Tuesday, December 29, 2020

Εκλογικές Τάσεις #6 (Δεκέμβριος 2020)

 



Η νέα – έκτη κατά σειρά – έκδοση της περιοδικής ανάλυσης Εκλογικές Τάσεις που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, η οποία καλύπτει την περίοδο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2020, δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου (www.poulantzas.gr).

 

Οι Εκλογικές Τάσεις που κυκλοφορούν από τον Οκτώβριο του 2019 αποτελούν μια καταγραφή και ανάλυση των ευρημάτων των πολιτικών ερευνών κάθε περιόδου, με αναφορά στα κυριότερα πολιτικά γεγονότα, την οποία επιμελούνται η Δανάη Κολτσίδα, πολιτική επιστήμονας και διευθύντρια του ΙΝΠ, και ο Κώστας Πουλάκης, μαθηματικός. Οι βασικοί δείκτες που παρακολουθούνται διαχρονικά περιλαμβάνουν την ικανοποίηση των πολιτών από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, την καταλληλότητα των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων για την πρωθυπουργία, την πρόθεση ψήφου προς κάθε κόμμα, τις συσπειρώσεις και μετακινήσεις ης εκλογικής βάσης των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και τη σύνθεση της «γκρίζα ζώνης» της αδιευκρίνιστης ψήφου. Επίσης, στην ανάλυση περιέχονται και χρήσιμα κάθε φορά ποιοτικά στοιχεία σχετικά με την επικαιρότητα, αλλά και μια σύνοψη των βασικών πολιτικών τάσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

 

Βασικά ευρήματα των Εκλογικών Τάσεων #6 :

 

·  Στην περίοδο που καλύπτει η μελέτη των Εκλογικών Τάσεων #6 καταγράφεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά μία σημαντική πτώση της ικανοποίησης από την κυβέρνηση (-3,3%), αλλά και μια ταυτόχρονη αυξητική τάση της ικανοποίησης από την αξιωματική αντιπολίτευση (+2,3%), τόσο σε ό,τι αφορά συγκεκριμένους χειρισμούς ή προτάσεις, όσο και συνολικά.

·  Αντίστοιχα, καταγράφεται σημαντική και για δεύτερη φορά μείωση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη (-6,7%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί παρουσιάζουν είτε οριακή πτώση είτε σταθερότητα είτε και μικρή αύξηση της δημοτικότητάς τους. Φαίνεται λοιπόν ότι ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει να ξοδεύει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, αφού οι πολίτες του χρεώνουν πια και προσωπικά την ευθύνη για τα λάθη και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης.

·  Μικρότερη, αλλά πάντως υπαρκτή πτώση παρουσιάζει ο Κ. Μητσοτάκης και στον δείκτη περί του καταλληλότερου πρωθυπουργού (-1,6%) – στοιχείο αναμενόμενο, καθώς όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, ο δείκτης αυτός είναι παραδοσιακά ο τελευταίος που ανατρέπεται. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι – παρά τα πλήγματα που έχει δεχτεί η δημοτικότητά του – εξακολουθεί να καλύπτει και συγχρόνως να συγκρατεί την ΝΔ. Αντίστοιχα, ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζει μια σταθερότητα, καταγράφοντας ποσοστά λίγο πάνω από την αντίστοιχη εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

·  Τα παραπάνω ευρήματα αποτυπώνονται και στην πρόθεση ψήφου. Το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης παρουσιάζει σταθερότητα, ενώ η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να παρουσιάζει πτώση (-2,6%), τροφοδοτώντας κατ’ αρχήν όχι την εκλογική βάση κάποιου άλλου κόμματος, αλλά την «γκρίζα ζώνη» της αδιευκρίνιστης ψήφου.

·  Σε ό,τι αφορά στις συσπειρώσεις και μετακινήσεις των ψηφοφόρων των κομμάτων (με σημείο αναφοράς την ψήφο στις εκλογές του Ιουλίου του 2019), παρατηρούμε μια μικρή αποσυσπείρωση της ΝΔ, (-3,4%) που στην ουσία μετατοπίζεται προς την «αδιευκρίνιστη ψήφο» (+3,2%) και λιγότερο (+0,6%) προς την Ελληνική Λύση. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρατηρούμε τα εξής : Πρώτον, η συσπείρωσή του παρουσιάζει επίσης μία κάμψη – μικρότερη ωστόσο της αντίστοιχης κάμψης της ΝΔ – η οποία συνδυάζεται ωστόσο με μία ανάσχεση των διαρροών προς τη ΝΔ (μείωση των μετακινήσεων κατά 0,8%). Και δεύτερον, τη μεγαλύτερη αύξηση στις μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την παρατηρούμε προς το Μέρα25

·  Η «γκρίζα ζώνη» της αδιευκρίνιστης ψήφου – η οποία σε αυτό το «κύμα» εμφανίζεται σχετικά πιο αυξημένη (21,3% έναντι 19,3% στην περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου 2020) – περιλαμβάνει και σε αυτό το κύμα ψηφοφόρους προερχόμενους από όλα τα κόμματα. Το μεγαλύτερο μερίδιο (25,4%) όσων σήμερα ανήκουν στη «γκρίζα ζώνη» εξακολουθεί να προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Αντίστροφα, ανοδική τάση έχει η συμμετοχή πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ στην αδιευκρίνιστη ψήφο (23,0%). Έτσι, το «στοίχημα» για τα δύο μεγάλα κόμματα τη στιγμή που θα βρεθούμε σε προεκλογική περίοδο είναι αν θα καταφέρουν και σε πιο βαθμό να «επαναπατρίσουν» τους ψηφοφόρους τους αυτούς, που προς το παρόν μένουν σε στάση αναμονής.

 

Κυριότερα συμπεράσματα :

 

1ον. Η επίδραση της πανδημίας θα έχει θεμελιώδη χαρακτήρα, που ενδεχομένως δεν αποτυπώνεται – τουλάχιστον όχι ακόμη – στα στοιχεία που μελετάμε και τα οποία πιθανότατα θολώνουν από το μέγεθος των αλλαγών που έχουν συσσωρευτεί μέσα μας και ίσως ακόμα δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε.

2ονΗ πανδημία παρέτεινε σημαντικά την «περίοδο χάριτος» που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα απολάμβανε ούτως ή άλλως μετά τις εκλογές. Ωστόσο, αυτή η μακρόχρονη περίοδος χάριτος της κυβέρνησης συναντιέται πλέον με τη σκληρή πραγματικότητα και την περίοδο του συλλογικού αναστοχασμού και της αποτίμησης των πεπραγμένων της. Η αμφισβήτηση του κυβερνητικού έργου, η διάψευση των υπέρμετρων προσδοκιών, η απουσία στρατηγικής και αφηγήματος για την ανάπτυξη και κυρίως την κοινωνική αλληλεγγύη προς όσους χτυπήθηκαν περισσότερο δημιουργούν σημαντικές ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησης. Ρωγμές οι οποίες μπορεί να μην είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού, όμως ενδέχεται να αποκαλυφθούν απότομα στην κρίσιμη πολιτική στιγμή.

3ον. Σε ό,τι αφορά στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να επικοινωνήσει ξανά με το δικό του πρώτα ακροατήριο, που στέκεται επιφυλακτικά απέναντί του. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η ευρύτατη κοινωνική αποδοχή των προτάσεών του. Όμως έχει δρόμο ακόμα για να συναντήσει οριστικά τους ψηφοφόρους του και κυρίως να διευρύνει την πιθανή του βάση – στοιχείο για το οποίο απαιτείται να καταφέρει να συνενώσει τις επιμέρους προτάσεις του σε μία συνεκτική αντιπρόταση, που θα ενσωματώνει και οραματικά στοιχεία, στη βάση των σταθερών αξιών της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης που ισχυροποιούνται περισσότερο στην περίοδο που ζούμε.

4ον. Ανεξάρτητα από το χρόνο των επόμενων εκλογών και τα σχετικά σενάρια που διακινούνται, καλό να θυμόμαστε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και είναι μάλλον σίγουρο με τα δεδομένα που καταγράφονται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση όποιο και από τα δύο κόμματα και να είναι πρώτο. Έτσι, σε αντίθεση με όσα έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε και να καταγράφουμε στις αναλύσεις των δημοσκόπων, των δημοσιογράφων και των πολιτικών αναλυτών, αυτή τη φορά το ερώτημα δεν είναι τόσο ή μόνο το ποιος θα κερδίσει, αλλά εξίσου (ίσως και περισσότερο) το ποιος θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς είναι κατά τη γνώμη μας λάθος να προεξοφλείται άνευ ετέρου η διπλή κάλπη. Επίσης, τα κόμματα κατά τη χάραξη της στρατηγικής τους θα πάρουν μοιραία υπόψη τους και τις απόψεις γενικά των πολιτών και ειδικά της εκλογικής τους βάσης για τα διάφορα πιθανά σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας.

 

Ολόκληρη η ανάλυση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου στον ακόλουθο σύνδεσμο : https://poulantzas.gr/yliko/eklogikes-taseis-6-dekemvrios-2020/

Wednesday, December 23, 2020

Στην «Εποχή» που κυκλοφορεί εκτάκτως 24 – 25 Δεκεμβρίου ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Και του χρόνου στις πλατείες

Στην «Εποχή» που κυκλοφορεί εκτάκτως 24 – 25 Δεκεμβρίου


ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Και του χρόνου στις πλατείες


 


 



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Θεανώ Φωτίου: «Μόνο αν εμπνεύσουμε θα μπει φραγμός στη συντηρητικοποίηση»


Νίκος Χατζηαργυρίου: «Ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο»


Γιάννης Καλομενίδης: «Οι μεταλλάξεις του ιού είναι αναμενόμενες»


 


 


 


 


ΠΟΛΙΤΙΚΗ


«Ζητήματα πανδημίας, δημοκρατίας και θεσμών» του Παύλου Κλαυδιανού


«Από την αντιπολίτευση εξαρτάται» του Χ. Γεωργούλα


«Ήρθαν με σχέδιο και με αμετακίνητη ιδεολογική προσήλωση…» του Κωστή Γιούργου


«Η έκθεση Πισσαρίδη οδηγεί σε υπανάπτυξη» του Χρήστου Ξενοκώστα


 

ΔΙΕΘΝΗ


Τζον Γκραλ: «Τα μεγάλα θύματα ενός “σκληρού” Brexit θα είναι η εργατική τάξη και οι νέοι»


«Η Μέση Ανατολή δέκα χρόνια μετά τις αραβικές εξεγέρσεις» της Βιβής Κεφαλά


Χιλή: «Η Αριστερά για τη μάχη των εκλογών» του Μ. Κοβάνη


Ιταλία: «Τα φαντάσματα παίρνουν σάρκα και οστά» της Τόνιας Τσίτσοβιτς


Χονγκ Κονγκ: «Δημοκρατικές ανησυχίες και πανδημική κόπωση» του Μάικλ Τσεν


 


ΚΟΙΝΩΝΙΑ


«Νομοθετώντας για τα “μπακάλικα” της ιδιωτικής εκπαίδευσης» του Νίκου Γιαννόπουλου


«Μηχανικοί με πτυχία κολλεγίων: τι σημαίνει για την κοινωνία;» της Στάθιας Βερβέρα


Λοκντάουν Δυτικής Αττικής: «Στοχοποίηση αντί στοχευμένης διαχείρισης» της Τζέλας Αλιπράντη


«Οικολογικός μετασχηματισμός του κράτους» του Γιώργου Μπάλια


«Ενεργειακή μετάβαση χωρίς σχέδιο» της Αλεξάνδρας Λαοπόδη


«Το παράδειγμα της φυσικής συνεπιμέλειας» της Άννας Κοντοθανάση


«Επιπτώσεις της πανδημίας στη βία κατά των γυναικών» της Γεωργίας Πετράκη


«Στα χέρια ιδιωτών το φράγμα Πείρου» του Τάκη Γεωργακόπουλου


«Εγκαταστάσεις και χρήσεις στον Ελαιώνα» της Ελένης Πορτάλιου


«Ο πόλεμος στην παιδεία ως πόλεμος ιδεών» του Παναγιώτη Ματσίγκα


«Γειτονιά τρύπα…» του Ανδρέα Μάινα


 



ΘΕΜΑΤΑ


Για τον Λίο Πάνιτς: «Τον δάσκαλο, τον φίλο, τον σύντροφο» του Μιχάλη Σπουρδαλάκη


«Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο» της Όλγας Στέφου


«Ο άλλος σαν απειλή» του Θωμά Τσαλαπάτη


Ιστορίες από τα γήπεδα: «Πάσες αλληλεγγύης» του Μ. Διόγου


«Έλαμψε η σπηλιά από φως σαν να ΄ταν ηλιόλουστη μέρα» της Μαρώς Τριανταφύλλου


 


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Ο Νότης Μαυρουδής μιλά στην Λιάνα Μαλανδρενιώτη με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του δίσκου-βιβλίου «Ξαφνικοί επισκέπτες»  


Ματιές στους πάγκους των ανοιχτών βιβλιοπωλείων από τον Κώστα Αθανασίου και τον Μανώλη Πιμπλή  


Ζιλ Ντασέν, πολίτης του κόσμου: o Στράτος Κερσανίδης γράφει με αφορμή τα 109 χρόνια από τη γέννησή του  


«Αναψηλαφώντας το έργο του Λευτέρη Βογιατζή», η Ράνια Παπαδοπούλου γράφει για το βιβλίο - αφιέρωμα, σε επιμέλεια της Άννας Ταμπάκη, στον σπουδαίο σκηνοθέτη

 ΙΔΕΕΣ


Τράφικινγκ:


«Μια χαμένη ευκαιρία για να μπει ένα τέλος στην εμπορία ανθρώπων» του Μάικ Ντότριτζ


«Η εκμετάλλευση είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση» των Μάικλ Χαρντ και Κάθι Γουίκς


 


 


 


Στην ΕΠΟΧΗ της Κυριακής διαβάζετε και τις στήλες:


«Στα δίκτυα του κόσμου» από τον Δημήτρη Γκιβίση


Δαιμονικά από τον δικηγόρο του διαβόλου.

Tuesday, December 22, 2020

Με ευρυγώνιο φακό» Η νέα περιοδική έκδοση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς για τις διεθνείς τάσεις

 Με ευρυγώνιο φακό»


Η νέα περιοδική έκδοση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς για τις διεθνείς τάσεις


 



 


Μια νέα, εξαμηνιαία, περιοδική έκδοση για τις διεθνείς τάσεις, με τίτλο “Με ευρυγώνιο φακό” εγκαινιάζεται από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, στο πλαίσιο της θεματικής Ευρώπη & Κόσμος, σε επιμέλεια του Ανδρέα Μαράτου, υποψ. δρ. Φιλοσοφίας, επιστημονικού συνεργάτη και μέλους του ΙΝΠ, με τη συνεργασία του Νεκτάριου Μπουγδάνη, υποψ. δρ. Πολιτικής Επιστήμης και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΠ.


 


Σκοπός της έκδοσης είναι να παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό πλευρές των διεθνών εξελίξεων και τάσεων, σε διάλογο, αλλά όχι σε εξάρτηση από την τρέχουσα κάθε φορά επικαιρότητα. Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης, «αξιοποιώντας συμβολές και αναλύσεις μιας ευρείας ομάδας συνεργατών, σταθερών και μη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό και με διαφορετικές προσεγγίσεις και αφετηρίες (επιστημονικές, αλλά και πολιτικές), επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε αυτό που λέει ο τίτλος της έκδοσης: έναν ευρυγώνιο φακό, για να προσεγγίσουμε τον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο στον οποίο ζούμε».


 


Το τεύχος #1 (Δεκέμβριος 2020) περιλαμβάνει εκτενές αφιέρωμα στις Η.Π.Α., με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές αλλά και τις πρωτοφανείς για τα δεδομένα της κινητοποιήσεις που γνώρισε η χώρα τους προηγούμενους μήνες, με κείμενα των  Αθηνάς Αθανασίου, Keeanga-Yamahtta Taylor, Χρύσανθου Δημ. Τάσση, Νεκτάριου Μπουγδάνη, Άρη Σπουρδαλάκης και Rosalind C. Morris, ενώ στο φάκελο «Νοτιοανατολική Μεσόγειος» φιλοξενούνται αναλύσεις των Pinar Cakiroglu, Σίας Αναγνωστοπούλου και Νίκου Χριστοφή για την Τουρκία, καθώς και του Κυριάκου Λοΐζου για την Κύπρο. Τέλος, στη στήλη «World Review» φιλοξενείται ανάλυση του Λευτέρη Στουκογεώργου.


 


Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε την έκδοση σε ηλεκτρονική μορφή στον ακόλουθο σύνδεσμο : https://poulantzas.gr/yliko/me-evrygonio-fako-periodiki-ekdosi-gia-tis-diethneis-taseis-tefchos-1-dekemvrios-2020/


 


 


 


 


 


Monday, December 21, 2020

ΚΡΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΡΙΣΤΕΡΑΣ--- Ρολάν Σιμόν

 Η υπεραριστερά εκτείνεται από τους αριστερούς και συμβουλιακούς κομμουνιστές των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι και την Καταστασιακή Διεθνή, συμπεριλαμβάνοντας τη γερμανοολλανδική αλλά και την ιταλική κομμουνιστική αριστερά, την ομάδα-περιοδικό Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα, τον ελευθεριακό κομμουνισμό του Noir et Rouge και πληθώρα ομάδων και εντύπων που απηχούσαν ή απηχούν ακόμα αυτές τις επιρροές.

Για την υπεραριστερά η επανάσταση και ο κομμουνισμός ήταν η απελευθέρωση της εργασίας και η επιβεβαίωση του προλεταριάτου ως κυρίαρχης τάξης. Ωστόσο, ασκούσε κριτική σε όλες τις απτές μεσολαβήσεις που συνόδευαν την ενίσχυση του προλεταριάτου στο εσωτερικό του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής (συνδικάτα, μαζικά κόμματα, κοινοβουλευτισμός), όσο κι αν αυτές οι μεσολαβήσεις θεμελίωναν τη δυνατότητα για την επιβεβαίωση της τάξης. Η υπεραριστερά κατέληγε στον μυστικισμό μιας αναλλοίωτα επαναστατικής φύσης του προλεταριάτου, η οποία θα εκδηλωνόταν και θα εξασφάλιζε την επιτυχία της επανάστασης αρκεί να μην εμποδιζόταν από την εξωτερική παρέμβαση των γραφειοκρατικών μηχανισμών και της αστικής ιδεολογίας.

Η ανάλυση της εμπειρίας του επαναστατικού κύματος του 1917-23 και των γεγονότων του μεσοπολέμου δείχνει ότι η επιβεβαίωση της τάξης και η ανάδειξή της σε κυρίαρχη τάξη είναι αντίφαση εν κινήσει. Η υπεραριστερά ώθησε την κριτική μέχρι ένα όριο που -μαζί με την εποχή της- δεν μπόρεσε να ξεπεράσει. Η νέα εποχή που άνοιξε μετά την ήττα των κινημάτων των δεκαετιών '60-'70 γνώρισε και τη βαθμιαία θεωρητική υπέρβαση της υπεραριστεράς, ιδίως με τη θεωρία της κομμουνιστικοποίησης: η επανάσταση δεν μπορεί να είναι άλλο από κατάργηση του κεφαλαίου και άρα και του ίδιου του προλεταριάτου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Σημείωμα των μεταφραστών

Εισαγωγή στη γαλλική έκδοση

Ακρωνύμια

Πρόλογος του Ρολάν Σιμόν

Μάης '68, έτος θεωρίας, κτλ.

Κριτική ιστορία της υπεραριστεράς

Η γερμανο-ολλανδική αριστερά

Η ιταλική κομμουνιστική αριστερά και οι απαρχές της υπεραριστεράς στη Γαλλία

Οι ομάδες-περιοδικά Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα & Μαύρο και Κόκκινο

Η Καταστασιακή Διεθνής

Επίλογος

Η προλεταριακή επανάσταση (1848-1914)

Παράρτημα

Υπεραριστερά και αρνητισμός

Βιογραφικά σημειώματα

Βιβλιογραφία

Λεπτομέρειες

Ξενόγλωσσος τίτλος HISTOIRE CRITIQUE DE L' ULTRAGAUCHE



Εκδότης FUTURA

Χρονολογία Έκδοσης Δεκέμβριος 2020

Αριθμός σελίδων 520

Πρόλογος ΣΙΜΟΝ ΡΟΛΑΝ

Μετάφραση ΜΙΧΑΗΛ ΘΕΜΗΣ

Επιμέλεια ΨΑΡΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΣΙΜΟΝ ΡΟΛΑΝ


Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 1968-2018 --Πιερ Ροζανβαλόν

 



Πώς ο ενθουσιασμός του Μάη του '68 έδωσε τη θέση του στην απογοήτευση του 1980 και του 1990, κι έπειτα στη μοιρολατρία που από τη δεκαετία του 2000 συρρικνώνει τον πολιτικό και διανοητικό μας ορίζοντα; Γιατί η Αριστερά καθηλώθηκε μεταξύ ενός ρεαλισμού της απραξίας και ενός ριζοσπαστισμού χωρίς αντίκρισμα, σε τέτοιο σημείο που να χάνει τη μάχη των ιδεών από τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό;

Στο βιβλίο αυτό, ο Πιερ Ροζανβαλόν αναμετράται με τα παραπάνω ερωτήματα με τρόπο διττό. Ως ιστορικός των ιδεών και πολιτικός φιλόσοφος, επιχειρεί να εγγράψει τα τελευταία πενήντα χρόνια στο πλαίσιο της μακράς ιστορίας του νεωτερικού σχεδίου για χειραφέτηση, με τις επιτυχίες του, τις υποσχέσεις που δεν τήρησε, τις παλινδρομήσεις του. Ταυτόχρονα, όμως, ως συμμετέχων και αυτόπτης μάρτυρας, ξαναδιαβάζει αναδρομικά την αλληλουχία γεγονότων που πυροδότησε συμβολικά ο Μάης του '68. Η προσωπική του πορεία, τα διανοητικά και πολιτικά εγχειρήματα που τον σημάδεψαν, οι προσωπικότητες με τις οποίες συμπορεύτηκε, σκιαγραφούν την ιστορία της "δεύτερης Αριστεράς", με την οποία η δική του τροχιά συμπλέχθηκε αξεδιάλυτα, αλλά και την ιστορία εν γένει της Αριστεράς. Τα αίτια της κρίσης της Αριστεράς σήμερα έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν.
Μέσα από αυτή την ειλικρινή και διαυγή επιστροφή στην προσωπική του διαδρομή, με τις κινητήριες ιδέες και τις αμφιβολίες, τις στιγμές αμηχανίας και τις αυταπάτες της, ο Πιερ Ροζανβαλόν χαρτογραφεί μια πολιτική και διανοητική ιστορία του παρόντος, ανιχνεύοντας νέες προοπτικές για το ιδεώδες της χειραφέτησης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Βιβλίο πολύτιμο, συναρπαστικό, αναγκαίο για να κατανοήσουμε τις αντιφάσεις του σημερινού κόσμου μας, αλλά και την επιστροφή της συντηρητικής σκέψης". (Lire)
"Εντυπωσιακό δοκίμιο για την εξέλιξη της γαλλικής Αριστεράς". (Μισέλ Βινόκ, L'Histoire)
"Μια ωραία έκπληξη: ανακαλύπτουμε όχι μόνο μια σκέψη διαυγή και συνάμα πολυσύνθετη, αλλά και μια ευαισθησία χρωματισμένη με μια πινελιά νοσταλγίας". (Le Nouveau Magazine Litteraire)
"Συναρπαστική αφήγηση πενήντα ετών διανοητικής στράτευσης". (L'Obs)
"Ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία του Πιερ Ροζανβαλόν. Συνδυάζοντας αυτοβιογραφικά στοιχεία, μια ανάλυση των πολιτικών και διανοητικών αλλαγών μετά το 1968 και μια θεωρία της ιστορίας της χειραφέτησης, συνθέτει μια γενική ερμηνεία της νεωτερικότητας. Προσπαθεί, αναλύοντας με ακρίβεια την κρίση της εποχής μας, να αντιταχθεί στο ισχυρό, συντριπτικό, αντιφιλελεύθερο και λαϊκιστικό ρεύμα που, εξαιτίας μιας "αντιστροφής της ηγεμονίας", έχει πλέον αρχίσει να κυριαρχεί". (Le Monde)

Περιεχόμενα

ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ, ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΙ
(ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ)
ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ
Εικοσάρης τον Μάη του 1968
Η διανοητική και πολιτική μήτρα της δεύτερης Αριστεράς
Για μια νέα πολιτική κουλτούρα
Πέραν του κοινωνιο-κρατισμού και της σοσιαλδημοκρατίας
Αναζητήσεις και πηγές
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
Η αγρανάπαυση των ιδεών
Πολιτική της εξάντλησης
Οι μορφές του μουδιάσματος
ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Μεταστροφές και αναδιαρθρώσεις
Ο προοδευτισμός ακυβέρνητος
Η μεταστροφή της ηγεμονίας
ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ
Το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε
Προσδοκίες και διακυβεύματα

Επιστημονική θεώρηση: Γιάννης Μπαλαμπανίδης
κδότης ΠΟΛΙΣΧρονολογία Έκδοσης Δεκέμβριος 2020Αριθμός σελίδων 416Διαστάσεις 24x17Μετάφραση ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑΕπιμέλεια ΜΗΤΣΙΚΑΚΟΣ ΜΠΙΛΗΣυγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΡΟΖΑΝΒΑΛΟΝ ΠΙΕΡ

Sunday, December 20, 2020

Τι πρέπει να ξέρουμε για την Πρωτομαγιά --Του Λήο Πάνιτς

 




Τι πρέπει να ξέρουμε για την Πρωτομαγιά

 

Του Λήο Πάνιτς*


Πάνω από 100 χρόνια η Πρωτομαγιά συμβολίζει τους κοινούς αγώνες των εργατών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Γιατί αγνοείται κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Αμερική; Η απάντηση βρίσκεται εν μέρει στην επί μακρόν απώθηση από την ίδια την αμερικανική εργατική τάξη του ριζοσπαστικού παρελθόντος της, από το οποίο ουσιαστικά προήλθε η διεθνής Πρωτομαγιά.

 

Οι σπόροι ρίχτηκαν κατά τον αγώνα για το 8ωρο.  Την 1η Μαΐου 1886, εκατοντάδες χιλιάδες Βορειοαμερικανοί εργάτες κατέβηκαν σε απεργία.  Στο Σικάγο, η διαδήλωση εξελίχθηκε σε εκστρατεία υποστήριξης των εργατών ενός μεγάλου εργοστασίου κατασκευής αγροτικών εργαλείων, όπου η εργοδοσία είχε κηρύξει  λοκ-άουτ κατά των εργατών λόγω συνδικαλιστικής τους δράσης.  Στις 3 Μαΐου κατά τη διάρκεια μιας σκληρής μάχης ανάμεσα σε ομάδα απεργιακής περιφρούρησης και απεργοσπαστών η αστυνομία πυροβόλησε εναντίον δύο εργατών.  Σε πορεία διαμαρτυρίας την επόμενη ημέρα στην Πλατεία Χέιμαρκετ, πετάχτηκε μια βόμβα ενάντια στους αστυνομικούς, που, με τη σειρά τους, απάντησαν πυροβολώντας αδιάκριτα κατά του πλήθους.  Οχτώ αναρχικοί ηγέτες συνελήφθησαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο (αργότερα δόθηκε χάρη σε τρεις από αυτούς).

 

Αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν διεθνείς διαμαρτυρίες και το 1889 το πρώτο συνέδριο των νέων σοσιαλιστικών κομμάτων που συνδέονταν με την Δεύτερη Διεθνή (διάδοχος της Πρώτης Διεθνούς που οργανώθηκε από τον Καρλ Μαρξ στη δεκαετία 1860-1870) κάλεσε τους απανταχού εργάτες σε μια ετήσια ημερήσια απεργία την 1η Μαΐου – όχι τόσο για τη διεκδίκηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων αλλά ως ετήσια επίδειξη της εργατικής αλληλεγγύης και δύναμης της εργατικής τάξης. 

 

Η Πρωτομαγιά ήταν ταυτόχρονα προϊόν και στοιχείο της ραγδαίας ανάπτυξης των νέων μαζικών εργατικών κομμάτων της Ευρώπης – που σύντομα επέβαλαν την επίσημη αναγνώριση αυτής της «εργατικής γιορτής» από εργοδότες και κυβερνήσεις. Όμως, η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας (AFL) τρομοκρατημένη από την φιλολογία περί «ερυθράς απειλής» που ακολούθησε τα γεγονότα του Χέιμαρκετ συμβάδισε με αυτούς που αντιτάσσονταν στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Αντιθέτως, το 1894, αποδέχθηκε το διάταγμα του προέδρου Γκρόβερ Κλήβελαντ που όριζε ως ετήσια Ημέρα της Εργατικής Τάξης την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου. Ένα μήνα αργότερα, η Καναδική κυβέρνηση του Σερ Ρόμπερτ Τόμπσον έθεσε σε εφαρμογή παρόμοιο νόμο περί Ημέρας της Εργατικής Τάξης.

 

Από τότε κι ύστερα, η Πρωτομαγιά και η Ημέρα της Εργατικής Τάξης εκφράζουν στη Βόρεια Αμερική τα δύο πρόσωπα της πολιτικής παράδοσης της εργατικής τάξης, από τα οποία το ένα συμβολίζει την επαναστατική προοπτική της και το άλλο τη μακρόχρονη επιδίωξή της για μεταρρυθμίσεις και αξιοπρέπεια. Με την υποστήριξη του κράτους και του επιχειρηματικού κόσμου κυριάρχησε το δεύτερο – όμως, ποτέ δεν κατεστάλη εντελώς η ριζοσπαστική της παράδοση.

 

Αυτή η ριζοσπαστική Πρωτομαγιάτικη παράδοση πουθενά δεν περιγράφεται με τόσο εξαίσιο τρόπο όσο στο μνημειώδες βιβλίο του Μπράιαν Πάλμερ με τίτλο Cultures of Darkness: Night Travels in the Histories of Transgression [From Medieval to Modern] Monthly Review Press, 2000, [Κουλτούρες του σκότους, Μετ. Τρισεύγενη Παπαϊωάννου, Σαββάλας, υπό έκδοση].

 

Ο Πάλμερ, ένας από τους σημαντικότερους Καναδούς ιστορικούς της εργατικής τάξης, έχει  κάνει τα περισσότερα απ’ όλους για την ανακάλυψη και την ανάλυση της κουλτούρας αντίστασης που ανέπτυξαν οι εργαζόμενοι στην ταξική τους πάλη από τα κάτω.  Ασκεί έντονη κριτική στους ηγέτες του εργατικού κινήματος που απευθύνονται σ’ εκείνα τα στοιχεία της κουλτούρας της εργατικής τάξης που επιδιώκουν την τεχνητή αστική αξιοπρέπεια.

 

Ανάμεσα στα κεφάλαια για τους χωρικούς και τις μάγισσες της ύστερης φεουδαρχίας, για τους πειρατές και τους σκλάβους κατά την άνοδο του εμπορικού ιμπεριαλισμού, για τα μέλη των αδελφοτήτων και τους αναρχικούς των νέων πόλεων του βιομηχανικού καπιταλισμού, για τις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους και τους κομμουνιστές επί φασισμού, και για τη μαφία, τις νεανικές συμμορίες και τις φυλετικές ταραχές, τη τζαζ, τους μπήτνικς και τους μποέμ στο σύγχρονο καπιταλισμό των ΗΠΑ, υπάρχουν δύο κεφάλαια που αφηγούνται με τρόπο έξοχο την ιστορία της Πρωτομαγιάς.

 

Το πρώτο τοποθετεί το Χέιμαρκετ στο πλαίσιο των φόβων της Βικτοριανής αστικής τάξης για εκείνο που αποκαλούσε «επικίνδυνες τάξεις». Η αφήγηση αυτή επιβεβαιώνει τον κεντρικό ρόλο «του αναρχο-κομμουνιστικού κινήματος στο Σικάγο που ευλογήθηκε να έχει ταλαντούχους ηγέτες, αφοσιωμένα μέλη και τον πιο ενεργό αριστερό τύπο της χώρας. Οι επικίνδυνες τάξεις εξελίσσονταν σε πραγματικές επικίνδυνες τάξεις.»

 

Το άλλο κεφάλαιο, μια έρευνα για τις «Γιορτές της Επανάστασης» τοποθετεί «την εορταστική Πρωτομαγιά, μια γιορτινή σύλληψη της πρωτοβουλίας της εργατικής τάξης που συμπεριέλαβε τα αιτήματα για λιγότερες ώρες εργασίας, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη σοσιαλιστική κινητοποίηση και οργάνωση» στο πλαίσιο της παραδοσιακής ατζέντας του κινήματος της ταξικής σύγκρουσης.

 

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, έλαβαν χώρα κομμουνιστικές επαναστάσεις στο όνομα της εργατικής τάξης και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα συχνά αναδεικνύονταν στην κυβέρνηση με εκλογές. Με τους δικούς τους διαφορετικούς τρόπους, και οι δύο χρησιμοποίησαν την Πρωτομαγιά για τους σκοπούς του κράτους. Προτού λήξει ο 20ός αιώνας τα κομμουνιστικά καθεστώτα κατέρρευσαν εν μέσω εσωτερικών αντιφάσεων ανάμεσα στον αυταρχισμό και το δημοκρατικό περιεχόμενο του σοσιαλισμού ενώ τα σοσιαλδημοκρατικά, παγιδεύτηκαν στις εσωτερικές αντιφάσεις ανάμεσα στο κράτος πρόνοιας και τις ολοένα και πιο ισχυρές αγορές κεφαλαίου και προσαρμόστηκαν στο νεοφιλελευθερισμό και αποκήρυξαν ανοιχτά την παλιά «εργατική τάξη» και το κίνημά της.

 

Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η τραγική κληρονομιά της καταστολής του ριζοσπαστικού παρελθόντος της εργατικής τάξης τους είναι μια ολοένα και πιο αποσυνδικαλιστικοποιούμενη εργατική τάξη που κινητοποιείται από φονταμενταλιστικές χριστιανικές εκκλησίες.  Συγκριτικά ο Καναδάς τα πάει καλύτερα με το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα [ΣτΜ. Πρόκειται για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Καναδά] και με συνδικαλιστική πυκνότητα γύρω στο 30%.

 

Οι εργατικές τάξεις έχουν υποστεί τη μία ήττα μετά την άλλη σ’ αυτή την εποχή της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Από την άλλη όμως βρίσκονται σε διαδικασία μετασχηματισμού τους. Το αποδεκατισμένο βιομηχανικό προλεταριάτο του Βορρά αντικαθίσταται από ένα μεγαλύτερο βιομηχανικό προλεταριάτο στον Νότο.  Και στις δύο περιοχές, μια νέα εργατική τάξη βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση στους νέους τομείς των υπηρεσιών και της επικοινωνίας που αυγατίζουν με τον παγκόσμιο καπιταλισμό (κι όπου η οκτάωρη εργασία είναι συχνά άγνωστη). Εδώ και 20 χρόνια πληθαίνουν τα συνδικαλιστικά κινήματα και τα κόμματα εργατών από την Πολωνία ως την Κορέα και από τη Νότια Αφρική ως τη Βραζιλία. 

 

Ακόμη δύο βιβλία του εκδοτικού οίκου Monthly Review Press – της Ursula Huw με τίτλο The Making of a Cybertariat (2003) και του  Daniel Singer με τίτλο Whose Millennium? Theirs or Ours? (1999) – δεν ασχολούνται με την Πρωτομαγιά αυτή καθαυτή αλλά συλλαμβάνουν πολύ καλά αυτόν τον παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό μετασχηματισμό.  Με ψυχραιμία αλλά και με έμπνευση αναλύουν τους λόγους για τους οποίους η Πρωτομαγιά ακόμη συμβολίζει τον αγώνα για ένα μέλλον πέρα από τον καπιταλισμό και δεν μένουν απλώς σ’ ένα φόρο τιμής στους αγώνες του παρελθόντος.

 

   Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στις 30.4.2005 στην εφημερίδα Globe and Mail του Καναδά. Μετάφραση: Θανάσης Τσακίρης

 

 


Σημαντική είναι η προσφορά στη συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση και το κράτος του Λήο Πάνιτς.








 Σημαντική είναι η προσφορά στη συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση και το κράτος του Λήο Πάνιτς. Υποστηρίζει ότι η παγκοσμιοποίηση έχει πέντε διαστάσεις. Οι συγκυριακές διαστάσεις είναι οι εξής:

Α. Η χωρική επέκταση του καπιταλισμού που σχετίζεται ευθέως με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και των πολιτικο-οικονομικών συστημάτων των κρατών δορυφόρων της στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια καθώς και την αυτομετατροπή των «κομμουνιστικών» ηγετικών ομάδων της Κίνας και του Βιετνάμ σε νέες αστικές τάξεις.

Β. Η σαρωτική επέλαση σε ιδεολογικό και πολιτισμικό επίπεδο των ιδεών και αξιών του καπιταλισμού που προσδιορίζει την εποχή του νεοφιλελευθερισμού, κατά την οποία η αστική τάξη κατασκευάζει τον κόσμο καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή της με ελάχιστες αντιστάσεις.

Γ. Η διαδικασία διαμόρφωσης μιας διεθνούς αστικής τάξης που είναι ακόμη στην αρχή της, όπως δείχνουν τα δεδομένα της εθνικής έδρας και προέλευσης των ιδιοκτητών και των διοικητικών συμβούλων των ηγετικών πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Οι πιο καθοριστικές είναι οι δομικές διαστάσεις της παγκοσμιοποίησης:

Α. Το νέο στάδιο της καπιταλιστικής συσσώρευσης σε παγκόσμια κλίμακα που ξεδιπλώνεται μέσω των αντιφάσεων της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων του Κεϋνσιανισμού και τηw συνθήκης Bretton Woods και χαρακτηρίζεται από μια τεράστια αύξηση των μεγεθών, ροών και της ταχύτητας των άμεσων ξένων επενδύσεων και του εμπορίου συνοδευόμενο από μια ακόμη πιο έντονη δημιουργία διεθνών  πιστώσεων, συναλλαγματικών ροών, κερδοσκοπίας, αγορών συμβολαίων μελλοντικών υποχρεώσεων (futures), ιδιωτικού και δημόσιου χρέους.

Β) Η διεθνοποίηση του κράτους, που δεν πρέπει να γίνει αντιληπτή ως το υπερεθνικό κεφάλαιο που δραπετεύει από το έθνος-κράτος αλλά ως μια διαδικασία κατά την οποία τα κράτη προσαρμόζονται ολοένα και πιο πολύ στην ιδέα και την πράξη της προαγωγής και της ενίσχυσης της κεφαλαιακής συσσώρευσης σε παγκόσμια κλίμακα.[2]

Έτσι, ο Λήο Πάνιτς θεωρεί ότι τα κράτη είναι οι συγγραφείς (authors) ενός νέου παγκόσμιου συστήματος που, μέσω διεθνών συνθηκών που υπέχουν θέση συντάγματος, ορίζει και εγγυάται τα παγκόσμια και εγχώρια συμφέροντα του κεφαλαίου[3]: «Τα έθνη-κράτη δεν είναι θύματα αλλά οι συγγραφείς της παγκοσμιοποίησης. Τα κράτη δεν αντικαθίστανται από το παγκόσμιο κεφάλαιο αλλά το εκπροσωπούν, και πρώτα απ’ όλα το χρηματιστικό κεφάλαιο».[4]Τα κράτη, λοιπόν, είναι ενεργοί παίκτες σε αυτό το παιγνίδι και όχι παθητικοί θεατές˙ είναι πρωτίστως πεδία ταξικών σχέσεων από μόνα τους. Το ξένο κεφάλαιο δεν εσωτερικοποιείται μόνο στην επικράτεια μιας χώρας αλλά γίνεται το ίδιο παίκτης στο πεδίο του κράτους. Το κράτος συνεχίζει να παίζει το ρόλο του δημιουργού υποδομών και των νομικών όρων δραστηριοποίησης των αγορών, της εγγύησης της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και της τήρησης των συμβάσεων στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή στο πεδίο της δικαιοδοσίας του. Καθιερώνει, επίσης, τους κανόνες που διέπουν την κίνηση των κεφαλαίων, των επενδύσεων, των συναλλαγματικών πράξεων και του εμπορίου. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, το κράτος δεν αποσύρεται από την οικονομία αλλά αναδιατάσσει τις μεταξύ τους σχέσεις, αναδιαρθρώνοντας τους μηχανισμούς τους και τους ρόλους που παίζουν στην εκπροσώπηση και ρύθμιση κοινωνικών φορέων και αγορών. Τέλος, μέσω των κρατών και της μεταξύ τους σχέσης αναδιατυπώνονται οι διεθνείς συμφωνίες, συνθήκες και κανόνες που διέπουν τους διεθνείς φορείς που επιβλέπουν και διατηρούν τις αναγκαίες νομικές συνθήκες και τις υποδομές της συνέχισης και ενίσχυσης της παγκόσμιας κεφαλαιακής συσσώρευσης.   

 

 ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2008 

Friday, December 18, 2020

Η Ιστορία στο Κόκκινο για τη συγκρότηση του εθνικού παρελθόντος την Κυριακή 20/12

 Η Ιστορία στο Κόκκινο για τη συγκρότηση του εθνικού παρελθόντος την Κυριακή 20/12

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 13.00 - 14.00 Στο Κόκκινο 105,5


Φουστανέλες, χλαμύδες και άλλες ιστορίες για τη συγκρότηση του εθνικού παρελθόντος

 

Συζητούν η Χριστίνα Κουλούρη και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης

 

O Bαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με τη Χριστίνα Κουλούρη, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Φουστανέλες και χλαμύδες. Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930 (Αλεξάνδρεια 2020), για τη συγκρότηση του εθνικού παρελθόντος στον πρώτο αιώνα ζωής του ελληνικού κράτους. Οι λιθογραφίες, οι ζωγραφικοί πίνακες, οι αναβιώσεις του αρχαίου δράματος, οι επέτειοι και τα μνημεία αποτελούν την πρώτη ύλη μιας συζήτησης για το πως οι Νεοέλληνες εικονογράφησαν το εθνικό παρελθόν τους, πως συγκρότησαν την αυτοεικόνα τους και τις διαδρομές της μέσα στο χρόνο. Αναδεικνύοντας τη σημασία της Επανάστασης του 1821 ως κεντρικό μνημονικό γεγονός σε σύγκριση με την αρχαιότητα ή το Βυζάντιο, η συζήτηση επικεντρώνεται, τέλος, στους εορτασμούς της εν όψει και της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξή της.





Ο Αθανάσιος Διάκος και ο Λεωνίδας Ανδρούτσος. Έργα του Θεόφιλου, 1930-1931



Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν


Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος


Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας


Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη


Παραγωγή: ΑΣΚΙ - Στο Κόκκινο 105,5

 





Thursday, December 17, 2020

"SHORT FILM DAY 2020" - Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ - ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ (6 ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ, 79', 16/12-22/12/2020) - ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΚΛΕ

il solstizio dedicato al cortometraggio


  in quel di leros, dic 2020
   cari amici,
a causa delle restrizioni imposte dalla pandemia, il “Giorno + Corto” si allunga in una rassegna virtuale dal 16 al 22 dicembre,
in collaborazione con l’Istituto Italiano di Cultura di Atene vi presentiamo in streaming i sei filmati proposti dal Centro Nazionale del Cortometraggio,
trovate trailer, sinossi e istruzioni per l’accesso alla piattaforma Vimeo nella pagina del sito dedicata all’evento,
   kalò kimona!
 
 Αγαπητοί φίλοι,

Λόγω της πανδημίας, για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα
Κινηματογράφου Μικρού Μήκους, το Ιταλικό Κέντρο Ταινιών Μικρού Μήκους προσφέρει φέτος σε εικονική έκδοση
το ετήσιο αφιέρωμα στο Ιταλικό Σινεμά μικρού μήκους.
Το παρουσιάζουμε στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών από 16 ως 22 Δεκεμβρίου με ελληνικούς υποτίτλους.
Θα βρείτε trailer, συνόψεις και οδηγίες για το streaming στη σχετική σελίδα του ιστότοπου,
   
Καλό χειμώνα!
 

 


Saturday, December 12, 2020

Στην «Εποχή» που κυκλοφορεί το Σαββατοκύριακο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Κανάλι που βράζει

 Στην «Εποχή» που κυκλοφορεί το Σαββατοκύριακο


ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Κανάλι που βράζει






 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλέξης Χαρίτσης: «Η κυβερνητική πολιτική δεν συνδέει το παρόν με το μέλλον»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια, χρειαζόμαστε εθνικό σχέδιο για τα επιδημικά κύματα που θα συνεχίσουν»

 

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πελαγωμένη η κυβέρνηση και ο Κ. Μητσοτάκης» του Παύλου Κλαυδιανού

«“Νόμος και τάξη”, το ψευδώνυμο της αταξίας» του Χ. Γεωργούλα

«Σοβαρευτείτε! Σοβαρευτείτε, επιτέλους…» του Κωστή Γιούργου

Απεργία ΜΜΕ: «Κι όμως γυρίζει…» της Ζωής Γεωργούλα

«Να μη συνηθίσουμε το τέρας» της Αννέτας Καββαδία

«Η καταστολή ως ευκαιρία

» του Βασίλη Ρόγγα

«Το κίνημα απέναντι στον ολοκληρωτικό έλεγχο» του Δημήτρη Παπανικολόπουλου

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: «Πολιτική οικολογία με πρόγραμμα “λιτής ευημερίας”» του Μαρίνου Μουζακίτη

 

 

 

ΔΙΕΘΝΗ

Κριστίνα Ματιούτα: «Δύο αλληλένδετοι παράγοντες καθόρισαν το αποτέλεσμα στις εκλογές της Ρουμανίας»

Σύνοδος Κορυφής: «Στο βασίλειο των σάπιων συμβιβασμών» του Δημήτρη Σμυρναίου

Βενεζουέλα: «Θα ανοίξει ο Μαδούρο διαύλους επικοινωνίας;» του Μπ. Κοβάνη

Βαλκανική οδός: «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος…» της Τόνιας Τσίτσοβιτς

Δυτική Σαχάρα: «Ένας λαός, Σαχαραουί, και ένα κίνημα εθνικής απελευθέρωσης, Πολισάριο, λησμονημένα» της Γεωργίας Ντούσια

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Wolt: «Ελεύθερος να δουλεύεις σαν σκλάβος» του Τάσου Γιαννόπουλου

«Η βαθιά ταξικότητα της τηλεκπαίδευσης και η αδιαφορία της Κεραμέως» του Νίκου Γιαννόπουλου

«Ταφόπλακα στην επανένταξη των κρατουμένων» της Αφροδίτης Μπαμπάση

«Οικο-κλιματική κρίση και πανδημία» του Τάκη Νικολόπουλου

«Το παρασκήνιο του εμβολίου και ένα πρόταγμα» της Ελένγκως Μανουσάκη

«Ποιους εξυπηρετεί η αστυνομία στα ΑΕΙ;» των ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Αθήνας ΑΕΙ

Πώληση λιμάνι Ηγουμενίτσας: «Στο σφυρί και τα ασημικά…» των Παύλου Παπαρούνα και Δαυίδ Καρυωτάκη

«Και πάλι για το γήπεδο του Παναθηναϊκού» της Ελένης Πορτάλιου

«Ανάσα ζωής από το ΣτΕ για την Μεσοχώρα» του Δικτύου «Μεσοχώρα Αχελώος SOS»

«Επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας στην Πειραϊκή» της Δήμητρας Βήνη

ΕΟΠΠΕΠ: «Οι αρμοί της εξουσίας και οι πρόθυμοι υπηρέτες τους» της Ελένης Γιαννακοπούλου

 

 

 

ΘΕΜΑΤΑ

«Μια παράδοξη δημοκρατία: σκέψεις για τα γεγονότα της 6ης Δεκέμβρη» του Βασίλη Παπαστεργίου

«Χίλια λουλούδια που ανθίζουν» του Θωμά Τσαλαπάτη

Ιστορίες από τα γήπεδα: «Πεθαίνοντας στο Μεταξουργείο…» του Μ. Διόγου

Μνήμη Βασίλη Λασκαρίδη: «Άνθρωποι άπαρτα βουνά» αποχαιρετισμός από Μ. Μπασιούκα και Γ. Κουτελάκη

 

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οι αριθμοί αλλάζουν, η αντίληψη παραμένει» και «Προειδοποιήσεις υπήρχαν, αλλά ποιος δίνει σημασία…», η Ζωή Γεωργούλα γράφει για το νέο νόμο που αφορά το πρώην ΤΑΠΑ και για τον πλημμυρισμένο βράχο της Ακρόπολης

«Σκιάθος, παραμονή Χριστουγέννων 1789», ο Θανάσης Σαράντος μιλά στην Ράνια Παπαδοπούλου με αφορμή τις online προβολές του έργου τού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος» 

Ο Μανώλης Πιμπλής γράφει για το βιβλίο της Βάσιας Τζανακάρη «Αδελφικό» αλλά και για «Μια νέα έρευνα για το βιβλίο» 

«Μέρες του ’36»: Υπαινικτική προσέγγιση της Ιστορίας, ο Στράτος Κερσανίδης γράφει με αφορμή τα 47 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας

Η Λιάνα Μαλανδρενιώτη μας κάνει Μουσικές προτάσεις

 

 

 

ΘΕΩΡΙΑ

«Η εξουσία στην ψηφιακή εποχή», η διάλεξη στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς του Μανουέλ Καστέλς

 

 

 

ΙΔΕΕΣ

«Σοσιαλισμός χωρίς εγγυήσεις;» του Δημήτρη Γιατζόγλου

 


 

Στην ΕΠΟΧΗ της Κυριακής διαβάζετε και τις στήλες:

«Στα δίκτυα του κόσμου» από τον Δημήτρη Γκιβίση

Δαιμονικά από τον δικηγόρο του διαβόλου.


Στον Δρόμο που κυκλοφορεί το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου...

 Στον Δρόμο που κυκλοφορεί το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου...



Ευρωπαϊκή Ένεση
στον επεκτατισμό

Η Ε.Ε. στηρίζει ξανά τον Ερντογάν, προσφέροντάς του χρόνο και ανοχή  ● Ανοιχτή στήριξη και από το ΝΑΤΟ στη «σημαντική σύμμαχο»  ● Πανηγύρια στην Άγκυρα, συγκρατημένη… ικανοποίηση στην Αθήνα!

editorial
Το 2020 φεύγει, αλλά τι έρχεται;
Δύο είναι τα πιο βασικά γεγονότα των ημερών, που αποκαλύπτουν πολλά πράγματα. Το πρώτο, η πλήρης αποτυχία κυβέρνησης και πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς την πανδημία, με αποτέλεσμα να έχει ξεφύγει η κατάσταση. Το δεύτερο, ο απόλυτος κυνισμός και εμπαιγμός της γερμανικής Ε.Ε. και των τζουτζέδων της απέναντι στην επεκτατική Τουρκία. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά-πολιτικά.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Μας παίρνουν μέτρα;



ΔΙΕΘΝΗ
Οργή στην Αλβανία
του Γιώργου Κυριακού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όχι στο απαρτχάιντ των «υγιών» ελίτ
γράφει ο Ρούντι Ρινάλντι

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Από τον δημόσιο χώρο στην απόλυτη «αγορά»
του Δημήτρη Μπελαντή


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ένας κόσμος αβεβαιότητας
γράφει ο Τζέιμς Πέτρας




Thursday, December 10, 2020

Ιστορία στο Κόκκινο για τους Φιλέλληνες και την Επανάσταση του '21 την Κυριακή 13/12

 Οι Φιλέλληνες και η Επανάσταση του 1821: μία πολυσύνθετη σχέση

 

Συζητούν η Άννα Καρακατσούλη και ο Θανάσης Γάλλος

 

Ο Θανάσης Γάλλος συνομιλεί με την Άννα Καρακατσούλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, για το πολυδιάστατο φαινόμενο των Φιλέλληνων και του Φιλελληνισμού. Εκκινώντας από το βιβλίο της «Μαχητές της Ελευθερίας» και 1821 (Εκδόσεις Πεδίο, 2016). Η Ελληνική Επανάσταση στη διεθνική της διάσταση», συζητούν για τις ιδεολογικές ρίζες του Φιλελληνισμού, ανάμεσα στον Διαφωτισμό και τον Ρομαντισμό, για το πόσοι και ποιοι ήταν αυτοί οι ξένοι εθελοντές και γιατί η αλληλεπίδραση τους με τους Έλληνες ήταν τόσο δύσκολη. Συζητούν ακόμα για ποια ήταν η επιρροή και ο ρόλος των Φιλέλληνων στον Αγώνα, αναδεικνύονται κάποιες χαρακτηριστικές προσωπικότητες ξένων αγωνιστών αλλά και η αντίδραση της Δύσης σε αυτό το επαναστατικό ρεύμα. Τέλος, φωτίζεται και η άγνωστη πτυχή της επιρροής των ξένων αγωνιστών στην Ελλάδα του 1821, στη λογοτεχνία του φανταστικού.



Γκραβούρα από μάχη της Επανάστασης του ‘21




Sunday, December 06, 2020

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ: ΜΟΡΦΕΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ -- ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΣΚΟΥΛΑΣ

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ: ΜΟΡΦΕΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΣΚΟΥΛΑΣ

επιμέλεια: Βιβγιάννα Γ. Σκουλά

Εκδόσεις Παπαζήση, 2012

 



 

Η έννοια του κράτους ως μια διακριτή μορφή εξουσίας είναι φαινόμενο αποκλειστικό της Νεωτερικότητας και όχι διακυβέρνηση άλλων εποχών στην παγκόσμια ιστορία του ανθρώπου. Οι μορφές εξουσίας που αναδείχθηκαν στην Αρχαιότητα και στον Μεσαίωνα ήταν κυρίως αυτοκρατορίες οι οποίες διοικούσαν αλλά δεν κυβερνούσαν.

Το Φεουδαρχικό κράτος ερμηνεύεται ως ανεξέλεγκτη εξουσία η οποία ούτε χαλιναγωγείται, ούτε περιορίζεται από νόμους και κανονισμούς εκτός από έναν, το "θείο νόμο". Τα προνόμια των κοινωνικών τάξεων, που ενυπήρχαν σ' αυτό και οι δεσμοί τους, εννοούσαν μια ιεραρχία εξουσιών πάνω στη γη της οποίας είναι ιδιοκτήτες και στους ανθρώπους τους οποίους είναι δεμένοι πάνω σ' αυτή τη γη και την καλλιεργούν.

Το απολυταρχικό κράτος χαρακτηρίζεται από τρεις βασικές μορφές στη -σύγχρονη θεώρηση του:

1. ότι, το ίδιο το κράτος νοείται ως ανώτατη μορφή άσκησης εξουσίας για θέματα που αφορούν την κυβέρνηση,

2. ότι, η εξουσία του κράτους είναι αδιαίρετη και απόλυτη, και

3. ότι, όλα τα άτομα στην κοινωνία είναι υποτελείς του κράτους αφού

καταθέτουν την πίστη και την υποταγή τους όχι στον ηγεμόνα αλλά στο ίδιο το κράτος.

-Το αστικό κράτος εντούτοις, το οποίο εξελίχθηκε από τη γέννηση του καπιταλισμού, είχε μια ανάπτυξη ως σύνολο θεσμών και αξιών. Το σύνολο αυτό, υπέστη ένα βαθύτατο ρήγμα μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας. Ρήγμα ανάμεσα στο κράτος ως δημόσιος χώρος και της ιδιωτικής ζωής ως η κοινωνία των ιδιωτών. Το κράτος αυτό με τέτοια συγκρότηση θεσμών, σημείωνε βαθμιαία και σε γοργό ρυθμό τη μορφή συγκεντρωτικής διοίκησης ως δημόσια εξουσιαστική αρχή που αποκόπτεται ουσιαστικά από τη σφαίρα της ιδιωτικής κοινωνικής ζωής, ως η κοινωνία των

ιδιωτών ή ως αστική κοινωνία.

Το αστικό σύγχρονο κράτος χαρακτηρίζεται ως συνταγματικό, επειδή βασίζεται σε νόμους που διαμορφώνουν τον άνθρωπο και οριοθετούν τη δραστηριότητα του κι όχι στα άτομα τα οποία ως πολίτες σχηματίζουν και θεσπίζουν τους νόμους, εξασφαλίζοντας έτσι την ομαλή, δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας και του πολιτεύματος. Το οικοδόμημα του κράτους δικαίου φαίνεται από τους νόμους που θεμελιώνει η κυβερνητική εξουσία και όχι από τη συμμετοχή των πολιτών που θα εκφράσουν λόγο για αυτούς, ώστε να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν ανάλογα με το τι ωφελεί το σύνολο και την εξέλιξή του. [...]


Saturday, December 05, 2020

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ ΣΤΟΝ ΒΕΜΠΕΡ: ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΡΑΤΟΣ

 

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ ΣΤΟΝ ΒΕΜΠΕΡ: ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΡΟΥΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εκδ. Γκοβόστης

Σε μια εποχή κυριαρχίας της εικόνας απέναντι στο λόγο και του λόγου που σχετίζεται με την τρέχουσα επικαιρότητα και την εμπορευματική αποτελεσματικότητα, απέναντι στο θεωρητικό στοχασμό, ένα βιβλίο που αναφέρεται στις κλασικές θεωρίες για το κράτος αποτελεί αναμφίβολα μια προσπάθεια ενάντια στο ρεύμα. Ακόμη περισσότερο αυτό συμβαίνει όταν αυτή ακριβώς η προσπάθεια στοχεύει όχι σε μια μουσειακού χαρακτήρα παράθεση των διαφόρων περί κράτους θεωριών και στην απολογητική αιτιολόγηση της κρατικής μορφής οργάνωσης της κοινωνίας, αλλά στην αξιοποίησή τους στα πλαίσια μιας «ουτοπικής» θεωρητικής αναζήτησης υπέρβασης της κρατικά οργανωμένης κοινωνίας και στην χειραφέτηση της προσωπικότητας. [...] (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)




Στον Δρόμο που κυκλοφορεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου...

 

Στον Δρόμο που κυκλοφορεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου...

 


Πλήρης αποτυχία

 

Το δεύτερο λοκντάουν δεν μπορεί να συγκαλύψει την ανυπαρξία αποτελεσματικής διαχείρισης ● Ψέμα, ευκαιρία για αρπαχτές και επίθεση σε όλα τα μέτωπα ● Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης και πολιτικού συστήματος  ● Η δυσπιστία είναι δικαιολογημένη ● Με προσφορά και αλληλεγγύη να σταθεί όρθια η κοινωνία

 

 

editorial

Το πάθος για την ελευθερία

Ο βομβαρδισμός μας με ειδήσεις, εικόνες, μηνύματα, τρόμο, κλεισούρα, πρόστιμα, ελέγχους, θανάτους, ΜΕΘ, και εμβόλια που έρχονται ως πρωτοχρονιάτικο δώρο, είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί και του τρόπου που οι ιθύνουσες τάξεις διαχειρίζονται την πανδημία.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

με την πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα

«Δεν θα επιστρέψουμε στο ντροπιαστικό παρελθόν»

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να μην εθιστούμε στην εξ αποστάσεως ζωή!

της Γιάννας Γιαννουλοπούλου

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνητική αισιοδοξία και παγίδες

γράφει ο Κώστας Μελάς

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Νίκος Μάλλιαρης «Μαραντόνα: Αντισυστεμικός, λαϊκός και αντιαμερικάνος»

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανταπόκριση από το online 33o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Στην «Εποχή» που κυκλοφορεί το Σαββατοκύριακο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Το εμβόλιο δεν αρκεί

 


   




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η ΝΔ εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ανασφάλεια και το φόβο»

Στράτος Φαναράς: «Αλλάζει άρδην το κοινωνικό, ψυχολογικό κλίμα»

Δημήτρης Αναγνωστόπουλος: «Ζούμε ένα διαρκές ψυχικό τραύμα»

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αργά αλλά σταθερά, τελειώνουν τα ψέματα» του Παύλου Κλαυδιανού

«Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δημοκρατίας» του Χ. Γεωργούλα

«Μέγαρο Μαξίμου – υπουργείο Εξωτερικών: Δύσκολη ισορροπία…» του Κωστή Γιούργου

«Διεκδικώντας βασικό εισόδημα πανδημίας» του Ευθ. Λειβαδίτη

Βόρεια Μακεδονία: «Να μπει τέλος στο μαρτύριο του Σίσυφου» του Σωτήρη Βαλντέν

Ελληνικός φιλελευθερισμός: «Το χρονικό ενός διαρκούς κοινωνικού αδιεξόδου» της Δέσποινας Παπαδοπούλου

«Αριστερά και εσωκομματικές τάσεις» του Δημήτρη Καρέλλα

 

 

ΔΙΕΘΝΗ

Εμιλιάνο Τεράν Μαντοβάνι: «Δυσπιστία στο θεσμό των εκλογών, με διχασμένη την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα»

ΗΠΑ: «Θα γίνει ο Μπάιντεν ο νέος Ρούσβελτ;» του Χάρη Γολέμη

Γερμανία: «Η φτώχεια δεν ήρθε με τον κορονοϊό» του Δημήτρη Σμυρναίου

Ινδία: «Απεργία 250 εκατομμυρίων αγροτών και εργατών» της Αλεξάνδρας Λαοπόδη

Γαλλία: «Πρωτοφανής συσπείρωση, τεράστιες διαδηλώσεις» του Μ. Κοβάνη

«Να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ και να αφεθεί ελεύθερος ο Τζούλιαν Ασάνζ» του Μάκη Μπαλαούρα

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλληλεγγύη στα χρόνια του κορονοϊού: «Ο λαός σώζει τον λαό» του Βασίλη Ρόγγα

«Ένα δράμα χωρίς τέλος» του Χρήστου Καραγιαννίδη

«Η ΛΑΡΚΟ σε κενό εθνικής βιομηχανικής πολιτικής» του Ιωσήφ Σινιγάλια

«Η περιφέρεια Πελοποννήσου “διευθετεί” τον ποταμό Ερασινό» του Ηλία Παπαδόπουλου

«Πώς θα αποτραπούν επόμενες πανδημίες» της Καίτης Μυλωνά

«Μαύρισαν οι λίμνες από το λιόζουμο» του Θεόδωρου Κόλλια

 

 

ΘΕΜΑΤΑ

«…με το νόημα που ‘χει κάτι απ’ τις φωτιές» του Δημοσθένη Παπαδάτου Αναγνωστόπουλου

«Η συζήτηση για το αύριο πρέπει να ξεκινήσει τώρα» του Θωμά Τσαλαπάτη

«Γιατί η επανάσταση χρειάζεται τις γυναίκες» του Τ. Μ.

Ιστορίες από τα γήπεδα: «Αναζητώντας ένα άλλο ποδόσφαιρο» του Μ. Διόγου

Μνήμη Βασίλη Πάικου: «Ανήσυχος, με τα κουπιά στο χέρι», κείμενα των Μαργαρίτας Γιαραλή, Μανώλη Αναστασιάδη, Βασίλη Βασιλείου

Μνήμη Εύας Κοταμανίδου: «Για την Εύα της Τέχνης και της Αριστεράς» κείμενα των Φώτη Κουβέλη, Δημήτρη Μαυρίκιου

«Για την Μαρία Κωνσταντοπούλου» του Βαγγέλη Φράγκου

 

 

16ΣΕΛΙΔΟ ΕΝΘΕΤΟ «Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ» 

 Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον Παντελή Μπουκάλα, από τη Ζωή Γεωργούλα και τον Δημήτρη Μαριδάκη 

Ένα σάκο γεμάτο με δώρα παρουσιάζουν οι Κώστας Αθανασίου, Μανώλης Πιμπλής και Μαρία Καζάντη

Η Ελένη Πορτάλιου παρουσιάζει το φωτογραφικό λεύκωμα «Αθήνα | Athen» της Κατερίνας Ζωιτοπούλου Μαυροκεφαλίδου 

Ο Κώστας Ξ. Γιαννόπουλος παρουσιάζει το βιβλίο του Δημήτρη Ε. Φιλιππή, «Ισπανικός Εμφύλιος (1936-1939) Διαίρεση, Διχόνοια και Διχασμός στην Ισπανία του 20ού αιώνα» 

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης παρουσιάζει το βιβλίο της Ίντιθ Γουόρτον «Τα χρόνια της αθωότητας» 

Ρεπορτάζ του Κώστα Αθανασίου από τη 17η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ραδιοφωνικό θέατρο με κομμένη την ανάσα!», η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου μιλά στην Ράνια Παπαδόπούλου για το πρωτότυπο και ενδιαφέρον εγχείρημα Radio Plays 

 «Η αθωότητα του χθες στο σήμερα» το συγκρότημα Clixets μιλά στην Λιάνα Μαλανδρενιώτη με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους «Add silence»  

 «Το σινεμά αγαπάει τον Ντιέγκο», ο Στράτος Κερσανίδης γράφει για τον κινηματογραφικό Μαραντόνα 

 

 

ΙΔΕΕΣ

«Το ποδόσφαιρο πάει στον ουρανό, η έμφυλη βία (παρα)μένει στη γη» της Μαρίνας Μαροπούλου

 

 

Στην ΕΠΟΧΗ διαβάζετε και τις στήλες:

«Στα δίκτυα του κόσμου» από τον Δημήτρη Γκιβίση

Δαιμονικά από τον δικηγόρο του διαβόλου



Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...