Tsakthan Daily, 26 October 2009
Απόδραση από τον «Πλανήτη των «Πιθήκων»
<< Ξεφυλλίζοντας μία κυριακάτικη εφημερίδα έπεσα επάνω σε μία μόνιμη στήλη με τίτλο «Σημειωματάριο Ιδεών». Ο τίτλος της ημέρας με σοκάρισε: «Στον Πλανήτη των Πιθήκων». Έτσι σκέφτηκα πως ορθόν ήτο να διαβάσω το κείμενο, παρά την «αβάστακτη ελαφρότητα των γιορτινών ημερών» που δεν προσφέρονταν για θεωρητικά αναγνώσματα. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο συγγραφέας του βιβλίου, στο οποίο αναφερόταν το κείμενο, εξέφραζε θέσεις, που, κατά βάση, συνέπιπταν με τις δικές μου εκτιμήσεις για τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων, όσον αφορά τα κόμματα, τα κινήματα και τις ιδεολογίες. Έχοντας ζήσει από τα παιδικά μου χρόνια εντός των ιδεολογικών οριζουσών του χώρου της αριστεράς και έχοντας σπάσει τον «προστατευτικό κλοιό» τους στην ηλικία των δεκαοχτώ χρόνων συμμετέχοντας στην πρώτη σοβαρή και μαζική απόπειρα αριστερής νεολαιίστικης οργάνωσης [ΕΚΟΝ Ρ.Φ.-Β’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη] να θέσει έμπρακτα στο δημόσιο διάλογο την πρόταση για μία νέα πορεία του κινήματος της αριστεράς σε ρήξη με το σταλινισμό και, τέλος, έχοντας βιώσει -όπως και πολλοί/ές νέοι/ες της γενιάς μου- της συνέπειες της κατάρρευσης των «μεγάλων αφηγήσεων», αισθάνομαι την ανάγκη να συμβάλλω στην έρευνα για την θεωρητική μελέτη και αναζήτηση των αιτιών της κρίσης των κομμάτων ,ιδιαίτερα δε αυτών που πρότειναν ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης. Παράλληλα δε, επιθυμώ να κατανοήσω τις συνθήκες μέσα στις οποίες γεννιούνται και αναπτύσσονται τα «νέα κοινωνικά κινήματα».
Στον «Πλανήτη των Πιθήκων» ο συγγραφέας θεωρεί ότι ο στόχος μίας αριστεράς που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και οφείλει να είναι ριζοσπαστική πρέπει να σκοπεύει στη χειραφέτηση του ανθρώπου, γιατί «μπορεί μεν να φοβόμαστε ότι ο Θεός έχει πεθάνει, ότι ο άνθρωπος έχει πεθάνει, ότι ο Μαρξ έχει πεθάνει και ότι εμείς δεν αισθανόμαστε καθόλου καλά, εμείς πρέπει ωστόσο να πιστέψουμε σε κάτι, πέραν της ύπαρξης της χοληστερίνης». Αυτή η πίστη δεν έχει ούτε το θρησκευτικό χαρακτήρα του παρελθόντος ούτε την πατροπαράδοτη παράδοση της παλιάς αριστεράς. Οι σημερινές ουτοπίες χρειάζονται για να δημιουργηθεί το «πραγματικό κίνημα που καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων». Τέλος, ας σημειωθεί ότι «δεν υπάρχουν μοναδικές αλήθειες, ούτε τελικές μάχες, υπάρχει όμως ακόμη η δυνατότητα να προσανατολιστούμε μέσω των πιθανών αληθειών εναντίον των προφανών αναληθειών και να αγωνιστούμε εναντίον τους...Το καλό δεν υπάρχει, ωστόσο το κακό μου φαίνεται, ή μάλλον φοβάμαι, ότι υπάρχει» όπως, χαρακτηριστικά, τονίζει ο εν λόγω συγγραφέας.>>
Το κείμενο αυτό ήταν ο πρόλογος μιας μεταπτυχιακής μελέτης μου πριν από 14 χρόνια. Και τότε υπήρχε μια παρατεταμένη περίοδος που η κυβέρνηση παρέπαιε καθώς ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ζούσε τους τελευταίους μήνες της ζωής του. Προ τριών εβδομάδων ο υιός του Γιώργος Παπανδρέου ξανάφερε το ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κατά την οποία παρέπαιε πολιτικά η κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ τότε ο Κώστας Σημίτης άναβε τις μηχανές του «εκσυγχρονισμού» και κράταγε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία για μια οχταετία ακόμη. Άλλοι καιροί, άλλη κατάσταση θα μου πείτε. Σωστά. Μήπως, όμως, συνεχίζουμε να ζούμε στον «Πλανήτη των Πιθήκων» με τη διαφορά ότι τώρα προσλαμβάνονται μέσω …βιογραφικού;
Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com
Escape from the Planet of the Apes
Μουσική: Jerry Goldsmith
Escape from the planet of the apes
Well we gotta escape from the planet of the apes
'cause all our friends are on different planet
Yes all my friends are on a different planet now
Gotta escape from the planet of the apes
Gotta escape from the planet of the apes
I've got a starship that will take you to the planet where mick jagger lives
We've gotta escape to the planet of the apes
We've gotta escape to the planet of the apes before we explode.
Υ.Γ,
Πληροφορίες για όσους/ες δεν έχουν δει την ταινία: http://en.wikipedia.org/wiki/Escape_from_the_Planet_of_the_Apes
Σας συνιστώ, επίσης, να διαβάσετε το έργο του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν (1995) Λίβελλος από τον πλανήτη των πιθήκων. Επιμέλεια Γεωργία Ζακοπούλου και Δημήτρης Μαράκας. Αθήνα: Εκδ. Δελφίνι.
ΑΠΕ
(Ξένη δημοσίευση)- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΣΥΝ - ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8080822
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Είμαι κάτοικος Κυψέλης, απάντησε στον Θοδ. Πάγκαλο
Αλ. Τσίπρας: Να δούμε τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε
Ζήτησε ανοικτό διάλογο-Κατέθεσε πρόταση για συνέδριο την άνοιξη
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=95486
Ανοικτό διάλογο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να προσδιοριστεί η ταυτότητα και ο ρόλος του πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΝ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και έδωσε μια απάντηση στον Θόδωρο Πάγκαλο.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο, το οποίο -όπως τόνισε- έχει δημιουργήσει η ίδια επειδή δεν έχει στοχευμένη πολιτική κατεύθυνση στο θέμα της οικονομικής πολιτικής. Έκανε λόγο για δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί και προεκλογικά είχε εκτιμήσει ότι η κυβέρνηση "αργά ή γρήγορα θα βρεθεί μπροστά στις αντιφάσεις της πολιτικής της".
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός και ως προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θόδωρο Πάγκαλο, που σε τηλεοπτική συζήτηση είπε ότι ο κ.Τσίπρας ζει στην Εκάλη ή την Δροσιά. "Θα του συνιστούσα να μην με αναζητήσει σε αυτές τις περιοχές, είμαι γέννημα θρέμμα Αμπελοκηπιώτης, έμενα για χρόνια στα Εξάρχεια και τώρα μένω στην Κυψέλη. Το σπίτι μου είναι ανοιχτό, αν θέλει να πιούμε καφέ και να συζητήσουμε.", απάντησε.
Με αφορμή την τοποθέτηση Πάγκαλου, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική και προς τον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο "για αλαζονικό και υποτιμητικό λόγος, που επιχειρείται από το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπιστεί η δική μας Αριστερά". "Θα μιλήσουμε επιτέλους με προτάσεις; Και δεν αναφέρομαι στον Αντιπρόεδρο. Αναφέρομαι στον Πρωθυπουργό, διότι προεκλογικά μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα άλλο πλαίσιο συζήτησης με την Αριστερά. Αυτό είναι το πλαίσιο της συζήτησης; Εμείς, λοιπόν, αυτό το πλαίσιο συζήτησης δεν θα το ανεχθούμε", τόνισε.
Εκτενή αναφορά έκανε και πάλι στο θέμα των stage, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ανέδειξε το θέμα της ανασφάλιστης εργασίας, της κακοπληρωμένης εργασίας και πρόσθεσε "πολύ φοβάμαι ότι κάνει λάθος η κυβέρνηση αν προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα των stage σαν ένα θέμα της γαλάζιας γενιάς. Δεν είναι το θέμα η γαλάζια γενιάς. Υπήρξαν, βεβαίως, και τα καταγγείλαμε, δεν τα υποστηρίζουμε. Το θέμα είναι τα εκατομμύρια των νέων εργαζόμενων, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα όπου εργάζονται με επισφαλείς συνθήκες εργασίες με τη μορφή της μερικής απασχόλησης ή με τη μαύρη εργασία και σε συνθήκες τρομοκρατίας". Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι τα stage αποτελούν ένα κομμάτι του συνολικότερου συστήματος του εργασιακού μεσαίωνα, της ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας, που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.
Σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και τη συζήτηση που έγινε με επίκεντρο τις προτάσεις της ΠΓ προς την Κεντρική Επιτροπή, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη καταρχήν να αντιμετωπιστούν θέματα πολιτικής λειτουργίας, τονίζοντας ότι στόχος είναι να βρουν "αν ο ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκουμε, που επιθυμούμε θα είναι στενότερος ή ευρύτερος, αν οι συμμαχίες θα είναι ευρύτερες και όχι στενότερες. Και σ’ αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε τέλος ότι μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση μέσα στον Δεκέμβριο μπορεί να συζητηθεί αν θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα το τακτικό συνέδριο του κόμματος πιθανό και τη άνοιξη του επομένου έτους. "Πρέπει να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτό θεσμικά νομιμοποιημένης δημοκρατικής λειτουργίας για να παίρνονται οι αποφάσεις, χωρίς αυτό το πλαίσιο να αναιρεί την αυτονομία των κομμάτων ή των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν. Αυτή η δυσκολία της εξίσωσης και αυτό πρέπει να βρούμε", πρόσθεσε.
Υπερψηφίστηκε η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ
Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, όπως τελικά διαμορφώθηκε από την Επιτροπή Απόφασης. Η εισήγηση αφορά στα εκλογικά αποτελέσματα, την προεκλογική δουλειά του κόμματος, καθώς και στους προγραμματικούς και πολιτικούς στόχους του κόμματος για το επόμενο διάστημα.
Σε 15 ημέρες θα συνεδριάσει η ΚΠΕ του ΣΥΝ και αναμένεται να συζητηθούν οι προτάσεις του κόμματος, ενόψει της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.
Τις επόμενες ημέρες, θα σταλούν στις Πολιτικές Κινήσεις και τις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΝ τα κείμενα που έχουν κατατεθεί σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος στις οργανώσεις του κόμματος.
ΕΘΝΟΣ
ΣΥΝ:Υπερψηφίστηκε η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας
http://www.ethnos.gr/general.asp?catid=11378&subid=20110&pubid=7492815
Αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα, την προεκλογική δουλειά του κόμματος, καθώς και στους προγραμματικούς και πολιτικούς στόχους του κόμματος
25/10/2009
Με ευρεία πλειοψηφία, υπερψηφίστηκε η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, όπως διαμορφώθηκε από την Επιτροπή Απόφασης.
Η εισήγηση αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα, την προεκλογική δουλειά του κόμματος, καθώς και στους προγραμματικούς και πολιτικούς στόχους του κόμματος για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Με την έγκριση της εισήγησης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΚΠΕ του ΣΥΝ.
Στην επόμενη συνεδρίασή της, σε 15 ημέρες, η ΚΠΕ του ΣΥΝ θα συζητήσει τις προτάσεις του κόμματος, ενόψει της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.
Τις επόμενες ημέρες, θα σταλούν στις Πολιτικές Κινήσεις και τις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΝ τα κείμενα που έχουν κατατεθεί σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, για να ξεκινήσει ο διάλογος στις οργανώσεις του κόμματος.
TA NEA
«Η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ»
Τα μηνύματα πίσω από τα αποτελέσματα της εκλογής γραμματέα. Αναλυτές βλέπουν δυσαρέσκεια για τις επιλογές Γιώργου στην κυβέρνηση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009
«Η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ». Με τη φράση αυτή κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους σχολίαζε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε πηγαδάκι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τα αποτελέσματα για την εκλογή του νέου γραμματέα του Κινήματος.
Στην ουσία το συγκεκριμένο στέλεχος ήθελε να επισημάνει ότι ο χαμηλός αριθμός ψήφων που συγκέντρωσε στην ψηφοφορία ο νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Σωκράτης Ξυνίδης δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Γ. Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν θα είναι παράρτημα της κυβέρνησης, αντιθέτως θα ελέγχει τον Πρωθυπουργό και θα κρίνει τις επιλογές του. Στην Ιπποκράτους, λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμαψυχρολουσία στη διαδικασία για την ανάδειξη νέου γραμματέα- είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ξυνίδης πήρε 180 ψήφους, δηλαδή λιγότερες από όσες συγκέντρωσαν αθροιστικά ο Γ. Παναγιωτακόπουλος και τα άκυρα λευκά που ήταν 194 ψήφοι- άρχισαν να αναλύουν τα μηνύματα της κάλπης, αναζητώντας τις αιτίες που οδήγησαν στη μερική αποδοκιμασία της επιλογής Παπανδρέου. Η ερμηνεία που δόθηκε έπειτα από την πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι νεοεκλεγείς βουλευτής Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης είναι ένα άγνωστο πρόσωπο στον στενό κομματικό πυρήνα και επομένως δεν είχε τη δυνατότητα να εισπράξει θετικές ψήφους από στελέχη που ενδεχομένως θα αναγνώριζαν την αξία του εάν τον ήξεραν καλύτερα. Ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ πάντως δεν επελέγη τυχαία από τον Γ. Παπανδρέου. Ως γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Ξάνθης, ο κ. Ξυνίδης ήταν από τα κομματικά στελέχη που στήριξαν την επανεκλογή του κ. Παπανδρέου στην προεδρία. Βεβαίως, στις εκλογές του 2007 είχε ενταχθεί και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Τον Μάρτιο του 2008, ο Σωκράτης Ξυνίδης ήταν επίσης ανάμεσα στους πέντε γραμματείς νομαρχιακών οργανώσεων της περιφέρειας με τους οποίους επέλεξε να γευματίσει παραμονή του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντάς τους ότι επιθυμούσε την εκλογή τους στο Εθνικό Συμβούλιο. Κανένα από τα συγκεκριμένα πέντε στελέχη δεν κατόρθωσε να εκλεγεί ως μέλος του οργάνου, εξέλιξη που προκάλεσε τότε τη δυσαρέσκεια του κ. Παπανδρέου και την απομάκρυνση έπειτα από μέρες του Χρ. Πολυζωγόπουλου, στον οποίο είχαν ανατεθεί τα οργανωτικά του συνεδρίου.
Οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές της Ιπποκράτους βλέπουν πίσω από το αποτέλεσμα για την εκλογή γραμματέα και μία έντονη δυσαρέσκεια του κομματικού πυρήνα για τις επιλογές του Πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση της κυβέρνησης. Κάποιοι λένε ότι ο κ. Παναγιωτακόπουλος - πέραν της απήχησης που έχει σ΄ ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης του ΠΑΣΟΚ - εισέπραξε πολλές από τις αρνητικές ψήφους μελών του Εθνικού Συμβουλίου που θεωρούσαν ότι «κόπηκαν» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και από ομάδες στελεχών, π.χ. γεννηματικούς που πίστευαν ότι η κ. Γεννηματά έπρεπε να υπουργοποιηθεί ή ότι κάποιος εξ αυτών θα έπρεπε να αναλάβει γραμματέας του Κινήματος. Επιπλέον, στο ΠΑΣΟΚ κάποιοι είδαν ανάμεσα στα λευκά ψηφοδέλτια που καταμετρήθηκαν παλιούς εκσυγχρονιστές ή στελέχη που ανήκουν στο λεγόμενο βενιζελικό μπλοκ. Ακόμη και αμιγώς φιλοπαπανδρεϊκά στελέχη- λένε οι πληροφορίες- δεν στήριξαν την επιλογή Ξυνίδη, θεωρώντας ότι δεν συγκεντρώνει γύρω του τέτοια χαρακτηριστικά που θα βοηθούσαν τη συσπείρωση του κόμματος. «Αποστρατεία» δύο γενεών
Επίσης, η επιλογή Παπανδρέου στο πρόσωπο του 46χρονου γραμματέα ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως «αποστρατεία» δύο ολόκληρων γενεών στελεχών ανάμεσα στις οποίες υπήρξαν και πρόσωπα που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία τους να διεκδικήσουν τη θέση του γραμματέα π.χ. Γιάννης Μίχας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Χρήστος Πολυζωγόπουλος. «Σήμερα γίναμε 5 χρόνων», σχολίαζε δηκτικά υψηλόβαθμος παράγων του ΠΑΣΟΚ μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο μιλώντας για απάλειψη 30 χρόνων ιστορίας του Κινήματος.
Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει παπαγαλάκι της κυβέρνησης»
Το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει το παπαγαλάκι της κυβέρνησης, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο νέος γραμματέας του Κινήματος Σωκράτης Ξυνίδης, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει απολύτως φυσιολογικό και λογικό το ότι εκδηλώθηκανόπως φάνηκε στην ψηφοφορίαδιαφωνίες από ορισμένους συντρόφους του για το εάν είναι η καλύτερη επιλογή.
Δίνοντας την πρώτη του μίνι συνέντευξη στα «ΝΕΑ» ο κ. Ξυνίδης θεωρεί πως μια τριπλή αποστολή πρέπει στη συγκεκριμένη συγκυρία να υπηρετήσει το κόμμα: «Η πρώτη είναι να είναι ουσιαστικός θεματοφύλακας των αρχών και αξιών του ΠΑΣΟΚ με βάση τις οποίες πορευτήκαμε αυτά τα χρόνια. Η δεύτερη είναι να συγκροτήσει πολιτική άποψη για όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν τη χώρα όπως αυτά καθημερινά εξελίσσονται ούτως ώστε να υποβοηθήσει την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο που έχει να εκτελέσει. Και η τρίτη είναι να καταφέρει να κάνει πιο προσιτή τη θέση τής κυβέρνησης σε όλα τα σπουδαία ζητήματα προς τον λαό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να καταντήσει παπαγαλάκι της κυβέρνησης». Σε σχέση με το αποτέλεσμα της κάλπης και το μήνυμα που έστειλαν κάποια μέλη του εθνικού συμβουλίου με την ψήφο τους, ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Είναι λογικό ότι μέσα από μία εκλογική διαδικασία θα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αμφιβολίες για το εάν είσαι ή δεν είσαι η καλύτερη επιλογή. Ο μόνος τρόπος για να τους πείσεις ότι ήσουν η καλύτερη επιλογή είναι η σκληρή εργασία με βάση τις κοινές μας αρχές και η αποτελεσματικότητα της εργασίας αυτής».
Ομάδα διαχείρισης κρίσεων για τα δύσκολα που έρχονται
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ που προκάλεσαν σκιές κατά τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης- παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδωσε θετικά δείγματα γραφής- θα επιδιώξει να ξεπεράσει το Μαξίμου το επόμενο διάστημα.
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα κακού επικοινωνιακού χειρισμού- λένε στην κυβέρνηση- είναι η αντιμετώπιση του θέματος των γενικών γραμματέων υπουργείων και περιφερειών. Το συγκεκριμένο θέμα έδωσε αρχικώς πόντους στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διότι ενίσχυσε την ελπίδα στους πολίτες για υιοθέτηση κανόνων αξιοκρατίας και διαφάνειας, ωστόσο τόσο οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αξιολόγηση των υποψηφίων και στην ανακοίνωση των ονομάτων των επιτυχόντων όσο και η αίσθηση που δημιουργήθηκε ότι τελικώς θα επιλεγούν «γνωστά» στους υπουργούς πρόσωπα, φαίνεται να δημιουργούν «σκιές» στην όλη διαδικασία. Όπως μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, «ήταν λάθος που δώσαμε στη δημοσιότητα ως πρώτο μόνο το όνομα του γενικού γραμματέα Δικαιοσύνης, αφού άπαντες βάλθηκαν να αποδείξουν ότι έχει κάποιου είδους σχέση με τον υπουργό».
Επικοινωνιακές «τρύπες» της νέας κυβέρνησης διαπιστώθηκαν όμως και στο θέμα των stage. Αφενός- όπως λένε ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες- η κυβέρνηση εμφανιζόταν επί δύο 24ωρα να απολογείται για την πρόθεσή της να τα καταργήσει στον δημόσιο τομέα «την ώρα που αποτελούσαν προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ» και αφετέρου διαπιστώθηκε έλλειψη συνεννόησης σε κυβερνητικό επίπεδο την ημέρα που ανακοινώθηκε η οριστική απόφαση για τα stage. Ενόσω συνεδρίαζε η διυπουργική επιτροπή υπό τον Θόδωρο Πάγκαλο με πρόθεση να βάλει τέλος στα stage, στο briefing των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής έλεγε ότι «το θέμα της μοριοδότησης εξετάζεται»...
Στο Λουξεμβούργο
Ελλιπή αντανακλαστικά έδειξε όμως η κυβέρνηση και στο θέμα της αντιμετώπισης της αυστηρής κριτικής που δέχτηκε στο Λουξεμβούργο το οικονομικό επιτελείο από τον πρόεδρο του Εurogroup. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε υπουργός του οικονομικού κύκλου, οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την περίφημη δήλωση «game is over» του κ. Γιούνγκερ ούτως ώστε να υπάρξει κάποια αντίδραση από την ελληνική αντιπροσωπεία. Αντιθέτως, το διήμερο που ο υπουργός Οικονομικών διαπραγματευόταν για το έλλειμμα, αντί να προβληθεί με έμφαση το γεγονός πως η προηγούμενη κυβέρνηση παραποίησε τα στοιχεία, η νυν εμφανίστηκε ως απολογούμενη στις αιτιάσεις Παπαθανασίου πως «φουσκώνει το έλλειμμα για να μιλήσει αργότερα για μείωση».
Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες στον συντονισμό της κυβέρνησης αφορά στις συνεννοήσεις που γίνονται μεταξύ των υπουργών. Δεν είναι τυχαία η επισήμανση που έγινε στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι οι υπουργοί θα πρέπει να συνεννοούνται και να δείχνουν αλληλεγγύη μεταξύ τους, όπως επίσης και η παραίνεση του κ. Παπανδρέου προς τους υπουργούς να προτιμούν τις ανακοινώσεις από τις δηλώσεις.
Όπως φαίνεται πάντως, το Μαξίμου σκέφτεται να αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα δημιουργώντας μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων υπό τον κ. Πάγκαλο, η οποία θα συνέρχεται σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων και μόνο εάν τα ζητήματα είναι κρίσιμα θα συμμετέχει σ΄ αυτήν και ο αρμόδιος υπουργός.
Τις επόμενες μέρες τα ονόματα των γενικών γραμματέων
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ των επιλεγέντων γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τμηματικά τις επόμενες ημέρες.
Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε στα υπουργεία τη λίστα με τα ονόματα περίπου 1.000 καταλληλότερων για την κάλυψη των θέσεων και παράλληλα μια πιο εξειδικευμένη λίστα σε κάθε υπουργείο με 3-4 προτάσεις ως τις πλέον ιδανικές για την πλήρωση των θέσεων γενικών γραμματέων.
Τις τελικές αποφάσεις λαμβάνουν οι ίδιοι οι υπουργοί σε συνεννόηση με το πρωθυπουργικό γραφείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το σύνολο των 88 θέσεων έχουν επιλεγεί τουλάχιστον 10-15 γενικοί γραμματείς οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τους αρμόδιους υπουργούς.
Οι υπόλοιποι προέρχονται είτε από τον ευρύτερο κομματικό πυρήνα και διαθέτουν άριστο βιογραφικό είτε έχουν προσωπική γνωριμία με τους υπουργούς, οι οποίοι τους επέλεξαν όχι με κυρίαρχο κριτήριο τα προσόντα τους, αλλά βάσει του βαθμού εμπιστοσύνης που δείχνουν προς το πρόσωπό τους.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4542868&ct=1
«Ήρθα με τα πόδια από το Αφγανιστάν»
Φοβισμένα και απροστάτευτα παιδιά περνούν δύσκολες ώρες για να έρθουν στην Ελλάδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Κουκουμάκας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009
«Οι γονείς μου είχαν φύγει νωρίτερα κυνηγημένοι για το Ιράν κι αποφασίσαμε να τους βρούμε. Δεν γνωρίζαμε πού ήταν οι συγγενείς μας, αν ζούσαν ή αν είχαν πεθάνει. Ήμασταν εντελώς μόνοι. Είχαμε κάποια χρήματα, όμως δουλέψαμε έναν χρόνο σε εργοστάσιο ρούχων για να συμπληρώσουμε τα λεφτά που ζητούσαν οι μεταφορείς, τους οποίους ήταν εύκολο να εντοπίσουμε».
O 14χρονος Χουσεΐν και ο 16χρονος Μπενάν είναι δύο από τα εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά που πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Ξεκίνησαν μόνοι τους από την πόλη Γάζνι του Αφγανιστάν με ένα μασούρι δολάρια και μια σακούλα με τα απαραίτητα.
Τα δύο αγόρια, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, πέρασαν εύκολα στην Τουρκία, ακολουθώντας μια ομάδα 15 λαθρομεταναστών που ταξίδευε για την Ελλάδα. Πλήρωσαν μπαξίσι, πέρασαν υποτυπώδη αστυνομικά μπλόκα και έμειναν για μέρες άυπνα σε καρότσες φορτηγών που ταξίδευαν νυχθημερόν για τα τουρκικά παράλια. «Περπατούσαμε ατέλειωτες ώρες στο βουνό μέχρι να συναντήσουμε νέο οδηγό σε καθορισμένο σημείο. Το ταξίδι στην καρότσα ήταν επίπονο και για να αλλάξουμε φορτηγό έπρεπε να περπατήσουμε ξανά. Φοβόμασταν και οι δύο, όμως δεν διανοηθήκαμε να κάνουμε πίσω. Στους Ιρανούς, στα σύνορα με την Τουρκία, είχαμε πληρώσει 500 δολάρια ο καθένας. Οι Τούρκοι διακινητές, όμως, ζήτησαν τα τριπλάσια χρήματα για να μας οδηγήσουν ώς τα τουρκικά παράλια. Καθώς διασχίζαμε την Τουρκία, ομάδες λαθρομεταναστών ενώνονταν συνεχώς μαζί μας. Ανάμεσά μας ήταν πολλοί ακόμη ανήλικοι» λένε τα Αφγανόπουλα.
Από τα απέναντι παράλια τα φώτα της Λέσβου φαίνονταν πεντακάθαρα την καλοκαιρινή νύχτα. Ο Χουσεΐν και ο Μπενάν χώθηκαν με τους υπόλοιπους μετανάστες σε μια φουσκωτή βάρκα αλλά εντοπίστηκαν εύκολα από το Λιμενικό ανοιχτά του νησιού. «Μας μετέφεραν στο κέντρο κράτησης στην Παγανή. Ήμασταν εκεί όταν ξέσπασαν οι αντιδράσεις των μεταναστών. Οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες, καθώς έπρεπε να κοιμόμαστε 80 άνθρωποι σ΄ ένα δωμάτιο. Στην Παγανή μείναμε 19 ημέρες, ύστερα μας μετέφεραν στον Πειραιά και από εκεί φθάσαμε στη Θεσσαλονίκη» λέει ο ανήλικος Χουσεΐν. Τα δύο Αφγανόπουλα πρόκειται να καταθέσουν αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου.
«Τον τελευταίο χρόνο υπολογίζουμε ότι έχουν περάσει στην Ελλάδα περίπου 2.500 ασυνόδευτα παιδιά», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ρraksis στη Θεσσαλονίκη κ. Τζανέτος Αντύπας.
«Οι περισσότεροι ανήλικοι είναι βέβαια αγόρια από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν, ενώ τα λιγοστά κορίτσια προέρχονται από τη Σομαλία και το Σουδάν. Είναι παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, των οποίων οι γονείς είτε σκοτώθηκαν είτε προτίμησαν να τα φυγαδεύσουν από τις εμπόλεμες ζώνες. Όπως εμείς πληρώνουμε για να στείλουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό για σπουδές επενδύοντας στο μέλλον τους, έτσι και οι γονείς στο εμπόλεμο Αφγανιστάν παραδίδουν τα παιδιά τους σε δουλεμπόρους ώστε να φθάσουν στην Ευρώπη. Εκεί θα μείνουν ζωντανά και θα εργαστούν κι εάν καταφέρουν να ριζώσουν θα στείλουν χρήματα πίσω στους γονείς και τα υπόλοιπα αδέρφια τους» εξηγεί ο κ. Αντύπας. Περίπου 600 ανήλικοι ζουν σήμερα στα ειδικά κέντρα φιλοξενίας.
2.500 ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ
Έχουν περάσει στην Ελλάδα περίπου 2.500
ασυνόδευτα παιδιά και τα περισσότερα είναι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν
[ ΙΝFΟ ]
●Κάθε Τετάρτη, 7.30- 9.00 μ.μ., στο Στέκι Μεταναστών και Προσφύγων Θεσσαλονίκης (Φιλίππου 51, τηλ. 2310-241015) δύο νομικοί παρέχουν συμβουλές σε μετανάστες και πρόσφυγες.
«Νιώθω τυχερός που δεν σκοτώθηκα»
«ΤΟ ΠΡΩΙ κοιμόμασταν και το βράδυ περπατούσαμε στο βουνό. Ένας φίλος μου σκοτώθηκε στα τουρκικά σύνορα. Τον αφήσαμε πίσω και συνεχίσαμε».
Ο 19χρονος σήμερα Μοχάμετ εξιστόρισε στα «ΝΕΑ» την πορεία που ακολούθησαν χιλιάδες συμπατριώτες του στο Αφγανιστάν: «Όταν ήμουν 13 χρονών, ο πατέρας μου μού είπε ότι τα πράγματα είχαν παραγίνει επικίνδυνα στην Καμπούλ. Πλήρωσε σε διακινητή 2.000 αφγανικά νομίσματα, χρήματα για τα οποία απαιτείται δουλειά πολλών μηνών, και με έκρυψε σ΄ ένα φορτηγό με προορισμό το Ιράν. Ήμασταν στοιβαγμένοι 120 άνθρωποι. Περνούσαμε τα αστυνομικά μπλόκα χωρίς στάση. Είχαν φροντίσει γι΄ αυτό οι διακινητές. Στο Ιράν έμεινα δύο χρόνια. Εργάστηκα σε χωράφια και εργοστάσια, όμως πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα. Ακολούθησε νέο ταξίδι μέχρι τα τουρκικά παράλια. Με πέντε φίλους μου αναζητούσαμε τρόπο να περάσουμε στη Σάμο. Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες περίμεναν μαζί μας. Ο διακινητής ζήτησε 1.000 δολάρια από τον καθένα για μια φουσκωτή βάρκα. Όταν μας εντόπισε το Λιμενικό, τρυπήσαμε τη βάρκα και βουτήξαμε στη θάλασσα. Μας οδήγησαν στο κέντρο υποδοχής, που έμοιαζε με φυλακή. Υπέβαλα αίτηση χορήγησης ασύλου και πήρα τη σχετική ροζ κάρτα. Αισθάνομαι τυχερός. Συμπατριώτες μου σκοτώθηκαν, προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη».
Έρευνα για τις καταγγελίες κακοποίησης 17χρονου
ΕΡΕΥΝΑ σε βάθος για τις καταγγελίες κακοποίησης 17χρονου στο Κέντρο Διοικητικής Κράτησης Αλλοδαπών Παγανής Λέσβου ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο 17χρονος που διακομίστηκε στο νοσοκομείο διαγνώσθηκε με κακώσεις στο κεφάλι, την πλάτη, τη μέση και τα χέρια.
Το πρωί της 22ας Οκτωβρίου, ο υφυπουργός για την Προστασία του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας επισκέφθηκε το Κέντρο Διοικητικής Κράτησης Αλλοδαπών στην Παγανή μαζί με κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες λίγη ώρα μετά την επίσκεψη, «αστυνομικά όργανα υπεύθυνα για τη φύλαξη του Κέντρου προέβησαν σε κακοποίηση και ξυλοδαρμό κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και ο 17χρονος». Κατόπιν εντολής του υφυπουργού διενεργούνται ήδη πειθαρχικές και ποινικές έρευνες, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία- δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών- ζητά τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4542883&ct=1
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Απάντηση Παπανδρέου στο μήνυμα του Εθνικού Συμβουλίου
Ερωτήματα προκαλεί η «στάση» της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία της Παρασκευής για την ανάδειξη του Σ. Ξυνίδη στη θέση του γραμματέα του Κινήματος...
26/10/2009
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=19679153
Tου Γιάννη Αντύπα
Ο πρωθυπουργός στην ακολουθία «180- 126- 64» που σημάδεψε την εκλογή του νέου γραμματέα του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (Σ. Ξυνίδης 180, Γ. Παναγιωτακόπουλος 126, λευκά- άκυρα 64) είδε την «εντολή» να προχωρήσει ακόμη πιο δυναμικά στην ανανέωση του Κινήματος.
Σύμφωνα με τη δική του αντίληψη, όπως τη μεταφέρουν οι συνεργάτες του, στην κάλπη για την εκλογή του Ξανθιώτη πολιτικού «εισέπραξε ο ίδιος τη δυσαρέσκεια παλαιοκομματικών, εκσυγχρονιστών και κομμένων από την κυβέρνηση, επειδή προχωρά στη νέα εποχή κρατώντας ελάχιστους από όλους τους προηγούμενους».
Τον Γ. Παπανδρέου δεν τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, αυτή την περίοδο, οι συσχετισμοί στο κόμμα. Τον ενδιαφέρει ο αντίκτυπος των ενεργειών του στην κοινωνία και η επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.
Θεωρεί, μάλιστα, τις αντιδράσεις των κομματικών στις επιλογές του «ως απόδειξη, έναντι του συνόλου των πολιτών, ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις του για αξιοκρατία και διαφάνεια». Σύμφωνα με τους επιτελείς του, ο πρωθυπουργός «δεν θέλει να απαξιώσει το κόμμα, αλλά να το αλλάξει σε βάθος». Σε πρόσωπα, δομές, συμπεριφορές και λειτουργίες.
Γενικοί γραμματείς...
Γι' αυτό το λόγο «θα... επιστρέψει τον φάκελο του μηνύματος με τα ονόματα των γενικών γραμματέων»! Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως «στον κατάλογο ενδέχεται να υπάρχουν επώνυμα στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους και πολλά εντελώς άγνωστα στο ΠΑΣΟΚ πρόσωπα».
Το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί έλαβαν τα ονόματα που επέλεξαν οι ομάδες διαλογής, προκειμένου να καταλήξουν και αυτοί στις προτάσεις τους προς τον πρωθυπουργό. Υπέρ της ανάθεσης καθηκόντων σε στελέχη χωρίς κομματική εμπλοκή λειτούργησαν και όσα συνέβησαν γύρω από το πρώτο όνομα που ανακοινώθηκε, του Γ. Δημήτραινα, για τη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι πληροφορίες για τις επαγγελματικές και ακαδημαϊκές του σχέσεις με τη σύζυγο του Χ. Καστανίδη έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία δεν επιθυμεί να βρεθεί ενώπιον αρνητικής δημοσιότητας για το συγκεκριμένο θέμα. Αρκετοί, λοιπόν, που πίστευαν πως είχαν καπαρώσει μια θέση γενικού γραμματέα, ενδέχεται να βρεθούν εκτός νυμφώνος. (σ.σ. Αυτή μπορεί να είναι και η αιτία για να καθυστερήσουν μερικές ημέρες τα ονόματα).
«Αντιπολίτευση»...
Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να επισημανθεί το σκεπτικό έμπειρων και νεότερων στελεχών που βρέθηκαν απέναντι στην επιλογή του προέδρου για τη θέση του γραμματέα του κόμματος. Ξεκινώντας από τα λευκά και τα άκυρα η λογική που προβάλλουν όσοι τα επέλεξαν είναι ότι «τον έναν δεν μπορούσαμε να τον ψηφίσουμε γιατί δεν τον ξέραμε καθόλου και τον άλλον γιατί τον ξέραμε πάρα πολύ καλά»!
Σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις τη γραμμή λευκό και άκυρο επέλεξαν οι εκσυγχρονιστές και οι «βενιζελικοί», η αλήθεια, όμως, μάλλον είναι πολύ πιο σύνθετη.
Στη γραμμή του λευκού, του άκυρου και του Γ. Παναγιωτακόπουλου βρέθηκαν και πολλοί «παπανδρεϊκοί», οι οποίοι όμως δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τους όρους με τους οποίους προωθείται η ανανέωση.
«Δεν γίνεται η μόνη διαδικασία να έχει να κάνει με τον ίδιο τον πρόεδρο και το περιβάλλον του», λένε χαρακτηριστικά. Όπως είναι φυσικό την ίδια επιλογή έκαναν και όσοι δυσαρεστήθηκαν από τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου στον σχηματισμό της κυβέρνησης.
Είτε γιατί δεν μπήκαν οι ίδιοι, είτε γιατί δεν μπήκαν οι εκλεκτοί τους, που θα τους άνοιγαν στη συνέχεια τις πόρτες της εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλοί οι οποίοι φοβούνται ότι «ο Γιώργος πάει σε μία απολιτικοποίηση της κυβέρνησης και του κόμματος»! «Αυτά προκαλούν γέλιο, ο Γιώργος έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα», απαντούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Ερωτήματα...
Πέραν των προσώπων, η ατάκα που σχολιάστηκε περισσότερο το Σαββατοκύριακο ήταν η αποστροφή του Γ. Παπανδρέου για την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Θα εφαρμόσουμε τις επόμενες εβδομάδες το πρόγραμμα που είχαμε εξαγγείλει για τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής μας.
Ανεξάρτητα από πιέσεις. Ανεξάρτητα από όποια δυσκολία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι γνωστό ότι ζούμε σε μια Ευρώπη και ένα διεθνές οικονομικό σύστημα, όπου κυριαρχούν ακόμα νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, παρά το μεγάλο κραχ και τις ευθύνες αυτών των πολιτικών δυνάμεων».
Στελέχη με γνώση των διεθνών οικονομικών διαδικασιών σημειώνουν ότι «τα λόγια αυτά θα μεταφερθούν από τις πρεσβείες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ενδέχεται να δυσχεράνουν τις διαπραγματεύσεις για την περίοδο χάριτος». «Μην ξεχνάμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που ζητάμε και οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που μας δίνουν», προσθέτουν, όσοι αναρωτιούνται γιατί ο πρωθυπουργός επιλέγει στη συγκεκριμένη συγκυρία να βάζει απέναντί του τους εταίρους μας.
Η εξήγηση του νέου γραμματέα
«Εγώ δεν ήμουν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου μέχρι τώρα και εξελέγην βουλευτής λιγότερο από ένα μήνα πριν. Άρα, είχα ένα πρόβλημα αναγνωρισιμότητας».
Τη δική του εξήγηση για το αποτέλεσμα έδωσε στον «Flash 96» ο νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Σ. Ξυνίδης: «Εγώ δεν ήμουν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου μέχρι τώρα και εξελέγην βουλευτής λιγότερο από ένα μήνα πριν. Άρα, είχα ένα πρόβλημα αναγνωρισιμότητας».
Στο πλαίσιο αυτό, υπερασπίστηκε την επιλογή του. «Εγώ έχω μια πολύ καλή αναγνωρισιμότητα στα όρια της βορείου Ελλάδος, πολύ περισσότερο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και όσοι βλέπουν την πορεία του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, από το 2004 και μετά, ίσως θα έπρεπε λίγο να παρατηρήσουν τι κρύβεται πίσω από τα νούμερα. Όταν δηλαδή φτάνει το 2007 να έχει 49% η Ξάνθη και 68% το 2009, νομίζω ότι κάποιος θα έπρεπε να δείξει και το ενδιαφέρον γιατί συνέβη» σημείωσε με νόημα.
Με την ευκαιρία εξαπέλυσε και την πρώτη του επίθεση στη ΝΔ με τη νέα του ιδιότητα. Με αφορμή ερώτηση για το αν θα είναι γραμματέας και των «βενιζελικών» και των «παπανδρεϊκών» τόνισε πως «το κόμμα μας αυτή τη στιγμή πέρασε μια εσωκομματική δυσκολία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο -και κάποιοι προσπαθούν κακέκτυπα να τον μιμηθούν τώρα».
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ) του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...
-
Η ΜακΝτοναλντοποίηση της Κοινωνίας του Θανάση Τσακίρη Μακντοναλντοποίηση είναι η διαδικασία με βάση την οποία οι αρχές των εστιατορίων...
-
Ο Αμερικανός κοινωνιολόγος Άλφρεντ Σουτς ξεκινά με βάση το έργο του Βέμπερ για τους «ιδεότυπους» και το επεκτείνει αναθεωρώντας ορ...
No comments:
Post a Comment