ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
22η θερινή περίοδος 2009
Κάθε ΤΡΙΤΗ στις 9:00 μ.μ. και 11.00 μ.μ.
στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»
(Λεωφ. Ειρήνης 50, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άνω Ηλιούπολη, τηλ.210-9919818, 210-9941199,
210-9914732, ιστοσελίδα: www.klh.gr, e-mail: klh_club@yahoo.gr).
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 2008
• ΤΡΙΤΗ 2/6/2009
ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥΣ
του Τώνη Λυκουρέση (ΕΛΛΑΔΑ, 2008, έγχρωμη, 127΄)
Κινηματογραφική διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Κέρκυρα, αρχές του 20ού αιώνα. Μέσα από την ένταση των ερωτικών σχέσεων και τα πάθη που αυτές προκαλούν, εκτυλίσσεται η δραματική πτώση της οικογένειας των Οφιομάχων και, παράλληλα, η άνοδος της νέας αστικής τάξης. Ο έρωτας δύο νέων ανθρώπων θυσιάζεται στο βωμό μια ωμής οικονομικής συναλλαγής.
ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
• ΤΡΙΤΗ 9/6/2009
ΛΕΟΝΕΡΑ (LEONERA)
τουΠάμπλο Τραπέρο (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ/ΒΡΑΖΙΛΙΑ/ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ, 2008, έγχρωμη, 113΄)
Η μητρότητα, η απομόνωση, η αγάπη, ο εγκλεισμός και η ελπίδα είναι οι άξονες της ταινίας του 38χρονου Αργεντινού σκηνοθέτη Πάμπλο Τραπέρο. Μια νεαρή κοπέλα φυλακίζεται για το φόνο ενός από τους δύο άντρες με τους οποίους συζούσε. Καθώς είναι έγκυος, εισάγεται στο ειδικό τμήμα, το οποίο λειτουργεί και ως βρεφονηπιακός σταθμός. Η φυλακισμένη γυναίκα γεννά και προσπαθεί να μεγαλώσει το παιδί της μέχρι την ηλικία των τεσσάρων χρόνων, που επιτρέπεται από το νόμο να είναι κοντά της.
• ΤΡΙΤΗ 16/6/2009
LA RABIA ( Η ΟΡΓΗ)
της Αλμπερτίνα Κάρι (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, 2008, έγχρωμη, 83΄)
Με την τραγική σύγκρουση ανάμεσα σε δύο αγροτικές οικογένειες στις πάμπας της Αργεντινής καταπιάνεται στην τελευταία ταινία της η Αλμπερτίνα Κάρι. Η σκηνοθέτις με δυνατές και τολμηρές σκηνές ζωντανεύει τα πάθη, την απιστία, τη βία και το θάνατο, που αποτελούν τμήμα της ζωής των ανθρώπων των απομονωμένων αγροτικών κοινοτήτων της χώρας της.
• ΤΡΙΤΗ 23/6/2009
CAFÉ DE LOS MAESTROS
του Μιγκέλ Κοάν (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ/ΒΡΑΖΙΛΙΑ/ΗΠA/ΒΡΕΤΑΝΙΑ, 2008, έγχρωμη και ασπρόμαυρη, 90΄)
Το τανγκό δεν είναι απλά και μόνο ένας χορός. Στο Ρίο ντε λα Πλάτα της Αργεντινής, το τανγκό είναι τρόπος ζωής. Εκεί ζουν πολλοί από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του τανγκό. Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο μερικών από αυτούς τους εξαιρετικούς μουσικούς. Ο Αργεντινός συνθέτης και μουσικός Γουστάβο Σανταολάγια γίνεται ξεναγός μας και μας παρουσιάζει τους μεγάλους δασκάλους του.
ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
• ΤΡΙΤΗ 30/6/2009
ΤΟ ΚΥΜΑ (DIE WELLE)
του Ντένις Γκάνσελ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 2008, έγχρωμη, 101΄)
Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία αποτελεί ένα σκοτεινό οδοιπορικό στα άδυτα του φασισμού. Ένας προοδευτικός καθηγητής σε γερμανικό λύκειο αποφασίζει να εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της Εβδομαδιαίας Εργασίας, ένα ιδιότυπο πείραμα, το οποίο προβλέπει τη θεμελίωση και αφομοίωση των βασικών αρχών της απολυταρχίας μέσα στην τάξη. Οι συνέπειες του πειράματος θα είναι ανυπολόγιστες για όλους.
• ΤΡΙΤΗ 7/7/2009
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ (ΕNTRE LES MURS)
του Λοράν Καντέ (ΓΑΛΛΙΑ, 2008, έγχρωμη, 128΄)
Άμεση, ειλικρινής, ρεαλιστική καταγραφή των σχέσεων ενός καθηγητή με τους μαθητές του, σε ένα λύκειο μια πολυφυλετικής, εργατικής συνοικίας του Παρισιού. Κουλτούρες και συμπεριφορές έρχονται σε αντιπαράθεση μέσα στην τάξη, όπου ο αγώνας για μετάδοση γνώσης και ουσιαστική επικοινωνία είναι συνεχής. Η ταινία βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Κανών 2008.
• ΤΡΙΤΗ 14/7/2009
ΜΕ ΛΕΝΕ ΣΤΕΛΛΑ (STELLA)
της Σιλβί Βερχέιντε (ΓΑΛΛΙΑ, 2008, έγχρωμη, 103΄)
Ημιαυτογραφική ταινία της Σιλβί Βερχέιντε πάνω στη σκληρότητα και την έκρηξη της εφηβείας. Με ευαισθησία και χιούμορ, η Γαλλίδα σκηνοθέτις καταγράφει ένα χρόνο από τη ζωή της Στέλλας, μαθήτριας γυμνασίου στο Παρίσι του 1977. Διχασμένη ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους, του σπιτιού της από τη μια και του σχολείου της από την άλλη, προσπαθεί να ανακαλύψει μια άλλη διάσταση της ζωής.
ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
• ΤΡΙΤΗ 21/7/2009
Η ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ (NIGHT AND THE CITY)
του Ζιλ Ντασέν (ΒΡΕΤΑΝΙΑ/ΗΠΑ, 1950, ασπρόμαυρη, 101΄)
Η πρώτη ταινία που γύρισε ο Ζιλ Ντασέν (1911-2008) στη Ευρώπη, όταν, λόγω του Μακαρθισμού στις ΗΠΑ, αναγκάστηκε να εκπατρισθεί. Κλασικό φιλμ νουάρ, με ασπρόμαυρη εξπρεσιονιστικής αισθητικής φωτογραφία, που μεταμορφώνει το Λονδίνο σε ένα σκοτεινό, εφιαλτικό λαβύρινθο. Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί την αγωνιώδη πορεία ενός μικροαπατεώνα (Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ, 1914-2008) προς την καταστροφή του.
• ΤΡΙΤΗ 28/7/2009
ΕΙΜΑΙ Η ΚΟΥΒΑ (SOY CUBA/JA KUBA)
του Μιχαήλ Καλατόζοφ (ΕΣΣΔ/ΚΟΥΒΑ, 1964, ασπρόμαυρη, 141΄)
Σπονδυλωτή, αριστουργηματική ταινία του Μιχαήλ Καλατόζοφ (1903-1973). Μέσα από τέσσερις διαφορετικές ιστορίες που εκτυλίσσονται στην προεπαναστατική Κούβα, ο σκηνοθέτης συνθέτει ένα μοναδικό κινηματογραφικό ποίημα, μια μεγαλοπρεπή χορογραφία πλάνων, για την αντίσταση του κουβανικού λαού στο δικτατορικό καθεστώς του Μπατίστα και την επανάσταση που επικράτησε στο νησί το 1959.
• ΤΡΙΤΗ 4/8/2009
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ (JUDGMENT AT NUREMBERG)
του Στάνλεϊ Κράμερ (ΗΠΑ, 1961, σπρόμαυρη, 186΄)
Κλασική δημιουργία του Στάνλεϊ Κράμερ (1913-2001), υποψήφια για έντεκα Όσκαρ το 1961, με πρωταγωνιστές σημαντικούς ηθοποιούς: Σπένσερ Τρέισι, Μπαρτ Λάνκαστερ, Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ, Μαξιμίλιαν Σελ, Μοντγκόμερι Κλιφτ, Μάρλεν Ντίτριχ, Τζούντι Γκάρλαντ. Η ταινία εξιστορεί τη δίκη (Νυρεμβέργη,1948) τεσσάρων κορυφαίων Γερμανών δικαστών που υπηρέτησαν το ναζιστικό καθεστώς, θέτοντας, παράλληλα, σύνθετα και ενοχλητικά ερωτήματα.
• ΤΡΙΤΗ 11/8/2009
ΨΕΥΤΗΣ ΗΛΙΟΣ (ΟΥΤΟΜΛΙΟΝΙΕ ΣΟΛΝΤΣΕΜ)
του Νικίτα Μιχάλκοφ (ΡΩΣΙΑ/ΓΑΛΛΙΑ, 1994, έγχρωμη, 135΄)
Τρυφερή, ευαίσθητη και αποκαλυπτική η ταινία του Νικίτα Μιχάλκοφ, η οποία, το 1994, βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Κανών. Στη Σοβιετική Ένωση του 1936, ο ήρωας της Οκτωβριανής Επανάστασης συνταγματάρχης Κοτόφ περνάει τις καλοκαιρινές του διακοπές στο εξοχικό του με την οικογένεια και τους συγγενείς του. Η επίσκεψη του Ντμίτρι, πρώην αρραβωνιαστικού της γυναίκας του, θα διαταράξει την ηρεμία τους, θέτοντας τον Κοτόφ σε δυσμένεια και οδηγώντας τον στην εξορία.
• ΤΡΙΤΗ 18/8/2009
Ζ
του Κώστα Γαβρά (ΓΑΛΛΙΑ/ΑΛΓΕΡΙΑ, 1969, έγχρωμη, 127΄)
Σαράντα χρόνια μετά τη δημιουργία της, η εμβληματική ταινία του Κώστα Γαβρά παραμένει υπόδειγμα πολιτικού θρίλερ. Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, η ταινία αναφέρεται στη δολοφονία, το 1963, του Γρηγόρη Λαμπράκη, βουλευτή της Αριστεράς. Νευρώδης ρυθμός, σασπένς, λιτές ερμηνείες. Η ταινία βραβεύτηκε το 1969 με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Κανών.
ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
• ΤΡΙΤΗ 25/8/2009
ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ (GEGENÜBER)
του Γιαν Μπόνι (Γερμανία, 2007, έγχρωμη, 100΄)
Η ψυχοπαθολογία των συζυγικών σχέσεων, η ψυχολογική και σωματική κακοποίηση, είναι στο επίκεντρο αυτής της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του 30χρονου Γερμανού σκηνοθέτη. Ο Γιαν Μπόνι εισχωρεί στα άδυτα της οικιακής βίας, η οποία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ασκείται από τη γυναίκα στον άντρα. Αποστασιοποιημένη σκηνοθετική προσέγγιση και εξαιρετικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών.
• ΤΡΙΤΗ 1/9/2009
Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΛΟΡΝΑ (LE SILENCE DE LORNA)
των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν (ΒΕΛΓΙΟ/ΓΑΛΛΙΑ/ΙΤΑΛΙΑ/ΓΕΡΜΑΝΙΑ,2008, έγχρωμη, 105΄)
Το κοινωνικοπολιτικό στοιχείο είναι πολύ έντονο στον κινηματογράφο των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν. Η μετανάστευση στη Ευρώπη και οι συνθήκες ζωής των μεταναστών βρίσκονται στο επίκεντρο των προβληματισμών τους. Η Λόρνα, μια Αλβανή μετανάστρια στη Λιέγη του Βελγίου, τελεί λευκό γάμο με τοξικομανή, προκειμένου να αποκτήσει άδεια λειτουργίας καταστήματος, αλλά τελικά μπλέκει με την τοπική μαφία. Λιτό και ρεαλιστικό το ύφος των Νταρντέν και σε αυτήν την ταινία τους.
• ΤΡΙΤΗ 8/9/2009
HUNGER (ΠΕΙΝΑ)
του Στιβ ΜακΚουίν (ΒΡΕΤΑΝΙΑ/ΙΡΛΑΝΔΙΑ, 2008, έγχρωμη, 96΄)
Συγκλονιστική η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του βραβευμένου Βρετανού εικαστικού Στιβ ΜακΚουίν, η οποία αναφέρεται στην πολυήμερη απεργία πείνας μελών του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), με επικεφαλής τον Μπόμπι Σαντς, στις βρετανικές φυλακές Μέιζ, το 1981, για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τους φυλακισμένους του IRA ως πολιτικούς κρατούμενους. Έντονος ρεαλισμός, έξοχες εικαστικά εικόνες και πρωτότυπη χρήση της ηχητικής μπάντας.
• ΤΡΙΤΗ 15/9/2009
ΜΕΡΕΣ ΘΥΜΟΥ (FLAMMEN & CITRONEN)
του Όλε Κρίστιαν Μάντσεν (ΔΑΝΙΑ/ΤΣΕΧΙΑ/ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 2008, έγχρωμη, 130΄)
Φλάμεν και Σιτρόνεν ήταν τα κωδικά ονόματα δύο Δανών αντιστασιακών κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της χώρας τους. Ο Όλε Κρίστιαν Μάντσεν προσεγγίζει με κριτική ματιά την ιστορία και τις πράξεις αυτών των δύο προσώπων της δανέζικης αντίστασης αλλά και των ανωτέρων τους. Εξαίρετη ανασύσταση της εποχής και θαυμαστές οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών.
Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ συμπλήρωσε φέτος 21 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Η δραστηριότητά της όλο αυτό το διάστημα υπήρξε πλούσια και πολύπλευρη:
• Προβολές ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους από τον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο.
• Ειδικές προβολές – εκδηλώσεις
• Σεμινάρια, μαθήματα, συζητήσεις, εκθέσεις.
• Εκδόσεις, δημοσιεύσεις (Περιοδικό ΠΡΟΣΕΧΩΣ, ειδικά φυλλάδια, προγράμματα, κείμενα σε περιοδικά και εφημερίδες).
Οι προβολές της Λέσχης με το τέλος της θερινής περιόδου 2009 θα φτάσουν τις 1284 (666 ταινίες μεγάλου μήκους και 618 μικρού). Οι ταινίες προέρχονται από 47 χώρες και καλύπτουν το διάστημα από το 1894 έως σήμερα.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
21 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ) του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...
-
Η ΜακΝτοναλντοποίηση της Κοινωνίας του Θανάση Τσακίρη Μακντοναλντοποίηση είναι η διαδικασία με βάση την οποία οι αρχές των εστιατορίων...
-
Ο Αμερικανός κοινωνιολόγος Άλφρεντ Σουτς ξεκινά με βάση το έργο του Βέμπερ για τους «ιδεότυπους» και το επεκτείνει αναθεωρώντας ορ...
No comments:
Post a Comment