Saturday, October 31, 2015

Στη μνήμη του πατέρα μου Βαγγέλη Τσακίρη (27 Δεκέμβρη 1920-1 Νοέμβρη 2000)

Στη μνήμη του Βαγγέλη Τσακίρη



Συλλογικό έργο: ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ: ιστορικός τόπος, τόμος Α΄, Αθήνα, Εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 2002           


Τον Ιανουάριο του 1950 σε ένα πολυσέλιδο εικονογραφημένο φυλλάδιο της κυβέρνησης Αλ. Διομήδη - ήταν η κυβέρνηση που ολοκλήρωσε τη στρατιωτική νίκη των αστικών καθεστωτικών πολιτικών δυνάμεων σε βάρος του ΚΚΕ και του Δημοκρατικού Στρατού – εκθειαζόταν το κολαστήριο της Μακρονήσου ως «πατριωτικόν Πανεπιστήμιον» και αποσκοπούσε στο να καθησυχάσει τους φόβους της δημοκρατικής κοινής γνώμης της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής ότι εδημιουργείτο ένα «νέο Νταχάου». Με μοναδικό αντίστοιχό της στη Μαλαισία, η «στρατιωτική μονάδα ειδικής αποστολής» της Μακρονήσου αποτέλεσε το μοναδικό στρατόπεδο συγκέντρωσης σε χώρα του «ελεύθερου κόσμου» του δυτικού καπιταλισμού - πλην της βάσης των ΗΠΑ στο Γκουντάναμο υπόό τις ειδικές σημερινές συνθήκες.

Το κολαστήριο άρχισε να λειτουργεί την άνοιξη του 1947 επί «κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας» των δεξιών και κεντρώων δυνάμεων υπό την πρωθυπουργία του εξωκοινοβουλευτικού Δ. Μάξιμου, ενώ θεσμική υπόσταση ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου απέκτησε τον Οκτώβριο του 1949 (ψήφισμα ΟΓ/1949 περί «Οργανισμού Αναμορφωτηρίου Μακρονήσου») επί κυβέρνησης Διομήδη.

Δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές πέρασαν από το Μακρονήσι. Πολλοί ήταν νέοι που αρνούνταν να σηκώσουν όπλο κατά των συντρόφων τους του Δ.Σ., άλλοι αφοπλισμένοι, και φυλακισμένοι ουσιαστικά για λόγους προληπτικούς και άλλοι για να «αναμορφωθούν». Όλοι αυτοί αποτέλεσαν «τα τρία ιδιότυπα Τάγματα των Σκαπανέων».

Μέχρι σήμερα δεν έχει γραφτεί παρά ένα μικρό μόνο μέρος της ιστορίας αυτών των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, από τους οποίους άλλοι εκτελέστηκαν, άλλοι δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από τα βασανιστήρια και τις κακουχίες, και άλλοι (οι περισσότεροι) επέζησαν αποδεικνύοντας ότι, ακόμη και υπό τέτοιες φοβερές και τρομερές συνθήκες, όσοι θεωρούσαν ότι ο σοσιαλισμός - η «ενεργητική ουτοπία», κατά τον Zigmund Baumann – θα μπορούσε μια μέρα να πραγματοποιηθεί με την ασίγαστη πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της αναδείκνυαν αντοχές που δεν ταίριαζαν σε συνηθισμένους ανθρώπους. Ανάμεσα στις εκδόσεις που αναφέρονται στο Μακρονήσι και στο καθεστώς του διακρίνουμε, μεταξύ άλλων, μαρτυρίες, όπως το βιβλίο του Ν. Μάργαρη Η ιστορία της Μακρονήσου και του Ε. Μαχαίρα Πίσω από το γαλανόλευκο παραπέτασμα, καθώς και συλλογικούς επιστημονικούς τόμους, όπως αυτόν των Σ. Μπουρνάζου και Τ. Σακελλαρόπουλου Ιστορικό τοπίο και ιστορική μνήμη. Εκείνο που έλειπε ήταν μια συλλογική δουλειά καταγραφής ατομικών μαρτυριών για τα χρόνια εκείνα. Την πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν αυτές οι ατομικές μαρτυρίες όσο ακόμη ήταν ζωντανοί οι «Μακρονησιώτες» ανέλαβε ο παλαίμαχος κομμουνιστής Διονύσης Γεωργάτος. Εκτός από τον ίδιο, στη συγγραφή των κειμένων του Α΄ τόμου συνέβαλαν οι: Βαγγέλης Τσακίρης, Κοσμάς Φουντουκίδης, Σωτήρης Κωστόπουλος, Βασίλης Ζωγράφος, Γ. Ραφαηλίδης, Αριστοτέλης Λαμπρούλης, Αργύρης Μπάρας, Νίκος Τερζόγλου, Νίκος Βασιλάκης, Βασίλης Βενετσανόπουλος, Πατρίκιος Αποστολάκος, Λεόντιος Παππάς, Νίκος Μανδράκος, Γ. Τσιφογιανέας, Παρίσης Κατσαρός, Νίκος Παπαδόπουλος, Κώστας Παλαιολόγος, Ντίνος Ζήκος, Γιώργης Χατζηπέτρου, Νίκος Χατζηγιαννάκης, Τάσος Ρασσιάς, Τάσος Δανιήλ, Τάκης Σταθάτος, Βασίλης Σακέτας, Νίκος Μαλάμογλου, Αντώνης Σωτηρόπουλος, Σεραφείμ Καρασάββας, Τάκης Παππάς και άλλοι αγωνιστές. Την επιμέλεια του τόμου έκανε ο Βασίλης Λάζαρης. Το σημερινό ΚΚΕ συνέβαλε σ’ αυτή την προσπάθεια, όπως επισημαίνει ο Δ. Γεωργάτος, και «είναι φυσικό, όταν σκεφτεί κανείς ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρατουμένων αγωνιστών, ήταν μέλη και στελέχη του ΚΚΕ». Παρά την κριτική που πρέπει να ασκήσει ο/η αναγνώστης/τρια στον πρόλογο της Α. Παπαρήγα και στο κείμενο του Μ. Μαΐλη (π.χ. στην εξιστόρηση της διαδρομής από το Δεκέμβρη του ’44 ως τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου δεν αναφέρεται πουθενά ο ρόλος του πρωτοκαπετάνιου Άρη Βελουχιώτη, ισοπεδώνονται όλες οι μη κομματικές δυνάμεις και παράγοντες, αγνοούνται οι τροτσκιστές που πήραν μέρος στην Αντίσταση και στον Εμφύλιο, η λογική ότι «για όλα φταίει ο αντίπαλος και οι ‘οππορτουνιστές’ στο κόμμα»), δεν παύει να αποτελεί γεγονός η έκδοση του βιβλίου που έγινε σε μια δύσκολη συγκυρία, η οποία, εκτός των άλλων, χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων να αποδοθεί στην πάσης φύσεως αριστερά και στους αγώνες της κάθε αρνητική πτυχή της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ


Στην «Εποχή» της Κυριακής-ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Στην ασφυκτική πίεση, ισχυρή αντίσταση

Στην «Εποχή» της Κυριακής
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Στην ασφυκτική πίεση, ισχυρή αντίσταση






ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Νίκος Βούτσης: Από την εκτός Βουλής Αριστερά, στην προεδρία

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: «Να οργανώσουμε το μέλλον, βασισμένο στις αρχές και τις αξίες μας»

Γιάννης Μουζάλας: «Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί, μόνο να βελτιώνεται»

Μπερντ Ρίξινγκερ: «Ο μαρξιστής δεν έχει δικαίωμα να είναι απαισιόδοξος»

Χάικ Γιαζιντζιάν: «Η παραδοσιακή μουσική υπάρχει μέσα μας»



ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η κυβέρνηση μεταξύ δανειστών και κοινωνίας» του Παύλου Κλαυδιανού

«Όχι στην πλάτη των προσφύγων» του Χ. Γεωργούλα

«Η ανατομία μιας υπουργικής ατάκας» του Νίκου Τσαγκρή

«Αλληλεγγύη ενάντια στους φράχτες» τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ

«Να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται» του Χάρη Γολέμη

«Δεν θέλει... σοφία, θέλει δικαιοσύνη» του Νάσου Χατζητσάκου

«ΝΔ: Έλλειμμα πολιτικής πρότασης» του Θόδωρου Παρασκευόπουλου

«Το ίζημα» του Τάσου Τρίκκα



ΔΙΕΘΝΗ

«Η Μέρκελ αρχίζει να αισθάνεται μόνη» του Δημήτρη Σμυρναίου

«Εμπλοκή στη Λισαβόνα» του Μπ. Κοβάνη

Πολωνία: «Στροφή επί δεξιά» της Όλγας Βερελή

«Πολυεθνικές vs ρομαντικών ακτιβιστών» του Νίκου Σερβετά

«Οι “φιλελεύθεροι” της ιστορίας μας» του Γιάννη – Ορέστη Παπαδημητρίου





ΤΟ ΘΕΜΑ

«Ανθρώπινη ασπίδα και παιχνίδια εξουσίας» της Όλγας Αθανίτη

«Το θαλάσσιο νεκροταφείο του Αιγαίου» της Τζέλας Αλιπράντη





ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πότε – πότε την Κυριακή;» της Ζ.Γ

«Λεηλασία του Υμηττού, στο όνομα της προστασίας του»

«Διακρίσεις στην υγεία, σε βάρος των απόρων» του Αλέξανδρου Μαυρογένη

«Στο δρόμο για την άρση των διακρίσεων»

«Άλλη λύση δεν υπάρχει!»





ΘΕΜΑΤΑ

«Η γελοιότητα των hot spots» του Δημήτρη Μάντζαρη

«Ο αστακός και η οικειότητα της δυστοπίας» του Θωμά Τσαλαπάτη

«Στοιχειώδες, αγαπητέ μου Γουότσον!» του Π.Κ



ΘΕΩΡΙΑ

«Ο Χέγκελ δεν μένει πια εδώ» του Μάνφρεντ Φρανκ







Στην ΕΠΟΧΗ της Κυριακής διαβάζετε και τις στήλες:

«Κοπτοραπτική» από τους Μαρσέλ και Μισέλ
«Στα δίκτυα του κόσμου» από τον Δημήτρη Γκιβίση
Για το θέατρο μέσα από τις στήλες «Θεατρικά νέα» και «Από την πλευρά του θεατή» γράφει η Μαρώ Τριανταφύλλου
Για το βιβλίο γράφει η Μάρη Θεοδοσοπούλου

«Μικρά σχόλια για βιβλία που διάβασα» του Κώστα Αθανασίου (μηνιαία στήλη)
Παρουσίαση και κριτική των ταινιών που βγαίνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και επιλογή ταινιών που προβάλλει η τηλεόραση, γράφει ο Στράτος Κερσανίδης
Μουσικές προτάσεις κάνει η Λιάνα Μαλανδρενιώτη
Δαιμονικά από τον δικηγόρο του διαβόλου.



--
Η ΕΠΟΧΗ
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Βλαχάβα 11, 3ος όροφος, Αθήνα 105 51

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν-Από την Παλινόρθωση του ΄35 στο Μετεμφυλιακό κράτος: Μια αποτίμηση 60 χρόνια από το θάνατο του Παπάγου-Κυριακή 1 Νοεμβρίου 10.00-11.00 Στο Κόκκινο 105,5

Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν
σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας
Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Νατάσα Δομνάκη
Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας
Κυριακή 1 Νοεμβρίου 10.00-11.00 Στο Κόκκινο 105,5
Από την Παλινόρθωση του ΄35 στο Μετεμφυλιακό κράτος: Μια αποτίμηση 60 χρόνια από το θάνατο του Παπάγου
Συζητούν ο Ηλίας Νικολακόπουλος και ο Σωτήρης Ριζάς
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος συζητά με το Σωτήρη Ριζά για την ελληνική πολιτική από την Παλινόρθωση της μοναρχίας το 1935 έως την οικοδόμηση του Μετεμφυλιακού κράτους στη δεκαετία του ΄50 με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπάγου. Από την οπτική της προσωπικής διαδρομής του Παπάγου θα εξεταστεί η πορεία προς τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, τον πόλεμο του 1940-41 και την Κατοχή και ιδιαίτερα τον εμφύλιο και την οικοδόμηση του μετεμφυλιακού κράτους.


Wednesday, October 21, 2015

"Αχ Εξουσία!" Η πρώτη εκπομπή μας για φέτος θα γίνει ΤΡΙΤΗ 27/10 6μμ. Θέμα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Καλημέρα.
 Σήμερα πετάμε για τη Βαλένθια της Ισπανίας μέσω Κωνσταντινούπολης για συμμετοχή στην ετήσια γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εταιρειών Πολιτικής Επιστήμης.



 Η πρώτη εκπομπή μας για φέτος θα γίνει ΤΡΙΤΗ 27/10 6μμ. Θέμα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Αχ Εξουσία!
Θέματα Πολιτικής και Ερωτικής Κοινωνιολογίας με τον Θανάση Τσακίρη.
http://www.ilioupolisonline.gr/radio/index.html
ΧΟΡΗΓΟΣ: ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ΟΑΣΙΣ

Monday, October 19, 2015

1000 βιβλία που πρέπει να διαβάσετε πριν πεθάνετε Νο 12 -.Charles Tilly" Κοινωνικά κινήματα 1768-2004" του Charles Tilly μετάφραση: Θανάσης Τσακίρης




Charles Tilly, 2007, Κοινωνικά κινήματα 1768-2004
Μετάφραση: Θανάσης Τσακίρης
Επιμέλεια σειράς: Μιχάλης Σπουρδαλάκης

Εκδόσεις Σαββάλας, 
406 σελ.


Μετά την πρώτη τους εμφάνιση τον 18ο αιώνα, τα κοινωνικά κινήματα έγιναν το μέσο λαϊκών διεκδικήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Charles Tilly ερευνώντας ιστορικά τα κοινωνικά κινήματα φέρνει στο φως ποικίλες και συχνά απρόσμενες διαστάσεις για την προέλευση των σύγχρονων πρακτικών κινημάτων με τον εκδημοκρατισμό και τις μελλοντικές προοπτικές τους. Το βιβλίο αυτό:
- Καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλονται τα κοινωνικά κινήματα παγκοσμίως, επιπλέον μέσα από τον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών και της παγκοσμιοποίησης, διαφωτίζοντας μας για το κατά πόσο και με ποιο τρόπο αυτός ο αντίκτυπος είναι κάτι "νέο".
- Ανιχνεύει τη γέννηση και την εξέλιξη των κοινωνικών κινημάτων όπως τα γνωρίσαμε, αντλώντας διδάγματα για το πώς μπορούν να χάσουν τη δυναμική τους.
- Διερευνά θεμελιώδη ερωτήματα, όπως το "ποιες είναι οι διαδικασίες που οδηγούν πραγματικά στον εκδημοκρατισμό".
- Μελετά τη σχέση των κινημάτων με τις ταυτότητες, την ιδιότητα του πολίτη και το κεφάλαιο και το κατά πόσο τα κοινωνικά κινήματα μπορούν να επιβιώσουν σε αυταρχικά καθεστώτα.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Δημήτρης ΣωτηρόπουλοςΤα κοινωνικά κινήματα από την επαναστατική περίοδο στην εποχή του ιδιωτεύειν, "Η Καθημερινή"/ "Ειδική Έκδοση", 22.6.2008

Γιώργος ΣιακαντάρηςΣυγκρούσεις πολιτικών αιτημάτων, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 504, 23.5.2008

Σωτήρης ΒανδώροςΑπό την άνοιξη του ’68 στο φθινόπωρο των κινημάτων, "Ελεύθερος Τύπος", 11.5.2008

Εύη ΚαρκίτηΗ ανατομία των κινημάτων, "Αγγελιοφόρος", 13.4.2008

Κώστας ΒλασόπουλοςΌχι μόνο διαμαρτυρία, Περιοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω", τχ. 67, Μάρτιος-Απρίλιος 2008

Δημήτρης ΠαπανικολόπουλοςΤα κοινωνικά κινήματα με φόντο την ιστορία, "Η Αυγή", 13.1.2008

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Δημήτρης Νιάνιας.

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Δημήτρης Νιάνιας.

Σε δήλωση του ΥΠΠΟ, Αριστείδη Μπαλτά για την είδηση του θανάτου του πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή τονίζεται:

«Ο Δημήτρης Νιάνιας, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, άνοιξε πρωτοποριακά τον δρόμο για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας και του πολιτισμού στους σπουδαστές του ιστορικού Τεχνολογικού Ιδρύματος». «Του οφείλουμε όλοι πολλά, και ιδιαίτερα εγώ προσωπικά, συλλυπούμαστε τους οικείους του και είμαστε βέβαιοι ότι ο σπόρος που έσπειρε θα συνεχίσει να ανθίζει».

Ο Δημήτρης Νιάνιας ήταν καθηγητής του Πολυτεχνείου και πολιτικός. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Οξφόρδης. Το 1965 εξελέγη καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου σην έδρα της Φιλοσοφίας και Λογικής και στη συνέχεια, το 1972, στην έδρα της Κοινωνιολογίας και Ιστορίας των Ιδεών και του Πολιτισμού. Από το 1974 και ύστερα εξελέγη επανειλημμένα βουλευτής Λέσβου και ευρωβουλευτής της ΝΔ

Το 1964 ανέλαβε υφυπουργός Προεδρίας και το 1978 υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών. Κυριότερα βιβλία: Γνώσεις και Λόγος, Φιλοσοφικαί Μελέται, Κρίσεις και Συρράξεις του Συγχρόνου Πολιτισμού...

Saturday, October 17, 2015

Τι μπορείτε να διαβάσετε στο Δρόμο της Αριστεράς που κυκλοφορεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου

Τι μπορείτε να διαβάσετε στο Δρόμο της Αριστεράς που κυκλοφορεί
το 
Σάββατο 17 Οκτωβρίου

Μεταξύ πολλών άλλων διαβάστε
Δείτε εδώ το πρωτοσέλιδο και ακούστε εδώ το ραδιοφωνικό σποτ

Κεντρικό θέμα:
Το μεγάλο ΚΟΛΠΟ
Αποκαλύπτουμε τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού
Σχέδιο – πιλότος για τη μετατροπή της χώρας σε κουφάρι – Ασφυκτικές πιέσεις για την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων – Στο σφυρί και αρχαιολογικοί χώροι

Διαβάστε ακόμα:
Μετά το «στυφό» καλοκαίρι, ένα άστατο φθινόπωρο
Σημειώσεις για μια πολιτική γραμμή σήμερα
Των Μανώλη Μούστου και Μαρίνας Μπρέστα

Ξανά στον φαύλο κύκλο…
Η κυβέρνηση νομοθετεί με νεοφιλελεύθερο ζήλο, οι δανειστές ανοίγουν παράθυρα ακόμη και σε εθνική κρίση και οι θεσμοί διαγκωνίζονται για τις προτεραιότητες
Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Αντώνης Ανδρουλιδάκης:
«Να ξαναβρούμε νόημα στην ύπαρξη, στη συνύπαρξη και στην πράξη»

Στο Περίπτερο Ιδεών:
Δραπέτευσα από το Νταχάου με παρότρυνση του Ζαχαριάδη
Ο Στέλιος Ελληνιάδης μιλά με τον Βλαντίμιρ Ιβάνοβιτς Τζελαλή, στην εμπόλεμη Ανατολική Ουκρανία – Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης

O δρόμος για τη Δαμασκό
Ένας, γεωγραφικά και πολιτικά, «συμπυκνωμένος» Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος συμβαίνει στη Συρία
Του Απόστολου Αποστολόπουλου

«Παιχνίδια» στο Αιγαίο με αφορμή το προσφυγικό
Οι Γερμανικές πιέσεις και τα σχέδια της Τουρκίας πίσω από το μεταναστευτικό
Του Σπύρου Παναγιώτου

Ο χρόνος, η Δημοκρατία και το χρήμα
Του Βασίλη Δρουκόπουλου

Ο αναγκαίος περιφερειακός διεθνισμός μεταξύ των λαών της Ανατολικής Μεσογείου
Σκέψεις με αφορμή τις βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα, και μια δίκη κατά του Ελληνικού Δημοσίου
Του Βασίλη Ασημακόπουλου

ΣΥΡΙΖΑ: Παράλληλο πρόγραμμα ή παράλληλο σύμπαν;
Ο ιδιαίτερος κεντροαριστερός τρόπος να κάνεις πολιτική
Του Τάσου Βαρούνη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τάσος Κεφαλάς, μέλος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ:
«Από την πίσω πόρτα έρχονται και πάλι οι εργολάβοι των σκουπιδιών»
Η ιδέα της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και η πεζή πραγματικότητα του σχεδιασμού που ψήφισε η Περιφέρεια Αττικής

Μάκης Μαντάς, περιφερειακός σύμβουλος:
«Δύναμη διαχείρισης στην Περιφέρεια Αττικής»

Χριστίνα Παπαδοπούλου:
«Η κοινωνία έχει ανάγκη μια διαφορετική πρόταση»
Για το Φεστιβάλ για την αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία που άνοιξε τις πύλες του στην Ακαδημία Πλάτωνος

Μέλη του κινήματος κατά των ΒΑΠΕ:
«Θέλουν να κάνουν σκουπιδόλακκο την Κρήτη»

Στη σελίδα Παρεκκλίσεις, διαβάστε:
Eυρωπαϊσμός, η ανίατη αρρώστια των παρασιτικών μεσοστρωμάτων
Του Φώτη Τερζάκη

Διαβάστε ακόμα:
Το πλαστικό χρήμα θα καταπιεί τους «μικρούς»
Η προπαγάνδα – απάτη για την πάταξη της φοροδιαφυγής και η πραγματικότητα
Του Παύλου Δερμενάκη

Ούτε η… Αγία Τριάδα δεν θέλει το ΤΑΙΠΕΔ!
Της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Μια «άγνωστη» ιστορία
Τα Κερδύλλια στα μαρτυρικά χωριά της χώρας
Της Ελένης Πατσιά

Μαρία Κοσμά
Τίποτα πιο τίμιο απ’ τη μορφή της…

Στα διεθνή, μεταξύ άλλων, διαβάστε:
Τουρκία: Πέρα από μια ακόμη «ενδημική κρίση»
Η μοιραία επίδραση του μεταμοντέρνου δεσποτισμού του Ερντογάν
Του Σωτήρη Ρούσσου

Παλαιστίνη: μια νέα γενιά στο προσκήνιο
Του Γιώργου Τζαφέρη

Θα τη γλιτώσει το «βαθύ» ισπανικό κράτος;
Στενεύουν τα περιθώρια προετοιμασίας μιας εναλλακτικής λύσης
Του Ερρίκου Φινάλη

Στις σελίδες του Πολιτισμού, μεταξύ άλλων, διαβάστε:
Ο εκβιασμός της ανεργίας
Ταινία κοινωνικής αφύπνισης Ο Νόμος της Αγοράς
Της Ιφιγένειας Καλαντζή

Και όπως κάθε βδομάδα, διαβάστε τις αποκαλυπτικές σελίδες της εργασίας, τον Ηρόστρατο, δείτε τα σκίτσα των Πέτρου ΖερβούΓιάννη ΑντωνόπουλουΠαναγιώτη Μητσομπόνου και το ξεχωριστό κάθε φορά social design του Δημήτρη Θ. Αρβανίτη.

Εφημερίδα Δρόμος
Αναζητήστε την κάθε Σάββατο στα περίπτερα


Στην «Εποχή» της Κυριακής ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Βγάλτε στη σύνταξη την «Επιτροπή Σοφών»

Στην «Εποχή» της Κυριακής
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: 
Βγάλτε στη σύνταξη την «Επιτροπή Σοφών»



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παύλος Μελάς: «Τα κρίσιμα σημεία της ανακεφαλαιοποίησης» 
Χάρης Γολέμης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ να αποβλέπει στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό»
Φίλιππος Κουτσαφτής: «Αντίσταση στην καταστροφή της μνήμης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οι πιέσεις εντείνονται, τα περιθώρια στενεύουν» του Θάνου Χατζόπουλου
«Τι μας υπενθύμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες» του Χ. Γεωργούλα
«Ο Ιονέσκο, ο Ζαν Ντανιέλ και η ευρωπαϊκή Αριστερά» του Νίκου Τσαγκρή
«Η ισότητα των φύλων στην εποχή της λιτότητας» της Όλγας Βερελή
« “Σοφό” πόρισμα με μειώσεις και περικοπές» του Νάσου Χατζητσάκου
«Τίτλοι τέλους για την Ομάδα Δέλτα» του Θόδωρου Παρασκευόπουλου
«Πέντε ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις που συνυπογράφω» του Πάνου Λάμπρου
«Κόμμα ενεργό, όχι υποσύστημα της κυβέρνησης», ρεπορτάζ από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
«Το κόμμα των μελών είναι το μεγαλύτερο στοίχημα» του Φίλιππου Βαμβουκάκη
«Τρεις τρόποι ενταφιασμού του Μελκιάδες “Παιδείας”» του Μ. Σπαθή
«ΑΡΕΝ: Όπως πάντα, έτσι και τώρα» της Δανάης Ψωμοπούλου

ΔΙΕΘΝΗ
Τουρκία: «Βαθαίνει το κοινωνικό ρήγμα» της Αθηνάς Σκούρτα
Για τον Πιέτρο Ινγκράο: «Έτσι σαρώθηκε η κομουνιστική αριστερά» του Αλμπέρτο Μπούρτζιο
«Νεαρός κινδυνεύει με εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία» της Όλγας Βερελή
«Ο σοσιαλισμός στο Λας Βέγκας» του Γιάννη – Ορέστη Παπαδημητρίου

ΤΟ ΘΕΜΑ
Ινίγο Ερεχόν: «Να ενισχύσουμε το μοχλό της αλλαγής»
«Ανησυχίες σε Λισαβόνα και Βρυξέλλες» του Μπ. Κοβάνη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να μην περάσουν τα σχέδια της αντίδρασης στο σιδηρόδρομο» του Γιάννη Αντωνιάδη
«Δημοψήφισμα στα Ιόνια νησιά για τα αεροδρόμια» της Νικολέττας Δουκάκη
«Παράνομη η κατάργηση των κατώτατων ορίων σύνταξης» του Κώστα Νικολάου
«Όχι άλλη τραγελαφική αθώωση αστυνομικών» του Αλέξανδρου Μαυρογένη
«Ισότητα απέναντι στη γνώση» της Μαρινίκης Κολιαράκη
«Δίκη ΧΑ: Να αναζητηθούν όλες οι ευθύνες» της Τζέλας Αλιπράντη

ΘΕΜΑΤΑ
«Η Μέρκελ σε δύο βάρκες» του Δημήτρη Σμυρναίου
«Η καύση των νεκρών» του Θωμά Τσαλαπάτη
«Δουργούτι: Συναισθηματικό ταξίδι στους δρόμους και την ιστορία του» της Σοφίας Ξυγκάκη

ΘΕΩΡΙΑ
«Η ανάγκη ενεργοποίησης της δημοκρατίας» του Γεράσιμου Κουζέλη
«Εμβάθυνση της Ένωσης ή της δημοκρατίας στην ΕΕ;» του Θόδωρου Παρασκευόπουλου
«Η ολιγαρχία απειλεί την Ευρώπη» της Σίας Αναγνωστοπούλου




Στην ΕΠΟΧΗ της Κυριακής διαβάζετε και τις στήλες:

«Κοπτοραπτική» από τους Μαρσέλ και Μισέλ
«Στα δίκτυα του κόσμου» από τον Δημήτρη Γκιβίση
Για το θέατρο μέσα από τις στήλες «Θεατρικά νέα» και «Από την πλευρά του θεατή» γράφει η Μαρώ Τριανταφύλλου
Για το βιβλίο γράφει η Μάρη Θεοδοσοπούλου
«Μικρά σχόλια για βιβλία που διάβασα» του Κώστα Αθανασίου (μηνιαία στήλη)
Παρουσίαση και κριτική των ταινιών που βγαίνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και επιλογή ταινιών που προβάλλει η τηλεόραση, γράφει ο Στράτος Κερσανίδης
Μουσικές προτάσεις κάνει η Λιάνα Μαλανδρενιώτη
Δαιμονικά από τον δικηγόρο του διαβόλου.

Monday, October 12, 2015

1000 βιβλία που πρέπει να διαβάσετε πριν πεθάνετε Νο 11. "Η νεωτερικότητα σήμερα" Stuart Hall, David Held, Anthony McGrew (Επιμ.)

Η νεωτερικότητα σήμερα
Stuart Hall, David Held, Anthony McGrew (Επιμ.)
Μετάφραση: Θανάσης Τσακίρης, Βίκτωρ Τσακίρης
Επιμέλεια σειράς: Μιχάλης Σπουρδαλάκης
Εκδ. Σαββάλας, 2003


Ο τόμος αφορά τη μεταβολή που βιώνουν στη Δύση οι δικές μας οι γενιές στην οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική και την κουλτούρα. Το πρώτο κεφάλαιο τιτλοφορείται «Φιλελευθερισμός, μαρξισμός και δημοκρατία». Κατίσχυσε το 1989 ο «φιλελευθερισμός» και επήλθε το τέλος των ταξικών συγκρούσεων και της ιστορίας; Ήρθε το τέλος του μαρξισμού ως κοσμοθεωρία ή υπάρχει μέλλον γι’ αυτόν; Θεωρείται, δηλαδή, αναγκαίος; Κι αν το θέμα δεν είναι αυτό αλλά η μετάβαση από τη νεωτερικότητα σε κάτι που ονομάστηκε μετανεωτερικότητα αλλά ακόμη μας προβληματίζει γιατί έχει χιλιάδες ανεξερεύνητες όψεις; Τι είναι σήμερα πολιτικά επιθυμητό αλλά και εφικτό; Υπάρχει μέλλον για τη δημοκρατία ανάμεσα στο κράτος και την κοινωνία των πολιτών;
Το δεύτερο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην πιο κρίσιμη έννοια της περιόδου, δηλαδή την «παγκοσμιοποίηση».Υπάρχει μία «παγκόσμια κοινωνία» με τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά; Ποια είναι η λογική και η δυναμική της παγκοσμιοποίησης; Έχει παγκοσμιοποιηθεί ο πολιτισμός, η οικονομία, η πολιτική; Το εθνικό κράτος τι ρόλο παίζει; Διαλύθηκε ή ανανεώθηκε; Μπορεί να αναθεωρηθεί η έννοια της κυριαρχίας και της πολιτικής κοινότητας όπως τη γνωρίζουμε τα τελευταία 200 χρόνια; Πώς τοποθετείται η κοινωνιολογία απέναντι στο φαινόμενο της «παγκοσμιοποίησης»;
Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με τον κατ’ εξοχήν παγκόσμιο πλέον πρόβλημα, δηλαδή τις «περιβαλλοντικές προκλήσεις». Ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα; Τι γίνεται με τα γήινα απόβλητα και με την εξάντληση των πόρων; Πώς προσεγγίζεται η οικολογία, από την πλευρά του δρώντος υποκειμένου ή από την πλευρά της δομικής μεθοδου; Πώς συγκροτείται και πώς διαμορφώνεται η πράσινη πολιτική ιδεολογία απέναντι στην ανάγκη της κινητοποίησης των πολιτών όπου γης; Μπορεί να συνυπάρξουν καπιταλισμός με οικολογία, είναι δηλαδή εφικτός ένας πράσινος καπιταλισμός ή μήπως πρέπει να επιβληθούν όρια μέσα από διαρκή συλλογική επαγρύπνηση και κοινωνική κινητοποίηση;
Το τέταρτο κεφάλαιο είναι επικεντρωμένο στα ιδιαίτερα στοιχεία που διαμορφώνουν την εργασία στο σύγχρονο καπιταλισμό, δηλαδή ο «μεταβιομηχανισμός» και ο μεταγοφορντισμός. Εξετάζονται οι εξελίξεις στην οικονομία, το εύρος των αλλαγών και η ταχύτητα και ο ρυθμός τους. Ο πληροφοριακός τρόπος ανάπτυξης προσδιορίζει κατά βάση τις εργασιακές σχέσεις που διέπουν τη διαμάχη κεφαλαίου εργασίας σήμερα.
Το πέμπτο κεφάλαιο καταπιάνεται με τη σχέση κοινωνικού πλουραλισμού και μετανεωτερικότητας. Η πρώτη ματιά μας δείχνει ότι ο «μεταμοντερνισμός» που τείνει να κυριαρχήσει αποτελεί έκφραση της πολιτιστικής λογικής του «ύστερου καπιταλισμού». Γι’ αυτό και ένα πολύμορφο ρεύμα αντιστέκεται στο μεταμοντερνισμό και απορρίπτει τόσο ως μέθοδο ανάλυσης όσο και ως ουσιαστική ανάλυση της πραγματικότητας. Περαιτέρω ερωτήματα αφορούν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης και αναπαραστάσεων και της μετανεωρικότητας, τις νέες συνάφειες του μεταμοντερνισμού.
Το έκτο κεφάλαιο έρχεται ς ένα βαθμό να προεκτείνει την έρευνα του προηγούμενου κεφαλαίου, θέτοντας ευθαρσώς το «ζήτημα της πολιτιστικής ταυτότητας που βρίσκεται πια σε βαθιά κρίση, όπως σε κατάσταση κρίσης είναι και το ίδιο το «ορθολογικό» νεωτερικό υποκείμενο, που πλέον θεωρείται «αποκεντρωμένο». Οι εθνικοί πολιτισμοί είναι ένα καλό παράδειγμα. Αποτελούν «αφήγηση», δηλαδη μια «φαντασιακή κοινότητα;» Ποιο ρόλο παίζει κι εδώ η παγκοσμιοποίηση; Πώς αναδιαμορφώνονται οι σχέσεις παγκόσμιου, τοπικού και εθνικού;. Οι «λοιποί» εισβάλλουν σήμερα στη «Δύση»; Τι σημαίνει αυτό για τη διαλεκτική των ταυτοτήτων; Αποτελεί ο «φονταμενταλισμός» κατάλληλη απάντηση στην παγκοσμιοποίηση ή παρακολουθούμε ένα ιδιαίτερο υβρίδιο;
Τέλος, το έβδομο κεφάλαιο, το «πρόταγμα του Διαφωτισμού που βρίσκεται σε φάση επανεξέτασης τίθεται υπό εντονότατη αμφισβήτηση. Έτσι πρέπει να διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις που είναι γραμμένες στα άρθρα των Λυοτάρ, Χαμπερμας κ.α. και να πάρουμε θέση απέναντι στα ηθικο-πολιτικά ιδεολογήματα του μεταμοντερνισμού και των υπερασπιστών της νεωτερικότητας αλλά και των μαρξιστών που συνηθίζουν να μην δίνουν εύκολα στον καπιταλισμό και τους εκπροσώπους του τα διαπιστευτήριά τους αλλά μένουν απ’ έξω από το χώρο που δεν τους παρέχει πλέον ιδεολογικο-θεωρητικό κίνητρο.
Για να μη μακρηγορώ άλλο, θα δώσω το λόγο στον Ανδρέα Πανταζόπουλο για να μας μιλήσει πιο αναλυτικά και με κριτικό πνεύμα για τις περιπέτειες της πολιτικής φιλοσοφίας και θεωρίας στην μακρά περιπλάνηση από την εποχή της νεωτερικότητας σε αυτή της μετανεωτερικότητας. Κατόπιν η Γιάννα Αθανασάτου θα μας μιλήσει για την κριτική του «ορθολογικού υποκειμένου» που δομήθηκε ως «υποκείμενο» με βάση το φύλο και τις συνέπειες που είχε αυτή η κατασκευή για τη διαμόρφωση της νεωτερικότητας και των κοινωνιών στις οποίες ζούμε, δρούμε, εργαζόμαστε και ολοκληρωνόμαστε ως πολίτες.
Από τη δική μου πλευρά θα ήθελα να τονίσω ορισμένες όψεις αυτής της συζήτησης που σχετίζονται με την εργασία και τους τρόπους με τους οποίους μεταλλάσσεται ως έννοια σήμερα.
Κεντρικό στοιχείο κάθε οργανωμένης κοινωνίας είναι η «εργασία».Στη νεωτερικότητα, που για ένα μεγάλο αριθμό στοχαστών ταυτίζεται με την ανάπτυξη του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, η μισθωτή εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομίας και των κοινωνικών σχέσεων που συγκροτεί, δηλαδή την αντίθεση του κεφαλαίου και της εργασίας. Η συγκέντρωση των μέσων παραγωγής στα χέρια μιας άρχουσας τάξης κεφαλαιοκρατών και η μαζικοποίηση των γραμμών της προλεταριακής τάξης των εργατών δίνει το στίγμα των κοινωνικών αγώνων και των ταξικών συγκρούσεων του 19ου και του 20ού αιώνα. Η μετάβαση από το φιλελεύθερο καπιταλισμό στο βιομηχανικό καπιταλισμό και το διαχωρισμό της διοίκησης των επιχειρήσεων από την ιδιοκτησία, δηλαδή με τη δημιουργία των μεγάλων πολυμετοχικών επιχειρήσεων και ορίζει την καπιταλιστική νεωτερικότητα του 20ού αιώνα. Η πλειονότητα των εργατών και των υπαλλήλων οργανώνονται στα συνδικάτα και στα εργατικά, σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά κόμματα για τη διεκδίκηση των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους και μέσα από αυτούς τους αγώνες δημιουργούν τη δική τους κοινωνική ταυτότητα. Ορισμένες πρωτοποριακές ομάδες της εργατικής τάξης θα προχωρήσουν παραπέρα και θα προσπαθήσουν από κοινού με διανοούμενους, που δεν βρίσκονταν υπό την επιρροή ή την καθοδήγηση είτε των δυνάμεων του παλιού καθεστώτος είτε της καπιταλιστικής ηγεμονίας, να ανατρέψουν ή, έστω, να μεταρρυθμίσουν την καπιταλιστική κοινωνική δομή με κατεύθυνση το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Η καταστροφή ολόκληρων κοινωνιών και η εξολόθρευση εκατομμυρίων ανθρώπων στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, παράλληλα με τη δράση των συνδικάτων και των εργατικών κομμάτων και την απειλητική ύπαρξη του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού» της ΕΣΣΔ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, οδήγησαν στη μεταβολή της πολιτικής των καπιταλιστικών αρχουσών μερίδων και τάξεων στον ταξικό συμβιβασμό του κοινωνικού κράτους πρόνοιας που συγκροτήθηκε μετά το 1945. Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής ενισχύθηκε με τον ταξικό συμβιβασμό, την ενσωμάτωση της εργατικής τάξης στο πολιτικό σύστημα και τη μείωση του επαναστατικού δυναμισμού της μιας και πια όλο και κάτι είχε να χάσει «εκτός από τις αλυσίδες της».
Η μεγάλη οικονομική κρίση που ξέσπασε στη δεκαετία του ’70 και η οποία συνοδευόταν από το πετρελαϊκό σοκ οδήγησε τις αστικές τάξεις και τους πολιτικούς εκπροσώπους της σε αλλαγή στρατηγικής, με σκοπό την ανασυγκρότηση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και την ανασύνθεση της άρχουσας τάξης. Η στασιμότητα του «υπαρκτού σοσιαλισμού» τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνικο-πολιτική άποψη, και η τελική κατάρρευσή του το 1989, συνέβαλε στην όξυνση της ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής κρίσης των εργατικών συνδικάτων και των σοσιαλδημοκρατικών και των κομμουνιστικών κομμάτων που επαγγέλονταν μια εντελώς διαφορετική κοινωνία. Άλλα δείγματα της κρίσης είναι: η μαζικοποίηση της εφεδρικής στρατιάς των ανέργων και η μεγάλη χρονική διάρκειά της, η μείωση των μόνιμων θέσεων πλήρους απασχόλησης και η υπερβολική αύξηση των αριθμών των απασχολούμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (part-time, προσωρινά απασχολούμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζομενοι κλπ.), η αφαίρεση συμμετοχικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των ήδη εργαζομένων, η μείωση δικαιωμάτων και παροχών στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους, η τεχνολογική επανάσταση των υπολογιστώ και των δικτύων που δημιουργούν νέες τάξεις και στρώματα ενώ ταυτόχρονα καταστρέφουν ολόκληρους κλάδους εργαζομένων, ανειδίκευτων και ειδικευμένων. Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει και τίποτε δεν είναι όπως παλιά. Η εκμετάλλευση εντείνεται και η νέα άρχουσα τάξη των κεφαλαιούχων και των διαχειριστών των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και του κράτους ιδιοποιείται ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου παραγόμενου πλούτου. Αυτές οι εξελίξεις εξετάζονται και ερευνώνται στις σελίδες των κεφαλαίων που ασχολούνται με τα θέματα της οικονομίας και της εργασίας. Οι αντιθέσεις με τη μορφή των διπόλων είτε του τύπου «φορντισμός-μεταφορντισμός» είτε του «μοντερνισμού-μεταμοντερνισμού» αλλά και οι έννοιες της κοινωνίας της πληροφορίας και της γνώσης, το τέλος της εργασίας και της εργατικής τάξης ως του επαναστατικού υποκειμένου συζητώνται στους δύο τόμους από στοχαστές όπως ο Μάνουελ Καστέλς, ο Ντείβιντ Χαρβεϋ, ο Αντρέ Γκορζ, ο Γιούρκεν Χάμπερμας, ο Ζαν-Φρανσουά Λυοτάρ κ.α.
Ας τους διαβάσουμε και ας προβληματιστούμε για τις επερχόμενες αλλαγές και ας συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισής τους.

Καλή Ανάγνωση

Θανάσης Τσακίρης

Saturday, October 10, 2015

Τι μπορείτε να διαβάσετε στο Δρόμο της Αριστεράς που κυκλοφορεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου

Τι μπορείτε να διαβάσετε στο Δρόμο της Αριστεράς που κυκλοφορεί
το Σάββατο 10 Οκτωβρίου

Μεταξύ πολλών άλλων διαβάστε

Κεντρικό θέμα:
Ρεσιτάλ πραγματισμού επικυρώνει τη στροφή
Προγραμματικές εμπέδωσης της μνημονιακής προσαρμογής – Ο Μεϊμαράκης αποκηρύσσει το νεοφιλελευθερισμό, ο Τσίπρας «αγωνίζεται» για προσέλκυση επενδύσεων

EDITORIAL
Ο Τσε για την Ανεξαρτησία
Διαβάστε το εδώ

Στο Θέμα της εβδομάδας, διαβάστε:
Η διγλωσσία ως κανόνας διαχείρισης
Όταν ο Προϋπολογισμός του 2016 ακυρώνει πανηγυρικά τις Προγραμματικές Δηλώσεις Τσίπρα
Του Παύλου Δερμενάκη

Διαβάστε ακόμα:
Η κυβέρνηση Μνημόνιο, οι δανειστές… χοντρό δούλεμα
Μεγαλώνει το χάσμα ΔΝΤ- Ευρωπαίων για το χρέος- Στον αέρα η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα – Ο Ντάισελμπλουμ «τρολάρει» τις μεγάλες κυβερνητικές προσδοκίες
Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Mνημόνια: Θα τα κάψουμε;
Αναζητώντας διέξοδο εν μέσω μιας καταστροφικής κατάστασης
Του Ευτύχη Μπιτσάκη

Δεύτερη φορά… τόσο άνοστα και πραγματιστικά
Ο πραγματισμός είναι τυπικό μιας αντιδραστικής θεώρησης, συνώνυμο σχεδόν με τον «λογικό εμπειρισμό» που κυριαρχεί και θεμελιώνει φιλοσοφικά τον νεοφιλελευθερισμό και τα δόγματα της αγοράς
Του Ρούντι Ρινάλντι

Στο Περίπτερο Ιδεών:
Με τον Νίκο Ζαχαριάδη: Ένας Έλληνας από τη Μαριούπολη, στο Νταχάου!
Ο Στέλιος Ελληνιάδης μιλά με τον Βλαντίμιρ Ιβάνοβιτς Τζελαλή, στην εμπόλεμη Ανατολική Ουκρανία

Διαβάστε ακόμα:
Πολιτική γενικού ξεπουλήματος
Κεντρικής σημασίας η ακύρωση των σχεδίων εκποίησης της δημόσιας περιουσίας

Ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις
Όταν η πραγματικότητα γκρεμίζει τα «αυτονόητα»
Του Απόστολου Αποστολόπουλου

Αναπτυξιακό ξεζούμισμα ή παραγωγική ανασυγκρότηση;
Αναζητείται ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση απέναντι στο δυστοπικό μέλλον
Του Βασίλη Ξυδιά

«Μπαλτάς» Φίλη στον… έτοιμο νόμο για τα πανεπιστήμια
Αντί να ψηφιστεί, θα αποτελέσει «βάση για διάλογο». Καταργούνται με ΠΝΠ οι αντιδημοκρατικές αρμοδιότητες των Συμβουλίων Ιδρυμάτων αλλά γίνονται και πιο «στρογγυλές» οι εκφράσεις για τον ρόλο τους
Του Μάριου Διονέλλη

Φράκτες, αστυνόμευση και απελάσεις
Ένταση της υποκρισίας και των γεωπολιτικών ανταγωνισμών
Του Σπύρου Παναγιώτου

Στη σελίδα Παρεκκλίσεις, διαβάστε:
Η εργαλειοθήκη και το ζήτημα της κατοικίας
Της Μαρίας Θ. Μάρκου

Διαβάστε ακόμα:
H επανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο νέο τοπίο
Του Αλέξανδρου Σταθακιού

Πολιτική και «σούργελα»
Ένα μεγάλο ψέμα πλανιέται πάνω από την πόλη
Του Τάσου Βαρούνη

Ανθρώπων συλλογικότητες…
Για το 4ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας
Του Ζαχαρία Ρουστάνη

Αφού το λέει το ΣτΕ… είναι όμως έτσι;
Πολιτική και όχι νομική η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών Σκουριές, Ολυμπιάδα
Του Γιώργου Κυρίτση

Χάος και οργή στην Ειδομένη
Η αλληλεγγύη, οι «αρμόδιοι» και οι ατσαλάκωτοι μισθοφόροι
Της Βούλας Τάκη

Στα διεθνή, μεταξύ άλλων, διαβάστε:
Το Κ.Κ. Πορτογαλίας τράβηξε… τζόκερ
Ένα απρόσμενο ανακάτεμα της τράπουλας ανατρέπει τους σχεδιασμούς των πάντων μετά τις βουλευτικές εκλογές
Του Ερρίκου Φινάλη

Διεθνής δράση για την ΤΤΙΡ
Μια συμφωνία-κόλαση, με απορρύθμιση δικαιωμάτων, επίθεση στην εργασία, κατάλυση της δημοκρατίας και της κυριαρχίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Αλεξάντρ Κονσεϊσάο, Κίνημα Ακτημόνων Βραζιλίας:
«Η κυβέρνηση αδυνατίζει ακριβώς επειδή υποχωρεί στις πιέσεις της Δεξιάς»

Αριστεροκτονία και Νεολαιοκτονία
Του Ρακίπ Ζαράκολου

Στις σελίδες του Πολιτισμού, μεταξύ άλλων, διαβάστε:
Πειραματικό πρίσμα στο περιθώριο από την Σίρλεϊ Κλαρκ
Αφιέρωμα στην πρωτοποριακή σκηνοθέτρια στις Νύχτες Πρεμιέρας
Της Ιφιγένειας Καλαντζή

Η αρρώστια της νοσταλγίας
Για το βιβλίο της Μπαρμπαρά Κασέν, Η Νοσταλγία – Πότε λοιπόν είναι κανείς σπίτι του; (Eκδόσεις Μελάνι)
Του Κώστα Στοφόρου

Και όπως κάθε βδομάδα, διαβάστε τις αποκαλυπτικές σελίδες της εργασίας, τον Ηρόστρατο, δείτε τα σκίτσα των Πέτρου Ζερβού, Γιάννη Αντωνόπουλου, Παναγιώτη Μητσομπόνου και το ξεχωριστό κάθε φορά social design του Δημήτρη Θ. Αρβανίτη.

Εφημερίδα Δρόμος
Αναζητήστε την κάθε Σάββατο στα περίπτερα



Η Ιστορία στο Κόκκινο-Η Απελευθέρωση της Αθήνας και οι μέρες που προηγήθηκαν-Κυριακή 11 Οκτωβρίου 10.00 - 11.00 Στο Κόκκινο 105,5

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν
σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας
Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Νατάσσα Δομνάκη
Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 10.00 - 11.00 Στο Κόκκινο 105,5

Η Απελευθέρωση της Αθήνας και οι μέρες που προηγήθηκαν


Συζητούν ο Ηλίας Νικολακόπουλος και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Στέλιο Ζαμάνο  
 Ο Στέλιος Ζαμάνος, ο Ηλίας Νικολακόπουλος και Τάσος Σακελλαρόπουλος συζητούν στο στούντιο και θέτουν ερωτήματα  με αφορμή την συμπλήρωση εβδομήντα ενός ετών από την Απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944 αλλά και από την περίοδο που προηγήθηκε.
Πως προετοίμασαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ το τελευταίο καλοκαίρι της Κατοχής και πως εξοπλιζόταν ο εφεδρικός ΕΛΑΣ της πόλης.
Ποια ήταν η πορεία των όπλων και πως κατάφερναν να περάσουν τα όπλα από τα σημεία ελέγχου.
Η  κάθε αναδρομή που γίνεται στην  εκπομπή αλλά και η κάθε  σκέψη που αφορά την εποχή εκείνη, συνοδεύεται από την φωνή ενός από τους πρωταγωνιστές της περιόδου. Ακούγεται μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο η ισχύς του βιώματος που παραμένει ακόμη ενεργό μέσα στην αφήγηση και συνδέεται άρρηκτα με το όραμα και τις ελπίδες που δημιούργησε η αντίσταση και η απελευθέρωση.  

Μια συζήτηση με βάση την μνήμη, την εμπειρία και το βίωμα σε συνδυασμό με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα κα την μελέτη της περιόδου.   

Στην «Εποχή» της Κυριακής ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Οι δανειστές πιέζουν. Η κυβέρνηση να επιμείνει

Στην «Εποχή» της Κυριακής
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Οι δανειστές πιέζουν. Η κυβέρνηση να επιμείνει



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Νόαμ Τσόμσκι: «Γιατί δεν υπάρχει αντίδραση;»
Σκα Κέλερ: «Δεν νοείται κοινωνική δικαιοσύνη, δίχως περιβαλλοντική»
Γιώργος Φουρτούνης: «Υπάρχει περιθώριο για αριστερή πολιτική»
Θεοδότα Νάντσου: «Δεν αρκεί ο σεβασμός, πρέπει να αξιοποιήσουμε το περιβάλλον»
Ηλίας Σουκιάζης: «Η πορτογαλική βουλή κυριαρχείται από την Αριστερά»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Έχουμε ισοδύναμα απέναντι στο μνημόνιο;» του Θάνου Χατζόπουλου
«Η καθημερινή ψήφος εμπιστοσύνης» του Χ. Γεωργούλα
«Γιατί και τι χρειάζεται το κόμμα» του Θόδωρου Παρασκευόπουλου
«Πρώτη φορά αριστερά της αγοράς» του Νίκου Τσαγκρή
«Η συζήτηση για το χρέος» της Σοφίας Βιδάλη
«Ενωμένοι λόγω προγραμματικών δηλώσεων» του Πέτρου Κοντέ

ΔΙΕΘΝΗ
«Αναπόφευκτα ερωτήματα, αδύναμοι ηγέτες» του Δημήτρη Σμυρναίου
Καταλονία: «Η ώρα της αλήθειας» της Έσθερ Βίβας
«Πορτογαλία με αριστερή κυβέρνηση;» του Μ. Κοβάνη 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Να δώσουμε χώρο για ριζοσπαστικές παρεμβάσεις» ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου
«Μια ατζέντα για την αριστερά (και όχι μόνο για τον Κόρμπιν)» της Μαριάννα Ματζουκάτο

ΤΟ ΘΕΜΑ
«Φαραωνικά έργα στην Κρήτη»
«Ρέματα: Καθαρισμός ή φυσική καταστροφή;» της Τζέλας Αλιπράντη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τι συμβαίνει με αυτή τη δίκη;» της Ιωάννας Δρόσου
«Αρχιτεκτονικό κόσμημα υπό εγκατάλειψη» της Μαρίας Λυκούρα
«Δύναμη αλληλεγγύης και αγώνα» της Ηλέκτρας Προσήλια
«Προχωρά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ» του Αλέξανδρου Μαυρογένη
«Ό,τι του φανεί του ΕΟΠΥΥ» του Τάκη Γεωργακόπουλου

ΘΕΜΑΤΑ
«Εκπαιδευτικές λαθρο – χειρίες» του Παύλου Χαραμή
«Στον αντιρατσισμό δεν περισσεύει κανείς» του Θωμά Τσαλαπάτη
«Λάθη για το “καλό της ανθρωπότητα”» του Νίκου Σερβετά
«Δίκη ενάντια στην αστυνομική βία» των Μάνια Μπαρσέφσκι, Κυριακή Κλοκίτη


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ
«Τι έχει συμβεί στην Athens Voice;» του Γιάννη – Ορέστη Παπαδημητρίου



Στην ΕΠΟΧΗ της Κυριακής διαβάζετε και τις στήλες:

«Κοπτοραπτική» από τους Μαρσέλ και Μισέλ
«Στα δίκτυα του κόσμου» από τον Δημήτρη Γκιβίση
Για το θέατρο μέσα από τις στήλες «Θεατρικά νέα» και «Από την πλευρά του θεατή» γράφει η Μαρώ Τριανταφύλλου
Για το βιβλίο γράφει η Μάρη Θεοδοσοπούλου
«Μικρά σχόλια για βιβλία που διάβασα» του Κώστα Αθανασίου (μηνιαία στήλη)
Παρουσίαση και κριτική των ταινιών που βγαίνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και επιλογή ταινιών που προβάλλει η τηλεόραση, γράφει ο Στράτος Κερσανίδης
Μουσικές προτάσεις κάνει η Λιάνα Μαλανδρενιώτη
Δαιμονικά από τον δικηγόρο του διαβόλου.


-- 
Η ΕΠΟΧΗ
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Βλαχάβα 11, 3ος όροφος, Αθήνα 105 51
Τηλέφωνα: 210 3619513210 3619514

Monday, October 05, 2015

«Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποι της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση» - Πρόγραμμα εκδηλώσεων -6-31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Πρόγραμμα εκδηλώσεων
6-31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
«Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποι της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση»
Έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, προβολές ντοκιμαντέρ
Θεματική έκθεση βιβλίου από την Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου
Δημοτική Πινακοθήκη, Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο

Ώρες λειτουργίας Δευτέρα κλειστά. Τρίτη 10:00-21:00, Τετάρτη - Σάββατο 10:00-19:00, Κυριακή 10:00-15:00

Οργάνωση έκθεσης: Αρχείο ΕΡΤ (Βασίλης Αλεξόπουλος), Γενικά Αρχεία του Κράτους (Αμαλία Παππά), Μουσείο Μπενάκη (Τάσος Σακελλαρόπουλος), Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Βαγγέλης Καραμανωλάκης), Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο-ΜΙΕΤ (Δημήτρης Μπαχάρας), Πολεμικό Μουσείο

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Γκλαβίνας, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Μενέλαος Χαραλαμπίδης

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. τον Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
«Κατοχή και Απελευθέρωση: ελληνική και ευρωπαϊκή διάσταση»
Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας
19:00 Συζήτηση με τους Γιάννη Σκαλιδάκη (Δρ Ιστορίας ΑΠΘ), Μενέλαο Χαραλαμπίδη (Δρ Ιστορίας ΕΚΠΑ) και Ιάσονα Χανδρινό (Δρ Ιστορίας ΕΚΠΑ)
Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαριλένα Κατσίμη
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22

ΣΑΒΒΑΤΟ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
«Κατοχή - Αντίσταση - Απελευθέρωση. Διδακτικοί προσανατολισμοί μιας δύσκολης εποχής»
10:00-14:00 Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τους σχολικούς συμβούλους Βασιλική Σακκά, Παναγιώτη Πυρπυρή, Ευαγγελία Κουνέλη, Ιωάννα Δεκατρή (Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Γ' Αθήνας)
Δημοτική Πινακοθήκη, Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο

ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
«Αναζητώντας τα ίχνη της Κατοχής στην Αθήνα»
11:00 Ιστορικός περίπατος με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη
Αφετηρία: Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών

«Το Δουργούτι θυμάται το Μπλόκο»
Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου (ΟΠΙΔΟΥ)
12:00- 22:00 Ιστορικές αναπαραστάσεις: χάρτες φωτογραφίες προφορικές μαρτυρίες στα «κενά» καταστήματα της Πλατείας Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων
16:30 Ιστορική περιήγηση στο Δουργούτι από την Ομάδα ΑΣΤΥ
Αφετηρία: Πλατεία Μπλόκου Δουργούτι

18:00 Συναυλία Φιλαρμονικής Δήμου Αθηναίων
με έργα του Μίκη Θεοδωράκη στην Πλατεία Μπλόκου Δουργούτι
19:00 Το Δουργούτι θυμάται το Μπλόκο
προφορικές μαρτυρίες στη «Γωνιά του Παιδιού» Λαγουμιτζή και Φρ. Σμιθ
20:30 Μουσικό Πρόγραμμα με μικρασιάτικα τραγούδια και αρμένικες μελωδίες
στην Πλατεία Μπλόκου Δουργούτι

ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
«Φυλάττειν Οερμοπύλας»
20:00 Συναυλία Χρήστου Αεοντή
με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
Χαιρετισμός της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου
Πρώτη προβολή ντοκιμαντέρ «Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς»
Σενάριο -Σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου
Παραγωγή: ΕΡΤ. Ιστορική έρευνα: Βασιλική Λάζου, Γιάννης Σκαλιδάκης
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
«71η επέτειος από την Απελευθέρωση της Αθήνας»
18:00 Παρουσίαση γερμανικών κατοχικών αρχείων από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού
Αίθουσα Τελετών Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), Ρηγίλλης 1 και Βασιλίσσης Σοφίας (με προσκλήσεις)

15-21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
«Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης»
Προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ Συζητήσεις - προβολή αρχειακού υλικού
Σε πρώτη προβολή στις 17 Οκτωβρίου «Το Στάρι» (2015), ένα φιλμ για την πείνα, τον επισιτισμό και την αποστολή διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα της Κατοχής
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός48
Αναλυτικά το πρόγραμμα στο www.freeathens44.org

ΣΑΒΒΑΤΟ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
19:30 «Ειδική Ασφάλεια: αφιέρωμα στην Ηλέκτρα Αποστόλου»
Κίνηση Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας
Παρουσίαση βιβλίου της Διδώς Σωτηρίου για την Ηλέκτρα από τη Μάρω Δούκα και προφορικών μαρτυρίων για τη ζωή και τη δράση της
Γκαλερί «Ηώς», Χέυδεν 38, Πλατεία Βικτωρίας

ΚΥΡΙΑΚΗ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
«Η Κατοχή και η Απελευθέρωση στην Αθήνα μέσα από τις αφηγήσεις των κατοίκων της»
11:00-12:00 Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας (ΟΠΙΑ)
«Μια συνοικία υπό Κατοχή»
12:30-13:30 Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κυψέλης (ΟΠΙΚ) Επιλεγμένα αποσπάσματα προφορικών μαρτυριών Θα ακολουθήσει συζήτηση
Δημοτική Πινακοθήκη, Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο

ΤΡΙΤΗ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
«Δημόσια Ιστορία και μνήμη»
Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας
19:00 Συζήτηση με τους: Πολυμέρη Βόγλη (Αν. Καθηγητή Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Σταύρο Σταυρίδη (Αν. Καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ), Χάρη Αθανα¬σιάδη (Αν. Καθηγητή Ιστορίας Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και Βασιλική Λάζου (Δρ. Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου)
Συντονίζει ο Βασίλης Βασιλόπουλος (Αν. Διευθυντής Διεύθυνσης Πολυμέσων ΕΡΤ) Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22

Για περισσότερες πληροφορίες
www.freeathens44.org

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...