Tuesday, July 15, 2014

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ - ΑΤΙΘΑΣΗ ΚΑΡΔΙΑ - TETAΡTH 16/7/14

g27ηΠΕΡΙΟΔΟΣ  g1597η ΠΡΟΒΟΛΗ    g TETAΡTH 16/7/14
g ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
«ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΑΤΙΘΑΣΗ ΚΑΡΔΙΑ
(WILD AT HEART)

του ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΛΙΝΤΣ (ΗΠΑ, 1990, έγχρωμη, 125΄)
                                                                                                             
ΗΘΟΠΟΙΟΙ:      Νίκολας Κέιτζ, Λόρα Ντερν, Ουίλεμ Νταφόε,
                          Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Χάρι Ντιν Στάντον, Ντέιαν
                          Λαντ.
ΣΕΝΑΡΙΟ:         Ντέιβντ Λιντς
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Φρεντ Ελμς
ΜΟΥΣΙΚΗ:         Άντζελο Μπανταλαμέντι

Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Κανών

Ταινία δρόμου (Road Movie) που καταγράφει το ξέφρενο ταξίδι ενός κυνηγημένου ερωτευμένου ζευγαριού σε μια Αμερική σκοτεινή και ανελέητη. Ο Λιντς επικαλείται την αρχαία τραγωδία και ιδιαίτερα τον μύθο των Ατρειδών, αναθεωρημένο όμως μέσα από την οπτική του ροκ εν ρολ και της μυθολογίας του κινηματογράφου.

Απλή στην κεντρική αφήγηση επισυνάπτει δεκάδες μικροαφηγήσεις που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος που κάνει άκρως συναρπαστικό το ταξίδι των δύο ηρώων. Πιστεύοντας ότι στη μυθική Καλιφόρνια θα βρουν το «αμερικανικό όνειρο», ο Σέιλορ και η Λούλα παγιδεύονται στην κόλαση της ερημιάς του τοπίου του Τέξας, όπου έρχονται αντιμέτωποι με τη θλιβερή πραγματικότητα: η Αμερική που «ψηλαφούν» σιγά σιγά στο ταξίδι τους δεν είναι τίποτα άλλο από την βία, το έγκλημα, τα μίζερα μοτέλ, τις κωμοπόλεις φαντάσματα. Μια Αμερική της παραφροσύνης, όμοια ακριβώς με την εικόνα της υστερικής μητέρας της Λούλα. 


Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Λιντς περιγράφει την ταινία του ως μια «μοντέρνα ρομαντική ιστορία δύο ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκουν την αγάπη στην κόλαση», ενώ η Ισαμπέλα Ροσελίνι χαρακτηρίζει τους ήρωες της ταινίας ως «παράξενα όντα που υπάρχουν περισσότερο στα όνειρα και στους εφιάλτες μας παρά στην πραγματικότητα».

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...