Monday, June 21, 2021

Η "ισπανική γρίπη" του 1918 στην Ελλαδα 2ο μέρος

 

 Η "ισπανική γρίπη" του 1918 στην Ελλαδα     2ο μέρος

του Θανάση Τσακίρη

Κατά το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του 1918 ο ιός επιτέθηκε στην Αθήνα και τον Πειραιά αφήνοντας εκατοντάδες κρούσματα. Η κυβέρνηση ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση συμβουλές για να πάρει την ιδία απάντηση της ισπανικής. Έτσι η κυβέρνηση έκλεισε των δυο πόλεων. Στο μεταξύ ο ιός καλπάζει προς την Λάρισα και την Πάτρα όπου οι νεκροί ανεβαίνουν σε 15.  Το Ιατροσυνεδριο παίρνει σκληρά μέτρα. Τα κρούσματα της Αθήνα και του Πειραιά  δεν αφορούν την εργατική τάξη αλλά τα μέλη της μέσης τάξη και των γειτονιές τους. Αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι οι εργάτες άνδρες και γυναίκες δουλεύαν σε ανοιχτούς χώρους, οικοδομές, χωράφια και άλλες εργασίες της υπαίθρου. Οι υπάλληλοι και έμποροι δουλεύαν σε γραφεία και μαγαζιά και ερχόντουσαν σε επαφή και κοινό και πελάτες βοηθώντας έτσι τη διασπορά του ιού. Μετά από αυτά η  κυβέρνηση έκλεισε το Πανεπιστήμιο, το Ωδείο, τα δικαστήρια και την βιβλιοθήκη και οι δήμοι  ανέλαβαν την απολύμανση αυτών των χώρων  και των μέσων μεταφοράς.



Στις τελευταίες ημέρες του ίδιου μήνα στην Πάτρα ο ιός έκανε επιδρομή και άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς (47 ημερησίως). Η κυβέρνηση έστειλε με ατμόπλοιο στρατιωτικούς ιατρούς και φάρμακα. Όμως, δεν είχε απαγορεύσει τις άσκοπες μετακινήσεις κι έτσι η διασπορά του ιού έγινε ανεξέλεγκτη. Στην Θεσσαλία τα  γεμάτα τρένα έγιναν εστίες μόλυνσης καθώς οι υγιείς και οι νοσουντες ταξιδεύαν ο ένας πάνω στον άλλον. Το ίδιο στην Ήπειρο με τα  Γιάννενα να μετρούν πολλούς νεκρούς (40 ημερησίως). Στην Αθήνα κλείσανε τα νυχτερινά κέντρα και μείωνε τις ώρες λειτουργίας των χώρων  εστίασης και θεαμάτων. Παρά την ύφεση των κρουσμάτων σε μερικές πόλεις τα σχολεία θα κλείσουν για δυο εβδομάδες καθώς σε άλλες περιοχές υπήρξαν εξάρσεις (Αίγινα, Λευκάδα ,Νάξος, Κόρινθος, Ζάκυνθος, Άμφισσα και αλλού.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



Προηγούμενο  https://tsakthan.blogspot.com/2021/06/1918-1.html



No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...