Thursday, November 08, 2018

Θετική Φωνή - Newsletter Οκτωβρίου 2018

Να προσέχουμε ο ένας τον άλλο  
Το "Red Umbrella Athens" δημιούργησε μία νέα πολύγλωσση καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τις υπηρεσίες υποστήριξης και πρόληψης που παρέχει.

Στο ίδιο πλαίσιο, στο κέντρο της Αθήνας έχουν τοποθετηθεί μικρές αφίσες με το σύνθημα "Να προσέχουμε ο ένας τον άλλο" και "Να προσέχουμε η μία την άλλη". Σε μία μικρή φράση συμπυκνώνεται όλη η φιλοσοφία της λειτουργίας του "Red Umbrella Athens" και του μηνύματος που επιχειρεί να επικοινωνήσει στην κοινότητα των εργαζόμενων στο σεξ και ευρύτερα στην κοινωνία, ότι η βάση της ενδυνάμωσης και της προόδου κάθε ανθρώπου είναι η κοινωνική αλληλεγγύη.
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας  
Η "Θετική Φωνή" ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο εκπαιδεύσεων κρατουμένων για θέματα σεξουαλικής υγείας στις γυναικείες φυλακές Θήβας και στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατούμενων Ελεώνα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, δημιουργούνται ολιγομελείς ομάδες κρατουμένων που παρακολουθούν εθελοντικά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εβδομαδιαίων συναντήσεων, με σκοπό να μεταλαμπαδεύσουν στη συνέχεια τη γνώση στους υπόλοιπους κρατούμενους, μέσα από την καθημερινή συμβίωση και επικοινωνία. Το ίδιο πρόγραμμα συνεχίζει να υλοποιείται στις φυλακές Χαλκίδας και στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού "Άγιος Παύλος". 
Η εθελόντρια του μήνα!

Ιωάννα Στεργιοπούλου 

Αγαπημένη φράση:
Αν δεν μπορείς να γίνεις αναντικατάστατη, καθώς ουδεμία αναντικατάστατη ως ο παλιός μύθος αναφέρει, φρόντισε να μείνεις αξέχαστη.

Ευχαριστούμε την Ιωάννα για τη συνέπεια και τη συμμετοχή της στη γραμματειακή υποστήριξη των "Checkpoint"  καθώς και στην εργασία στο δρόμο.
Εργασία στο δρόμο - Στοιχεία Οκτωβρίου
Συνολικά τον Οκτώβριο μοιράσαμε 32.714 δωρεάν προφυλακτικά, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

Αναλυτικά, στην Αθήνα μοιράσαμε 10.852 προφυλακτικά σε εργαζόμενους/ες στο σεξ στις περιοχές της Ομόνοιας, της Πατησίων, της Συγγρού και της λεωφόρου Αθηνών, 1.244 προφυλακτικά σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες στο Πεδίο του Άρεως, στην Ομόνοια, στο Μεταξουργείο, στο Γκάζι, στο Μοναστηράκι και στο Ζάππειο. Επίσης διανείμαμε 19.008 προφυλακτικά σε επιχειρήσεις που απευθύνονται σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και σε εργαζόμενους στο σεξ.


Στη Θεσσαλονίκη μοιράσαμε 740 προφυλακτικά σε γυναίκες εργαζόμενες στο σεξ στην οδό Γιαννιτσών και 230 σε άνδρες εργαζόμενους  στο σεξ , 670 σε τρανς άτομα και 594 προφυλακτικά σε χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών.
Στη δομή "Red Umbrella Athens" παρείχαμε τον Οκτώβριο υπηρεσίες ενδυνάμωσης και υποστήριξης σε 119 γυναίκες και 39 άνδρες εργαζόμενους στο σεξ. Συνολικά 40 άτομα έκαναν εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδες Β και C. Διανείμαμε 2731 δωρεάν προφυλακτικά και 7 πακέτα ασφαλέστερης χρήσης για τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Τέλος, κάναμε συνολικά 6 παραπομπές σε άλλους φορείς και σε γιατρούς.  
Στις δομές των "Checkpoint" στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν τον Οκτώβριο 1.352 άτομα για HIV, 197 για ηπατίτιδα C, 106 για ηπατίτιδα Β και 67 για σύφιλη.

editorial

 
"Η εξίσωση U=U που δίνει ελπίδες για το τέλος της επιδημίας του AIDS", "Η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία, θύμα μίας φοβικής προσέγγισης", "Οι άνθρωποι με HIV βγαίνουν στο φως", "Οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών έχουν δικαίωμα σε αξιοπρεπή θεραπεία".

Οι τίτλοι αυτοί θα μπορούσαν να είναι δημοσιευμένοι σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων και στο διαδίκτυο. Θα μπορούσαν να είναι αφιερώματα σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Θα μπορούσαν να βρίσκονται στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης, πέρα από το στενό κύκλο μίας ευαισθητοποιημένης μερίδας της κοινωνίας των πολιτών και την επιστημονικής κοινότητας.

Οι τίτλοι αυτοί μπορούν και πρέπει να αποτελούν την πυξίδα και για τη δική μας στρατηγική. Η μεταβολή των στάσεων και των αντιλήψεων του ετερόκλητου συνόλου που ονομάζουμε κοινωνία, είναι μία διαδικασία αργή και συχνά επώδυνη. Η προσπάθεια όμως αυτή είναι σχεδόν μάταιη χωρίς την υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης, των δημοσιογράφων, των ανθρώπων που εκφέρουν δημόσιο λόγο και συν-διαμορφώνουν πεποιθήσεις, συν-διαπλάθουν συνειδήσεις.

"Το AIDS σκοτώνει", "Διάσημος με AIDS σπέρνει το θάνατο", "Οροθετικοί στο περιθώριο", "Μολύνουν το AIDS τα παιδιά μας".

Για να φύγουμε οριστικά από αυτούς τους τίτλους, για να απαλλαγεί οριστικά ο δημόσιος διάλογος από την κακοποιητική ρητορική που μολύνει τη ζωή μας, απαιτούνται ενέργειες με θετικό πρόσημο. Μία καταγγελία από μόνη της δεν είναι ούτε αρκετή, ούτε αποτελεσματική. Στόχος μας πρέπει να είναι μέσα από την εκπαίδευση, το διάλογο, την ευαισθητοποίηση, την ψύχραιμη τεκμηρίωση να καλύψουμε το "μαύρο" της άγνοιας με χρώματα φωτεινά, της αποδοχής, των δικαιωμάτων, της ισονομίας, του σεβασμού και της ελευθερίας.

Καλή ανάγνωση
 
Απόλυτα ανεπαρκείς οι παρεμβάσεις πρόληψης και μείωσης βλάβης στους χρήστες ναρκωτικών στην Αθήνα
Τα νεότερα στοιχεία από το πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HCV/HIV το 2018 που απευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών, καταδεικνύουν την έκταση της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας και την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων αντιμετώπισης του φαινομένου και των συνεπειών του τόσο για την υγεία και την ασφάλεια των χρηστών όσο και των κατοίκων της πρωτεύουσας.
Ποιο συγκεκριμένα, το 79% των 1.000 ωφελούμενων του προγράμματος έχει εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας C και το 17% ζει με τον ιό  HIV. Η συντριπτική πλειοψηφία του δείγματος (82%) αναφέρει ότι έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση ψυχοδραστικών ουσιών τον τελευταίο μήνα, με το 33% από αυτούς να δηλώνει ότι η ενδοφλέβια χρήση γινόταν σε καθημερινή βάση τον τελευταίο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 26% αναφέρει κοινή χρήση σύριγγας τους τελευταίους 12 μήνες, μία πρακτική που αποτελεί βασικό τρόπο μετάδοσης της ηπατίτιδας C και του HIV. Ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 22% είναι ενταγμένο σε πρόγραμμα υποκατάστασης, ενώ μόνο το 43% αναφέρει ότι έχει λάβει δωρεάν σύριγγες τον τελευταίο χρόνο πριν την έρευνα. Αξιοσημείωτα στοιχεία επίσης είναι η αλλαγή στη χρήση των παράνομων ουσιών καθώς και η αυξημένη συχνότητα χρήσης σε σχέση με το 2012-2013 όταν καταγράφηκε  επιδημία HIV λοίμωξης στο συγκεκριμένο πληθυσμό.
Κοινή παρέμβαση 22 συλλόγων και ομοσπονδιών ασθενών για την πολιτική φαρμάκου  
Στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της πλατφόρμας 22 ομοσπονδιών και συλλόγων ασθενών προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Η ομάδα των ληπτών υπηρεσιών υγείας ήταν ο πρώτος κοινωνικός εταίρος που προσκλήθηκε στην Επιτροπή, σε μία συμβολική κίνηση αναγνώρισης της ισοτιμίας του ρόλου και του λόγου τους.
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή την Τρίτη 9 Οκτωβρίου, οι εκπρόσωποι των ασθενών κατέθεσαν υπόμνημα για τα κύρια ζητήματα οριζόντιου ενδιαφέροντος σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική και με γνώμονα τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των πολιτών στη θεραπεία τους.
Το υπόμνημα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θέσεων και προτάσεων, όπως η συστηματική αξιολόγηση των αναγκών για κάθε θεραπευτική κατηγορία, η υιοθέτηση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η δημιουργία εθνικού μητρώου ασθενών και η διασύνδεσή του με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα εργαλεία ελέγχου της προκλητής ζήτησης και της υπερσυνταγογράφησης. 

Οι δράσεις μας

 
  • Συμμετείχαμε στο συνέδριο "HIV Drug Therapy" πραγματοποιήθηκε από τις 28 έως τις 31 Οκτωβρίου 2018 στη Γλασκώβη και συγκέντρωσε το πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, επιχειρώντας μία επισκόπηση και κριτική προσέγγιση της τρέχουσας έρευνας και των στρατηγικών διαχείρισης της επιδημίας του HIV.
     
  • Στο Βερολίνο ταξίδεψε το "Red Umbrella Athens" καθώς επιλέχθηκε ως μία εκ των πέντε δομών που παρέχουν καινοτόμες και βέλτιστες πρακτικές μείωσης βλάβης σε γυναίκες ανάμεσα στα μέλη του δικτύου AIDS Action Europe. Η συνάντηση των μελών και συνεργατών του δικτύου διεξήχθη στις 20 Οκτωβρίου και είχε τίτλο “Καλές πρακτικές και κενά σε σχέση με τη συμμετοχή γυναικών σε υπηρεσίες μείωσης βλάβης”.
     
  • Με αφορμή το άρθρο του Γ. Παπαδόπουλου-Τετράδη με τίτλο "Μολύνει με AIDS τη χώρα η κυβέρνηση" στην ιστοσελίδα "Liberal",δημοσιεύσαμε ανακοίνωση με την οποία εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας σε τέτοιου είδους παραλληλισμούς που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αναπαράγουν στερεότυπα αναφορικά με τις χρόνιες παθήσεις.
     
  • Στις 20 Οκτωβρίου 2018 συμμετείχαμε στο 5o διεθνές "Walk For Freedom" που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια πορεία που διοργανώνει η οργάνωση Α21 με στόχο την αφύπνιση και ενημέρωση του κοινού για την εμπορία ανθρώπων.
     
  • Στις 18 Οκτωβρίου συμμετείχαμε με ομιλία για τη σχέση γιατρού - ασθενούς στο συνέδριο "Patient Compliance Conference" που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. 
     
  • Στις 11 και 12 Οκτωβρίου συμμετείχαμε στη συνάντηση "Fast Track Cities" για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, που διοργανώσε η IAPAC (International Association of Providers of AIDS Care) στη Λισσαβόνα.
     
  • Οι LGBTQI+ και Συμμαχικές Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, συναντήθηκαν τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου και κατέθεσαν προς τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, κύριο Νίκο Βούτση, Κοινή Δήλωση - Υπόμνημα, αξιώνοντας την πλήρη διερεύνηση και απόδοση δικαιοσύνης χωρίς συγκάλυψη για το δολοφονικό λιντσάρισμα του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου. 
     
  • Στις 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήσαμε τη συνάντηση "Εγώ και ο HIV" στη Θεσσαλονίκη. Συζητήσαμε για για τη θεραπεία, την πρόληψη και τον εμβολιασμό για τον ιό HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα σε άνδρες και γυναίκες. Επίσης ενημερωθήκαμε για τη σημασία και τις βέλτιστες πρακτικές της στοματικής υγιεινής.
     
  • Πραγματοποιήσαμε δράσεις παροχής δωρεάν εξέτασης για HIV στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, σε δομή προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Αθήνα, στο Ζάππειο και σε μαγαζιά στο Γκάζι. 
  • Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η "Θετική Φωνή" παρείχε τον Οκτώβριο σχετικές υπηρεσίες σε 186 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 112 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 74 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
     
  • Μέσα στον Οκτώβριο επισκεφθήκαμε τέσσερις φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού "Άγιος Παύλος" και παρείχαμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε 49 οροθετικούς κρατουμένους.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...