Thursday, November 29, 2007

Τι δεν επαγγέλθηκε ο Κόκκινος Οκτώβρης αλλά του τα χρεώνουν;

Μια από τις κυριότερες κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον των Μπολσεβίκων επαναστατών που πρωτοστάτησαν στην Οκτωβριανή επανάσταση ήταν ότι οι ίδιοι ήταν φιλοχρήματοι και δημιούργησαν μια "παχυλά αμειβόμενη νομενκλατούρα". Ρίχνουν τις ευθύνες για την αντιδημοκρατική εξέλιξη της ΕΣΣΔ σε ένα νέο ταξικό σύστημα στην ίδια την ιδέα και την πράξη της επανάστασης. Σε ένα ιδιαίτερα σύντομο αλλά μεστού νοήματος άρθρο του ο Σεραφείμ Σεφεριάδης υπονομεύει αυτούς τους μύθους που περιβάλλουν την επανάσταση και οι οποίοι έχουν περάσει στο μυαλό πολλών ανθρώπων μέσα τόσο από την ίδια την κατάληξη του εγχειρήματος όσο και από την καθημερινή προπαγάνδα του αστικού συστήματος εξουσίας (ΜΜΕ, κυρίαρχη ιδεολογία του νικητή) που γίνεται η "κοινή λογική" των καιρών μας (όπως μας επισήμανε ο Αντόνι Γκράμσι μέσα από τις μουσολινικές φυλακές τη δεκαετία του '30).

Το άρθρο του Σ. Σεφεριάδη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΒΗΜΑ της 25ης Νοεμβρίου 2007 και μπορείτε να το διαβάσετε στη διεύθυνση http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15225&m=B65&aa=1.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...