Παρουσίαση βιβλίου
Δημήτρης Παπανικολόπουλος | Το 1821 ως επανάσταση. Γιατί ξέσπασε και γιατί πέτυχε
Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Παπανικολόπουλου «Το 1821 ως Επανάσταση. Γιατί ξέσπασε και γιατί πέτυχε», που κυκλοφορεί στο πλαίσιο της εκδοτικής σειράς «Βασικές Έννοιες», διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, την Τρίτη 8 Ιουνίου.
Στην πρώτη διά ζώσης εκδήλωση του ΕΝΑ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, στον κήπο του Κτηρίου Ελλήνων Αρχαιολόγων, μίλησαν για το βιβλίο η καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου, ο δρ. Ιστορίας, διδάσκων του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρης Μπαχάρας, καθώς και ο ιστορικός, ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του ΕΝΑ Αντώνης Λιάκος, με συντονιστή τον επιστημονικό υπεύθυνο της εκδοτικής σειράς του ΕΝΑ, δρ. Πολιτικής Επιστήμης, Κώστα Ελευθερίου.
Στην εισαγωγή του ο Κώστας Ελευθερίου τόνισε ότι το βιβλίο του Δ. Παπανικολόπουλου «δεν είναι απλά ένα καλό βιβλίο για το 1821· είναι ταυτόχρονα και μία υποδειγματική εφαρμογή των σχημάτων της θεωρίας των κοινωνικών κινημάτων».
Ο Δημήτρης Μπαχάρας επισήμανε τη σημασία της αξιοποίησης των κοινωνικών θεωριών από τους ιστορικούς, «έναν δρόμο που δείχνει ο Δ. Παπανικολόπουλος», αναδεικνύοντας πώς «η Επανάσταση του 1821 είναι μία επανάσταση που εντάσσεται σαφώς στη διεθνή συζήτηση περί επαναστάσεων και όχι μία περιθωριακή επανάσταση την οποία κοιτάμε ενδοσκοπώντας».
Η Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι το βιβλίο είναι πολύ σημαντικό γιατί «έρχεται καίρια σε μία συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιο διάστημα, την οποία τόσο επιστημονικά όσο και ως Αριστερά πρέπει να κάνουμε. Ο Δημήτρης Παπανικολόπουλος προσφέρει τα εργαλεία για να μιλήσουμε για το μείζον γεγονός, που είναι η Ελληνική Επανάσταση, αλλά και με αφορμή το μείζον γεγονός».
Ο Αντώνης Λιάκος σημείωσε ότι «η επιτυχία της Επανάστασης και το γεγονός ότι χώρεσε όλους τους παράγοντες οφείλεται στο γεγονός ότι μπόρεσε να συνδυάσει διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Και διαφορετικές ηγετικές ομάδες και διαφορετικές δεξιότητες, δίκτυα, ιδέες και κοινωνικές θέσεις ομάδων· και το γεγονός ότι τους έβαλε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας ήταν ένας από τους όρους για τους οποίους πέτυχε η Επανάσταση».
Στον χαιρετισμό του ο Δημήτρης Παπανικολόπουλος, αναφερόμενος στην Αριστερά, τόνισε ότι «η Ελληνική Επανάσταση είναι ένα καλό παράδειγμα στο οποίο οι άνθρωποι έκαναν αυτό που κάθε πετυχημένη επανάσταση, κάθε πετυχημένο κίνημα και άνθρωποι που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο πρέπει να κάνουν, δηλαδή να συγκεντρώνουν οργανωτικούς, υλικούς, ανθρώπινους πόρους, να καινοτομούν στο επίπεδο του “ρεπορτορίου” της δράσης, να αποδύονται σε έναν διπλωματικό αγώνα για να κερδίσουν στήριξη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό να κάνουν τα πάντα για να αναδεικνύουν καινούριους ενδογενείς πόρους. Γιατί η κοινωνία είναι αήττητη αφού διαθέτει πολλούς ενδογενείς πόρους».
Δείτε όλη την εκδήλωση σε βίντεο & τα βασικά σημεία των ομιλιών |
No comments:
Post a Comment