Tuesday, October 13, 2009

Tsakthan Daily, 13 October 2009 -- Όταν βαφτίζουν την πολιτική τους ανάγκη «ιστορία»

Tsakthan Daily, 13 October 2009

Όταν βαφτίζουν την πολιτική τους ανάγκη «ιστορία»


Μια φορά κι έναν καιρό, κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, γέροι, νέοι και παιδιά, δίχως τανκς και αεροπλάνα, αλλά μόνο με όλμους και πολυβόλα κι αυτά απαλλοτριωμένα από τους στρατούς των κατακτητών φασιστών και ναζιστών, βγήκαν στα βουνά της Ελλάδας για την τιμή και τη λευτεριά, και πολλοί/ές από αυτούς και για έναν νέο κόσμο, τον σοσιαλιστικό. Κάποιοι ήρθαν πίσω στην Ελλάδα μόνο όταν αυτοί/ές οι ανώνυμοι/ες μαχητές/τριες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ (το ναυτικό τμήμα του ΕΛΑΣ που όλοι το έχουν ξεχάσει) και της ΕΠΟΝ (αλλά και των μικρών νεολαιίστικων ομάδων που είτε έκαναν σαμποτάζ είτε δούλευαν εθελοντικά στην κοινωνική πρόνοια και την λαϊκή αλληλεγγύη) είχαν δώσει και την τελευταία σταγόνα του αίματός τους για την απελευθέρωση της χώρας από τον ναζιστικό ζυγό. Λίγο αργότερα, δουλεύοντας για τους νέους πάτρωνές τους, αυτοί οι κάποιοι, που η μόνη τους συμβολή ήταν να φωτογραφίζονται στην έπαρση της γαλανόλευκης, αιματοκύλησαν ξανά την ελληνική πρωτεύουσα, κατά το Δεκέμβρη της ελπίδας, όταν οι νέες και οι νέοι απαιτούσαν να τους δοθεί η λευτεριά που με τα ίδια τους τα χέρια . Σαν καπρίτσιο της ιστορίας, η σκηνή της έπαρσης επαναλήφθηκε δεκάδες χρόνια μετά από τον εγγονό ενός από τους κάποιους. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί και Δεκεμβριανή συνέχεια της εποχής του παππού. Ας μείνει μόνο στο οικογενειακό κάδρο τους ως στιγματισμένη εικόνα.

Θανάσης Τσακίρηςhttp://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

Υ.Γ. Στο φίλο και συναγωνιστή Δημοσθένη για την εξαιρετική δουλειά του για την «εξέγερση του Δεκεμβρίου 2008».

Γέροι ναυτικοί
Στίχοι: Δημήτρης Μανθόπουλος
Μουσική: Νότης Μαυρουδής
Πρώτη εκτέλεση: Μανώλης Μητσιάς & Παιδική Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας ( Ντουέτο )

Στην ταβέρνα συναγμένοι
μια παρέα ναυτικοί
πίνουν κάτω στο λιμάνι
κοκκινέλι και ρακή
Τα φουγάρα, τσιμινιέρες
βαποριών, βγάζουν καπνούς
κι ανταριάζει κάθε βράδυ
θαλασσόδαρτος κι ο νους.

Πικροθάλασσα είν' ο χρόνος
κι αυτοί γέρινα σκαριά
Θύμησες ξεθωριασμένες
που λευκάζουν στη στεριά.

Και προσμένουν για ν' αράξουν
κάποιο γκρίζο δειλινό
Στο γαλάζιο που αχνοφέγγει
το λιμάνι το στερνό.

Μα, σαν πιούνε παραπάνω
ρότα βάζουνε γι' αλλού
Βλέπουν μπρος τους τη Γοργόνα
την αφέντρα του γιαλού.

Κι αρχινούν πρίμο σεκόντο
τραγουδάκι όλοι μαζί:
"Μεγαλέξανδρος της νιότης
τ' όνειρό μας πάντε ζει".

Τους κοιτώ παιδί μια στάλα
κι η καρδούλα μου σκιρτά
Μούτσος μπαίνω στ' όνειρό τους
και σαλπάρω στ' ανοιχτά!

ΤΑ ΝΕΑ
«ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ» ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗ
Για «εξόφληση γραμματίων» κατηγορούν οι Ανανεωτές τον Τσίπρα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Η ΠΡΩΤΗ ανοιχτή διαφωνία της ηγεσίας της Κουμουνδούρου με την Ανανεωτική Πτέρυγα του κόμματος- μετά την προκήρυξη των εκλογών- αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού.

Αφορμή αποτελεί η πρόθεση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα να μην προτείνει για τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον μέχρι πρότινος διευθυντή του οργάνου και στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας Δημήτρη Χατζησωκράτη. Οι Ανανεωτικοί μιλούν για «δίωξη» και επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος υπέκυψε στους «εκβιασμούς» του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστώσες του οποίου, με κύρια την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, είχαν στραφεί κατά του κ. Χατζησωκράτη και στο παρελθόν κυρίως για τις απόψεις που διατυπώνει γύρω από ευρωπαϊκά θέματα. Τονίζουν δε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάνει εξόφληση γραμματίων στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή συναίνεσε για την εκλογή του στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ανανεωτές θα επιμείνουν στην παραμονή του κ. Χατζησωκράτη στο συγκεκριμένο πόστο, ωστόσο ο κ. Τσίπρας έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του διευθυντή τον επικεφαλής της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Θεωνά, αλλά και ένα στέλεχος του ΣΥΝ. Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας για να ισορροπήσει τα πράγματα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προτίθεται να προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής τον βουλευτή Θανάση Λεβέντη, στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας, ενώ στις δύο θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων θα παραμείνουν οι Φώτης Κουβέλης (Ανανεωτική Πτέρυγα) και Παναγιώτης Λαφαζάνης (Αριστερό Ρεύμα).


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4540798&ct=1




ΕΘΝΟΣ
Υπόσχεση στήριξης, αλλά...
Η Λ.Κατσέλη δεσμεύεται για έμπρακτη ενίσχυση της ναυτιλίας και του ασφαλιστικού της συνολικά, του ρόλου του Πειραιά ειδικότερα, αλλά στο φλέγον θέμα της απεργίας στο ΣΕΜΠΟ και της παράλυσης της εμπορικής δραστηριότητας δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση λύση
12/10/2009
Στη 13η ημέρα της βρίσκεται η απεργιακή κινητοποίηση στον εμπορευματικό σταθμό του Πειραιά και στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και ειδικά της περιοχής του Πειραιά, ζητούν άμεσα λύση από τη νέα υπουργό επισκεπτόμενοι την Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται αρχικά να μην έχει περιθώρια ελιγμών, καθώς η πώληση του ΣΕΜΠΟ στην κινεζική COSCO δεν «ανατρέπεται» και οι εκπρόσωποί της εμφανίζονται απρόθυμοι για επαναδιαπραγμάτευση των όρων της.
Θα στηρίξουμε τη ναυτιλία
Το μεσημέρι της Δευτέρας η κ.Κατσέλη σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η ναυτιλία είναι «αιχμή του δόρατος της διεθνούς μας παρουσίας και της αναπτυξιακής μας δυναμικής» και δεσμεύτηκε να ενταχθεί στο νέο υπουργείο αποτελεσματικά, αυτό να επικεντρωθεί στην στήριξή της, την ανάδειξη του Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.
Παράλληλα, εξήγγειλε την στήριξη της απασχόλησης στα επαγγέλματα του κλάδου για το υπάρχον δυναμικό και την ταυτόχρονη προσέλκυση ικανών νέων στελεχών με τα κατάλληλα κίνητρα και εκπαιδευτικές υποδομές.
Αναζητείται λύση
Η ανακοίνωση ωστόσο δεν πηγαίνει παραπέρα από το αίτημα για διάλογο, όσον αφορά την επίλυση του καυτού θέματος του ΣΕΜΠΟ. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με τους εργαζόμενους, την ΣΕΠ ΑΕ (θυγατρική της COSCO) και τον ΟΛΠ, τα αποτελέσματα των οποίων «θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου» όπως τονίζεται.
Την ίδια ώρα, οι τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων που παραμένουν εγκλωβισμένες τόσο στα κοντέινερ που έχουν εκφορτωθεί όσο και στα πλοία που περιμένουν να παραδόσουν τα εμπορεύματά τους, προκαλούν διπλό πονοκέφαλο στην αγορά.
Αφενός οι έμποροι βλέπουν τα προϊόντα τους να είναι εγκλωβισμένα και σε πολλές περιπτώσεις να καταστρέφονται ή να χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, αφετέρου οι πλοιοκτήτες χάνουν τεράστια κεφάλαια από ναύλα και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, που ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο, χάνει συμβόλαια.
Κάνουν τον... κινέζο
Ηδη την Παρασκευή η Λούκα Κατσέλη συναντήθηκε με εκπροσώπους της COSCO και ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης ΟΛΠ-CΟSCΟ, σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού αλλά και σε ό,τι αφορά κάποια εργασιακά θέματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κινέζοι εμφανίστηκαν αρνητικοί στις προτάσεις της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ
ΚΚΕ: Μεγάλη ευθύνη για την οργάνωση των λαϊκών μαζών
12/10/2009
http://www.imerisia.gr/general.asp?catid=15459&subid=20110&pubid=18313140
Καμία ερμηνεία δεν δόθηκε από την ηγεσία του ΚΚΕ όσον αφορά την πτώση των εκλογικών ποσοστών του κόμματος, αποφεύγοντας κάθε αμφισβήτηση που μπορεί να προκληθεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Με μια πολυσέλιδη ανακοίνωση το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ εκτίμησε ότι «η νέα κυβέρνηση θα διαψεύσει πολύ πιο γρήγορα από κάθε προηγούμενη φορά κάθε ελπίδα και προσδοκία των ανθρώπων του μόχθου, της νεολαίας, των γυναικών» και ότι ήδη εμφανίζονται ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που αναγνωρίζουν ότι ψήφισαν με μισή καρδιά.
«Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές οδηγεί στην εναλλαγή κυβέρνησης και όχι στην αλλαγή πολιτικής υπέρ του εργαζόμενου λαού», επεσήμανε το ΠΓ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι η ευθύνη του κόμματος γίνεται ακόμα πιο μεγάλη για τη συσπείρωση δυνάμεων, την οργάνωση των λαϊκών μαζών, την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων και την αντεπίθεση.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η ΝΔ θα αποτελέσει παράγοντα πίεσης προς την κυβέρνηση για την επιτάχυνση των αντεργατικών και αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, ενώ για τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμά ότι θέτουν εμπόδια στη μαχητική κλιμάκωση της λαϊκής πάλης.
«Συμβάλλουν στην αναμόρφωση του "διπολισμού" που έχει ανάγκη η αστική τάξη, με τη μορφή της Κεντροδεξιάς ή Κεντροαριστεράς, για αποτελεσματική ενσωμάτωση στον ευρωμονόδρομο», τονίζεται στην ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ.


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Με αιφνιδιασμούς συνεχίζεται ο αγώνας διαδοχής στη Ν.Δ.
Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1727419

Με την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κας Ντόρας Μπακογιάννη και την επιμονή των κ.κ. Α. Σαμαρά και Δ. Αβραμόπουλου στην ανάγκη να στηθούν κάλπες, συνεχίζεται ο αγώνας διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία.
Ανακοινώνοντας χθες την υποψηφιότητά της η κα Μπακογιάννη είπε ότι «θα επιδιώξω την εκλογή μου και από το Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, όπως προβλέπει το καταστατικό μας και από τα μέλη του κόμματος, με οποιαδήποτε αδιάβλητη καταστατική διαδικασία».

Παρουσίασε επίσης την πολιτική της πρόταση και υπογράμμισε: «Ήμουν πάντα εδώ, στην πρώτη γραμμή των αγώνων της παράταξής μας», θέλοντας προφανώς έτσι να υπενθυμίσει τις «πρωτοβουλίες» του παρελθόντος των κ.κ. Α. Σαμαρά και Δ. Αβραμόπουλου.
Χθες, συνεδρίασε υπό τον κ. Δ. Σιούφα η Οργανωτική Επιτροπή του Εκτάκτου Συνεδρίου και όπως δήλωσε «ύστερα από εισήγησή μου με εξουσιοδότησε να επικοινωνήσω με τα 4 στελέχη και να εξετάσω μαζί τους την εξεύρεση κοινής λύσης στην κατεύθυνση της συμμετοχής των μελών του Κόμματος στην εκλογή του νέου προέδρου. Κοινής αποδεκτής λύσης από τους ενδιαφερθέντες για την υποψηφιότητα, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας».

Τέλος, με επιστολή της γνώρισε στον κ. Δ. Σιούφα, ότι «Ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει να εκλεγεί και από το Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου όπως προβλέπει το καταστατικό μας και από τα μέλη του κόμματος με οποιαδήποτε αδιάβλητη διαδικασία προκριθεί και είναι σύμφωνη με το καταστατικό», ενώ ο κ. Π. Ψωμιάδης του είπε ότι «θα συμφωνήσει με ό,τι συμφωνηθεί με τους άλλους υποψηφίους».

Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Επιτροπής συναντήθηκε με τους κ.κ. Α. Σαμαρά και Δ. Αβραμόπουλο, οι οποίοι, όταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση, δήλωσαν ότι η πρωτοβουλία του κ. Δ. Σιούφα συνεχίζεται και επανέλαβαν τις θέσεις τους για εκλογή από τη βάση.
Από τη συμπρωτεύουσα σε νέα δήλωση-έκπληξη προχώρησε χθες ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης, ο οποίος κάλεσε τους νεοδημοκράτες να αναζητήσουν τη λύση για την ηγεσία του κόμματός τους σ' έναν «35άρη, που θα προέρχεται από την ΟΝΝΕΔ, θα μπει μπροστάρης και όλοι θα ακολουθήσουμε».

«Θα ήταν άκομψο να μιλήσουμε για τα εσωτερικά της Ν.Δ.», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η πορεία θα δείξει τι γίνεται σε αυτό το κόμμα. Μας ενδιαφέρει η λειτουργία των κομμάτων μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/10/2009_301702
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε σήμερα την επιστολή παραίτησης του από το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου, στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη.
Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής: «Αγαπητέ Δήμαρχε,
Η επιλογή των συμπολιτών μας να με εκλέξουν βουλευτή Α' Αθήνας αλλά και η εκλογή μου στο αξίωμα του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστούν αδύνατο από μέρους μου την εκπλήρωση των καθηκόντων μου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κατόπιν τούτου σας γνωστοποιώ την απόφασή μου να παραιτηθώ από το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και εσάς προσωπικά, καθώς και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την συνεργασία μας τα τρία προηγούμενα έτη. Σας εύχομαι καλή συνέχεια και επιτυχία στο έργο σας»..

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=13/10/2009&id=11443&pageNo=2&direction=1

ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑ: «Ευρύτατης αποδοχής τυγχάνει η νέα κυβέρνηση, καθώς το 83% των πολιτών διάκειται θετικά έναντί της» (ο Κ. Ζούλας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
ΟΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ: «Ενθάρρυνση κάθε πρωτοβουλίας (...) επιδιώξεων και δράσεων που εμπνέονται (...) από το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία (...) και τον αριστερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό (...) η προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων της ευρύτερης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής αριστεράς (...) τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας» (ο Φ. Κουβέλης του ΣΥΡΙΖΑ στα ΝΕΑ).
Ο ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ: «Μόνον το ΚΚΕ, που απεχθάνεται την πρωτοτυπία, φαλτσάρει σταθερά ότι με τη νέα κυβέρνηση (όπως, βεβαίως, και με την πρώην και την επόμενη) "χαμογελούν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες"» (ο Γ. Βότσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
Ο ΓΑΜΠΡΟΣ: «Η αριστερά της γκρίνιας μπορεί να στέκεται χαιρέκακα (...) να διαλαλεί ότι έρχεται το τέλος των προσδοκιών, ότι τίποτε δεν πρόκειται να γίνει, ότι θα ζήσουμε πάλι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αναξιοπιστίας. Να ράβει πένθιμα ρούχα και να χτυπά προκαταβολικά τις καμπάνες για άλλη μια κηδεία ελπίδων» (ο Θ. Καρτερός στην ΑΥΓΗ).
Ο ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ: «Με φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί η ηγεσία του ΚΚΕ να αποφύγει την ερμηνεία της πτώσης του εκλογικών ποσοστών, καθώς και κάθε αμφισβήτηση που μπορεί να προκληθεί στο εσωτερικό του κόμματος» (ο Π. Τσούτσιας στο ΕΘΝΟΣ).
Ο ΚΟΥΡΗΣ: «Δεν τους περνά καν από το μυαλό ότι μπορεί αυτές οι επιλογές να το καθιστούν αν όχι απωθητικό πάντως όχι και τόσο ελκτικό φορέα» (το σχόλιο για το ΚΚΕ στην ΑΥΡΙΑΝΗ).
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΕΙ: «Το πραγματικό πρόβλημα του ΚΚΕ είναι ότι δεν θέλει να του αμφισβητηθεί "η σωστή γραμμή του" που αποτελεί το συνεκτικό στοιχείο της ηγετικής του ομάδας. Ομως στις εκλογές της περασμένης Κυριακής απέτυχαν βασικές στρατηγικές του επιλογές» (το θέμα στην ΑΥΓΗ).
Η ΑΣΒΕΣΤΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ: «Πρώτη φορά η ηγετική ομάδα του κόμματος βρίσκεται αντιμέτωπη με κλίμα αμφισβήτησης το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τους παραδοσιακούς τρόπους» (ο Φ. Παπούλιας στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
ΚΙ Ο ΚΑΗΜΟΣ: «Η διαδοχή στο ΚΚΕ στην παρούσα συγκυρία (...) έχει χαρακτηριστικά μιας φυσιολογικής εξέλιξης, η οποία έχει εκ των πραγμάτων τεθεί εδώ και καιρό» (ο Λ. Σταυρόπουλος στο ΒΗΜΑ).


http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=13/10/2009&id=11443&pageNo=5&direction=1
«Ομοψυχία» μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα...
Είναι τέτοιος ο φόβος τους για τους δρόμους που μπορεί να ανοίξει η πάλη του λαού, όταν αυτός συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, που αποφεύγουν ακόμα και να εκφέρουν λέξεις όπως ΕΑΜ και ΕΛΑΣ, με (μάταιο) στόχο να τις διαγράψουν από τις λαϊκές συνειδήσεις και να φθείρουν το παράδειγμα και το περιεχόμενό τους. Η παραπάνω πρακτική δεν αφορά μόνο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα άλλα κόμματα, που χτες έσπευσαν να πλαισιώσουν με την παρουσία τους τον πρωθυπουργό και το δήμαρχο της Αθήνας, μαζί με άλλους παρατρεχάμενους, μέχρι και εκπροσώπους των ταγμάτων ασφαλείας, στην καθιερωμένη «θεσμική» εκδήλωση για την απελευθέρωση της Αθήνας, στην Ακρόπολη. Το κλίμα ομοψυχίας περίσσεψε, σαν να ήταν οι αστοί και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι στο ίδιο μετερίζι με το λαό όταν οι Γερμανοί πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα και όταν γεννήθηκε και μεγαλούργησε η παλλαϊκή Αντίσταση με βασικό αιμοδότη το ΚΚΕ.

…και η Ιστορία στα μέτρα τους Και αφού αλληλοεπιβεβαίωσαν το κλίμα της συναίνεσης, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν ο καθένας με ανακοινώσεις τους να «ερμηνεύσουν» το μήνυμα της επετείου. Ο μεν πρώτος γράφει την Ιστορία στα μέτρα της δικής του επικίνδυνης προπαγάνδας, καλώντας σε «καθολική αντίληψη των επερχομένων», η έλλειψη της οποίας, μαζί με την επέμβαση τρίτων, «βύθισε τη χώρα σ΄ έναν εσωτερικό πόλεμο, πιο επώδυνο και με περισσότερους νεκρούς». Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, επέλεξε σε ανακοίνωσή του να σχολιάσει ότι η αναφορά του πρωθυπουργού στον παππού του «υπήρξε ατυχής» επειδή «φανερώνει την προσωπική του διάθεση να αυτοπροσδιορίζεται ως ο συνεχιστής της δυναστείας των Παπανδρέου»! Αυτό ήταν που τους πείραξε στην προχτεσινή φιέστα, την οποία νομιμοποίησαν με την παρουσία τους, αλλοιώνοντας το πραγματικό νόημα και το διαχρονικό περιεχόμενο του αγώνα που έδωσαν χιλιάδες πατριώτες, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές. Μετά απ' όλα αυτά, γίνεται διπλά φανερό γιατί η ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ και το ΚΚΕ δεν πήραν μέρος στις φιέστες του Δήμου Αθηναίων και τίμησαν τον ΕΑΜικό αγώνα στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, παρά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚου νομάρχη Γ. Σγουρού να εμποδίσει την εκδήλωση.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...