Tsakthan Randomly 25 Ιουλίου 2015
ΚΑΡΕΛΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έπιασε την καλύτερη σεζλόνγκ της πλαζ και δεν λέει την αφήσει. Θα γίνει και χειμερινός κολυμβητής. Θα φυσάει ο μπάτης, ο μαΐστρος θα μουγκρίζει, βροχές θα λασπώνουνε την άμμο και φτιάχνει παλάτια, καρχαρίες θα τον πλησιάζουν στην ακτή, αλλά βράχος αυτός κι η καρέκλα του εκεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και 365 ημέρες το χρόνο.
Η ΖΩΗ ΕΔΩ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ;
Η νέα φράση της μοδός: "θεσμική δυσλειτουργία". Φράση από αυτές που κανείς δεν διευκρινίζει αλλά που βολεύει πολλούς. Έτσι γίνεται στόχος η Ζωή ανεξαρτήτως πράξεων και παραλείψεων ώστε σε κατάλληλη στιγμή να καρατομηθεί από "κύκλους του Μαξίμου" με τις ευλογίες των μνημονιακών ποταμοφυλάκων, των swinging right-wingers και μικρότερων πολιτικών τζακιών.
ΤΙΤΙΒΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ "ΓΡΑΜΜΗ"
Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου τη χώρα κυβερνούσε μέσω fax από το κρεβάτι του πόνου στο νοσοκομείο Χέρφιλντ της πρωτεύουσας της Γηραιάς Αλβιόνας στο εκκολαπτήριο στελεχών "Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου" ανέτειλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης που σήμερα ανακηρύσσεται σε βασιλιά των τιτιβισμάτων δίνοντας με 140 χαρακτήρες "γραμμή" στον πρωθυπουργό για το με ποιον να πάει και ποιον να αφήσει. Εμείς οι "παλιοχαρακτήρες" επιμένουμε στο πολυλογάδικο ιστολόγιο και στο "καταραμένο" facebook.
CYBER PLASTER CAST
Κυβερνογύψος. 41 χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Μακριά από εμένα η άποψη ότι τίποτε δεν άλλαξε στη χώρα. Αυτό που άλλαξε ότι για κάθε νομοσχέδιο που θα προωθείται στην Βουλή των Ελλήνων θα χρειάζεται προηγούμενη προέγκριση από τους "θεσμούς" (τρόικα, eurogroup). Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο θα πάρει φωτιά και εμείς απαντάμε μέσω fb.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com
ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ
TOP 40 ROMANTIC PIANO LOVE SONGS INSTRUMENTAL BACKGROUND MUSIC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Οι διάδοχοι του Μαρξ
http://www.nissides.gr/greek/dokimia/4.html
Η τεχνολογική/ τεχνική κοινωνία
Μεταμόρφωση του αστού
Προπαγάνδες
Η προδοσία της Δύσης
Αναρχία και χριστιανισμός
Η πολιτική αυταπάτη.
Επί τριάντα χρόνια ο Ζακ Ελλύλ παρέδιδε στους φοιτητές του έναν κύκλο μαθημάτων για τους διαδόχους του Μαρξ. Αυτά τα μαθήματα αποτελούν τον παρόντα τόμο. Πραγματεύεται εδώ τις τάσεις και τα ρεύματα που απορρέουν από τις διαφορετικές ερμηνείες που δόθηκαν σε διφορούμενα σημεία του έργου του Μαρξ και οδήγησαν στη δημιουργία ρευμάτων στα πλαίσια της μαρξιστικής σκέψης, που ήταν συνήθως εχθρικά μεταξύ τους: Ζαν Ζωρές, Ζωρζ Σορέλ, Έντουαρντ Μπέρνσταϊν, Καρλ Κάουτσκυ, Ρόζα Λούξεμπουργκ, Βλαντιμίρ Ίλλιτς Λένιν, Γκεόργκι Πλεχάνοφ Συμπληρώνει το βιβλίο του με την εξέταση των τσεχοσλαβάκων μαρξιστών, στους οποίους βασίστηκε η λεγόμενη "ʼνοιξη της Πράγας" το 1968 (Ράντοβαν Ρίχτα, Ότα Σικ). Όπως λέει: "ανέκτησα μια κάποια ελπίδα για την υπόθεση του σοσιαλισμού εν γένει, όταν συνάντησα τη σκέψη των τσεχοσλοβάκων μαρξιστών: επιχειρούσαν να δώσουν μια μαρξιστική απάντηση στα προβλήματα μιας τεχνολογικής/ τεχνικής κοινωνίας".
Το επιβλητικό έργο του Ζακ Ελλύλ (1912-1994) καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από δυο στοιχεία: τη συνάντησή του με τη σκέψη του Μαρξ, η οποία θα τον εμπνεύσει και θα τον επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό, παρ ότι την θεωρεί ξεπερασμένη, και τη θρησκευτική του πίστη, που θα τον οδηγήσει να μελετήσει τη Βίβλο και τη χριστιανική θεολογία. Μαρξιστής μέχρι τη δεκαετία του 1930, ο Ελλύλ θα εγκαταλείψει τον μαρξισμό με αφορμή τις δίκες της Μόσχας. Θα παραμείνει, ωστόσο, κριτικός στοχαστής και με το έργο του θα καταγγείλει την κυριαρχία της τεχνικής, που αναγορεύει τα μέσα σε σκοπούς και απειλεί την ανθρώπινη ελευθερία. Στον παρόντα τόμο συγκεντρώνονται τα μαθήματα που παρέδωσε ο Ελλύλ στους φοιτητές του Ιδρύματος Πολιτικών Ερευνών του Μπορντώ για την εξέλιξη της μαρξιστικής σκέψης μετά τον Μαρξ. Ένα κρίσιμο ερώτημα, στο οποίο προσπαθεί να απαντήσει ο γάλλος στοχαστής, είναι τούτο: Πώς εξηγείται το μεγάλο πλήθος και η ποικιλία των μαρξισμών; Πώς εξηγούνται οι σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των ερμηνευτών της σκέψης του Μαρξ; Ο Ελλύλ επισημαίνει τις αντινομίες που εμπεριέχει το έργο του Μαρξ, οι οποίες τροφοδότησαν τις διαφορετικές ερμηνείες.
(Θανάσης Γιαλκέτσης, Βιβλιοθήκη της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, 482, 14.12.2007)
[ISBN: 960-8263-15-8]
No comments:
Post a Comment