Saturday, May 04, 2019

ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΩΣ ΤΟ 2004 (2ο μέρος)


 ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΩΣ ΤΟ 2004 


n  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

1951: Απρίλιος. Δημιουργία Ομάδας Εργασίας των σοσιαλιστικών κομμάτων των έξι χωρών της ΕΚΑΧ στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

1952: Σεπτέμβριος. Δημιουργία σοσιαλιστικής ομάδας στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΚΑΧ.

1953: Λουξεμβούργο. Συγκρότηση Γραφείου και Γραμματείας της Σοσιαλιστικής Ομάδας με τον Guy Mollet ως πρώτο πρόεδρό της.

1957. Ιανουάριος. Λουξεμβούργο. 1ο Συνέδριο σοσιαλιστικών κομμάτων της ΕΚΑΧ. Θέματα: διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των συνθηκών της ΕΟΚ και της Ευρ. Κοιν. Ατομικής Ενέργειας. Δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας των Σ.Κ.  Έξω από τα στενά πλαίσια της ΕΚΑΧ.

n   Μετά από την έντονη δραστηριοποίηση των Ολλανδών σοσιαλιστών ιδρύθηκε το Γραφείο Διασύνδεσης (1 αντιπρόσωπος από κάθε κόμμα θα είχε συναντήσεις με το Γραφείο ως όργανο της Ένωσης τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.

n   Η πρώτη ένωση σοσιαλιστών δημιουργήθηκε πριν από την επίσημη πολιτική πράξης ένωσης κρατών (ΕΟΚ). Προσανατολισμοί:

n   Συζήτηση για την Ευρώπη και εξαρχής βούληση για την υλοποίηση και εμβάθυνση της Ενωμένης Ευρώπης.

n   Διενέργεια συνεδρίου κάθε δύο χρόνια των σοσιαλιστικών κομμάτων της ΕΚΑΧ.

n   Δυνατότητα στο Γραφείο Διασύνδεσης να εισηγείται διενέργεια ειδικών συναντήσεων όποτε έκρινε σκόπιμο.

n  1958. 3ο Συνέδριο Λουξεμβούργου. Αποφάσεις:

Α. Επιδίωξη της κατάργησης δασμών και περιορισμών για τη διακίνηση αγαθών και εμπορευμάτων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αγοράς με ταυτόχρονη προστασία των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Β. Υποστήριξη του αγροτικού τομέα των χωρών μελών με τη λήψη μέτρων με τη λήψη μέτρων που θα οδηγούσαν στην στήριξη της παραγωγής των αγροτικών αγαθών στην Ευρώπη, με σκοπό την επίτευξη του στόχου της επάρκειας.

n  1960. Στρασβούργο. 4ο Συνέδριο. Στόχος: η επεξεργασία ενός κοινού Ευρωπαϊκού προγράμματος.

n  1961. Ο Fouchet καταθέτει ένα σχέδιο για τη δημιουργίας μιας «Νέας Ευρώπης των Κρατών» με στόχο την υιοθέτησης κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

n  Συζήτηση με τους νεοεισελθέντες Βρετανούς Εργατικούς και τους Δανούς Σοσιαλδημοκράτες και υπό όρους στήριξη του σχεδίου Fouchet: α) δεν θα υπήρχε μείωση των αρμοδιοτήτων των κοινοτικών οργάνων, β) ο ρόλος του ΝΑΤΟ θα παρέμενε κυρίαρχος, γ) στα σχέδια θα έπρεπε να προστεθεί μια διαδικασία συνεδρίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δ) το Ευρ. Κοινοβούλιο θα εκλέγεται με άμεση ψηφοφορία και θα έχει δικαιοδοσία να καθορίζει τον προϋπολογισμό της ΕΟΚ.

n  1962. Νοέμβριος. Παρίσι. 5ο Συνέδριο. Παρατηρητές οι Βρετανοί και Νορβηγοί Εργατικοί και οι Δανοί Σοσιαλδημοκράτες. Απόφαση: «…οι διαπραγματεύσεις με αυτά τα κράτη, τα οποία είναι σε θέση να δεχτούν τις πολιτικές και οικονομικές υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από τις συνθήκες του Παρισιού και της Ρώμης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν γρηγορότερα στη γεωγραφική επέκταση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας» με στόχο τη «δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

n  1964. Ρώμη. Σεπτέμβριος. 5ο συνέδριο. Απόφαση: «Ο στόχος για μια δημοκρατική δομή σε μια ενωμένη Ευρώπη οποία θα συνοδεύεται με μεγαλύτερη οικονομική κοινωνική και πολιτική ενοποίηση, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη δημιουργία μιας υπερεθνικής δομής για τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας.»

n  1971. Βρυξέλλες. 8ο Συνέδριο. Τα σοσιαλιστικά κόμματα «διακήρυξαν την υποστήριξή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία για την είσοδο της Μ. Βρετανίας στην ΕΟΚ.» Όσον αφορά τις επιφυλάξεις των Ιταλών και Ολλανδών Σοσιαλιστών για το κατά πόσο θα συνεχιστεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης λόγω των Βρετανών και Δανών που οι χώρες τους δεν είχαν ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της, το Συνέδριο αποφάσισε ότι « η διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί μέσα από την οικονομική και νομισματική ένωση με στόχο τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης με χαρακτήρα ομοσπονδιακό…», ενώ ρητά απέρριψε κάθε μορφή ενοποίησης που στόχο έχει τη δημιουργία μιας χαλαρής συνομοσπονδίας μεταξύ των κρατών.

n  Κατά τη διάρκεια του Όγδοου Συνεδρίου αποφασίστηκε η αλλαγή του ονόματος του Γραφείου Διασύνδεσης σε Γραφείο των Σοσιαλδημοκρατικών Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Γύρω από το θέμα της ευρύτερης συνεργασίας αποφασίστηκε η ετοιμασία σχεδίου-αναφοράς για αυτό το ζήτημα.

n  1973. Βόννη. Απρίλιος. 9ο Συνέδριο. Απόφαση: «Μπροστά σε μια κοινωνική Ευρώπη» της οποίας τα βασικά χαρακτηριστικά ήταν τα εξής: α) η πρόταση αναδιανομής εισοδήματος μέσω της οικονομικής πολιτικής της Κοινότητας, β) η έμφαση στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ευρώπης και στην κοινωνική ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, γ) η προσπάθεια να αλλάξει η υφή της Ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της συμμετοχής των εργαζομένων στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, δ) η κατοχύρωση του δικαιώματος της πλήρους απασχόλησης, της εργασίας και της ισότητας των ευκαιριών, και ε) η βελτίωση του περιβάλλοντος και των όρων ποιότητας ζωής των ευρωπαίων πολιτών.

n  Επίσης εγκρίθηκε το κείμενο «Βασική θέση για μια Σοσιαλιστική Ευρώπη». Έθετε τον «δημοκρατικό προγραμματισμό» στο επίκεντρο της σοσιαλιστικής μεθόδου οικοδόμησης της Ευρώπης (υπήρχαν διαφορές των εθνικών κομμάτων όσον αφορά τη «συνδιαχείριση», την «αυτοδιαχείριση» ή την απλή ενίσχυση του ρόλου του κράτους.

n  1974. Απρίλιος. Απόφαση αντικατάστασης του Γραφείο των Σοσιαλιστικών Κομμάτων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και ανακοίνωση της ίδρυσης της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Κομμάτων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

n  Με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992 άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για την δημιουργία υπερεθνικών κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Άρθρο 138 Α). Η άμεση αντίδραση των σοσιαλιστών ήταν να συστήσουν ομάδα εργασίας που πρότεινε μεταξύ άλλων τα εξής:

n  1. Αλλαγή ονόματος της Συνομοσπονδίας.

n  2. Αλλαγή του καταστατικού

n  3. Εισαγωγή του συστήματος της απλής πλειοψηφίας στις αποφάσεις της Συνομοσπονδίας

n  Υιοθέτηση των πολιτικών του νέου φορέα από τα επιμέρους κόμματα.

n  Αναβάθμιση του ρόλου των πολιτικών κομμάτων της Ανατολικής Ευρώπης.

n  Παρά την απόρριψη της συνθήκης από τη Δανία με δημοψήφισμα, και τη Βρετανική άρνηση, η θέληση για τη δημιουργία μιας υπερεθνικής πολιτικής συγκρότησης δεν ανακόπηκε. Ίσα-ίσα που στο συνέδριο της Χάγης τον Νοέμβριο 1992, αποφασίστηκε η μετεξέλιξη της Συνομοσπονδίας σε Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ ή PES).

n  1ο συνέδριο ΕΣΚ. Απόφαση: 1. Κοινή πολιτική καταπολέμησης της ανεργίας, 2) Επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. 3) Δημιουργία της κοινωνικής Ευρώπης. 4) Υιοθέτηση κοινής εξωτερικής πολιτικής και κοινωνικής ασφάλειας. 5) Επέκταση των συνόρων της Ε.Ε. 6) Αύξηση της δημοκρατίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων. 7) Δημιουργία της Ευρώπης των Πολιτών. 8) Δημιουργία μιας ανεκτικής Ευρώπης. 9) Υιοθέτηση μιας νέας περιβαλλοντικής πολιτικής. 10. Επαρκής χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θανάσης Τσακίρης

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...