Sunday, December 27, 2009
Tsakthan Weekly, 28/12/2009-3/1/2010 Η ΜΠΛΟΓΚΑΡΙΣΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ
Tsakthan Weekly, 28/12/2009-3/1/2010
Η ΜΠΛΟΓΚΑΡΙΣΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ
Η δεκαετία που τελείωσε μάς άφησε ένα νέο εργαλείο ηλεκτρονικής έκφρασης, το ιστολόγιο (ή, αλλιώς, blog) στο διαδίκτυο. Επειδή σε σχέση με τις «παραδοσιακές» πλέον ιστοσελίδες είναι πολύ πιο εύχρηστο εργαλείο, διευκόλυνε την άμεση και αδιαμεσολάβητη διατύπωση εργασιακών παραπόνων, αιτημάτων και απόψεων καθώς και τη διενέργεια ερευνών μέσω διαδικτύου για θέματα εργασίας, εργασιακών σχέσεων και συνδικαλισμού.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο ανοιχτός χαρακτήρας του ιστολογίου και η τεχνική προσβασιμότητα του ισοδυναμεί με δημόσιο χαρακτήρα ή περνά σχετικά απαρατήρητη από το κοινό που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Ευρήματα της έρευνας που διενεργήθηκε από δύο Βρετανούς καθηγητές δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία:[1]
1. Δημιουργική διέξοδος για υποχρησιμοποιούμενες δεξιότητες, τόσο επαγγελματικές όσο και πολιτιστικές/πνευματικές.
2. Σύνδεση με άλλους / δημιουργία δικτύων / ωφέλεια από το μοίρασμα και την ανταλλαγή γνωμών, εμπειριών και συναισθημάτων (social media)
3. Δίνονται στη δημοσιότητα τα αιτήματα των ατομικών και συλλογικών φορέων της εργασίας
4. Αντιμετωπίζονται καθημερινές δυσκολίες και λύνονται πρακτικά προβλήματα.
5. Η διαδραστική φύση των μπλογκ και το σημαντικό αριθμητικά κοινό που ενδέχεται να προσελκύουν θέτουν ζητήματα σχετικά με την λανθάνουσα προοπτική τους ως εργαλεία κινητοποίησης υποστήριξης αγώνων εντός κι εκτός των χώρων εργασίας.
6. Οι δημιουργικές και αποφασιστικές προσεγγίσεις διατήρησης/διαχείρισης των ιστολογίων και η δημοτικότητα που αποκτούν επιτρέπουν στους/τις εργαζόμενους/ες να νοιώσουν μια αίσθηση του ανήκειν και τους προσδίδουν κύρος και γόητρο υψηλότερο από αυτό που τους προσδίδει η εργασία τους ή το επάγγελμά τους
7. Ορισμένες φορές οι εργαζόμενοι/ες κάνουν λόγο για αίσθηση προσωπικής επιτυχίας και αυτοεκπλήρωσης καθώς με την ιστολογική δραστηριοποίησή τους καταφέρνουν να έχουν ένα μέρος του εργασιακού τους βίου κάτω από το δικό τους έλεγχο.
Αυτό δε σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια στον κόσμο της εργασιακής μπλογκόσφαιρας και γενικότερα του διαδικτύου και των πολλών εφαρμογών του, όπως το facebook κ.ά. Αν εξαιρέσουμε την μάλλον φαιδρή ιστορία με τον Νεοδημοκράτη που προσέλαβε σε θέση Ειδικού Γραμματέα η κυβέρνηση του Γ.Α.Π. και τον έδιωξε μετά από μία (1) μέρα γιατί ανακαλύφθηκαν «υβριστικές αναφορές» του για το ΠΑΣΟΚ σε σελίδα του facebook, όλο και περισσότεροι εργοδότες σερφάρουν στα μπλογκ και στις εφαρμογές social media όχι μόνο για να βρίσκουν νέα ταλέντα αλλά για να ελέγχουν τις αρνητικές αναφορές των εργαζομένων σε αυτούς και να απολύουν όσους/ες θεωρούν «επικίνδυνους». Η έρευνα συναντά ακόμα δυσκολίες γιατί εκτός από τις «κεφαλές» των χώρων εργασίας τόσο του διοικητικού κύκλου όσο και του κύκλου των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, η διάθεση των εργαζομένων να μιλήσουν σε ερευνητές για το τι αισθάνονται στη δουλειά τους, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, τι λύσεις προτείνουν (αν προτείνουν) δεν είναι ιδιαίτερα έντονη, για να μην πούμε ότι πλησιάζει σε μηδενικά επίπεδα. Συχνά υπάρχει καχυποψία με την έννοια ότι πολλοί/ές φοβούνται ότι αν μιλήσουν επώνυμα θα τους γίνει επίπληξη, θα ακουστούν αρνητικά σχόλια για τον/η ίδιο/α και τη δουλειά του/της έως ότι θα απολυθούν για αυτό το λόγο. Μόνο και μόνο γιατί μίλησαν χωρίς κατ’ ανάγκη να κάνουν αρνητικά σχόλια. Από την άλλη, ανάλογα με την ειδικότητα, το επίπεδο γνώσεων (θεωρητική ή πρακτική εκπαίδευση) και την αποκτηθείσα ή μη εμπειρία στην αμφισβήτηση του λόγου και των πρακτικών των ιεραρχικά ανωτέρων ή των συναδέλφων, ο/η εργαζόμενος/η ασκεί ως ένα βαθμό έλεγχο στο άμεσο εργασιακό του περιβάλλον.
Τα συνδικάτα συχνά αγνοούν αυτές τις πτυχές του θέματος, ειδικά στην Ελλάδα όπου η έννοια του «ανθρωπίνου δικαιώματος» δεν γίνεται αποδεκτή με όλες τις διαστάσεις της. Καιρός είναι, όμως, να ασχοληθούν με αυτό προτού καταστούν αρχαιολογικής αξίας κοινωνικές κατασκευές που ξεπεράστηκαν από τις εξελίξεις και τα ίδια τα μέλη τους που δημιουργούν νέα σχήματα.
Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com
ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΟΥ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ
Τραγούδι: Γιάννης Πάριος
Στίχοι: Γ. Σαμολαδάς
Μουσική: Απ. Καλδάρας
Στο μέτωπό μου το φανάρι
μεσ’ στο λαγούμι το βαθύ
για να γεμίσει το κελάρι
σκληρή που είναι η ζωή
Ανθρακωρύχοι, μεταλλωρύχοι
βαθιά που είναι η δική μας τύχη
Απ’ το πρωί δουλειά νισάφι
σπίθες πετάει το τσαπί
να βγει για άλλους το χρυσάφι
κι εμείς να βγάλουμε ψωμί
Ανθρακωρύχοι, μεταλλωρύχοι
Βαθιά που είναι η δική μας τύχη
ΣΗΜΕΡΟΝ 3 ΕΡΓΑ
1) It’s complicated (Είναι μπερδεμένο)
2) Πόλεμος εκτός προγράμματος
3) Νέα σελήνη
...και τι άλλο δεν ήταν ο «Δεκέμβρης»
Μαρία Κακογιάννη | Αθήνα - Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009
ΣΤΟ «Βήμα της Κυριακής» της 6ης Δεκεμβρίου 2009, στις «Νέες Εποχές» και στο αφιέρωμα με τίτλο «Τι ήταν ο Δεκέμβρης του 2008...», ο καθηγητής ΠολιτικήςΕπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Υale κ. Στ. Καλύβας σε άρθρο του με τίτλο «...και τι δεν ήταν»ανέπτυξε τις απόψεις του αντιστρέφοντας την ερώτηση και απαντώντας στο τι δεν ήταν η «εξέγερση του Δεκέμβρη». Στο κείμενο που ακολουθεί η κυρίαΜαρία Κακογιάννη απαντά στον κ. Καλύβα.
Τι δεν ήταν η «εξέγερση του Δεκέμβρη» γι΄ αυτούς που επιθυμούν την πολιτική; Δεν ήταν μια «εξέγερση» της νεολαίας. Οπως προκύπτει όντως από δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειονότητα των νέων δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις και η συμμετοχή άλλων ομάδων του πληθυσμού (μετανάστες, άνεργοι, επισφαλείς εργαζόμενοι) ήταν ακόμη πιο περιορισμένη. Πρόκειται λοιπόν για μια μειονότητα του πληθυσμού. Για πρώτη φορά όμως, τουλάχιστον στην Ελλάδα, η εξεγερμένη μειονότητα περιείχε διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας. Οι μαθητές και οι φοιτητές απετέλεσαν το κύριο κομμάτι, συμμετείχε όμως και ένα ελάχιστο κομμάτι μεταναστών, εργαζομένων, ανέργων κτλ. Η σύνθεση των «εξεγερμένων», η συνάντηση τμημάτων της κοινωνίας που κανονικά δεν κατεβαίνουν στον δρόμο μαζί, αποτελεί σημαντικότερο σημείο από το μέγεθος, σε απόλυτο αριθμό, του πληθυσμού των διαδηλωτών. Στη Γαλλία, τα επεισόδια στα προάστια το 2005 και το κίνημα εναντίον της μεταρρύθμισης του CΡΕ το 2006 είχαν ως χαρακτηριστικό τη μονοδιάστατη συμμετοχή.
Δεν ήταν μαζική. Ηταν μαζική η κατακραυγή του επεισοδίου που οδήγησε στον θάνατο του Αλέξανδρου. Μαζική ήταν επίσης και η κατακραυγή για τις πυρκαϊές το καλοκαίρι του 2007, αυτό όμως δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να επανεκλεγεί. Στη Γαλλία του Vichy, η αντίσταση εναντίον του γερμανού κατακτητή δεν ήταν μαζική. Η μαζικότητα ενός κινήματος ή μιας δράσης δεν αποτελεί αξιολογικό κριτήριο. Και αν όντως, όπως υποστηρίζεται, τα άτομα που συμμετείχαν στις καταστροφές δεν ήταν παραπάνω από μερικές εκατοντάδες, τότε πώς εξηγείται όλος αυτός ο υπεύθυνος λόγος ότι κινδύνευε η δημοκρατία και ήταν αναγκαία η επιστροφή στην τάξη; Θεωρητικά, η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο κυβερνά ο λόγος των πολλών. Στην πράξη, αυτό που φέρει το όνομα «δημοκρατία» σήμερα είναι ένα σύστημα πλουτοκρατίας στο οποίο μια ελίτ εναλλάσσεται στην εξουσία. Και αυτή η πλουτοκρατία που φέρει το όνομα «δημοκρατία» έχει ως μοναδική μέριμνα να αποτρέψει κάθε μαζική συμμετοχή πέρα από τη συμμετοχή στις εκλογές.
Δεν ήταν αυθόρμητη. Αν και η προσέλευση στις διαδηλώσεις πολλών νέων, ιδιαίτερα μαθητών, ήταν αυθόρμητη, εμφανίστηκαν νέοι τρόποι οργάνωσης και συντονισμού μέσω Διαδικτύου και κινητών. Η τεχνολογία δεν είναι από μόνη της, ως τέτοια, καλή ή κακή, είναι ζήτημα χρήσης. Συχνά η χρήση του κινητού φλερτάρει με την καρικατούρα, όπως και αυτός ο ατελείωτος αγώνας δρόμου για την τελευταία νότα της τεχνολογίας (κινητό με φωτογραφική μηχανή, με κάμερα, με ραδιόφωνο, με τηλεόραση, με Ιnternet κτλ.). Τα κακομαθημένα «κωλόπαιδα», εκτός από καταναλωτικά θύματα, μπορούν όμως να είναι και εφευρέτες νέων τρόπων οργάνωσης και συντονισμού της συλλογικής δράσης.
Δεν εμπεριείχε ίχνος ρίσκου, αυτοθυσίας ήγενναιότητας. Η πραγματική γενναιότητα και το πραγματικό ρίσκο είναι η γενναιότητα και το ρίσκο του καναπέ που κοιτάζει το προτεινόμενο θέαμα με τα παλιά, πατροπαράδοτα, μάτια. Οσο για την αυτοθυσία, προτείνεται καλύτερα η θυσία: του ονείρου και της φαντασίας για έναν άλλον κόσμο που δεν θα έρθει ποτέ. Ο νόμος του δειλού είναι ότι δεν υπάρχει γενναιότητα αλλά μόνο φαντασία. Ο νόμος της φαντασίας είναι ότι θέλει γενναιότητα για να έρθει στην επιφάνεια μέσα από καινούργιες μορφές.
Δεν ήταν αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης δεν είχαν φθάσει ακόμη στην Ελλάδα, αυτό που είχε ήδη φθάσει ήταν το διεθνές κλίμα που ήθελε την κρατική παρέμβαση ανά τον κόσμο ώστε να σωθούν οι τράπεζες. Σε ένα τέτοιο κλίμα άρχισαν κάποια «τσογλάνια» να καίνε τις τράπεζες και οι σοβαροί, υπεύθυνοι πολίτες να κατηγορούν τις πράξεις αυτές ως απουσία πολιτικής. Η μόνη πολιτική είναι η πολιτική της αναγκαιότητας απέναντι στις επιταγές της αγοράς και η μόνη αναγκαιότητα εν προκειμένω ήταν να σωθούν οι τράπεζες.
Δεν ήταν προοίμιο ενός διεθνούς κύματος εξεγέρσεων. Οταν ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί αποφάσισε να αναβάλει τη μεταρρύθμιση του Λυκείου, έπεσε θύμα του φαντασιακού του. Και το φαντασιακό κάθε πρέσβη της ισχύουσας τάξης είναι να περιορίσει τις δυνατότητες μόλυνσης και επέκτασης της όποιας υποψίας αμφισβήτησης.
Δεν ήταν και τόσο πρωτόγνωρη. Γι΄ αυτούς που θέλουν να βλέπουν πάντα το ίδιο έργο σε διάφορες εκδοχές, γι΄ αυτούς που θέλουν να είναι πραγματιστές και όχι φαντασιόπληκτοι, τίποτε δεν είναι πρωτόγνωρο. Στα μάτια τους όλα μοιάζουν ίδια και οι ίδιοι βυθισμένοι στην πλήξη τους. Οσο γι΄ αυτούς με το ένδοξο παρελθόν, αυτούς που συμμετείχαν σε παλιές εξεγέρσεις, όπως αυτή του Πολυτεχνείου το 1973, υπάρχουν αυτοί που διαφυλάττουν την αξία και τη μνήμη του παλιού, απαξιώνοντας κάθε καινούργιο ως κακέκτυπο του αυθεντικού, και άλλοι που για να διατηρήσουν τη μνήμη του αγώνα τους επιμένουν στην αναγκαιότητα καινούργιων αγώνων.
Δεν αμφισβήτησε τις κυρίαρχες νεοελληνικέςαξίες. Γιατί πραγματική αμφισβήτηση της κυριαρχίας δεν υπάρχει. Η μόνη γνήσια έκφραση αμφισβήτησης είναι ο λόγος του σοφού που αμφισβητεί την ψευτοαμφισβήτηση και ξεσκεπάζει «την ημιμάθεια που εκφράζεται με έναν λόγο κούφιο, κοινότοπο και απόλυτο» (απόσπασμα από το άρθρο του Στάθη Καλύβα, «...και τι δεν ήταν», «Το Βήμα», 06.12.09). Είναι ο παλιός ρόλος του αστυνομικού της αμφισβήτησης. Γνήσια έκφρασή του: η αδιαφορία, αν όχι το μίσος, για τη δυνατότητα αμφισβήτησης, με έναν λόγο έντεχνο, πρωτότυπο και πειστικό. Για ένα μέρος της γαλλικής διανόησης ο Μάης του ΄68 συνετέλεσε στον τελικό θρίαμβο της καπιταλιστικής αγοράς. Πρόκειται, λένε, για μια εξέγερση του δημοκρατικού ατομικισμού μιας νεολαίας που αναζητούσε την άμεση πλήρωση όλων των υποσχέσεων της αγοράς για μια ελεύθερη κατανάλωση της σεξουαλικότητας και των εμπορικών αγαθών. Στρέφοντας την κριτική ενάντια σε όλες τις παραδοσιακές αξίες της οικογένειας, της πατρίδας, της θρησκείας, του σχολείου, το πνεύμα του Μάη του ΄68 είναι ο κύριος υπεύθυνος της σημερινής παρακμής των αξιών. Εξ ου και η προγραμματική δήλωση του προέδρου Σαρκοζί ότι πρέπει επιτέλους να τελειώσουμε με το πνεύμα του ΄68. Είτε πρόκειται για τον παλιό Μάη είτε για τον καινούργιο Δεκέμβρη, η πολιτική είναι σύμφυτη με μια μάχη των ερμηνειών. Κάθε ερμηνεία ενέχει ένα κομμάτι φαντασίας.
Η κυρία Μαρία Κακογιάννη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ρaris VΙΙΙ Vincennes-Saint-Denis.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=114&artid=306662&dt=25/12/2009
27/12/2009
ΟΠΩΣ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Η κοινωνία ξεπερνάει τα συνδικάτα!
Τα λαϊκά στρώματα δείχνουν στις ηγεσίες των οργανώσεων πως δεν τους δίνουν λύσεις με τη στάση που κρατούν
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=48915&colid=&catid=33&dt=2009-12-27%200:0:0&mode=3
Απαρχή πολιτικοσυνδικαλιστικών εξελίξεων δρομολόγησε το διήμερο 17-18 Δεκεμβρίου, στο οποίο οργανώθηκε απεργιακή κινητοποίηση από το ΠΑΜΕ με τεράστια συλλαλητήρια σ' όλη τη χώρα και πραγματοποιήθηκε το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ (ενέχει τον χαρακτήρα μόνιμου συνεδρίου) με όλα τα προβλήματα να τίθενται προς συζήτηση σε κλίμα οξυμμένο και συγκρουσιακό, με κορύφωση την αποχώρηση των συνδικαλιστών που εκπροσωπούν το Μέτωπο.
Η μαζικότητα και η μαχητικότητα του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ Αθήνας, που έγινε μάλιστα μπροστά στα γραφεία της ΓΣΕΕ, όπως και η μαζικότητα της δεύτερης απεργιακής συγκέντρωσης στα Προπύλαια, που στηρίχθηκε από την Αυτόνομη Παρέμβαση, απηύθυναν μηνύματα προς τρεις αποδέκτες: την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τη ΓΣΕΕ. Η τελευταία φαίνεται μάλιστα ότι «έλαβε το μήνυμα», όπως αποδείχθηκε στο Γενικό της Συμβούλιο, κυρίως από το περιεχόμενο της ομιλίας του προέδρου της Γιάννη Παναγόπουλου (ΠΑΣΚΕ), που «ανταπέδωσε» με σφοδρή αντικομμουνιστική επίθεση (προηγήθηκαν οι υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος και Άννα Διαμαντοπούλου). Στην ομιλία του ο κ. Παναγόπουλος κινήθηκε αριστεροδεξιά, ενώ από τα αριστερά τού βγήκε σε πολλά σημεία ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Τσαλικάκης (ΔΑΚΕ), πέραν της βολής που έριξε τόσο ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρος, όσο και ο επικεφαλής της Αυτόνομης Παρέμβασης Γ. Γαβρίλης. Αιχμηρά στις ομιλίες τους και δύο άλλα στελέχη, ο Φ. Ταυρής της ΔΑΚΕ και ο Α. Καλύβης από την Αυτόνομη Παρέμβαση.
Η τεράστια συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο του
ΠΑΜΕ, όπως και η μαζικότητα στην εκδήλωση των Προπυλαίων, στην πραγματικότητα αποτελούν προειδοποίηση για μεγάλες ρήξης με τις ηγεσίες, γιατί φάνηκε να εκφράζουν λαϊκά στρώματα που δεν βρίσκουν διέξοδο ούτε λύσεις με τη στάση που μέχρι στιγμής έχει υιοθετήσει η ΓΣΕΕ. Και αν η κοινωνία τα ξεπεράσει (αν δεν το έπραξε ήδη), τα συνδικάτα θα βρεθούν μπροστά σε δυσκολίες και εξελίξεις πολύ δυσάρεστες. Ήδη και εντός ΠΑΣΚΕ άρχισαν να ακούγονται «γκρίνιες» παρότι στο γενικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ δεν υπήρξαν εμφανείς διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα στελέχη της.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που παραβρέθηκε στο συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως και στη συνέχεια ηγήθηκε της πορείας που ακολούθησε στη Βουλή, μας είπε πως «οι αγώνες θα ενταθούν καθώς κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν αποφασίσει να μην αφήσουν τίποτε όρθιο». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ Δημ. Στρατούλης που μας υπογράμμισε ότι «μόνο οι συλλογικοί αγώνες μπορούν να απαντήσουν στην πολυμέτωπη επίθεση που δέχονται εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι».
Την αναμέτρηση με την ηγεσία της ΓΣΕΕ που προκαλεί το ΠΑΜΕ γνωρίζοντας τη δυνατότητα συσπείρωσης που έχει και τις δυναμικές παρεμβάσεις που μπορεί να εκτελεί μετά τη δημιουργία νόμιμων κλαδικών σωματείων και ομοσπονδιών δίπλα σε αυτές που ήδη υπάρχουν, την πέτυχε κατά τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ.
Ο κ. Παναγόπουλος ύστερα από αναφορές του στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και αφού κατήγγειλε με δριμύτητα τη διακυβέρνηση της ΝΔ, αναφέρθηκε θετικά στην ανάθεση στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνησή του να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση, μίλησε στη συνέχεια για την ανάγκη ανάπτυξης «αυτόνομης στρατηγικής των συνδικάτων απέναντι στην κυβέρνηση «που πρέπει να κριθεί από τα έργα της». Επιπλέον: Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι η ΓΣΕΕ πρέπει να δημιουργήσει δομές που να υποδειχθούν, να προστατέψουν και να εκπροσωπήσουν όσους εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (σ.σ.: Ο κ. Τσαλικάκης μόλις προσφάτως μας είχε μιλήσει για την αναγκαιότητα αυτή, ενώ ΠΑΜΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση ζητούν την κατάργηση τέτοιων μορφών εργασίας και η τελευταία ζήτησε σύγκληση καταστατικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ για τη δημιουργία δομών, όσο ισχύουν τέτοιου είδους εργασιακές σχέσεις).
Επίθεση κατά της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο κ. Τσαλικάκης με συγκεκριμένες αναφορές στις επιλογές που κατέκρινε. Όπως είπε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ η κυβέρνηση:
Καταργεί το ταμείο κατά της φτώχειας, χωρίς να μεταφέρει τα κονδύλια των 300 εκατ. ευρώ σε άλλο κωδικό, που να υποστηρίζει τα χαμηλά εισοδήματα (το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης χρηματοδοτείται από την έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις και ακίνητα).
Δίνει σχεδόν μηδενικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Το 1,5% είναι οριακά υψηλότερο από το 1,2-1,4%, που αναμένεται να κλείσει ο πληθωρισμός.
Δεν δίνει καμία αύξηση στο ΕΚΑΣ.
Αυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση στον μέσο Έλληνα, μέσω της αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα, και της πιθανής αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, την οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε κ.λπ.
Ο κ. Τσαλικάκης δεν δίστασε να θέσει και το «βασανιστικό ερώτημα» πόσους εργαζόμενους εκπροσωπεί η ΓΣΕΕ, υπογραμμίζοντας πως η σχέση των συνδικαλισμένων σε σωματεία εργαζομένων με τους μη συνδικαλισμένους, που είναι πολύ περισσότεροι, θα βουλιάξει το συνδικαλιστικό κίνημα. Και ζήτησε άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος πριν δημιουργηθεί και δεύτερη ΓΣΕΕ.
Την κήρυξη 24ωρης απεργίας μέσα στον Γενάρη ζήτησε ο εκπρόσωπος της παράταξης Αυτόνομη Παρέμβαση Γ. Γαβρίλης, αφού κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εναρμονίζει συνεχώς την πολιτική της με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα να παλέψει για την ανατροπή της.
Ο κ. Ταυρής δημιούργησε αίσθηση όταν είπε πως ενώ κλείνει ένας χρόνος κατάληψης των γραφείων της ΓΣΕΕ, ουδείς φάνηκε να προβληματίζεται με τα αίτια που την προκάλεσαν ούτε επιδίωξε να προσεγγίσει εργαζόμενους που δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά από τη ΓΣΕΕ (σ.σ.: διαχώρισε βεβαίως τη θέση του με παρόμοιες πρακτικές).
Ακόμη το στέλεχος της ΔΑΚΕ άσκησε έντονη κριτική στην ΠΑΣΚΕ γιατί απέφυγε συνειδητά να καλέσει το ΠΑΜΕ στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η ηγεσία της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, παρότι διαφοροποιήθηκε πλήρως με την αυτόνομη πορεία του ΠΑΜΕ. Ο κ. Ταυρής διακόπηκε από συνέδρους της ΠΑΣΚΕ όταν άσκησε κριτική στην τακτική που τηρεί απέναντι στις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις.
Χώρισαν Σούζαν Σαράντον - Τιμ Ρόμπινς
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=115650
Ήταν το πιο ταιριαστό «αταίριαστο ζευγάρι» του Χόλιγουντ. Η Σούζαν Σαράντον και ο Τιμ Ρόμπινς ανακοίνωσαν όμως και επισήμως ότι δεν είναι πια μαζί, ύστερα από 23 χρόνια συμβίωσης.
Οι δύο ηθοποιοί γνωρίστηκαν στα γυρίσματα ταινίας, το 1988. Παρά το γεγονός ότι τους χωρίζουν 12 χρόνια -η Σαράντον είναι 63 ετών και ο Ρόμπινς 51- θεωρούνταν ένα από τα πιο "σταθερά" ζευγάρια του Χόλιγουντ. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ, απέκτησαν δύο γιους, οι οποίοι σήμερα είναι 20 και 17 ετών, ενώ ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν και η επαγγελματική συνεργασία τους. Η ερμηνεία της Σαράντον στην ταινία "Θα ζήσω", την οποία είχε σκηνοθετήσει ο Ρόμπινς, της χάρισε το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου.
Wednesday, December 23, 2009
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ: Η σύγχρονη έρευνα στις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες στην Ελλάδα
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ: Η σύγχρονη έρευνα στις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες στην Ελλάδα
Η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη άνθηση του κλάδου τα τελευταία χρόνια όπως αυτή τεκμαίρεται από την ίδρυση αρκετών νέων τμημάτων και τη δημιουργία πληθώρας σχετικών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, και θέλοντας να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του επιστημονικού διαλόγου και στην ανάδειξη και κοινοποίηση των ερευνών που διεξάγονται από νέους κυρίως συναδέλφους διοργανώνει το πρώτο της συνέδριο νέων διδακτόρων.
Το Συνέδριο αφορά νέους/ες διδάκτορες πολιτικής επιστήμης οι οποίοι/ες έχουν υποστηρίξει τις διδακτορικές τους διατριβές κατά την τελευταία τριετία – ή/ και διδακτόρων άλλων συναφών αντικειμένων καθώς οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις και ο διάλογος εκτός από ευπρόσδεκτές είναι και ευκταίες. Οι συνάδελφοι καλούνται να παρουσιάσουν είτε τις διατριβές τους ή κομμάτια από αυτές. Οι νέοι/ες συνάδελφοι μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τις βασικές εστίες της παρουσίασής τους έχοντας υπ’ όψιν τους ότι αυτή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα είκοσι λεπτά ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος σε κάθε συνεδρία για σχόλια και παρατηρήσεις τόσο από τους νεότερους συναδέλφους όσο και από τους παλαιότερους.
Το Συνέδριο θα κλείσει με μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης όπου καλούνται να λάβουν μέρους οι πρόεδροι ή εκπρόσωποι των τμημάτων πολιτικής επιστήμης της χώρας με αντικείμενο τόσο την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων με βάση τα όσα διαμείφθηκαν στο Συνέδριο όσο και μια αποτίμηση της κατάστασης του κλάδου στη χώρα μας.
Στη συζήτηση αυτή, όπως και γενικότερα στο Συνέδριο, καλούνται να παρέμβουν φυσικά και συνάδελφοι ή/ και εκπρόσωποι και άλλων τμημάτων αφού όπως είναι γνωστό η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης περιλαμβάνει στους κόλπους της επιστήμονες από το σύνολο σχεδόν των κοινωνικών επιστημών και οι εκδηλώσεις που διοργανώνει καθώς και οι σελίδες του περιοδικού που εκδίδει (της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης) ήταν πάντα φιλόξενες για καλής ποιότητας εργασίες διαμέσου και πέρα των αυστηρά προκαθορισμένων ορίων της κάθε πειθαρχίας.
Περισσότερο από επιθυμητή είναι βέβαια η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου των πιο έμπειρων συναδέλφων οι οποίοι/ες άλλωστε έχουν υπάρξει σε αρκετές περιπτώσεις μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών των υπό παρουσίαση ερευνών.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ:
• Πολιτική και κοινωνική θεωρία
• Κράτος, πολιτικοί θεσμοί, δημόσιες πολιτικές
• Κόμματα και κομματικό σύστημα
• Κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις
• Διεθνείς σχέσεις
• Πολιτισμικές συνιστώσες και διεργασίες
• Συλλογικές δράσεις, κοινωνικά κινήματα
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2010 στη Θεσσαλονίκη. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τίτλο και περίληψη εισήγησης (μέχρι 400 λέξεις) όχι αργότερα από την 21η Δεκεμβρίου 2009: ηλεκτρονικά στις διευθύνσειςkonkanel@otenet.gr ή varanitou@esee.gr. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν ανώνυμα από συναδέλφους αντίστοιχων αντικειμένων με ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής .
Η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη άνθηση του κλάδου τα τελευταία χρόνια όπως αυτή τεκμαίρεται από την ίδρυση αρκετών νέων τμημάτων και τη δημιουργία πληθώρας σχετικών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, και θέλοντας να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του επιστημονικού διαλόγου και στην ανάδειξη και κοινοποίηση των ερευνών που διεξάγονται από νέους κυρίως συναδέλφους διοργανώνει το πρώτο της συνέδριο νέων διδακτόρων.
Το Συνέδριο αφορά νέους/ες διδάκτορες πολιτικής επιστήμης οι οποίοι/ες έχουν υποστηρίξει τις διδακτορικές τους διατριβές κατά την τελευταία τριετία – ή/ και διδακτόρων άλλων συναφών αντικειμένων καθώς οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις και ο διάλογος εκτός από ευπρόσδεκτές είναι και ευκταίες. Οι συνάδελφοι καλούνται να παρουσιάσουν είτε τις διατριβές τους ή κομμάτια από αυτές. Οι νέοι/ες συνάδελφοι μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τις βασικές εστίες της παρουσίασής τους έχοντας υπ’ όψιν τους ότι αυτή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα είκοσι λεπτά ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος σε κάθε συνεδρία για σχόλια και παρατηρήσεις τόσο από τους νεότερους συναδέλφους όσο και από τους παλαιότερους.
Το Συνέδριο θα κλείσει με μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης όπου καλούνται να λάβουν μέρους οι πρόεδροι ή εκπρόσωποι των τμημάτων πολιτικής επιστήμης της χώρας με αντικείμενο τόσο την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων με βάση τα όσα διαμείφθηκαν στο Συνέδριο όσο και μια αποτίμηση της κατάστασης του κλάδου στη χώρα μας.
Στη συζήτηση αυτή, όπως και γενικότερα στο Συνέδριο, καλούνται να παρέμβουν φυσικά και συνάδελφοι ή/ και εκπρόσωποι και άλλων τμημάτων αφού όπως είναι γνωστό η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης περιλαμβάνει στους κόλπους της επιστήμονες από το σύνολο σχεδόν των κοινωνικών επιστημών και οι εκδηλώσεις που διοργανώνει καθώς και οι σελίδες του περιοδικού που εκδίδει (της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης) ήταν πάντα φιλόξενες για καλής ποιότητας εργασίες διαμέσου και πέρα των αυστηρά προκαθορισμένων ορίων της κάθε πειθαρχίας.
Περισσότερο από επιθυμητή είναι βέβαια η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου των πιο έμπειρων συναδέλφων οι οποίοι/ες άλλωστε έχουν υπάρξει σε αρκετές περιπτώσεις μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών των υπό παρουσίαση ερευνών.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ:
• Πολιτική και κοινωνική θεωρία
• Κράτος, πολιτικοί θεσμοί, δημόσιες πολιτικές
• Κόμματα και κομματικό σύστημα
• Κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις
• Διεθνείς σχέσεις
• Πολιτισμικές συνιστώσες και διεργασίες
• Συλλογικές δράσεις, κοινωνικά κινήματα
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2010 στη Θεσσαλονίκη. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τίτλο και περίληψη εισήγησης (μέχρι 400 λέξεις) όχι αργότερα από την 21η Δεκεμβρίου 2009: ηλεκτρονικά στις διευθύνσειςkonkanel@otenet.gr ή varanitou@esee.gr. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν ανώνυμα από συναδέλφους αντίστοιχων αντικειμένων με ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής .
Monday, December 21, 2009
Tsakthan Weekly 22-29 Δεκεμβρίου 2009 - «Αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα» για την αριστερά; Ναι μεν αλλα…
Tsakthan Weekly 22-29 Δεκεμβρίου 2009
«Αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα» για την αριστερά; Ναι μεν αλλα…
Η «κρίση της Αριστεράς» δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο. Θα έλεγα πως είναι σαν την Ευλαμπία του Γιοκαρίνη που η «ασθένειά» της έγινε «χρονία» καθώς γι’ αυτήν μιλάμε ήδη και τρεις δεκαετίες, δηλαδή από την εποχή των πρώτων μαζικών και δημιουργικών φοιτητικών καταλήψεων, όταν, τουλάχιστον οι δύο κυρίαρχοι πολιτικοί σχηματισμοί της παραδοσιακής αριστεράς προσπαθούσαν είτε να τις καταστείλουν είτε να καταλάβουν τι γίνεται. Ένας ολόκληρος κόσμος, κυρίως νέες και νέοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των λυκείων βρισκόταν σε κίνηση δημιουργικής αμφισβήτησης τόσο του ευρύτερου κοινωνικο-πολιτικού συστήματος όσο και της σταλινικής παράδοσης και της ρεφορμιστικής εκδοχής του ευρωκομμουνισμού. Όμως, το χτύπημα το οριστικό το έδωσε η κατάρρευση του γραφειοκρατικού «υπαρκτού σοσιαλισμού» που ουσιαστικά ήταν το αποκορύφωμα του «κρατικού καπιταλισμού». Μετά τα πέτρινα χρόνια της δεκαετίες του νεοφιλελεύθερου ή του σοσιαλφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού φώς φάνηκε στον ορίζοντα μετά από τις εμπειρίες του Σιάτλ και της Γένοβας, του κινήματος εναντίον της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, του κινήματος εναντίον του πολέμου κατά του Ιράκ που στις 15 Φεβρουαρίου 2003 οργάνωσε το μαζικότερο παγκόσμιο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της ανθρώπινης ιστορίας. Η κρίση δεν είναι πάντοτε πηγή του «κακού». Μπορεί ενίοτε να αποτελεί αφορμή γόνιμης σκέψης και διαλόγου. Όμως, η διαιώνιση της κρισιακής ατμόσφαιρας ενδυναμώνει τις στρατηγικές συγχύσεις και οδηγεί στην ανεύρεση καταφυγίων σε συντηρητικές πολιτικές απαντήσεις είτε με δεξιό πρόσημο, όπως αυτή του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ ή του ΚΚΕ της σταλινικής οπισθοδρόμησης. Στη ρωγμή που προκαλείται βρίσκεται ο δικός μας χώρος.
Η αδυναμία του χώρου μας συνίσταται στη δυσκολία διατύπωσης ένα πειστικό πολιτικό πρόταγμα, που και την οραματική διάσταση της επιδίωξης ενός ριζικού κοινωνικού μετασχηματισμού θα διαφυλάττει και την παρέμβαση με κινηματικούς όρους στην σύγχρονη πολιτικό-κοινωνική πραγματικότητα δεν θα την χαρίζει σε άλλους. Και βεβαίως η δική μας αυτή αριστερά θα έχει την πολιτική αντίληψη που θα της επιτρέπει να μην επαναλάβει τα εγκληματικά λάθη του 1989-1990 με τις κυβερνήσεις Τζανετάκη και Ζολώτα.
Πρέπει να θυμίσουμε ότι το 1992 τα δύο νέα κόμματα που προέκυψαν από την διάσπαση του ενιαίου Συνασπισμού επέλεξαν το μεν «ανανεωτικό», δηλαδή ο απισχνασμένος Συνασπισμός, την πολιτική της εκλογική της εκλογικής μηχανής, το δε «δογματικό» μια στρατηγική επιβίωσης που περιελάμβανε μια καρικατούρα «εξεγερσιακών» πρακτικών για λόγους κοινωνικής άμυνας, τον πολιτικό απομονωτισμό και τον ψευδεπίγραφα λενινιστικό οργανωτικό μανδύα. Τα αποτελέσματα της στρατηγικής του ΚΚΕ τα βιώνουμε σήμερα με τον διασπαστικό ρόλο του ΠΑΜΕ που δεν είναι αυτός του οργανωτή ξεχωριστών πορειών αλλά του μηχανισμού που ενσταλλάζει την κουλτούρα της διάσπασης στην ψυχή και στο μυαλό των εργαζόμενων μελών του. Όταν σε δέρνουν και σε ψεκάζουν τα ΜΑΤ τον Αύγουστο έξω από το κεντρικό κτήριο της Εμπορικής Τράπεζας αλλά οι συνάδελφοί σου είναι στην παρακάτω γωνία «ατσαλάκωτοι» με το πανώ και τα συνθήματα του ΠΑΜΕ και μόνο με την τηλεοπτική κάμερα του «902», δεν μπορούν να έχουν απαίτηση να τους ακολουθήσεις στον ολισθηρό κατήφορο. Κι αυτό όμως έμελλε κάποτε να σταματήσει να αποφέρει καρπούς, τουλάχιστον στο κεντρικό εκλογικό επίπεδο, το 2009 τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις βουλευτικές.
Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου εκείνης της περιόδου υπό την ιδεολογική ηγεμονία μιας «πρωτο-εκσυγχρονιστικής» τάσης ακολούθησε στρατηγικής εκλογικής παρέμβασης και επέκτασης. Απέφευγε, όπως ο διάβολος το λιβάνι, την κινηματική δραστηριότητα με ορισμένες εξαιρέσεις. Η πρώτη δοκιμασία του στις βουλευτικές εκλογές του 1993 κατέληξε σε Βατερλώ και εκτός Βουλής με 2,95%. Η εκλογή του Ν. Κωνσταντόπουλου στην προεδρία του κόμματος συνέβαλε σε μια πρόσκαιρη εκλογική άνοδο που προς στιγμή απείλησε την πρωτοκαθεδρία του ανασυγκροτούμενου ΚΚΕ στην αριστερά (1993, 1996). Αυτή η ανάκαμψη δεν ήταν δυνατό να διαρκέσει καθώς η εκλογή του Κ. Σημίτη στην πρωθυπουργία και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αποσυνάρθρωσε τον Συνασπισμό και τον ανάγκασε σε εκλογική αιμορραγία προς τον υπαρκτό αστικό εκσυγχρονισμό με αποτέλεσμα το 2000 να χρειαστεί η εκλογική ενίσχυση από την ΑΚΟΑ και άλλες μικρότερες αριστερές ομάδες (ΡΑΚ, μέρος Οικολόγων Εναλλακτικών) για να μείνει το κόμμα στη Βουλή.
Μόνο με τη σταδιακή συγκρότηση της λεγόμενης «αριστερής πλειοψηφίας» και την πολιτική της «αριστερής στροφής», την προσπάθεια ανοίγματος στα νέα κοινωνικά κινήματα όπως το κίνημα ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, το κίνημα της νεολαίας, το οικολογικό κ.ά κατάφερε να αρχίσει να διαμορφώνει μια πολιτική ταυτότητα ριζοσπαστικού αριστερού τύπου. Έτσι δημιουργήθηκε ο Χώρος Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς που αποτέλεσε το πρόπλασμα της συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πορεία που χοντρικά εκτιμώ ότι ξεκίνησε το 2000 δεν ήταν ευθύγραμμη αλλά γεμάτη εμπόδια, βήματα επί τόπου, αναδιπλώσεις και έδειχνε ότι το παρελθόν συχνά ρίχνει έντονη στο παρόν τη σκιά του και εμποδίζει το μέλλον να συγκροτηθεί σε οραματική κατεύθυνση. Γραφειοκρατία και αγκυλώσεις, μικροεξουσίες και μικροανταγωνισμοί, θέατρο σκιών που κρύβει πίσω από τις προσωπικές και άλλες διενέξεις τις πολιτικές διαφορές, αδιαλλαξίες και ιδεολογικές «καθαρότητες» δεξιές και αριστερές, όλα αυτά καθηλώνουν κατά καιρούς το ενωτικό μας εγχείρημα και μέσα σε τέτοιες καταστάσεις η δεξιά πτέρυγα του Συνασπισμού σηκώνει κεφάλι και το συκοφαντεί ως αριστερίστικο συνονθύλευμα. Συχνά είναι σαν να βλέπουμε ξανά και ξανά την ταινία Όσα Παίρνει ο Άνεμος σε ολοένα και χειρότερα ριμέικ με αποτέλεσμα ακόμα και η Βίβιαν Λη να αλλάζει τη φράση από «αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα» σε «αύριο ξημερώνει άλλη μια μέρα». Και συχνά δεν καταλαβαίνουμε ότι κάνουμε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που μας προέτρεπε η αφίσα μας κι αντί να διαλέξουμε τη ζωή επιλέγουμε την επιβίωση.
Κι όμως, πρέπει να ανασκουμπωθούμε, όχι μόνο για να πάρουμε ανάσα από τις καταιγιστικές εξελίξεις αλλά και γιατί παρά το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, το κομματικό σύστημα της μεταπολίτευσης πνέει τα λοίσθια. Τα σημερινά κυρίαρχα πολιτικά κόμματα ελάχιστες από τις λειτουργίες τους ασκούν, με αποτέλεσμα να αφήνουν τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών να χρονίζουν και από αυτή την κατάσταση να επωφελούνται πολιτικές δυνάμεις που από τα δεξιά (ΛΑΟΣ, Δράση, ΠΑΜΜΕ και άλλα ακροδεξιά κομματίδια) αμφισβητούν το σύστημα. Σκεφτείτε:
• δεν απλοποιούν τις επιλογές αλλά τις προσωποποιούν («ποιος είναι ο καταλληλότερος»;)
• δεν εκπαιδεύουν πολιτικά τους πολίτες αλλά τους χρησιμοποιούν ως μίας χρήσης ψηφοφόρους
• δεν κινητοποιούν τη λαϊκή συμμετοχή στην πολιτική και εμμέσως προωθούν την απάθεια και την αποχή
• δεν εκπροσωπούν τμήματα της κοινωνίας αλλά ουσιαστικά μερίδες του κεφαλαίου ή ενίοτε συγκεκριμένες επιχειρήσεις από κοινού (Siemens)
• δεν συνδέουν τους κυβερνώντες με τους κυβερνώμενους και το ρόλο αυτό τον αναλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά (κυρίως) ΜΜΕ
• δεν μεταφέρουν τη γνώμη των πολιτών στα κέντρα χάραξης πολιτικής
• όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση εφαρμόζουν «κρυφές ατζέντες» και τις πολιτικές που επιβάλλουν οι διεθνείς οργανισμοί (ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.α.) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενδιαφέρον ανανέωσης των πολιτικών ελίτ και τη μετατροπή των υπουργών σε υπαλλήλους των οργανισμών
• δεν διαμορφώνουν ούτε καν τις δημόσιες πολιτικές αφού μεγάλο μέρος τους είναι επίσημα εκχωρημένο στους θεσμούς της ΕΕ.
Αυτό το σύστημα των διαπλεκόμενων με τα άμεσα και έμμεσα συμφέροντα του κράτους και του κεφαλαίου κομμάτων αφήνει μεγάλα περιθώρια πολιτικής παρέμβασης της Αριστεράς, ειδικά τώρα που η κρίση του πήρε τόσο ανοιχτές μορφές. Έτσι κι αλλιώς, το νόημα της αριστερής πολιτικής παρέμβασης είναι να οξύνει τις αντιφάσεις του συστήματος και να το ανατρέψει από τα αριστερά και από τα κάτω προωθώντας μορφές ενεργητικής συμμετοχής των πολιτών: άμεση δημοκρατία, αυτοδιαχείριση των παραγωγικών μονάδων της οικονομίας, λήψη των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα από τους ενδιαφερόμενους για κάθε τομέα της πολιτικής κ.ο.κ. Αυτή είναι η βασική αρχή της αντισυστημικής λογικής της αριστεράς. Καιρός είναι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν πια τα χαρακτηριστικά του «αντισυστημικού κόμματος» και του «αντισυστημικού μπλοκ». Καιρός να δώσει το πραγματικό νόημα των όρων «Πολιτική» και «Κόμμα» αποκαθιστώντας τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα τους.
(Επεξεργασμένη μορφή ομιλίας στην εκδήλωση του τριμηνιαίου θεωρητικού-πολιτικού περιοδικού Διάπλους που έγινε στη Λέσχη «Ανατολικός Άνεμος», Αθήνα, 19/8/2009)
Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com
ΤΡΥΠΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ
Στίχοι: Χάρης&Πάνος Κατσιμίχας
Μουσική: Χάρης&Πάνος Κατσιμίχας
Πρώτη εκτέλεση: Χάρης&Πάνος Κατσιμίχας
Σηκώσανε λοιπόν τις τρύπιες τους σημαίες
και έτσι όπως έμπασε ένα κρύο ξαφνικά
οι θεωρίες πούντιασαν και πάθαν πνευμονία
και αρρωστήσανε βαριά πολύ βαριά
και φεύγει ο αιώνας τώρα τσακισμένος
παραμιλάει γέρος και τρελός
κι οι νοσοκόμες τον δουλεύουν όλη μέρα
κι όταν νυχτώνει σβήνουνε στο θάλαμο το φως
Σκορπίσαν ξαφνικά στους πέντε ανέμους
με κείνα εκεί τα γκρίζα λυπημένα τους παλτά
με κείνα τα πολύχρωμα απλοϊκά ονειρά τους
το τι το πως και το γιατί αυτοί το ξέρουν πιο καλά
Και μοιάζουνε σαν πλάσματα μιας άγνωστης διάστασης
οι ματωμένοι ποιητές και οι φωτεινές τους χίμαιρες
Και οι αιτίες οι τρυφερές μιας άγριας επανάστασης
που δεν κατάλαβε πότέ τον εαυτό της
Μιας άγριας επανάστασης που θα ξανασυμβεί
που θα ξανασυμβεί με χίλιους τρόπους
όσο θα υπάρχουν οι αιτίες οι παλιές
εκείνες που ανάψανε του Οκτώβρη τις φωτιές
Κύριε Κάρολε μην τους παρεξηγείς
αν δεν κατάλαβαν ποτέ
τι πήγαινε να πει η λέξη υπεραξία
δεν φταις εσύ δε φταιν αυτοί δε φταίει η θεωρία
ήτανε γράμματα ψιλά μπροστά στη λέξη ελευθερία
ΣΗΜΕΡΟΝ 3 ΕΡΓΑ
1) Κι αν σού κάτσει;
2) Κυνόδοντας
3) Change of Plans
ΤΟ ΒΗΜΑ
Τι αποκαλύπτει η χρηματοδότηση των κομμάτων
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ | Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=305817&dt=20/12/2009
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της χρηματοδότησης των κομμάτων αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα λειτουργίας των σύγχρονων πολιτικών συστημάτων. Η κρατική χρηματοδότηση ειδικότερα αποτελεί έναν ισχυρό δείκτη αποτύπωσης είτε της «εξάρτησης» του κόμματος από το κράτος είτε (αντίστροφα) της «εξάρτησής» του από την κοινωνία. Αν θεωρητικώς τα σύγχρονα πολιτικά κόμματα είναι το αποτέλεσμα της συνάρθρωσης δύο δυναμικών διαδικασιών, της κοινωνικής εκπροσώπησης και της παραγωγής κρατικών πολιτικών, οι πηγές άντλησης των οικονομικών τους πόρων δείχνουν προς ποια κατεύθυνση τείνει «οργανωτικά» ένα κόμμα: αν τείνει σε θεσμό «κοινωνικής αντιπροσώπευσης» ή τείνει σε μηχανισμό «κρατικής διαχείρισης».
Από τη μελέτη των δημοσιευμένων ισολογισμών των ελληνικών πολιτικών κομμάτων της τελευταίας δεκαπενταετίας διαπιστώνεται ότι οι οικονομικοί πόροι τους αντλούνται γενικά από πέντε μεγάλες κατηγορίες: α) την κρατική χρηματοδότηση, β) την οικονομική συμμετοχή/συνδρομή των μελών τους, γ) τα τραπεζικά δάνεια, δ) τα έσοδα από κομματικές επιχειρήσεις και ε) τις εισφορές βουλευτών/ευρωβουλευτών και τις έκτακτες οικονομικές εξορμήσεις. Από τις πέντε παραπάνω κατηγορίες μόνο η δεύτερη αποτελεί κατ΄ εξοχήν δείκτη κοινωνικής συμμετοχής. Δυνητικά θα μπορούσε ως κοινωνική συμμετοχή να θεωρηθεί και η τελευταία κατηγορία ως προς το σκέλος των οικονομικών εξορμήσεων, το στοιχείο αυτό όμως είναι τις περισσότερες φορές ασαφές αφού στην κατηγορία αυτή πιθανόν υποκρύπτονται οι μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις από ισχυρούς (θεσμικούς ή ατομικούς) παράγοντες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το συμπέρασμα από τη μελέτη των κομματικών ισολογισμών είναι αδιαμφισβήτητο: τα βασικά ελληνικά πολιτικά κόμματα εξαρτώνται αποκλειστικά σχεδόν από το κράτος και το τραπεζικό σύστημα. Το ποσοστό συμμετοχής των μελών τους στα συνολικά έσοδα είναι από πολύ μικρό ως και μηδενικό. Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα είναι σήμερα κατ΄ εξοχήν κρατικά εξαρτημένες γραφειοκρατίες και πολύ λιγότερο «οργανικές εκφράσεις της κοινωνίας».
Ας γίνουμε ωστόσο πιο συγκεκριμένοι χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους ισολογισμούς των κομμάτων.
Τα έσοδα της ΝΔ το 2007 προέρχονται κατά 50,5% από την κρατική χρηματοδότηση και κατά 42% από τραπεζικά δάνεια και ενισχύσεις. Η συμμετοχή των μελών είναι μηδενική, ενώ και το ποσοστό συμμετοχής των οικονομικών εξορμήσεων φτάνει μόλις το 2,5%. Στο ΠαΣοΚ το ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης φτάνει για το ίδιο έτος το 34,4% των συνολικών εσόδων, ενώ το 62,6% προέρχεται από τραπεζικά δάνεια. Αντιθέτως, από τις κάρτες μελών τα έσοδα αντιπροσωπεύουν το 0,01% των συ νολικών εσόδων και, αν προστεθούν και τα έσοδα από οικονομικές εξορμήσεις, το ποσοστό φτάνει το 1,4%. Τέλος, για το ΚΚΕ η κρατική χρηματοδότηση αποτελεί το 55,3% των συνολικών εσόδων, ενώ το 12% προέρχεται από τραπεζικά δάνεια. Το ποσοστό συμμετοχής των κομματικών οργανώσεων (μελών) αντιπροσωπεύει μόλις το 2,3% των συνολικών εσόδων του κόμματος, ενώ αν προστεθεί και το ποσόν των οικονομικών εξορμήσεων μετά βίας ξεπερνά το 10%.
Ιδια εικόνα παρατηρείται τόσο για τον ΛΑΟΣ όσο και για τον ΣΥΝ. Για τον πρώτο το 2008 η κρατική χρηματοδότηση αντιπροσωπεύει το 75% των συνολικών εσόδων του, ενώ οι οικονομικές εξορμήσεις το 0,3% (δεν αναφέρεται κανένα ποσόν από εισφορές μελών). Για τον ΣΥΝ το μέσο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης στα συνολικά έσοδά του φτάνει για όλη την περίοδο 1997-2007 το 81,3%, ενώ το ποσοστό συμμετοχής των μελών εμφανίζεται οριακά μηδενικό.
Διατυπωνόταν παλαιότερα το επιχείρημα ότι η κρατική χρηματοδότηση θα υποβοηθούσε τα κόμματα και το πολίτευμα στο να απαλλαγούν από εξαρτήσεις ιδιοτελών ιδιωτικών συμφερόντων. Συνέβη ωστόσο το αντίθετο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Η κρατική χρηματοδότηση πολλαπλασίασε τις σχέσεις των κομμάτων με οικονομικά συμφέροντα και αυτό για δύο λόγους: α) αυξανόμενη σταθερά κάθε χρόνο, διεύρυνε τον «κύκλο εργασιών» των κομμάτων έτσι που να καθίσταται διαρκώς ανεπαρκής στο να καλύψει τα λειτουργικά κόστη τους. Και όσο τα οικονομικά κομματικά ελλείμματα διευρύνονταν τόσο ενισχυόταν η ανάγκη προσφυγής σε ιδιωτικά κεφάλαια. β) Σταθεροποίησε μια διοικητικήυπαλληλική (κομματική) γραφειοκρατία που άρχισε να δρα και να σκέπτεται ως ανεξάρτητη «ομάδα συμφερόντων». Βοήθησε δε καταλυτικά στο να καταστούν (ή να καθίστανται λίγο λίγο) τα κόμματα «απο-ιδεολογικοποιημένες» οντότητες, χωρίς πολιτικό σχέδιο και σίγουρα χωρίς κριτήριο αποτελεσματικότητας για το δημόσιο συμφέρον.
Ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σκηνοθετημένη η επίθεση στον Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=113926
Η «μπουνιά» του ανέβασε τη... δημοτικότητα
Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε η δημοτικότητα του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την επίθεση που δέχθηκε, φτάνοντας το 55,9%, έναντι του 48,6% στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του IPSO για την εφημερίδα Κοριέρε ντε λα Σέρα.
"Η άνοδος της δημοτικότητας του Μπερλουσκόνι είναι ιδιαίτερα αισθητή μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων και των θρησκευόμενων Καθολικών. Παράλληλα, όμως, παρατηρείται αύξηση των ποσοστών του πρωθυπουργού ακόμα και μεταξύ των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, 17% των οποίων εκδηλώνουν θετική κρίση για το πρόσωπό του.", δήλωσε ο δημοσκόπος Ρενάτο Μανχάιμερ.
Η επίθεση που δέχθηκε ο Μπερλουσκόνι σόκαρε τους Ιταλούς, ξυπνώντας μνήμες των βίαιων πολιτικών καταστάσεων των δεκαετιών του 1970-1980. Πολιτικοί όλων των παρατάξεων εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον Μπερλουσκόνι και απηύθυναν έκκληση για διάλογο.
Η Ιταλία παραμένει διχασμένη όσον αφορά τα αισθήματά της απέναντι στον "Καβαλιέρε", καθώς δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι 20-25% των Ιταλών τάσσονται στο πλευρό του δράστη της επίθεσης κατά του Μπερλουσκόνι, πιστεύοντας ότι ο τελευταίος είναι επικίνδυνος για τη χώρα.
Εν τω μεταξύ, ο Σίλβιο Μπερλουκόνι αναρρώνει στη βίλα του στο Μιλάνο, όπου και δέχτηκε 17 επισκέψεις την πρώτη μέρα που βγήκε από το νοσοκομείο. Στην πρώτη του εμφάνιση στο φακό, ο Ιταλός πρωθυποργός εχει το πρόσωπό του καλυμμένο με γάζες, ενώ φερεται να δήλωσε στους συνεργάτες του ότι σκοπεύει να περάσει την παραμονή των Χριτουγέννων στην πολύπαθη Άκουιλα.
Ωστόσο, φήμες κυκλοφορούν στην Ιταλία ότι η επίθεση κατά του "Καβαλειέρε" ήταν σκηνοθετημένη. Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, οι εικόνες που μεταδόθηκαν το βράδυ της επίθεσης είναι πιθανόν να είναι απάτη, με τους δημιουργούς του βίντεο να αναρωτιούνται γιατί το αίμα στο πρόσωπο του Μπερλουσκόνι έπηξε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Θεωρούν δε, πιθανό ένας από τους σωματοφύλακές του να έριξε ψεύτικο αίμα στο πρόσωπό του.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
20/12/2009
Ο Ιούδας της απιστίας στο κινητό σας!
http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=6106
Της ΣΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΕΑ
Τα Χριστούγεννα φθάνουν. Ημέρες αγάπης, ημέρες γιορτινές όπου οι ανταλλαγές γραπτών μηνυμάτων (sms), μέσω της κινητής τηλεφωνίας, ολοένα και πληθαίνουν. Λόγια αγάπης μεταξύ ερωτευμένων, αλλά και ανταπόδοση ευχών μεταξύ συγγενών και φίλων συνοδεύουν στην πλειοψηφία τους το περιεχόμενο των sms.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η ζεστασιά των γραπτών μηνυμάτων «καίει» το συζυγικό βίο, βάζοντας φωτιά στην περιέργεια της απατημένης πλευράς -που σε ρόλο Ηρακλή Πουαρό- αρχίζει την αναζήτηση του αποστολέα, που έγραψε το επίμαχο μήνυμα, για να καταλήξει εντέλει στο συμπέρασμα ότι σ’ αυτόν τον γάμο δεν ήταν μόνο τρεις αλλά ίσως και τέσσερις;
Ηδη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος οργανώνει πληθώρα σεμιναρίων για να ενημερώσει λεπτομερώς τα μέλη του, αναφορικά με τον τρόπο που μπορούν να κάνουν χρήση γραπτών μηνυμάτων, ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και πολλών ακόμη στοιχείων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες του Διαδικτύου, προκειμένου να αποδείξουν την ενοχή του άπιστου συζύγου.
Τι συμβαίνει όμως στη χώρα μας; Η φρενίτιδα των sms έχει εισβάλει στις αίθουσες των δικαστηρίων;
«Τα γραπτά μηνύματα όταν πέσουν στα χέρια της απατημένης πλευράς, δεν γίνονται δεκτά στις πολιτικές δίκες κι αυτό διότι αποτελούν αφενός παράνομο αποδεικτικό μέσο και αφετέρου ποινικό αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος σύμφωνα με το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα», επισημαίνει ο Απόστολος Κλειδωνόπουλος, δικηγόρος, ειδικός σε θέματα Οικογενειακού Δικαίου. Και συμπληρώνει: «Πάντως είναι γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο ένας εκ των δύο συζύγων πληροφορείται μέσω αυτής της οδού, των sms δηλαδή, την ύπαρξη εξωσυζυγικών σχέσεων της άλλης πλευράς. Οσα λοιπόν, από τα προαναφερθέντα περιστατικά οδηγηθούν τελικώς στις δικαστικές αίθουσες δεν στηρίζονται σε αυτό το αποδεικτικό μέσο (sms - email ) καθόσον αποτελεί προϊόν υποκλοπής, αλλά φροντίζουν να στηριχθούν σε άλλα αποδεικτικά μέσα, κυρίως μάρτυρες».
Τι γίνεται όμως, όταν γραπτά sms που ανταλλάσσονται μεταξύ συζύγων -των οποίων η σχέση βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη- έχουν ως κίνητρο την εκδίκηση ή την ψυχική ισοπέδωση της άλλης πλευράς;
«Αν για παράδειγμα ένας σύζυγος αποφασίσει να στείλει γραπτό μήνυμα στη γυναίκα του, προκειμένου να την ενημερώσει για τις επιδόσεις της ερωτικής του συντρόφου ή ακόμα για τη λύση του γάμου τους, τότε αυτού του είδους τα μηνύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων μια και δεν αποτελούν προϊόν υποκλοπής» προσθέτει ο Α. Κλειδωνόπουλος.
Πάντως, στο εξωτερικό η μέθοδος του «στρίβειν διά… του sms» έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ερευνες που διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία κατέδειξαν ότι σε ποσοστό 13% των Αμερικανών αλλά και 20% των Βρετανών επιλέγουν να δώσουν τέλος στις σχέσεις τους ή ακόμα και στον έγγαμο βίο τους μέσω γραπτών μηνυμάτων.
Ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Μαλαισίας δηλώνουν πανευτυχείς και οπαδοί αυτής της μεθόδου του «ηλεκτρονικού χωρισμού» η οποία θεωρείται καθόλα νόμιμη στην χώρα τους.
Το ίδιο πράττουν και στη Σαουδική Αραβία. Αρχικώς, ενημερώνουν ότι αποχωρούν από τη συζυγική στέγη, τηλεφωνούν και σε δύο συγγενείς για περαιτέρω πληροφόρηση και αυτοί με τη σειρά τους γίνονται μάρτυρες στο δικαστήριο που ακολουθεί και ούτε γάτα ούτε ζημιά!
Για την 32χρονη Χριστίνα, ο Γιώργος ήταν ο άντρας της ζωής της, o τέλειος σύζυγος. Συνεπής, ευγενικός και πάντα πρόθυμος με την ίδια. Φυσικά, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, ήταν πράγματι πρόθυμος αλλά και διαθέσιμος πέραν του δέοντος, σε πολλές ακόμη περιπτώσεις. Σε αυτή τη θλιβερή για εκείνη διαπίστωση, κατέληξε μέσω ενός μηνύματος sms που έλαβε ο υπεράνω πάσης υποψίας Γιώργος στο κινητό του ένα πρωινό Τετάρτης και ενώ ο ίδιος βρισκόταν με ίωση στο συζυγικό κρεβάτι, αντί να βρίσκεται στην καρέκλα της πολυεθνικής που εργαζόταν. Το μήνυμα δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης. «Βρίσκομαι στη φωλιά μας, δωμάτιο τάδε, σε περιμένω, μην αργείς».Φυσικά ο Γιώργος θα αργούσε στο συγκεκριμένο σεμινάριο τουλάχιστον μέχρι να περάσει η ίωση και η Χριστίνα θα «απεργούσε» από τα καθήκοντα της ως σύζυγος, μέχρι να ρίξει «φως στο τούνελ» του γάμου τους. Προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία της, όση δηλαδή της είχε απομείνει, μέχρι να ανακαλύψει τον αποστολέα του sms και να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς τα κατορθώματα του άπιστου συζύγου. Απευθύνθηκε σε γραφείο ντετέκτιβ για τα περαιτέρω. Μετά από δύο εβδομάδες, φωτογραφίες μαζί και δύο μάρτυρες – συγγενείς της βρίσκονταν όχι μόνο στη διάθεσή της αλλά και στη διάθεση της Δικαιοσύνης. Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου μόλις είχε αρχίσει.
Η επόμενη περίπτωση, από τις πλέον συνηθισμένες, αφορά την κατηγορία των απρόσεκτων άπιστων συζύγων. Αυτών που βρίσκονται σε τρυφερά ενσταντανέ με το τρίτο πρόσωπο της υπόθεσης, στη διάρκεια των οποίων διακόπτουν… για να κάνουν ένα βιαστικό καθησυχαστικό τηλεφώνημα στη σύζυγο. «Μη με περιμένεις, κάποιος πελάτης ήρθε απρόσμενα και πρέπει να τον εξυπηρετήσω».
Κι ενώ ο άπιστος σύζυγος εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εν δυνάμει πελάτη, το κινητό τηλέφωνο καλεί τον τελευταίο αριθμό κλήσης λόγω απροσεξίας. Δηλαδή της συζύγου, που πληροφορείται με αυτό τον τρόπο τις όποιες είδους εξυπηρετήσεις του, σε ζωντανή μετάδοση!
«Αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα» για την αριστερά; Ναι μεν αλλα…
Η «κρίση της Αριστεράς» δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο. Θα έλεγα πως είναι σαν την Ευλαμπία του Γιοκαρίνη που η «ασθένειά» της έγινε «χρονία» καθώς γι’ αυτήν μιλάμε ήδη και τρεις δεκαετίες, δηλαδή από την εποχή των πρώτων μαζικών και δημιουργικών φοιτητικών καταλήψεων, όταν, τουλάχιστον οι δύο κυρίαρχοι πολιτικοί σχηματισμοί της παραδοσιακής αριστεράς προσπαθούσαν είτε να τις καταστείλουν είτε να καταλάβουν τι γίνεται. Ένας ολόκληρος κόσμος, κυρίως νέες και νέοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των λυκείων βρισκόταν σε κίνηση δημιουργικής αμφισβήτησης τόσο του ευρύτερου κοινωνικο-πολιτικού συστήματος όσο και της σταλινικής παράδοσης και της ρεφορμιστικής εκδοχής του ευρωκομμουνισμού. Όμως, το χτύπημα το οριστικό το έδωσε η κατάρρευση του γραφειοκρατικού «υπαρκτού σοσιαλισμού» που ουσιαστικά ήταν το αποκορύφωμα του «κρατικού καπιταλισμού». Μετά τα πέτρινα χρόνια της δεκαετίες του νεοφιλελεύθερου ή του σοσιαλφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού φώς φάνηκε στον ορίζοντα μετά από τις εμπειρίες του Σιάτλ και της Γένοβας, του κινήματος εναντίον της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, του κινήματος εναντίον του πολέμου κατά του Ιράκ που στις 15 Φεβρουαρίου 2003 οργάνωσε το μαζικότερο παγκόσμιο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της ανθρώπινης ιστορίας. Η κρίση δεν είναι πάντοτε πηγή του «κακού». Μπορεί ενίοτε να αποτελεί αφορμή γόνιμης σκέψης και διαλόγου. Όμως, η διαιώνιση της κρισιακής ατμόσφαιρας ενδυναμώνει τις στρατηγικές συγχύσεις και οδηγεί στην ανεύρεση καταφυγίων σε συντηρητικές πολιτικές απαντήσεις είτε με δεξιό πρόσημο, όπως αυτή του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ ή του ΚΚΕ της σταλινικής οπισθοδρόμησης. Στη ρωγμή που προκαλείται βρίσκεται ο δικός μας χώρος.
Η αδυναμία του χώρου μας συνίσταται στη δυσκολία διατύπωσης ένα πειστικό πολιτικό πρόταγμα, που και την οραματική διάσταση της επιδίωξης ενός ριζικού κοινωνικού μετασχηματισμού θα διαφυλάττει και την παρέμβαση με κινηματικούς όρους στην σύγχρονη πολιτικό-κοινωνική πραγματικότητα δεν θα την χαρίζει σε άλλους. Και βεβαίως η δική μας αυτή αριστερά θα έχει την πολιτική αντίληψη που θα της επιτρέπει να μην επαναλάβει τα εγκληματικά λάθη του 1989-1990 με τις κυβερνήσεις Τζανετάκη και Ζολώτα.
Πρέπει να θυμίσουμε ότι το 1992 τα δύο νέα κόμματα που προέκυψαν από την διάσπαση του ενιαίου Συνασπισμού επέλεξαν το μεν «ανανεωτικό», δηλαδή ο απισχνασμένος Συνασπισμός, την πολιτική της εκλογική της εκλογικής μηχανής, το δε «δογματικό» μια στρατηγική επιβίωσης που περιελάμβανε μια καρικατούρα «εξεγερσιακών» πρακτικών για λόγους κοινωνικής άμυνας, τον πολιτικό απομονωτισμό και τον ψευδεπίγραφα λενινιστικό οργανωτικό μανδύα. Τα αποτελέσματα της στρατηγικής του ΚΚΕ τα βιώνουμε σήμερα με τον διασπαστικό ρόλο του ΠΑΜΕ που δεν είναι αυτός του οργανωτή ξεχωριστών πορειών αλλά του μηχανισμού που ενσταλλάζει την κουλτούρα της διάσπασης στην ψυχή και στο μυαλό των εργαζόμενων μελών του. Όταν σε δέρνουν και σε ψεκάζουν τα ΜΑΤ τον Αύγουστο έξω από το κεντρικό κτήριο της Εμπορικής Τράπεζας αλλά οι συνάδελφοί σου είναι στην παρακάτω γωνία «ατσαλάκωτοι» με το πανώ και τα συνθήματα του ΠΑΜΕ και μόνο με την τηλεοπτική κάμερα του «902», δεν μπορούν να έχουν απαίτηση να τους ακολουθήσεις στον ολισθηρό κατήφορο. Κι αυτό όμως έμελλε κάποτε να σταματήσει να αποφέρει καρπούς, τουλάχιστον στο κεντρικό εκλογικό επίπεδο, το 2009 τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις βουλευτικές.
Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου εκείνης της περιόδου υπό την ιδεολογική ηγεμονία μιας «πρωτο-εκσυγχρονιστικής» τάσης ακολούθησε στρατηγικής εκλογικής παρέμβασης και επέκτασης. Απέφευγε, όπως ο διάβολος το λιβάνι, την κινηματική δραστηριότητα με ορισμένες εξαιρέσεις. Η πρώτη δοκιμασία του στις βουλευτικές εκλογές του 1993 κατέληξε σε Βατερλώ και εκτός Βουλής με 2,95%. Η εκλογή του Ν. Κωνσταντόπουλου στην προεδρία του κόμματος συνέβαλε σε μια πρόσκαιρη εκλογική άνοδο που προς στιγμή απείλησε την πρωτοκαθεδρία του ανασυγκροτούμενου ΚΚΕ στην αριστερά (1993, 1996). Αυτή η ανάκαμψη δεν ήταν δυνατό να διαρκέσει καθώς η εκλογή του Κ. Σημίτη στην πρωθυπουργία και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αποσυνάρθρωσε τον Συνασπισμό και τον ανάγκασε σε εκλογική αιμορραγία προς τον υπαρκτό αστικό εκσυγχρονισμό με αποτέλεσμα το 2000 να χρειαστεί η εκλογική ενίσχυση από την ΑΚΟΑ και άλλες μικρότερες αριστερές ομάδες (ΡΑΚ, μέρος Οικολόγων Εναλλακτικών) για να μείνει το κόμμα στη Βουλή.
Μόνο με τη σταδιακή συγκρότηση της λεγόμενης «αριστερής πλειοψηφίας» και την πολιτική της «αριστερής στροφής», την προσπάθεια ανοίγματος στα νέα κοινωνικά κινήματα όπως το κίνημα ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, το κίνημα της νεολαίας, το οικολογικό κ.ά κατάφερε να αρχίσει να διαμορφώνει μια πολιτική ταυτότητα ριζοσπαστικού αριστερού τύπου. Έτσι δημιουργήθηκε ο Χώρος Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς που αποτέλεσε το πρόπλασμα της συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πορεία που χοντρικά εκτιμώ ότι ξεκίνησε το 2000 δεν ήταν ευθύγραμμη αλλά γεμάτη εμπόδια, βήματα επί τόπου, αναδιπλώσεις και έδειχνε ότι το παρελθόν συχνά ρίχνει έντονη στο παρόν τη σκιά του και εμποδίζει το μέλλον να συγκροτηθεί σε οραματική κατεύθυνση. Γραφειοκρατία και αγκυλώσεις, μικροεξουσίες και μικροανταγωνισμοί, θέατρο σκιών που κρύβει πίσω από τις προσωπικές και άλλες διενέξεις τις πολιτικές διαφορές, αδιαλλαξίες και ιδεολογικές «καθαρότητες» δεξιές και αριστερές, όλα αυτά καθηλώνουν κατά καιρούς το ενωτικό μας εγχείρημα και μέσα σε τέτοιες καταστάσεις η δεξιά πτέρυγα του Συνασπισμού σηκώνει κεφάλι και το συκοφαντεί ως αριστερίστικο συνονθύλευμα. Συχνά είναι σαν να βλέπουμε ξανά και ξανά την ταινία Όσα Παίρνει ο Άνεμος σε ολοένα και χειρότερα ριμέικ με αποτέλεσμα ακόμα και η Βίβιαν Λη να αλλάζει τη φράση από «αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα» σε «αύριο ξημερώνει άλλη μια μέρα». Και συχνά δεν καταλαβαίνουμε ότι κάνουμε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που μας προέτρεπε η αφίσα μας κι αντί να διαλέξουμε τη ζωή επιλέγουμε την επιβίωση.
Κι όμως, πρέπει να ανασκουμπωθούμε, όχι μόνο για να πάρουμε ανάσα από τις καταιγιστικές εξελίξεις αλλά και γιατί παρά το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, το κομματικό σύστημα της μεταπολίτευσης πνέει τα λοίσθια. Τα σημερινά κυρίαρχα πολιτικά κόμματα ελάχιστες από τις λειτουργίες τους ασκούν, με αποτέλεσμα να αφήνουν τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών να χρονίζουν και από αυτή την κατάσταση να επωφελούνται πολιτικές δυνάμεις που από τα δεξιά (ΛΑΟΣ, Δράση, ΠΑΜΜΕ και άλλα ακροδεξιά κομματίδια) αμφισβητούν το σύστημα. Σκεφτείτε:
• δεν απλοποιούν τις επιλογές αλλά τις προσωποποιούν («ποιος είναι ο καταλληλότερος»;)
• δεν εκπαιδεύουν πολιτικά τους πολίτες αλλά τους χρησιμοποιούν ως μίας χρήσης ψηφοφόρους
• δεν κινητοποιούν τη λαϊκή συμμετοχή στην πολιτική και εμμέσως προωθούν την απάθεια και την αποχή
• δεν εκπροσωπούν τμήματα της κοινωνίας αλλά ουσιαστικά μερίδες του κεφαλαίου ή ενίοτε συγκεκριμένες επιχειρήσεις από κοινού (Siemens)
• δεν συνδέουν τους κυβερνώντες με τους κυβερνώμενους και το ρόλο αυτό τον αναλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά (κυρίως) ΜΜΕ
• δεν μεταφέρουν τη γνώμη των πολιτών στα κέντρα χάραξης πολιτικής
• όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση εφαρμόζουν «κρυφές ατζέντες» και τις πολιτικές που επιβάλλουν οι διεθνείς οργανισμοί (ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.α.) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενδιαφέρον ανανέωσης των πολιτικών ελίτ και τη μετατροπή των υπουργών σε υπαλλήλους των οργανισμών
• δεν διαμορφώνουν ούτε καν τις δημόσιες πολιτικές αφού μεγάλο μέρος τους είναι επίσημα εκχωρημένο στους θεσμούς της ΕΕ.
Αυτό το σύστημα των διαπλεκόμενων με τα άμεσα και έμμεσα συμφέροντα του κράτους και του κεφαλαίου κομμάτων αφήνει μεγάλα περιθώρια πολιτικής παρέμβασης της Αριστεράς, ειδικά τώρα που η κρίση του πήρε τόσο ανοιχτές μορφές. Έτσι κι αλλιώς, το νόημα της αριστερής πολιτικής παρέμβασης είναι να οξύνει τις αντιφάσεις του συστήματος και να το ανατρέψει από τα αριστερά και από τα κάτω προωθώντας μορφές ενεργητικής συμμετοχής των πολιτών: άμεση δημοκρατία, αυτοδιαχείριση των παραγωγικών μονάδων της οικονομίας, λήψη των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα από τους ενδιαφερόμενους για κάθε τομέα της πολιτικής κ.ο.κ. Αυτή είναι η βασική αρχή της αντισυστημικής λογικής της αριστεράς. Καιρός είναι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν πια τα χαρακτηριστικά του «αντισυστημικού κόμματος» και του «αντισυστημικού μπλοκ». Καιρός να δώσει το πραγματικό νόημα των όρων «Πολιτική» και «Κόμμα» αποκαθιστώντας τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα τους.
(Επεξεργασμένη μορφή ομιλίας στην εκδήλωση του τριμηνιαίου θεωρητικού-πολιτικού περιοδικού Διάπλους που έγινε στη Λέσχη «Ανατολικός Άνεμος», Αθήνα, 19/8/2009)
Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com
ΤΡΥΠΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ
Στίχοι: Χάρης&Πάνος Κατσιμίχας
Μουσική: Χάρης&Πάνος Κατσιμίχας
Πρώτη εκτέλεση: Χάρης&Πάνος Κατσιμίχας
Σηκώσανε λοιπόν τις τρύπιες τους σημαίες
και έτσι όπως έμπασε ένα κρύο ξαφνικά
οι θεωρίες πούντιασαν και πάθαν πνευμονία
και αρρωστήσανε βαριά πολύ βαριά
και φεύγει ο αιώνας τώρα τσακισμένος
παραμιλάει γέρος και τρελός
κι οι νοσοκόμες τον δουλεύουν όλη μέρα
κι όταν νυχτώνει σβήνουνε στο θάλαμο το φως
Σκορπίσαν ξαφνικά στους πέντε ανέμους
με κείνα εκεί τα γκρίζα λυπημένα τους παλτά
με κείνα τα πολύχρωμα απλοϊκά ονειρά τους
το τι το πως και το γιατί αυτοί το ξέρουν πιο καλά
Και μοιάζουνε σαν πλάσματα μιας άγνωστης διάστασης
οι ματωμένοι ποιητές και οι φωτεινές τους χίμαιρες
Και οι αιτίες οι τρυφερές μιας άγριας επανάστασης
που δεν κατάλαβε πότέ τον εαυτό της
Μιας άγριας επανάστασης που θα ξανασυμβεί
που θα ξανασυμβεί με χίλιους τρόπους
όσο θα υπάρχουν οι αιτίες οι παλιές
εκείνες που ανάψανε του Οκτώβρη τις φωτιές
Κύριε Κάρολε μην τους παρεξηγείς
αν δεν κατάλαβαν ποτέ
τι πήγαινε να πει η λέξη υπεραξία
δεν φταις εσύ δε φταιν αυτοί δε φταίει η θεωρία
ήτανε γράμματα ψιλά μπροστά στη λέξη ελευθερία
ΣΗΜΕΡΟΝ 3 ΕΡΓΑ
1) Κι αν σού κάτσει;
2) Κυνόδοντας
3) Change of Plans
ΤΟ ΒΗΜΑ
Τι αποκαλύπτει η χρηματοδότηση των κομμάτων
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ | Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=305817&dt=20/12/2009
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της χρηματοδότησης των κομμάτων αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα λειτουργίας των σύγχρονων πολιτικών συστημάτων. Η κρατική χρηματοδότηση ειδικότερα αποτελεί έναν ισχυρό δείκτη αποτύπωσης είτε της «εξάρτησης» του κόμματος από το κράτος είτε (αντίστροφα) της «εξάρτησής» του από την κοινωνία. Αν θεωρητικώς τα σύγχρονα πολιτικά κόμματα είναι το αποτέλεσμα της συνάρθρωσης δύο δυναμικών διαδικασιών, της κοινωνικής εκπροσώπησης και της παραγωγής κρατικών πολιτικών, οι πηγές άντλησης των οικονομικών τους πόρων δείχνουν προς ποια κατεύθυνση τείνει «οργανωτικά» ένα κόμμα: αν τείνει σε θεσμό «κοινωνικής αντιπροσώπευσης» ή τείνει σε μηχανισμό «κρατικής διαχείρισης».
Από τη μελέτη των δημοσιευμένων ισολογισμών των ελληνικών πολιτικών κομμάτων της τελευταίας δεκαπενταετίας διαπιστώνεται ότι οι οικονομικοί πόροι τους αντλούνται γενικά από πέντε μεγάλες κατηγορίες: α) την κρατική χρηματοδότηση, β) την οικονομική συμμετοχή/συνδρομή των μελών τους, γ) τα τραπεζικά δάνεια, δ) τα έσοδα από κομματικές επιχειρήσεις και ε) τις εισφορές βουλευτών/ευρωβουλευτών και τις έκτακτες οικονομικές εξορμήσεις. Από τις πέντε παραπάνω κατηγορίες μόνο η δεύτερη αποτελεί κατ΄ εξοχήν δείκτη κοινωνικής συμμετοχής. Δυνητικά θα μπορούσε ως κοινωνική συμμετοχή να θεωρηθεί και η τελευταία κατηγορία ως προς το σκέλος των οικονομικών εξορμήσεων, το στοιχείο αυτό όμως είναι τις περισσότερες φορές ασαφές αφού στην κατηγορία αυτή πιθανόν υποκρύπτονται οι μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις από ισχυρούς (θεσμικούς ή ατομικούς) παράγοντες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το συμπέρασμα από τη μελέτη των κομματικών ισολογισμών είναι αδιαμφισβήτητο: τα βασικά ελληνικά πολιτικά κόμματα εξαρτώνται αποκλειστικά σχεδόν από το κράτος και το τραπεζικό σύστημα. Το ποσοστό συμμετοχής των μελών τους στα συνολικά έσοδα είναι από πολύ μικρό ως και μηδενικό. Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα είναι σήμερα κατ΄ εξοχήν κρατικά εξαρτημένες γραφειοκρατίες και πολύ λιγότερο «οργανικές εκφράσεις της κοινωνίας».
Ας γίνουμε ωστόσο πιο συγκεκριμένοι χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους ισολογισμούς των κομμάτων.
Τα έσοδα της ΝΔ το 2007 προέρχονται κατά 50,5% από την κρατική χρηματοδότηση και κατά 42% από τραπεζικά δάνεια και ενισχύσεις. Η συμμετοχή των μελών είναι μηδενική, ενώ και το ποσοστό συμμετοχής των οικονομικών εξορμήσεων φτάνει μόλις το 2,5%. Στο ΠαΣοΚ το ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης φτάνει για το ίδιο έτος το 34,4% των συνολικών εσόδων, ενώ το 62,6% προέρχεται από τραπεζικά δάνεια. Αντιθέτως, από τις κάρτες μελών τα έσοδα αντιπροσωπεύουν το 0,01% των συ νολικών εσόδων και, αν προστεθούν και τα έσοδα από οικονομικές εξορμήσεις, το ποσοστό φτάνει το 1,4%. Τέλος, για το ΚΚΕ η κρατική χρηματοδότηση αποτελεί το 55,3% των συνολικών εσόδων, ενώ το 12% προέρχεται από τραπεζικά δάνεια. Το ποσοστό συμμετοχής των κομματικών οργανώσεων (μελών) αντιπροσωπεύει μόλις το 2,3% των συνολικών εσόδων του κόμματος, ενώ αν προστεθεί και το ποσόν των οικονομικών εξορμήσεων μετά βίας ξεπερνά το 10%.
Ιδια εικόνα παρατηρείται τόσο για τον ΛΑΟΣ όσο και για τον ΣΥΝ. Για τον πρώτο το 2008 η κρατική χρηματοδότηση αντιπροσωπεύει το 75% των συνολικών εσόδων του, ενώ οι οικονομικές εξορμήσεις το 0,3% (δεν αναφέρεται κανένα ποσόν από εισφορές μελών). Για τον ΣΥΝ το μέσο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης στα συνολικά έσοδά του φτάνει για όλη την περίοδο 1997-2007 το 81,3%, ενώ το ποσοστό συμμετοχής των μελών εμφανίζεται οριακά μηδενικό.
Διατυπωνόταν παλαιότερα το επιχείρημα ότι η κρατική χρηματοδότηση θα υποβοηθούσε τα κόμματα και το πολίτευμα στο να απαλλαγούν από εξαρτήσεις ιδιοτελών ιδιωτικών συμφερόντων. Συνέβη ωστόσο το αντίθετο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Η κρατική χρηματοδότηση πολλαπλασίασε τις σχέσεις των κομμάτων με οικονομικά συμφέροντα και αυτό για δύο λόγους: α) αυξανόμενη σταθερά κάθε χρόνο, διεύρυνε τον «κύκλο εργασιών» των κομμάτων έτσι που να καθίσταται διαρκώς ανεπαρκής στο να καλύψει τα λειτουργικά κόστη τους. Και όσο τα οικονομικά κομματικά ελλείμματα διευρύνονταν τόσο ενισχυόταν η ανάγκη προσφυγής σε ιδιωτικά κεφάλαια. β) Σταθεροποίησε μια διοικητικήυπαλληλική (κομματική) γραφειοκρατία που άρχισε να δρα και να σκέπτεται ως ανεξάρτητη «ομάδα συμφερόντων». Βοήθησε δε καταλυτικά στο να καταστούν (ή να καθίστανται λίγο λίγο) τα κόμματα «απο-ιδεολογικοποιημένες» οντότητες, χωρίς πολιτικό σχέδιο και σίγουρα χωρίς κριτήριο αποτελεσματικότητας για το δημόσιο συμφέρον.
Ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σκηνοθετημένη η επίθεση στον Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=113926
Η «μπουνιά» του ανέβασε τη... δημοτικότητα
Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε η δημοτικότητα του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την επίθεση που δέχθηκε, φτάνοντας το 55,9%, έναντι του 48,6% στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του IPSO για την εφημερίδα Κοριέρε ντε λα Σέρα.
"Η άνοδος της δημοτικότητας του Μπερλουσκόνι είναι ιδιαίτερα αισθητή μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων και των θρησκευόμενων Καθολικών. Παράλληλα, όμως, παρατηρείται αύξηση των ποσοστών του πρωθυπουργού ακόμα και μεταξύ των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, 17% των οποίων εκδηλώνουν θετική κρίση για το πρόσωπό του.", δήλωσε ο δημοσκόπος Ρενάτο Μανχάιμερ.
Η επίθεση που δέχθηκε ο Μπερλουσκόνι σόκαρε τους Ιταλούς, ξυπνώντας μνήμες των βίαιων πολιτικών καταστάσεων των δεκαετιών του 1970-1980. Πολιτικοί όλων των παρατάξεων εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον Μπερλουσκόνι και απηύθυναν έκκληση για διάλογο.
Η Ιταλία παραμένει διχασμένη όσον αφορά τα αισθήματά της απέναντι στον "Καβαλιέρε", καθώς δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι 20-25% των Ιταλών τάσσονται στο πλευρό του δράστη της επίθεσης κατά του Μπερλουσκόνι, πιστεύοντας ότι ο τελευταίος είναι επικίνδυνος για τη χώρα.
Εν τω μεταξύ, ο Σίλβιο Μπερλουκόνι αναρρώνει στη βίλα του στο Μιλάνο, όπου και δέχτηκε 17 επισκέψεις την πρώτη μέρα που βγήκε από το νοσοκομείο. Στην πρώτη του εμφάνιση στο φακό, ο Ιταλός πρωθυποργός εχει το πρόσωπό του καλυμμένο με γάζες, ενώ φερεται να δήλωσε στους συνεργάτες του ότι σκοπεύει να περάσει την παραμονή των Χριτουγέννων στην πολύπαθη Άκουιλα.
Ωστόσο, φήμες κυκλοφορούν στην Ιταλία ότι η επίθεση κατά του "Καβαλειέρε" ήταν σκηνοθετημένη. Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, οι εικόνες που μεταδόθηκαν το βράδυ της επίθεσης είναι πιθανόν να είναι απάτη, με τους δημιουργούς του βίντεο να αναρωτιούνται γιατί το αίμα στο πρόσωπο του Μπερλουσκόνι έπηξε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Θεωρούν δε, πιθανό ένας από τους σωματοφύλακές του να έριξε ψεύτικο αίμα στο πρόσωπό του.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
20/12/2009
Ο Ιούδας της απιστίας στο κινητό σας!
http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=6106
Της ΣΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΕΑ
Τα Χριστούγεννα φθάνουν. Ημέρες αγάπης, ημέρες γιορτινές όπου οι ανταλλαγές γραπτών μηνυμάτων (sms), μέσω της κινητής τηλεφωνίας, ολοένα και πληθαίνουν. Λόγια αγάπης μεταξύ ερωτευμένων, αλλά και ανταπόδοση ευχών μεταξύ συγγενών και φίλων συνοδεύουν στην πλειοψηφία τους το περιεχόμενο των sms.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η ζεστασιά των γραπτών μηνυμάτων «καίει» το συζυγικό βίο, βάζοντας φωτιά στην περιέργεια της απατημένης πλευράς -που σε ρόλο Ηρακλή Πουαρό- αρχίζει την αναζήτηση του αποστολέα, που έγραψε το επίμαχο μήνυμα, για να καταλήξει εντέλει στο συμπέρασμα ότι σ’ αυτόν τον γάμο δεν ήταν μόνο τρεις αλλά ίσως και τέσσερις;
Ηδη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος οργανώνει πληθώρα σεμιναρίων για να ενημερώσει λεπτομερώς τα μέλη του, αναφορικά με τον τρόπο που μπορούν να κάνουν χρήση γραπτών μηνυμάτων, ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και πολλών ακόμη στοιχείων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες του Διαδικτύου, προκειμένου να αποδείξουν την ενοχή του άπιστου συζύγου.
Τι συμβαίνει όμως στη χώρα μας; Η φρενίτιδα των sms έχει εισβάλει στις αίθουσες των δικαστηρίων;
«Τα γραπτά μηνύματα όταν πέσουν στα χέρια της απατημένης πλευράς, δεν γίνονται δεκτά στις πολιτικές δίκες κι αυτό διότι αποτελούν αφενός παράνομο αποδεικτικό μέσο και αφετέρου ποινικό αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος σύμφωνα με το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα», επισημαίνει ο Απόστολος Κλειδωνόπουλος, δικηγόρος, ειδικός σε θέματα Οικογενειακού Δικαίου. Και συμπληρώνει: «Πάντως είναι γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο ένας εκ των δύο συζύγων πληροφορείται μέσω αυτής της οδού, των sms δηλαδή, την ύπαρξη εξωσυζυγικών σχέσεων της άλλης πλευράς. Οσα λοιπόν, από τα προαναφερθέντα περιστατικά οδηγηθούν τελικώς στις δικαστικές αίθουσες δεν στηρίζονται σε αυτό το αποδεικτικό μέσο (sms - email ) καθόσον αποτελεί προϊόν υποκλοπής, αλλά φροντίζουν να στηριχθούν σε άλλα αποδεικτικά μέσα, κυρίως μάρτυρες».
Τι γίνεται όμως, όταν γραπτά sms που ανταλλάσσονται μεταξύ συζύγων -των οποίων η σχέση βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη- έχουν ως κίνητρο την εκδίκηση ή την ψυχική ισοπέδωση της άλλης πλευράς;
«Αν για παράδειγμα ένας σύζυγος αποφασίσει να στείλει γραπτό μήνυμα στη γυναίκα του, προκειμένου να την ενημερώσει για τις επιδόσεις της ερωτικής του συντρόφου ή ακόμα για τη λύση του γάμου τους, τότε αυτού του είδους τα μηνύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων μια και δεν αποτελούν προϊόν υποκλοπής» προσθέτει ο Α. Κλειδωνόπουλος.
Πάντως, στο εξωτερικό η μέθοδος του «στρίβειν διά… του sms» έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ερευνες που διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία κατέδειξαν ότι σε ποσοστό 13% των Αμερικανών αλλά και 20% των Βρετανών επιλέγουν να δώσουν τέλος στις σχέσεις τους ή ακόμα και στον έγγαμο βίο τους μέσω γραπτών μηνυμάτων.
Ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Μαλαισίας δηλώνουν πανευτυχείς και οπαδοί αυτής της μεθόδου του «ηλεκτρονικού χωρισμού» η οποία θεωρείται καθόλα νόμιμη στην χώρα τους.
Το ίδιο πράττουν και στη Σαουδική Αραβία. Αρχικώς, ενημερώνουν ότι αποχωρούν από τη συζυγική στέγη, τηλεφωνούν και σε δύο συγγενείς για περαιτέρω πληροφόρηση και αυτοί με τη σειρά τους γίνονται μάρτυρες στο δικαστήριο που ακολουθεί και ούτε γάτα ούτε ζημιά!
Για την 32χρονη Χριστίνα, ο Γιώργος ήταν ο άντρας της ζωής της, o τέλειος σύζυγος. Συνεπής, ευγενικός και πάντα πρόθυμος με την ίδια. Φυσικά, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, ήταν πράγματι πρόθυμος αλλά και διαθέσιμος πέραν του δέοντος, σε πολλές ακόμη περιπτώσεις. Σε αυτή τη θλιβερή για εκείνη διαπίστωση, κατέληξε μέσω ενός μηνύματος sms που έλαβε ο υπεράνω πάσης υποψίας Γιώργος στο κινητό του ένα πρωινό Τετάρτης και ενώ ο ίδιος βρισκόταν με ίωση στο συζυγικό κρεβάτι, αντί να βρίσκεται στην καρέκλα της πολυεθνικής που εργαζόταν. Το μήνυμα δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης. «Βρίσκομαι στη φωλιά μας, δωμάτιο τάδε, σε περιμένω, μην αργείς».Φυσικά ο Γιώργος θα αργούσε στο συγκεκριμένο σεμινάριο τουλάχιστον μέχρι να περάσει η ίωση και η Χριστίνα θα «απεργούσε» από τα καθήκοντα της ως σύζυγος, μέχρι να ρίξει «φως στο τούνελ» του γάμου τους. Προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία της, όση δηλαδή της είχε απομείνει, μέχρι να ανακαλύψει τον αποστολέα του sms και να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς τα κατορθώματα του άπιστου συζύγου. Απευθύνθηκε σε γραφείο ντετέκτιβ για τα περαιτέρω. Μετά από δύο εβδομάδες, φωτογραφίες μαζί και δύο μάρτυρες – συγγενείς της βρίσκονταν όχι μόνο στη διάθεσή της αλλά και στη διάθεση της Δικαιοσύνης. Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου μόλις είχε αρχίσει.
Η επόμενη περίπτωση, από τις πλέον συνηθισμένες, αφορά την κατηγορία των απρόσεκτων άπιστων συζύγων. Αυτών που βρίσκονται σε τρυφερά ενσταντανέ με το τρίτο πρόσωπο της υπόθεσης, στη διάρκεια των οποίων διακόπτουν… για να κάνουν ένα βιαστικό καθησυχαστικό τηλεφώνημα στη σύζυγο. «Μη με περιμένεις, κάποιος πελάτης ήρθε απρόσμενα και πρέπει να τον εξυπηρετήσω».
Κι ενώ ο άπιστος σύζυγος εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εν δυνάμει πελάτη, το κινητό τηλέφωνο καλεί τον τελευταίο αριθμό κλήσης λόγω απροσεξίας. Δηλαδή της συζύγου, που πληροφορείται με αυτό τον τρόπο τις όποιες είδους εξυπηρετήσεις του, σε ζωντανή μετάδοση!
Tuesday, December 15, 2009
ΔΙΑΛΕΞΗ Τζούντιθ Μπάτλερ – Επιτελεστική πολιτική και κριτική της κρατικής βίας
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ
σας προσκαλεί στη
ΤΡΙΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ
ΝΙΚΟΥ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑ
Επιτελεστική πολιτική και κριτική της κρατικής βίας
ομιλήτρια
Τζούντιθ Μπάτλερ
Καθηγήτρια Maxine Elliot στα Τμήματα Ρητορικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας,
Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ
Την ομιλήτρια και το έργο της θα παρουσιάσει η Σίσσυ Βελισσαρίου,
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009,
ώρα 6.30 μ.μ.
Αίθουσα εκδηλώσεων Ινστιτούτου GOETHE (Ομήρου 14-16)
(θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση)
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου
Νίκος Πετραλιάς
Θα υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση στο διαδίκτυο από την ιστοσελίδα
του Ινστιτούτου Ν. ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ: www.poulantzas.gr
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ
σας προσκαλεί στη
ΤΡΙΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ
ΝΙΚΟΥ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑ
Επιτελεστική πολιτική και κριτική της κρατικής βίας
ομιλήτρια
Τζούντιθ Μπάτλερ
Καθηγήτρια Maxine Elliot στα Τμήματα Ρητορικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας,
Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ
Την ομιλήτρια και το έργο της θα παρουσιάσει η Σίσσυ Βελισσαρίου,
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009,
ώρα 6.30 μ.μ.
Αίθουσα εκδηλώσεων Ινστιτούτου GOETHE (Ομήρου 14-16)
(θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση)
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου
Νίκος Πετραλιάς
Θα υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση στο διαδίκτυο από την ιστοσελίδα
του Ινστιτούτου Ν. ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ: www.poulantzas.gr
ΑΠΕΡΓΙΕΣ 14-18/12/2009
Οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ και άλλων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας μας που ελέγχονται από τη συμμαχία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και φιλο-εργοδοτικών παρατάξεων αρνήθηκαν φέτος να κηρύξουν απεργία διαμαρτυρίας για τον αντεργατικό και αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό του 2010 που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Παπανδρέου την οποία σιγοντάρει η νεοεκλεγείσα ηγεσία Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία. Δίνουν έτσι το ελεύθερο στην κυβέρνηση και στους εργοδότες να περάσουν στην νέα επίθεσή τους εναντίον των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, εναντίον των εργασιακών σχέσεων των επισφαλώς απασχολούμενων και εναντίον των ανέργων. Με τις ανακοινώσεις τους διασπείρουν ένα μεγάλο ψέμα, δηλαδή ότι την απεργία την κάνει μόνο το ελεγχόμενο από το ΚΚΕ “ΠΑΜΕ”. Για να δείτε τη διάσταση του ψέματος σας παραθέτουμε ελάχιστες μόνο από τις ανακοινώσεις συμμετοχής σε αυτή την απεργία που εξέδωσαν δεκάδες σωματεία εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και για άλλες απεργιακές μάχες που δίνουν σωματεία του ιδιωτικού τομέα για τις απολύσεις, τις συνθήκες εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις.
ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ
tsakthan
Καμιά απόλυση στον Όμιλο Φιλιππόπουλου
Οι 18 εργαζόμενοι στο Grazia δεν περισσεύουν
Η λήξη ενός επιχειρηματικού συμβολαίου αφήνει στον αέρα 18 εργαζόμενους. Είναι οι συντελεστές του περιοδικού Grazia, το οποίο σταματά την έκδοσή του μετά τη λήξη της συνεργασίας των Αττικών Εκδόσεων με την Ελευθεροτυπία.
Ο ιδιοκτήτης του περιοδικού και πρόεδρος των εκδοτών του περιοδικού τύπου Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, αφού χρησιμοποίησε στα επιχειρηματικά του σχέδια τους εργαζόμενους, ετοιμάζεται να τους πετάξει στο δρόμο μετά τη λήξη της εργολαβίας. Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει και διαφημίζει το νέο του επιχειρηματικό προϊόν - την οικονομική εφημερίδα Κεφάλαιο.
Είναι το μοντέλο ανάπτυξης των επιχειρήσεων του Τύπου, που ανοιγοκλείνουν περιοδικά, εφημερίδες και σταθμούς, θεωρώντας τους εργαζόμενους αναλώσιμους και πιόνια στις επιχειρηματικές συμφωνίες τους. Με την ανοχή του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών, απολύουν καθημερινά, την ίδια στιγμή που απολαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις και διαφημίσεις εκατομμυρίων.
Η επιχείρηση του προέδρου των εκδοτών μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε κέρδη 9μήνου 545 χιλιάδες ευρώ (εν μέσω κρίσης), ενώ στις λογιστικές της καταστάσεις καταγράφει 35 θέσεις εργασίας λιγότερες σε ένα χρόνο, δηλαδή 3 απολύσεις το μήνα.
Η πρόκληση δεν πρέπει να περάσει. Καμιά απόλυση δεν πρέπει να γίνει δεκτή. Οι εργαζόμενοι του Grazia μπορούν να απορροφηθούν στα τόσα περιοδικά του ομίλου.
Καλούμε την ΕΣΠΗΤ, την ΠΟΕΣΥ, τις άλλες ενώσεις του Τύπου να καταδικάσουν άμεσα τις απολύσεις, οικοδομώντας ένα τείχος αλληλεγγύης στους συναδέλφους τουGrazia.
Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 15/12, ώρα 4 μ.μ. έξω από τα γραφεία της εταιρείας (Κηφισίας 40).
Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει – Καμιά απόλυση δεν είναι νόμιμη
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
(ΣΕΦΚ)
Μέλος ΟΙΕΛΕ
Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα
τηλ. 210-3820537, 6938-204777, 6974-439203, 6977-652768
e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr
Απόφαση Γενικής Συνέλευσης 13/12/2009
17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!
ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
Δεν πρόλαβαν να περάσουν οι πολυθρύλητες 100 πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης και ήδη όλοι μας- εργαζόμενοι και άνεργοι, μαθητές και φοιτητές, μετανάστες- αντιμετωπίζουμε το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι προεκλογικές μάσκες έχουν προ πολλού πέσει και είναι ξεκάθαρο με τον πιο επιθετικό τρόπο ότι και το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ρίξει τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Στο όνομα αυτής της κρίσης οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα με τη λιτότητα και το πάγωμα των μισθών, με τις απολύσεις και την ανεργία, με την ανασφάλεια και την ελαστική εργασία.
Ήδη κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είδαμε να προωθείται η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, να αυξάνονται κατακόρυφα οι απολύσεις, να εκτοξεύεται ο δείκτης της ανεργίας, να πετιούνται στο δρόμο οι εργαζόμενοι των STAGE και οι ελαστικά εργαζόμενοι. Είδαμε ταυτόχρονα να επιβάλλεται στρατός κατοχής σε περιοχές της Αθήνας, αλλά και να εφαρμόζεται το νέο δόγμα της κυβέρνησης απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις: το δόγμα της «μηδενικής ανοχής», αλλά και της «πρόληψης», που στόχος του είναι η τρομοκράτηση του λαού και η βίαιη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του στη διαμαρτυρία, τη διαδήλωση, τον αγώνα.
Όλα αυτά, βέβαια, δεν αποτελούν μεμονωμένα στιγμιότυπα της νέας διακυβέρνησης, αλλά, αντίθετα, καταδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (που βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία πάντα με τη ΝΔ), του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επικείμενη ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά και η έναρξη του «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό σηματοδοτούν την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες της κρίσης, αλλά και κάτω από τη μόνιμη απειλή του ελλείμματος, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει να επωμιστούμε εμείς όλα τα βάρη. Γι’ αυτό ακριβώς και προωθείται ολοένα και πιο άγρια και ασφυκτική λιτότητα με ουσιαστικό πάγωμα των μισθών. Τη λιτότητα, βέβαια, συνοδεύουν οι εντεινόμενες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η δραματική μείωση του δημόσιου τομέα. Αυτή προφανώς είναι η αναδιανομή που υποσχόταν το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά: μια αναδιανομή εις βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν την κρίση προς όφελος των επιχειρήσεων, ώστε να διατηρηθούν ή και να αυξηθούν τα κέρδη τους. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι προοιωνιζόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι οποίες έρχονται για να συμπληρώσουν τους προηγούμενους νόμους τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Η παράταση, λοιπόν, του χρόνου εργασίας, η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στις γυναίκες έρχονται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές μας συνθήκες. Φυσικά, δε θα έμενε στο απυρόβλητο και ο χώρος της παιδείας, καθώς έχουν ήδη διαφανεί οι προθέσεις της Υπουργού για αναγνώριση των ΚΕΣ, αλλά και επί της ουσίας κατάργηση του ασύλου. Η κυβέρνηση μάλιστα, για να υλοποιήσει την επίθεσή της, φαίνεται ότι δε διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και την πιο βίαιη και ακραία καταστολή: 1.000 προσαγωγές μέσα σε δύο μέρες κατά τις κινητοποιήσεις για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, επιθέσεις με μηχανές της ομάδας Δ σε διαδηλωτές, παρακρατικές επιθέσεις τύπου Κούνεβα σε συνδικαλιστές.
Οι εργαζόμενοι στο χώρο των φροντιστηρίων βιώνουμε συνεχώς τους μισθούς πείνας, την εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση, την ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, την παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ακόμα και για τα αυτονόητα (ωρομίσθιο, δώρα και επιδόματα, αργίες κτλ.), την εργοδοτική τρομοκρατία, την υποχρεωτική ανεργία το καλοκαίρι.. Οι συνθήκες φαντάζουν ακόμα πιο δυσχερείς, αν αναλογιστούμε ότι χρειαζόμαστε περίπου 50 χρόνια εργασίας για να κατοχυρώσουμε συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Απέναντι σ’ αυτό το εφιαλτικό τοπίο η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ φαίνεται ότι έχει επιλέξει στρατόπεδο.. Επέλεξε να συμμετέχει στον «κοινωνικό διάλογο» με την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, παρά να προκηρύξει πανεργατική απεργία. Επέλεξε να νομιμοποιήσει την επερχόμενη αντεργατική λαίλαπα, παρά να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα για τη συνολική ανατροπή της.
Οι εργαζόμενοι, όμως, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Το απέδειξαν πέρυσι το Δεκέμβρη, όταν έσπασαν το κλίμα τρόμου και διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας κατά την απεργία της 10ης Δεκέμβρη, την ίδια στιγμή που η ΓΣΕΕ έσπευδε να ακυρώσει την πορεία για το φόβο επεισοδίων. Το απέδειξαν και με τη δράση της «Πρωτοβουλίας των 90 πρωτοβάθμιων σωματείων για την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την αλληλεγγύη στην Κ.Κούνεβα», ενώ η ΓΣΕΕ κατήγγειλε τα πρωτοβάθμια σωματεία που δίνουν τη μάχη για την κατάργηση του δουλεμπορίου ως «σωματεία- σφραγίδες».
Η απάντησή μας θα είναι ο μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας. Θα παλέψουμε μαζί με κάθε σωματείο και μαζί με κάθε εργαζόμενο και άνεργο, για να ανατρέψουμε τα εφιαλτικά σχέδια της κυβέρνησης. Ξέρουμε ότι μόνο όταν αγωνιζόμαστε μπορούμε να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά μας. Αυτό έχουν αποδείξει μέχρι τώρα οι αγώνες που μπόρεσαν ακόμα και μέσα σε αυτό το μαύρο τοπίο να ακυρώσουν αντεργατικά μέτρα και να ανακαλέσουν απολύσεις, έστω και προσωρινά.
Στην απεργία της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου θα βγούμε στο δρόμο για να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί με όλους τους εργαζομένους για να ανατρέψουμε τον προϋπολογισμό της λιτότητας και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωση. Στις 17 Δεκέμβρη θα παλέψουμε για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και για την τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στις 17 Δεκέμβρη θα συντονίσουμε τη δράση μας με τα πρωτοβάθμια σωματεία για να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας.
ΠΕΜΠΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ
Προσυγκέντρωση ΣΕΦΚ 11.00 π.μ. Μουσείο μαζί με άλλα σωματεία και μετά πηγαίνουμε στη συγκέντρωση στα Προπύλαια για να συναντηθούμε με τα σωματεία της εκπαίδευσης και του δημοσίου και να κάνουμε πορεία στη Βουλή.
Δελτίο τύπου του συντονισμού Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. - ΕΛΜΕ Αττικής και Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα
(10 Δεκέμβρη 2009)
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009, σύσκεψη συντονισμού των Συλλόγων Π.Ε. - ΕΛΜΕ Αττικής και Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν (με αποφάσεις ΔΣ ή ΓΣ) οι Σύλλογοι Π.Ε. Α΄ Αθήνας, «Αθηνά», Αριστοτέλης, Ν. Σμύρνης, Πειραιά «η Πρόοδος», Αιγάλεω, «Νίκος Πλουμπίδης» (Κερατσινίου – Περάματος), Κ. Σωτηρίου και «Δ. Γληνός» (παρατηρητές) και οι ΕΛΜΕ Α΄ Αθήνας, Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Α΄ Δυτ. Αττικής, Άνω Λιοσίων – Ζεφειρίου – Φυλής, Ε΄ Ανατ. Αττικής (παρατηρητές), Α΄ Δυτ. Αθήνας (παρατηρητές). Συμμετείχαν επίσης, το Συντονιστικό Ωρομισθίων (παρατηρητές), ο Σύλλογος Έμμισθων Ιατρών Ιδιωτικών νοσηλευτηρίων Αθήνας – Πειραιά, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, το Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» (παρατηρητές) και το Σωματείο εργαζομένων στην INTRACOM (παρατηρητές).
Η σύσκεψη αποτελεί συνέχεια των αντίστοιχων συσκέψεων Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ της 19ης Νοέμβρη και της 3ης Δεκέμβρη, όπου κατατέθηκαν ως προτάσεις, εκτιμήσεις για την περίοδο και αγωνιστικές πρωτοβουλίες.Οι προτάσεις αυτές όπως καταγράφηκαν και στα αντίστοιχα δελτία τύπου, αποτελούν πλέον αποφάσεις πολλών Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ είτε με διαδικασίες Γ.Σ. είτε με διαδικασίες ΔΣ.
Από τη συζήτηση που έγινε προέκυψαν τα παρακάτω :
1. Η πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της 7ης Δεκέμβρη, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, καταγράφηκε ως μια μαζική αποφασιστική απάντηση του κινήματος ενάντια στην πολιτική της αστυνομοκρατίας και της κρατικής καταστολής. Καταγγέλλουμε τα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης, την εισβολή σε πολιτικά – πολιτιστικά στέκια, τις συλλήψεις μέσα σε χώρους ασύλου, τις εκατοντάδες προσαγωγές, τον ανηλεή ξυλοδαρμό μαθητών και το χτύπημα των διαδηλώσεων με το πρωτοφανές μέτρο της εισβολής μοτοσικλετιστών μέσα στο κύριο σώμα της κινητοποίησης και τη συνεχή χρήση δακρυγόνων. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, να υπερασπίσουμε με τη μαζική συλλογική αγωνιστική μας δράση, το δικαίωμα στη διαδήλωση και τη συλλογική δράση και αντίσταση, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, το πανεπιστημιακό άσυλο.
2. Οι εκτιμήσεις για την οικονομική και κοινωνική συγκυρία και την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης που είχαν εκφραστεί στις δυο προηγούμενες συσκέψεις αλλά και στις συλλογικές διαδικασίες των Συλλόγων Π.Ε., των ΕΛΜΕ και των σωματείων, επιβεβαιώνονται σήμερα με το χειρότερο τρόπο. Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού στα πλαίσια της συνόδου κορυφής ηγετών της Ε.Ε. και οι εξαγγελίες για τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας, σημαίνουν πολυετή άγρια λιτότητα, άγρια φορολόγηση, πλήρη απαξίωση των ασφαλιστικών ταμείων, υποβάθμιση της δωρεάν περίθαλψης, ιδιωτικοποιήσεις, ανεργία. Την ίδια στιγμή, τρομοκρατούν τους εργαζόμενους στο δημόσιο θέτοντας ζήτημα ακόμη και για το 13ο και 14ο μισθό !
3. Θεωρούμε ότι σε μια τέτοια συγκυρία, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, το κίνημα να συντονίζεται πανεκπαιδευτικά και πανεργατικά και να επιδιώξει να σπάσει το κλίμα παράλυσης και αποδοχήςστους εργαζόμενους των μέτρων που απεργάζονται σε βάρος τους. Να ανατρέψει τα μέτρα και το κλίμα που εξαγγέλλουν οι καθημερινές ανακοινώσεις ΕΕ, διεθνών οργανισμών, κυβερνητικών παραγόντων και εκπροσώπων των οικονομικά ισχυρών.
Σε αυτά τα πλαίσια προτείνεται :
Να επιδιώξουμε να δώσουμε πανεργατικό και πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα στην κοινή συγκέντρωση στις 17 Δεκέμβρη, στις 12μ.μ.. στα Προπύλαια, όλων των Σωματείων και Ομοσπονδιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Καλούμε όλα τα σωματεία και τις ομοσπονδίες, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση. Ήδη, 14 Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας για τις 17 Δεκέμβρη.
Να απευθύνουμε κάλεσμα για κοινή πανεργατική πορεία όλων των απεργών.
Η Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας και τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα πρότειναν να υπάρξει προσυγκέντρωση των σωματείων την ίδια ημέρα, στις 11 π.μ. στο Μουσείο.
Οι Σύλλογοι Π.Ε. και οι ΕΛΜΕ, να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε συνεργασία με το Συντονιστικό Ωρομισθίων και την ΠΕΑΕ, στη διοργάνωση μεγάλης πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στις εξαγγελίες Διαμαντοπούλου.
Οι Σύλλογοι Π.Ε. και οι ΕΛΜΕ, να οργανώσουν ανοιχτή σύσκεψη για το ασφαλιστικό, την Πέμπτη 14 Γενάρη, στις 7μμ, στα γραφεία της ΟΛΜΕ. Απευθυνόμαστε σε σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να συμμετέχουν στη σύσκεψη ώστε από κοινού να οργανώσουμε την πάλη για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Σωματείο μας συμμετέχει στη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 17 –12 ενάντια στο προϋπολογισμό λιτότητας
με 4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που προκήρυξε.
ΠΕΜΠΤΗ 17 -12- 2009 από τις 11 π.μ.- 3μ.μ.
- Συντονίζουμε τον αγώνα μας με δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Καταδικάζουμε την απραξία και το συμβιβασμό των συνδικαλιστικών ηγεσιών Γ.Σ.Ε.Ε. - Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 11.30 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Η νέα αντεργατική πολιτική δεν πρέπει να περάσει.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ.
ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΧΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ.
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 11.30 μ.μ.
Στο ΜΟΥΣΕΙΟ
ΤΟ Δ.Σ.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΣ ΣΥΛΛΟΓΟY ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Το ΚΣ του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου καλεί σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση των διεκδικήσεων μας για αύξηση μισθών και συντάξεων καθώς και για την αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων. Τα επίπεδα της χρηματοδότησης της Παιδείας στο ΑΕΠ παραμένουν καθηλωμένα κάτω απο 3,5% ενώ κινδυνεύουν άμεσα ακόμα και επιδόματα. Αρνούμαστε να πληρώσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, οι πανεπιστημιακοί, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι την κρίση που επέβαλε στην κοινωνία η απληστία για υπερκέρδη της κυρίαρχης εγχώριας και παγκοσμιοποιημένης νεοφιλελεύθερης ελίτ.
Διεκδικούμε, ενόψει της συζήτησης και της ψήφισης του προϋπολογισμού:
- Χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια με βάση τις ανάγκες τους και όχι με όρο την υποταγή τους στην κυβερνητική πολιτική μέσα από τις τετραετείς συμβάσεις.
- Αύξηση για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και για την έρευνα στο 1.5% του ΑΕΠ από δημόσιους πόρους.
- Χρηματοδότηση της βασικής έρευνας σε όλα τα επιστημονικά πεδία -και όχι μόνο στα ελκυστικά για τους χρηματοδότες και τις επιχειρήσεις, που αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Για τους πανεπιστημιακούς δασκάλους:
- Αξιοπρεπείς αποδοχές με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό (διδακτικό, ερευνητικό, βιβλιοθήκης, 25ετίας μετά την επέκταση του σε όλες τις βαθμίδες) και αύξηση 20% του βασικού μισθού.
- Συντάξεις στο 80% του τελικού μισθού, επιστροφή στα ταμεία όλων των πόρων που έχουν κλαπεί, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
- Πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών.
- Κατάργηση του καθεστώτος του εποχικού διδάσκοντα (ΠΔ407/80) και προκήρυξη οργανικών θέσεων ΔΕΠ σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων.
Διεκδικούμε:
- Τη μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/2005 που επιβάλλει την ισοπεδωτική ισοτίμηση των πανεπιστημιακών σπουδών, κατεδαφίζει το δημόσιο πανεπιστημιακό σύστημα, καθιερώνει τα ιδιωτικά "πανεπιστήμια"
και καταργεί τα συλλογικά επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
- Τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που ιδιωτικοποιεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και εκχωρεί την ανώτατη εκπαίδευση στους κερδοσκόπους.
- Την κατάργηση του νέου νόμου-"πλαίσιο".
Υπερασπιζόμαστε την κοινωνική κατάκτηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Ιδιαίτερα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διεκδικούμε:
- Αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του πανεπιστημίου Αιγαίου και καταβολή πρόσθετων παροχών στους διδάσκοντες (επίδομα ειδικών συνθηκών, επιδότηση κατοικίας).
- Άμεση αντιμετώπιση των πιεστικών προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής και φοιτητικής μέριμνας.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά σε όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους διοικητικούς του Πανεπιστημίου Αιγαίου
- Στελέχωση του πανεπιστημίου Αιγαίου με μόνιμο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.
Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις που θα γίνουν στα νησιά που εδρεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μαζί με τους φοιτητές και όλους τους εργαζόμενους μπορούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων, την δημόσια και δωρεάν ανώτατη παιδεία.
Καλούμε την ΠΟΣΔΕΠ να κηρύξει 24ωρη απεργία στις 17 Δεκεμβρίου για να διεκδικήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους τα δίκαια αιτήματά μας.
Το ΚΣ Συλλόγου ΔΕΠ
Πανεπιστημίου Αιγαίου
15 Δεκεμβρίου 2009
ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ…
ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ!
Σαρωτικές αλλαγές μαγειρεύονται στο ασφαλιστικό σύστημα, πριν κλείσει καλά - καλά τις περιβόητες 100 μέρες στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ. Όμως κάθε εξουσιαστικός μηχανισμός, κάθε προστάτης και λακές του κεφαλαίου, είτε είναι πράσινος είτε είναι μπλε, χρησιμοποιεί δύο βασικά συστατικά σ΄ αυτό το μαγείρεμα: παραμύθιασμα και καταστολή.
Με πρόσχημα από την μία ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην κρίση, στην διεθνή και εγχώρια πτώση τζίρων και το ότι η διαχείριση των χρημάτων των ταμείων δεν έγινε σωστά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ανακαλύπτουν ως φάρμακο την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού ενώ ταυτόχρονα σιγοντάρουν τα αφεντικά για ομαδικές απολύσεις(το λέμε και ΄΄εθελούσιες εξόδους΄΄), διαθεσιμότητες και άδειες άνευ αποδοχών όπως συμβαίνει συνεχώς το τελευταίο καιρό στην ΒΙ.ΠΕ (τρεις απολυμένοι στα ΄΄ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ΄΄, περιορισμός βάρδιας στην ‘’SPIDER’’). Επειδή όμως τα πεσμένα κέρδη αντισταθμίζονται, αλλά δεν μετατρέπονται πάλι εύκολα σε υπερκέρδη, το Κράτος πασχίζει να τα εξασφαλίσει προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αχόρταγοι εργοδοτικοί φορείς οι οποίοι πιέζουν για την πλήρη αποδέσμευση της αγοράς από εξωτερικούς ελεγκτικούςπαράγοντες (οι μίζες εξάλλου, σε επιθεωρήσεις εργασίας, ΙΚΑ κλπ είναι…υπολογίσιμο κόστος). Η αδίστακτη επιχειρηματικότητα των αφεντικών και τη ιδεολογική στήριξή της από το κράτος, μορφοποιούνται στο δόγμα: ΄΄Να παράγεις πολύ, να παίρνεις λίγα για το καλό της χώρας΄΄.
Ποιος φταίει όμως για την κατάσταση στα ταμεία;
1.Τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος σχεδόν άτοκα και τα χρησιμοποιούν για να καλύψουν τρύπες του προϋπολογισμού ενώ συγχρόνως επιδοτούν από αυτά βιομηχάνους κι εμπόρους για χάρη της ανάπτυξης.
2. Οι ανασφάλιστη εργασία (1000000 εργαζόμενοι) επιφέρει κέρδη στις τσέπες των αφεντικών αλλά η μη καταβολή των εισφορών των εργοδοτών ατροφεί τα ταμεία.
3. Το Κράτος τα τελευταία 4 χρόνια, έχει προχωρήσει τρεις φορές σε χαριστικές ρυθμίσεις για τα αφεντικά που χρωστούσαν (συνολικά 4 δίς ευρώ) μειώνοντας τα ποσά κατά 80%.
4. 7/10 νέες θέσεις εργασίας είναι επισφαλείς που συνεπάγεται μειωμένες εισφορές στα ταμεία.
Οι ελαστικές και οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας, η εντατικοποίηση, η ενοικίαση εργαζομένων, η ατομική διαπραγμάτευση των όρων δουλειάς, η απαίτηση κάθε αφεντικού για προσαρμοστικότητα στις παράλογες προσταγές τις καπιταλιστικής αγοράς, τείνουν σίγουρα να παγιώσουν την άγρια εκμετάλλευση και το σύγχρονο δουλεμπόριο. Επιπλέον, όποτε οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους σπάνε την εργοδοτική τρομοκρατία και βγαίνουν στους δρόμους , συναντούν την δολοφονική καταστολή των ένοπλων συμμοριών του Κράτους. Όλα αυτά όμως δεν είναι αποτέλεσμα ούτε του ελλείμματος ούτε της οικονομικής κρίσης αλλά υπαρκτό γέννημα της καπιταλιστικής επέλασης, ενδογενή στοιχεία αυτού του βίαιου συστήματος.
Το Κράτος και τα αφεντικά ξέρουν καλά να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους και να μονιμοποιούν τα μοντέλα εκμετάλλευσης, όσο όμως δεν συνάπτονται συναδελφικές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων και δεν αναπτύσσεται ουσιαστική συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς. Η ανάγκη για από τα κάτω οργάνωση των εργαζομένων είναι επιτακτικότερη από ποτέ. Το ίδιο και η δημιουργία εστιών αυτοοργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά. Κάθε απόπειρα κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας θα συναντήσει την συλλογική απάντηση όλων μας και θα πέσει στο κενό. Αυτοί απλώνουν το χέρι. Εμείς θα τους το κόψουμε!
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΠΕΜΠΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 10.30π.μ. Εργατικό Κέντρο
Η ΚΡΙΣΗ ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ! ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΕΚΑΡΑ
ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΓΣΕΕ/ ΚΟΜΜΑΤΑ
ΑΥΤΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ Ιωαννίνων)
E-mail: ese_ioanninon@yahoo.gr
ΑΘΗΝΑ 12/12/09
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ & ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λυσάνδρου 7 – Πλ. Αττικής
Τ.Κ 10446 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ/ΝΟ – FAX 2110113757
e- mail mailtosettea@yahoo.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στην A.C.S Αγίας Παρασκευής
Στην A.C.S Αγίας Παρασκευής στις 03/12/09 μέσα σε ένα βράδυ μεταβιβάσθηκε η εταιρεία σε άλλον πράκτορα, ο παλιός πράκτορας αποχώρισε χωρίς να καταβάλει στους εργαζόμενους τους οφειλόμενους μισθούς και της νόμιμες αποζημιώσεις .Ο καινούργιος πράκτορας ισχυρίζεται ότι αγόρασε μόνο τα δικαιώματα του πρακτορείου και όχι τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους η δε κεντρική A.C.S που παρέχει τα πρακτορεία και την άδεια ταχυδρόμησης – ταχυμεταφοράς σφυρίζει αδιάφορα..
Οι συνάδελφοι βρίσκονται σε ένα αγώνα ώστε να τους καταβληθούν οι οφειλές και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους στο πρακτορείο με τα ίδια δικαιώματα που είχαν με τον προηγούμενο πράκτορα.
Το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών & Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής ( Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α ) καλεί τους εργαζόμενους στην ταχυμεταφορά - ταχυδρόμηση , πρωτοβάθμια σωματεία , εργατικά σχήματα , εργαζόμενους , το Ε.Κ.Α και την Ο.Ι.Υ.Ε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 14/12/09 και ώρα 06.30 π.μ στην A.C.SΑγίας Παρασκευής, Μεσογείων 466.
•ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΜΕΝΗ
•ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΟΣΟΥ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 17-12-09
ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
Η ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΟΣΟΥ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 17-12-09
Η Ιωάννα Δρόσου, δικάζεται στις 17-12-09 γιατί έκανε το αυτονόητο: Κάλεσε την αστυνομία να παρέμβει όταν άκουσε στο γειτονικό της διαμέρισμα να κακοποιείται μια γυναίκα από τον γείτονά της, και να φωνάζει «έλεος», στις 12 τη νύχτα της 28ης Σεπτεμβρίου. Η αστυνομία δεν ανταποκρινόταν στα επανειλημμένα τηλεφωνήματα, και η Ιωάννα Δρόσου παρενέβη καλώντας τον γείτονα να σταματήσει. Τότε εκείνος πήδηξε στο μπαλκόνι της βρίζοντας και απειλώντας την, και αφού επιχείρησε να μπει στο σπίτι της από το μπαλκόνι χωρίς επιτυχία, έσπασε την πόρτα της σπέρνοντας βρισιές και απειλές προς κάθε κατεύθυνση μέχρι που έφτασε τελικά η αστυνομία.
Οι δυο οδηγήθηκαν το Α.Τ. Κυψέλης, όπου η Ι. Δρόσου μήνυσε τον θερμόαιμο μάτσο. Και η αστυνομία, αντί να προστατέψει την νεαρή γυναίκα, κατεύθυνε τον δράστη να υποβάλει και αυτός μήνυση στην Ι.Δρόσου για αντιπερισπασμό, με κατηγορίες περί διατάραξης της οικιακής του ειρήνης και απειλής, με αποτέλεσμα η καταγγέλλουσα να βρεθεί κρατούμενη όλη νύχτα, να παραπεμφθεί μαζί με τον δράστη στον εισαγγελέα την επόμενη ημέρα, και μάλιστα με χειροπέδες, όπου και ορίστηκε η δικάσιμος για τις 17 Δεκεμβρίου.
Το περιστατικό αναφέρεται αναλυτικότερα στη διαμαρτυρία γυναικείων οργανώσεων της 31-9-09 (επισυνάπτεται) όπου ζητείται η τιμωρία του δράστη και η ευαισθητοποίηση επιτέλους των δικαστικών λειτουργών στα θέματα βίας κατά των γυναικών.
Επισημαίνουμε ότι οι υποχρεώσεις των αστυνομικών που αναφέρονται στο εγχειρίδιο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας του Απριλίου 2005 (15 σελίδων) για την «αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» δεν τηρήθηκαν, κάτι που συνιστά παράλειψη του αστυνομικού τμήματος Κυψέλης στην αρμοδιότητα του οποίου ήταν το περιστατικό.
Αναφέρεται στη σελ. 6:
«Άμεση ανταπόκριση
Με την άφιξη του θύματος στο Αστυνομικό Τμήμα ή την τηλεφωνική καταγγελία για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, οι αστυνομικοί οφείλουν να δίνουν προτεραιότητα στο χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης». Οι αστυνομικοί αδιαφόρησαν, όπως αναφέρεται πιο πάνω.
Σελ. 7:
«Ασφάλεια και προστασία του θύματος
Πρώτιστο καθήκον του αστυνομικού είναι η ασφάλεια και η προστασία του θύματος. Όταν απειλείται η ζωή, η σωματική ακεραιότητα και η υγεία του θύματος, επιβάλλεται άμεση αστυνομική επέμβαση». Το θύμα ούτε που το αναζήτησε η αστυνομία, όταν έφθασε μετά από ώρες, και φυσικά το κακοποιημένο θύμα δεν κατέθεσε, προφανώς από φόβο.
Σελ. 12:
«Ενημέρωση των γειτόνων για την κατάσταση, τους οποίους μπορεί να παρακαλέσει να τηλεφωνήσουν στην αστυνομία, μόλις αντιληφθούν ότι το θύμα κινδυνεύει». Η αστυνομία όχι μόνο δεν παρακάλεσε τους γείτονες να τηλεφωνήσουν, αλλά συνέλαβε την Ιωάννα Δρόσου που κατάγγειλε το περιστατικό, δεχόμενη ότι η καταγγελία της αποτελούσε «διατάραξη οικιακής ειρήνης» του δράστη.
Η επανειλημμένη διατάραξη της οικιακής ειρήνης των γειτόνων του δράστη με την συχνή κακοποίηση γυναικών που έρχονταν στο σπίτι του, δεν απασχόλησε την αστυνομία, όπως επίσης και η σωματική ακεραιότητα του συγκεκριμένου θύματος αλλά και των άλλων θυμάτων στο παρελθόν.
Αλληλεγγύη στην Ιωάννα Δρόσου
Καμιά ανοχή στη βία κατά των γυναικών
Τιμωρία του δράστη της κακοποίησης
Αθήνα, 15-12-09
"Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας
κατά των γυναικών - 2009"
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν:
Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Losotras-Ομάδα Αποδόμησης Φύλου, Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό Δίκτυο), Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Ομάδα Γυναικών Κόκκινο, Ομάδα «Στην Πρίζα», Νεολαία ΣΥΝ, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Ψ-Πόλις, Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, Αυτόνομο Φεμινιστικό Εργαστήρι, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Οικολόγων-Πρασίνων
ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
Η ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΟΣΟΥ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 17-12-09
Η Ιωάννα Δρόσου, δικάζεται στις 17-12-09 γιατί έκανε το αυτονόητο: Κάλεσε την αστυνομία να παρέμβει όταν άκουσε στο γειτονικό της διαμέρισμα να κακοποιείται μια γυναίκα από τον γείτονά της, και να φωνάζει «έλεος», στις 12 τη νύχτα της 28ης Σεπτεμβρίου. Η αστυνομία δεν ανταποκρινόταν στα επανειλημμένα τηλεφωνήματα, και η Ιωάννα Δρόσου παρενέβη καλώντας τον γείτονα να σταματήσει. Τότε εκείνος πήδηξε στο μπαλκόνι της βρίζοντας και απειλώντας την, και αφού επιχείρησε να μπει στο σπίτι της από το μπαλκόνι χωρίς επιτυχία, έσπασε την πόρτα της σπέρνοντας βρισιές και απειλές προς κάθε κατεύθυνση μέχρι που έφτασε τελικά η αστυνομία.
Οι δυο οδηγήθηκαν το Α.Τ. Κυψέλης, όπου η Ι. Δρόσου μήνυσε τον θερμόαιμο μάτσο. Και η αστυνομία, αντί να προστατέψει την νεαρή γυναίκα, κατεύθυνε τον δράστη να υποβάλει και αυτός μήνυση στην Ι.Δρόσου για αντιπερισπασμό, με κατηγορίες περί διατάραξης της οικιακής του ειρήνης και απειλής, με αποτέλεσμα η καταγγέλλουσα να βρεθεί κρατούμενη όλη νύχτα, να παραπεμφθεί μαζί με τον δράστη στον εισαγγελέα την επόμενη ημέρα, και μάλιστα με χειροπέδες, όπου και ορίστηκε η δικάσιμος για τις 17 Δεκεμβρίου.
Το περιστατικό αναφέρεται αναλυτικότερα στη διαμαρτυρία γυναικείων οργανώσεων της 31-9-09 (επισυνάπτεται) όπου ζητείται η τιμωρία του δράστη και η ευαισθητοποίηση επιτέλους των δικαστικών λειτουργών στα θέματα βίας κατά των γυναικών.
Επισημαίνουμε ότι οι υποχρεώσεις των αστυνομικών που αναφέρονται στο εγχειρίδιο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας του Απριλίου 2005 (15 σελίδων) για την «αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» δεν τηρήθηκαν, κάτι που συνιστά παράλειψη του αστυνομικού τμήματος Κυψέλης στην αρμοδιότητα του οποίου ήταν το περιστατικό.
Αναφέρεται στη σελ. 6:
«Άμεση ανταπόκριση
Με την άφιξη του θύματος στο Αστυνομικό Τμήμα ή την τηλεφωνική καταγγελία για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, οι αστυνομικοί οφείλουν να δίνουν προτεραιότητα στο χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης». Οι αστυνομικοί αδιαφόρησαν, όπως αναφέρεται πιο πάνω.
Σελ. 7:
«Ασφάλεια και προστασία του θύματος
Πρώτιστο καθήκον του αστυνομικού είναι η ασφάλεια και η προστασία του θύματος. Όταν απειλείται η ζωή, η σωματική ακεραιότητα και η υγεία του θύματος, επιβάλλεται άμεση αστυνομική επέμβαση». Το θύμα ούτε που το αναζήτησε η αστυνομία, όταν έφθασε μετά από ώρες, και φυσικά το κακοποιημένο θύμα δεν κατέθεσε, προφανώς από φόβο.
Σελ. 12:
«Ενημέρωση των γειτόνων για την κατάσταση, τους οποίους μπορεί να παρακαλέσει να τηλεφωνήσουν στην αστυνομία, μόλις αντιληφθούν ότι το θύμα κινδυνεύει». Η αστυνομία όχι μόνο δεν παρακάλεσε τους γείτονες να τηλεφωνήσουν, αλλά συνέλαβε την Ιωάννα Δρόσου που κατάγγειλε το περιστατικό, δεχόμενη ότι η καταγγελία της αποτελούσε «διατάραξη οικιακής ειρήνης» του δράστη.
Η επανειλημμένη διατάραξη της οικιακής ειρήνης των γειτόνων του δράστη με την συχνή κακοποίηση γυναικών που έρχονταν στο σπίτι του, δεν απασχόλησε την αστυνομία, όπως επίσης και η σωματική ακεραιότητα του συγκεκριμένου θύματος αλλά και των άλλων θυμάτων στο παρελθόν.
Αλληλεγγύη στην Ιωάννα Δρόσου
Καμιά ανοχή στη βία κατά των γυναικών
Τιμωρία του δράστη της κακοποίησης
Αθήνα, 15-12-09
"Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας
κατά των γυναικών - 2009"
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν:
Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Losotras-Ομάδα Αποδόμησης Φύλου, Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό Δίκτυο), Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Ομάδα Γυναικών Κόκκινο, Ομάδα «Στην Πρίζα», Νεολαία ΣΥΝ, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Ψ-Πόλις, Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, Αυτόνομο Φεμινιστικό Εργαστήρι, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Οικολόγων-Πρασίνων
Monday, December 14, 2009
Ο Πουλαντζάς σήμερα Διεθνές συνέδριο, 30 χρόνια από το θάνατό του
Ο Πουλαντζάς σήμερα
Διεθνές συνέδριο, 30 χρόνια από το θάνατό του
Παρασκευή 18, Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009
Ινστιτούτο GOETHE Αθηνών (Ομήρου 14-16)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009
10.15-10.30 Έναρξη
Χάρης Γολέμης, διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς
Α΄ΕΝΟΤΗΤΑ
10.30-12.30
Συντονιστής: Στέλιος Μπαμπάς, κοινωνιολόγος
Κώστας Ελευθερίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών
“Κυρίαρχο μαζικό κόμμα” και “κόμμα καρτέλ”. “Συναντήσεις” του ύστερου Πουλαντζά με την σύγχρονη θεωρία των κομμάτων
Χρήστος Σίμος, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πουλαντζάς vs Λακλάου: Η αντιπαράθεση αναφορικά με το κράτος
Δημήτρης Τζανακόπουλος, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αστικό κράτος και επαναστατική στρατηγική
συζήτηση-παρεμβάσεις
12.30-12.45 διάλειμμα
Β΄ΕΝΟΤΗΤΑ
12.45-14.45
Συντονίστρια: Ντίνα Βαΐου, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Χάρης Γολέμης, διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς
Δέκα χρόνια από το Σιάτλ. Σκέψεις για τις αντιστάσεις στην «παγκοσμιοποίηση» με βάση το έργο του Πουλαντζά
Ελένη Πορτάλιου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Κοινωνικά Κινήματα και η στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό
Θανάσης Τσακίρης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πουλαντζάς και κοινωνικά κινήματα: η περίπτωση του εργατικού συνδικαλισμού
συζήτηση-παρεμβάσεις
14.45-16.15 διάλειμμα
Γ΄ΕΝΟΤΗΤΑ
16.15-18.15
Συντονιστής: Κώστας Σταμάτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Διονύσης Γράβαρης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Στιγμές της έννοιας του κράτους στην μαρξική κριτική της
πολιτικής οικονομίας
Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ο Νίκος Πουλαντζάς και η σύγχρονη ακροδεξιά
Άρης Στυλιανού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Το κράτος στον Πουλαντζά: μια σπινοζική προσέγγιση;
συζήτηση-παρεμβάσεις
18.15-18.30 διάλειμμα
Δ’ ΕΝΟΤΗΤΑ
18.30-20.30
Συντονίστρια: Μαρίκα Φραγκάκη, Δίκτυο Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια
Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική
Γιάννης Μηλιός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Ο Νίκος
Πουλαντζάς απέναντι στις θεωρίες του ιμπεριαλισμού
Ηρακλής Οικονόμου, Πανεπιστήμιο της Γάνδης, Βέλγιο
Ο Νίκος Πουλαντζάς και η θεωρία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
Κωστής Χατζημιχάλης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Γεωγραφίες του Κράτους: ο Πουλαντζάς στις σημερινές προσεγγίσεις για την οργάνωση του χώρου
συζήτηση-παρεμβάσεις
20.30 -20.45 διάλειμμα
E’ENOTHTA
20.45-21.45
Συντονίστρια: Ιωάννα Καυτανζόγλου, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Απόστολος Δεδουσόπουλος, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πολιτικές Απασχόλησης και θεωρία του κράτους
Χρήστος Λάσκος, οικονομολόγος
Οι τάξεις στον σύγχρονο καπιταλισμό – τριάντα χρόνια μετά
συζήτηση-παρεμβάσεις
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009
ΣΤ΄ΕΝΟΤΗΤΑ
10.30-12.30
Συντονίστρια: Μαρία Καραμεσίνη, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πολιτική εκπροσώπηση και πολιτικές συμμαχίες: ο Πουλαντζάς στην ελληνική συγκυρία
Βασίλης Ρόγγας, πολιτικός επιστήμονας
Η σχετική αυτονομία του στρατού στον συνασπισμό εξουσίας
της μεταεμφυλιακής Ελλάδας
συζήτηση-παρεμβάσεις
12.30-12.45 διάλειμμα
Ζ΄ΕΝΟΤΗΤΑ
12.45-14.45
Συντονιστής: Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δημήτρης Καρύδας, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου
Συγκυρία και θεωρία: γιατί και ποιός Πουλαντζάς σήμερα
Γεράσιμος Κουζέλης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιδεολογία και πραγματικότητα στον Μαρξ: η ανάγνωση του Πουλαντζά
Αριστείδης Μπαλτάς, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Το "πρόγραμμα Αλτουσέρ" και η θέση του Νίκου Πουλαντζά σε αυτό
συζήτηση-παρεμβάσεις
14.45-16.45 διάλειμμα
Η’ ΕΝΟΤΗΤΑ
16.45-18.15
Συντονιστής: Νίκος Πετραλιάς, Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Ινστιτούτου ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ
Τζέϊμς Μάρτιν, Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, Μεγάλη Βρετανία
Η ηγεμονία ως επιχείρημα: σύγκριση του Πουλαντζά με τον Γκράμσι
Άλεξ Ντεμίροβιτς, Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Γερμανία
Η υλιστική θεωρία του κράτους και η διεθνοποίηση του καπιταλιστικού κράτους
συζήτηση-παρεμβάσεις
18.15-18.30 Παρεμβάσεις
Βάλτερ Μπάγιερ, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εναλλακτικού Προβληματισμού και Πολιτικού Διαλόγου Transform! Europe
Νίκος Πετραλιάς, Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς
18.30-19.00 διάλειμμα
19.00-21.30
Στρογγυλό τραπέζι:
Ο Πουλαντζάς ως οργανικός διανοούμενος της αριστεράς
Συντονιστής: Άλκης Ρήγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Κώστας Βεργόπουλος, Πανεπιστήμιο Παρίσι 8
Μάκης Καβουριάρης, Πανεπιστήμιο Παρίσι 8
Μίκαελ Λεβί, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες, (EHESS) Παρίσι
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Πανεπιστήμιο Αθηνών
21.30
Ο Θάνος Μικρούτσικος παίζει στο πιάνο και τραγουδά το «Κακόηθες Μελάνωμα» (1980), σύνθεσή του, σε ποίηση Άλκη Αλκαίου, αφιερωμένη στον Νίκο Πουλαντζά.
Με την ευγενική υποστήριξη του Ινστιτούτου GOETHE
Διεθνές συνέδριο, 30 χρόνια από το θάνατό του
Παρασκευή 18, Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009
Ινστιτούτο GOETHE Αθηνών (Ομήρου 14-16)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009
10.15-10.30 Έναρξη
Χάρης Γολέμης, διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς
Α΄ΕΝΟΤΗΤΑ
10.30-12.30
Συντονιστής: Στέλιος Μπαμπάς, κοινωνιολόγος
Κώστας Ελευθερίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών
“Κυρίαρχο μαζικό κόμμα” και “κόμμα καρτέλ”. “Συναντήσεις” του ύστερου Πουλαντζά με την σύγχρονη θεωρία των κομμάτων
Χρήστος Σίμος, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πουλαντζάς vs Λακλάου: Η αντιπαράθεση αναφορικά με το κράτος
Δημήτρης Τζανακόπουλος, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αστικό κράτος και επαναστατική στρατηγική
συζήτηση-παρεμβάσεις
12.30-12.45 διάλειμμα
Β΄ΕΝΟΤΗΤΑ
12.45-14.45
Συντονίστρια: Ντίνα Βαΐου, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Χάρης Γολέμης, διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς
Δέκα χρόνια από το Σιάτλ. Σκέψεις για τις αντιστάσεις στην «παγκοσμιοποίηση» με βάση το έργο του Πουλαντζά
Ελένη Πορτάλιου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Κοινωνικά Κινήματα και η στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό
Θανάσης Τσακίρης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πουλαντζάς και κοινωνικά κινήματα: η περίπτωση του εργατικού συνδικαλισμού
συζήτηση-παρεμβάσεις
14.45-16.15 διάλειμμα
Γ΄ΕΝΟΤΗΤΑ
16.15-18.15
Συντονιστής: Κώστας Σταμάτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Διονύσης Γράβαρης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Στιγμές της έννοιας του κράτους στην μαρξική κριτική της
πολιτικής οικονομίας
Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ο Νίκος Πουλαντζάς και η σύγχρονη ακροδεξιά
Άρης Στυλιανού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Το κράτος στον Πουλαντζά: μια σπινοζική προσέγγιση;
συζήτηση-παρεμβάσεις
18.15-18.30 διάλειμμα
Δ’ ΕΝΟΤΗΤΑ
18.30-20.30
Συντονίστρια: Μαρίκα Φραγκάκη, Δίκτυο Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια
Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική
Γιάννης Μηλιός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Ο Νίκος
Πουλαντζάς απέναντι στις θεωρίες του ιμπεριαλισμού
Ηρακλής Οικονόμου, Πανεπιστήμιο της Γάνδης, Βέλγιο
Ο Νίκος Πουλαντζάς και η θεωρία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
Κωστής Χατζημιχάλης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Γεωγραφίες του Κράτους: ο Πουλαντζάς στις σημερινές προσεγγίσεις για την οργάνωση του χώρου
συζήτηση-παρεμβάσεις
20.30 -20.45 διάλειμμα
E’ENOTHTA
20.45-21.45
Συντονίστρια: Ιωάννα Καυτανζόγλου, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Απόστολος Δεδουσόπουλος, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πολιτικές Απασχόλησης και θεωρία του κράτους
Χρήστος Λάσκος, οικονομολόγος
Οι τάξεις στον σύγχρονο καπιταλισμό – τριάντα χρόνια μετά
συζήτηση-παρεμβάσεις
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009
ΣΤ΄ΕΝΟΤΗΤΑ
10.30-12.30
Συντονίστρια: Μαρία Καραμεσίνη, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πολιτική εκπροσώπηση και πολιτικές συμμαχίες: ο Πουλαντζάς στην ελληνική συγκυρία
Βασίλης Ρόγγας, πολιτικός επιστήμονας
Η σχετική αυτονομία του στρατού στον συνασπισμό εξουσίας
της μεταεμφυλιακής Ελλάδας
συζήτηση-παρεμβάσεις
12.30-12.45 διάλειμμα
Ζ΄ΕΝΟΤΗΤΑ
12.45-14.45
Συντονιστής: Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δημήτρης Καρύδας, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου
Συγκυρία και θεωρία: γιατί και ποιός Πουλαντζάς σήμερα
Γεράσιμος Κουζέλης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιδεολογία και πραγματικότητα στον Μαρξ: η ανάγνωση του Πουλαντζά
Αριστείδης Μπαλτάς, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Το "πρόγραμμα Αλτουσέρ" και η θέση του Νίκου Πουλαντζά σε αυτό
συζήτηση-παρεμβάσεις
14.45-16.45 διάλειμμα
Η’ ΕΝΟΤΗΤΑ
16.45-18.15
Συντονιστής: Νίκος Πετραλιάς, Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Ινστιτούτου ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ
Τζέϊμς Μάρτιν, Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, Μεγάλη Βρετανία
Η ηγεμονία ως επιχείρημα: σύγκριση του Πουλαντζά με τον Γκράμσι
Άλεξ Ντεμίροβιτς, Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Γερμανία
Η υλιστική θεωρία του κράτους και η διεθνοποίηση του καπιταλιστικού κράτους
συζήτηση-παρεμβάσεις
18.15-18.30 Παρεμβάσεις
Βάλτερ Μπάγιερ, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εναλλακτικού Προβληματισμού και Πολιτικού Διαλόγου Transform! Europe
Νίκος Πετραλιάς, Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς
18.30-19.00 διάλειμμα
19.00-21.30
Στρογγυλό τραπέζι:
Ο Πουλαντζάς ως οργανικός διανοούμενος της αριστεράς
Συντονιστής: Άλκης Ρήγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Κώστας Βεργόπουλος, Πανεπιστήμιο Παρίσι 8
Μάκης Καβουριάρης, Πανεπιστήμιο Παρίσι 8
Μίκαελ Λεβί, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες, (EHESS) Παρίσι
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Πανεπιστήμιο Αθηνών
21.30
Ο Θάνος Μικρούτσικος παίζει στο πιάνο και τραγουδά το «Κακόηθες Μελάνωμα» (1980), σύνθεσή του, σε ποίηση Άλκη Αλκαίου, αφιερωμένη στον Νίκο Πουλαντζά.
Με την ευγενική υποστήριξη του Ινστιτούτου GOETHE
Ανανεωτική Πτέρυγα ΣΥΝ: Τα δικά σου δικά μου και τα δικά μου δικά μου!
14/12/2009
Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Ανασύνθεση στον ΣΥΝ
• Τριπλή η αντικομματική συμπεριφορά της Ανανεωτικής Πτέρυγας
• Να αναλάβει τις ευθύνες της τώρα η Αριστερή πλειοψηφία.
Συνεχίζοντας την ιδιότυπη έκδοση ανακοινώσεων που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν την πολιτική του ΣΥΝ με αυτή της Ανανεωτικής Πτέρυγας μέσω της επιβολής τους στην κοινή γνώμη από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, η συγκεκριμένη τάση υποπίπτει σε τριπλή αντικομματική συμπεριφορά, καταπατώντας καταστατικό πολιτική δεοντολογία αλλά και πολιτική ηθική.
Καταρχήν επιχειρεί πολιτική ανάλυση για τη δημοσιονομική κρίση της χώρας, που καλύπτεται πλήρως από τις αναλύσεις του ΣΥΝ, με αποκλειστικό στόχο την ώθηση του ΣΥΝ να συμμετέχει σε ένα τέτοιο προσχηματικό διάλογο.
Στη συνέχεια η Ανανεωτική Πτέρυγα αγνοεί την απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης της ΚΠΕ για την ύπαρξη ενιαίου μητρώου μελών του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει απερίφραστα ότι δεν αποδέχεται ένα τέτοιο μητρώο. Δηλώνει ότι τα μέλη της θα εργασθούν για την απεμπλοκή του ΣΥΝ από το ΣΥΡΙΖΑ αγνοώντας τις αποφάσεις των τριών τελευταίων Συνεδρίων (4ο - 5ο και Προγραμματικό).
Τέλος η ηγεσία της Ανανεωτικής Πτέρυγας αναγνωρίζει ως αντίφαση την πρόταση για συμμετοχή στελέχους της στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όχι όμως και τη συμμετοχή μελών της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήρθε η ώρα για την ανασυγκρότηση της Αριστερής Πλειοψηφίας του ΣΥΝ, που έχοντας ως εργαλεία της τις αναλύσεις και τις αποφάσεις των δυο τελευταίων τακτικών συνεδρίων του κόμματος οφείλει να αφήσει πίσω τις αδιέξοδες μικροτασικές πολιτικές στελεχών. Οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει εδώ και τώρα να προχωρήσουν για να συγχρονίσει η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά το βήμα της και τις θέσεις τις με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Καλούμε την Αριστερή Πλειοψηφία του κόμματος να αναλάβει τις ευθύνες της και συγκαλώντας άμεσα ΚΠΕ να προκηρύξει έκτακτο ανασυνθετικό οργανωτικό και καταστατικό συνέδριο για τις 25,26,27 και 28 Φεβρουαρίου.
14 Δεκεμβρίου 2009
13/12/2009
Ανακοίνωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας
Συνεδρίασε σήμερα(13/12/09) στην Αθήνα το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ Όργανο της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Μετά από διεξοδική συζήτηση κατέληξε στις παρακάτω αποφάσεις:
Πολιτικές για τη δημοσιονομική κρίση της χώρας
Η αντιμετώπιση της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης της χώρας δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη συνέχιση των πελατειακών σχέσεων και εξυπηρετήσεων, των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου, την ανοχή στη φοροδιαφυγή, και την υπόθαλψη του παρασιτικού πλουτισμού από τα χρήματα του δημοσίου. Ούτε με τη μείωση της αμοιβής της εργασίας, που θα είναι κοινωνικά άδικη και απαράδεκτη και οικονομικά αναποτελεσματική.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει να μην ακολουθήσει το δρόμο της επίρριψης των ευθυνών και του κόστους της ανάκαμψης στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, το δρόμο δηλαδή που ακολούθησε, προδιέγραψε και πιέζει η ΝΔ και τον οποίο υποδεικνύουν οι πιέσεις των αγορών και της Κομισιόν.
Όλοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση θα ήταν καταστροφική αν η χώρα μας δεν μετείχε στη ζώνη του Ευρώ. Όμως αυτό σήμερα δεν αρκεί.
Επιτέλους έφθασε η ώρα να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης και όσοι διαθέτουν και σκανδαλωδώς κρύβουν υψηλά εισοδήματα. Οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας – και η Εκκλησία – οφείλουν να δώσουν μερίδιο από τις μεγάλες υπεραξίες των τελευταίων χρόνων. Τα κέρδη από κεφάλαια πρέπει να χάσουν τα προνόμια τους και να υπαχθούν σε ενιαίους κανόνες και κλιμάκια φορολόγησης με τα εισοδήματα από εργασία. Οι δαπάνες του δημοσίου να ελεγχθούν δημοσίως και με διαφάνεια ώστε να εξυπηρετούν πραγματικά το δημόσιο συμφέρον και όχι κομματικά ή ιδιωτικά συμφέροντα και πελατειακά δίκτυα.
Ο κοινωνικός και πολιτικός διάλογος, για τον οποίο δεσμεύτηκε κατ΄ επανάληψη η κυβέρνηση, είναι αναγκαίος και πρέπει να γίνει. Πρέπει να είναι ουσιαστικός, αποτελεσματικός, και όχι προσχηματικός, θέτοντας επί τάπητος αυτές τις ώριμες ριζικές αλλαγές και προφανώς να αφορά και τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού. Αλλιώς θα εκφυλιστεί σε φύλλο συκής προαποφασισμένων επιλογών διατήρησης του σημερινού αποτυχημένου και επικίνδυνου πλέον μοντέλου δημοσιονομικής διαχείρισης.
Για τις σχέσεις ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ – ΣΥΡΙΖΑ
Δεν θα δεχθούμε μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, δεν θα πάρουμε κάρτες μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα δεχθούμε να εγγραφούμε σε ενιαίο μητρώο μελών στις τοπικές οργανώσεις.
Θα εργαστούμε είτε για τον ανακαθορισμό της μορφής του ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικού σχήματος (κάτι που σημαίνει νέα πολιτική συμφωνία και συνέχιση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ με όσους συμφωνήσουν) είτε για την απεμπλοκή του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Χαράξαμε με σαφήνεια τις δικές μας «κόκκινες γραμμές», που θα έπρεπε βέβαια να είναι και οι κόκκινες γραμμές του κόμματος.
Με δεδομένη την αλλαγή των συνθηκών ύστερα από τις αποφάσεις της πρόσφατης συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την άρνησή μας να υιοθετήσουμε τις αποφάσεις για κάρτα-μέλους και για σταδιακό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, θα αποτελούσε αντίφαση η συμμετοχή μας στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρωτοβουλία της Αν. Πτέρυγας
Το Συντονιστικό εξέφρασε την πολιτική του βούληση για συμμετοχή του Ομίλου Προβληματισμού ΑΡΣΗ και της Ομάδας στελεχών για την Πρωτοβουλία για την Ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς στις διαδικασίες πολιτικού διαλόγου και πολιτικών πρωτοβουλιών του Ανανεωτικού χώρου.
Αθήνα, 13/12/09
Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Ανασύνθεση στον ΣΥΝ
• Τριπλή η αντικομματική συμπεριφορά της Ανανεωτικής Πτέρυγας
• Να αναλάβει τις ευθύνες της τώρα η Αριστερή πλειοψηφία.
Συνεχίζοντας την ιδιότυπη έκδοση ανακοινώσεων που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν την πολιτική του ΣΥΝ με αυτή της Ανανεωτικής Πτέρυγας μέσω της επιβολής τους στην κοινή γνώμη από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, η συγκεκριμένη τάση υποπίπτει σε τριπλή αντικομματική συμπεριφορά, καταπατώντας καταστατικό πολιτική δεοντολογία αλλά και πολιτική ηθική.
Καταρχήν επιχειρεί πολιτική ανάλυση για τη δημοσιονομική κρίση της χώρας, που καλύπτεται πλήρως από τις αναλύσεις του ΣΥΝ, με αποκλειστικό στόχο την ώθηση του ΣΥΝ να συμμετέχει σε ένα τέτοιο προσχηματικό διάλογο.
Στη συνέχεια η Ανανεωτική Πτέρυγα αγνοεί την απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης της ΚΠΕ για την ύπαρξη ενιαίου μητρώου μελών του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει απερίφραστα ότι δεν αποδέχεται ένα τέτοιο μητρώο. Δηλώνει ότι τα μέλη της θα εργασθούν για την απεμπλοκή του ΣΥΝ από το ΣΥΡΙΖΑ αγνοώντας τις αποφάσεις των τριών τελευταίων Συνεδρίων (4ο - 5ο και Προγραμματικό).
Τέλος η ηγεσία της Ανανεωτικής Πτέρυγας αναγνωρίζει ως αντίφαση την πρόταση για συμμετοχή στελέχους της στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όχι όμως και τη συμμετοχή μελών της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήρθε η ώρα για την ανασυγκρότηση της Αριστερής Πλειοψηφίας του ΣΥΝ, που έχοντας ως εργαλεία της τις αναλύσεις και τις αποφάσεις των δυο τελευταίων τακτικών συνεδρίων του κόμματος οφείλει να αφήσει πίσω τις αδιέξοδες μικροτασικές πολιτικές στελεχών. Οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει εδώ και τώρα να προχωρήσουν για να συγχρονίσει η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά το βήμα της και τις θέσεις τις με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Καλούμε την Αριστερή Πλειοψηφία του κόμματος να αναλάβει τις ευθύνες της και συγκαλώντας άμεσα ΚΠΕ να προκηρύξει έκτακτο ανασυνθετικό οργανωτικό και καταστατικό συνέδριο για τις 25,26,27 και 28 Φεβρουαρίου.
14 Δεκεμβρίου 2009
13/12/2009
Ανακοίνωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας
Συνεδρίασε σήμερα(13/12/09) στην Αθήνα το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ Όργανο της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Μετά από διεξοδική συζήτηση κατέληξε στις παρακάτω αποφάσεις:
Πολιτικές για τη δημοσιονομική κρίση της χώρας
Η αντιμετώπιση της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης της χώρας δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη συνέχιση των πελατειακών σχέσεων και εξυπηρετήσεων, των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου, την ανοχή στη φοροδιαφυγή, και την υπόθαλψη του παρασιτικού πλουτισμού από τα χρήματα του δημοσίου. Ούτε με τη μείωση της αμοιβής της εργασίας, που θα είναι κοινωνικά άδικη και απαράδεκτη και οικονομικά αναποτελεσματική.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει να μην ακολουθήσει το δρόμο της επίρριψης των ευθυνών και του κόστους της ανάκαμψης στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, το δρόμο δηλαδή που ακολούθησε, προδιέγραψε και πιέζει η ΝΔ και τον οποίο υποδεικνύουν οι πιέσεις των αγορών και της Κομισιόν.
Όλοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση θα ήταν καταστροφική αν η χώρα μας δεν μετείχε στη ζώνη του Ευρώ. Όμως αυτό σήμερα δεν αρκεί.
Επιτέλους έφθασε η ώρα να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης και όσοι διαθέτουν και σκανδαλωδώς κρύβουν υψηλά εισοδήματα. Οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας – και η Εκκλησία – οφείλουν να δώσουν μερίδιο από τις μεγάλες υπεραξίες των τελευταίων χρόνων. Τα κέρδη από κεφάλαια πρέπει να χάσουν τα προνόμια τους και να υπαχθούν σε ενιαίους κανόνες και κλιμάκια φορολόγησης με τα εισοδήματα από εργασία. Οι δαπάνες του δημοσίου να ελεγχθούν δημοσίως και με διαφάνεια ώστε να εξυπηρετούν πραγματικά το δημόσιο συμφέρον και όχι κομματικά ή ιδιωτικά συμφέροντα και πελατειακά δίκτυα.
Ο κοινωνικός και πολιτικός διάλογος, για τον οποίο δεσμεύτηκε κατ΄ επανάληψη η κυβέρνηση, είναι αναγκαίος και πρέπει να γίνει. Πρέπει να είναι ουσιαστικός, αποτελεσματικός, και όχι προσχηματικός, θέτοντας επί τάπητος αυτές τις ώριμες ριζικές αλλαγές και προφανώς να αφορά και τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού. Αλλιώς θα εκφυλιστεί σε φύλλο συκής προαποφασισμένων επιλογών διατήρησης του σημερινού αποτυχημένου και επικίνδυνου πλέον μοντέλου δημοσιονομικής διαχείρισης.
Για τις σχέσεις ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ – ΣΥΡΙΖΑ
Δεν θα δεχθούμε μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, δεν θα πάρουμε κάρτες μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα δεχθούμε να εγγραφούμε σε ενιαίο μητρώο μελών στις τοπικές οργανώσεις.
Θα εργαστούμε είτε για τον ανακαθορισμό της μορφής του ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικού σχήματος (κάτι που σημαίνει νέα πολιτική συμφωνία και συνέχιση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ με όσους συμφωνήσουν) είτε για την απεμπλοκή του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Χαράξαμε με σαφήνεια τις δικές μας «κόκκινες γραμμές», που θα έπρεπε βέβαια να είναι και οι κόκκινες γραμμές του κόμματος.
Με δεδομένη την αλλαγή των συνθηκών ύστερα από τις αποφάσεις της πρόσφατης συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την άρνησή μας να υιοθετήσουμε τις αποφάσεις για κάρτα-μέλους και για σταδιακό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, θα αποτελούσε αντίφαση η συμμετοχή μας στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρωτοβουλία της Αν. Πτέρυγας
Το Συντονιστικό εξέφρασε την πολιτική του βούληση για συμμετοχή του Ομίλου Προβληματισμού ΑΡΣΗ και της Ομάδας στελεχών για την Πρωτοβουλία για την Ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς στις διαδικασίες πολιτικού διαλόγου και πολιτικών πρωτοβουλιών του Ανανεωτικού χώρου.
Αθήνα, 13/12/09
Sunday, December 13, 2009
Tsakthan Weekly, 14-21/12/2009 Κράτος-κράτος τον καημό μου, το μελετάω κι απορώ
Tsakthan Weekly, 14-21/12/2009
Κράτος-κράτος τον καημό μου, το μελετάω κι απορώ
Οι Κ. Μαρξ και Φ. Ένγκελς ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για την οικονομική και κοινωνική ανάλυση του καπιταλισμού, ως ιστορικού σταδίου της εξέλιξης των ταξικών κοινωνιών, παρά για την διατύπωση ολοκληρωμένης θεωρίας για την πολιτική και το κράτος. Προσπαθώντας να ξεδιαλύνουμε το κουβάρι των σκέψεων των Μαρξ και Ένγκελς πρέπει να μελετήσουμε το σύνολο του έργου τους για να διαπιστώσουμε άμεσες ή έμμεσες αναφορές στα ζητήματα αυτά, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο την ίδια τη μαρξιστική μέθοδο ανάλυσης.
Κόντρα στην άποψη ότι υπάρχει ένα αναλλοίωτο ανθρώπινο ον ή μια αιώνια αφηρημένη ιδέα που ορίζει την κίνηση της ιστορίας, οι Μαρξ και Ένγκελς τονίζουν ότι είναι «ο τρόπος παραγωγής της υλικής ζωής που καθορίζει την κοινωνική, πολιτική και πνευματική διαδικασία της ζωής γενικά. Γιατί δεν είναι η συνείδηση των ανθρώπων που καθορίζει την ύπαρξή τους.
Αντίθετα, η κοινωνική τους ύπαρξη είναι αυτή που καθορίζει τη συνείδησή τους…γιατί οι παραγωγικές δυνάμεις που αναπτύσσονται μέσα στους κόλπους της αστικής κοινωνίας δημιουργούν ταυτόχρονα τους υλικούς όρους για να λυθεί αυτή η αντίφαση (βάσης και εποικοδομήματος). Με αυτό τον κοινωνικό σχηματισμό ολοκληρώνεται έτσι η προϊστορία της ανθρώπινης κοινωνίας…
Η κινητήρια δύναμη της ιστορίας δεν είναι η σκέψη, αλλά η παραγωγή των ανθρώπινων αναγκών και η ιστορία της κοινωνίας είναι η ιστορία της πάλης των τάξεων, αφού οι άνθρωποι είναι αιχμάλωτοι των παραγωγικών σχέσεων που εμποδίζουν την ελεύθερη ανάπτυξή τους.
Απαιτείται έτσι η αλλαγή όχι της συνείδησης των ανθρώπων, αλλά της κοινωνικής πραγματικότητας από όπου πηγάζει αυτή η συνείδηση».
Πηγαίνοντας πίσω χρονικά συναντάμε τη θέση περί κράτους ως οργάνου εξουσίας της κυρίαρχης κάθε φορά κοινωνικής τάξης. Στη ‘Γερμανική Ιδεολογία’ τονίζεται ότι «τώρα το κράτος ξαναγύρισε στην πιο παλιά του μορφή, στην ξετσίπωτη σκέτη κυριαρχία του σπαθιού και του ράσου…Τριάντα έξι εκατομμύρια Γάλλοι οδηγήθηκαν χωρίς αντίσταση στην αιχμαλωσία…Μια κοινοβουλευτική δικτατορία της αστικής τάξης (‘18η Μπρυμαίρ’)».
Για τη μεταβατική περίοδο τονίζεται στην ‘Κριτική του Προγράμματος της Γκότα’ (1875) ότι το κράτος «θα είναι επαναστατική δικτατορία του προλεταριάτου» και ότι «είναι ανέντιμο να ζητούν τη λαοκρατική δημοκρατία από το γερμανικό στρατιωτικό, δεσποτικό κράτος…Το κράτος του μέλλοντος που διεκδικούν υπάρχει ήδη στην Ελβετία!…΄Όχι κρατική εκπαίδευση. Πρέπει να αποκλείσουμε εξίσου την επιρροή της κυβέρνησης και της Εκκλησίας μέσα στο σχολείο…Το κράτος στον κομμουνισμό θα διαλυθεί από μόνο του και θα εξαφανιστεί!…Η περιβόητη ελευθερία του συναγωνισμού αποκαθιστά σε ορισμένες σφαίρες το μονοπώλιο και προκαλεί γι’ αυτό την ανάμιξη του κράτους».
Το κράτος είναι ιστορική κατασκευή. Κάθε ταξική κοινωνία, σύμφωνα με το Μαρξ, μετά την πρωτόγονη κομμουνιστική κοινωνία διαθέτει το κράτος που της αντιστοιχεί. Η βάση καθορίζοντας το εποικοδόμημα σε τελευταία ανάλυση καθορίζει και το κράτος. Το κράτος, συνεπώς, δεν είναι απλά και μόνο ένα εργαλείο στα χέρια της κάθε φορά άρχουσας τάξης για τη βίαιη καταστολή των εργατικών αγώνων αλλά ένα σύνολο δομών και μηχανισμών, κατασταλτικών και ιδεολογικών, που, σε τελευταία ανάλυση, στοχεύουν στην αναπαραγωγή του καπιταλιστικού κοινωνικού σχηματισμού.
Στο εσωτερικό του κράτους, ως συνέπεια της ταξικής σύγκρουσης, διεξάγονται, άμεσα ή έμμεσα, ταξικοί αγώνες. Κατά συνέπεια, το κράτος μπορεί να οριστεί διαφορετικά : «Το κράτος, εξασφαλίζει την ενότητα και τη συνοχή ενός κοινωνικού σχηματισμού διαιρεμένου σε τάξεις, συγκεντρώνει τις ταξικές αντιθέσεις του συνόλου του κοινωνικού σχηματισμού, κατοχυρώνοντας και νομιμοποιώντας τα συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων ή μερίδων τάξεων έναντι των άλλων τάξεων αυτού του κοινωνικού σχηματισμού»(Ν.Πουλαντζάς) Όμως για να είναι δυνατή η κατοχύρωση και νομιμοποίηση των συμφερόντων των κυρίαρχων τάξεων ή μερίδων τάξεων δια μέσου του κράτους πρέπει να οργανωθεί πάλι δια μέσου του κράτους η συναίνεση των κυριαρχούμενων τάξεων και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν κατοχυρωθούν ορισμένα από τα πιο άμεσα αιτήματα που αυτές οι κυριαρχούμενες τάξεις προβάλλουν και διεκδικούν την ικανοποίησή τους.
Κορυφαίο σύμβολο του κράτους που μπορεί να εξασφαλίζει τη συναίνεση των κυριαρχούμενων είναι το Σύνταγμα. Ο ίδιος ο Μαρξ είχε τονίσει ότι «το Σύνταγμα είναι ένα φρούριο που προστατεύει τους πολιορκητές και όχι τους πολιορκούμενους», υπονοώντας βέβαια ότι πολιορκητές είναι οι κυριαρχούμενοι και πολιορκούμενοι οι κυρίαρχοι.
Από τις δύο αυτές θεωρητικές οπτικές περί κράτους που ενυπάρχουν στο έργο του Μαρξ μπορούν να συναχθούν και να καταστρωθούν διαφορετικές πολιτικές στρατηγικές σχετικά με το ζήτημα της κοινωνικής επανάστασης.
Η πρώτη στηριζόμενη στη λογική του κράτους εργαλείου μπορεί να καταλήξει είτε στη λογική της εξ εφόδου κατάληψης του κρατικού μηχανισμού από το επαναστατικό κόμμα του προλεταριάτου (λενινιστική στρατηγική) είτε στη λογική του κοινοβουλευτικού περάσματος στο σοσιαλισμό μέσα από τις εκλογές (ρεφορμιστική και σοσιαλδημοκρατική στρατηγική).
Η δεύτερη στηριζόμενη στον ορισμό της ‘σχετικής αυτονομίας’ (Ν. Πουλαντζάς) του κράτους καταλήγει στην υιοθέτηση μιας πολιτικής συνεχών ρήξεων μέσα κι έξω από το κράτος και την επιβολή επαναστατικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων μέσω δυναμικών μαζικών κοινωνικών κινημάτων των κυριαρχούμενων κοινωνικών τάξεων και κοινωνικών ομάδων και στρωμάτων στην κατεύθυνση του δημοκρατικού σοσιαλισμού με το συνδυασμό θεσμών αντιπροσωπευτικής και άμεσης δημοκρατίας.
Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com
ΤΟ ΚΑΚΟΗΘΕΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑ
Στίχοι: Άλκης Αλκαίος
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Πρώτη εκτέλεση: Θάνος Μικρούτσικος
Σε παίρνει για ταξίδι μια σειρήνα
και μια πικρία μας ματώνει ανείπωτη.
Tη σκοτεινή σου μελετάμε πείνα
καχύποπτοι, ανύποποι και ύποπτοι.
Στην Πέργαμο και στη Μπαστιά,
δίδυμα πάνε φορτηγά
κι ένα ιπτάμενο δελφίνι
στον Πόρο και στη Σαντορίνη.
Τα ναύλα μου πώς ν' αγοράσω
τώρα που απόμεινα στον άσσο.
Στο μέτωπο τριγύρω στις ραβδώσεις
μια μύγα παίζει ως κορασίδα άπορη.
Οι φίλοι σ' επισκέπτονται με δόσεις
παράφοροι, ανυπόφοροι κι αδιάφοροι.
Στην Πέργαμο και στη Μπαστιά,
δίδυμα πάνε φορτηγά
κι ένα ιπτάμενο δελφίνι
στον Πόρο και στη Σαντορίνη.
Απόψε πρέπει να προφτάσω
γιατί αύριο θε να σε χάσω.
Ιωνικές κολώνες σε μαγκώνουν
και σου χαρίζουν τιμωρία άδικη.
Σ' αυτή την άσπρη πρέσσα δε γλιτώνουν
διάδικοι, υπόδικοι, κατάδικοι.
Στην Πέργαμο και στη Μπαστιά
δίδυμα πάνε φορτηγά
κι ένα ιπτάμενο δελφίνι
στον Πόρο και στη Σαντορίνη.
Τα ναύλα μου δε θα αγοράσω
γιατί απόμεινα στον άσσο.
Μέχρι να αρχίσεις, μέχρι να τελειώσεις
το πρόσωπό τους αποστρέψανε άφωνοι
οι φίλοι και γελούν στις συγκεντρώσεις
μεγάφωνοι, μικρόφωνοι, παράφωνοι.
Στην Πέργαμο και στη Μπαστιά
δίδυμα φτάνουν φορτηγά
κι ένα ιπτάμενο δελφίνι
στον Πόρο και στη Σαντορίνη.
Κι εγώ απόψε θα σε χάσω
και αύριο θα σε ξεχάσω.
ΣΗΜΕΡΟΝ 3 ΕΡΓΑ
1) Στα άκρα
2) Καπιταλισμός: Η Ιστορία Ενός Έρωτα
3) Η κληρονόμος
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=22921143#
Ανθρωποι χωρίς εμπιστοσύνη
12/12/2009
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ανθρωποι...
Ο 85χρονος σήμερα Γιτζάκ Γκανόν είναι Εβραίος και ζει στο Ισραήλ. Η καταγωγή του είναι από την Άρτα από όπου, το 1944, ένας Γερμανός αξιωματικός των SS και ένας Έλληνας αστυνομικός του κατοχικού καθεστώτος εισέβαλαν στο σπίτι του, τον συνέλαβαν, χάραξαν στο μπράτσο του τον αριθμό 182558 και τον έστειλαν στο Άουσβιτς. Από τότε και για τα επόμενα 60 χρόνια, μέχρι πολύ πρόσφατα δηλαδή, ο Γκανόν δεν δεχόταν όχι απλώς να πάει σε νοσοκομείο, αλλά ούτε καν να τον επισκεφθεί γιατρός.
...χωρίς...
Μετά από την επείγουσα εγχείρηση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε, άλλαξε γνώμη και δηλώνει ότι «χωρίς τους γιατρούς θα ήμουν νεκρός». Εξήγησε δε στους οικείους του και σε έναν δημοσιογράφο της εφημερίδας Maariv την αιτία για την προηγούμενη στάση του: Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης έπεσε στα χέρια του περιβόητου Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστού και ως «άγγελου του θανάτου», ο οποίος τον μετέτρεψε σε πειραματόζωο προς χάριν της Άρειας Φυλής. Όπως θυμάται, ο Μέγκελε του έβγαλε χωρίς νάρκωση τον ένα του νεφρό, φέροντάς τον στα πρόθυρα της τρέλας.
... εμπιστοσύνη
Οποιοσδήποτε, βεβαίως, δικαιούται να ρωτήσει ποια σχέση έχει ο Γκανόν και η ιστορία του με αυτές τις σελίδες. Η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται σε πολλές από τις αναλύσεις που δημοσιεύονται αυτή την περίοδο στον ξένο Τύπο αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Ο καμβάς είναι ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το κράτος τους ως εχθρό. Είναι φαινόμενο απολύτως λογικό: όταν σε βασανίζει ένας άνθρωπος ή ένας θεσμός που -θεωρητικά- πρέπει να σε βοηθά όταν έχεις ανάγκη, τότε μετατρέπεται σε εχθρός. Και οι θεωρίες που τον αφορούν γράφονται από την αρχή...
ICAP: Οι αλυσίδες εκτόπισαν τα συνοικιακά μαγαζιά υπόδησης
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=22931147#
12/12/2009
Οι αλυσίδες καταστημάτων παπουτσιών έχουν εξοστρακίσει τα παραδοσιακά συνοικιακά μαγαζιά αλλάζοντας την όψη της αγοράς. Η επιθετική τους πολιτική αποδίδει καρπούς, καθώς εμφανίζει ετήσιο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων 10,6% τη διετία 2006-2008.
Το γυναικείο φύλο είναι ο καλύτερος πελάτης, αφού οι πωλήσεις παπουτσιών καλύπτουν το 71,8% στο σύνολο της αγοράς των πολυκαταστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανδρικά έχουν τη μικρότερη συμμετοχή και φθάνει στο 12,3%. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν τα παιδικά με μερίδιο αγοράς 16%.
Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από μελέτη της ICAP και υπολογίζει την αξία της εγχώριας αγοράς υποδημάτων στα 515 εκατ. ευρώ με τις ελληνικές επιχειρήσεις να διαχειρίζονται σχετικά μικρό μέρος. Ανήλθε μόλις στα 196 εκατ. ευρώ το 2008. Το έλλειμμα που προκύπτει είναι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, αφού οι Ελληνες περπατούν με... ξένο παπούτσι.
Οι εισαγωγές υποδημάτων έφτασαν τα 5,34 εκατ. ζεύγη όταν το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς διαμορφώθηκε σε 10,73 εκατ. ζεύγη πέρυσι. Η αξία των υποδημάτων που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα υπολογίστηκε στα 300 εκατ. ευρώ.
Η ανάλυση των στοιχείων εμφανίζει την εγχώρια βιομηχανία να έχει σηκώσει «λευκή σημαία».
Οι Ελληνες παραγωγοί στο κίνδυνο να χάσουν μερίδια αγοράς και να οδηγηθούν σε συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των εταιρειών τους επιλέγουν να φορέσουν τον «μανδύα» του εισαγωγέα εγκαταλείποντας την παραδοσιακή μηχανή κατασκευής παπουτσιών μετά από αρκετές δεκαετίες.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
H Μαντόνα βγαίνει στη σύνταξη!
http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=15573&subid=2&pubid=6606115
11/12/2009 1:29:28 μμ
Τα φετινά Χριστούγεννα δεν και τόσο ευχάριστα για την Μαντόνα που βλέπει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο της μόδας να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση.
Η "βασίλισσα της ποπ" που εδώ και δύο σεζόν ήταν το "πρόσωπο" του οίκου μόδας "Louis Vuitton", αντικαταστάθηκε από ένα νεώτερο μοντέλο, την Λάρα Στόουν (Lara Stone).
"Σίγουρα, η Μαντόνα θα έγινε έξαλλη μόλις έμαθε τα νέα της αποκαθήλωσης της, αφού αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης για κάθε διάσημη που μεγαλώνει και προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει ένα νεανικό προφίλ", αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας "Sun"
Η διάδοχος της Μαντόνα είναι μόλις 25 χρονών και πολλοί τη συγκρίνουν με τη γαλλίδα ηθοποιό και θρυλικό σύμβολο του σεξ, Μπριζίτ Μπαρντό (Brigitte Bardot).
Αλλά, δεν φτάνει μόνο αυτό... Το πλήγμα για την 51χρονη τραγουδίστρια είναι διπλό, καθώς αυτός που επέλεξε το μοντέλο από την Δανία για να προωθήσει την νέα κολεξιόν για την άνοιξη/καλοκαίρι 2010 είναι ο φίλος της, σχεδιαστής Μαρκ Τζέικομπς (Marc Jacobs).
Εκπρόσωπος του κολοσσιαίου οίκου μόδας "Luis Vuitton"είπε: "Μετά από δύο σεζόν με ένα τόσο μεγάλο αστέρι, ο Μαρκ αποφάσισε να πάρουμε μια ανάσα και να δουλέψουμε με ένα μοντέλο αλλά όχι ένα απλό μοντέλο. Είναι το καινούργιο σούπερ μοντέλο που θα κατακτήσει τον κόσμο.
Η νέα κολεξιόν του οίκου έχει διάθεση "παιχνιδιάρικη, αισιόδοξη και πιο νεανική", στοιχεία που η Μαντόνα δεν μπορούσε να στηρίξει αφού δεν ταιριάζει με την νέα φιλοσοφία του οίκου.
Αλλά και η παλαιότερη φωτογράφηση που είχε κάνει η Μαντόνα σε ένα παρισσινό καφέ για την ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή καμπάνια του οίκου δεν ταίριαζε με όλα τα γούστα.
"Σεβόμαστε την Μαντόνα ως καλλιτέχνη, όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ηλικία της και να σταματήσει να χώνει τον καβάλο της στα μούτρα του κόσμου", έγραψαν οι επικριτές της.
Κράτος-κράτος τον καημό μου, το μελετάω κι απορώ
Οι Κ. Μαρξ και Φ. Ένγκελς ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για την οικονομική και κοινωνική ανάλυση του καπιταλισμού, ως ιστορικού σταδίου της εξέλιξης των ταξικών κοινωνιών, παρά για την διατύπωση ολοκληρωμένης θεωρίας για την πολιτική και το κράτος. Προσπαθώντας να ξεδιαλύνουμε το κουβάρι των σκέψεων των Μαρξ και Ένγκελς πρέπει να μελετήσουμε το σύνολο του έργου τους για να διαπιστώσουμε άμεσες ή έμμεσες αναφορές στα ζητήματα αυτά, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο την ίδια τη μαρξιστική μέθοδο ανάλυσης.
Κόντρα στην άποψη ότι υπάρχει ένα αναλλοίωτο ανθρώπινο ον ή μια αιώνια αφηρημένη ιδέα που ορίζει την κίνηση της ιστορίας, οι Μαρξ και Ένγκελς τονίζουν ότι είναι «ο τρόπος παραγωγής της υλικής ζωής που καθορίζει την κοινωνική, πολιτική και πνευματική διαδικασία της ζωής γενικά. Γιατί δεν είναι η συνείδηση των ανθρώπων που καθορίζει την ύπαρξή τους.
Αντίθετα, η κοινωνική τους ύπαρξη είναι αυτή που καθορίζει τη συνείδησή τους…γιατί οι παραγωγικές δυνάμεις που αναπτύσσονται μέσα στους κόλπους της αστικής κοινωνίας δημιουργούν ταυτόχρονα τους υλικούς όρους για να λυθεί αυτή η αντίφαση (βάσης και εποικοδομήματος). Με αυτό τον κοινωνικό σχηματισμό ολοκληρώνεται έτσι η προϊστορία της ανθρώπινης κοινωνίας…
Η κινητήρια δύναμη της ιστορίας δεν είναι η σκέψη, αλλά η παραγωγή των ανθρώπινων αναγκών και η ιστορία της κοινωνίας είναι η ιστορία της πάλης των τάξεων, αφού οι άνθρωποι είναι αιχμάλωτοι των παραγωγικών σχέσεων που εμποδίζουν την ελεύθερη ανάπτυξή τους.
Απαιτείται έτσι η αλλαγή όχι της συνείδησης των ανθρώπων, αλλά της κοινωνικής πραγματικότητας από όπου πηγάζει αυτή η συνείδηση».
Πηγαίνοντας πίσω χρονικά συναντάμε τη θέση περί κράτους ως οργάνου εξουσίας της κυρίαρχης κάθε φορά κοινωνικής τάξης. Στη ‘Γερμανική Ιδεολογία’ τονίζεται ότι «τώρα το κράτος ξαναγύρισε στην πιο παλιά του μορφή, στην ξετσίπωτη σκέτη κυριαρχία του σπαθιού και του ράσου…Τριάντα έξι εκατομμύρια Γάλλοι οδηγήθηκαν χωρίς αντίσταση στην αιχμαλωσία…Μια κοινοβουλευτική δικτατορία της αστικής τάξης (‘18η Μπρυμαίρ’)».
Για τη μεταβατική περίοδο τονίζεται στην ‘Κριτική του Προγράμματος της Γκότα’ (1875) ότι το κράτος «θα είναι επαναστατική δικτατορία του προλεταριάτου» και ότι «είναι ανέντιμο να ζητούν τη λαοκρατική δημοκρατία από το γερμανικό στρατιωτικό, δεσποτικό κράτος…Το κράτος του μέλλοντος που διεκδικούν υπάρχει ήδη στην Ελβετία!…΄Όχι κρατική εκπαίδευση. Πρέπει να αποκλείσουμε εξίσου την επιρροή της κυβέρνησης και της Εκκλησίας μέσα στο σχολείο…Το κράτος στον κομμουνισμό θα διαλυθεί από μόνο του και θα εξαφανιστεί!…Η περιβόητη ελευθερία του συναγωνισμού αποκαθιστά σε ορισμένες σφαίρες το μονοπώλιο και προκαλεί γι’ αυτό την ανάμιξη του κράτους».
Το κράτος είναι ιστορική κατασκευή. Κάθε ταξική κοινωνία, σύμφωνα με το Μαρξ, μετά την πρωτόγονη κομμουνιστική κοινωνία διαθέτει το κράτος που της αντιστοιχεί. Η βάση καθορίζοντας το εποικοδόμημα σε τελευταία ανάλυση καθορίζει και το κράτος. Το κράτος, συνεπώς, δεν είναι απλά και μόνο ένα εργαλείο στα χέρια της κάθε φορά άρχουσας τάξης για τη βίαιη καταστολή των εργατικών αγώνων αλλά ένα σύνολο δομών και μηχανισμών, κατασταλτικών και ιδεολογικών, που, σε τελευταία ανάλυση, στοχεύουν στην αναπαραγωγή του καπιταλιστικού κοινωνικού σχηματισμού.
Στο εσωτερικό του κράτους, ως συνέπεια της ταξικής σύγκρουσης, διεξάγονται, άμεσα ή έμμεσα, ταξικοί αγώνες. Κατά συνέπεια, το κράτος μπορεί να οριστεί διαφορετικά : «Το κράτος, εξασφαλίζει την ενότητα και τη συνοχή ενός κοινωνικού σχηματισμού διαιρεμένου σε τάξεις, συγκεντρώνει τις ταξικές αντιθέσεις του συνόλου του κοινωνικού σχηματισμού, κατοχυρώνοντας και νομιμοποιώντας τα συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων ή μερίδων τάξεων έναντι των άλλων τάξεων αυτού του κοινωνικού σχηματισμού»(Ν.Πουλαντζάς) Όμως για να είναι δυνατή η κατοχύρωση και νομιμοποίηση των συμφερόντων των κυρίαρχων τάξεων ή μερίδων τάξεων δια μέσου του κράτους πρέπει να οργανωθεί πάλι δια μέσου του κράτους η συναίνεση των κυριαρχούμενων τάξεων και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν κατοχυρωθούν ορισμένα από τα πιο άμεσα αιτήματα που αυτές οι κυριαρχούμενες τάξεις προβάλλουν και διεκδικούν την ικανοποίησή τους.
Κορυφαίο σύμβολο του κράτους που μπορεί να εξασφαλίζει τη συναίνεση των κυριαρχούμενων είναι το Σύνταγμα. Ο ίδιος ο Μαρξ είχε τονίσει ότι «το Σύνταγμα είναι ένα φρούριο που προστατεύει τους πολιορκητές και όχι τους πολιορκούμενους», υπονοώντας βέβαια ότι πολιορκητές είναι οι κυριαρχούμενοι και πολιορκούμενοι οι κυρίαρχοι.
Από τις δύο αυτές θεωρητικές οπτικές περί κράτους που ενυπάρχουν στο έργο του Μαρξ μπορούν να συναχθούν και να καταστρωθούν διαφορετικές πολιτικές στρατηγικές σχετικά με το ζήτημα της κοινωνικής επανάστασης.
Η πρώτη στηριζόμενη στη λογική του κράτους εργαλείου μπορεί να καταλήξει είτε στη λογική της εξ εφόδου κατάληψης του κρατικού μηχανισμού από το επαναστατικό κόμμα του προλεταριάτου (λενινιστική στρατηγική) είτε στη λογική του κοινοβουλευτικού περάσματος στο σοσιαλισμό μέσα από τις εκλογές (ρεφορμιστική και σοσιαλδημοκρατική στρατηγική).
Η δεύτερη στηριζόμενη στον ορισμό της ‘σχετικής αυτονομίας’ (Ν. Πουλαντζάς) του κράτους καταλήγει στην υιοθέτηση μιας πολιτικής συνεχών ρήξεων μέσα κι έξω από το κράτος και την επιβολή επαναστατικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων μέσω δυναμικών μαζικών κοινωνικών κινημάτων των κυριαρχούμενων κοινωνικών τάξεων και κοινωνικών ομάδων και στρωμάτων στην κατεύθυνση του δημοκρατικού σοσιαλισμού με το συνδυασμό θεσμών αντιπροσωπευτικής και άμεσης δημοκρατίας.
Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com
ΤΟ ΚΑΚΟΗΘΕΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑ
Στίχοι: Άλκης Αλκαίος
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Πρώτη εκτέλεση: Θάνος Μικρούτσικος
Σε παίρνει για ταξίδι μια σειρήνα
και μια πικρία μας ματώνει ανείπωτη.
Tη σκοτεινή σου μελετάμε πείνα
καχύποπτοι, ανύποποι και ύποπτοι.
Στην Πέργαμο και στη Μπαστιά,
δίδυμα πάνε φορτηγά
κι ένα ιπτάμενο δελφίνι
στον Πόρο και στη Σαντορίνη.
Τα ναύλα μου πώς ν' αγοράσω
τώρα που απόμεινα στον άσσο.
Στο μέτωπο τριγύρω στις ραβδώσεις
μια μύγα παίζει ως κορασίδα άπορη.
Οι φίλοι σ' επισκέπτονται με δόσεις
παράφοροι, ανυπόφοροι κι αδιάφοροι.
Στην Πέργαμο και στη Μπαστιά,
δίδυμα πάνε φορτηγά
κι ένα ιπτάμενο δελφίνι
στον Πόρο και στη Σαντορίνη.
Απόψε πρέπει να προφτάσω
γιατί αύριο θε να σε χάσω.
Ιωνικές κολώνες σε μαγκώνουν
και σου χαρίζουν τιμωρία άδικη.
Σ' αυτή την άσπρη πρέσσα δε γλιτώνουν
διάδικοι, υπόδικοι, κατάδικοι.
Στην Πέργαμο και στη Μπαστιά
δίδυμα πάνε φορτηγά
κι ένα ιπτάμενο δελφίνι
στον Πόρο και στη Σαντορίνη.
Τα ναύλα μου δε θα αγοράσω
γιατί απόμεινα στον άσσο.
Μέχρι να αρχίσεις, μέχρι να τελειώσεις
το πρόσωπό τους αποστρέψανε άφωνοι
οι φίλοι και γελούν στις συγκεντρώσεις
μεγάφωνοι, μικρόφωνοι, παράφωνοι.
Στην Πέργαμο και στη Μπαστιά
δίδυμα φτάνουν φορτηγά
κι ένα ιπτάμενο δελφίνι
στον Πόρο και στη Σαντορίνη.
Κι εγώ απόψε θα σε χάσω
και αύριο θα σε ξεχάσω.
ΣΗΜΕΡΟΝ 3 ΕΡΓΑ
1) Στα άκρα
2) Καπιταλισμός: Η Ιστορία Ενός Έρωτα
3) Η κληρονόμος
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=22921143#
Ανθρωποι χωρίς εμπιστοσύνη
12/12/2009
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ανθρωποι...
Ο 85χρονος σήμερα Γιτζάκ Γκανόν είναι Εβραίος και ζει στο Ισραήλ. Η καταγωγή του είναι από την Άρτα από όπου, το 1944, ένας Γερμανός αξιωματικός των SS και ένας Έλληνας αστυνομικός του κατοχικού καθεστώτος εισέβαλαν στο σπίτι του, τον συνέλαβαν, χάραξαν στο μπράτσο του τον αριθμό 182558 και τον έστειλαν στο Άουσβιτς. Από τότε και για τα επόμενα 60 χρόνια, μέχρι πολύ πρόσφατα δηλαδή, ο Γκανόν δεν δεχόταν όχι απλώς να πάει σε νοσοκομείο, αλλά ούτε καν να τον επισκεφθεί γιατρός.
...χωρίς...
Μετά από την επείγουσα εγχείρηση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε, άλλαξε γνώμη και δηλώνει ότι «χωρίς τους γιατρούς θα ήμουν νεκρός». Εξήγησε δε στους οικείους του και σε έναν δημοσιογράφο της εφημερίδας Maariv την αιτία για την προηγούμενη στάση του: Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης έπεσε στα χέρια του περιβόητου Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστού και ως «άγγελου του θανάτου», ο οποίος τον μετέτρεψε σε πειραματόζωο προς χάριν της Άρειας Φυλής. Όπως θυμάται, ο Μέγκελε του έβγαλε χωρίς νάρκωση τον ένα του νεφρό, φέροντάς τον στα πρόθυρα της τρέλας.
... εμπιστοσύνη
Οποιοσδήποτε, βεβαίως, δικαιούται να ρωτήσει ποια σχέση έχει ο Γκανόν και η ιστορία του με αυτές τις σελίδες. Η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται σε πολλές από τις αναλύσεις που δημοσιεύονται αυτή την περίοδο στον ξένο Τύπο αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Ο καμβάς είναι ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το κράτος τους ως εχθρό. Είναι φαινόμενο απολύτως λογικό: όταν σε βασανίζει ένας άνθρωπος ή ένας θεσμός που -θεωρητικά- πρέπει να σε βοηθά όταν έχεις ανάγκη, τότε μετατρέπεται σε εχθρός. Και οι θεωρίες που τον αφορούν γράφονται από την αρχή...
ICAP: Οι αλυσίδες εκτόπισαν τα συνοικιακά μαγαζιά υπόδησης
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=22931147#
12/12/2009
Οι αλυσίδες καταστημάτων παπουτσιών έχουν εξοστρακίσει τα παραδοσιακά συνοικιακά μαγαζιά αλλάζοντας την όψη της αγοράς. Η επιθετική τους πολιτική αποδίδει καρπούς, καθώς εμφανίζει ετήσιο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων 10,6% τη διετία 2006-2008.
Το γυναικείο φύλο είναι ο καλύτερος πελάτης, αφού οι πωλήσεις παπουτσιών καλύπτουν το 71,8% στο σύνολο της αγοράς των πολυκαταστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανδρικά έχουν τη μικρότερη συμμετοχή και φθάνει στο 12,3%. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν τα παιδικά με μερίδιο αγοράς 16%.
Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από μελέτη της ICAP και υπολογίζει την αξία της εγχώριας αγοράς υποδημάτων στα 515 εκατ. ευρώ με τις ελληνικές επιχειρήσεις να διαχειρίζονται σχετικά μικρό μέρος. Ανήλθε μόλις στα 196 εκατ. ευρώ το 2008. Το έλλειμμα που προκύπτει είναι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, αφού οι Ελληνες περπατούν με... ξένο παπούτσι.
Οι εισαγωγές υποδημάτων έφτασαν τα 5,34 εκατ. ζεύγη όταν το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς διαμορφώθηκε σε 10,73 εκατ. ζεύγη πέρυσι. Η αξία των υποδημάτων που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα υπολογίστηκε στα 300 εκατ. ευρώ.
Η ανάλυση των στοιχείων εμφανίζει την εγχώρια βιομηχανία να έχει σηκώσει «λευκή σημαία».
Οι Ελληνες παραγωγοί στο κίνδυνο να χάσουν μερίδια αγοράς και να οδηγηθούν σε συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των εταιρειών τους επιλέγουν να φορέσουν τον «μανδύα» του εισαγωγέα εγκαταλείποντας την παραδοσιακή μηχανή κατασκευής παπουτσιών μετά από αρκετές δεκαετίες.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
H Μαντόνα βγαίνει στη σύνταξη!
http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=15573&subid=2&pubid=6606115
11/12/2009 1:29:28 μμ
Τα φετινά Χριστούγεννα δεν και τόσο ευχάριστα για την Μαντόνα που βλέπει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο της μόδας να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση.
Η "βασίλισσα της ποπ" που εδώ και δύο σεζόν ήταν το "πρόσωπο" του οίκου μόδας "Louis Vuitton", αντικαταστάθηκε από ένα νεώτερο μοντέλο, την Λάρα Στόουν (Lara Stone).
"Σίγουρα, η Μαντόνα θα έγινε έξαλλη μόλις έμαθε τα νέα της αποκαθήλωσης της, αφού αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης για κάθε διάσημη που μεγαλώνει και προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει ένα νεανικό προφίλ", αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας "Sun"
Η διάδοχος της Μαντόνα είναι μόλις 25 χρονών και πολλοί τη συγκρίνουν με τη γαλλίδα ηθοποιό και θρυλικό σύμβολο του σεξ, Μπριζίτ Μπαρντό (Brigitte Bardot).
Αλλά, δεν φτάνει μόνο αυτό... Το πλήγμα για την 51χρονη τραγουδίστρια είναι διπλό, καθώς αυτός που επέλεξε το μοντέλο από την Δανία για να προωθήσει την νέα κολεξιόν για την άνοιξη/καλοκαίρι 2010 είναι ο φίλος της, σχεδιαστής Μαρκ Τζέικομπς (Marc Jacobs).
Εκπρόσωπος του κολοσσιαίου οίκου μόδας "Luis Vuitton"είπε: "Μετά από δύο σεζόν με ένα τόσο μεγάλο αστέρι, ο Μαρκ αποφάσισε να πάρουμε μια ανάσα και να δουλέψουμε με ένα μοντέλο αλλά όχι ένα απλό μοντέλο. Είναι το καινούργιο σούπερ μοντέλο που θα κατακτήσει τον κόσμο.
Η νέα κολεξιόν του οίκου έχει διάθεση "παιχνιδιάρικη, αισιόδοξη και πιο νεανική", στοιχεία που η Μαντόνα δεν μπορούσε να στηρίξει αφού δεν ταιριάζει με την νέα φιλοσοφία του οίκου.
Αλλά και η παλαιότερη φωτογράφηση που είχε κάνει η Μαντόνα σε ένα παρισσινό καφέ για την ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή καμπάνια του οίκου δεν ταίριαζε με όλα τα γούστα.
"Σεβόμαστε την Μαντόνα ως καλλιτέχνη, όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ηλικία της και να σταματήσει να χώνει τον καβάλο της στα μούτρα του κόσμου", έγραψαν οι επικριτές της.
Monday, December 07, 2009
Tsakthan Weekly, 7/12/2009 – 14/12/2009 - Το γιατί και το πώς μιας κοινωνικής έκρηξης
Tsakthan Weekly, 7/12/2009 – 14/12/2009
Το γιατί και το πώς μιας κοινωνικής έκρηξης
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ
Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, ο 15χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού της αστυνομίας. Ήταν η σπίθα που άναψε το φυτίλι της «δεκεμβριανής εξέγερσης της νεολαίας». Επρόκειτο για την φανερή εκδήλωση του γεγονότος ότι νέα κοινωνικά κινήματα αναδύονταν στην Ελλάδα μετά από έναν «κύκλο διαμαρτυρίας» που ξετυλιγόταν ραγδαία εν μέσω κοινωνικο-οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Ένας «κύκλος διαμαρτυρίας» δυναμώνει όταν το κράτος ανταποκρίνεται στις διεκδικήσεις ομάδων που διαφωνούν με αντιφατική πολιτική που περιλαμβάνει και καταστολή και επιμέρους ή διαδικαστικές παραχωρήσεις. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασε κατά τον αντιφατικό αυτό τρόπο. Από τη μια η έκφραση συλλυπητηρίων και από την άλλη η άγρια καταστολή των μαζικότατων διαδηλώσεων που ακολούθησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίαw για την αστυνομική δολοφονική βαρβαρότητα. Η μία διαδήλωση μετά την άλλη αντιμετωπίζονταν με δακρυγόνα, ξυλοδαρμούς και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κάτι που ενίσχυε τις βίαιες εκδηλώσεις μέρους των διαδηλωτών (βανδαλισμοί, εμπρησμοί εμπορικών καταστημάτων και υποκαταστημάτων τραπεζών, πετροπόλεμος, ρίψη μολότωφ κ.ά). Τo κέντρo της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων έγιναν πεδία μάχης. Οι συγκρουσιακοί κύκλοι δεν προκύπτουν από ξάστερους κοινωνικούς ουρανούς. Ούτε πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις κοινωνικές συγκρούσεις ως άλλο ένα επεισόδιο στο μικροεπίπεδο σε πλαίσιο αιώνιας σύγκρουσης με «κλέφτες κι αστυνόμους»
Η οικονομική κρίση που δέρνει το δυτικό καπιταλιστικό κόσμο τότε βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο Αγγλοσαξονικός νεοφιλελεύθερος κόσμος αλλά και οι δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις που υποτίθεται πως παρείχαν ορισμένες κοινωνικές εγγυήσεις υφίσταντο τις συνέπειες του κυρίαρχου οικονομικό παραδείγματος των τελευταίων δεκαετιών. Ένας σχετικά πολύ μικρός αριθμός του πληθυσμού γύρω από τις καπιταλιστικές μεγάλες επιχειρήσεις είχε υπό τον έλεγχό του το σύνολο της οικονομικής ζωής προς όφελός του, κυνηγώντας το μέγιστο δυνατό κέρδος. Συνδεδεμένος αρχικά με τα ονόματα και τις κυβερνήσεις των Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μάργκαρετ Θάτσερ, επί δύο δεκαετίες ο νεοφιλελευθερισμός είχε γίνει η κυρίαρχη πολιτικο-οικονομική τάση παγκοσμίως και είχε υιοθετηθεί με παραλλαγές από τα πολιτικά κόμματα της δεξιάς και της κεντροαριστεράς (εμμέσως επηρεάζονταν και τα μετακομμουνιστικά κόμματα που προέκυψαν στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη). Αυτά τα κόμματα και οι πολιτικές που εφαρμόζουν εκφράζουν τα άμεσα συμφέροντα εξαιρετικά πλούσιων επενδυτών και λιγότερων από μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεων. Στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων, οι εργαζόμενοι κι οι άνεργοι βιώνουν τις βαριές συνέπειες της κρίσης καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύονται και από αυτούς που παραμένουν στη δουλειά απαιτείται η υποταγή στις πολιτικές των εργοδοτών με την αφαίρεση και περικοπή κεκτημένων δικαιωμάτων, τον υποβιβασμό σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Εκείνες τις ημέρες του Δεκέμβρη 2008 οι απολύσεις είχαν αυξηθεί κατά 17% ενώ οι προσλήψεις είχαν μειωθεί κατά 12,9%. Κατά το 2008 είχαν χαθεί 10.103 θέσεις εργασίας (4.023 περισσότερες από το 2007) χώρια όσοι/ες δεν είχαν εγγραφεί στους καταλόγους του ΟΑΕΔ γιατί θεωρούνταν «αυτοαπασχολούμενοι» (μπλοκάκι) και δεν δικαιούνταν επίδομα ανεργίας. Επιπλέον, έκλειναν μαγαζιά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιομηχανικού και βιοτεχνικού τομέα μείωναν ή σταματoύσαν την παραγωγή τους, με αποτέλεσμα οι εργάτες/τριες να τίθενται σε διαθεσιμότητα. Οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών ανέβαιναν καθημερινά. Οι συνταξιούχοι έβλεπαν τις ήδη πενιχρές συντάξεις τους να περικόπτονται ή να εξανεμίζονται σε χρόνο dt. Οι αγρότες έβγαιναν στις εθνικές οδούς κάθε τόσο για να διεκδικήσουν την προστασία του εισοδήματός τους από τις συνέπειες των αγροτικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την εισβολή των πολυεθνικών εταιρειών στον αγροτικό τομέα. Η δημόσια εκπαίδευση υποχρηματοδοτείται από τότε που θυμόμαστε τους εαυτούς μας και η κυβέρνηση δια του ανεκδιήγητου υπουργού της για την παιδεία προσπαθούσε να επιβάλει την έμμεση ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου και την αναβάθμιση των «κολεγίων» της πλάκας σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και να ισοπεδώσει την ανώτατη παιδεία με τον οδοστρωτήρα της συμφωνίας της Μπολόνια. Το μεγάλο κοινωνικό κίνημα που ακύρωσε την πολιτικής της αλλαγής του Άρθρου 16 του Συντάγματος δεν είχε βάλει ακόμα μυαλό στον Καραμανλή και την κυβερνώσα παρέα του. Η κοινή γνώμη είχε γίνει πια πολύ καχύποπτη απέναντι στις πολιτικές αποφάσεις και οδηγίες που έβγαζε η τεχνο-γραφειοκρατία της Ε.Ε. για την επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Είχε ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των πάντων από τις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, επιβατική αεροπορία, ταχυδρομικές υπηρεσίες κ.ά.) και την απορρύθμιση κάθε οικονομικού τομέα χάριν των ανωτέρων κοινωνικών τάξεων του χρήματος και του κεφαλαίου.
Οι πολίτες έχαναν κάθε μέρα την εμπιστοσύνη τους στα πολιτικά κόμματα είτε της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης θεωρώντας τα υπεύθυνα για την «κακοδαιμονία» της χώρας και της ζωής τους. Δεν εμπιστεύονταν πια τα παλιά συνδικάτα που τα θεωρούσαν γραφειοκρατικά, αργοκίνητα και κυριαρχούμενα από τα κόμματα, έτοιμα να συμβιβαστούν με κυβερνήσεις κι εργοδότες για να εξασφαλίσουν, εκτός των άλλων, τα ιδιοτελή συμφέροντα των ηγεσιών τους. Κι όμως αυτά τα συνδικάτα ήταν πιο πάνω από τα κόμματα στις προτιμήσεις τους ως τελευταία καταφύγια. Τελευταίες αλλά όχι λιγότερο σημαντικές, η οικολογική κρίση (με αποκορύφωμα τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τα δάση, τη φύση και δεκάδες ανθρώπους) και η κρίση των μεγαλουπόλεων προκαλούσαν μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις μέσα κι έξω από την Αθήνα και τις άλλες πόλεις. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την σκλήρυνση των κατασταλτικών μηχανισμών και την ασυδοσία των ιδιωτικών μηχανισμών του κράτους (με κορυφαία την ιδιωτική TV) καθώς και την αυξανόμενη διαφθορά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, βλέπουμε καθαρά το εκρηκτικό μίγμα που έβαζε φωτιά στην «κοινωνική γαλήνη».
Πώς αξιολογούμε τον Δεκέμβρη; Τι επέφερε; Πρώτα απ’ όλα, υπήρξε πολλαπλασιασμός των κινηματικών δραστηριοτήτων και ενεργειών: διαδηλώσεις, πορείες, καταλήψεις πανεπιστημίων και λυκείων αλλά και «άγνωστων» χώρων, όπως η Λυρική Σκηνή, δείχνοντας ότι η εικόνα, που καλλιεργούν τα ΜΜΕ και μέρος της διανόησης περί απαθούς νεολαίας που κάνει γιαπίστικα όνειρα σερφάροντας στο διαδίκτυο, είναι στρεβλή απεικόνιση της πραγματικότητας. Οι νέοι/ες μαθητές/τριες δικτυώθηκαν ηλεκτρονικά και φυσικά, πήραν πρωτοβουλίες, συγκεντρώθηκαν έξω από αστυνομικά τμήματα και τα πετροβολούσαν σε μια μαζική ένδειξη διαμαρτυρίας για το φόνο του Αλέξη. Περισσότεροι/ες εργαζόμενοι/ες βγήκαν στους δρόμους αφήνοντας τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία στο περιθώριο. Βγήκαν στους δρόμους το «πρεκαριάτο» και οι μετανάστες/τριες δεύτερης γενιάς, οι άνεργοι/ες και οι απολυμένοι/ες. Ολοένα και περισσότεροι νέοι/ες δημιουργούσαν ομάδες για διάφορα ζητήματα που τους αφορούν. Ορισμένοι/ες ανακάλυψαν τη ριζοσπαστική αριστερά αλλά και τις αντιεξουσιαστικές και τις αναρχικές ομάδες. Εν ολίγοις, μια νέα γενιά έβγαινε στο κοινωνικο-κινηματικό προσκήνιο.
Αυτό που ήταν πια σίγουρο, ότι τίποτε δεν είχε αλλάξει αλλά κυρίως ότι τίποτα δεν ήταν όπως παλιά. Ρήγματα είχαν δημιουργηθεί στη λεγόμενη «δομή των πολιτικών ευκαιριών». Το ΠΑΣΟΚ της «βελούδινης αντιπολίτευσης» αναγκαζόταν να «ρίξει κόκκινο» στη νύχτα του και να αλλάξει εκλογική στρατηγική προωθώντας την ελεγχόμενη ένταση με το αίτημα των πρόωρων εκλογών επειδή ο κόσμος είχε πια πει “enough is enough” («ως εδώ και μη παρέκει»). Εξάλλου έπρεπε να ξαναμαζέψει τους «άσωτους ψηφοφόρους» του φλέρταραν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία χτυπημένη από τα σκάνδαλα στα «ανεμοδαρμένα ύψη» (Βατοπέδιο, Ζαχόπουλος και άλλα πολλά) και ακούγοντας τα εξ αμάξης από τη βάση και τους βουλευτές της για την οικονομική και εισοδηματική πολιτική βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης που τελικά δεν απέφυγε μερικούς μήνες αργότερα.
Τα δύσκολα, όμως, αρχίζουν μόλις τώρα για όσους/ες αναφέρονται στην ριζοσπαστική αριστερά!
Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com
ΥΓ:
1. Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο αφιέρωμα «Η Εποχή του Δεκέμβρη» της εφημερίδας Εποχή (6.12.2009 http://www.epohi.gr)
2. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε και ο ρόλος των ΜΜΕ ίδιος κι απαράλλαχτος: σπασμένες βιτρίνες, φλεγόμενοι κάδοι, καμία κουβέντα για τα αιτήματα της πορείας και το πλήθος της διαδήλωσης. Το πιο κωμικοτραγικό είναι που η εφημερίδα Ναυτεμπορική, που κατά τα άλλα κόπτεται για την «εικόνα» της χώρας μας στο εξωτερικό, παρουσιάζει την εικόνα πίσω από τις «εφτά πύλες της κολάσεως». Αν νομίζει ότι έτσι συμβάλλει στην «προσέλκυση επενδυτών» και στην «ανάπτυξη του τουρισμού», ε, τότε, όντως έχουν χάσει οι λέξεις το νόημά τους. Όσο για τα ΝΕΑ τη «ναυαρχίδα» του ΔΟΛ, τι να πει κανείς; Μόνο ότι υπάρχει ανισότητα ακόμη και στους τραυματίες. Ή ότι καλύτερα ανώνυμος παρά επώνυμος «ταραξίας». Και εις ανώτερα!
Σταυραϊτέ
Άσιμος Νικόλας
Μουσική/Στίχοι: Άσιμος Νικόλας
Σταυραϊτέ. Περήφανε μωρέ
Τα χρόνια που πετάς και δε μιλάς
Καλό για μας
Αν το σκεφτείς τα λόγια που θα πεις
Αν είναι αληθινά θα ’ν’ βαθειά
Λαβωματιά
Πάντα εδώ σταυραϊτέ να μένεις
Πάντα εδώ σταυραϊτέ
Την αλήθεια που και που να μου τη λέγεις
Κι ας πονώ σταυραϊτέ
Γιατί σαν φύγεις απ’ τον κόσμο τον κακό
Σταυραϊτέ μήτε στιγμή δεν το βαστώ
Χωρίς εμέ χωρίς εσένα κι άλλους δυο
Δεν απομένει τίποτ’ άλλο ζωντανό
Σταυραϊτέ. Περήφανε μωρέ
Τα χρόνια που πετάς και δε μιλάς
Καλό για μας
Μα εγώ ποθώ τον κάθε σου σπασμό
Κι εσύ δε μου μιλάς και σαν πετάς
Μας προσπερνάς
Πάντα εδώ σταυραϊτέ να μένεις
Πάντα εδώ, πάντα εδώ
Στ’ αψηλό θρονί σου ν’ ανεβαίνεις
Ν’ αγναντεύεις τον καιρό
Και σαν με δεις από ψηλά να χαιρετώ
Έλα και κάθισε κοντά μου να σε ιδώ
Τα δυο μαζί εγώ και συ εσύ και γω
Στης ερημιάς μας να βρεθούμε το χορό...
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
Περιορισμένα τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1751618
Επεισόδια περιορισμένης έκτασης σημειώθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της πορείας από τα Προπύλαια στη Βουλή αρκετών χιλιάδων διαδηλωτών, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ομάδες κουκουλοφόρων έκαναν κατά διαστήματα επιθέσεις με πέτρες σε δυνάμεις των ΜΑΤ ή σε καταστήματα και τράπεζες προκαλώντας ζημιές, ενώ η αστυνομία έκανε από την πλευρά της χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Προχώρησε επίσης σε δεκάδες προσαγωγές που αργά το βράδυ είχαν ξεπεράσει τις 150.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 16 αστυνομικοί και ορισμένοι πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήταν μια 55χρονη, στέλεχος του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος. Η αστυνομία απέδωσε τον τραυματισμό της γυναίκας σε ατύχημα, καθώς έπεσε πάνω της αστυνομικός ύστερα από ανατροπή της μοτοσικλέτας του.
Πριν από την έναρξη της πορείας, ομάδες αντιεξουσιαστών κατέλαβαν το κτήριο της Πρυτανείας και τραυμάτισαν τον πρύτανη, Χ. Κίττα, και έναν φύλακα. Ο πρύτανης νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Επίσης, οι καταληψίες κατέβασαν από το ιστό του κτηρίου την ελληνική σημαία και στη θέση της τοποθέτησαν τη μαυροκόκκινη σημαία του αναρχισμού.
Μέχρι αργά το βράδυ οι αντιεξουσιαστές παρέμεναν στο κτήριο της Πρυτανείας, ενώ αρκετά άτομα του ίδιου χώρου βρίσκονταν ως αργά χθες στη Νομική σχολή απ' όπου πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις. Αρκετά άτομα βρίσκονταν χθες το βράδυ και στο Πολυτεχνείο, χωρίς να δημιουργούν επεισόδια.
Και ενώ στο κέντρο της Αθήνας η διαδήλωση έληξε χωρίς ιδιαίτερα σοβαρά επεισόδια, μια ομάδα περίπου 100 αντιεξουσιαστών προχώρησε σε κίνηση αντιπερισπασμού και επιτέθηκε σε διμοιρία των ΜΑΤ έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα να διακοπεί για αρκετά λεπτά ο αγώνας Παναθηναϊκού -Ατρόμητου.
Εν τω μεταξύ στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν χθες τα άτομα τα οποία συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου στο στέκι των αντιεξουσιαστών στο Κερατσίνι, με την επωνυμία «Ρεσάλτο», στο δημαρχείο της πόλης, και στα Εξάρχεια.
Στο δημαρχείο του Κερατσινίου συνελήφθησαν 41 άτομα, τα οποία είχαν εισβάλει στα γραφεία σπάζοντας την είσοδο. Η σύλληψή τους έγινε στις 11.15 το βράδυ, ύστερα από επιχείρηση της αστυνομίας. Οι καταληψίες ζητούσαν την απελευθέρωση των ατόμων που είχαν συλληφθεί λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. στο στέκι των αντεξουσιαστών στο Κερατσίνι, το οποίο στεγάζεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 54. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τα δύο παιδιά του α' αντιπροέδρου της Βουλής, Γ. Νιώτη.
Εφοδος σε στέκι
Σύμφωνα με την αστυνομία στο στέκι των αντιεξουσιαστών βρέθηκαν 200 μπουκάλια, τρεις βαριοπούλες, δύο σφυριά, δύο καλέμια, δύο πλαστικά δοχεία με εύφλεκτο υγρό, επτά κοντάρια, τρία κράνη, δεκατρείς αντιασφυξιογόνες μάσκες, μία χειροβομβίδα κρότου λάμψης και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, τον οποίο τα άτομα που βρίσκονταν στο χώρο προσπάθησαν να καταστρέψουν.
Όλα τα ευρήματα εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και, όπως έλεγαν χθες ανώτεροι αξιωματικοί, δεν αποκλείεται να προκύψουν στοιχεία για διάφορες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το συγκεκριμένο στέκι χρησιμοποιείτο ως ορμητήριο για τη διάπραξη επεισοδίων και για κατασκευή βομβών μολότοφ.
Ενώ η έρευνα στο εν λόγω στέκι ήταν σε εξέλιξη, ομάδα περίπου 60 ατόμων επιτέθηκε σε διμοιρία των ΜΑΤ που φρουρούσε το χώρο και προξένησε φθορές σε τρία αυτοκίνητα της Ασφάλειας. Τα άτομα αυτά μετέβησαν στη συνέχεια στο δημαρχείο του Κερατσινίου, το οποίο κατέλαβαν.
Μετά την έρευνα των αστυνομικών στο στέκι των αντιεξουσιαστών στο Κερατσίνι, σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια και συλλήψεις στο κέντρο των Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αυτών προσήχθησαν 162 άτομα και συνελήφθησαν 12, εκ των οποίων οι 2 ανήλικοι. Οι προσαγωγές έγιναν μετά τους εμπρησμούς δύο αυτοκινήτων στη διασταύρωση των οδών Μπόταση και Στουρνάρη, κοντά στο Πολυτεχνείο.
Από τους συλληφθέντες οι πέντε είναι Ιταλοί, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, τέσσερις Έλληνες και τρεις Αλβανοί. Χθες οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος παρέπεμψε τους ανήλικους στον αρμόδιο εισαγγελέα και άσκησε στους υπολοίπους άσκησε δίωξη για: Διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρες απρόκλητης σωματικής βλάβης, διακεκριμένες φθορές, εμπρησμό, αντίσταση κατά της Αρχής, παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία και παράβαση του νόμου περί όπλων. Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν σήμερα στο Αυτόφωρο.
Προκαταρκτική εξέταση
Tη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή την εισβολή κουκουλοφόρων στο Πανεπιστήμιο, λίγο πριν από την έναρξη της πορείας από τα Προπύλαια, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του πρύτανη, διέταξε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ι. Σακελλάκος.
Με τη σχετική παραγγελία του, ο κ. Σακελλάκος ανέθεσε την έρευνα στην ασφάλεια και έδωσε εντολή να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως αναφέρει, του πρύτανη. Δικαστικές και αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε συνεννόηση, ώστε να κρίνουν αν πληρούνται οι διατάξεις του νόμου για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, ώστε να συλληφθούν οι υπαίτιοι (εφόσον βρίσκονται μέσα σε αυτό).
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον κ. Θοδωρή Δρίτσα, βουλευτή, και τον κ. Μάκη Σπαθή, μέλος της γραμματείας της παράταξης, επισκέφθηκαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Κίττα, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, μετά την επίθεση που δέχτηκε, και του εξέφρασαν τις ευχές τους για γρήγορη ανάρρωση.
Τραυματισμοί και ζημιές: Χτύπησαν με λοστούς δύο αστυνομικούς στο κεφάλι
Οι 16 αστυνομικοί που τραυματίστηκαν είναι 10 των ΜΑΤ, 5 της ομάδας ΔΕΛΤΑ, και μία αστυνόμος η οποία δέχθηκε πέτρα στο κεφάλι κατά τις άγριες συμπλοκές στην Πλατεία Συντάγματος. Σοβαρότερα είναι δύο άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ, τους οποίους ομάδα νεαρών έριξε από τη μοτοσικλέτα τους στην οδό Οθωνος, τους έβγαλε τα κράνη και τους χτύπησε με λοστούς στο κεφάλι.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι νεαροί προξένησαν ζημιές σε 10 καταστήματα στην οδό Σταδίου, σε 5 καταστήματα στην Πλατεία Συντάγματος, σε 5 καταστήματα στην Πανεπιστημίου και σε 2 καταστήματα στην οδό Σίνα, καθώς και σε μία κάμερα τράπεζας και σε ένα ΑΤΜ άλλης τράπεζας στην οδό Σταδίου. Προξένησαν επίσης φθορές σε 3 μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΕΛΤΑ στην Πλατεία Συντάγματος.
Τα επεισόδια άρχισαν όταν λίγο πριν από τις 2 μεγάλος αριθμός διαδηλωτών επιχείρησε να καταλάβει την πρυτανεία, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση στα Προπύλαια, όπου συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και τραυμάτισαν τον πρύτανη και το φύλακα του πανεπιστημίου.
Συγκέντρωση το μεσημέρι
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή φοιτητών, σχολείων, εκπαιδευτικών, σωματείων.
Παναττική στάση εργασίας σήμερα από τις 12:00 μ. έως τη λήξη του ωραρίου κήρυξε η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να διευκολύνει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο και να διαδηλώσουν μαζί με τους μαθητές, τους φοιτητές και όλους τους εργαζόμενους για την προώθηση και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία και την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών και συλλογικών δικαιωμάτων.
Η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ για τα ζητήματα αυτά και μπροστά και στον προϋπολογισμό, με αιχμή την ειδικότερη διάσταση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους του Δημοσίου, προχωρά και στις 21/12/2009 σε νέα αγωνιστική παρέμβαση.
Αννα Διαμαντοπούλου: «Η βία εχθρός της δημοκρατίας»
«Οι νέοι τιμούν τη μνήμη του Αλέξανδρου στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της βίας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία παρευρέθηκε χθες στο μνημόσυνο του 15χρονου μαθητή.
Η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «η βία, όπως κι αν εκφράζεται, όποιου χρώματος μανδύα κι αν φορά, είναι εχθρός της δημοκρατίας, της παιδείας, της νεολαίας. Και εμείς όλοι, πολιτεία και κοινωνία, έχουμε χρέος να είμαστε μαζί με τη νεολαία».
«Ένα σύνθημα στον τοίχο γράφει "Ο Δεκέμβρης δεν ήταν η απάντηση, ήταν η ερώτηση". Σήμερα ξέρουμε όλοι καλά ότι η απάντηση δεν βρίσκεται στη βία και την καταστροφή», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η νεολαία στην πατρίδα μας ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα».
Ασκηση ποινικής δίωξης σε 12 νεαρούς - Συνελήφθησαν στα Εξάρχεια
Ποινική δίωξη για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας στους 12 νεαρούς που συνελήφθησαν στα Εξάρχεια, κατά τη διάρκεια επεισοδίων με αστυνομικούς. Δύο εκ των συλληφθέντων είναι ανήλικοι και, για το λόγο αυτό, ο εισαγγελέας τούς παρέπεμψε στον αρμόδιο εισαγγελέα ανηλίκων.
Στους υπόλοιπους άσκησε δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρες απρόκλητης σωματικής βλάβης, διακεκριμένες φθορές, εμπρησμό, αντίσταση κατά της Αρχής, παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία και παράβαση του νόμου περί όπλων.
Σύμφωνα με τη δίωξη, ορισμένα από τα αδικήματα τελούν υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για δράστες με καλυμμένα πρόσωπα. Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν σήμερα στο αυτόφωρο, για να δικαστούν. Μέχρι τότε παραμένουν κρατούμενοι.
Πεδίο μάχης: Το ίδιο κλίμα και στη Θεσσαλονίκη
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε, χθες το μεσημέρι, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τις συμπλοκές αστυνομικών και διαδηλωτών που συμμετείχαν σε συλλαλητήριο, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν άτομα που συμμετείχαν στην πορεία έστησαν οδοφράγματα στο ύψος της Καμάρας, εκτόξευσαν αντικείμενα, πέτρες και μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.
Κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας καφετεριών, έσπασαν βιτρίνα καταστήματος με εκκλησιαστικά είδη και προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα στις οδούς Εγνατία, Δραγούμη και Βενιζέλου. Η ατμόσφαιρα από τη συνεχή ρίψη δακρυγόνων ήταν αποπνικτική σε ολόκληρο το κέντρο, όπου σε διάφορα στενά εγκλωβίστηκαν για μερικά λεπτά διαδηλωτές.
Λίγο αργότερα, αστυνομικοί ακινητοποίησαν πάνω από 100 διαδηλωτές, κοντά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αλλά, ύστερα από διαμαρτυρίες των υπόλοιπων διαδηλωτών, οι άνδρες της αστυνομίας τούς άφησαν ελεύθερους, για να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση.
Σύμφωνα με την αστυνομία, έγιναν 88 προσαγωγές και 6 συλλήψεις, ενώ κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 100 ξύλινα κοντάρια, 42 βόμβες μολότοφ, σφυριά κ.ά.
Το απόγευμα, 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο, φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας για προσαγωγές, ενώ απέναντί τους ήταν παραταγμένες κλούβες των ΜΑΤ. Αργά το βράδυ, το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στην Εγνατία, όπου νεαροί κουκουλοφόροι έστηναν οδοφράγματα, έβαζαν φωτιά σε κάδους και εκσφενδόνιζαν βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούσαν με χρήση χημικών.
Εφοδος στο Αριστοτέλειο
Στην προσαγωγή οκτώ ατόμων, έξι ανδρών και δύο γυναικών, ύστερα από έφοδο στον προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προχώρησε η αστυνομία, στις 4.00 τα ξημερώματα της Κυριακής.
Οπως ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, περίπου 20 άτομα, τα οποία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, από τον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έναντι της κεντρικής πύλης του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και έναντι της πύλης εμπορευμάτων της ΔΕΘ, επιδόθηκαν σε ρίψεις βομβών μολότοφ και άλλων αντικειμένων (πέτρες, ξύλα κ.ά.), κατά των αστυνομικών δυνάμεων, των φυλάκων του νοσοκομείου, των εγκαταστάσεων του ΑΠΘ και της ΔΕΘ.
Πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, συνελήφθησαν 6 άντρες και 2 γυναίκες για συμμετοχή στα επεισόδια. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα, με τη δικογραφία, που σχηματίζεται σε βάρος τους, για κατασκευή - κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.
Σύντομα
Μνημόσυνο: Συγκίνηση
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με την παρουσία εκατοντάδων πολιτών, της υπουργού Παιδείας και εκπροσώπων των κομμάτων πραγματοποιήθηκε χθες στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου το μνημόσυνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στην τελετή παρευρέθηκαν συγγενείς, συμμαθητές του 15χρονου και πλήθος κόσμου που άφησαν στο μνήμα του μαθητή λίγα λουλούδια σε ένδειξη αγάπης και μνήμης.
Τα μέλη της οικογενείας του, αλλά και ο απλός κόσμος δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τον πόνο και τα δάκρυά τους, ενώ ξέσπασαν σε χειροκρότημα, όταν ο ιερέας έψαλε το «αιωνία σου η μνήμη».
Οι γονείς και οι φίλοι του Αλέξη ζήτησαν την παραδειγματική τιμωρία του ειδικού φρουρού και να γίνει η δίκη στον Κορυδαλλό.
Λόγω του φόβου πρόκλησης επεισοδίων, η παρουσία της αστυνομίας, αν και πολυπρόσωπη, ήταν διακριτική.
Ιωάννινα: Συμπλοκές
Συμπλοκές μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών ήταν σε εξέλιξη σε δρόμους των Ιωαννίνων, αργά χθες το βράδυ. Οι πρώτοι προκάλεσαν ζημιές σε τράπεζες με ρόπαλα και πέτρες και άναψαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών.
Οι συμπλοκές άρχισαν γύρω στις 7, μετά τη λήξη της πορείας και πίσω από τη Νομαρχία, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά η ατμόσφαιρα στην κεντρική πλατεία να γίνει αποπνικτική από τα δακρυγόνα που εκτόξευσαν οι αστυνομικοί κατά των αντιεξουσιαστών που απωθήθηκαν προς τη λεωφόρο Δωδώνης.
Xανιά: Και σήμερα
Ειρηνικά ολοκληρώθηκε, χθες, το συλλαλητήριο που οργάνωσαν στα Χανιά κόμματα, φορείς και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και λίγο πριν από τις 2 μετά το μεσημέρι ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Στην κινητοποίηση, που έγινε κάτω από ισχυρή, αλλά διακριτική παρουσία της αστυνομίας, έλαβαν μέρος περίπου 500 άτομα, τα οποία, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, έφθασαν μέχρι και την πλατεία Ελευθερίας, όπου βρίσκεται το νομαρχιακό μέγαρο.
Οι φοιτητές ανάρτησαν πανό στην είσοδο του μεγάρου και λίγο μετά διαλύθηκαν. Το νέο ραντεβού τους είναι για σήμερα το μεσημέρι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων.
ΤΑ ΝΕΑ
Συγκεντρώσεις έξω από αστυνομικά τμήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής και ανά τη χώρα έχουν προγραμματίσει για σήμερα το πρωί μαθητές.
Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.
Τρίωρη στάση εργασίας (12:00 έως 15:00) έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή στο συλλαλητήριο.
Νέα κινητοποίηση προγραμματίζεται για την Πέμπτη.
Στον Εισαγγελέα
Στον Εισαγγελέα Πειραιά οδηγούνται τη Δευτέρα για να απολογηθούν οι 22 νεαροί -μεταξύ των οποίων τα δύο παιδιά του αντιπροέδρου της Βουλής Γρ.Νιώτη- που συνελήφθησαν το Σάββατο στο χώρο «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια το μεσημέρι της Δευτέρας. Υπό κατάληψη παραμένουν 50 σχολές σε όλη τη χώρα, καθώς και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Απολογία των 22 από το Κερατσίνι
Εναντίον των 22 νεαρών που συνελήφθησαν στο χώρο «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, ενώ κατηγορούνται επίσης και για τέσσερα πλημμελήματα.
Μεταξύ των 22 νεαρών είναι η κόρη και ο γιος του αντιπροέδρου της Βουλής Γρ.Νιώτη. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη, όπως έχω και εμπιστοσύνη στα παιδιά μου» δήλωσε ο κ. Νιώτης.
Συνεχίζονται οι καταλήψεις
Υπό κατάληψη παραμένουν η Νομική και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ μικροεπεισόδια σημειώνονταν έως αργά το βράδυ της Κυριακής γύρω από το Πολυτεχνείο.
Συνολικά 50 σχολές σε όλη τη χώρα βρίσκονται υπό κατάληψη. Σε νέες γενικές συνελεύσεις στις σχολές θα ληφθεί η απόφαση για συνέχιση ή μη των καταλήψεων.
Εκτεταμένα επεισόδια την Κυριακή
Την Κυριακή, στο περιθώριο της πορείας στη μνήμη του Αλ.Γρηγορόπουλου, το Σύνταγμα και τα Προπύλαια μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης.
Επίθεση με ξύλα και λοστούς δέχθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας, όταν νεαροί εισέβαλαν στο κτίριο της Πρυτανείας στα Προπύλαια.
Ο κ. Κίττας νοσηλεύεται, για προληπτικούς λόγους, στην εντατική του Ιπποκρατείου με εγκεφαλική διάσειση, ενώ υπέστη ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο.
Για την επίθεση του δέχθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι.Σακελάκος διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, εφόσον η αστυνομία θεωρεί ότι μέσα στο κτίριο του Πρυτανείας υπάρχουν άτομα που εμπλέκονται στη δολοφονική επίθεση κατά του πρύτανη.
Εκατοντάδες προσαγωγές, εκ των οποίων δεκάδες μετατράπηκαν σε συλλήψεις, πραγματοποίησε η αστυνομία σε όλη τη χώρα. Στη διάρκεια των επεισοδίων 16 αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν.
Το γιατί και το πώς μιας κοινωνικής έκρηξης
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ
Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, ο 15χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού της αστυνομίας. Ήταν η σπίθα που άναψε το φυτίλι της «δεκεμβριανής εξέγερσης της νεολαίας». Επρόκειτο για την φανερή εκδήλωση του γεγονότος ότι νέα κοινωνικά κινήματα αναδύονταν στην Ελλάδα μετά από έναν «κύκλο διαμαρτυρίας» που ξετυλιγόταν ραγδαία εν μέσω κοινωνικο-οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Ένας «κύκλος διαμαρτυρίας» δυναμώνει όταν το κράτος ανταποκρίνεται στις διεκδικήσεις ομάδων που διαφωνούν με αντιφατική πολιτική που περιλαμβάνει και καταστολή και επιμέρους ή διαδικαστικές παραχωρήσεις. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασε κατά τον αντιφατικό αυτό τρόπο. Από τη μια η έκφραση συλλυπητηρίων και από την άλλη η άγρια καταστολή των μαζικότατων διαδηλώσεων που ακολούθησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίαw για την αστυνομική δολοφονική βαρβαρότητα. Η μία διαδήλωση μετά την άλλη αντιμετωπίζονταν με δακρυγόνα, ξυλοδαρμούς και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κάτι που ενίσχυε τις βίαιες εκδηλώσεις μέρους των διαδηλωτών (βανδαλισμοί, εμπρησμοί εμπορικών καταστημάτων και υποκαταστημάτων τραπεζών, πετροπόλεμος, ρίψη μολότωφ κ.ά). Τo κέντρo της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων έγιναν πεδία μάχης. Οι συγκρουσιακοί κύκλοι δεν προκύπτουν από ξάστερους κοινωνικούς ουρανούς. Ούτε πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις κοινωνικές συγκρούσεις ως άλλο ένα επεισόδιο στο μικροεπίπεδο σε πλαίσιο αιώνιας σύγκρουσης με «κλέφτες κι αστυνόμους»
Η οικονομική κρίση που δέρνει το δυτικό καπιταλιστικό κόσμο τότε βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο Αγγλοσαξονικός νεοφιλελεύθερος κόσμος αλλά και οι δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις που υποτίθεται πως παρείχαν ορισμένες κοινωνικές εγγυήσεις υφίσταντο τις συνέπειες του κυρίαρχου οικονομικό παραδείγματος των τελευταίων δεκαετιών. Ένας σχετικά πολύ μικρός αριθμός του πληθυσμού γύρω από τις καπιταλιστικές μεγάλες επιχειρήσεις είχε υπό τον έλεγχό του το σύνολο της οικονομικής ζωής προς όφελός του, κυνηγώντας το μέγιστο δυνατό κέρδος. Συνδεδεμένος αρχικά με τα ονόματα και τις κυβερνήσεις των Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μάργκαρετ Θάτσερ, επί δύο δεκαετίες ο νεοφιλελευθερισμός είχε γίνει η κυρίαρχη πολιτικο-οικονομική τάση παγκοσμίως και είχε υιοθετηθεί με παραλλαγές από τα πολιτικά κόμματα της δεξιάς και της κεντροαριστεράς (εμμέσως επηρεάζονταν και τα μετακομμουνιστικά κόμματα που προέκυψαν στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη). Αυτά τα κόμματα και οι πολιτικές που εφαρμόζουν εκφράζουν τα άμεσα συμφέροντα εξαιρετικά πλούσιων επενδυτών και λιγότερων από μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεων. Στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων, οι εργαζόμενοι κι οι άνεργοι βιώνουν τις βαριές συνέπειες της κρίσης καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύονται και από αυτούς που παραμένουν στη δουλειά απαιτείται η υποταγή στις πολιτικές των εργοδοτών με την αφαίρεση και περικοπή κεκτημένων δικαιωμάτων, τον υποβιβασμό σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Εκείνες τις ημέρες του Δεκέμβρη 2008 οι απολύσεις είχαν αυξηθεί κατά 17% ενώ οι προσλήψεις είχαν μειωθεί κατά 12,9%. Κατά το 2008 είχαν χαθεί 10.103 θέσεις εργασίας (4.023 περισσότερες από το 2007) χώρια όσοι/ες δεν είχαν εγγραφεί στους καταλόγους του ΟΑΕΔ γιατί θεωρούνταν «αυτοαπασχολούμενοι» (μπλοκάκι) και δεν δικαιούνταν επίδομα ανεργίας. Επιπλέον, έκλειναν μαγαζιά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιομηχανικού και βιοτεχνικού τομέα μείωναν ή σταματoύσαν την παραγωγή τους, με αποτέλεσμα οι εργάτες/τριες να τίθενται σε διαθεσιμότητα. Οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών ανέβαιναν καθημερινά. Οι συνταξιούχοι έβλεπαν τις ήδη πενιχρές συντάξεις τους να περικόπτονται ή να εξανεμίζονται σε χρόνο dt. Οι αγρότες έβγαιναν στις εθνικές οδούς κάθε τόσο για να διεκδικήσουν την προστασία του εισοδήματός τους από τις συνέπειες των αγροτικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την εισβολή των πολυεθνικών εταιρειών στον αγροτικό τομέα. Η δημόσια εκπαίδευση υποχρηματοδοτείται από τότε που θυμόμαστε τους εαυτούς μας και η κυβέρνηση δια του ανεκδιήγητου υπουργού της για την παιδεία προσπαθούσε να επιβάλει την έμμεση ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου και την αναβάθμιση των «κολεγίων» της πλάκας σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και να ισοπεδώσει την ανώτατη παιδεία με τον οδοστρωτήρα της συμφωνίας της Μπολόνια. Το μεγάλο κοινωνικό κίνημα που ακύρωσε την πολιτικής της αλλαγής του Άρθρου 16 του Συντάγματος δεν είχε βάλει ακόμα μυαλό στον Καραμανλή και την κυβερνώσα παρέα του. Η κοινή γνώμη είχε γίνει πια πολύ καχύποπτη απέναντι στις πολιτικές αποφάσεις και οδηγίες που έβγαζε η τεχνο-γραφειοκρατία της Ε.Ε. για την επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Είχε ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των πάντων από τις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, επιβατική αεροπορία, ταχυδρομικές υπηρεσίες κ.ά.) και την απορρύθμιση κάθε οικονομικού τομέα χάριν των ανωτέρων κοινωνικών τάξεων του χρήματος και του κεφαλαίου.
Οι πολίτες έχαναν κάθε μέρα την εμπιστοσύνη τους στα πολιτικά κόμματα είτε της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης θεωρώντας τα υπεύθυνα για την «κακοδαιμονία» της χώρας και της ζωής τους. Δεν εμπιστεύονταν πια τα παλιά συνδικάτα που τα θεωρούσαν γραφειοκρατικά, αργοκίνητα και κυριαρχούμενα από τα κόμματα, έτοιμα να συμβιβαστούν με κυβερνήσεις κι εργοδότες για να εξασφαλίσουν, εκτός των άλλων, τα ιδιοτελή συμφέροντα των ηγεσιών τους. Κι όμως αυτά τα συνδικάτα ήταν πιο πάνω από τα κόμματα στις προτιμήσεις τους ως τελευταία καταφύγια. Τελευταίες αλλά όχι λιγότερο σημαντικές, η οικολογική κρίση (με αποκορύφωμα τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τα δάση, τη φύση και δεκάδες ανθρώπους) και η κρίση των μεγαλουπόλεων προκαλούσαν μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις μέσα κι έξω από την Αθήνα και τις άλλες πόλεις. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την σκλήρυνση των κατασταλτικών μηχανισμών και την ασυδοσία των ιδιωτικών μηχανισμών του κράτους (με κορυφαία την ιδιωτική TV) καθώς και την αυξανόμενη διαφθορά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, βλέπουμε καθαρά το εκρηκτικό μίγμα που έβαζε φωτιά στην «κοινωνική γαλήνη».
Πώς αξιολογούμε τον Δεκέμβρη; Τι επέφερε; Πρώτα απ’ όλα, υπήρξε πολλαπλασιασμός των κινηματικών δραστηριοτήτων και ενεργειών: διαδηλώσεις, πορείες, καταλήψεις πανεπιστημίων και λυκείων αλλά και «άγνωστων» χώρων, όπως η Λυρική Σκηνή, δείχνοντας ότι η εικόνα, που καλλιεργούν τα ΜΜΕ και μέρος της διανόησης περί απαθούς νεολαίας που κάνει γιαπίστικα όνειρα σερφάροντας στο διαδίκτυο, είναι στρεβλή απεικόνιση της πραγματικότητας. Οι νέοι/ες μαθητές/τριες δικτυώθηκαν ηλεκτρονικά και φυσικά, πήραν πρωτοβουλίες, συγκεντρώθηκαν έξω από αστυνομικά τμήματα και τα πετροβολούσαν σε μια μαζική ένδειξη διαμαρτυρίας για το φόνο του Αλέξη. Περισσότεροι/ες εργαζόμενοι/ες βγήκαν στους δρόμους αφήνοντας τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία στο περιθώριο. Βγήκαν στους δρόμους το «πρεκαριάτο» και οι μετανάστες/τριες δεύτερης γενιάς, οι άνεργοι/ες και οι απολυμένοι/ες. Ολοένα και περισσότεροι νέοι/ες δημιουργούσαν ομάδες για διάφορα ζητήματα που τους αφορούν. Ορισμένοι/ες ανακάλυψαν τη ριζοσπαστική αριστερά αλλά και τις αντιεξουσιαστικές και τις αναρχικές ομάδες. Εν ολίγοις, μια νέα γενιά έβγαινε στο κοινωνικο-κινηματικό προσκήνιο.
Αυτό που ήταν πια σίγουρο, ότι τίποτε δεν είχε αλλάξει αλλά κυρίως ότι τίποτα δεν ήταν όπως παλιά. Ρήγματα είχαν δημιουργηθεί στη λεγόμενη «δομή των πολιτικών ευκαιριών». Το ΠΑΣΟΚ της «βελούδινης αντιπολίτευσης» αναγκαζόταν να «ρίξει κόκκινο» στη νύχτα του και να αλλάξει εκλογική στρατηγική προωθώντας την ελεγχόμενη ένταση με το αίτημα των πρόωρων εκλογών επειδή ο κόσμος είχε πια πει “enough is enough” («ως εδώ και μη παρέκει»). Εξάλλου έπρεπε να ξαναμαζέψει τους «άσωτους ψηφοφόρους» του φλέρταραν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία χτυπημένη από τα σκάνδαλα στα «ανεμοδαρμένα ύψη» (Βατοπέδιο, Ζαχόπουλος και άλλα πολλά) και ακούγοντας τα εξ αμάξης από τη βάση και τους βουλευτές της για την οικονομική και εισοδηματική πολιτική βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης που τελικά δεν απέφυγε μερικούς μήνες αργότερα.
Τα δύσκολα, όμως, αρχίζουν μόλις τώρα για όσους/ες αναφέρονται στην ριζοσπαστική αριστερά!
Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com
ΥΓ:
1. Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο αφιέρωμα «Η Εποχή του Δεκέμβρη» της εφημερίδας Εποχή (6.12.2009 http://www.epohi.gr)
2. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε και ο ρόλος των ΜΜΕ ίδιος κι απαράλλαχτος: σπασμένες βιτρίνες, φλεγόμενοι κάδοι, καμία κουβέντα για τα αιτήματα της πορείας και το πλήθος της διαδήλωσης. Το πιο κωμικοτραγικό είναι που η εφημερίδα Ναυτεμπορική, που κατά τα άλλα κόπτεται για την «εικόνα» της χώρας μας στο εξωτερικό, παρουσιάζει την εικόνα πίσω από τις «εφτά πύλες της κολάσεως». Αν νομίζει ότι έτσι συμβάλλει στην «προσέλκυση επενδυτών» και στην «ανάπτυξη του τουρισμού», ε, τότε, όντως έχουν χάσει οι λέξεις το νόημά τους. Όσο για τα ΝΕΑ τη «ναυαρχίδα» του ΔΟΛ, τι να πει κανείς; Μόνο ότι υπάρχει ανισότητα ακόμη και στους τραυματίες. Ή ότι καλύτερα ανώνυμος παρά επώνυμος «ταραξίας». Και εις ανώτερα!
Σταυραϊτέ
Άσιμος Νικόλας
Μουσική/Στίχοι: Άσιμος Νικόλας
Σταυραϊτέ. Περήφανε μωρέ
Τα χρόνια που πετάς και δε μιλάς
Καλό για μας
Αν το σκεφτείς τα λόγια που θα πεις
Αν είναι αληθινά θα ’ν’ βαθειά
Λαβωματιά
Πάντα εδώ σταυραϊτέ να μένεις
Πάντα εδώ σταυραϊτέ
Την αλήθεια που και που να μου τη λέγεις
Κι ας πονώ σταυραϊτέ
Γιατί σαν φύγεις απ’ τον κόσμο τον κακό
Σταυραϊτέ μήτε στιγμή δεν το βαστώ
Χωρίς εμέ χωρίς εσένα κι άλλους δυο
Δεν απομένει τίποτ’ άλλο ζωντανό
Σταυραϊτέ. Περήφανε μωρέ
Τα χρόνια που πετάς και δε μιλάς
Καλό για μας
Μα εγώ ποθώ τον κάθε σου σπασμό
Κι εσύ δε μου μιλάς και σαν πετάς
Μας προσπερνάς
Πάντα εδώ σταυραϊτέ να μένεις
Πάντα εδώ, πάντα εδώ
Στ’ αψηλό θρονί σου ν’ ανεβαίνεις
Ν’ αγναντεύεις τον καιρό
Και σαν με δεις από ψηλά να χαιρετώ
Έλα και κάθισε κοντά μου να σε ιδώ
Τα δυο μαζί εγώ και συ εσύ και γω
Στης ερημιάς μας να βρεθούμε το χορό...
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
Περιορισμένα τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1751618
Επεισόδια περιορισμένης έκτασης σημειώθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της πορείας από τα Προπύλαια στη Βουλή αρκετών χιλιάδων διαδηλωτών, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ομάδες κουκουλοφόρων έκαναν κατά διαστήματα επιθέσεις με πέτρες σε δυνάμεις των ΜΑΤ ή σε καταστήματα και τράπεζες προκαλώντας ζημιές, ενώ η αστυνομία έκανε από την πλευρά της χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Προχώρησε επίσης σε δεκάδες προσαγωγές που αργά το βράδυ είχαν ξεπεράσει τις 150.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 16 αστυνομικοί και ορισμένοι πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήταν μια 55χρονη, στέλεχος του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος. Η αστυνομία απέδωσε τον τραυματισμό της γυναίκας σε ατύχημα, καθώς έπεσε πάνω της αστυνομικός ύστερα από ανατροπή της μοτοσικλέτας του.
Πριν από την έναρξη της πορείας, ομάδες αντιεξουσιαστών κατέλαβαν το κτήριο της Πρυτανείας και τραυμάτισαν τον πρύτανη, Χ. Κίττα, και έναν φύλακα. Ο πρύτανης νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Επίσης, οι καταληψίες κατέβασαν από το ιστό του κτηρίου την ελληνική σημαία και στη θέση της τοποθέτησαν τη μαυροκόκκινη σημαία του αναρχισμού.
Μέχρι αργά το βράδυ οι αντιεξουσιαστές παρέμεναν στο κτήριο της Πρυτανείας, ενώ αρκετά άτομα του ίδιου χώρου βρίσκονταν ως αργά χθες στη Νομική σχολή απ' όπου πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις. Αρκετά άτομα βρίσκονταν χθες το βράδυ και στο Πολυτεχνείο, χωρίς να δημιουργούν επεισόδια.
Και ενώ στο κέντρο της Αθήνας η διαδήλωση έληξε χωρίς ιδιαίτερα σοβαρά επεισόδια, μια ομάδα περίπου 100 αντιεξουσιαστών προχώρησε σε κίνηση αντιπερισπασμού και επιτέθηκε σε διμοιρία των ΜΑΤ έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα να διακοπεί για αρκετά λεπτά ο αγώνας Παναθηναϊκού -Ατρόμητου.
Εν τω μεταξύ στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν χθες τα άτομα τα οποία συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου στο στέκι των αντιεξουσιαστών στο Κερατσίνι, με την επωνυμία «Ρεσάλτο», στο δημαρχείο της πόλης, και στα Εξάρχεια.
Στο δημαρχείο του Κερατσινίου συνελήφθησαν 41 άτομα, τα οποία είχαν εισβάλει στα γραφεία σπάζοντας την είσοδο. Η σύλληψή τους έγινε στις 11.15 το βράδυ, ύστερα από επιχείρηση της αστυνομίας. Οι καταληψίες ζητούσαν την απελευθέρωση των ατόμων που είχαν συλληφθεί λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. στο στέκι των αντεξουσιαστών στο Κερατσίνι, το οποίο στεγάζεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 54. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τα δύο παιδιά του α' αντιπροέδρου της Βουλής, Γ. Νιώτη.
Εφοδος σε στέκι
Σύμφωνα με την αστυνομία στο στέκι των αντιεξουσιαστών βρέθηκαν 200 μπουκάλια, τρεις βαριοπούλες, δύο σφυριά, δύο καλέμια, δύο πλαστικά δοχεία με εύφλεκτο υγρό, επτά κοντάρια, τρία κράνη, δεκατρείς αντιασφυξιογόνες μάσκες, μία χειροβομβίδα κρότου λάμψης και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, τον οποίο τα άτομα που βρίσκονταν στο χώρο προσπάθησαν να καταστρέψουν.
Όλα τα ευρήματα εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και, όπως έλεγαν χθες ανώτεροι αξιωματικοί, δεν αποκλείεται να προκύψουν στοιχεία για διάφορες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το συγκεκριμένο στέκι χρησιμοποιείτο ως ορμητήριο για τη διάπραξη επεισοδίων και για κατασκευή βομβών μολότοφ.
Ενώ η έρευνα στο εν λόγω στέκι ήταν σε εξέλιξη, ομάδα περίπου 60 ατόμων επιτέθηκε σε διμοιρία των ΜΑΤ που φρουρούσε το χώρο και προξένησε φθορές σε τρία αυτοκίνητα της Ασφάλειας. Τα άτομα αυτά μετέβησαν στη συνέχεια στο δημαρχείο του Κερατσινίου, το οποίο κατέλαβαν.
Μετά την έρευνα των αστυνομικών στο στέκι των αντιεξουσιαστών στο Κερατσίνι, σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια και συλλήψεις στο κέντρο των Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αυτών προσήχθησαν 162 άτομα και συνελήφθησαν 12, εκ των οποίων οι 2 ανήλικοι. Οι προσαγωγές έγιναν μετά τους εμπρησμούς δύο αυτοκινήτων στη διασταύρωση των οδών Μπόταση και Στουρνάρη, κοντά στο Πολυτεχνείο.
Από τους συλληφθέντες οι πέντε είναι Ιταλοί, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, τέσσερις Έλληνες και τρεις Αλβανοί. Χθες οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος παρέπεμψε τους ανήλικους στον αρμόδιο εισαγγελέα και άσκησε στους υπολοίπους άσκησε δίωξη για: Διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρες απρόκλητης σωματικής βλάβης, διακεκριμένες φθορές, εμπρησμό, αντίσταση κατά της Αρχής, παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία και παράβαση του νόμου περί όπλων. Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν σήμερα στο Αυτόφωρο.
Προκαταρκτική εξέταση
Tη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή την εισβολή κουκουλοφόρων στο Πανεπιστήμιο, λίγο πριν από την έναρξη της πορείας από τα Προπύλαια, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του πρύτανη, διέταξε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ι. Σακελλάκος.
Με τη σχετική παραγγελία του, ο κ. Σακελλάκος ανέθεσε την έρευνα στην ασφάλεια και έδωσε εντολή να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως αναφέρει, του πρύτανη. Δικαστικές και αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε συνεννόηση, ώστε να κρίνουν αν πληρούνται οι διατάξεις του νόμου για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, ώστε να συλληφθούν οι υπαίτιοι (εφόσον βρίσκονται μέσα σε αυτό).
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον κ. Θοδωρή Δρίτσα, βουλευτή, και τον κ. Μάκη Σπαθή, μέλος της γραμματείας της παράταξης, επισκέφθηκαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Κίττα, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, μετά την επίθεση που δέχτηκε, και του εξέφρασαν τις ευχές τους για γρήγορη ανάρρωση.
Τραυματισμοί και ζημιές: Χτύπησαν με λοστούς δύο αστυνομικούς στο κεφάλι
Οι 16 αστυνομικοί που τραυματίστηκαν είναι 10 των ΜΑΤ, 5 της ομάδας ΔΕΛΤΑ, και μία αστυνόμος η οποία δέχθηκε πέτρα στο κεφάλι κατά τις άγριες συμπλοκές στην Πλατεία Συντάγματος. Σοβαρότερα είναι δύο άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ, τους οποίους ομάδα νεαρών έριξε από τη μοτοσικλέτα τους στην οδό Οθωνος, τους έβγαλε τα κράνη και τους χτύπησε με λοστούς στο κεφάλι.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι νεαροί προξένησαν ζημιές σε 10 καταστήματα στην οδό Σταδίου, σε 5 καταστήματα στην Πλατεία Συντάγματος, σε 5 καταστήματα στην Πανεπιστημίου και σε 2 καταστήματα στην οδό Σίνα, καθώς και σε μία κάμερα τράπεζας και σε ένα ΑΤΜ άλλης τράπεζας στην οδό Σταδίου. Προξένησαν επίσης φθορές σε 3 μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΕΛΤΑ στην Πλατεία Συντάγματος.
Τα επεισόδια άρχισαν όταν λίγο πριν από τις 2 μεγάλος αριθμός διαδηλωτών επιχείρησε να καταλάβει την πρυτανεία, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση στα Προπύλαια, όπου συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και τραυμάτισαν τον πρύτανη και το φύλακα του πανεπιστημίου.
Συγκέντρωση το μεσημέρι
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή φοιτητών, σχολείων, εκπαιδευτικών, σωματείων.
Παναττική στάση εργασίας σήμερα από τις 12:00 μ. έως τη λήξη του ωραρίου κήρυξε η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να διευκολύνει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο και να διαδηλώσουν μαζί με τους μαθητές, τους φοιτητές και όλους τους εργαζόμενους για την προώθηση και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία και την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών και συλλογικών δικαιωμάτων.
Η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ για τα ζητήματα αυτά και μπροστά και στον προϋπολογισμό, με αιχμή την ειδικότερη διάσταση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους του Δημοσίου, προχωρά και στις 21/12/2009 σε νέα αγωνιστική παρέμβαση.
Αννα Διαμαντοπούλου: «Η βία εχθρός της δημοκρατίας»
«Οι νέοι τιμούν τη μνήμη του Αλέξανδρου στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της βίας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία παρευρέθηκε χθες στο μνημόσυνο του 15χρονου μαθητή.
Η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «η βία, όπως κι αν εκφράζεται, όποιου χρώματος μανδύα κι αν φορά, είναι εχθρός της δημοκρατίας, της παιδείας, της νεολαίας. Και εμείς όλοι, πολιτεία και κοινωνία, έχουμε χρέος να είμαστε μαζί με τη νεολαία».
«Ένα σύνθημα στον τοίχο γράφει "Ο Δεκέμβρης δεν ήταν η απάντηση, ήταν η ερώτηση". Σήμερα ξέρουμε όλοι καλά ότι η απάντηση δεν βρίσκεται στη βία και την καταστροφή», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η νεολαία στην πατρίδα μας ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα».
Ασκηση ποινικής δίωξης σε 12 νεαρούς - Συνελήφθησαν στα Εξάρχεια
Ποινική δίωξη για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας στους 12 νεαρούς που συνελήφθησαν στα Εξάρχεια, κατά τη διάρκεια επεισοδίων με αστυνομικούς. Δύο εκ των συλληφθέντων είναι ανήλικοι και, για το λόγο αυτό, ο εισαγγελέας τούς παρέπεμψε στον αρμόδιο εισαγγελέα ανηλίκων.
Στους υπόλοιπους άσκησε δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρες απρόκλητης σωματικής βλάβης, διακεκριμένες φθορές, εμπρησμό, αντίσταση κατά της Αρχής, παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία και παράβαση του νόμου περί όπλων.
Σύμφωνα με τη δίωξη, ορισμένα από τα αδικήματα τελούν υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για δράστες με καλυμμένα πρόσωπα. Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν σήμερα στο αυτόφωρο, για να δικαστούν. Μέχρι τότε παραμένουν κρατούμενοι.
Πεδίο μάχης: Το ίδιο κλίμα και στη Θεσσαλονίκη
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε, χθες το μεσημέρι, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τις συμπλοκές αστυνομικών και διαδηλωτών που συμμετείχαν σε συλλαλητήριο, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν άτομα που συμμετείχαν στην πορεία έστησαν οδοφράγματα στο ύψος της Καμάρας, εκτόξευσαν αντικείμενα, πέτρες και μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.
Κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας καφετεριών, έσπασαν βιτρίνα καταστήματος με εκκλησιαστικά είδη και προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα στις οδούς Εγνατία, Δραγούμη και Βενιζέλου. Η ατμόσφαιρα από τη συνεχή ρίψη δακρυγόνων ήταν αποπνικτική σε ολόκληρο το κέντρο, όπου σε διάφορα στενά εγκλωβίστηκαν για μερικά λεπτά διαδηλωτές.
Λίγο αργότερα, αστυνομικοί ακινητοποίησαν πάνω από 100 διαδηλωτές, κοντά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αλλά, ύστερα από διαμαρτυρίες των υπόλοιπων διαδηλωτών, οι άνδρες της αστυνομίας τούς άφησαν ελεύθερους, για να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση.
Σύμφωνα με την αστυνομία, έγιναν 88 προσαγωγές και 6 συλλήψεις, ενώ κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 100 ξύλινα κοντάρια, 42 βόμβες μολότοφ, σφυριά κ.ά.
Το απόγευμα, 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο, φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας για προσαγωγές, ενώ απέναντί τους ήταν παραταγμένες κλούβες των ΜΑΤ. Αργά το βράδυ, το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στην Εγνατία, όπου νεαροί κουκουλοφόροι έστηναν οδοφράγματα, έβαζαν φωτιά σε κάδους και εκσφενδόνιζαν βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούσαν με χρήση χημικών.
Εφοδος στο Αριστοτέλειο
Στην προσαγωγή οκτώ ατόμων, έξι ανδρών και δύο γυναικών, ύστερα από έφοδο στον προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προχώρησε η αστυνομία, στις 4.00 τα ξημερώματα της Κυριακής.
Οπως ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, περίπου 20 άτομα, τα οποία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, από τον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έναντι της κεντρικής πύλης του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και έναντι της πύλης εμπορευμάτων της ΔΕΘ, επιδόθηκαν σε ρίψεις βομβών μολότοφ και άλλων αντικειμένων (πέτρες, ξύλα κ.ά.), κατά των αστυνομικών δυνάμεων, των φυλάκων του νοσοκομείου, των εγκαταστάσεων του ΑΠΘ και της ΔΕΘ.
Πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, συνελήφθησαν 6 άντρες και 2 γυναίκες για συμμετοχή στα επεισόδια. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα, με τη δικογραφία, που σχηματίζεται σε βάρος τους, για κατασκευή - κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.
Σύντομα
Μνημόσυνο: Συγκίνηση
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με την παρουσία εκατοντάδων πολιτών, της υπουργού Παιδείας και εκπροσώπων των κομμάτων πραγματοποιήθηκε χθες στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου το μνημόσυνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στην τελετή παρευρέθηκαν συγγενείς, συμμαθητές του 15χρονου και πλήθος κόσμου που άφησαν στο μνήμα του μαθητή λίγα λουλούδια σε ένδειξη αγάπης και μνήμης.
Τα μέλη της οικογενείας του, αλλά και ο απλός κόσμος δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τον πόνο και τα δάκρυά τους, ενώ ξέσπασαν σε χειροκρότημα, όταν ο ιερέας έψαλε το «αιωνία σου η μνήμη».
Οι γονείς και οι φίλοι του Αλέξη ζήτησαν την παραδειγματική τιμωρία του ειδικού φρουρού και να γίνει η δίκη στον Κορυδαλλό.
Λόγω του φόβου πρόκλησης επεισοδίων, η παρουσία της αστυνομίας, αν και πολυπρόσωπη, ήταν διακριτική.
Ιωάννινα: Συμπλοκές
Συμπλοκές μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών ήταν σε εξέλιξη σε δρόμους των Ιωαννίνων, αργά χθες το βράδυ. Οι πρώτοι προκάλεσαν ζημιές σε τράπεζες με ρόπαλα και πέτρες και άναψαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών.
Οι συμπλοκές άρχισαν γύρω στις 7, μετά τη λήξη της πορείας και πίσω από τη Νομαρχία, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά η ατμόσφαιρα στην κεντρική πλατεία να γίνει αποπνικτική από τα δακρυγόνα που εκτόξευσαν οι αστυνομικοί κατά των αντιεξουσιαστών που απωθήθηκαν προς τη λεωφόρο Δωδώνης.
Xανιά: Και σήμερα
Ειρηνικά ολοκληρώθηκε, χθες, το συλλαλητήριο που οργάνωσαν στα Χανιά κόμματα, φορείς και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και λίγο πριν από τις 2 μετά το μεσημέρι ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Στην κινητοποίηση, που έγινε κάτω από ισχυρή, αλλά διακριτική παρουσία της αστυνομίας, έλαβαν μέρος περίπου 500 άτομα, τα οποία, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, έφθασαν μέχρι και την πλατεία Ελευθερίας, όπου βρίσκεται το νομαρχιακό μέγαρο.
Οι φοιτητές ανάρτησαν πανό στην είσοδο του μεγάρου και λίγο μετά διαλύθηκαν. Το νέο ραντεβού τους είναι για σήμερα το μεσημέρι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων.
ΤΑ ΝΕΑ
Συγκεντρώσεις έξω από αστυνομικά τμήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής και ανά τη χώρα έχουν προγραμματίσει για σήμερα το πρωί μαθητές.
Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.
Τρίωρη στάση εργασίας (12:00 έως 15:00) έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή στο συλλαλητήριο.
Νέα κινητοποίηση προγραμματίζεται για την Πέμπτη.
Στον Εισαγγελέα
Στον Εισαγγελέα Πειραιά οδηγούνται τη Δευτέρα για να απολογηθούν οι 22 νεαροί -μεταξύ των οποίων τα δύο παιδιά του αντιπροέδρου της Βουλής Γρ.Νιώτη- που συνελήφθησαν το Σάββατο στο χώρο «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια το μεσημέρι της Δευτέρας. Υπό κατάληψη παραμένουν 50 σχολές σε όλη τη χώρα, καθώς και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Απολογία των 22 από το Κερατσίνι
Εναντίον των 22 νεαρών που συνελήφθησαν στο χώρο «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, ενώ κατηγορούνται επίσης και για τέσσερα πλημμελήματα.
Μεταξύ των 22 νεαρών είναι η κόρη και ο γιος του αντιπροέδρου της Βουλής Γρ.Νιώτη. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη, όπως έχω και εμπιστοσύνη στα παιδιά μου» δήλωσε ο κ. Νιώτης.
Συνεχίζονται οι καταλήψεις
Υπό κατάληψη παραμένουν η Νομική και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ μικροεπεισόδια σημειώνονταν έως αργά το βράδυ της Κυριακής γύρω από το Πολυτεχνείο.
Συνολικά 50 σχολές σε όλη τη χώρα βρίσκονται υπό κατάληψη. Σε νέες γενικές συνελεύσεις στις σχολές θα ληφθεί η απόφαση για συνέχιση ή μη των καταλήψεων.
Εκτεταμένα επεισόδια την Κυριακή
Την Κυριακή, στο περιθώριο της πορείας στη μνήμη του Αλ.Γρηγορόπουλου, το Σύνταγμα και τα Προπύλαια μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης.
Επίθεση με ξύλα και λοστούς δέχθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας, όταν νεαροί εισέβαλαν στο κτίριο της Πρυτανείας στα Προπύλαια.
Ο κ. Κίττας νοσηλεύεται, για προληπτικούς λόγους, στην εντατική του Ιπποκρατείου με εγκεφαλική διάσειση, ενώ υπέστη ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο.
Για την επίθεση του δέχθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι.Σακελάκος διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, εφόσον η αστυνομία θεωρεί ότι μέσα στο κτίριο του Πρυτανείας υπάρχουν άτομα που εμπλέκονται στη δολοφονική επίθεση κατά του πρύτανη.
Εκατοντάδες προσαγωγές, εκ των οποίων δεκάδες μετατράπηκαν σε συλλήψεις, πραγματοποίησε η αστυνομία σε όλη τη χώρα. Στη διάρκεια των επεισοδίων 16 αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν.
Subscribe to:
Posts (Atom)
Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ) του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...
-
Η ΜακΝτοναλντοποίηση της Κοινωνίας του Θανάση Τσακίρη Μακντοναλντοποίηση είναι η διαδικασία με βάση την οποία οι αρχές των εστιατορίων...
-
Ο Αμερικανός κοινωνιολόγος Άλφρεντ Σουτς ξεκινά με βάση το έργο του Βέμπερ για τους «ιδεότυπους» και το επεκτείνει αναθεωρώντας ορ...