Tuesday, June 21, 2022

M*A*S*H--ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

 M*A*S*H


Με την ευκαιρία του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας  θα κάνουμε αναφορά σε κινηματογραφικές ταινίες που άμεσα ή έμμεσα προωθούν την ειρήνη.


M*A*S*H

Η ταινία μας δείχνει  τις κωμικές ιστορίες τριών στρατιωτικών χειρουργών – τους οποίους υποδύονται οι Έλιοτ Γκουλντ, Ντόναλντ Σάδερλαντ και Τομ Σκέριτ – που σταθμεύουν σε μια ιατρική βάση κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας. Μεταξύ των εκρήξεων αιματηρής δραστηριότητας, γίνονται ειδικοί στο να σκοτώνουν τον χρόνο μέσα από το  (Αμερικανικό) ποδόσφαιρο, το γκολφ, τον τζόγο και το κυνήγι των γυναικών νοσοκόμων. Ξεκινά αμέσως, όταν ο Hawkeye (Sutherland) και ο Forrest (Skerritt) φτάνουν στη βάση και φλερτάρουν επιθετικά μια ελκυστική υπολοχαγό, που ασχολείται με τη δουλειά της στο χώρο εστίασής. Ο  Hawkeye εισβάλλει στον προσωπικό της χώρο, κάθεται άβολα κοντά της, παρά τη διαθεσιμότητα άλλων θέσεων, και την αποκαλεί "Lieutenant Dish". Αρκετές σκηνές αργότερα, θα την έχει στο κρεβάτι του, μια ανατροπή της πλοκής για να ανταμείψει τον ίδιο και τους άνδρες θεατές που θέλουν να δουν τον ήρωά τους να ολοκληρώνει την κατάκτησή του.


Τα αγόρια σώζουν με την πιο αμήχανη σκληρότητά τους για μεγαλύτερο παιχνίδι, τη μισητή νοσοκόμα Houlihan (Sally Kellerman). Μια κόμικ που έχει τη χολή να αντιμετωπίσει τους χειρουργούς για την αντιεπαγγελματική τους στάση, παρουσιάζεται στους θεατές καθώς κατεβαίνει από ένα ελικόπτερο, με τη φούστα της να σηκώνεται και να δούμε τη ζώνη της από καλτσοδέτα από κάτω. Ίσως μη μπορώντας να ανεχθούν τον συνδυασμό της ωραίας της εμφάνισης και της έλλειψης υποταγής, τα αγόρια την κάνουν στόχο του άστοχου θυμού τους. Όταν ένα βράδυ υποκύπτει στη μοναξιά της και έχει ένα περιστασιακό ραντεβού με τον Maj Burns (Robert Duvall), έναν θρησκευτικό τύπο με λούτρινο πουκάμισο που είναι το αντικείμενο χλευασμού των αγοριών, ο Hawkeye και οι φίλοι του μεταδίδουν τη σεξουαλική πράξη τους μέσω του  εσωτερικού συστήματος ειδήσεων.  Αφού παρακαλεί τον Μπερνς να φιλήσει τα «καυτά χείλη» της, γεννιέται το νέο της παρατσούκλι – «Καυτά Χείλη» Χούλιχαν.

Η πιο αποκρουστική πράξη βίας εναντίον της έρχεται αργότερα, όταν τα αγόρια αποφασίζουν να στοιχηματίσουν για το αν είναι φυσική ξανθιά, εκθέτοντας την στη σκηνή του ντους για να τη δούν όλη η βαση. . Στη συνέχεια τρέχει στη σκηνή του διοικητή για να παραπονεθεί δακρυσμένα για τη μεταχείρισή της, και εκείνος, ο οποίος έχει μια άλλη νοσοκόμα στο κρεβάτι του εκείνη τη στιγμή, της προτείνει με πάθος απλώς να παραιτηθεί από τη θέση της.


.



M*A*S*H (1970)

Cast

Donald Sutherland as Hawkeye Pierce


Elliott Gould as Trapper John McIntyre


Tom Skerritt as Duke Forrest


Sally Kellerman as 'Hot Lips' O'Houlihan


Robert Duvall as Maj. Frank Burns


Directed by

Robert Altman


No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...