Saturday, March 03, 2012

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της 4ης Μαρτίου

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της 4ης Μαρτίου
Στα περίπτερα εντός της «Κυριακάτικης Αυγής» και στο διαδίκτυο: στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Εnthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata Κείμενα των: Νίκου Παρασκευόπουλου, Κώστα Σταμάτη, Σπύρου Βλαχόπουλου, Νίκου Μπελαβίλα, Χρήστου Κορτζίδη, Φερενίκης Βαταβάλη, Βασίλη Δρουκόπουλου, Αλέξανδρου Ευκλείδη, Νίκου Σαραντάκου, Μάικλ Μάρντερ



Οι πλειοψηφίες στο στόχαστρο: Ο Νίκος Παρασκευόπουλος εξηγεί πώς η επίθεση στα δικαιώματα, η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας πλήττει τους πολλούς. Και καταλήγει με τους στίχους των Pogues: «Μυρίζω την άνοιξη στον καπνισμένο αέρα”».

Ζήτημα πολιτικής ανυπακοής στα πανεπιστήμια σήμερα: Ο Κώστας Σταμάτης αναλύει γιατί οι αντιδράσεις στην εκλογή Συμβουλίων με βάση τον νόμο Διαμαντοπούλου είναι απαραίτητες και συνιστούν παράδειγμα πολιτικής ανυπακοής.

Το Σύνταγμα σε περιόδους κρίσεων, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο και οι μισθοί των πανεπιστημιακών. Με αφετηρία μια πρόσφατη βαρυσήμαντη απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου (που κρίνει παράνομη τη μείωση των μισθών των πανεπιστημιακών), ο Σπύρος Βλαχόπουλος αναζητά τα ελληνικά αντίστοιχα, μας μιλάει για την άλλη Γερμανία και αναλύει τη λειτουργία του Συντάγματος σε περίοδο κρίσης.

ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

Μια άλλη αφήγηση για το παλιό αερδρόμιο της Αθήνας: Νίκος Μπελαβίλας

Δεν εγκαταλείπουμε ούτε σπιθαμή από τους χώρους του Ελληνικού: Χρήστος Κορτζίδης

Διεκδικώντας το Ελληνικό… από τα κάτω: Φερενίκη Βαταβάλη

Το νομοσχέδιο για την “αξιοποίηση” του Ελληνικού κατατέθηκε. Ενόψει και της αυριανής παρέμβασης-δενδροφύτευσης, ο Ν. Μπελαβίλας, ο Χρ. Κορτζίδης και η Φ. Βαταβάλη αναδεικνύουν τα ψεύδη του “επίσημου λόγου”, μας μιλάνε για τα κινήματα αντίστασης και δείχνουν πώς το Ελληνικό μπορεί να γίνει μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου.

Τα πρόβατα και οι πιστωτές του Πανούργου: Ο Βασίλης Δρουκόπουλος θυμάται, με πικρή χιουμοριστική διάθεση, τον “Γαργαντούα και Πανταγκρυέλ” του Ραμπελαί, την Casa di S. Giorgio της Γένοβας και αναζητά τις αναλογίες με τη σημερινή Ελλάδα.

Yasou Aida! Μια ευρηματική σατιρική διασκευή της “Αϊντας” του Βέρντι στη σημερινή Ευρώπη, με ήρωες Έλληνες και Γερμανούς, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στο Βερολίνο έρχεται στη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα. Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης μας μιλάει για τη σύλληψη της ιδέας και τους συμβολισμούς της παράστασης.

Μη σώσετε και μας σώσετε. Στην ετυμολογία και την ιστορία των σωτήρων, της σωτηρίας, του σωσία και του “σώνει” ανατρέχει ο Νίκος Σαραντάκος, στη μόνιμη στήλη του “Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία”, απ’ αφορμής του “πακέτου διάσωσης” και της πρόσφατης διάσωσής μας.Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ρητορική της ανωριμότητας. Ο Μάικλ Μάρντερ, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο των Βάσκων, ξεκινώντας από τις παρομοιώσεις των Ελλήνων και των Νοτίων με “παιδιά” ή “ζώα” (βλ. PIIGS) εξετάζει τα σημαινόμενα, την προϊστορία και την πολιτική σημασία τους.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...