Monday, September 30, 2019

Immanuel Maurice Wallerstein - Το κοσμοσύστημα


 Immanuel Maurice Wallerstein

Το κοσμοσύστημα




Ο Immanuel Maurice Wallerstein ήταν Αμερικανός της θεωρίας του περί «κοσμο-συστήματος». Υπήρξε ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Yale από το 2000 μέχρι το θάνατό του το 2019.
 Οι γονείς του ήταν Πολωνοί Εβραίοι και οι δύο προέρχονταν από τη Γαλικία. Λόγω του 1oυ Παγκοσμίου Πολέμου μετακόμισαν στο Βερολίνο, όπου παντρεύτηκαν το 1919. Δύο χρόνια αργότερα, η Σάρα γέννησε στον πρώτο τους γιο, τον Σολομώντα. Το 1923, η οικογένεια Wallerstein μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, όπου γεννήθηκε ο Immanuel.
Έχοντας μεγαλώσει σε μια πολιτικά ενεργή οικογένεια, ο Wallerstein ενδιαφέρεται για τις παγκόσμιες υποθέσεις ως έφηβος ενώ ζούσε στην πόλη της Νέας Υόρκης. Έλαβε και τα τρία πτυχία του από το Πανεπιστήμιο Columbia: BA το 1951, ΜΑ το 1954 και Διδακτορικό δίπλωμα το 1959. Επίσης σπούδασε σε άλλα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1955-56) , του Université libre de Brxelles, του Université Paris 7 Denis Diderot και του Universidad Nacional Autónoma de México.

Η ακαδημαϊκή και επαγγελματική σταδιοδρομία του άρχισε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου ξεκίνησε ως λέκτορας και αργότερα έγινε αναπληρωτής καθηγητής κοινωνιολογίας από το 1958 έως το 1971.Εκεί έγινε σημαντικός υποστηρικτής των φοιτητών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια του 1968. Το 1971 μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη στο Μόντρεαλ, όπου δίδαξε στο Πανεπιστήμιο McGill για πέντε χρόνια.

Αρχικά, ο τομέας του δεν ήταν η αμερικανική πολιτική, αλλά η πολιτική του μη ευρωπαϊκού κόσμου, ιδιαίτερα η Ινδία και η Αφρική. Για δύο δεκαετίες μελέτησε την Αφρική, δημοσιεύοντας πολυάριθμα βιβλία και άρθρα και το 1973 έγινε πρόεδρος της Ένωσης Αφρικανικών Σπουδών.

Το 1976 του προσφέρθηκε η ευκαιρία να ακολουθήσει ένα νέα δρόμο έρευνας και έτσι ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής του «Κέντρου Μελέτης για τις Οικονομίες, τα Ιστορικά Συστήματα και τον Πολιτισμό Fernand Braudel» στο Πανεπιστήμιο Binghamton της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει ως αποστολή την ανάλυση της κοινωνικής αλλαγής μεγάλης κλίμακας για μακρές ιστορικές περιόδους. Το Κέντρο άνοιξε με την έκδοση νέου περιοδικού, Review  (του οποίο ήταν ο ιδρυτικός συντάκτης), και θα συνέχιζε να παράγει ένα σύνολο έργων που συνέβαλε στην αναζωογόνηση της κοινωνιολογίας καθώς  και της ιστορίας και της πολιτικής οικονομίας. Συνέχισε ως διακεκριμένος καθηγητής της κοινωνιολογίας στο Binghamton μέχρι την αποχώρησή του το 1999.
Στη διάρκεια της καριέρας του κατείχε θέσεις  επισκέπτη καθηγητή στο Chinese University of Hong Kong, και στα πανεπιστήμια British Columbia, και Amsterdam, μεταξύ άλλων. Βραβεύθηκε  με διάφορους τίτλους και διετέλεσε Διευθυντής σπουδών της École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι, καθώς και Πρόεδρος της International Sociological Association (1994-1998). Στη διάρκεια της δεκαετίας του΄90 ήταν πρόεδρος της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση των Κοινωνικών Επιστημών.

Στη δεκαετία του ‘60 άρχισε να διακρίνεται ως ιστορικός και θεωρητικός της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας σε μακροσκοπικό επίπεδο. Η πρώιμη κριτική του για τον παγκόσμιο καπιταλισμό και η συμμετοχή του στα "αντι-συστημικά κινήματα" τον έκαναν σημαντικό παράγοντα στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης εντός και εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας, μαζί με τον Noam Chomsky και τον Pierre Bourdieu. Το σημαντικότερο έργο του, «Το Σύγχρονο Κόσμο-σύστημα» κυκλοφόρησε σε τέσσερις τόμους μεταξύ 1974 και 2011. Στο έργο διακρίνονται πολλές πνευματικές επιρροές:
- Karl Marx: έμφαση στους υποκείμενους οικονομικούς παράγοντες και την κυριαρχία τους στους ιδεολογικούς παράγοντες στην παγκόσμια πολιτική και του οποίου την οικονομική σκέψη υιοθέτησε με ιδέες όπως η διχοτόμηση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας.
-Θεωρία της εξάρτησης: οι έννοιές του "κέντρου" και της "περιφέρειας".
O ίδιος ο Wallerstein θεωρούσε ότι τον επηρέασαν οι Frantz Fanon, Fernand Braudel, και Ilya Prigogine.
Υποστηρίζει ότι το σύγχρονο κόσμο-σύστημα διακρίνεται από τις αυτοκρατορίες λόγω της εξάρτησής του από τον οικονομικό έλεγχο της παγκόσμιας τάξης από ένα κυρίαρχο καπιταλιστικό κέντρο (πυρήνα) σε συστημική οικονομική και πολιτική σχέση με περιφερειακές και ημι-περιφερειακές περιοχές του κόσμου. Απέρριψε την έννοια του «Τρίτου Κόσμου» ισχυριζόμενος ότι υπάρχει μόνο ένας κόσμος που συνδέεται με ένα πολύπλοκο δίκτυο σχέσεων οικονομικής ανταλλαγής - δηλαδή μια «παγκόσμια οικονομία» ή «κοσμοσύστημα» στο οποίο δεσπόζει  η «διαίρεση  κεφαλαίου και της εργασίας» και η αμείωτη  συσσώρευση κεφαλαίου από ανταγωνιζόμενους φορείς (ιστορικά συμπεριλαμβανομένων, αλλά όχι περιοριστικά, κρατών-μελών) που προκαλούν συγκρούσεις. Αυτή η προσέγγιση είναι γνωστή ως η θεωρία του κόσμο-συστήματος.

Ο Wallerstein θεωρεί ότι η προέλευση του σύγχρονου κόσμο-συστήματος βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη του 16ου αιώνα και στην Αμερική. Μια αρχικά μικρή πρόοδος στη συσσώρευση κεφαλαίων στη Βρετανία, την Ολλανδική Δημοκρατία και τη Γαλλία, λόγω συγκεκριμένων πολιτικών συνθηκών στο τέλος της περιόδου της φεουδαρχίας, έθεσε σε κίνηση μια διαδικασία σταδιακής επέκτασης. Ως αποτέλεσμα, στη σύγχρονη κοινωνία υπάρχει μόνο ένα παγκόσμιο δίκτυο ή σύστημα οικονομικών ανταλλαγών. Μέχρι τον 19ο αιώνα, ουσιαστικά κάθε περιοχή στη γη ενσωματώθηκε στην καπιταλιστική παγκόσμια οικονομία.

Το καπιταλιστικό παγκόσμιο σύστημα δεν είναι πολύ ομοιογενές από πολιτιστική, πολιτική και οικονομική άποψη. Αντιθέτως, χαρακτηρίζεται από θεμελιώδεις διαφορές στην κοινωνική ανάπτυξη, τη συσσώρευση πολιτικής εξουσίας και το κεφάλαιο.


2.       Σύγκρουση Πολιτισμών; η Μεγάλη Εικόνα και το Μελλοντικό Σύστημα, Εκδότης: ΘΥΡΑΘΕΝ, 2011
3.       Ουτοπιστική: ή Αλλιώς Ιστορικές Επιλογές για τον 21ο Αιώνα, Εκδότης: ΚΕΔΡΟΣ, 2007
4.       Αντισυστημικα Κινήματα Χθες και Σήμερα, Εκδότης: ΚΟΥΚΚΙΔΑ, 2016
5.       Ευρωπαϊκός Οικουμενισμός: η Ρητορική της Δύναμης, Εκδότης: ΘΥΡΑΘΕΝ, 2010 
6.       Η Παρακμή της Αμερικάνικης Ισχύος: Οι ΗΠΑ σε ένα χαοτικό κόσμο, Εκδότης: ΕΞΑΝΤΑΣ, 2005
7.       Μετά τον Φιλελευθερισμό, Εκδότης: ΗΛΕΚΤΡΑ, 2004
8.       Ιστορικός Καπιταλισμός, Εκδότης: ΘΕΜΕΛΙΟ, 1987


                                                                                                                 Θανάσης Τσακίρης


Thursday, September 26, 2019

Το μίσος ενάντια στην Γκρέτα: Να ποιοι είναι εκείνοι -με όνομα και διεύθυνση- που το χρηματοδοτούν!


Το μίσος ενάντια στην Γκρέτα:

Να ποιοι είναι εκείνοι -με όνομα και διεύθυνση- που το χρηματοδοτούν!

του Γιώργου Μητραλιά
2019 09 25 01 Greta Thunberg skitsoΤο κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε (με άλλο τίτλο) στις 30 Μαίου 2019, και άρκεσαν μερικοί μήνες όχι μόνο για να το επιβεβαιώσουν τα γεγονότα αλλά και για να αποκτήσει όλη την εκρηκτική γόμωση που ίσως δεν είχε στην αρχή. Ο λόγος λοιπόν για την πρωτοφανούς βίας και χυδαιότητας επίθεση που δέχεται εδώ και βδομάδες η Γκρέτα Τούνμπεργκ στα διεθνή ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, με προφανή στόχο να πληγεί ανεπανόρθωτα η ίδια και κυρίως, το όλο και μαζικότερο και πιο ριζοσπαστικό νεολαιίστικο -και όχι μόνο- κίνημα που εμπνέεται από το λαμπρό παράδειγμά της! Μια επίθεση ή μάλλον ένα δημόσιο λιντσάρισμα με χρηματοδότες και “χορηγούς” που έχουν όνομα και διεύθυνση, και που είναι εξάλλου συνηθισμένοι να χρησιμοποιούν όλα τα πολεμικά και άλλα μέσα για να υπερασπίσουν τα ανομολόγητα καπιταλιστικά τους συμφέροντα…
Με το πέρασμα όμως των μηνών και με το γιγάντωμα του κινήματος ενάντια στη κλιματική καταστροφή, οι ορκισμένοι εχθροί του δεν είναι πια μόνον οι πετρελαιάδες και λοιποί μεγιστάνες ορυκτών καυσίμων σε Δύση αλλά και σε Ανατολή. Και προφανώς, δεν είναι μόνον τα μέλη του OPEC (Οργάνωση Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών), ο Γενικός Γραμματέας του οποίου χαρακτήρισε την Γκρέτα και το νεολαιίστικο κίνημά της “μεγαλύτερο εχθρό” των χωρών μελών του. Σε αυτούς προστίθενται τώρα και όλοι εκείνοι που αρχίζουν να πανικοβάλλονται -δίκαια- από την απειλή που αντιπροσωπεύει για τα κάθε λογής μικρά και μεγάλα συμφέροντα και εξουσίες τους το κίνημα που βγάζει πια στους δρόμους εκατομμύρια νέους και νέες σε όλες τις ηπείρους. Είναι λοιπόν σε αυτόν ακριβώς τον εσμό των ασήμαντων αλλά ιδιαίτερα μοχθηρών και “ανασφαλών” ανθρωπάκων που ανήκουν οι κάθε λογής γραφιάδες σε διατεταγμένη υπηρεσία, που αναλώνουν εσχάτως όλη την όποια ενέργειά τους στην κατασυκοφάντηση της Γκρέτα προκειμένου -οι περισσότεροι- να αποκρύψουν επιμελώς τα πραγματικά τους κίνητρα: την άρνηση της κατακλυσμικής απειλής για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη που είναι η κλιματική καταστροφή, και την υπεράσπιση του καπιταλιστικού συστήματος που την γέννησε και την θεριεύει!...

Published on Thursday, 30 May 2019

Οι χρηματοδότες του Τραμπ
πίσω από την  ευρωπαϊκή ακροδεξιά
που στοχοποιεί τη νεολαιίστικη εξέγερση ενάντια στη κλιματική καταστροφή!

Του Γιώργου Μητραλιά
Ειρωνεία της ιστορίας: Οι Γερμανοί νοσταλγοί του Τρίτου Ράϊχ παρομοιάζουν την Γκρέτα Τούνμπεργκ με μέλος της ναζιστικής νεολαίας!Jugend dient dem klima Greta Thunberg
Κατά κοινή ομολογία, δυό είναι τα πολιτικά ρεύματα που βγήκαν κερδισμένα στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής: Η άκρα δεξιά και οι Πράσινοι. Και επίσης κατά κοινή ομολογία, καθοριστικό ρόλο στις επιτυχίες των Πράσινων έπαιξαν και παίζουν οι πρωτοφανείς νεολαιίστικες βδομαδιάτικες διαδηλώσεις σε όλο το κόσμο, (1) που εμπνέονται από το αγωνιστικό παράδειγμα και τις ριζοσπαστικές θέσεις της 17χρονης Σουηδέζας μαθήτριας Γκρέτα Τούνμπεργκ. Κατά συνέπεια, μόνον έκπληξη δεν μπορεί να προκαλέσει το γεγονός ότι αυτή ακροδεξιά, ιεραρχώντας τις προτεραιότητες της δράσης της, κλιμακώνει   την επίθεσή της σε αυτό που αποκαλεί “μύθο της κλιματικής αλλαγής” και κυρίως, την επικεντρώνει όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες στο πρόσωπο αυτής ακριβώς την Γκρέτα Τούνμπεργκ που ξεσηκώνει τη νεολαία στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν!
Επικεφαλής της εκστρατείας κατά της Γκρέτα, που παίρνει πανευρωπαϊκες διαστάσεις με εκατοντάδες  -συχνά χυδαία-  κείμενα και φωτομοντάζ, τρία από τα σημαντικότερα κόμματα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς: το γαλλικό Rassemblement National της Μαρίν Λε Πεν, το γερμανικό AFD και το βρετανικό UKIP του Φαράζ. Και πίσω από αυτά τα ακροδεξιά κόμματα και την αποκρουστική εκστρατεία τους, δυο κλιματοσκεπτικιστικά συντηρητικά think-tanks, το EIKE (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για το Κλίμα και την Ενέργεια), και το CFACT-Europe (Επιτροπή  για ένα Δημιουργικό Αύριο), που  ενισχύουν ποικιλότροπα, και όχι μόνο με συνέδρια, σεμινάρια και “επιχειρήματα”, την ακροδεξιά αμφισβήτηση της κλιματικής καταστροφής.
Το EIKE, δια του αντιπροέδρου του αρνείται βέβαια ότι έχει την παραμικρή σχέση με το AFD, αλλά αυτός ο ίδιος αντιπρόεδρός του Michael Limburg ήταν πρόσφατα υποψήφιος του...AFD! To EIKE λοιπόν, που από κοινού με το AFD, έφτασε να οργανώνει κλιματοαρνητικές ημερίδες... μέσα στο γερμανικό Κοινοβούλιο, οφείλει κυρίως τη φήμη του στην ετήσια συνδιάσκεψη για το κλίμα που οργανώνει εδώ και χρόνια, με σημαντική μάλιστα επιτυχία αν κρίνουμε από το γεγονός ότι επηρέασε στο παρελθόν τη στάση της ΕΕ στο ζήτημα της κλιματικής καταστροφής.  Αυτή ακριβώς η ετήσια συνδιάσκεψη για το κλίμα του EIKE συνδιοργανώνεται όμως από δυο αμερικανικές οργανώσεις: την CFACT-US, που φυσικά χρηματοδοτεί την ομώνυμη ευρωπαϊκή “θυγατρική” της. Και κυρίως, το ΙνστιτούτοHeartland που, κατά τον Economist, “είναι το  παγκοσμίως σημαντικότερο think-tank που υποστηρίζει τον σκεπτικισμό σχετικά με την οφειλόμενη στον άνθρωπο κλιματική αλλαγή”.
Γκρέτα ΤούνμπεργκΌμως, σε αυτό το σημείο οι έρευνες και οι αποκαλύψεις του βρετανικού Ινστιτούτου  Στρατηγικού Διαλόγου (Institute of Strategic Dialogue-ISD) και της Greenpeace αποκτούν τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον και αρχίζουν να ρίχνουν άπλετο φως στις οικονομικές δυνάμεις που βρίσκονται πίσω όχι μόνο από την άρνηση της κλιματικής καταστροφής αλλά και από την θανάσιμη ακροδεξιά απειλή. (2) Πράγματι, τόσο η CFACT-US όσο και το Ινστιτούτο Heartland χρηματοδοτούνται πλουσιοπάροχα από το πολύ μεγάλο αμερικανικό κεφάλαιο όπως την ExxonMobil, την δεύτερη πλουσιότερη στις ΗΠΑ οικογένεια Koch που κυριαρχεί -μεταξύ άλλων- στη  βιομηχανία πετρελαίου, την οικογένεια Mercer που περιλαμβάνεται -και αυτή- στους κύριους χρηματοδότες του προέδρου Τραμπ, ή ακόμα την Microsoft και τη RJR Tobacco! Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το Heartland έχει προϊστορία  στην εξυπηρέτηση τών άνομων επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς παλιότερα αποτέλεσε τον κύριο “φορέα” της προπαγάνδας των γιγάντων της καπνοβιομηχανίας που αρνούνταν την σχέση του καπνίσματος με τον καρκίνο. Φυσικό λοιπόν, που η Philip Morris ήταν τότε ο κύριος χρηματοδότης του…
System change not climate changeΑς μη νομιστεί όμως ότι το Ινστιτούτο Heartland αποτελεί ένα άχρωμο και άοσμο απλό “εργαλείο” χωρίς δικές του πολιτικές θέσεις και δράσεις. Από αυτή την άποψη, το βιογραφικό του νέου του προέδρου Tim Huelskamp είναι πολύ εύγλωττο και συνάμα διδακτικό.  Ηγετικό στέλεχος του υπέρ-συντηρητικού Tea Party, ο Huelscamp διακρίθηκε ως βουλευτής -μέχρι το 2017- της πιο αντιδραστικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων και είχε πάντα στενές σχέσεις με την αμερικανική άκρα δεξιά. Ενδεικτικό του ατόμου είναι το γεγονός ότι από όλους τους αμερικανούς βουλευτές ήταν εκείνος που έλαβε επί χρόνια τα μεγαλύτερα ποσά από τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων, και ότι το ανταπέδωσε ψηφίζοντας πάντα ενάντια σε οποιαδήποτε νομοθετική απόπειρα χαλιναγώγησής τους…
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του Heartland που διέρρευσε, αποκαλύπτεται -με λεπτομέρειες- όχι μόνο η έκταση της χρηματοδότησής της από το πολύ μεγάλο κεφάλαιο (πολλά εκατομμύρια δολλάρια), αλλά και η “επένδυσή” τους σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από τη μισθοδοσία bloggers που επηρεάζουν την κοινή γνώμη και “επιστημόνων” και “προσωπικοτήτων” που γυρνάνε τον πλανήτη αρνούμενοι την κλιματική καταστροφή, μέχρι τη συγγραφή και έκδοση ειδικού προπαγανδιστικού υλικού με στόχο τα σχολεία και τους μαθητές στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, η ομάδα “επιστημόνων” που έχει επιφορτιστεί να “αντικρούει” τα πορίσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ,...κοστίζει στο Ινστιτούτο Heartland (και στους χρηματοδότες του) 300.000 δολλάρια ετησίως, ενώ η προπαγάνδιση ...στα δημοτικά σχολεία της θέσης ότι “το ζήτημα της κλιματικής είναι αμφιλεγόμενο και αβέβαιο”  τους κοστίζει 100.000 δολλάρια!
hoping for a cooler deathΝάμαστε λοιπόν μπροστά στα αποκαλυπτήρια μιας πραγματικότητας που φωτίζει αρκετά από τα μεγάλα “μυστήρια” της εποχής μας. Κατ’αρχήν, η θριαμβεύουσα ευρωπαϊκή μας άκρα δεξιά ή τουλάχιστον μερικές από τις ναυαρχίδες της, αν δεν εξαρτώνται, έχουν πάντως πολύ στενές σχέσεις με ένα πολιτικό και οικονομικό κέντρο/αρχηγείο που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, και πιο συγκεκριμένα στον Λευκό Οίκο και στους χρηματοδότες και υποστηρικτές του σημερινού ενοίκου του Ντόναλντ Τραμπ! (3) Κατόπιν, δεν  είναι τυχαίο ότι αυτή η”μαύρη διεθνής” δείχνει να έχει εντοπίσει στο ζήτημα της επερχόμενης κλιματικής καταστροφής και ειδικότερα στο διαρκώς ογκούμενο νεολαιίστικο κίνημα που την παλεύει, την μεγαλύτερη απειλή για τα συμφέροντά της και την κυριαρχία του καπιταλιστικού συστήματος στα αμέσως προσεχή χρόνια. Και τέλος, δεν είναι επίσης διόλου τυχαίο ότι αυτή η “μαύρη διεθνής” και ειδικότερα το ευρωπαϊκό “τμήμα” της επικεντρώνουν σήμερα την δράση τους στην -κατά απόλυτη προτεραιότητα- στοχοποίηση της Γκρέτα Τούνμπεργκ, που είναι η αναμφισβήτητη ηγερία,  θεωρητικός και ταυτόχρονα συντονίστρια των νεολαιίστικων κινητοποιήσεων σε δεκάδες ευρωπαϊκές και μη χώρες.
Ιδού λοιπόν πώς εμφανίζεται σήμερα η σχέση ακροδεξιάς και μεγάλου κεφαλαίου. Όχι αφηρημένα, γενικόλογα και δογματικά, αλλά συγκεκριμένα και με χρηματοδότες και χρηματοδοτούμενους που έχουν όχι μόνο όνομα και διεύθυνση αλλά και χειροπιαστά συμφέροντα και σκοπιμότητες να εξυπηρετήσουν. Όλοι αυτοί όμως δεν κάνουν τίποτα άλλο από τη δουλειά τους. Αν και η αριστερά έκανε τη δική της, τα πράγματα θα ήταν σήμερα εντελώς διαφορετικά...
Σημειώσεις
3. Για όλους αυτούς, αλλά και για τα τεκταινόμενα στην κορυφή και κυρίως στη βάση της κοινωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών, βλέπε το Facebook: https://www.facebook.com/GreeksForBerniesMassMovement/

Wednesday, September 25, 2019

Albert Finney


Albert Finney

 Ο διάσημος βρετανός ηθοποιός πέθανε στις 8 Φεβρουαρίου στην ηλικία των 82 ετών μετά από μια σύντομη ασθένεια. Ξεκινώντας από τα βρετανικά δράματα της δεκαετίας του 1950 και του 1960, συνέχισε κι έγινε διεθνής σταρ, κερδίζοντας πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ κατά τη διάρκεια της καριέρας του για τις ταινίες Tom Jones (Επιχείρηση Κρεβατοκάμαρα , 1963), Murder on the Orient Express (Φόνος στο Όριεντ Εξπρές,(1974) (παίζοντας ντετέκτιβ Hercule Poirot ),  The Dresser (Ο αμπιγέρ, 1983), Under the Volcano (Kάτω από το ηφαίστειο, 1984) και  Erin Brockovic, (2000). Το έργο του κάλυψε το φάσμα του κινηματογράφου, δουλεύοντας με κορυφαίους σκηνοθέτες σε ταινίες όπως Miller's Crossing (Το πέρασμα του Μίλερ,1990), Two for the Road (Δύο για το δρόμο, 1967),Big Fish (Απίθανες ιστορίες, 2003),  Annie, 1982), Traffic  (2000) και James Bond film.



Θ.Τ.






Tuesday, September 24, 2019

Bruno Ganz

Bruno Ganz

Ο Ελβετός ηθοποιός πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου στην ηλικία των 77 ετών. Ο Ganz ήταν γνωστός για την απεικόνιση του Adolf Hitler στην ταινία  Downfall (Η πτώση, 2004) για τον ρόλο του άγγελο στην ταινία  Wings of Desire (Τα φτερά του ερώτα, 1987) και το ρόλο του στην ταινία Der amerikanische Freund  (Ένας Αμερικανός Φίλος, 1977).
Έπαιξε το πρώτο  ρόλο στις ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου : Μια αιωνιότητα και μια μέρα (1998), Η σκόνη του χρόνου (2008).
Πιο πρόσφατα, ο Ganz εμφανίστηκε με τον Liam Neeson στην ταινία Unknown (O άγνωστος,  2011), αλλά και στις Ο σύμβουλος (The Counsellor , 2013) τουRidley Scott Kraftidiote (Με σειρά εξαφάνισης, (2014), The House That Jack Built (Το σπίτι που έχτισε ο Τζακ, 2018) του Lars von Trier , και I Witness του Mitko Panov το 2018. Δύο ακόμη ταινίες του, Rolegund του Terrence Malick και Golem του Dominik Graf, θα κυκλοφορήσουν μεταθανάτια. 


Θ.Τ.





Όλος ο πλανήτης στους δρόμους! Αλλάξτε το σύστημα – όχι το κλίμα!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ



ΣΥΝΤΑΓΜΑ  20/9/2019

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




Όλος ο πλανήτης στους δρόμους! Αλλάξτε το σύστημα – όχι το κλίμα!



Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι, σε 170 χώρες σε  όλον τον πλανήτη,  βγήκαν στους δρόμους στις 20 Σεπτέμβρη στην παγκόσμια μέρα δράσης ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή! Αυστραλία, Φιλιππίνες, Χονγκ Κόνγκ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Ταϋλάνδη, Μπαγκλαντές, Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Τουρκία, Κύπρος, Κένυα, Ουγκάντα, Τανζανία, Ν. Αφρική, Σουηδία, Νορβηγία, Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Βέλγιο, Γαλλία, Βρετανία, Ιρλανδία, Ισπανικό κράτος, Καναδάς, ΗΠΑ, Μεξικό, Βραζιλία, Βολιβία, Ανταρκτική… Ο κατάλογος των χωρών και των πόλεων στις οποίες οργανώθηκαν 5.500 περίπου κινητοποιήσεις είναι εντυπωσιακός.  Ήταν μια συγκλονιστική μέρα που επιβεβαίωσε την δύναμη και την αποφασιστικότητα των απλών ανθρώπων, ενός νέου παγκόσμιου κινήματος που διεκδικεί «αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα».

Στην Ελλάδα η μέρα ξεκίνησε με την κινητοποίηση των μαθητών το πρωί της Παρασκευής στο Σύνταγμα. Με κεντρικά συνθήματα «θέλουμε αλλαγή» και «η γη πεθαίνει, όλοι ενωμένοι» και εκατοντάδες αυτοσχέδια πλακάτ, μαθητές και μαθήτριες βάδισαν στο κέντρο της Αθήνας και κατέληξαν σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή.

Την σκυτάλη πήραν το απόγευμα εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα. Πλήθος κόσμου με αυτοσχέδια πλακάτ και ζωηρά συνθήματα έδιναν τον τόνο. Ήταν εκεί  με τα πανό τους: η Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή, περιβαλλοντικές κινήσεις για τη διάσωση των ρεμάτων, ο κοινοτικός συνδυασμός του Πειραιά Ενεργοί Πολίτες Α’ κοινότητας – Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή, το ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο, ακτιβιστές  και ακτιβίστριες από τις μάχες για την υπεράσπιση του Ελληνικού ανάμεσα τους και ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης, για το Πεδίον του Άρεως, το Πάρκο Γουδή, την Ακαδημίας Πλάτωνος και τον Κεραμικό, μέλη του Περιβαλλοντικού Δικτύου, του Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου, οι Φίλοι της Φύσης, κλπ. Τα σωματεία των νοσοκομείων  Άγιος Σάββας και Γεννηματάς, η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, εργαζόμενοι από τον Δήμο Αθήνας, αντιπροσωπεία από την Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ,  την ΑΡΕΝ εκπαιδευτικών κλπ. Οι φοιτητικοί σύλλογοι των Μεταλλειολόγων και της ΣΤΕΦ Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι μαθητές Anticapitalista και το Extinction Rebellion Youth. Δημοτικά και περιφερειακά σχήματα (Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Ανυπόταχτη Αττική, Ανταρσία στο λιμάνι, Ανταρσία στην Κοκκινιά, Ανοιχτή Πόλη). Οργανώσεις της αριστεράς όπως  το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και η  ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική αριστερά, η ΣΣΠ –Μαθητική Αντεπίθεση, φεμινιστικές συλλογικότητες (Το Μωβ), η Οικολογική Συμμαχία, οι Οικολόγοι Πράσινοι, το ΜΕΡΑ25.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στο Σύνταγμα με μουσική και χαιρετισμούς. Από το βήμα χαιρέτισαν η Εμμανουέλα Τερζοπούλου, από το Κίνημα Υπεράσπισης των Ρεμάτων και την Πρωτοβουλία για το λιμάνι της Ραφήνας, ο Βασίλης Συλαϊδής, μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ που είχε πάρει απόφαση στήριξης της διαδήλωσης, η Ελένη Πορτάλιου, από την Ευρεία Επιτροπή για τη διάσωση του Ελληνικού, η Δήμητρα Βήνη από την Κίνηση «Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή», η Εύα Ντόκου, φοιτήτρια στο ΠΑΔΑ, ο Γιάννης Σηφακάκης από την συντονιστική επιτροπή της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή» καθώς και ομάδα μαθητών και νεολαίων από το Extinction Rebellion Youth. Όλες/οι κατήγγειλαν το σύστημα του κέρδους που καταστρέφει τον πλανήτη και απαίτησαν άμεσα μέτρα για την προστασία του, εκφράζοντας την ανάγκη για κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στις περιβαλλοντικές επιθέσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ακολούθησε δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, την οποία συνόδεψαν μουσικοί και ακτιβιστές με ένα άρμα που απεικόνιζε την κηδεία του καπιταλισμού. Την πορεία έκλειναν οι Quilombo με τα κρουστά τους.

Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επιπλέον: Στη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή εργαζομένων, φοιτητών, αγωνιστών από το οικολογικό κίνημα, την κίνηση πολιτών Κορδελιού – Εύοσμου «Η αναπνοή είναι δικαίωμα», την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο Βόλο εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας και της Επιτροπής Πολιτών Βόλου απαιτώντας να σταματήσει η καύση των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Στα Γιάννενα με συμμετοχή κόσμου από το κίνημα  κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Πικετοφορίες και εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν επιπλέον στα Χανιά, το Ηράκλειο, την Πάτρα και την Ξάνθη.

Με την έμπνευση της 20ης Σεπτέμβρη συνεχίζουμε!


Agnès Varda











Agnès Varda

Η θρυλική γυναίκα του Γαλλικού σινεμά πέθανε στις 29 Μαρτίου στην ηλικία των 90 ετών. Η Βαρντά σύνέβαλε τα μάλα στη δημιουργία του γαλλικού κινήματος New Wave κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Σημαντικές ταινίες της στη δελ της Cleo from 5 to 7 (1962 και το Le Bonheur του 1965.Μαζί με τον  Jean-Luc Godard  κι άλλους έκανε το  ντοκυματέρ Loin du Vietnam (Μακριά απ' το Βιετνάμ, 1967) . Εστριψε την προσοχή της στα μικρού μήκους  και τα ντοκιμαντέρ στα τέλη της δεκαετίας του '60 και του '70. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 επέστρεψε στις ταινίες  μυθοπλασίας με το Documenteur: A Emotion Picture (1981) και το βραβευμένο Vagabond (1985). Ήταν υποψήφια για το πρώτο της Όσκαρ σκηνοθεσίας το 2018 για την ταινία Faces Places (Πρόσωπα & ιστορίες (2017) και την ίδια χρονιά η Ακαδημία της απένειμε ένα τιμητικό Όσκαρ για τις συνεισφορές της στο σινεμά.



Θ.Τ.















Monday, September 23, 2019

Σινεμά Studio: ντοκυμαντέρ για τον Τσε Γκεβάρα



Che: Μονοπάτια, αποτυπώματα, αινίγματα.
ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ απο 10/10/2019 
ΔΙΑΝΟΜΗ NEW STAR
Σκηνοθεσία : Victoria Vorontsova, Alexander Luchaninov
Παραγωγή: RT 2018, Γλώσσα: Ισπανικά με ελληνικούς υπότιτλους, Διάρκεια: 72’  
Presenters and editors – Ignacio Jubilla, Érika Ortega SanojaEmma TorresPaola GuzmánOliver Zamora OriaRicardo Romero;Cameramen – Maximiliano López SantosPablo Daniel Sánchez RiveraAdolfo Ley JiménezJosé Lius Romero Ortiz
Raúl Blanco UrraRaiber Noé Monagas VelásquezJeyson Puentes;Original idea by Lidia Tishkina;Editor-in-chief – Sergei Kutikov;Producer – Marina Toledo;Audio and visual postproduction -  Nikolay GorokhovSergei OtroshkoDmitri YergulevSergei KukushkinArkadi IvanovVladimir Potyukaev;  
Χρυσή Κάμερα στο US International Film & Video Festival στην κατηγορία Ιστορικά Ντοκιμαντέρ

TRAILER
LING/PHOTO 
σελιδα στο FACEBOOK

Σε μια περιοδεία σε έξι χώρες, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Γουατεμάλα, Μεξικό, Κούβα  και Βολιβία,
δημοσιογράφοι  ακολουθούν τα βήματα του Τσε Γκεβάρα δια θαλάσσης και γης,
από τη στιγμή που εγκατέλειψε την Αργεντινή έως τον τελευταίο προορισμό του, τη Βολιβία.
Παρουσιάζονται τόποι και τοπία που πέρασε ο Τσε, καθώς και συνεντεύξεις
με την οικογένεια, φίλους, συναδέλφους και τους ανθρώπους
που συναντήθηκαν ή είχαν κάποια επαφή με τον μεγάλο επαναστάτη.

«Σ’ ευχαριστούμε, Τσε για τη ζωή σου
και το παράδειγμα που μας έδωσες.
Αυτή η γη, είναι η γη σου,
αυτοί οι άνθρωποι είναι οι άνθρωποί σου,
αυτή η επανάσταση είναι η επανάστασή σου!
Μεχρι την τελική νίκη!»

Fidel Castro




Σύνοψη
Ο Ερνέστο Γκεβάρα ήταν ένας από τους πιο σημαίνοντες επαναστάτες του εικοστού αιώνα, αλλά ποια πορεία ακόλουθησε που τον οδήγησε να αγωνιστεί για τα ιδανικά του; Ο μύθος για του Τσε αντανακλάται στα ονόματα των τοποθεσιών που επισκέφθηκε, εκείνους που τον συνόδευαν στον αγώνα του και στα ιστορικά γεγονότα στα οποία συμμετείχε.Σε μια περιοδεία σε έξι χώρες της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βενεζουέλα, Γουατεμάλα, Μεξικό, Κούβα και Βολιβία), διάφοροι ανταποκριτές ακολουθούν τα βήματα του Τσε Γκεβάρα δια θαλάσσης και γης, από τη στιγμή που εγκατέλειψε την Αργεντινή έως τον τελευταίο προορισμό του, τη Βολιβία, αναζητώντας άγνωστες ή κρυφές ιστορίες.Παρουσιάζονται τόποι και τοπία που πέρασε ο Τσε, καθώς και συνεντεύξεις με την οικογένεια, φίλους, τους συναδέλφους και τους ανθρώπους που συναντήθηκαν ή είχαν κάποια επαφή με τον  μεγάλο επαναστάτη.
Ανακάλυψαν ιστορίες όπως αυτή του Dr. Baltazar Rodríguez, παππού του ανταποκριτή της ισπανικής RT, Paola Guzmán, που ήταν φίλος με τον Ernesto Che Guevara και ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μεξικό. 
Η κόρη του Baltazar Rodríguez, Guille Rodríguez, λέει πως ο Che Guevara συναντήθηκε με τον πατέρα της, ο οποίος θα ήταν ο γιατρός του και επίσης πρωταγωνιστής του γάμου του με τη Hilda Gadea.
«Το πρόσωπό του είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο και δεν βρίσκεται μόνο σε μνημεία, αλλά και σε μπούζες και καπέλα. Ένα φαινόμενο που μας δείχνει ότι υπήρχε κάτι σε αυτόν τον άντρα που τον ξεχώριζε σπ’ όλους τους άλλους. Και σε κάθε σημείο που θα επισκεπτόμαστε θα ερευνούμε τα γεγονότα που τον έκαναν έναν μοναδικό άνθρωπο.»
« Όταν ακόλουθησα το ίδιο μονοπάτι μ’ εκείνον, όταν μίλησα με τον κόσμο και βλέποντας την υπάρχουσα κατάσταση εδω (Μπουένος Άιρες), άρχισα να συνειδητοποιώ κάτι παραπάνω για τον Τσε. Δεν ήταν τρελός. Ήταν ένας άνθρωπος με ιδανικά, εξαιρετικά ευφυής και καλλιεργημένος και πάνω απ’ όλα ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Με άλλα λόγια, κάποιος που θα έδινε την μπλούζα του σε αυτόν που την είχε μεγαλύτερη ανάγκη κι εκείνος θα γύρισε τουρτουρίζοντας στο σπίτι του.»
Ignacio Jubilla - Οδοιπόρος στο μονοπάτι του Τσε Γκεβάρα
«Δεν μπορώ να πάω ενάντια στον μύθο. Είναι αδύνατον. Αλλά πρέπει να συμπληρωσουμε αυτά που υπάρχουν μέσα στο μύθο. Ο Μύθος φορούσε πάνες, είχε αδέρφια, έπαιζε ράγμπι, ποδόσφαιρο, σκάκι. Είχε δυο χέρια και δυο πόδια κι έναν πολύ συγκεκριμμένο τρόπο σκέψης.»
Juan Martin Guevara - Μικρός αδερφός του Τσε Γκεβάρα
«Πενήντα χρόνια μετά το θάνατό του, ο Τσε παραμένει μια επικίνδυνη μορφή για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Το γεγονός ότι οι επαναστατικές του ιδέες είναι καθ’ όλα λογικές, είναι
γι’ αυτούς απειλή. Όταν μελετήσεις την ζωή του Τσε Γκεβάρα, κατανοήσεις πως εξελίχθηκαν
οι πολιτικές του απόψεις, αρχίζεις να κατανοείς το επίπεδο συνοχής του ως επαναστάτη. Ήταν έτοιμος να υπερασπιστεί την ιδεολογία του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του έως το θάνατό του.»
Juan Lenzo - Καθηγητής Πανεπιστημίου Βενεζουέλας

48774825693_7c65ba3cf3_k.jpg
Ο Τσε από νεαρή ηλικία (μέχρι και λίγες ώρες πριν τη δολοφονία του)  συνήθιζε να κρατάει ημερολόγιο στο οποίο κατέγραφε οτιδήποτε ζούσε και συνέβαινε γύρω του. Το ημερολόγιό του για το μεγάλο ταξίδι στη Λατινική Αμερική θα γίνει βιβλίο και θα εκδοθεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Τα  «Ημερολόγια μοτοσικλέτας», όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου, είναι η καταγραφή των περιπετειών που έζησαν οι δυο φίλοι, των αντιξοοτήτων και δοκιμασιών που βίωσαν, των εντυπώσεων του Τσε και των σκέψεών του,  που μέρα τη μέρα τις βλέπουμε να «μπαίνουν» σε μια όλο και πιο ξεκάθαρη ταξική «σειρά».
Τον Δεκέμβρη του 1951 είναι ήδη 23 χρονών όταν με τον 29χρονο φίλο του Αλμπέρτο Γκρανάδο, που ήταν βιοχημικός με ειδίκευση στη λεπρολογία, ξεκινάνε με μια μοτοσικλέτα ένα μακρύ ταξίδι για να γνωρίσουν τη Λατινική Αμερική· από το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής καταλήγουν στο Καράκας της Βενεζουέλας, όπου οι δρόμοι τους χωρίζουν.
Ταξιδεύοντας σε χώρες της Λατινικής Αμερικής ο Ερνέστο Γκεβάρα έρχεται  σε επαφή με ανθρώπους που ζουν παραπεταμένοι, φτωχοί, πεινασμένοι, με ελλιπή ή καθόλου περίθαλψη και στοιχειώδη δικαιώματα, δίπλα σε κάποιους άλλους, λίγους, που απολαμβάνουν τη χλιδή. Και τότε «…άρχισα να βλέπω ότι υπήρχε κάτι που μου φαινόταν τότε σχεδόν εξίσου σημαντικό με την καριέρα μου ή με τη συμβολή μου στην ιατρική επιστήμη και αυτό ήταν να βοηθήσω εκείνους τους ανθρώπους».
Απόσπασμα από τα «Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας»
Στο χωριό Μπακεδάνο (Χιλή) ο Τσε με τον Αλμπέρτο θα γνωρίσουν ένα ζευγάρι Χιλιανών κομμουνιστών εργατών. Η δύναμη των νέων ιδεών, που παίρνουν σάρκα και οστά μετά την νικηφόρα Οχτωβριανή Επανάσταση των μπολσεβίκων στη χώρα του Λένιν, έχει ήδη αρχίσει να επιδρά καταλυτικά στη συνείδηση του νεαρού Αργεντίνου ιδεολόγου γιατρού.
«Στο φως ενός κεριού που ανάψαμε για να φτιάξουμε ματέ και να φάμε λίγο ψωμοτύρι, τα συσπασμένα χαρακτηριστικά του εργάτη αποκτούσαν κάτι το μυστηριώδες και το τραγικό, ενώ με το απλό και εκφραστικό του λεξιλόγιο μας διηγιόταν για τους τρεις μήνες που πέρασε στη φυλακή, για τη γυναίκα του, που τον είχε ακολουθήσει πιστά, πεινασμένη, για τα παιδιά, που τα είχαν αφήσει σε έναν πονόψυχο γείτονα, για την ανώφελη περιπλάνησή του σε αναζήτηση δουλειάς, για τους συντρόφους που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς και που, καταπώς έλεγαν, τους είχαν ρίξει στη θάλασσα.
Αυτό το ζευγάρι, που τουρτούριζε μέσα στη νύχτα της ερήμου, κολλημένοι ο ένας στον άλλο, ήταν η ζωντανή εικόνα των προλετάριων όλου του κόσμου. Δεν είχαν ούτε μία τριμμένη κουβέρτα να σκεπαστούν. Τους δώσαμε λοιπόν μια από τις δικές μας και εμείς βολευτήκαμε όπως όπως κάτω από την άλλη. Ήταν από εκείνες τις φορές που υπέφερα πολύ από το κρύο, αλλά και που ένιωσα πιο αδελφωμένος με αυτό το, άγνωστο για μένα, ανθρώπινο είδος…
Στις οχτώ το πρωί βρήκαμε ένα φορτηγό που θα μας πήγαινε ως το χωριό Τσουκικαμάτα, και έτσι χωρίσαμε με το ζευγάρι, που θα πήγαινε στο μεταλλείο θείου στην Κορδιλιέρα – έναν τόπο όπου το κλίμα είναι από τα χειρότερα και οι συνθήκες ζωής τόσο δύσκολες, ώστε ούτε σου ζητούν κάρτα εργασίας ούτε ελέγχουν τα πολιτικά σου φρονήματα. Το μόνο που μετράει είναι ο ενθουσιασμός με τον οποίο ο εργάτης πάει να καταστρέψει τη ζωή του, παίρνοντας ως αντάλλαγμα τα ψίχουλα που του επιτρέπουν να επιβιώσει.
(…) Στ’ αλήθεια, είναι κρίμα που πάρθηκαν κατασταλτικά μέτρα εναντίον τέτοιων ανθρώπων. Αν αφήσουμε κατά μέρος τον κίνδυνο που μπορεί να αντιπροσωπεύει ή όχι για τον υγιή βίο ενός συνόλου, το «σκουλήκι του κομουνισμού», που είχε επωαστεί μέσα του, δεν ήταν τίποτ’ άλλο από μια φυσική επιθυμία για κάτι καλύτερο, μια διαμαρτυρία κατά της χρόνιας πείνας, που την εξέφραζε με την αγάπη του προς αυτή την ξένη θεωρία, την ουσία της οποίας δε θα μπορούσε ποτέ να καταλάβει, μα που η απλή της μετάφραση στο «ψωμί για τον φτωχό» ήταν έννοια του χεριού του και επιπλέον τον γέμιζε με ελπίδα.»
Eρνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα. Ή απλά Τσε.
48774830398_1d2bc273e9_k.jpg
Ο αργεντίνος γιατρός, κομμουνιστής Μαρξιστής – Λενινιστής επαναστάτης, ένας εκ των αρχηγών των ανταρτών της Κουβανικής επανάστασης. Ο άνθρωπος που ακόμα και σήμερα 52 χρόνια μετά το θάνατο του, στις 9 Οκτωβρίου 1967 στη Βολιβία, ενσαρκώνει το ιδανικό του επαναστάτη.
Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε.
Ο Ερνέστο Γκεβάρα ανέπτυξε θεωρίες πάνω στη στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπολέμου και προσπάθησε να εφαρμόσει τις θεωρίες στην πράξη.
Το άσθμα και η σκληραγώγηση
Ο Ερνέστο ήταν μόλις δύο ετών όταν διαπιστώθηκε ότι πάσχει από άσθμα. Η ασθένεια αυτή τον συνόδεψε όλη του τη ζωή και συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της προσωπικότητάς του. Αντί να προφυλάσσεται, προσπαθούσε να σκληραγωγηθεί μέσω του αθλητισμού.
Το 1948 γράφτηκε στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1953, χωρίς όμως να ακολουθήσει την κλινική πρακτική που απαιτούταν προκειμένου να είναι σε θέση να εξασκήσει το επάγγελμα του γιατρού. Στα φοιτητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα, ήρθε σε επαφή με παράνομες αριστερές οργανώσεις, διάβαζε με πάθος Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ένγκελς, Βλαντίμιρ Λένιν, Λέων Τρότσκι και Μάο Τσετούνγκ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, στα τέλη του 1950, εξασφάλισε άδεια ώστε να εργαστεί ως νοσοκόμος σε εμπορικά πλοία του αργεντινού στόλου. Τους επόμενους μήνες πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια στη νότια και κεντρική Αμερική, στη διάρκεια των οποίων έζησε από κοντά τις κοινωνικές συνθήκες στις λατινοαμερικανικές χώρες. Επηρεασμένος από τις εμπειρίες αυτές, άρχισε να ασχολείται όλο και περισσότερο με τα πολιτικά ζητήματα και τον μαρξισμό ενώ στα αρχικά του σχέδια για τη ζωή κυριαρχούσε η ανθρωπιστική, σχεδόν ιεραποστολική, διάθεση να βοηθήσει τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, που μαστίζονταν από τη φτώχεια και τις αρρώστιες της υπανάπτυξης. Ήταν αυτή η αλτρουιστική διάθεση που οδήγησε τα βήματά του στο Περού, όπου πρόσφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε τοπικό λεπροκομείο, για να ακολουθήσουν ανάλογα ταξίδια στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα. Τα δύο βασικά του γνωρίσματα, που έβρισκαν ήρεμη διέξοδο στην ιατρική, δηλαδή η μέχρι αυτοθυσίας τάση για κοινωνική προσφορά και η αχόρταγη διάθεσή του να γνωρίσει άλλες χώρες και άλλους λαούς, άρχισαν να τον σπρώχνουν σε πιο μαχητικούς δρόμους. Ταξίδεψε σ» όλη τη Λατινική Αμερική, όπου η πολιτική ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, καθώς οι επαναστάσεις, τα πραξικοπήματα, οι γενικές απεργίες και ο ανταρτοπόλεμος βρίσκονταν διαρκώς στην ημερήσια διάταξη. Συνδέθηκε με αριστερές οργανώσεις στο Περού, τη Βολιβία, τον Ισημερινό, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, τη Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ.
Επανάσταση στην Κούβα
Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1954, ο Γκεβάρα ταξίδεψε στο Μεξικό, που αποτελούσε κοινό προορισμό εξόριστων Λατινοαμερικανών, από χώρες όπως το Πουέρτο Ρίκο, το Περού, η Βενεζουέλα, η Γουατεμάλα και η Κούβα. Στις αρχές Ιουλίου του 1955, o Γκεβάρα συνάντησε για πρώτη φορά τον Φιντέλ Κάστρο, o οποίος ήταν αρχηγός των «Moνκαντίστας» και ηγέτης της αποτυχημένης ένοπλης επίθεσης στο στρατόπεδο της Μονκάδα το 1953, και είχε καταφύγει στο Μεξικό μετά την αποφυλάκισή του, αποτέλεσμα της χάρης που του δόθηκε από τον Φουλχένσιο Μπατίστα. Την πρώτη συνάντησή τους ακολούθησαν πολυάριθμες συναντήσεις και συζητήσεις γύρω από την πολιτική κατάσταση στη Λατινική Αμερική και το ενδεχόμενο της οργάνωσης ενός αντάρτικου αγώνα με στόχο την ανατροπή του διεφθαρμένου, φασιστικού καθεστώτος του Μπατίστα.
Πεπεισμένος πως ο Κάστρο είχε τις προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα χαρισματικό ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, ο Γκεβάρα συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου, με στόχο την ένοπλη δράση για την ανατροπή του κουβανικού καθεστώτος.
Η αποφασιστικότητά του και οι ικανότητές του, σύντομα οδήγησαν στην άνοδό του στην ιεραρχία του αντάρτικου σώματος, κερδίζοντας το σεβασμό των υπολοίπων ανταρτών, χωρίς να απουσιάζει και το αίσθημα του φόβου που προκαλούσε ενίοτε η σκληρότητά του, υπεύθυνος ο ίδιος για εκτελέσεις ανταρτών που λειτουργούσαν ως πληροφοριοδότες του κουβανικού καθεστώτος. Υπήρξε ο πρώτος αντάρτης, στον οποίο δόθηκε το αξίωμα του Κομαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας, στις 21 Ιουλίου 1957. Στις μάχες που ακολούθησαν, ο Αργεντινός εντυπωσίασε τον Κάστρο όχι τόσο για το θάρρος και τη δεξιοτεχνία του στην εκτέλεση των ιατρικών του καθηκόντων, όσο για τα στρατιωτικά του χαρίσματα και το πολιτικό του κριτήριο. Αν και μέχρι τότε αποτελούσε έναν απλό οπλίτη, χωρίς να έχει διακριθεί ιδιαιτέρως σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά έχοντας επιδείξει γενναιότητα και αρχηγικές δεξιότητες, ο Κάστρο του εμπιστεύτηκε την ηγεσία της Δεύτερης Φάλαγγας του αντάρτικου στρατού (για λόγους παραλλαγής έφερε τον αριθμό 4), έχοντας έτσι μόνο τον Κομαντάντε εν Σέφε Φιντέλ Κάστρο ως ανώτερό του. Αυτή την περίοδο έγινε η αποφασιστική μεταμόρφωση του ρομαντικού διανοούμενου Ερνέστο Γκεβάρα σε χαρισματικό «Κομαντάντε Τσε».
Η μεγαλύτερη ίσως στρατιωτική επιτυχία του Τσε Γκεβάρα υπήρξε η κατάκτηση της Σάντα Κλάρα στις 29 Δεκεμβρίου 1958, μία καθοριστική στιγμή στην ιστορία της κουβανικής επανάστασης.
Είχαν προηγηθεί δύο χρόνια ανταρτοπολέμου στην Σιέρρα Μαέστρα εναντίον του πολύ μεγαλύτερου στρατού του Μπατίστα, o οποίος δεχόταν και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Με την κατάκτηση της Σάντα Κλάρα, ο δρόμος για την πρωτεύουσα Αβάνα ήταν πλέον ελεύθερος και την 1η Ιανουαρίου του 1959, ο δικτάτορας Μπατίστα εγκατέλειψε την Κούβα, με προορισμό την Δομινικανή Δημοκρατία. Την μάχη στη Σάντα Κλάρα ακολούθησαν και άλλες σημαντικές πολεμικές συγκρούσεις, πριν την τελική επικράτηση των ανταρτών.
Μέλος της κυβέρνησης της Κούβας
Μαζί με τους Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ Κάστρο και Καμίλο Σιενφουέγος, αποτέλεσε μετά την επανάσταση σημαντικό μέλος της νέας κουβανικής κυβέρνησης, η οποία σύντομα ξεκίνησε να πραγματοποιεί ριζικές μεταρρυθμίσεις, καθιερώνοντας για παράδειγμα δωρεάν σύστημα υγείας, όπως και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που εξασφάλιζε και στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα (μέχρι τότε κυρίως αναλφάβητα) σχολική μόρφωση. Στην κυβέρνηση, ο Γκεβάρα υποστήριξε περισσότερο τις κομμουνιστικές ιδέες απ» όσο ο Φιντέλ Κάστρο.
Σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική, ο Τσε Γκεβάρα ήταν αντίθετος στην αντιγραφή του σοβιετικού οικονομικού μοντέλου της «οικονομικής αυτοδιαχείρισης», καθώς θεωρούσε πως οι ιδιαίτερες συνθήκες της Κούβας απαιτούσαν διαφορετικές πρακτικές και υπερασπιζόταν το συγκεντρωτισμό στον τομέα της βιομηχανίας.

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΕΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ
Στις 11 Δεκεμβρίου του 1964 εκπροσώπησε την Κούβα στη Συνδιάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην ομιλία του ξεχωρίζει η έντονη διαμαρτυρία του ενάντια στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και τις λατινοαμερικανικές δικτατορίες, η συμπαράταξή του στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού και το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει για την Καραϊβική. Λίγες ημέρες αργότερα, ξεκίνησε μία τρίμηνη διεθνή περιοδεία, κατά την οποία επισκέφτηκε την Αλγερία, την Κίνα, τη Γκάνα, τη Γουινέα, το Μάλι, το Κονγκό, την Τανζανία, με μικρές στάσεις στο Παρίσι, την Ιρλανδία και την Πράγα. Στις 24 Φεβρουαρίου, έλαβε μέρος στη διάσκεψη του δεύτερου Οικονομικού Σεμιναρίου Αφροασιατικής Αλληλεγγύης, πραγματοποιώντας την τελευταία δημόσια παρουσία στο διεθνές προσκήνιο. Η ομιλία του προκάλεσε αρκετές εντάσεις στο σοβιετικό μπλοκ, δηλώνοντας πως οι σοσιαλιστικές χώρες όφειλαν να επωμιστούν το κόστος των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων,\ ενώ θεωρείται πιθανό πως προκάλεσε επίσης ρήξη στη σχέση του με τον Κάστρο, αν και δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά στα απομνημονεύματα του ίδιου του Γκεβάρα. Στις 14 Μαρτίου του 1964 επέστρεψε από την Αφρική στην Κούβα και μετά από περίπου μία εβδομάδα παραμονής του στην Αβάνα τα ίχνη του χάθηκαν για αρκετούς μήνες.

Η εξαφάνιση του Γκεβάρα προκάλεσε έντονη φημολογία, τροφοδοτώντας πολλές θεωρίες. Οι περισσότερες από αυτές θεωρούσαν πως ήρθε σε σύγκρουση με τον Κάστρο πάνω στο ζήτημα της εκβιομηχάνισης της χώρας ή της σχέσης της με τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα. Άλλοι ισχυρίζονταν η σύγκρουση οφειλόταν στο γεγονός πως ο Γκεβάρα ήθελε μία πιο ενεργητική υποστήριξη των επαναστατικών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής, ενώ άλλοι ότι εκδιώχθηκε με απαίτηση των Σοβιετικών, που δεν ενέκριναν την ανεξάρτητη από τη Μόσχα γραμμή του και ανησυχούσαν μήπως τους οδηγήσει σε διεθνείς περιπέτειες με τους επαναστατικούς τυχοδιωκτισμούς του. Άλλες φήμες διέρρεαν ότι σκοτώθηκε σε μυστική επαναστατική αποστολή που του ανέθεσε ο Κάστρο στο Κονγκό και άλλες ότι κλείστηκε σε σανατόριο λόγω υποτροπής των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετώπιζε με το άσθμα του. Ο ίδιος ο Κάστρο επιχείρησε αρχικά να βάλει ένα τέλος στις φημολογίες στις 18 Απριλίου δηλώνοντας μέσω ραδιοφώνου πως ο Γκεβάρα βρισκόταν πάντα εκεί όπου ήταν πιο χρήσιμος για την επανάσταση, προσθέτοντας επίσης πως ανήκε στους κορυφαίους ηγέτες της Κούβας και πως το ταξίδι του στην Αφρική ήταν εξαιρετικά παραγωγικό. Το επόμενο διάστημα, ωστόσο, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την εικοτολογία γύρω από την εξαφάνιση του Γκεβάρα από το προσκήνιο, ενισχύοντας για παράδειγμα με δηλώσεις του την ανησυχία καθεστώτων της Λατινικής Αμερικής που φοβούνταν πιθανές επιχειρήσεις του Γκεβάρα και οδηγώντας σε εσφαλμένες εκτιμήσεις ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους, ειδικά στη CIA, που είχαν πιστέψει πως ήταν νεκρός.
Στις 3 Οκτωβρίου 1965, ο Κάστρο διάβασε σε δημόσια συγκέντρωση, μπροστά στη γυναίκα και τα παιδιά του Γκεβάρα, ιδιόχειρη επιστολή που του παρέδωσε την 1η Απριλίου ο μέχρι τότε υπουργός Βιομηχανίας, παραιτούμενος από όλα τα κρατικά και κομματικά του αξιώματα και διαγράφοντας αχνά τα μελλοντικά του σχέδια.
Με την επιστολή αυτή, ο Γκεβάρα απάλλασε την κουβανική κυβέρνηση από οποιαδήποτε ευθύνη για τη μελλοντική δράση του στο Κονγκό. Οι εικασίες περί ρήξης στις σχέσεις του τον Κάστρο που οδήγησε στην απόφασή του να εγκαταλείψει την Κούβα δεν φαίνεται να έχουν βάση. Οι λόγοι της φυγής του εντοπίζονται, αντίθετα, σε δύο βασικές παραμέτρους: την επιθυμία του Γκεβάρα να μεταφέρει της επανάσταση σε όλον τον κόσμο – κάτι που αισθανόταν ως προσωπική αποστολή ζωής – αλλά και το γεγονός πως κάτι τέτοιο απαιτούσε ελευθερία κινήσεων, την οποία του εξασφάλιζε η αποδέσμευσή του από αξιώματα και κυβερνητικές θέσεις..
Πρώτος σταθμός του Τσε Γκεβάρα, μετά τη φυγή του από την Κούβα υπήρξε το Κονγκό (σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό), ενισχύοντας και βοηθώντας οργανωτικά τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.
Το Φεβρουάριο του 1966 ταξίδεψε μεταμφιεσμένος και με πλαστό διαβατήριο, με προορισμό την Πράγα. Εκεί άρχισε να επεξεργάζεται την ιδέα ενός νέου αντάρτικου στη Λατινική Αμερική, με αρχικό στόχο το Περού και αργότερα εστιάζοντας στη Βολιβία.

Βολιβία
Η προετοιμασία της επιχείρησης οργάνωσης αντάρτικου στη Βολιβία άρχισε το 1966, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, σε ένα απομονωμένο μέρος στην επαρχία Πινάρ δελ Ρίο και ειδικότερα στην περιοχή Βινιάλες που διακρίνεται για την παρουσία των ιδιόμορφων λόφων «μογκότες». Εκεί εκπαιδεύτηκε εντατικά ο πρώτος πυρήνας του μελλοντικού αντάρτικου, που αποτελείτο από 10 Κουβανούς και αρκετούς Βολιβιανούς, πρώην μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας αυτής. O Τσε Γκεβάρα έφτασε στη Βολιβία την 1η Νοεμβρίου του 1966 ταξιδεύοντας με αεροπλάνο από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
Από τη στιγμή που πάτησε τα βολιβιανά βουνά, αποκατέστησε ασύρματη επικοινωνία με τον Κάστρο ο οποίος, παρότι κινδύνευε να επισύρει την οργή της Ουάσινγκτον, έκανε ό,τι μπορούσε για να ενισχύσει την προσπάθεια του παλιού του συντρόφου. Ο Κουβανός ηγέτης πίεζε προσωπικά τον πρώην αντιπρόεδρο της Βολιβίας, Χουάν Λεχίν, ο οποίος, αν και εξόριστος στη Χιλή, ασκούσε καθοριστική επιρροή στους αριστερούς εργάτες των ορυχείων, να συντονίσει το βήμα του με το αντάρτικο του Τσε.
Το αντάρτικο άρχισε τη δράση του έχοντας συγκεντρώσει, στις καλύτερες στιγμές του, μόλις μερικές δεκάδες μαχητές. Στις 27 Μαρτίου ο πρόεδρος Μπαριέντος αναγκάστηκε, σε ραδιοφωνικό του μήνυμα, να παραδεχθεί την ύπαρξη του αντάρτικου, αποδίδοντάς το σε «ξένη δύναμη που επιβουλεύεται τη χώρα». Ωστόσο, αρνήθηκε ότι συμμετείχε σε αυτό ο Γκεβάρα, υπολογίζοντας την επίδραση που θα μπορούσε να ασκήσει στον πληθυσμό η είδηση ότι ένας ήρωας της κουβανέζικης επανάστασης πολεμούσε το διεφθαρμένο καθεστώς του στα βουνά της Βολιβίας.

Θάνατος
Τη νύχτα της 7ης Οκτωβρίου ένας αγρότης διέκρινε κοντά στο χωριό Λα Ιγκέρα, στην περιοχή της χαράδρας Γιούρο, τις φιγούρες μίας ομάδας ανταρτών (συνολικά 17 άνδρες) και έτρεξε να ειδοποιήσει τον τοπικό στρατιωτικό διοικητή και λοχαγό Γκάρι Πράδο Σαλμόν. Ο Γκεβάρα χώρισε τη διμοιρία σε μικρότερες ομάδες, ωστόσο σύντομα αντιλήφθηκαν πως ήταν περικυκλωμένοι. Οι κυβερνητικές δυνάμεις που είχαν κινητοποιηθεί γρήγορα εντόπισαν τους αντάρτες τα χαράματα της 8ης Οκτωβρίου και ακολούθησε μάχη. Η ομάδα του Γκεβάρα, αποτελούμενη από επτά αντάρτες επιχείρησε να οπισθοχωρήσει. Το όπλο του, είτε εξαιτίας εμπλοκής είτε από κάποια εχθρική σφαίρα είχε αχρηστευτεί και ο ίδιος έφερε τραύμα στο κάτω μέρος του ποδιού που τον δυσκόλευε στο περπάτημα. Υποβασταζόμενος από τον Σιμόν Κούμπα («Γουίλι»), έναν επαναστάτη εργάτη από τα ορυχεία του Χουανίνι, έπεσε τελικά στα χέρια τριών στρατιωτών του Πάρδο. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο Γκεβάρα διέταξε τους στρατιώτες να μην πυροβολήσουν, αποκαλύπτοντας την ταυτότητά του και υπενθυμίζοντάς πως θα τους ήταν πολυτιμότερος ζωντανός. Πιθανόν, όμως, να ήταν και ο Σιμόν Κούμπα εκείνος που απευθύνθηκε στους στρατιώτες.
Την καταδίωξη του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία παρακολουθούσε επίσης η CIA, με επικεφαλής τον πράκτορα Φέλιξ Ροδρίγκες (Félix Rodríguez), ο οποίος μετέφερε την πληροφορία της σύλληψής του στο αρχηγείο της υπηρεσίας του και σύντομα μετέβη ο ίδιος στη Λα Ιγκέρα. Μετά από μερικές ανακρίσεις στο σχολείο του χωριού, ο αιχμάλωτος Γκεβάρα δολοφονήθηκε, στις 9 Οκτωβρίου 1967, από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού Μάριο Τεράν (Mario Terán). Ο συγκεκριμένος αρχικά δίστασε να εκτελέσει την εντολή για τη δολοφονία του(53) αλλά τελικά πυροβόλησε τον αιχμάλωτο, ο οποίος φέρεται να του είπε «Ήρθατε να με σκοτώσετε. Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις». Ο θάνατός του σημειώθηκε λίγο μετά τη 1:00 το μεσημέρι.
Την επόμενη μέρα, οι δημοσιογράφοι που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα με στρατιωτικά ελικόπτερα στο Βαγιεγκράντε, αντίκρισαν ξαπλωμένο σε ένα πρόχειρο κρεβάτι, έναν γενειοφόρο άντρα γυμνό από τη μέση και πάνω, με χακί παντελόνι και στρατιωτική ζώνη. Ήταν ο Τσε Γκεβάρα νεκρός. Όχι από τα μάλλον επιπόλαια τραύματα στο πεδίο της μάχης, αλλά από δύο σφαίρες στο σβέρκο. Ο Τσε, στα 39 του χρόνια, πλήρωσε με τη ζωή του το σχέδιο οργάνωσης αντάρτικου στη Βολιβία, με προοπτική την επέκτασή του και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ακόμα και νεκρός, ο Γκεβάρα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος για το βολιβιανό καθεστώς που δεν διανοήθηκε να ρισκάρει μία δημόσια ταφή του. Ούτε στον αδελφό του, Ρομπέρτο Γκεβάρα, δεν έδειξαν το πτώμα του, με συνέπεια πολλοί να αμφισβητήσουν αν πέθανε πραγματικά ή μήπως επρόκειτο για μπλόφα των αρχών. Στην Κούβα, ο Φιντέλ Κάστρο κράτησε αρχικά επιφυλακτική στάση απέναντι στην είδηση του θανάτου του, ωστόσο στις 15 Οκτωβρίου, αποδέχτηκε το γεγονός, μετά από την εμφάνιση φωτογραφικών αποδείξεων, και κήρυξε τριήμερο πένθος στη δεύτερη πατρίδα του Αργεντινού επαναστάτη.
Το πτώμα του Γκεβάρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σαν Χοσέ ντε Μάλτα όπου έγινε και νεκροψία, στο πρακτικό της οποίας καταγράφτηκαν συνολικά εννέα πληγές που είχαν προκληθεί από σφαίρες. Σύμφωνα με τη νεκροψία, ο θάνατός του προκλήθηκε από τα τραύματα που έφερε στο θώρακα και την αιμορραγία. Το πτώμα του έπρεπε για τους στρατιωτικούς να χαθεί δίχως κανένα ίχνος και θάφτηκε κρυφά κοντά στο αεροδρόμιο, 30 χλμ. από την Λα Ιγκέρα. Νωρίτερα, στο νοσοκομείο, είχαν κοπεί τα χέρια του, τα οποία διατηρήθηκαν σε φορμόλη προκειμένου να γίνει αργότερα η οριστική αναγνώρισή του. Το πτώμα του έμεινε στον μυστικό του τάφο μέχρι που ανακαλύφθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στο Βαγιεγκράντε της Βολιβίας. Αφού μεταφέρθηκε στην Κούβα, κηδεύτηκε στη Σάντα Κλάρα, την πόλη που ο ίδιος είχε Απελευθερωσει το 1958.

48774820833_84bfd739ff_k.jpg
--
Γραφείο Τύπου NEW STAR
Phone: 2108640054 - 2108220008 - 2108640017

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...