Thursday, October 07, 2021

ΕΝΑ Πολιτικά Κόμματα & Δημοκρατία

 Πολιτικά Κόμματα & Δημοκρατία ▶ Βίντεο, σημεία & εικόνες από την εκδήλωση του ΕΝΑ για την παρουσίαση του βιβλίου «Το Πολιτικό Κόμμα»

https://www.enainstitute.org/publication/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%cf%8c%ce%bc%ce%bc%ce%b1/


 ΕΝΑ

Πολιτικά Κόμματα & Δημοκρατία





Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ διοργάνωσε συζήτηση με θέμα «Πολιτικά Κόμματα και Δημοκρατία», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου Το Πολιτικό Κόμμα του Κώστα Ελευθερίου, από την εκδοτική σειρά Εκδοτικές Έννοιες, τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, στο Πάρκο Ελευθερίας.


Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ Γιάννης Τσίρμπας, ο Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών Σωτήρης Ριζάς, η Κύρια Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πολιτικών Ερευνών του ΕΚΚΕ Μανίνα Κακεπάκη. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ Χρύσανθος Τάσσης.



Στην εισαγωγή του στη συζήτηση, ο Χρύσανθος Τάσσης ανέφερε ότι «το βιβλίο, το οποίο πραγματεύεται ζητήματα κυρίως θεωρίας και πολιτικής σε σχέση με το πολιτικό κόμμα, θέτει θέματα εκπροσώπησης» επισημαίνοντας ότι «τα πολιτικά κόμματα είναι ταυτισμένα με τη σύγχρονη δημοκρατία και όλοι ζούμε θεωρητικά και πρακτικά την έννοια της κρίσης της πολιτικής».


Ο Γιάννης Τσίρμπας στην εισήγησή του αναφέρθηκε με ιστορικούς όρους στις κατηγοριοποιήσεις των πολιτικών κομμάτων, τονίζοντας τη ρευστότητα των μεταξύ τους «συνόρων». Ανέφερε τα κόμματα καρτέλ, ως όρο που περιγράφει κυρίως τα κόμματα εξουσίας. «Γεννιούνται όταν η κυρίαρχη ιδεολογία έχει νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά, είναι ατομικιστική, ενάντια στο κράτος, άρα εκεί απονομιμοποιούνται περαιτέρω τα κόμματα, μειώνονται τα μέλη τους και οι κομματικές ταυτίσεις» κάνοντας λόγο για το ολοένα αυξανόμενο κόστος των εκστρατειών, που κάνει τα κόμματα να χρειάζονται πόρους που τους βρίσκουν μέσω της κρατικής χρηματοδότησης. «Διαμορφώνεται, έτσι, ένας ελεγχόμενος κομματικός ανταγωνισμός ανάμεσα σε διάφορα κόμματα του κράτους που σχηματίζουν το καρτέλ που είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους».


Η Μανίνα Κακεπάκη μίλησε για την επιλογή του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων και για το πώς διαμορφώνεται το κόμμα στο δημόσιο αξίωμα, κυρίως την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα. Τόνισε ότι «όσοι/ες κατέρχονται στις εκλογές, μέσα από την επιλογή τους, αποτελούν και την εικόνα του κόμματος προς τα έξω. Η διαμόρφωση ενός ψηφοδελτίου εμπεριέχει συμβολισμούς, προτείνει ιεραρχίες και εν πολλοίς αντανακλά την εικόνα που το κεντρικό κόμμα θέλει να προβάλει και να επικοινωνήσει στο εκλογικό σώμα» συμπληρώνοντας ότι «η μελέτη του πολιτικού προσωπικού εμμέσως πληροφορεί και για τη δυναμική των κομμάτων πώς και σε ποια έκταση αλλάζουν».


Ο Σωτήρης Ριζάς στην εισήγησή του έδωσε έμφαση στο κόμμα μαζών, στο κόμμα στελεχών, καθώς και στην επιρροή προσώπων στις πολιτικές διαδικασίες. «Τα μαζικά κόμματα έχουν πάψει να αποτελούν υπαρκτό φαινόμενο εδώ και 30 χρόνια, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τα θυμόμαστε γιατί σήμαιναν και ισχυρή διακυβέρνηση, την ικανότητα της πολιτικής να παίρνει αποφάσεις. Έχει απωλεσθεί το πρωτείο της πολιτικής» ανέφερε, επισημαίνοντας, ότι «τα κόμματα πια είναι πιο αδύναμα: Λιγότερο ιδεολογικοποιημένα, ρηχά οργανωτικά, λιγότερα μέλη, μικρότερη επίδραση στην κοινωνία, είναι πιο αδύναμοι οργανισμοί και σχηματισμοί. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες εξαρτήσεις και έναν άλλο συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής».



Ο Κώστας Ελευθερίου, καταληκτικά στην εκδήλωση, στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «μέσα από τη διαρκή ενασχόληση με τα πολιτικά κόμματα, τα οποία ήταν ένας εμβληματικός θεσμός στις νεωτερικές κοινωνίες, διαπιστώνεις ιδιαίτερους τρόπους με τους οποίους η κοινωνία μπορεί να συνδεθεί με την πολιτική σε πρώτη φάση και δευτερευόντως με ένα κόμμα ή μία κομματική γραφειοκρατία», σημειώνοντας ότι «συνήθως τείνουμε να διογκώνουμε το δεύτερο και να συρρικνώνουμε το πρώτο».

 


Βίντεο, εκτενή σημεία των εισηγήσεων & εικόνες από την εκδήλωση

ENA Institute for Alternative Policies

ENA Institute for Alternative Policies

LinkedIn



No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...