Monday, March 05, 2018

Άμεση δράση 2 (του Θανάση Τσακίρη)



  


Άμεση δεν είναι μόνο η αδιαμεσολάβητη δράση αλλά και αυτή που εκδηλώνεται σε πολύ σύντομο διάστημα από τον εντοπισμό ενός κοινωνικού προβλήματος ή μια επίθεση από το κράτος ή τον εργοδότη εναντίον μιας κοινωνικής ομάδας ή μιας ομάδας εργαζομένων. Η υποχώρηση του κράτους από τομείς της κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας μετά τη δεκαετία του 1970 ώθησε εργαζόμενους σε χρήση νέων μορφών άμεσης δράσης. Η κατίσχυση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η τεχνολογική ανεργία και η παγκοσμιοποίηση προκάλεσαν μαζικές αντιδράσεις. Η μαζική ανεργία και εργασιακή επισφάλεια περιθωριοποιούν εργαζόμενους και μέλη τα «μεσαίας τάξης» ενώ οι ιδιοκτήτες-μέτοχοι και οι διευθυντές των επιχειρήσεων πλουτίζουν σε βάρος τους. 



Τα εργατικά συνδικάτα προσκολλημένα στην στρατηγική της συνδιοίκησης δεν είδαν ότι οι πολιτικές ευκαιρίες για θεσμική δράση είναι ελάχιστες και ώθησαν στην άμεση δράση ως κύρια μορφή απάντησης. Οι σύνθετοι μηχανισμοί ριζοσπαστικοποίησης και άμεσης δράσης είναι συνάρτηση του κοινωνικο-ιστορικού πλαισίου κάθε χώρας. Οι κοινωνικοί δρώντες εκτιμούν το άνοιγμα ή το κλείσιμο των πολιτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες και διαμορφώνουν τα περιθώρια και τα ρεπερτόρια δράσης. Η δημιουργία συνθηκών εκδημοκρατισμού συμβάλλει στη εξισορρόπηση των μορφών άμεσης δράσης καθιστώντας τες διαδικασίες ρουτίνας και δίνει τη δυνατότητα σε ποικίλες κοινωνικές ομάδες να χρησιμοποιήσουν μορφές όπως η διαδήλωση και η πορεία στους δρόμους της πόλης και η μαζική συγκέντρωση/κατάληψη χώρων παραγωγής πολιτικής.



Συχνά, η άμεση δράση δεν αφορά την πίεση για αλλαγή κρατικής πολιτικής ή της κοινής γνώμης αλλά την άμεση αλλαγή του περιβάλλοντος των μελών του κινήματος και αυτή θεωρείται η φιλοσοφία του νέου κύματος των κινημάτων. Oυσιαστικά οι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν δομές άδικης εξουσίας δρουν ως εάν είναι ήδη ελεύθεροι.

Συνεχίζεται...


ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...