Saturday, November 10, 2012

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, αύριο Κυριακή 11 Νοεμβρίου


Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ,  αύριο Κυριακή 11 Νοεμβρίου
Στα περίπτερα εντός της «Αυγής», στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata
Kείμενα των: Φρανσί Χαβιέρ Μουνιόζ, Μιχάλη Βεληζιώτη, Νίκου Παρασκευόπουλου, Δημήτρη Δημητρόπουλου, Γιώργου Κουβίδη, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, Αλέξανδρου Αστρινάκη, Μπέσσυ Μπίττυ, Μπέρτραντ Ράσελ, Κώστα Αθανασίου, Κωστή Χατζημιχάλη, Χρήστου Τριανταφύλλου, Χ.Ι. Πολυχρονίου, Βασίλη Χαρισείου-Καλλιαντόπουλου

Η σημασία της γενικής απεργία στον Νότο της Ευρώπη. Ο ισπανός αναλυτής Φρανσί Χαβιέρ Μουνιόζ,ενόψει της Τετάρτης 14 του Νοέμβρη, γράφει για την επείγουσα ανάγκη να ξεπεράσουμε τους εθνικούς εγωισμούς,  για την ανάγκη του πανευρωπαϊκού συντονισμού, για τις ευθύνες και τον ρόλο των συνδικάτων στο εγχείρημα

Η άκαμπτη θεωρία και η «ευέλικτη» αγορά εργασίας. Ο οικονομολόγος Μιχάλης Βεληζιώτηςασκεί κριτική σε ένα άρθρο της Αντιγόνης Λυμπεράκη (για τους μισθούς και την ανταγωνιστικότητα) και σε ένα του Ιωάννη Ληξουριώτη (για τα συνδικάτα), δημοσιευμένα αμφότερα στο Αthens Review of Books και αναδεικνύει τα θεωρητικά αλλά και τα πραγματολογικά τους προβλήματα. (μετάφραση από τα ισπανικά: Μαρία Καλαντζοπούλου).

Το πανεπιστήμιο της ολιγαρχίας: ένας κατάλογος προσόντων. Οι γνώσεις είναι το όπλο της νέας εποχής, και φτωχοί είναι εκείνοι που δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε αυτήν, γράφει ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Και περιγράφει το πανεπιστήμιο της νέας εποχής, που θα έχει σταθερό προσανατολισμό την ολιγαρχική διαχείριση της γνώσης.

Ξένοι ολετήρες. Ο Δημήτρης Δημητρόπουλος ανασκοπεί τη διαδρομή των ξένων στη συλλογική νοοτροπία των νεοελλήνων και εντοπίζεται στον συνωμοσιολογικό, καταγγελτικό λόγο που αναπτύχθηκε γι’ αυτούς, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Και, φτάνοντας στο σήμερα, δείχνει πώς το σκονισμένο πλέον σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» κοσμεί μεγαλοπρεπώς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής – παρόλο που οι ξένοι τους οποίους θέτουν στο δολοφονικό τους στόχαστρο είναι φασίστες είναι άλλοι.

18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Τροχαία: δεν είναι ατυχήματα, αλλά εγκλήματα

Το φως της ελπίδας. Ο Γιώργος Κουβίδης γράφει για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την επόμενη Κυριακή και εξηγεί γιατί τα τροχαία δεν είναι ατυχήματα αλλά εγκλήματα.
Το υπέρτατο αγαθό της ζωής. Η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου αναλύει τη νομική διάσταση των τροχαίων: πώς σχετικοποιείται το υπέρτατο αγαθό της ζωής, σε μια προσπάθεια να απεγκληματοποιηθεί και να αντιστραφούν οι ρόλοι θύτη θύματος.
Η ψυχολογία του οδηγού. Ο ψυχίατρος Αλέξανδρος Αστρινάκης μας εξηγεί ποια είναι η ψυχολογία του οδηγού και σε τι διαφέρει από αυτήν του «κανονικού» ανθρώπου. Εξετάζει το «αμάξωμα-δέρμα», τον μεταβατικό χώρο του αυτοκινήτου και τη δυναμική της ομάδας εντός αυτού.
95 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Με την ευκαιρία της 95ης επετείου από την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο τόμος 7 του περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη, που μόλις κυκλοφόρησε, είναι αφιερωμένη σε αυτήν. Από το τεύχος αυτό δημοσιεύουμε:
Ένα μήνυμα στον Άρη. Η αμερικανίδα δημοσιογράφος Μπέσσυ Μπίττυ, που επισκέφηκε τη Σοβιετική Ένωση το 1917 και το 1921 μας μιλάει τη γνωριμία της με τον Ευγένιο Ζαμιάτιν και τις εντυπώσεις της από την Επανάσταση.
Η πρακτική και η θεωρία του μπολσεβικισμού. Απόσπασμα από το κείμενο του Μπέρτραντ Ράσελ,όπου ο φιλόσοφος εξαίρει τη σημασία του μπολσεβικισμού, καταθέτοντας συγχρόνως τις αντιρρήσεις του.
«Όσο υπάρχουν παραγκουπόλεις δεν υπάρχει δημοκρατία». Ο Κώστας Αθανασίου στη μόνιμη στήληΑΝΤΙΚΛΙΜΑΚΑ  γράφει για  το μεγαλείο των απεργιακών αγώνων στην Παταγονία του 1920, με την αφορμή της κυκλοφορίας στα ελληνικά της Εξέγερσης στην Παταγονία του  Οσβάλντο Μπάγερ.
Οι τόποι του ρατσισμού. Ο Κωστής Χατζημιχάλης, με την ευκαιρία της διάλεξης της σημαντικής γεωγράφου Ντορήν Μάσσευ στην Αθήνα (τη Δευτέρα, 18.30, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) γράφει για τους τόπους της αφανούς εργασίας/κατοικίας των μεταναστών και τον δημόσιους χώρους του κέντρου της Αθήνας, για την περιχαράκωση, τον ρατσισμό, τη συνύπαρξη, τις εντάσεις.


WEB ONLY-μόνο στο μπλογκ και την ιστοσελίδα
 Αυτή την Κυριακή, τρία άρθρα, αποκλειστικά στην ηλεκτρονική έκδοση της Αυγής (www.avgi.gr) και στο μπλογκ των «Ενθεμάτων» (enthemata.wordpress.com):
Η μπάλα στην εξέδρα. Ξεκινώντας από τις δηλώσεις με τις οποίες ο Η. Παναγιώταρος αμφισβήτησε την ελληνικότητα του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, ο Χρήστος Τριανταφύλλου εξετάζει τις αντιδράσεις που δημιούργησαν ακόμα και σε περιβάλλοντα φιλικά για τη Χρυσή Αυγή. Και, συνεχίζοντας, διατυπώνει μερικές σκέψεις για την αντιφασιστική δράση.
Σημειώσεις για τον νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα και την άφιξη της Μεγάλης Ύφεσης στην Ελλάδα: Ταξικός πόλεμος στην εποχή του χρηματιστικού καπιταλισμού.  Ο Χ. Ι. Πολυχρονίου ανασκοπεί τις οικονομικές εξελίξεις και τις κοινωνικές αντιθέσεων στην Ελλάδα των Μνημονίων, που εισέρχεται σε μια φάση παρόμοια με τη Μεγάλη Ύφεση.
 Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία: σκέψεις και προοπτικές. Ο Βασίλης Χαρισίου-Καλλιαντόπουλου προσεγγίζει τις εξαιρετικά επίκαιρες έννοιες της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας: αξιακές αρχές και υλικές βάσεις στις σημερινές συνθήκες, με αναφορά στα εγχειρήματα που εντάσσονται σε αυτή την προοπτική και ξεπηδάν καθημερινά (κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, ωδεία, τράπεζες χρόνου).

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...