Αντισταθείτε στη μέρα της μαρμότας
Πώς ήταν ο τίτλος εκείνης της ασπρόμαυρης παλιάς ελληνικής ταινίας που δεν χορταίνουμε να τη βλέπουμε ξανά και ξανά; “Οι Γερμανοί ξανάρχονται“. Έτσι δεν είναι; Με τους αξέχαστους Βασίλη Λογοθετίδη, Μίμη Φωτόπουλο και Χρίστο Τσαγανέα.
Μην μπερδεύεστε. Δεν μπήκαμε στην ενότητα των Πολιτιστικών. Είναι οι Τροικανοί που ξανάρχονται. Έρχεται, λοιπόν, η Τρόικα γι’ άλλη μια φορά στα μέρη μας για να μας δημιουργήσει εφιάλτες σαν του Λογοθετίδη. Μόνο που τώρα τον εφιάλτη τον βλέπουμε στον…ξύπνιο μας. Όπως γράφουν οι εφημερίδες, ο γαλλο-γερμανικός άξονας μέσω της πρότασης για ένα “σύμφωνο ανταγωνιστικότητας” αποβλέπει σε δημιουργία 27 μικρών Γερμανιών στον χώρο της ευρωζώνης. Η πρόταση “προβλέπει μείωση μισθών, σύνταξη στα 67, σύνδεση μισθών με την παραγωγικότητα, εξομοίωση του φόρου, αλλά και μηδενισμό των ελλειμμάτων” (Εποχή, 6/2/2011). Στη σύνοδο της 25ης Μαρτίου θα επιβεβαιωθεί η κυριαρχία των αγορών επί των κρατών και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ευρωπαϊκούς δήθεν “υψηλούς μισθούς”, το “πανάκριβο” ευρωπαϊκό “κοινωνικό κράτος”, για τα “χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης” από τη μια και για την αύξηση του πλούτου και της ευημερίας των τραπεζών που είναι αυτές που δημιούργησαν και συνεχίζουν να εντείνουν την κρίση από την άλλα. Όπως έλεγε ο βάρδος μας: “ο φονιάς και το θύμα αγκαλιά”.
Η πρόταση Σαρκοζί-Μέρκελ για τη δημιουργία “ταμείου ύστατου δανεισμού” και “εγγυήσεων” αποκαλεί τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την εφαρμογή του “Συμφώνου Οικονομικής Διακυβέρνησης”. Καταλύει τους εθνικούς δημοκρατικούς θεσμούς από τη στιγμή που έχοντας ψηφίσει τη συμφωνία τα κοινοβούλια αποκλείονται και αυτά από την εφαρμογή και τον έλεγχο. Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και η προσπάθεια να κατοχυρώσουν συνταγματικά τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος με αποτέλεσμα την επιβολή μονόδρομης πολιτικής μείωσης του ρόλου του κράτους και την απόσυρσή του από την παραγωγή δημοσίων αγαθών (πλην της επιβολής του “νόμου” και της “τάξης” με την ισχυροποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών). Επίσης, επιδιώκουν την διαρκή μείωση του εργασιακού κόστους των επιχειρήσεων με τον περιορισμό των αυξήσεων ή ακόμα με μειώσεις των μισθών και με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τη μείωση του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών τους στα ταμεία. Ενόψει, λοιπόν, της έγκρισης της 4ης δόσης (15 δισεκατ. ευρώ) του περιβόητου δανείου, η Τρόικα θα ζητήσει την πλήρη επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, την κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων (άρση των εμποδίων για τις καταγγελίες συμβάσεων ορισμένου χρόνου και πριν την λήξη τους χωρίς να καταβάλλεται το σύνολο των μισθών, διεύρυνση της μερικής απασχόλησης με ωριαία ασφάλιση αντί της ελάχιστης τετράωρης που ισχύει ακόμα, ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος καθορισμού επιπλέον ωρών και ημερών εργασίας χωρίς υπερωριακή αμοιβή κ.ά). Ο διαβόητος “τσάρος” του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να υπερθεματίσει: “ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του και μέρος αυτής περνάει και μέσω του κόστους εργασίας”. Καταλάβετε, λοιπόν, περί τίνος πρόκειται!
Για τις επικουρικές συντάξεις, όσες ξεπερνούν το 30% της κύριας σύνταξης θα μειωθούν στο 20% και στα “προβληματικά ταμεία” οι μηνιαίες αποδοχές θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.
Το σήριαλ “Τρόικα” που παίζεται για τέταρτη περίοδο με ελάχιστες παραλλαγές στο σενάριο μάς δίνει την εντύπωση ότι ζούμε μια διαρκή “μέρα της Μαρμότας“. Εμείς, όμως, δε θέλουμε να ζούμε “δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα” και να “προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!”
Ανάβουμε πράσινο στην πολιτική ανυπακοή. Ας πάρουμε τον αγώνα και τη ζωή μας στα χέρια μας.
Θανάσης Τσακίρης
http://easpemporiki.wordpress.com/ και http://www.easp.gr/
Μέλος Δ.Σ. ΣΕΕΤ εκ μέρους της ΕΑΣ και διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας
Σαν σήμερα
1992. Δυστυχώς τότε άρχισαν τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα όταν ψηφίστηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Τι έγραψαν οι έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες του Σαββατοκύριακου για τα θέματα οικονομίας, εργασίας και συνδικαλισμού;
Κίτρινη κάρτα από την τρόικα για μισθούς και μεταρρυθμίσεις
Μια ζωή την έχουμε και δε θα τη γλεντήσουμε ;
Επειτα από 14 ημέρες εξονυχιστικού ελέγχου των δημοσίων οικονομικών των υπουργείων, των ΔΕΚΟ, των νοσοκομείων και των ΟΤΑ από τους λογιστές της τρόικας, αύριο έρχονται στην Αθήνα οι «αρχηγοί» της αποστολής, ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ και ο Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να μιλήσουν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και να συμφωνήσουν στα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο τρίμηνο.
Παρ´ ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται μέσα στους στόχους, η τρόικα, όπως φάνηκε και από τις ερωτήσεις των λογιστών, θα εντείνει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα να προχωρήσει σε νέο «κούρεμα» των δαπανών του Δημοσίου με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από 1ης Ιουλίου και των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα με την εφαρμογή των ειδικών συμβάσεων εργασίας. Την πολιτική ελάφρυνσης των επιχειρήσεων από το μισθολογικό κόστος υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προχώρησε στη μείωση της φορολογίας των κερδών στο 20% με προφανή στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για την αναθέρμανση των επενδύσεων.
Κρίσιμο θεωρείται το ραντεβού που θα έχουν αύριο οι κκ. Τόμσεν και Ντερούζ με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Λούκα Κατσέλη, από την οποία ζητούν παρεμβάσεις για επέκταση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και την προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής.
“Κούρεμα” στις επικουρικές συντάξεις
Ο κουρέας των…Βρυξελλών
Περικοπές ακόμη και στις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλονται ήδη στους συνταξιούχους περιλαμβάνει το σχέδιο της επόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης η οποία επικεντρώνεται στα επικουρικά ταμεία, πολλά από τα οποία βρίσκονται στο κόκκινο. Η κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας στον έλεγχο που ολοκληρώθηκε σε τεχνικό επίπεδο την περασμένη Παρασκευή, σχεδιάζει τη μείωση όλων των συντάξεων (χορηγούμενων και μελλοντικών) από το 2012 για τα Ταμεία που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και καθιέρωση ενιαίου τρόπου υπολογισμού των παροχών στο μέλλον. Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής
Στο στόχαστρο και το εφάπαξ
Σχεδιάζεται υπολογισμός των συνολικών παροχών βάσει των εισφορών που καταβλήθηκαν στο σύνολο του εργασιακού βίου
ΜΑΖΙ με τα επικουρικά και τα ταμεία του εφάπαξ μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αναλογιστών και της τρόικας, με στόχο την περικοπή των αποδόσεων και συντάξεων στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει πλεονασματική λειτουργία για τα επόμενα… 50 χρόνια.
Οι τεχνοκράτες της τρόικας που βρίσκονται εδώ και 15 ημέρες στην Αθήνα, ενώ σήμερα αναμένονται και οι επικεφαλής (Τόμσεν, Ντερούζ και Μαζούχ), ζήτησαν και εξασφάλισαν από το υπουργείο Εργασίας ενιαία αντιμετώπιση τόσο για τα επικουρικά όσο και για τα ταμεία του εφάπαξ και, κυρίως, το Ταμείο Πρόνοιας των Δημόσιων Υπαλλήλων, το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ, καθώς αναμένουν το εφάπαξ πάνω από 33.000 συνταξιούχοι, ορισμένοι εκ των οποίων για περισσότερους από 26 μήνες. Μάλιστα η τρόικα κατέγραψε μέρος του συγκεκριμένου ελλείμματος (500 εκατ. ευρώ) στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας (στο πλαίσιο του συνυπολογισμού των ελλειμμάτων όλων των δημόσιου ενδιαφέροντος επιχειρήσεων, ΔΕΚΟ και υπηρεσιών). Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου του Χρήστου Μέγα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
Αρνούνται δάνεια ακόμη και στους… τραπεζοϋπαλλήλους
Σπίτι μου, σπιτάκι μου και φτωχοκαλυβάκι μου
“ΛΕΠΙΔΙ” έχει πέσει στις εγκρίσεις νέων δανείων, καθώς η έκρηξη των επισφαλειών αναγκάζει τις τράπεζες να εφαρμόζουν ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια.
Ετσι από την «κρησάρα» των περισσότερων τραπεζών δεν περνούν πλέον και αιτήματα υπαλλήλων, κυρίως πρώην, καθώς ο εισοδηματικός πήχης έχει πλέον ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη. Η «αυστηρότητα» των τραπεζών εξαντλείται στα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία, επειδή χορηγούνται χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται οι τράπεζες να δεσμεύουν στην Τράπεζα της Ελλάδος περισσότερες καταθέσεις, οι οποίες όμως και αυτές φυλλορροούν.
Μια από τα ίδια το 2011. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου του Χρ. Ζιώτη στηνΚυριακάτικη Ελευθεροτυπία
Εν ονόματι της ανταγωνιστικότητας…
Η Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευής δεν κατέληξε σε αποφάσεις, προδιέγραψε όμως με μεγάλη ακρίβεια το περιεχόμενο του περιβόητου Σύμφωνου Ανταγωνιστικότητας
Παρ’ ότι η ανεργία και η επισφαλής εργασία αποτελούν τις πληγές της Ε.Ε., οι ιθύνοντες προσπερνούν ή μάλλον υιοθετούν πολιτικές που θεριεύουν το πρόβλημα. Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας καθορίζει το δημόσιο χρέος ως βασικό κριτήριο για την “νομιμοφροσύνη” των χωρών – μελών και την οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε. Καθιερώνει μηχανισμό τιμωρίας των δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών.
Με όχημα το δημόσιο χρέος επιχειρείται, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες (πίσω από τις πλάτες των λαών), να ανατραπούν τα κεκτημένα του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους. Συζητούν ακόμη και για εργασία μέχρι τον θάνατο, συνδέοντας το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο επιβιώσεως. Η ανατροπή, μάλιστα, θα είναι θεσμικά υπερενισχυμένη, καθώς οι νέες ρυθμίσεις θα περιβληθούν συνταγματική ισχύ. Διαβάστε τη συνέχεια στο ρεπορτάζ της Αυγής της Κυριακής
Μέτρα – φωτιά οριστικοποιούν αυτή την εβδομάδα κυβέρνηση – τρόικα
Πάρε ό,τι θέλεις, παλιατζή, το κάναμε τώρα;
Ακόμη σκληρότερα μέτρα, τα οποία θα κάνουν περισσότερο δύσκολη την καθημερινότητα εκατομμυρίων ελληνικών νοικοκυριών μέσα από νέες μειώσεις εισοδημάτων και πρόσθετες αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις, επεξεργάζονται κυβέρνηση και τρόικα.
Οι απεσταλμένοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα βρεθούν στην Αθήνα έως τις 11 Φεβρουαρίου, θα ζητήσουν -μεταξύ πολλών άλλων- μείωση μισθών κατά 25% στο Δημόσιο έως το 2014, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.
Η τρόικα, που αναμένεται αύριο στην Αθήνα, θα επισκεφθεί υπουργεία και φορείς του Δημοσίου και θα ελέγξει όλες τις πτυχές της οικονομίας, δράσεις που είναι συνδεδεμένες με την τέταρτη δόση του δανείου, η οποία ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ. Παράλληλα, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, θα εξειδικεύσει το «πακέτο» των μέτρων των 12 δισ. ευρώ (5% του ΑΕΠ) που θα λάβει η κυβέρνηση την τριετία 2012-2014 για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών θα ενσωματώσει στο επόμενο Μνημόνιο, που θα υπογράψει σύντομα με την «τρόικα», τα μέτρα της τριετίας.
Τα μέτρα θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα…Διαβάστε τη συνέχεια στην Αυγή της Κυριακής.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Έκθεση της Βασιλικής Γεροκώστα
Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στις 21:00 εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής Βασιλικής Γεροκώστα στο “Αγγέλων Βήμα” (Σατωβριάνδου 36, Αθήνα, τηλ. 210-5242211 ). Έως 6 Μαρτίου.
ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΑΚΑ
Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης σας προσκαλεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 13/02/2011 (8μμ) στην εκδήλωση ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΑΚΑ
Θα προβληθεί η ταινία ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ της Αγγελικής Αριστομενοπούλου (ΕΛΛΑΔΑ, 2009, έγχρωμη, 65´)
Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Μαρίνου Αντύπα 86, Ανω Ηλιούπολη, λεωφορείο 237 από σταθμό μετρό Δάφνης).
Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ, του Μπρεχτ στο θέατρο του Γ. Αρμένη
Επ’ ευκαιρίας της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την ίδρυση της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Νέου Ελληνικού Θεάτρου – Γ. Αρμένη, το Τρίτο Έτος, παρουσιάζει την παράσταση «ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΡΑΙΧ», του Bertold Brecht, την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του Νέου Ελληνικού Θεάτρου – Γ. Αρμένη, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Δώδεκα από τις περίφημες εικοσιτέσσερις σκηνές, που έγραψε ο Μπρεχτ εξόριστος, ανάμεσα στο 1935 και το 1939. Μερικές απ’ αυτές τις σκηνές ανεβάστηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1937, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα.Όταν ο Μπρεχτ έγραφε αυτά τα μονόπρακτα, δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί όλη η φρίκη της φασιστικής εξουσίας. Ήταν όμως αισθητή στη βαριά ατμόσφαιρα της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής, στην προετοιμασία της τρομοκρατίας με την κατασκευασμένη εκ των άνω διαστροφή της γλώσσας, με την καταπίεση, τη δυσπιστία και την υποκρισία, που κάποτε στάθηκαν πιο καταλυτικές κι από την ίδια την ωμή τρομοκρατία. Ο Μπρεχτ μας δείχνει σ’ αυτές τις σκηνές, με διαύγεια που φτάνει ως τη φρίκη, πως «πολύ πριν φανούν από πάνω μας τα βομβαρδιστικά», οι γερμανικές πόλεις δεν ήταν κατοικήσιμες.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Γιώργος Αρμένης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ : Μάρω Θεοδωράκη
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ειρήνη Γκουρνέλου
ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΙ:
Αρμένης Κωνσταντίνος – Κάρολος, Γαλουτζής Βασίλειος, Γκουρνέλου Ειρήνη, Δουράτσος Ιωάννης, Θεοδώρου Ελισάβετ, Κοροβίλας Χρήστος, Κοντός Γιώργος, Μακρυγεώργου Γεωργία, Παναγόπουλος Μιχαήλ, Παπαδοπούλου Γλυκερία, Πηγαδιώτη Αλεξία, Τρουμπουνέλης Παναγιώτης
No comments:
Post a Comment