Thursday, March 06, 2014

επικήδειος λόγος του Σωτήρη Σιώκου προς τον Σωτήρη Αντωνίου από το τελευταίο φύλλο του Τραπεζικού Βήματος

Κηδεύτηκε την ΤΡΙΤΗ 14/1/2014 στο νεκροταφείο Βύρωνα ο βετεράνος συνδικαλιστής ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ παρουσία όλης της τότε συνδ. Ηγεσίας των τραπ/λων. Η αφετηρία του στην πολιτική έχει σχέση με την ΕΠΟΝ και κατοπινά με το ΚΚΕ.
Πήρε μέρος στους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, στον κλάδο των ΤΡΑΠΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ μέσα από την ΟΤΟΕ και του ευρύτερου εργατικού συνδ. Κινήματος (ΣΑΔΕΟ).
Τον αποχαιρέτησε o πρ. ΓΓ ΟΤΟΕ και αντιπρόεδρος του ΙΝΕ ΟΤΟΕ Σωτήρης Σιώκος. Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας.

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Αγαπητέ φίλε – συνάδελφε – σύντροφε Σωτήρη (τη λέξη τη χρησιμοποιώ όπως το ήθελες με το νόημα που είχε δώσει ο ΜΑΞΙΜ ΓΚΟΡΚΥ: Αλληλεγγύη – γενναιότητα ψυχής – σεβασμός στην άλλη άποψη – αγάπη στον άνθρωπο).
Θα χρησιμοποιήσω τις λέξεις του ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ για να σου πω ότι πορεύεσαι ανυπόταχτος στο θάνατο, παραμερίζοντας τις ευτέλειες και μικρότητες, με απαράμιλλο ήθος – αξιοπρέπεια – υπερηφάνεια και πάμφωτη τη συνείδηση.
Στο ταξίδι σου θα συναντήσεις τους συνδικαλιστές από την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης που γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε, όπως για παράδειγμα τον Αντ. Αμπατέλο, Μανώλη Πυθαρούλη, Βαγγέλη Τσακίρη, αλλά και τον Στέλιο Προβελέγγιο και τον κοινό μας φίλο Ιορδάνη Τσομίδη, που είμαι σίγουρος ότι θα τα πιείτε τα ποτηράκια σας. Να του πεις ότι το μπουζούκι του είναι σε καλά χέρια και η κασέτα που σου υποσχέθηκα την έφτιαξα με τα ταξίμια του.
Αγαπητέ Σωτήρη με τη βοήθεια δύο κοινών μας φίλων – συναδέλφων – συντρόφων ΚΩΣΤΑ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟ – ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΦΙΛΗ αλλά και της δικής μου μνήμης που έχει  καταγράψει όσα κουβεντιάζαμε στο ταβερνάκι και στα γραφεία της ΟΤΟΕ, θα αναφέρω ότι οι ρίζες σου ήταν στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ, την ΚΑΡΔΙΤΣΑ, το ΒΟΛΟ και αυτές οι συμβολικές περιοχές συνδέονται με την εποποιία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, τη ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΟΔΕΙΑΣ, τον ΣΑΡΑΦΗ και τον ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ, αλλά και τη διαρκή αντίσταση από το 1945 μέχρι σήμερα.
Παιδί κι εσύ της ΕΠΟΝ και του αξιακού της φορτίου “ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ”, που χάραξε ανεξίτηλα την ψυχή σου. Εντάχθηκες στο κόμμα του Δ. ΓΛΗΝΟΥ, Κ. ΒΑΡΝΑΛΗ, Γ. ΡΙΤΣΟΥ και αναφέρω αυτούς τους πνευματικούς ανθρώπους, γιατί κράτησες ως στοιχείο της προσωπικότητας σου την πνευματικότητα. Εξ' άλλου όσοι/ες σε ζήσαμε θυμούνται τις αναφορές σου και τις απαγγελίες σου στον ΚΑΒΑΦΗ - ΠΑΛΑΜΑ – ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ – ΒΑΡΝΑΛΗ .
Μετά τον εμφύλιο έγινες υπάλληλος της Εμπορικής Τράπεζας και η εμπλοκή σου με τα προβλήματα του κλάδου, συνεχίστηκε μέχρι το τελευταίο σου άρθρο για το ασφαλιστικό πριν λίγο καιρό. Οι συνάδελφοι σε τίμησαν ανταποδίδοντας την τιμή και υπηρέτησες τους θεσμούς του σ.κ. Ως πρόεδρος επί χρόνια του Συλλόγου Εργαζομένων Εμπορικής Τράπεζας και εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ. της τράπεζας, μία πρωτοπόρα δράση με βάση της αρχές του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΓΓ της ΟΤΟΕ με καταλυτική παρουσία στους μεγάλους μεταδικτατορικούς αγώνες, στη συνδικαλιστική – πολιτική – ερευνητική σκέψη, επίτιμος πρόεδρος ΣΥΛΛ. ΣΥ/ΧΩΝ ΕΜΠ.. Η ρητορική σου ήταν ασυνήθιστη για τα ήθη της εποχής. Στόχευες στη λογική, στην κρίση, στο νου του ακροατηρίου βαδίζοντας στα μονοπάτια του ΜΠ. ΜΠΡΕΧΤ. Οι ομιλίες είχαν μία στέρεη δομή και αυτό το καταλαβαίνεις καλύτερα όταν τις διαβάζεις στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά.
Σαν τώρα θυμάμαι τους συναδέλφους στους διαδρόμους της ΣΙΝΑ 16 και στο πεζοδρόμιο “ΗΣΥΧΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΤΗΡΗ”. Τα θέματα που “φώτισες”, ερεύνησες με τις γνώσεις σου, τη δράση σου, τις ομιλίες σου, τα άρθρα σου και τις ανακοινώσεις που συνέτασες για λογαριασμό των θεσμών του σ.κ., ήταν (σε τίτλους τα αναφέρω):
·         ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
·         ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
·         ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
·         ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ο οργανισμός προσωπικού της εμπορικής του 75, ήταν πρωτοποριακός για την εποχή και φέρει το στίγμα σου)
·         ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ. ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ
·         ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ (σε διάβαζα στο ΒΗΜΑ και ήσουν δάσκαλος μου και σε αυτό το θέμα) και βέβαια τα θέματα του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, έξω από τα συνδικαλιστικά έδρανα στις ταβέρνες σύμφωνα με τον Κ. ΒΑΡΝΑΛΗ, μιλώντας ατέρμονα για το ΘΕΑΤΡΟ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ – (χόρευες το ζεϊμπέκικο σ' ένα τετραγωνικό μέτρο).

Αγαπητέ Σωτήρη για μένα και για άλλους συναδέλφους που μίλησα αυτές τις μέρες ήσουν: ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΣΥΜΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ – ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ – ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ.
Γνωρίζω ότι αυτά που είπα, ηχούν εξωπραγματικά στη σημερινή εποχή, στον κλάδο και στις ηγεσίες του και δεν ξέρω πως θα με χαρακτηρίσουν. Όμως ποιος τους δίνει σημασία όταν η μνήμη είναι γεμάτη από την παρουσία σου και η ιστορία του ελληνικού σ.κ. έχει τη σφραγίδα τέτοιων ανθρώπων.

ΣΕ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΟΛΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙΜΟΥΝ

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...