ιδιαίτερα μαζική η συμμετοχή των νέων της ΕΔΟΝ, ενώ παραβρέθηκε ο Ινγκαρς Πούρλακς, γραμματέας της Νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, αλλά και εργαζόμενοι συνδικαλιστές από άλλες χώρες που βρίσκονταν στην Αθήνα για το συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.
Στο βήμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ξεκαθαρίζει ότι οι κομμουνιστές μετρούν τα πράγματα «με τις αρχές του 21ου αιώνα. Ε! Λοιπόν σας λέμε ότι ο σοσιαλισμός και η λαϊκή εξουσία είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ».
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πυγμή, δύναμη, να τους φοβίσουμε
Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας, το περασμένο Σάββατο, στο Θησείο
«Νέοι και νέες απ' αυτό το βήμα σας καλούμε να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία της 4ης Οκτώβρη με το κεφάλι ψηλά. Ποτέ με το κεφάλι κάτω και την πλάτη κολλημένη στον τοίχο. Ετσι καλούν τα άλλα κόμματα να πάει η νεολαία στην κάλπη. Να διαλέξει ανάμεσα στους δύο, να κλείσει τα όνειρά της ανάμεσα στη στενωπό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη ψήφος των νέων, η πρώτη ψήφος πρέπει πραγματικά να είναι γνήσια ανατρεπτική, να πέσει μαζικά στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Θα αισθάνονται διαφορετικά την άλλη μέρα, θα έχουν πάει ουσιαστικά και πρακτικά κόντρα στο ρεύμα.
Τι ακούμε όλα τα χρόνια; Τι ακούμε τώρα μπροστά στις εκλογές και στις διάφορες συζητήσεις; Τι ακούν, μάλλον, οι νέοι και οι νέες; Οτι οι νέοι θέλουν "φρέσκες ιδέες", "πρακτικές λύσεις", "φρέσκα συνθήματα", "φρέσκα πρόσωπα". Φρέσκος και φρέσκα κυριαρχούν. Και κάθε φορά κοιτάνε πονηρά προς τα εμάς, προς το "γερασμένο" - τάχα - "πεπαλαιωμένο", "παλαιοκομματικό" ΚΚΕ.
Για το πραγματικά φρέσκο και καινούριο
Βεβαίως, δεν αποτελεί τίποτα το καινούριο, πάντα οι νέοι άνθρωποι ψάχνουν το καινούριο και το φρέσκο, γιατί όχι να μην το υιοθετήσουμε και εμείς. Οι νέοι και οι νέες δεν μπορούν, δεν είναι κοντά στο παρελθόν, δεν μπορούν να δουν βαθιά τη μακρινή ιστορική πείρα του κινήματος. Εμείς, όμως, θέλουμε να τους πούμε ότι, όπως και εμείς οι μεγαλύτεροι, οι μεσήλικες, οι πιο μεγάλοι, όταν χάσουμε την πυξίδα, κινδυνεύουμε να μπούμε μέσα στο στατικό να μιμούμαστε το κυρίαρχο και οι νέοι και οι νέες διατρέχουν έναν τέτοιο κίνδυνο. Πολύ περισσότερο που η αστική προπαγάνδα και όχι μόνο, η αστική εξουσία με όλους τους μηχανισμούς της είναι σε θέση να πλασάρει το πολύ παλιό, το πραγματικά ξεπερασμένο σαν "νέο" και να το ντύνει με ένα πραγματικά ελκυστικό περιτύλιγμα.


Σας καλούμε, λοιπόν, να συζητήσουμε τι είναι το νέο, το σύγχρονο και το εκσυγχρονιστικό. Δεν πρόκειται, βεβαίως, να κάνουμε καμία ιστορική αναδρομή. Απλώς, οι νέοι και οι νέες ας κρατήσουν ότι η ταμπέλα του "παλιού", του "δογματικού", του "μονολιθικού" και "αποστεωμένου" υπήρχε και στα πρώτα βήματα του νεανικού ΚΚΕ. Δε μας έχουμε εξηγήσει γιατί στις πιο δύσκολες ώρες, στις πιο πονηρές ώρες, όταν ο εργαζόμενος είχε να αντιμετωπίσει όχι απλά τον εργοδοτικό εκβιασμό, αλλά είχε να αντιμετωπίσει και την επιλογή ζωή - θάνατος, πώς εξηγούν αυτό το "ξεπερασμένο", το "έξω απ' τη ζωή" ΚΚΕ, να γίνεται καθοδηγητής και ο αιμοδότης των πιο μεγάλων αγώνων, σε όλη την ιστορία του εργατικού κινήματος, και βεβαίως και στα χρόνια στης Εθνικής Αντίστασης και μετά.
Πώς είναι δυνατόν το μισοπαράνομο, το παράνομο ΚΚΕ (που μας στόλιζαν τότε με τις πιο φρικτές και βεβαίως ανυπότακτες κατηγορίες. Μέχρι ότι θα πάρουμε τα σπίτια των ανθρώπων, θα αρπάξουμε και τις γυναίκες τους και θα τις κάνουμε λαϊκή περιουσία. Τα πιο απίθανα πράγματα έλεγαν!) πώς εξηγείται, όμως, αυτό το κόμμα το χιλιοβασανισμένο και το κυνηγημένο να γίνεται ο καθοδηγητής αγώνων και να επηρεάζει βαθιά τους αγώνες. Πώς εξηγούν την τελευταία εικοσαετία, όταν πραγματικά το ΚΚΕ και γενικότερα το κομμουνιστικό κίνημα βρεθήκαμε κυριολεκτικά με την πλάτη κολλημένη στο τοίχο, πώς έγινε δυνατό να ανασυγκροτηθούμε να επηρεάζουμε αγώνες, να πρωτοστατούμε σε αγώνες, όταν είχαμε να αντιμετωπίσουμε "θεριά μεγάλα" και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.


Δεν είμαστε πιο έξυπνοι και πιο ικανοί απ' αυτούς, με τα κόμματα εξουσίας, με τους κάθε λογής ανανεωτές, με τους κάθε λογής ψευτοπατριώτες και εθνικιστές. Απλώς εμείς έχουμε κάτι που δεν μπορούν να το έχουν αυτοί: Την ταξικότητα. Απ' τη σκοπιά όμως των συμφερόντων της εργατικής τάξης, τον πατριωτισμό που είναι ταξικός, το διεθνισμό που είναι ταξικός. Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε το νέο σα να έπεσε με αλεξίπτωτο στην Ελλάδα και πάνω στη Γη. Εμείς όταν λέμε νέος ή νέα, σεβόμενοι όλα τα ιδιαίτερα ηλικιακά χαρακτηριστικά, βλέπουμε και κάτι άλλο: Είναι παιδί εργάτη, εργάτριας, είναι παιδί μισθωτού, μισθοσυντήρητου, χαμηλόμισθου. Είναι παιδί ανθρώπου που έχει ένα μικρομάγαζο και προσπαθεί να βγάλει ένα μεροκάματο σα να ήταν εργάτης, είναι παιδί του φτωχού αγρότη, είναι παιδί του μετανάστη, οικονομικού και πολιτικού πρόσφυγα. Είναι παιδί γενικά που ανήκει στη λαϊκή οικογένεια. Δεν είναι μόνος νέος και νέα!
Και όταν μιλάμε για τα προβλήματα του νέου, σκεφτόμαστε και το εξής πράγμα (το σκεφτόμαστε και το ζούμε, η ΚΝΕ τα ζει τα προβλήματα, δεν κάνει αφ' υψηλού αναλύσεις): Πώς αισθάνεται, αλήθεια, ο νέος και η νέα που γυρνάει απ' το σχολείο και μαθαίνει ότι ο πατέρας του βρήκε την πόρτα του εργοστασίου κλειστή; Δεν είναι μελό ιστορία αυτή. Είναι η πραγματικότητα της ζωής όταν βλέπει ότι οι γονείς του δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, όταν ξέρει ότι ο πατέρας του, ο παππούς του ο αγρότης, προτιμάει να μη μαζέψει τα προϊόντα είτε απ' τα δέντρα, είτε απ' τα χωράφια γιατί θα τα πουλήσει σε εξευτελιστικές τιμές. Οταν ξέρει ότι ο πατέρας του και η μάνα του έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνάφειες, τη φοροεπιδρομή στους μικρούς επιχειρηματίες και όταν βλέπουν ότι ο τζίρος πηγαίνει στα πολυκαταστήματα...


Αυτός ο νέος κι η νέα σκέφτεται γενικά και αφηρημένα, ψάχνει το καινούριο έξω απ' τις εμπειρίες που έχει ο ίδιος; Εκεί δε ζει αυτός ο νέος και η νέα; Τα βάσανα της οικογένειας τον επηρεάζουν. Πάνω απ' όλα ζει και την πίεση των γονιών του, τη φιλοδοξία την υγιή των γονιών τα παιδιά τους να μη ζήσουν τα βάσανα που έζησαν αυτοί, να ζήσουν καλύτερα. Το γονιό που τον στέλνει στα φροντιστήρια, στα γαλλικά, στα αγγλικά. Από μικρά παιδιά, από νήπια, οι λαϊκές οικογένειες προσπαθούν να δώσουν στα παιδιά τους όσο γίνεται περισσότερα εφόδια, πληρώνοντας αδρά γι' αυτά, δουλεύοντας σε δύο και σε τρεις δουλειές. Πιέζουν τα παιδιά τους, δεν τα πιέζει μόνο το σύστημα. Αναγκάζεται να τα πιέσει και ο γονιός, γιατί σου λέει με αυτόν τον τρόπο και με την προσωπική μου θυσία θα δώσω εφόδια στο παιδί μου να ζήσει καλύτερα.
Για τον ελεύθερο χρόνο
Και το μεγάλο δράμα δεν είναι μόνο οι ταξικοί φραγμοί που αυτοί δεν ξεριζώνονται από πουθενά. Το μεγάλο δράμα είναι των νέων ανθρώπων που μέχρι τα 18 τους χρόνια δεν έχουν ίχνος ελεύθερου χρόνου. Τι φρέσκες ιδέες πλασάρουν όλοι αυτοί; Κι ας μας εξηγήσουν πώς φτάσαμε στο σημείο το παιδί του δημοτικού, το παιδί του γυμνασίου, του λυκείου να τρέχει πάνω - κάτω στα φροντιστήρια, να πηγαίνει σε χίλιες μεριές, να μαθαίνει λίγα απ' όλα και να έχει άγχος, θα μπει ή δε θα μπει κι όταν βγει τι θα κάνει.
Αυτή η άποψη που έχουμε εμείς ότι τα παιδιά όχι μόνο μέχρι τα 18, αλλά και μέχρι να τελειώσει το πανεπιστήμιο, μέχρι να τελειώσει το μεταπτυχιακό, το διδακτορικό, όλα αυτά πρέπει να μπορούν να τα βγάζουν και σε υψηλό σύγχρονο επίπεδο περιεχομένου - εδώ είναι μια μεγάλη κουβέντα που σηκώνει πολλή συζήτηση - δωρεάν, ανεπηρέαστα απ' την τσέπη και απ' το οικογενειακό ταμείο. Αυτή η ιδέα είναι "παλαιοκομματική" και "δογματική"; Και μάλιστα να μη δουλεύει και να έχει και ελεύθερο χρόνο, ένα σχολείο, όχι δέκα σχολεία. Εκεί θα προετοιμάζεται και για τα ΤΕΙ και για τα ΑΕΙ, εκεί θα μαθαίνει τη γλώσσα, εκεί θα τα τελειώνει. Αυτή είναι "παλιά, ξεπερασμένη" ιδέα;
Ο δικός τους "φρέσκος" λόγος και ιδιαιτέρως ο νόμος - πλαίσιο της ΝΔ (αλλά και το ΠΑΣΟΚ λέει τα ίδια) εφηύρε το εξής πράγμα: Τα δάνεια απ' τις τράπεζες για τη φοιτητική κατοικία, για τα έξοδα των φοιτητών! Να μπορούν να παίρνουν δάνεια! Εμείς δε δεχόμαστε τα δάνεια, ούτε χαμηλότοκα, ούτε τα άτοκα. Τι θα πει δηλαδή δανείζεται η οικογένεια ή ο φοιτητής; Εφηύραν επίσης και τη δουλειά μέσα στο πανεπιστήμιο. Αντί να δουλεύει, λέει, έξω απ' το πανεπιστήμιο, να πηγαίνει να κάνει εθελοντική δουλειά μέσα στο πανεπιστήμιο και να πληρώνεται. Εμείς δε δεχόμαστε να δουλεύει κανένας μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του, όσο ψηλά κι αν φτάνει αυτή η οροφή. Και το εννοούμε και το παλεύουμε βεβαίως, μέσα στις συνθήκες που ζούμε, έχουμε και θέσεις και συνθήματα και αιτήματα, που παίρνουν υπόψη ότι ο συσχετισμός δεν αλλάζει με συνθήματα, αλλά με ισχυρή ταξική και νεανική πάλη.
Εμείς, για παράδειγμα, ζητάμε λιγότερες ώρες δουλειάς για το σπουδαστή και το φοιτητή, αλλά να παίρνει ολόκληρο μεροκάματο και μισθό, να παίρνει άδεια χωρίς να χάνει μεροκάματα, μισθούς και ασφάλιση, για να προετοιμάζεται να δίνει εξετάσεις. Αφού εσείς θέλετε να δουλεύει ο φοιτητής, τότε ας τα πληρώσει η εργοδοσία και το κράτος. Βεβαίως, ξαναλέμε, εμείς παλεύουμε για να έχει μια Παιδεία δωρεάν, που το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι οι ταξικοί φραγμοί - που σε αυτή την κοινωνία δεν καταργούνται - δεν πρέπει να αποτελούν δαμόκλειο σπάθη για να προχωρήσει, όσο κι αν προχωρήσει.
Η τεχνολογία ως εργαλείο εκμετάλλευσης
Για δείτε τι "φρέσκες" ιδέες εισπράττουμε, τόσο απ' τη ΝΔ, όσο και απ' το ΠΑΣΟΚ που, τι να σας πω, τη φρεσκάδα έφτασε να την πει πράσινη ανάπτυξη, πράσινη οικονομία, εν πάση περιπτώσει. Τώρα λέει, η ΝΔ μοίρασε ηλεκτρονικούς υπολογιστές - αυτούς τους μικρούς, της τσέπης - στη νεολαία. Τι να κάνουμε; Εμείς προ πολλού έχουμε αφήσει την ηλικία της αθωότητας και την αντίληψη της αθωότητας. Δεν υπάρχει για εμάς καμία αθώα παροχή που δεν κρύβει κάτι. Για να ψάξουμε λοιπόν τι είναι αυτά που μοίρασε; Αυτά που οι εταιρείες τα βάζουν τώρα στην άκρη, γιατί μέσα σε ένα - δύο μήνες θα πλασάρουν τα καινούρια και θα αρχίσει, άντε πάλι, αντικατάσταση.
Ο κύριος Παπανδρέου, το αναγνωρίζουμε, έκανε ένα βήμα πιο μπροστά, ένα άλμα: Ηλεκτρονικό βιβλίο. Με ένα ηλεκτρονικό βιβλίο θα μπορείς να σπουδάζεις, να μη βαραίνει και η τσάντα των παιδιών. Ηλεκτρονικό βιβλίο, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θα πατάς το κουμπί, θα μπαίνεις στο διαδίκτυο και θα μπορείς να μαθαίνεις τι αποφάσισε η Βουλή, τι αποφάσισε το κάθε υπουργείο, θα μπορείς από πρώτο χέρι να μαθαίνεις, λες και τώρα δεν μπορούσες να μάθεις, αν ήθελες...
Μακριά από εμάς ο φόβος στη νέα τεχνολογία και τις ραγδαίες εξελίξεις σ' αυτόν τον τομέα. Εχει περάσει προ πολλού η εποχή, πολύ παλιά, στα πρώτα βήματα της εργατικής τάξης, όταν έσπαγε τις μηχανές γιατί τις φοβότανε, γιατί τις εχθρευόταν. Εμείς σήμερα λέμε άλλο πράγμα: Ολη η τεχνολογία στα χέρια του λαού, στα χέρια της εργατικής τάξης.Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε στις εκλογές, είναι να σπάσουμε τα μούτρα εκείνων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να ανεβάζουν την εκμετάλλευση, για να μειώνουν τις θέσεις εργασίας και για να ταΐζουν το διαδίκτυο με οπισθοδρομικές, κούφιες, κοσμοπολίτικες, εθνικιστικές, αναχρονιστικές απόψεις, ανακατεμένες και με πραγματικές, βεβαίως, γνώσεις και με ορισμένες επιστημονικές αλήθειες. Οχι, κύριοι, δεν τη φοβόμαστε, ακριβώς επειδή κι εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις, βλέπουμε πώς μπορεί οι αποφάσεις να μηδενιστούν με το διαδίκτυο, πώς είναι δυνατόν με τη συμβολική γνώση να πηγαίνει παντού, πώς είναι δυνατόν τα επιτεύγματα της επιστήμης, της ιατρικής να μπορούν να χρησιμοποιούνται, να γίνονται και εγχειρήσεις κι από μακριά. Ολα αυτά τα πράγματα τα βλέπουμε με κομμένη την ανάσα, τα χειροκροτούμε, συγκινούμαστε για το πού μπορεί να φθάσει το ανθρώπινο μυαλό, η ανθρώπινη διορατικότητα, πού μπορεί να φθάσει η επιστήμη, όλα αυτά εμάς όμως μας οδηγούν κάπου αλλού, στο μεγάλο ζήτημα.
Συγκρίνουμε με αυτό που δικαιούμαστε σήμερα και αύριο
Οχι μόνο πια δε δεχόμαστε να παίρνουν κατακτήσεις των γονιών σας, αλλά και δικές σας, αυτές τις κατακτήσεις τις υπερασπιστήκαμε, αλλά φαίνεται και για μας, αυτά που κατακτήθηκαν με αίμα και ιδρώτα, με απολύσεις, με εκτελέσεις στον 20ό αιώνα, αυτές τις κατακτήσεις τις θεωρούμε πια ξεπερασμένες, αλλά αυτοί τις ανατρέπουν για να πάμε πιο πίσω. Εμείς, λοιπόν, συνειδητοποιούμε ότι η επιστήμη και η τεχνική και ο συσσωρευμένος πλούτος πρέπει πια να μας οδηγήσουν σε αιτήματα ριζοσπαστικά και προωθημένα, σε πλαίσια και στόχους πάλης που πάνε μπροστά, που εκφράζουν τις σύγχρονες ανάγκες, τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Οχι, δε θέλουμε να συγκρίνουμε με το χτες και το προχτές. Συγκρίνουμε με αυτό που δικαιούμαστε σήμερα, και πολύ περισσότερο με αυτό που δικαιούμαστε αύριο. Εάν θέλετε, οι κυβερνοχώροι, οι ηλεκτρονικές διακυβερνήσεις, το ηλεκτρονικό βιβλίο μάς οδηγεί να μιλάμε και στην κάλπη για το σοσιαλισμό, για τη λαϊκή εξουσία. Μας οδηγεί να πούμε στο λαό: Γιατί ΚΚΕ; Και γιατί είμαστε παντού στα προβλήματά σου και γιατί στηρίξαμε τους αγώνες και γιατί πήραμε πρωτοβουλία και γιατί πριν αλέκτορα λαλήσαι, σου είπαμε την αλήθεια, όταν τα πρώτα συννεφάκια μαζεύονταν στον ορίζοντα και δεν περιμέναμε να έρθει η καταιγίδα και να γίνουμε εκ των υστέρων προφήτες, όπως κάνουν αριστεροανανεωτικοί και οι διάφοροι που έχουν βάλει πολύ νερό στο κρασί τους.
Ακριβώς, έλα μαζί μας, ακόμα κι αν διαφωνείς, ακόμα και αν, χωρίς να το καταλάβεις, υιοθετείς προκαταλήψεις για "γερασμένους", για "δογματικούς", για "παλαιοκομματικούς". Ελα μαζί μας, μόνο και μόνο γιατί σου λέμε ένα πράγμα: Δε μας αρκεί να γίνει μία κυβερνητική αλλαγή. Δε μας αρκεί να αντιπαλέψουμε την καταστροφική εναλλαγή του δικομματισμού. Ελα μαζί μας, γιατί μιλάμε για λαϊκή εξουσία.
Και από εκεί, έλα να το συζητήσουμε μέσα στους αγώνες, ξαναζωντανεύοντας, αναγεννώντας το εργατικό, το νεολαιίστικο, το γενικότερο λαϊκό κίνημα. Αναγεννώντας τα πρωτοβάθμια ταξικά σωματεία, τους σπουδαστικούς και φοιτητικούς συλλόγους, τις μαθητικές κοινότητες, τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, τους αγροτικούς συλλόγους και όπου χρειάζεται να ξεκινήσουμε από την αρχή. Επειδή εμείς σου μιλάμε για πόλεμο απ' τα κάτω και απ' τα πάνω, επειδή εμείς δε θέλουμε να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό, δε θέλουμε να αλλάξουμε το θίασο, εμείς θέλουμε να αλλάξουμε εκ βάθρων τα πράγματα.
Το φοβάσαι, έχεις ερωτηματικά, δεν το πιστεύεις; Και μόνο που δε μιλάμε μόνο για κυβερνητική εξουσία, αλλά για ανατροπή της πολιτικής εξουσίας, εσείς οι νέοι έχετε λόγο να ακουμπήσετε σ' αυτά τα συνθήματα, να ψάξετε περισσότερο, να τολμήσετε, να δοκιμάσετε.
"Φρέσκες" ιδέες και πρόσωπα
Για να δούμε όλες αυτές τις "φρέσκες" ιδέες. Φρέσκες ιδέες ήταν η μερική απασχόληση, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, η εργασιακή περιπλάνηση, η απασχολησιμότητα, η οδηγία Μπολκεστάιν είναι εδώ στα "φρέσκα"; Στα "φρέσκα προϊόντα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντάσσονται! Είναι νέες μορφές της παλιάς ταξικής εκμετάλλευσης, που βεβαίως υπάρχει και θα υπάρχει, όσο υπάρχει ο καπιταλισμός.
Ναι, είναι αλήθεια, τα αστικά κόμματα, η αστική εξουσία, οι καπιταλιστές, ο ιμπεριαλισμός, βρίσκουν πράγματα, το μυαλό τους τρέχει μπροστά, για να σώσουν αυτό το ξεπερασμένο και σάπιο σύστημα. Και αναγκάζονται να βρίσκουν νέους τρόπους, νέες ιδέες, νέες μορφές, μόνο που αυτές οι νέες ιδέες, οι νέες μορφές - ορισμένες από αυτές είναι πραγματικά και πολύ εντυπωσιακές - ένα στόχο έχουν: Να ανεβάσουν στα ύψη την ταξική εκμετάλλευση και πάνω απ' όλα να μετατρέψουν το μυαλό της νεολαίας σε μία αλοιφή, να μην μπορεί να σκέφτεται, να μην μπορεί να προσανατολίζεται.
Για σκεφτείτε, μέχρι πού αναγνωρίζουν την πολιτική δράση; Μέχρι την κάλπη. Αλλά ας σκεφθούμε και κάτι άλλο. Και εδώ απευθυνόμαστε και στους γονείς σας, και στους παππούδες και τις γιαγιάδες σας και σε σας τους ίδιους. Ξέρετε τι γίνεται μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση; Ολες οι εκλογικές αναμετρήσεις που είχαμε, να το πούμε καθαρά, το έχουμε πει άλλωστε και με εκτιμήσεις, ανεξάρτητα απ' το γεγονός ότι οδήγησαν σε μία σταθερή, δυναμική άνοδο του Κόμματος, όταν είχε φθάσει σχεδόν στον πάτο στις αρχές του '91 - και αυτό είναι σημαντικό, δεν πρέπει να χάνεται -, αλλά ορατές, σημαντικές διεργασίες δεν είχαμε. Η καταστροφική, επικίνδυνη δικομματική εναλλαγή καλά κρατεί.
Κι ας γελάσουμε τώρα. Ο "φρέσκος" ΣΥΡΙΖΑ, με τα "φρέσκα" πρόσωπα, ανακάλυψε ότι ο δικομματισμός πέθανε τον περασμένο Δεκέμβρη και τώρα ψάχνει να πιάσει το 3% και έχει πρώτο στόχο το δικομματισμό! Αυτές είναι οι "φρέσκες" ιδέες, που εμείς δεν υιοθετούμε. Με συγχωρείτε γι' αυτή την τοποθέτηση, αλλά, όταν η συζήτηση γίνεται πάνω στο φρέσκο, το πρακτικό και αποτελεσματικό, δεν μπορεί να μην απαντήσουμε σε τέτοιες προκλήσεις.
Καταστροφική η εναλλαγή των δύο κομμάτων
Για να δούμε όμως τι γίνεται μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση; Πότε βγαίνει η ΝΔ και πότε το ΠΑΣΟΚ. Και την άλλη μέρα, κυριολεκτικά, πριν ακόμα γίνει η ορκωμοσία της Βουλής, βροχή τα υπομνήματα στον Περισσό ή στα τοπικά γραφεία. Υπόμνημα από έναν τοπικό σύλλογο ή φορέα, μέχρι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Να πάτε στη Βουλή αυτό το ζήτημα, να πάτε το άλλο, διεκδικήστε, κι από πάνω χτυπήστε το χέρι σας, να σας ακούσουν, να πονέσει το χέρι σας στα έδρανα της Βουλής. Πρώτη φορά έχει γίνει αυτό. Κάθε μέρα παίρνουμε υπομνήματα με κλειστή τη Βουλή, με διαλυμένη μάλλον τη Βουλή, για να τα υποβάλουμε μόλις γίνει η καινούρια Βουλή.
Μα και βέβαια, αγαπητοί φίλοι απ' τα λαϊκά στρώματα, αυτό θα το κάνουμε, οι βουλευτές βεβαίως θα το κάνουν μέσα στη Βουλή. Αλλά πάλι τα ίδια θα υπάρχουν στις 5 Οκτώβρη; Θα καθίσει καλά, ας πούμε, το ΠΑΣΟΚ; Θα κάτσει και η ΝΔ που χτυπιόταν να μην έχει το χάσμα; Θα ξαναρχίσει η δικομματική αντιπαράθεση μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Από τις 5 Οκτώβρη θα γίνει η συζήτηση αν η ΝΔ θα ψηφίσει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αν θα πάμε σε νέες εκλογές. Σωρεία τα υπομνήματα, και τι θα περιμένει η εργατιά, τι θα περιμένει η νεολαία που ανήκει στα λαϊκά στρώματα; Να υποβάλουμε την Ερώτηση, την Επερώτηση, την προ ημερήσιας διάταξης, τα υπομνήματα και άντε να περιμένω τις απαντήσεις των υπουργών. Θα τα κάνουμε κι αυτά, αλλά τι το καινούριο μπορεί να γεννηθεί τη Δευτέρα; Για να πάψουμε να συζητάμε και να στοιχηματίζουμε τι θα γίνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή ενδεχομένως πόσες εκλογικές μάχες είναι μπροστά.
Ε! λοιπόν το ΚΚΕ, χωρίς αντιφάσεις, με σταθερότητα, δίνει απάντηση: Στις 5 Οκτώβρη πρέπει να 'χει γίνει κάτι που δεν έγινε σε όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις: Και οι δύο κάτω και το ΚΚΕ ψηλά.
Μη σκεφτείτε, βεβαίως, ότι ονειρευόμαστε ότι αν λειτουργήσει αυτός ο συνδυασμός, τη Δευτέρα θα δοκιμάζουμε κοστουμάκια για συγκυβέρνηση ή ότι θα 'μαστε εμείς κυβέρνηση. Το έχουμε καθαρό: Αντιπολίτευση θα είμαστε. Λαϊκή αντιπολίτευση, εργατική, αγροτική, νεανική αντιπολίτευση. Αυτό το 'χουμε καθαρό.
Αυτό που θα μετρήσει όμως είναι το εξής: Αν μετρώντας τα κουκιά και τους βουλευτές και πέρα από τα διάφορα χαμόγελα τα "μικρά", τα έτσι, τα αλλιώς, μέσα τους τρέμουν γιατί το ΚΚΕ, όχι μόνο βεβαίως παρέμεινε τρίτο, αλλά πήγε ψηλά. Για ποιο λόγο; Γιατί θα ξέρουν ότι αυτό το εκλογικό ποσοστό θα το εισπράξουν σε δυναμικότερο, αποφασιστικότερο λαϊκό κίνημα. Εμείς εκεί θα μετρήσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών.Τη γροθιά θα τη χτυπήσουμε στο έδρανο της Βουλής. Αλλά αν δεν έχουν γίνει διεργασίες, τότε θα μας λέει ο επόμενος πρωθυπουργός "ο λαός ψήφισε, η δημοκρατία νίκησε" και η ΝΔ θα μας λέει "ε, λοιπόν, και τι κερδίσατε, ποιος σας άκουσε;".
Δεν πρόκειται για ηττοπαθή τοποθέτηση. Πρόκειται για τοποθέτηση φιλόδοξη, αισιόδοξη και ευαίσθητη. Κι αυτή την απευθύνουμε στο λαό: Αν θέλεις κάτι διαφορετικό, φύγε κι από τους δύο στην κάλπη, τρομοκράτησέ τους, φόβισέ τους.
Δεν ιδρώνει το αυτί τους από τις φωνές μέσα στη Βουλή. Κι αν θέλετε, δεν ιδρώνει το αυτί τους κι από τουφεκιές στον αέρα. Για δείτε τον περασμένο Δεκέμβρη, πραγματικά ένα ρωμαλέο νεολαιίστικο κίνημα που όμως κατάφεραν αυτό το κίνημα να το καναλιζάρουν εκεί που ήθελαν. Εργατικές κινητοποιήσεις είχαμε. Αλλά αυτές οι εργατικές, αγροτικές κινητοποιήσεις δεν μπόρεσαν να μετεξελιχθούν σε ένα ποτάμι, σ' ένα ισχυρό κίνημα που αποσπά, που ματαιώνει, πανελλαδικά. Γιατί ποιος θα εκπλήρωνε αυτό το ρόλο; Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ; Μήπως ο κ. Παπανδρέου σαν αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε την άδεια σε αυτές τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στα στελέχη του, "να γίνει ένα μεγάλο κίνημα γιατί ήρθαμε να αντιμετωπίσουμε τη δεξιά πολιτική"; Τίποτα. Εκαναν τόσα, όσα για να έχουμε τη ΓΣΕΕ να λέει σήμερα θέλουμε την αναδιανομή του 1981! Αυτές είναι οι "φρέσκες" και "εκσυγχρονιστικές" ιδέες! Εκαναν τόσα, όσα για να διευκολύνουν να ξαναγυρίσουμε πίσω.
Το χρέος των ανθρώπων που έχουν συνειδητοποιήσει ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν υπάρχουν διαφορές είναι μεγάλο σε αυτή τη μάχη. Μας χρεώνουν κι εμάς να γίνουμε πιο μαχητικοί, πιο αποφασιστικοί, να φωνάζουμε περισσότερο. Εμείς θα το εκπληρώσουμε το χρέος μας, αλλά έχετε κι εσείς χρέος και οι γονείς σας, όσων οι γονείς σας δεν έχουν αποφασίσει ακόμη. Εχουν χρέος απέναντι σε εσάς, αλλά έχουν κι αυτοί χρέος. Από τη στιγμή που σήμερα πάνω από το 60% των εργαζομένων έχουν καταλήξει ότι ανάμεσα στα κόμματα δεν υπάρχουν διαφορές, τότε το χρέος τους είναι να μην πονοκεφαλιάζουν αν ο ένας διαφέρει περισσότερο στο ένα ή ο άλλος διαφέρει περισσότερο στο άλλο. Οταν η ΝΔ παρέλαβε την κυβέρνηση υπήρχαν, με την επίσημη στατιστική - που εμείς δεν την παραδεχόμαστε - καταγεγραμμένοι 532.000 άνεργοι. Η ΝΔ έχει πολλαπλασιάσει τις θέσεις Stage και παραδίδει - με μια στατιστική που εμείς δε τη δεχόμαστε - 432.000 ανέργους. Επί ΠΑΣΟΚ το μεροκάματο ήταν 20 ευρώ και κάτι, με τη ΝΔ έχει γίνει 30 ευρώ και κάτι, βεβαίως με αγοραστική ικανότητα ακόμη μειωμένη, μην κοιτάμε τους απόλυτους αριθμούς. Θα διαλέξεις; Ο Καραμανλής λέει θα παγώσω τους μισθούς, ο Παπανδρέου λέει θα δώσει 40 λεπτά τη μέρα αύξηση.
Θα μπούμε ανάμεσα σε αυτές τις δύο επιλογές; Αδύνατον, λέμε εμείς. Δεν είναι δυνατόν. Η εναλλαγή των δύο κομμάτων είναι καταστροφική και θα είναι καταστροφική γι' αυτό που έρχεται μπροστά. Δεν είναι οποιεσδήποτε εκλογές, είναι βαθιά κρίση και βεβαίως το καπιταλιστικό σύστημα περιοδικά περνάει κρίση και από αυτή την κρίση θα ανακάμψει. Η ανάκαμψη προετοιμάζεται και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Προετοιμάζεται από τη ΝΔ με τα 50 δισ. που έδωσε στους επιχειρηματίες, προετοιμάζεται και από το ΠΑΣΟΚ με τα αντίστοιχα δισ. που θα δώσει στους επιχειρηματίες και με το πολύ πλατύ πεδίο της "πράσινης ανάπτυξης".
Κι εμείς ρωτάμε: Οι "πράσινοι επενδυτές" θα δώσουν 1.400 ευρώ κατώτατο μισθό; Θα καταργήσουν την εργασιακή περιπλάνηση των νέων; Οι "πράσινοι επενδυτές" θα δώσουν περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές για να βελτιωθούν τα ταμεία τα ασφαλιστικά; Θα επιστρέψουν τα δισεκατομμύρια που χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία; Τίποτα απ' όλα αυτά. Θα είναι το ίδιο και χειρότεροι. Και μάλιστα οι "πράσινες επενδύσεις" χρειάζονται πολύ λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό. Τα αιολικά πάρκα που λένε στα νησιά, τι είναι, που θέλουν μέχρι και στη Μακρόνησο και τα Γιούρα να κάνουν! Χρειάζονται πολύ προσωπικό για να λειτουργήσουν τα αιολικά πάρκα; Κοροϊδεύουν. Και εν πάση περιπτώσει τι δουλειά έχει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Αυτές οι επενδύσεις θα γίνουν και στην Ελλάδα, και στα Βαλκάνια, δεν υπάρχουν σύνορα για το κεφάλαιο.
Μετράμε τα πράγματα με το σήμερα
Είμαστε εμείς "ξεπερασμένοι" που μετράμε τα πράγματα με το Μάαστριχτ, που μετράμε τα πράγματα με τη Λισαβόνα, με την Μπολόνια (που την ξέρουν πολύ καλά οι φοιτητές και οι σπουδαστές); Μετράμε τα πράγματα, όχι με το 1917 όταν έγινε η Οκτωβριανή Επανάσταση, μετράμε τα πράγματα με τις αρχές του 21ου αιώνα. Ε, λοιπόν σας λέμε ότι ο σοσιαλισμός και η λαϊκή εξουσία είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ!
Η κάλπη στις 4 Οκτώβρη δε θα είναι επαναστατική, δεν υπάρχει κάλπη επαναστατική. Οταν θα 'ρθει εκείνη η ώρα θα έχουν προκύψει πολύμορφες διεργασίες, πολύ πιο επαναστατικές από μια επαναστατική κάλπη. Αλλά η κάλπη της 4ης Οκτώβρη κρίνει την ικανότητα του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος να απειθαρχήσει, να αψηφήσει εκβιασμούς, να αντισταθεί και να αντεπιτεθεί. Για να δούμε, λοιπόν, σε ποιες "ξεπερασμένες και παλαιολιθικές" ιδέες καλούμε εμείς τη νεολαία. Εμείς λέμε π.χ. ότι πρέπει να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Παιδεία και την Υγεία. Δεν κρύβουμε ότι εμείς θέλουμε η καπιταλιστική ιδιοκτησία και οι καπιταλιστές να φύγουν από τη μέση, να χάσουν την περιουσία τους, δε μας νοιάζει. Λέμε εδώ και τώρα να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας, διαφορετικά θα διεισδύουν, θα διεισδύουν διαρκώς. Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κολέγια, παρακολέγια και όλα αυτά τα μεσοβέζικα πράγματα, και τα δημόσια και τα ιδιωτικά μεσοβέζικα.
12χρονο ενιαίο σχολείο, μεταλυκειακά για την επαγγελματική εκπαίδευση, και τα πανεπιστήμια. Εμείς δεν υιοθετήσαμε και δε χαϊδέψαμε αυτιά για... κάθε χωριό κι ένα ΤΕΙ, κάθε πόλη κι ένα πανεπιστήμιο και τώρα τα κλείνουν, μισοπανεπιστήμια, μισόΤΕΙ, ψεύτικες λύσεις. Δε χαϊδέψαμε αυτιά. Και είπαμε όχι στην ψευτοανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Δικαιωθήκαμε ή όχι;
Εμείς, π.χ., λέμε όχι στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, έξω οι επιχειρηματίες κι από το ποδόσφαιρο και από το μπάσκετ και από τον κλασικό αθλητισμό. ΟΧΙ στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο των μεταγραφών, αυτό το σημαντικό λαϊκό άθλημα. Πέφτουν όχι μόνο εκατομμύρια, ξεπλένεται και χρήμα. Χάνει μια ομάδα, φταίει και ο προπονητής, κάνει μεταγραφή. Πού είναι ο λαϊκός αθλητισμός όπου τα παιδιά από μικρά θα μαθαίνουν και το ποδόσφαιρο και την τέχνη του ποδοσφαίρου και πάνω εκεί να αναπτυχθεί και ο πρωταθλητισμός;
Πού είναι οι "ξεπερασμένες" ιδέες; Η φοβερή κατάσταση που υπάρχει - και είναι και η ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική διάβρωση - με τις "νέες" εκσυγχρονιστικές αντιλήψεις για τα ναρκωτικά... Αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα - που ο πυρήνας του βρίσκεται μέσα στο ίδιο το κοινωνικό σύστημα - ιατρικοποιείται, γίνεται ψυχιατρικό πρόβλημα, το θύμα του καπιταλισμού γίνεται θύμα ψυχασθένειας, διαχωρισμοί σε "μαλακά" και "σκληρά" ναρκωτικά, τώρα θα συνταγογραφούν τα υποκατάστατα και οι ιδιώτες, στην πρόληψη και την αποκατάσταση μπαίνουν οι εταιρείες... Ε, αυτές θα θέλουν να αυγατίζει η ναρκομανία, να αυγατίζουν τα υποκατάστατα, ο θάνατός σου η ζωή μου, εδώ θα βγει πολύ χρήμα. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ανανεωτές και όλοι, μας προσφέρουν και το "ολλανδικό μοντέλο" το αποτυχημένο και δεν λένε και την αλήθεια πού κατάντησε...
Μα δεν υπάρχει τομέας που δεν εκσυγχρονίστηκε ο αντίπαλος και δεν έγινε πιο επικίνδυνος για τη νεολαία και το λαό.
Συναίσθηση των ευθυνών και της ιστορίας μας
Τι ζητάμε εμείς: Δουλειά για όλους τους νέους. Εν πάση περιπτώσει, όσο υπάρχει ανεργία στους νέους να παίρνουν υψηλά επιδόματα, να παίρνουν ένσημα στην ανεργία και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Λέμε 5ήμερο δουλειάς, 7ωρο. Οταν στο τέλος του 19ου αιώνα μάτωνε η εργατιά - γυναίκες και άντρες - για το 8ωρο, στις αρχές του 21ου αιώνα θεωρείται το 7ωρο πολυτέλεια! Βεβαίως δίνουν το 4ωρο είναι αλήθεια, αλλά είναι μισοδουλειά, μισοανεργία.
Εχοντας συναίσθηση των ευθυνών μας, έχοντας συναίσθηση μιας μεγάλης ιστορίας που έχει το Κόμμα, αλλά και έχοντας συναίσθηση τού σήμερα και τού αύριο, θα πούμε για άλλη μια φορά: Ερχονται χειρότερα, θύελλες. Γιατί η ανάκαμψη από την κρίση προϋποθέτει πιο κάτω τα δικαιώματα της νεολαίας, πιο κάτω τα δικαιώματα της εργατιάς, πιο κάτω τα δικαιώματα και των συμμάχων των λαϊκών στρωμάτων. Τέρμα λοιπόν οι εκβιασμοί, τέρμα "να δοκιμάσω κάτι άλλο", τέρμα το "δεν έχω καθαρό τι θα κερδίσω αν ψηφίσω ΚΚΕ». Τέρμα! Δεν απαγορεύουμε σε κανέναν να το λέει και να το υποστηρίζει. Μας ξέρεις, είσαστε πολλοί που μας εκτιμάτε, μας συμπαθείτε. Τι στην ευχή, γιατί στην κάλπη θα πας με κρύα καρδιά ξανά να ψηφίσεις ΝΔ ή να επιστρέψεις στο ΠΑΣΟΚ ή με κρύα καρδιά, ξανά ΠΑΣΟΚ; Αυτή η δυσαρέσκεια πού θα φανεί στις 4 Οκτώβρη;
Ενα παράδειγμα: στις ευρωεκλογές ένα μεγάλο κύμα πολιτικά δυσαρεστημένων - υπήρχε κι ένα κομμάτι του ωχαδελφισμού και της αδιαφορίας - θεώρησε ότι τιμωρεί τα δύο κόμματα με την αποχή, κι εκεί συμπαρασύρθηκαν και φίλοι του Κόμματος σε αυτή τη διαδικασία. Στράφι πήγε η αποχή. Ποιος τη μετράει την αποχή, ποιον τον νοιάζει για την αποχή; Τους πείραξε μεν, αλλά ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι η αποχή σημαίνει "μένω στη γωνία" στο όνομα της διαμαρτυρίας. Αυτόν που μένει στη γωνία ή αυτούς που κάνουν πολύ αργά και βασανιστικά βήματα, μπορούν να τους ενσωματώσουν.
Αντεπίθεση εδώ και τώρα
Αντεπίθεση εδώ και τώρα, να κερδίσουμε χρόνο. Την άλλη μέρα μετά τις εκλογές, όταν εκείνοι θα ξανασκέφτονται ποιος θα ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμείς θα πρέπει μαζί με όλο το λαό - όχι μόνο εμείς οι κομμουνιστές, ούτε θεωρούμε ότι έχουμε το μονοπώλιο του ριζοσπαστισμού - πρέπει να βγούμε με αιτήματα συγκεκριμένα. Μισθοί, συντάξεις, να καταργηθούν οι εισφορές στον τομέα της Υγείας.
Πρέπει να βγούμε με αιτήματα τεκμηριωμένα. Πάνω στον πλούτο που παράγουν οι άνθρωποι, πάνω στην κερδοφορία και έχουμε απόλυτη δυνατότητα να τεκμηριώσουμε. Να τους ξεκαθαρίσουμε: Ούτε μισό ευρώ δεν καταθέτουμε εμείς στο δικό σας το ταμείο για να ανακάμψετε εσείς και να ξαναβρεθούμε πάλι στον πάτο. Την κρίση θα την πληρώσετε εσείς και την κρίση πρέπει να την πληρώσουν πολιτικά στις 4 Οκτώβρη.
Οταν θα συζητάνε και θα μετράνε τις έδρες, όταν άλλοι θα είναι δυσαρεστημένοι γιατί δεν έγιναν υπουργοί και θα αρχίσει το κους κους, όταν άλλοι θα συζητάνε αν θα παραμείνει αρχηγός στο ένα κόμμα, όταν άλλοι θα οργανώνουν συνέδρια για να δουν ποια φυσιογνωμία θα έχουν οι Συριζαίοι - θα κάνουν συνέδριο για να δουν εάν θα έχουν έντεκα αρχηγούς ή έναν - εμείς ένα πράγμα θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, Κόμμα και ΚΝΕ: Οργάνωση της ταξικής πάλης, συμμαχία με τα μικροαστικά λαϊκά στρώματα - δεν το λέμε υποτιμητικά - κοινωνική συμμαχία, ξανά συζήτηση για τη συγκρότηση του Μετώπου, ξανά συζήτηση για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία.
Εμείς δεν έχουμε τέτοιους πονοκεφάλους, να βρούμε τη φυσιογνωμία μας, υπαρξιακά προβλήματα. Εμείς έχουμε εργαλεία και όπλα στα χέρια μας, την πείρα μας, τους αγώνες, κατακτήσεις, αυτές που έγιναν σε χώρους δουλειάς, ανακλήθηκαν απολύσεις, χάρη στη δράση των ταξικών δυνάμεων. Εχουμε και νίκες, σε περιορισμένους χώρους, αλλά εκεί που ήταν ισχυρό το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, εκεί είχαμε και νίκες. Για σκεφτείτε λοιπόν αν ήμασταν νικητές με τα σημερινά δεδομένα, πανελλαδικά, θα έχουμε πολύ περισσότερες. Εχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Εχουμε ντοκουμέντα, έχουμε τις αποφάσεις του Συνεδρίου, έχουμε εκτιμήσεις για το σοσιαλισμό, έχουμε θέσεις για τον ιμπεριαλισμό, για τον πόλεμο, για το τι θα γίνει με το Αιγαίο, με το Κυπριακό, για το όνομα της γειτονικής χώρας. Δεν έχουμε ούτε κοστούμια να φορέσουμε, ούτε γιατί κάποιος μας άφησε έξω από το υπουργείο και ήμαστε στεναχωρημένοι, ούτε τι θα γίνει με τους αρχηγούς, ούτε με τα συνέδρια φυσιογνωμίας. Τίποτα απ' όλα αυτά. Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, είμαστε έτοιμοι να αντεπιτεθούμε. Να μη χαθεί χρόνος.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, αν κάποιος έχει δέκα λόγους να ψηφίσει ΚΚΕ, να ψηφίσει, αν κάποιος έχει 100 λόγους βεβαίως θα ψηφίσει. Αν τώρα έχει και ένα λόγο, να μας ψηφίσει. Και ένα λόγο. Γιατί δεν έχει κανένα λόγο ο νέος που ανήκει στην εργατική λαϊκή οικογένεια να ψηφίσει τα κόμματα των αφεντικών. Δεν έχει κανένα λόγο να δώσει το προβάδισμα στο κόμμα που η πλουτοκρατία το θέλει να νικήσει: Το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει κανένα λόγο να ψηφίσει ΝΔ, γιατί και η πλουτοκρατία θέλει να μην κουτσαθεί εντελώς, να μη σπάσει το πόδι της εντελώς η ΝΔ, τη θέλει να κοντύνει λίγο αλλά να σταθεί. Δεν έχει κανένα λόγο να ψηφίσει τα κόμματα εκείνα που εναλλάξ τα εμπιστεύεται η πλουτοκρατία και τα εμπιστεύεται όχι μόνο γιατί παίρνουν μέτρα κατά των εργαζομένων, αλλά διαλέγει καμιά φορά κι εκείνο το κόμμα που ξέρει να κοροϊδεύει και να εξαπατά καλύτερα τους εργαζομένους. Και είναι γεγονός, στην κούρσα του δικομματισμού, τώρα τερματίζει πρώτο το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2004 στην παραπλάνηση, την κούρσα την κέρδισε η ΝΔ.
Ας τα σκεφτεί καλά ο νέος άνθρωπος κι αυτός που θέλει τον κυβερνοχώρο και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση κι αυτός που θέλει τις νέες τεχνολογίες. Για μας τα πάντα ξεκινάνε και τελειώνουν: Κερδίζει ο εργάτης; Κερδίζει ο αγρότης; Κερδίζει ο νέος που ανήκει στην εργατική λαϊκή οικογένεια; Και πάνω απ' όλα, δε θα 'ρθει η ώρα πια, η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, να γίνουν οι πρωταγωνιστές; Αυτοί θα είναι οι πρωταγωνιστές, γι' αυτό δουλεύουμε και τότε πραγματικά θα μπούμε σε έναν άλλο δρόμο, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε καμία χαμένη μάχη. ΚΚΕ, και πείστε τους γονείς σας, αν ταλαντεύονται, αυτούς τους γονείς που τσακίζονται πραγματικά για να σας δώσουν ένα καλύτερο μέλλον, αλλά να τους πείτε καθαρά: "Φιλώντας... ποδιές", δε λύνονται τα προβλήματα. Πυγμή, δύναμη, να τους φοβίσουμε»!

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...