Friday, December 14, 2018

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΠΑΣΟΚ 1974-2018» ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 7:30ΜΜ

Ο Γεράσιμος Κάρουλας είναι διδάκτορας πολιτικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ανάλυσης, από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά το παρελθόν δίδαξε ως εντεταλμένος διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου διδάσκει και σήμερα. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συμμετέχει και σε διεθνή δίκτυα μελέτης και ανάλυσης της πολιτικής αντιπροσώπευσης και των πολιτικών ελίτ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την ανάλυση του ελληνικού πολιτικού συστήματος, των πολιτικών κομμάτων, του πολιτικού προσωπικού, της πολιτικής συμπεριφοράς και των θεσμών αντιπροσώπευσης. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικά περιοδικά και πανεπιστημιακές ιστοσελίδες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι επιστημονικό στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ενώ έχει εργαστεί σε πολλούς οργανισμούς και ερευνητικούς φορείς, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα με έμφαση στην κοινωνική και πολιτική έρευνα. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.
Ο Στάθης Κουτρουβίδης είναι διδάκτορας κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης. Η διδακτορική του διατριβή έχει θέμα: Κοινωνική κυριαρχία και έγγειες σχέσεις στο Νομό Αχαϊοήλιδος τον 19ο αιώνα: Οικονομικές και πολιτιστικές διαστάσεις. Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το μάθημα «Οικονομίες και Κοινωνίες στα Βαλκάνια και το ελληνικό κράτος από τον 19ο έως τον 20ο αιώνα». Είναι συγγραφέας του βιβλίου Κανέλλος Δεληγιάννης (τ. 12), Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, Αθήνα 2010. Από τον Ιούνιο του 2016, απασχολείται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής με την ανάδειξη των αρχείων της Βουλής. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος της Μόνιμης Έκθεσης Νίκου Μπελογιάννη. Έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά και συμμετέχει σε επιστημονικές εταιρείες.
Ο Βασίλης Κων. Ασημακόπουλος είναι μαχόμενος δικηγόρος, διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών. Είναι μέλος της Σ.Ε. του περιοδικού Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας και Κριτικής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την εξέλιξη των κομμάτων στη Μεταπολίτευση, στη συγκυρία μετά το Μνημόνιο, για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Από τις εκδόσεις Γόρδιος κυκλοφορεί το βιβλίο του Πορεία Αριστερά. Επισημάνσεις και εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες ιστορίες…. (2016). και από τις εκδόσεις A. P. Publications κυκλοφορεί το βιβλίο του Πρώτη Φορά Αριστερά – Αντιθέσεις, αντιφάσεις, εσωτερικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1974-1990 και οι βάσεις του πολιτικού μεταμορφισμού του (2017). Διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Ο Χρύσανθος Δημ. Τάσσης είναι λέκτορας με αντικείμενο Πολιτική Κοινωνιολογία – Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι συγγραφέας του βιβλίου ΠΑΣΟΚ: Η άνοδος και η πτώση (;) ενός ηγεμονικού κόμματος (μαζί με τον Κώστα Ελευθερίου), Σαββάλας, Αθήνα, 2013, Κείμενά του σχετικά σχετικά με το ελληνικό και ευρωπαϊκό κομματικό σύστημα, τη θεωρία των πολιτικών κομμάτων, την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, την οικονομική πολιτική έχουν δημοσιευτεί στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.
Ο Θανάσης Τσακίρης είναι διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Οι έρευνές του αφορούν την πολιτική κοινωνιολογία και τα κοινωνικά κινήματα. Έχει διδάξει στο ΕΚΠΑ και το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πατρών. Δοκίμια του σε συλλογικά έργα: (2016) Πολιτική επιστήμη, Διακλαδική και συγχρονική διερεύνηση της πολιτικής πράξης, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης,(2012) Ο Πουλαντζάς σήμερα, Νήσος(2012) Το διαρκές 1917, ΚΨΜ(2010) Η δική μας Αμερική, Μεταίχμιο και άλλα. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Charles Tilly, «Κοινωνικά κινήματα, 1768-2004» (2007) και συμμετείχε στις μεταφράσεις των βιβλίων: S.Α. Resnick and R.D. Wolf, «Ταξική θεωρία και ιστορία: Καπιταλισμός και κομμουνισμός στην ΕΣΣΔ» (2005), S. Hall, Β. Gieben (επιμ.), «Η διαμόρφωση της νεωτερικότητας» (2003), S. Hall, D. Held, A. McGrew (επιμ.), «Η νεωτερικότητα σήμερα» (2003), Α. Ρήγος – Κ. Τσουκαλάς (επιμ.), «Η πολιτική σήμερα. Ο Νίκος Πουλαντζάς και η επικαιρότητα του έργου του» (2001). Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.
Κείμενα Τόμου
Βασίλης Ασημακόπουλος – Χρύσανθος Τάσσης «Κείμενο Εισαγωγικό: Οι βασικοί σταθμοί και οι μετασχηματισμοί του ΠΑΣΟΚ»
Ενότητα 1: Οργανωτικές εξελίξεις, Κομματικό και Πολιτικό Σύστημα
Γεράσιμος Κάρουλας , «Οι πολιτικές ελίτ του ΠΑΣΟΚ κατά την Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία: Μεταξύ κόμματος κράτους και κοινωνίας (;)».
Γιώργος Μπιθυμήτρης , «Μια ιδιότυπη σοσιαλδημοκρατική συνδικαλιστική ταυτότητα: ΠΑΣΟΚ και συνδικάτα από τη μεταπολίτευση στην κρίση».
Θανάσης Τσακίρης , «ΠΑΣΟΚ και κοινωνικά κινήματα: Συνδικαλιστικό, οικολογικό και φοιτητικό».
Κώστας Κανελλόπουλος , «Η διαλεκτική κομμάτων και κινημάτων στην ελληνική πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ από το αντιδικτατορικό κίνημα στους Αγανακτισμένους».
Κώστας Ελευθερίου , «ΠΑΣΟΚ και Αριστερά: Στοιχεία για μία πολυκύμαντη σχέση».
Παναγιώτης Κουστένης , «Από την Ανατολή στη Δύση του Πράσινου Ήλιου: μία αναψηλάφιση της εκλογικής πορείας και μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ».
Ενότητα 2: Ιδεολογικές μετατοπίσεις
Χρύσανθος Τάσσης, «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες: Θεωρία της εξάρτησης, ριζοσπαστικός προσανατολισμός με σοσιαλιστική προοπτική».
Δημήτρης Τσαραπατσάνης , «ΠΑΣΟΚ και φιλελευθερισμός, 1974-1986: ».
Τζένη Λιαλιούτη , «Ο αντιαμερικανισμός στο λόγο του ΠΑΣΟΚ 1974-2018: Δημόσια Ιστορία, Ταυτότητας και Ιδεολογία».
Γιώργος Κατσαμπέκης , «Ο πολιτικός λόγος του «εκσυγχρονισμού» (1989-2004)».
Κώστας Ελευθερίου & Χρύσανθος Τάσσης, «Το συμμετοχικό εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ».
Θέμης Τζήμας , «Το ΠΑΣΟΚ στην εποχή των μνημονίων: συνταγματικές όψεις τους και πολιτικές απολήξεις».
Ενότητα 3: Κυβερνητικές Πολιτικές
Μαντώ Λαμπροπούλου & Γιώργος Οικονόμου , «Η δημόσια διοίκηση υπό το πρίσμα της μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ: Πολιτικές και προγράμματα 1974-2018».
Γιώργος Παπανικολάου , «Από την αλλαγή στον εκσυγχρονισμό: το ΠΑΣΟΚ και το πεδίο της δημόσιας τάξης».
Σωτήρης Ρούσσος ,, «Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ανατ. Μεσόγειος: από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στο εγχείρημα της Ε.Ε.».
Κώστας Θεριανός , «Η εκπαιδευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1976 μέχρι το 2004».
Τριαντάφυλλος Β. Δούκας & Περσεφόνη Α. Σιμενή , «ΠΑΣΟΚ και μεταρρύθμιση στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση: Από τον νόμο 1268/1982 στον νόμο 4009/2011».
Άννα Κουμανταράκη , «Οι συνέπειες της εκπαιδευτικές πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στο διδακτικό προσωπικό την περίοδο 1998 – 2004»
Στάθης Κουτρουβίδης , «Πολιτική ΠΑΣΟΚ και αγροτική πολιτική: δύο ασύμβατες πορείες (;)».
Αριστομένης Συγγελάκης , «Ενάντια στην παλίρροια του νεοφιλελευθερισμού: Η τομή του ΕΣΥ ως ορόσημο του ανολοκλήρωτου εγχειρήματος οικοδόμησης κράτους πρόνοιας στην Ελλάδα».
Βασίλης Λογοθέτης , «Η οικονομική πολιτική τη δεκαετία του ’80: Εκδημοκρατισμός και κοινωνική ενσωμάτωση».
Παναγιώτης Βασιλάκης , «Οι πρώτες απόπειρες εκσυγχρονισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης την περίοδο 1981-1989 και η προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό πρότυπο περιφερειακής πολιτικής».


Ο κλάδος της Πολιτικής Επιστήμης στο επίπεδο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής παραγωγής στη χώρα μας συμπίπτει ιστορικά με την εμφάνιση και την πολιτική ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ. Ο παρών τόμος επιχειρεί να εξετάσει τους διάφορους κινητοποιητικούς μύθους του σοσιαλιστικού συλλογικού υποκειμένου, όπως μορφοποιήθηκαν από το συγκεκριμένο πολιτικό κίνημα και κατά την εξέλιξή του, την Αλλαγή και τον Εκσυγχρονισμό, την εθνική ανεξαρτησία και τη μνημονιακή υπαγωγή, τον αντι-ιμπεριαλισμό και τον εξευρωπαϊσμό, τους Αδέσμευτους και τη σοσιαλδημοκρατία. Η «πασοκοποίηση» (pasokification), προτού καταστεί διεθνής επιστημονικός όρος της Πολιτικής Επιστήμης και ειδικότερα της συγκριτικής πολιτικής ανάλυσης, αλλά και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αφορά την εγχώρια εμπειρία, καθώς, πρώτη φορά στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα μαζικό κόμμα της σοσιαλιστικής Αριστεράς καταλαμβάνει την κυβερνητική εξουσία και έρχεται σε άμεση επαφή με το κράτος, τους συστημικούς οικονομικούς καταναγκασμούς και ένα διεθνές περιβάλλον ολοένα και πυκνότερα δομημένο σε περιφερειακές ολοκληρώσεις καταστατικά εχθρικές σε εγχειρήματα κοινωνικού μετασχηματισμού σε σοσιαλιστική κατεύθυνση. Η εγχώρια διαδικασία «πασοκοποίησης» οδήγησε στην «πασοκοποίηση» με τη διεθνή σημασία που έχει πλέον η έννοια στο πεδίο της Πολιτικής Επιστήμης και αφορά την περίπτωση της εκλογικής κατάρρευσης ενός ηγεμονικού κόμματος.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...