Tsakthan Daily, 20 October 2009
ΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΒΙΝΣΩΝΑ (Μέρος 1ο)
Αγαπητέ μου,
με την επιστολή μου αυτή, την οποία ελπίζω να έχεις ανοίξει και να τη διαβάζεις σε μια ηλικία κατάλληλη που στην περίπτωσή σου είναι να έχεις περάσει στην εφηβεία, θα ήθελα να σου κάνω γνωστές μερικές σκέψεις μου γύρω από ένα βιβλίο που πιθανόν σε πιο μικρή ηλικία να διάβασες, είτε σε μορφή κόμικς είτε στο πρωτότυπο κείμενο, και το οποίο νομίζω ότι πρέπει να σε αφορά καθ’ όσον ότι έχεις γεννηθεί την ημέρα που ο ήρωάς του ξαναγυρίζει στον «πολιτισμό» και που αφορά κι εμένα που σου γράφω καθ’ όσον ότι εγώ γεννήθηκα την ημέρα που ο ήρωας χάθηκε από τον «πολιτισμό». Θα έχει καταλάβει, βέβαια, ότι πρόκειται για τον ήρωα πολλών παιδιών από πολλές γενιές που έζησαν και δημιούργησαν σ’ αυτόν τον πλανήτη. Ναι αγόρι μου, είναι ο «Ροβινσώνας Κρούσος». Καλά το μάντεψες! Διάβασε λοιπόν το τι έχω να σου πω για το βιβλίο αυτό.
Τι και πώς ;
Πρώτ’ απ’ όλα θα πρέπει να σου πω λίγα πράγματα για το θέμα του Ροβινσώνα Κρούσου. Πρόκειται για ένα βιβλίο που έγραψε ο Άγγλος συγγραφέας Ντανιέλ Ντεφόου πριν από 423 χρόνια και για το οποίο πληρώθηκε καλά από τα συγγραφικά δικαιώματα στο βαθμό που έγινε κάτι σαν «μπεστ σέλλερ» της εποχής του. Κι έγινε μεγάλη εκδοτική επιτυχία γιατί μέσα από τις γραμμές του βιβλίου μπορούμε να ιχνογραφήσουμε την εικόνα της κοινωνικής πραγματικότητας της εποχής εκείνης, να ιχνηλατήσουμε τα μονοπάτια των ιδεών που κυκλοφορούσαν την εποχή εκείνη και να κατανοήσουμε τις αντιλήψεις των «μέσων ανθρώπων» της εποχής εκείνης για πάρα πολλά πράγματα που συνέβαιναν γύρω τους. Βέβαια όλα αυτά με έναν έμμεσο τρόπο. Πρόκειται για μια μυθοπλαστική αφήγηση της οποίας η διαφορά από την ιστορική αφήγηση συνίσταται στο ότι το χαρακτηριστικό της στοιχείο είναι η ύπαρξη της πλοκής που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί. Το ζήτημα είναι ο τρόπος αναφορικότητας των δύο μορφών αφηγήσεων, δηλαδή οι δύο διαφορετικοί τρόποι για να αναφερθεί κανείς στον κόσμο της πράξης. Η αφηγηματική πλοκή του μυθιστορήματος έχει αρχή, μέση και τέλος. Περιγράφει μιαν ακολουθία πράξεων και εμπειριών κάποιων χαρακτήρων που είτε τους έχει πλάσει με τη φαντασία του εξ ολοκλήρου ο συγγραφέας είτε έχουν σχέση με την πραγματικότητα την οποία όμως ο μυθιστορηματικός συγγραφέας βλέπει με άλλο μάτι σε σχέση με τον ιστορικό αφηγητή. Εκείνο που ενδιαφέρει το συγγραφέα πρωτίστως είναι να κινήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη με το να προσπαθεί να αναλύσει και να περιγράψει τη δυναμική σχέση ανάμεσα στους χαρακτήρες και την αλληλεπίδρασή τους. Οι χαρακτήρες δεν γεννιόνται και δεν ζουν μέσα σε χωρικό και ιστορικό κενό. Επάνω τους ασκούνται πιέσεις που προέρχονται από το κοινωνικό - ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο τους θέτει ο συγγραφέας να κινούνται και αυτό σημαίνει ότι και ο συγγραφέας δεν είναι άμοιρος ευθυνών στο βαθμό που το έργο του εμπεριέχει και αντανακλά τις ιδέες και αντιλήψεις της δικής του εποχής. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο συγγραφέας του έργου όσο και εγώ που στο ερμηνεύω κατά κάποιο τρόπο είμαστε επηρεασμένοι από το «κλίμα» της εποχής μας. Αυτός γράφει σε μια εποχή κατά την οποία στη γενέτειρά του υπήρχε μια γενικότερη κοινωνική αναταραχή και αλλαγές που ευνοούσαν τα ταξίδια φυγής από τη συγκεκριμένη πραγματικότητα κι εγώ γράφω επίσης σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών που επιφέρουν με τη σειρά του τρομερές κοινωνικές ανακατατάξεις που έχουν αφήσει πάνω στη σκέψη μου τα σημάδια της.
Κάπου στοχεύουμε και οι δύο. Ο συγγραφέας στοχεύει στο να ολοκληρώσει μέσω της πλοκής την ιστορία του και να σε αφήσει να βγάλεις τα συμπεράσματά σου. Εγώ στοχεύω στο να σε βοηθήσω να βγάλεις αυτά τα συμπεράσματα. Ο συγγραφέας αυξάνει σελίδα με τη σελίδα την αγωνία σου για να σε φτάσει σε ένα τέλος αποδεκτό από σένα. «Κοιτάζοντας προς τα πίσω, από την κατάληξη προς τα επεισόδια που οδήγησαν σ’ αυτήν, πρέπει να είμαστε ικανοί να πούμε πως αυτό το τέλος απαίτησε εκείνα τα επεισόδια και εκείνη την αλυσίδα δράσης» .
Συνεχίζεται…
Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com
Όταν χαράζει
Μουσική, Στίχοι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Τραγούδι: Γιάννης Αγγελάκας
Όταν χαράζει, ο πρώτος στεναγμός
βγαίνει απ' τα πιο σφιγμένα χείλη.
Σαν πεταλούδα στην κάμαρη πετά
ψάχνοντας άνοιγμα να φύγει.
Αν είσαι μόνος, αν είσαι αδύναμος
η χαραυγή θα σε ξεκάνει.
Έχει το μύρο, έχει τη σιγαλιά,
έχει τον ήλιο τον αλάνη.
Καινούρια μέρα, καινούριος στεναγμός
στις εκβολές του θα προσφέρει
όσα χαθήκαν, όσα ξεχάστηκαν
κι όσα γι' αυτά κανείς δεν ξέρει.
Πίσω απ' τους λόφους, πίσω απ' τα βλέφαρα
υπάρχει τόπος και για σένα.
Χωρίς Βαστίλη, χωρίς ανάθεμα,
χωρίς τα χείλη τα σφιγμένα
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις στο α΄ εξάμηνο του 2010
http://www.imerisia.gr/general.asp?catid=12336&subid=20110&pubid=18985151
«Η αρχική μας επιλογή είναι να εξοικονομήσει το ασφαλιστικό σύστημα χρήματα από τα χρήματά του, αν αυτό το επιτύχει τότε θα μπορούμε να πούμε ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν και πότε» δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος.
20/10/2009
Του Γιώργου Γάτου
Με... αυτοχρηματοδότηση -που θα γίνει μέσα από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, την περιστολή της σπατάλης στις δαπάνες υγείας και τη «θωράκιση», με νέο νόμο, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των «ευέλικτα» απασχολουμένων -θα επιχειρήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης να αντιμετωπίσει τα οικονομικά αδιέξοδα των ασφαλιστικών Ταμείων που επιτείνονται από τη μείωση των εσόδων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της επέκτασης των άτυπων μορφών εργασίας.
Τις προτεραιότητες αυτές έθεσε χθες, εξειδικεύοντας τις προγραμματικές εξαγγελίες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος. Ο ίδιος προανήγγειλε τη συγκρότηση δύο επιτροπών κοινωνικού διαλόγου και τη ψήφιση, έως το καλοκαίρι, δύο νέων νόμων:
Ο πρώτος, στο πρώτο 6μηνο του 2010, θα προβλέπει την επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με άτυπες μορφές εργασίας (μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, εκ περιτροπής εργασία ή ενοικίαση μέσω γραφείων) στην προοπτική να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα και περισσότερες εγγυήσεις και
Ο δεύτερος, που θα ψηφιστεί στο πρώτο 3μηνο του 2010, για την απονομή των συντάξεων μέσα σε 3 μήνες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και τη θεραπεία των αδικιών της διαδοχικής ασφάλισης.
Ελλείμματα
«Η αρχική μας επιλογή είναι να εξοικονομήσει το ασφαλιστικό σύστημα χρήματα από τα χρήματά του, αν αυτό το επιτύχει τότε θα μπορούμε να πούμε ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν και πότε» δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος υπογραμμίζοντας ότι «οι προεκλογικές εξαγγελίες ισχύουν στο ακέραιο, αλλά, τα χρονοδιάγραμμα θα εξειδικευτεί αργότερα ανάλογα με την εφαρμογή των κρίσιμων στόχων που τίθενται».
«Μη ζητάτε χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά την κατάργηση των παρεμβάσεων του νόμου Πετραλιά για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων», τόνισε ο υπουργός επικαλούμενος τη «δύσκολη συγκυρία» και τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης τα έσοδα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ υποχωρούν, σε σύγκριση με το ’08, κατά 12% (-1,4 έως 1,5 δισ. ευρώ) και κατά 10% (-300 εκατ. ευρώ) αντίστοιχα ενώ χρειάζονται πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για να καταβάλουν τις συντάξεις και τα δώρα στους συνταξιούχους.
Η κρίση εσόδων στο ΙΚΑ έχει, μάλιστα, επηρεάσει και τα οικονομικά του ΟΑΕΔ ο οποίος χρειάζεται 450 εκατ. ευρώ για να καταβάλει τα επιδόματα ανεργίας και το δώρο. Όπως άφησε να διαφανεί ο Α. Λοβέρδος, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι ρυθμίσεις του νόμου Πετραλιά για τις ενοποιήσεις των Ταμείων, την αύξηση της ποινής για την πρόωρη συνταξιοδότηση (στο 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου ηλικίας), την παρακράτηση του 10% των κοινωνικών πόρων (και του αγγελιόσημου).
Ταυτόχρονα άγνωστο είναι τι θα γίνει και πότε σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα στο 55ο έτος (από την 1/1/09 έχει αυξηθεί το όριο κατά 1 έτος για όσες είχαν προσληφθεί από την 1/1/93, την 1/1/2010 θα αρχίσει να αυξάνεται το όριο για όσες ασφαλίστηκαν νωρίτερα ενώ από το 2013 προβλέπονται αυξήσεις στα ειδικά ταμεία).
Πρόσκληση στην ΑΔΕΔΥ
Διάλογο για τα συνταξιοδοτικά, το οικονομικό αδιέξοδο του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και τις εργασιακές σχέσεις ζήτησαν οι Α. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης από την ΑΔΕΔΥ.
«Δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης η αύξηση των ορίων και η μείωση των συντάξεων» είπε ο υφυπουργός παραπέμποντας τη «λύση» για το θέμα του ΔΕΚ (και τη ζητούμενη εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών με τα όρια των ανδρών) στο κατ’ εξοχήν αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.
«Μαύρη τρύπα» σε ΙΚΑ - ΟΑΕΕ
Τα έσοδα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ υποχωρούν, σε σύγκριση με το ’08, κατά 12% (-1,4 έως 1,5 δισ. ευρώ) και κατά 10% (-300 εκατ. ευρώ) αντίστοιχα ενώ χρειάζονται πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για να καταβάλουν τις συντάξεις και τα δώρα στους συνταξιούχους.
Η κρίση εσόδων στο ΙΚΑ έχει, μάλιστα, επηρεάσει και τα οικονομικά του ΟΑΕΔ ο οποίος χρειάζεται 450 εκατ. ευρώ για να καταβάλλει τα επιδόματα ανεργίας και το δώρο.
TA NEA
Ο Κύρκος τους φέρνει πιο κοντά
Θετικά σχόλια από την κυβέρνηση για την πρότασή του - ΣΥΡΙΖΑ: «Σεβαστές οι απόψεις του»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009
Ένα βήμα πιο κοντά έφεραν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το άρθρο του Λεωνίδα Κύρκου στα «ΝΕΑ» και η παρότρυνσή του για στήριξη της πλειοψηφίας του 44% προκάλεσε θετικά σχόλια σε κυβερνητικούς κύκλους.
Την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου, αν και πήρε διακριτικές αποστάσεις από τον ιστορικό ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς, απέφυγε να αποδοκιμάσει το περιεχόμενο του άρθρου του κ. Κύρκου και περιορίστηκε στο να επαναλάβει ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.
Αυτή ακριβώς η ομιλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε θετική αίσθηση στην κυβέρνηση δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας δεν προϊδέασε για σκληρή και τυφλή αντιπολίτευση- κάτι που αντιθέτως κατέστησε σαφές το ΚΚΕ-, αντιθέτως δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα επικροτεί τις θετικές πρωτοβουλίες, θα ασκεί αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και παράλληλα θα καταθέτει και δικές του προτάσεις καλώντας την πλειοψηφία να τις στηρίξει. Είναι ενδεικτικό πως ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή στάθηκε ιδιαιτέρως στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Επισημαίνω την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για άσκηση προγραμματικής αντιπολίτευσης και υπενθυμίζω την πάγια θέση μας για προγραμματικές συγκλίσεις».
Αριστερή αντιπολίτευση
Μία ημέρα μετά το άρθρο του κ. Κύρκου στα «ΝΕΑ», και η διαπίστωσή του πως η κυβέρνηση κάνει φιλότιμες προσπάθειες να δείξει πως πήρε το μήνυμα των εκλογών και προχωρά με προσεκτικά βήματα εφαρμόζοντας σταδιακά το προεκλογικό της πρόγραμμα έτυχε θερμής υποδοχής από κυβερνητικά στελέχη που τόνιζαν πως «οι επισημάνσεις Κύρκου κινούνται σε θετική και ελπιδοφόρα κατεύθυνση» και προσέθεταν πως «θα τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο προς το καλό της συνεργασίας». Στον ΣΥΡΙΖΑ δε τόνιζαν ανεπισήμως πως «είναι γνωστές οι απόψεις του Λεωνίδα Κύρκου και με σεβασμό τις ακούμε», με την παρατήρηση πως ασκούμε αριστερή αντιπολίτευση με κινηματικές παρεμβάσεις. «Έσπαγε τις συμβάσεις»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου μιλώντας στο Κανάλι 1 του Πειραιά σχολίασε πως «ο Λεωνίδας Κύρκος πάντα έσπαγε τις συμβάσεις» και πρόσθεσε πως «διατηρεί τη δυνατότητα να σπάει τους συμβολισμούς και να αναγνωρίζει πραγματικότητες που είναι βιωματικές για τον ελληνικό λαό». Επίσης ο Κώστας Σκανδαλίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, δήλωσε στα «ΝΕΑ»: Πιστεύω περισσότερο από πριν στην αναγκαιότητα της στρατηγικής και προγραμματικής σύγκλισης των δυνάμεών μας με τις δυνάμεις της ανανεωτικής Αριστεράς και της Οικολογίας. Ως εκ τούτου ταυτίζομαι με την άποψη που διατύπωσε ο Λ. Κύρκος. Σημειώνω ότι ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή άνοιξε ένα παράθυρο ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για προγραμματική αντιπολίτευση με την ευχή να γίνει η σύγκλιση». Ακόμη η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Βάσω Παπανδρέου δήλωσε για το άρθρο του κ. Κύρκου: «Ο λόγος του Λεωνίδα Κύρκου, μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας του αριστερού κινήματος, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί συνδέεται από μία μακρά και σωστή αγωνιστική πορεία για μια πιο ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία». «Το μπαλάκι στο τερέν τους»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αφού παρατήρησε ότι το κόμμα του δεν θα διστάσει να στηρίξει όποιο θετικό μέτρο και να είναι αντίθετος και επικριτικός σε αρνητικές επιλογές, είπε στον City για το άρθρο του Λ. Κύρκου: «Κρατώ δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση ακόμη και από ανθρώπους που δεν την ψήφισαν και το δεύτερο ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να περιορίζεται σε κριτική, αλλά να καταθέτει και προτάσεις». Καταλήγοντας σχολίασε πως «το μπαλάκι για το προς τα πού επιθυμεί συγκλίσεις η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι στο δικό τους τερέν και θα κριθούν εκ του αποτελέσματος».
ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΣΤΑΣΗ
Γ. Παπανδρέου: «Επισημαίνω την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για άσκηση προγραμματικής αντιπολίτευσης και υπενθυμίζω τη θέση μας για προγραμματικές συγκλίσεις»
Συνάντηση με Ραγκούση για τον εκλογικό νόμο
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ μιας ώρας σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα είχαν χθες οι Λεωνίδας Κύρκος και Γιάννης Ραγκούσης στο σπίτι του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς. Η συνάντησή τους έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο υπουργός των Εσωτερικών να ενημερώσει διακεκριμένες πολιτικές προσωπικότητες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στην συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και το θέμα της αναδιάρθρωσης του κράτους. Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε στον Λ. Κύρκο ότι το επόμενο διάστημα θα συγκροτηθούν επιτροπές οι οποίες θα μελετήσουν το γερμανικό σύστημα προκειμένου να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα και θα καταθέσουν προτάσεις για την αναδιοργάνωση του κράτους.
Θα ακολουθήσουν ενημερωτικές συναντήσεις του υπουργού με τους Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και Αναστάση Πεπονή, ενώ προηγήθηκε συνάντησή του με τον Κώστα Σημίτη.
Αλλαγές ρόλων ετοιμάζει ο Τσίπρας
ΑΛΛΑΓΕΣ ρόλων και αρμοδιοτήτων σχεδιάζει για την Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου θα εισηγηθεί διεύρυνσή του κατά δύο ή τέσσερα μέλη τα οποία θα εκλεγούν έπειτα από ψηφοφορία και παράλληλα θα καταθέσει τις προτάσεις του για τις νέες αρμοδιότητες των μελών. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ανακοινώσει το νέο όνομα του εκπροσώπου του ΣΥΝ στη διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- ακούγεται το όνομα του Γ. Μπαλάφα- χωρίς να αποκλείεται και αλλαγή του εκπροσώπου Τύπου της Κουμουνδούρου, αφού ο Ανδρέας Καρίτζης έχει γνωστοποιήσει ότι επιθυμεί να αναλάβει άλλα καθήκοντα. Σ΄ αυτήν την περίπτωση τη θέση του θα καταλάβει ο Πάνος Σκουρλέτης.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4541952&ct=1
[ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ ]
Οι άλλες εκλογές
Συγκρίσεις και διδάγματα από τον κόσμο εκτός Ελλάδoς
Του Κώστα Μποτόπουλου www.botopoulos.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009
Είναι λογικό οι πρόσφατες εκλογές στη χώρα μας να μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, πόσω μάλλον όταν υπόσχονταν να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό και σε αυτό, με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο, οδήγησαν. Την ίδια περίοδο είχαμε αναμετρήσεις και σε μια σειρά από άλλες χώρες, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα και ιδιοτυπίες. Επειδή πιστεύω ότι ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά που οφείλει να αποτινάξει από πάνω της η νέα κυβέρνηση είναι ο ομφαλοσκοπικός επαρχιωτισμός μας, δεν θα ήταν ίσως άχρηστο να θυμηθούμε και να συγκρίνουμε.
Περιέργως, οι εκλογές με τις μεγαλύτερες ομοιότητες με τις δικές μας ήταν οι πιο μακρινές, χρονικά και γεωγραφικά. Στις 30 Αυγούστου η Ιαπωνία γύρισε σελίδα, έβαλε τέλος σε 55 χρόνια αδιάλειπτης εξουσίας της Κεντροδεξιάς κι έδωσε τη δυνατότητα στο Δημοκρατικό Κόμμα (με 308 έδρες στις 480 και με περιορισμό τού ώς τώρα κυβερνώντος κόμματος από 300 σε 119) να κάνει πράξη την πλήρη ανατροπή φιλοσοφίας και πολιτικής που επαγγελλόταν. Η ιαπωνική αλλαγή θυμίζει πιο πολύ το 1981 από την αντίστοιχη ελληνική- κυρίως γιατί η εξουσία πρωτοκατακτιέται από την Κεντροαριστερά και τις προσδοκίες δεν τις σκιάζει καμία εμπειρία του παρελθόντος. Και στην Ιαπωνία όμως, εποχής και κρίσεως ένεκα, η μεγάλη νίκη δεν γέννησε ενθουσιασμό. Κι εκεί το μεγάλο στοίχημα είναι ο μετασχηματισμός της ακραίας αποδοκιμασίας μιας κυβέρνησης ανίκανης να κυβερνήσει, βουτηγμένης στην αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, σε ενεργό συμμετοχή σε μια άλλης λογικής κυβερνητική πορεία, με έναν νέο αρχηγό προερχόμενο από παλιά πολιτική οικογένεια (ο παππούς και ο πατέρας του νέου Ιάπωνα πρωθυπουργού διετέλεσαν υψηλοί αξιωματούχοι). Κι εκεί η νέα ηγετική ομάδα νίκησε προσπαθώντας να δημιουργήσει ελπίδα, μιλώντας, για πρώτη φορά με τέτοιο τρόπο, για κοινωνικό κράτος και για ποιότητα ζωής. Κι εκεί, όπως και στην Ελλάδα, ο μετασχηματισμός περνάει πρώτα από σύμβολα, αλλά οφείλει να μη σταματήσει εκεί.
Μία ακριβώς εβδομάδα πριν από τις δικές μας, είχαμε εκλογές στη Γερμανία και την Πορτογαλία. Και στις δύο κέρδισαν οι απερχόμενες κυβερνήσεις, επιβεβαιώνοντας, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, τον χρυσό «κανόνα του 2». Ο τρόπος και τα όπλα βέβαια της δεύτερης νίκης ήταν διαφορετικά, με μια ωστόσο κρίσιμη, και με τα καθ΄ ημάς, ομοιότητα: τον προσωπικό τόνο του αρχηγού. Η Άνγκελα Μέρκελ, που δεν σάρωσε και που θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με πολύ πιο ορμητικούς και νεοφιλελεύθερους συμμάχους, τελειοποίησε την τακτική και την εικόνα της ήπιας συναίνεσης, έκανε την ήρεμη δύναμη συνώνυμη της ακινησίας, δεν είπε τίποτα στην προσπάθεια να μη στενοχωρήσει κανέναν. Κατέστη αναπότρεπτη, αλλά στην άσκηση της εξουσίας τέτοια εκλογικά ατού γίνονται γρήγορα βαρίδια. Ο Ζοζέ Σόκρατες εκμεταλλεύθηκε στην εντέλεια το λάθος των αντιπάλων του να νομίζουν πως θα πέσει μόνος του κι επιβίωσε μάλλον άνετα, παρά τις «δεξιές» μεταρρυθμίσεις του, τη μάλλον αλαζονική εικόνα του και τα αρκετά σκάνδαλα της κυβέρνησής του. Ψάχνει τώρα, χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, μιαν άλλη πνοή, που είναι πιθανό να του αμφισβητήσουν, περισσότερο από την προβληματική δεξιά αντιπολίτευση, οι ενδυναμωμένοι λαϊκιστές, το μπλοκ της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και μια κοινωνία ολοένα και πιο αυστηρή.
Μεγάλης, τέλος, σημασίας για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη είχαν τα δύο πρόσφατα «ναι» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον Μπαρόζο και της Ιρλανδίας στη Συνθήκη της Λισαβώνας. Ασφαλώς λιγότερο ένδοξα από τις εκλογικές νίκες σε εθνικό επίπεδο, σηματοδοτούν ωστόσο μια διάθεση κίνησης προς τα μπροστά, στην οποία οι νεοεκλεγμένες κυβερνήσεις (πιέζοντας τον Μπαρόζο και ανοίγοντας τη Συνθήκη) έχουν κάθε λόγο να συμμετάσχουν ενεργά. Για το ΠΑΣΟΚ, και η Ευρώπη και η συμμετοχή και η διάπλαση ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης είναι προνομιακά πεδία. Επιτέλους οι δυσκολίες, αλλά και οι δυνατότητες δράσης, αρχίζουν.
ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Για το ΠΑΣΟΚ, και η Ευρώπη και η συμμετοχή και η διάπλαση ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης είναι προνομιακά πεδία. Επιτέλους, οι δυσκολίες, αλλά και οι δυνατότητες δράσης, αρχίζουν
Ο Κώστας Μποτόπουλος είναι συνταγματολόγος, μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ
ΕΘΝΟΣ
Οχι κριτική στο ΚΚΕ «απ' έξω»
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=7192819#
Η Λιάνα Κανέλλη υποβάθμισε τις απώλειες του Περισσού στις τελευταίες εκλογές και έριξε τα βέλη της σε όσους «εκτός ΚΚΕ» κάνουν αναλύσεις και μιλούν περί απογοήτευσης από την εικόνα της Αριστεράς. Βολές και κατά Πάγκαλου
19/10/2009
Η Λιάνα Κανέλλη υποβάθμισε τις απώλειες του Περισσού στις τελευταίες εκλογές και έριξε τα βέλη της σε όσους «εκτός ΚΚΕ» κάνουν αναλύσεις και μιλούν περί απογοήτευσης από την εικόνα της Αριστεράς.
Tο ΚΚΕ έχασε 0,6% ή «60κάτι» χιλιάδες ψήφου, και φυσικά δεν καταστράφηκε, εκτίμησε η Λιάνα Κανέλλη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή Κοινωνία Ωρα MEGA.
Η ίδια επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος ότι δεν εξαρτάται από τα ποσοστά του στη Βουλή.
Ωστόσο φάνηκε να θεωρεί ανυπέρβλητα εκλογικά τα εμπόδια που θέτει ο δικομματισμός στην άνοδο των ποσοστών του ΚΚΕ. «Ελα εσύ να πείσεις λαό συνηθισμένο στο δικομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις», απάντησε σε σχόλιο δημοσιογράφου.
Αυτοί που κάνουν αναφορά σε «απογοήτευση» που τα κόμματα της Αριστεράς δεν κέρδισαν αρκετά από την κρίση και τη φθορά του δικομματισμού, είναι άνθρωποι εκτός Αριστεράς που δεν ψήφισαν Αριστερά, σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ. «Μπορούμε να συζητήσουμε επί της δημοσιευμένης ανάλυσης του ΚΚΕ, αντί για αυτών που είναι εκτός ΚΚΕ», προσέθεσε.
Από τις βολές της δεν ξέφυγε ο Θ.Πάγκαλος (που έχει εδώ και μήνες «ανοιχτό μέτωπο» με τον Περισσό), τον οποίο η κ.Κανέλλη χαρακτήρισε «μεγάλο τραγουδιστή» που κάποτε έλεγε ότι «εάν ο Γ.Παπανδρέου γίνει πρωθυπουργός εγώ θα φύγω από το ΠΑΣΟΚ», κατά την ίδια, ενώ πλέον είναι αντιπρόεδρος στην κυβέρνησή του.
Ο Θ.Πάγκαλος σε τηλεφωνική παρέμβασή του, έσπευσε να απαντήσει στις αιτιάσεις της κ.Κανέλλη ότι υπήρξε «παρατηρητής» κατά την περίοδο που συμμετείχε στο ΚΚΕ την προδικτατορική περίοδο.
Οργανώθηκα το 1956 στην παράνομη ΕΠΟΝ, σε ηλικία 18 ετών, και μέχρι το 1968 συμμετείχα σε όλες τις «παράνομες» δραστηριότητες. Ακολούθησε η 12η πλατειά ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ, δηλαδή με τη συμμετοχή επιπλέον μελών πέρα από τα εκλεγμένα σε συνέδρια, τα οποία δεν έχουν ρόλο παρατηρητή, αφού ψηφίζουν. Και εψήφισα κι εγώ», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η αποχώρησή του με τη διάσπαση του ΚΚΕ φυσικά δεν έγινε γνωρίζοντας ότι χρόνια αργότερα θα ιδρυόταν το ΠΑΣΟΚ...
CITY PRESS
Υπονομευμένη παράταξη
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=70256
Γιώργος Κύρτσος
19-10-2009
Σε κατάσταση ιδεολογικής και πολιτικής αποσύνθεσης κινδυνεύει να περιέλθει η ΝΔ. Η εμφάνιση του κ. Καραμανλή στη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου έδειξε πόσο μεγάλο θα είναι το πολιτικό κόστος της προεκλογικής στρατηγικής της ΝΔ.
Με την απόφαση Καραμανλή υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών στις 4 Οκτωβρίου και την ανάπτυξη μιας επιχειρηματολογίας του τύπου «ψηφίστε μας ξανά γιατί δεν διαχειριστήκαμε σωστά τη δεύτερη τετραετία και βρισκόμαστε σε δημοσιονομικό και οικονομικό αδιέξοδο», υπονομεύτηκαν η κυβερνητική αξιοπιστία και η προοπτική της ΝΔ.
Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε στη Βουλή σαν εκπρόσωπος μιας ιδεολογικά και πολιτικά αποδυναμωμένης παράταξης, που είναι καταδικασμένη να στηρίξει το κυβερνητικό έργο.
Προβληματική η μάχη για την ηγεσία
Το πολιτικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει οι επιλογές του κ. Καραμανλή κάνει εξαιρετικά προβληματική τη μάχη για την ηγεσία της ΝΔ.
Υπάρχει μια αίσθηση στον κόσμο της Κεντροδεξιάς ότι το παιχνίδι είναι στημένο μεταξύ των δύο πολιτικών οικογενειών που κυριαρχούν στο χώρο. Η ιδεολογική και πολιτική φτώχεια των διεκδικητών της ηγεσίας είναι τέτοια, ώστε δίνουν προτεραιότητα στη συνεννόηση με τα απομεινάρια του καραμανλικού συστήματος προκειμένου να διευκολυνθούν στις επιδιώξεις τους.
Θαυμάσιος είναι κατά την άποψή τους ο κ. Καραμανλής, που δεν συντόνισε σωστά το κυβερνητικό έργο και οδήγησε τη ΝΔ σε ταπεινωτική ήττα. Θαυμάσιος ο κ. Καραμανλής, που δεν βλέπει την ώρα να εγκαταλείψει την ηγεσία και δεσμεύει, από την ώρα της πολιτικής του εξόδου, τη ΝΔ σε μια αδιέξοδη αντιπολιτευτική στρατηγική. Η ΝΔ ξεκινά την αντιπολιτευτική της περίοδο σε συνθήκες πολιτικής σύγχυσης.
Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών της κοινής γνώμης, λείπει η ηγετική προσωπικότητα που θα ενώσει τις ομάδες παραγόντων και τα ιδεολογικά, πολιτικά ρεύματα που συνθέτουν την ελληνική Κεντροδεξιά. Το εντυπωσιακό προβάδισμα της κ. Μπακογιάννη στους κομματικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες μετατρέπεται σε απλό προβάδισμα μεταξύ των μελών και των φίλων της ΝΔ. Το χειρότερο είναι ότι η κ. Μπακογιάννη, όπως και άλλοι υποψήφιοι, προκαλούν ισχυρές αντισυσπειρώσεις στην κοινωνική και εκλογική βάση της ΝΔ.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Συνάντηση Τσίπρα με απολυμένους της Ολυμπιακής
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/10/2009_303133
Με επιτροπή απολυμένων συμβασιούχων της Ολυμπιακής, θα συναντηθεί το μεσημέρι ο κ. Αλ.Τσίπρας.
Συγκέντρωση-πολιτική εξόρμηση διοργανώνει σήμερα το παμπειραϊκό συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα να ακυρωθεί η σύμβαση εκχώρησης του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO και να παραμείνει το λιμάνι υπό δημόσιο έλεγχο.
Συνάντηση Γ. Ραγκούση με Λ. Κύρκο
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_19/10/2009_303109
Συνάντηση σε εγκάρδιο κλίμα είχε απόψε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκο. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για όλα τα θέματα του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε ουσιαστική και χρήσιμη τη συνάντηση με τον κ. Κύρκο.
Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση του κ. Ραγκούση με πολιτικές προσωπικότητες του τόπου, καθώς είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη
Tuesday, October 20, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ) του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...
-
Η ΜακΝτοναλντοποίηση της Κοινωνίας του Θανάση Τσακίρη Μακντοναλντοποίηση είναι η διαδικασία με βάση την οποία οι αρχές των εστιατορίων...
-
Ο Αμερικανός κοινωνιολόγος Άλφρεντ Σουτς ξεκινά με βάση το έργο του Βέμπερ για τους «ιδεότυπους» και το επεκτείνει αναθεωρώντας ορ...
No comments:
Post a Comment