Sunday, February 28, 2016

Στα «Ενθέματα» Κυριακή 28 Φεβρουαρίου Κείμενα των ΒTS Αnonymous, Στέφανου Δημητρίου, Πηνελόπης Πετσίνη, Τόμας Σπινγκερμπόερ, Στρατή Μπουρνάζου, Έφης Αβδελά, Βασίλη Κρεμμυδά, Τόνιας Κιουσοπούλου

Στα «Ενθέματα» Κυριακή 28 Φεβρουαρίου

Κείμενα των ΒTS Αnonymous, Στέφανου Δημητρίου, Πηνελόπης Πετσίνη, Τόμας Σπινγκερμπόερ, Στρατή Μπουρνάζου, Έφης Αβδελά, Βασίλη Κρεμμυδά, Τόνιας Κιουσοπούλου

Η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. ή πώς να αποφύγουμε τα ίδια λάθη. O ΒTS Αnonymous επιχειρηματολογεί γιατί η πολιτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού είναι απάνθρωπη και αναποτελεσματική, αναπαράγοντας λάθη του παρελθόντος. «Δυστυχώς, η Ε.Ε. δεν δείχνει να μαθαίνει από τα λάθη της. Παρόλο που πλασάρει τη νέα συνεργασία της με την Τουρκία ως μια καινοτόμο συντονισμένη απάντηση σε μια «άνευ προηγουμένου κρίση», δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σ’ αυτήν. […] Αυτό το σχέδιο με τη σειρά του, βασίστηκε πάνω σε μια πιλοτική πολιτική των αρχών της δεκαετίας του 2000 με τη Λιβύη. Πρώτα η Ιταλία και στη συνέχεια η Ε.Ε., σύναψαν συμφωνίες με τον τότε ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, για να εξασφαλίσουν τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια «νεκρή ζώνη» γύρω από τα σύνορα της Ε.Ε., που θα σταματούσε τους μετανάστες πριν ακόμη ξεκινήσουν το ταξίδι τους μέσω της θαλάσσης. […] αυτή η πολιτική στην πραγματικότητα αύξησε την επιθυμία και την αποφασιστικότητα των μεταναστών να φτάσουν στην ΕΕ. Πριν, η Λιβύη προσέφερε ελκυστικές συνθήκες εργασίας για πολλούς υποσαχάριους μετανάστες, και πολύ συχνά αποτελούσε τελικό προορισμό της μετανάστευσής τους. Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτής της νέας πολιτικής, η ζωή στη Λιβύη έγινε αφόρητη αυξάνοντας έτσι τα κίνητρα για τους μετανάστες να δοκιμάσουν την τύχη τους αλλού. Ως αποτέλεσμα, και παρά τους κινδύνους που περιέχει ο διάπλους της Μεσογείου, πολλοί αποφάσισαν να συνεχίσουν προς ασφαλέστερες τρίτες χώρες στην Ευρώπη.» (μετάφραση Γιάννης Χατζηδημητράκης)

Η Αριστερά του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Γράφει ο Στέφανου Δημητρίου: «Το πρόβλημα με την κρίση της πολιτικής είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης. Είναι και πρόβλημα αστικής ανοχής του φασισμού. Γι’ αυτό, ο λόγος περί φασισμού, χωρίς αναφορά στον καπιταλισμό, είναι κενόηχος· είναι η αστική «εξημέρωση» του φασισμού. Αποσυνδέεται η πολιτική από την αρχή του γενικού συμφέροντος, δηλαδή από τη δημοκρατική-ρεπουμπλικανική αρχή της, αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη. Παγιώνεται η υφαρπαγή των πρωτείων της πολιτικής από την οικονομία, και η νεοφιλελεύθερη, δεσποτική κυριαρχία της δεύτερης επί των δημοκρατικών-κοινωνικών αξιών της πρώτης. Γι’ αυτό, στην Ευρώπη, η νεοφιλελεύθερη, οικονομική ολιγαρχία υποκαθιστά λειτουργίες της πολιτικής εξουσίας, αποδυναμώνοντας τη θεσμική και πολιτική λειτουργία της δημοκρατίας. Απονευρώνεται και η δυναμική της ίδιας της πολιτικής, που έχει μείζονα διακύβευσή της τη δημοκρατία, μαζί με τα συνταγματικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις δικαιοκρατικές αρχές του πολιτικού φιλελευθερισμού, ως προς τα ατομικά δικαιώματα, τη δημοκρατική αρχή της συλλογικής αυτονομίας, τη θεσμική θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη λειτουργία της αντιπροσώπευσης».

Παράξενα Φρούτα. Mια (δυτική) ιστορία του λιντσαρίσματος. Η Πηνελόπη Πετσίνη γράφει για την πρακτική του λιντσαρίσματος στον αμερικάνικο νότο. «Το λιντσάρισμα ως θέαμα, υποστηρίζει η Wood, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την επιβεβαίωση της λευκής υπεροχής κατά την αλλαγή του αιώνα αν και κάποια στιγμή η διάδοση αυτών των εικόνων σε εθνική κλίμακα τροφοδότησε τη δυναμική του κινήματος ενάντια στο λιντσάρισμα και τελικά οδήγησε στην παρακμή του. Για πολλούς σχολιαστές, αυτό που κυρίως ενοχλεί τους θεατές αυτών των εικόνων είναι το να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι οι «απλοί άνθρωποι» που έχουν διαπράξει τέτοιες απίστευτες θηριωδίες «στο όνομα της κοινότητας» αποτελούν τμήμα της δυτικής –αμερικανικής– ιστορίας. Συγκρίνοντας το λιντσάρισμα με πράξεις που διαπράχθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία, αλλά και με τις τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες, ο ίδιος ο Allen παρατήρησε πως «αυτό αποτελεί πρόβλημα για εμάς τους Αμερικανούς, επειδή εμείς δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας «στο ίδιο τραίνο». Στα μάτια μας είμαστε ηθικά ανώτεροι».

Γιατί η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Ο Τόμας Σπιγκερμπόερ τεκμηριώνει το παράνομο της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό βάσει της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του ΟΗΕ και διεθνών συμβάσεων. «Τα κράτη δεσμεύονται από το διεθνές δίκαιο κατά την άσκηση δικαιοδοσίας. Τι ισχύει, για παράδειγμα, αν ένα γερμανικό σκάφος, που βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, περισυλλέξει ανθρώπους και τους μεταφέρει στις τουρκικές ακτές; Αυτή είναι μια ερώτηση με κομβική σημασία. Αν κάποιο γερμανικό σκάφος ασκήσει τέτοια δικαιοδοσία, τότε η Γερμανία έχει μια σειρά υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και αφορούν, μεταξύ άλλων, το άσυλο. Το ζήτημα της δικαιοδοσίας αποτέλεσε το αντικείμενο αρκετών υποθέσεων στα διεθνή δικαστήρια. […]Η επιχείρηση που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ είναι αντίθετη προς αποφάσεις που έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Hirsi Jamaa), τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων (Marine Ι) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (Burgos). Tα κράτη μπορούν βέβααι να καταγγείλουν (δηλαδή να σταματήσουν να μετέχουν σε) αυτές τις συμβάσεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι απλό. Η νομοθεσία της Ε.Ε. ορίζει ότι τα κράτη-μέλη της είναι συμβαλλόμενα μέρη αυτών των συμβάσεων. Ως εκ τούτου, η καταγγελία των συμβάσεων θα απαιτούσε τροποποίηση των συνθηκών της Ε.Ε. (καθώς και όλων των δευτερευουσών νομοθεσιών που αφορά την απαγόρευση της επαναπροώθησης)». (μετάφραση: Αγάπιος Λάνδος, Γιάννης Χατζηδημητράκης)

Αφέλειες και βλάβες σοβαρές. Ο Στρατής Μπουρνάζος γράφει για τη μήνυση που υπέβαλε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατά του Σταύρου Τσακυράκη: «Αφού έκανα μια σειρά αναγκαίους ελέγχους (με πρώτο και κυριότερο ότι πηγή της είδησης δεν είναι το «Κουλούρι»), και αφού πείστηκα η μήνυση δεν υποβλήθηκε από τον πρόεδρο της «Βουλής του Ζαππείου» ή του Φιλοπάππου, συνέχισα. […] Το πράγμα γίνεται πολύ σοβαρό, επειδή αυτή που ασκεί τη μήνυση δεν είναι οποιαδήποτε, αλλά η ανώτατη δικαστική λειτουργός, με όλο το κύρος (θεσμικά, όχι προσωπικά) και τις εξουσίες που διαθέτει εντός του δικαστικού σώματος. Και, ακόμα χειροτερότερα, προτείνει ως μάρτυρα μια δικαστή, την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Πέραν των νομικών, κάθε εχέφρων άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί, νομίζω, ότι οι χαρακτηρισμοί «αφελής» και «πολιτικάντης», όπως και όλο το άρθρο του Σταύρου Τσακυράκη συνιστούν ευπρεπή κριτική. […] Σε κάθε περίπτωση, με τη μήνυσή της, η Βασιλική Θάνου έκανε, πιστεύω, τους δυο παραπάνω χαρακτηρισμούς («αφελής» και «πολιτικάντης») να ακούγονται μάλλον ήπιοι, σχεδόν σαν χάδι για την ίδια.

«Μνημονικοί νόμοι» και ιστορικοί: η ευρωπαϊκή εμπειρία. H συνοπτική εκδοχή της τοποθέτησής της Έφης Αβδελά στη συζήτηση με θέμα «Ιστορία καθ’ υπαγόρευσιν; Νόμοι και διώξεις για το περιεχόμενο της ιστορικής αφήγησης», με αφορμή τη δίκη Ρίχτερ. «Το ερώτημα είναι σαφές: Χρειάζεται νομικό πλαίσιο που να υπερασπίζεται τη μνήμη των θυμάτων του παρελθόντος και μάλιστα να ποινικοποιεί την άρνησή της; Πιστεύω πως όχι. Το ίδιο πιστεύουν και οι περισσότεροι ιστορικοί στην Ευρώπη, μολονότι κάποιοι θέτουν ως όριο την άρνηση της εβραϊκής γενοκτονίας. Όλοι πάντως συμφωνούν ότι η καθιέρωση της «αλήθειας» με νόμο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για το επάγγελμα του ιστορικού και για τη διανοητική ελευθερία εν γένει∙ ότι οι λάθος αντιλήψεις και εκφράσεις δεν ανασκευάζονται στα δικαστήρια αλλά στο δημόσιο πεδίο της κοινής γνώμης και στην εκπαίδευση∙ και ότι η πιο επίπονη δουλειά χρειάζεται ακριβώς στο επίπεδο της διδασκαλίας της ιστορίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Κι εμείς εδώ; Κάποιοι από μας αντιδράσαμε όταν επρόκειτο να ψηφιστεί ο νόμος, αλλά η συλλογική προσπάθειά μας δεν είχε συνέχεια. Στις απειλές για διώξεις (Φίλης) ή στις διώξεις που προκάλεσε (Ρίχτερ) απαντήσαμε με μεμονωμένα –συχνά αμήχανα– άρθρα στον Τύπο και με ψηφίσματα τμημάτων. Το ότι τις περισσότερες φορές θεωρήθηκε απαραίτητο η καταδίκη της δίωξης να συνοδεύεται είτε με διαφοροποίηση από τον υπόλογο ιστορικό είτε με δικαίωση των θυμάτων το θεωρώ εξαιρετικά προβληματικό».

Δ. Και αγώνας και φόβος. Ο ιστορικός Βασίλης Κρεμμυδάς στην στήλη του «Πέρασαν εβδομήντα χρόνια». «Στο Πανεπιστήμιο είχα μπει με καλή σειρά επιτυχίας, με αποτέλεσμα να μου δώσουν από το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) μια υποτροφία — με αυτήν, με κάτι ιδιαίτερα μαθήματα που παρέδιδα τα καλοκαίρια και με το «χαρτί» απορίας, ότι είμαι πολύ φτωχός δηλαδή, που είχα εξασφαλίσει και μου επέτρεπε να τρώω πολύ φτηνά στην Πανεπιστημιακή Λέσχη, μπόρεσα να τελειώσω τις σπουδές μου. Η διατήρηση της ιδιότητας του υποτρόφου όμως είχε κάποιες προϋποθέσεις: να είμαι καλός φοιτητής, να «περνάω» τα μαθήματα, τέτοια. Και, βέβαια, να μην φανταστεί κανείς ότι δεν χρησιμοποίησαν και αυτό: Μια μέρα έλαβα πρόσκληση να παρουσιαστώ στο γραφείο του καθηγητή μου της γλωσσολογίας. Πήγα, βέβαια! Ο καθηγητής, με ύφος δέκα καρδιναλίων, μου δήλωσε ότι, αν δεν εγκαταλείψω τη ΔΕΣΠΑ, το συνδικαλισμό μ’ άλλα λόγια, θα με «έκοβε» στις εξετάσεις και θα έχανα την υποτροφία! Στις εξετάσεις, που ήταν προφορικές –υπήρχαν και μάρτυρες δηλαδή– απάντησα σωστά σε ό,τι με ρώτησε· δεν τόλμησε να με κόψει· αντί για δέκα όμως, άντε εννιά, με βαθμολόγησε με έξι!»

Σκέψεις για τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Γράφει η Τόνια Κιουσοπούλου: «Είναι προφανές ότι η συζήτηση για τον ρόλο που έχει να παίξει ένα πανεπιστήμιο σε μια επαρχιακή πόλη δεν αφορά μόνον το Ρέθυμνο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Και είναι ακόμη προφανέστερο ότι η αναζήτηση αυτού του ρόλου γίνεται πιο περίπλοκη στην εποχή της κρίσης που περνάμε. Η κρίση έχει δύο άμεσες συνέπειες, που δεν πρέπει να υποτιμώνται, όταν γίνεται λόγος για τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Η πρώτη αφορά τους φοιτητές: παντού, όλο και λιγότερα παιδιά μπορούν να φοιτήσουν μακριά από το σπίτι τους, γεγονός που περιορίζει τις ωσμώσεις μεταξύ φοιτητών με ποικίλη γεωγραφική, ταξική και πολιτισμική προέλευση. […] Η άλλη συνέπεια είναι η αποψίλωση του διδακτικού προσωπικού με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για το πρόγραμμα σπουδών, την αναλογία διδασκόντων/διδασκομένων και εντέλει την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και για τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί στις σχέσεις ενός Πανεπιστημίου με το περιβάλλον του, όταν ενταχθούν επαγγελματικά νεώτεροι και νεοφερμένοι διδάσκοντες που έχουν διαφορετικές αφετηρίες. Σημαντική επίπτωση της κρίσης είναι τόσο οι περικοπές στα λειτουργικά έξοδα (βιβλιοθήκες, συνδρομές σε περιοδικά) όσο και σε πράξεις δημοσιότητας που προάγουν ακριβώς τις σχέσεις με την πόλη».

Saturday, February 27, 2016

Τι μπορείτε να διαβάσετε στο Δρόμο της Αριστεράς που κυκλοφορεί το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου

Τι μπορείτε να διαβάσετε στο Δρόμο της Αριστεράς
που κυκλοφορεί το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου

Μεταξύ πολλών άλλων διαβάστε
Δείτε εδώ το πρωτοσέλιδο και ακούστε εδώ το ραδιοφωνικό σποτ

Κεντρικό θέμα:
Πελάγωμα σε στεριά και… θάλασσα
Επικίνδυνοι κυβερνητικοί χειρισμοί σε όλα τα μέτωπα Παράλυτο το πολιτικό σύστημα της χώρας
EDITORIAL
Αναζητείτε διέξοδος στο γενικευμένο πελάγωμα
Διαβάστε το εδώ

Πλήρες αδιέξοδο στο Προσφυγικό
Εικόνες από το μέλλον που προετοιμάζεται
του Σπύρου Παναγιώτου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Νότης Μαριάς, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής:
Το Βερολίνο θέλει την Ελλάδα μια τεράστια Λαμπεντούζα

Θυμάστε τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου 2015;
Όταν σιγουριές και παραδοχές καταρρέουν
του Σωτήρη Ρούσσου

Οι ΗΠΑ είναι πάντα εδώ!
τoυ Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Στο Θέμα της Εβδομάδας:
Ακέφαλη και ασώματη χώρα, απορημένη κοινωνία
Σκέψεις για το ζήτημα πολύπλευρης συγκρότησης του υποκειμένου στην Ελλάδα του 2016
του Ρούντι Ρινάλντι

Άλλες εννιά μέρες προθεσμία
Η 7η Μαρτίου επόμενο ορόσημο για την έκβαση της αξιολόγησης και τις εκρηκτικές παρενέργειες του Προσφυγικού – Το «κρυφτούλι» των θεσμών και το μυστήριο του ΔΝΤ
του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Σήμερα είναι η καλύτερη στιγμή να είσαι σοσιαλιστής στις ΗΠΑ!
Μιλά στον Δρόμο ο Μπασκάρ Σουνκάρα, ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Jacobin για τις πολιτικές εξελίξεις στην Αμερική

Χωρίς το ΚΚΕ το ξεπούλημα δεν έχει νοστιμιά
Παρά τους υψηλούς αντικυβερνητικούς τόνους το κόμμα του λαού υπέδειξε στην κυβέρνηση τον τρόπο να παρασύρει τους αγρότες στον επιζητούμενο «διάλογο»

Η αλήθεια για τις προτάσεις Τσίπρα στους αγρότες
Επικοινωνιακός αντιπερισπασμός αποδείχτηκε ο περιβόητος «διάλογος» με τον πρωθυπουργό
του Δημήτρη Κοδέλα

Η μεγάλη παγίδα…
Ένας χρόνος μετά τη Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου
του Γιώργου Παπαϊωάννου

Eρωτήσεις-απαντήσεις και πάλι από την αρχή
Με τη χώρα σε βαθιά ομίχλη χωρίς πυξίδα και την κυβέρνηση σε αναξιοπιστία
του Απόστολου Αποστολόπουλου

Στη σελίδα Ψυχές Πόλεων διαβάστε:
Τα Λεχαινά
του Διονύση Κράγκαρη

Στη σελίδα Παρεκκλίσεις:
Όσοι περισσεύουν
του Φώτη Τερζάκη

Διαβάστε ακόμα:
Σε τελωνεία και Τράπεζα Ελλάδος οι αγρότες της Κρήτης
Νέος γύρος κινητοποιήσεων από Δευτέρα, ενώ ετοιμάζεται ξανά «απόβαση» στην Αθήνα
του Μάριου Διονέλλη

Τα μάθατε; Έχουμε «Δημοκρατία»
Για την αναγκαιότητα ενός πολιτικού κινήματος διεξόδου
του Χρήστου Βαγγέλη

Πολιτικές δίκες στον αστερισμό τής «κυβερνώσας Αριστεράς»
της Ρούλας Μουτσέλου

Πωλείται… Ιστορία!
Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι για τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ στην Πύλο

Χρειάζονται τη ζωή τους πίσω!
Η κατάσταση των προσφύγων στην Ειδομένη έχει ξεπεράσει κάθε σχεδιασμό
του Γιώργου Θεοδωρόπουλου

Ζωή σαν Ιστορία…
Έφυγε στα 92 του χρόνια ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης
του Γιώργου Αδάμ

Είναι αυτό παράλληλο πρόγραμμα για την υγεία;
του Μάκη Μαντά

Ψηλά την μπάρα!
της Χριστίνας Σουλτανίδου

Στη στήλη Εν Τέλει:
Ο πολύτιμος χρόνος των ώριμων ανθρώπων
του Mário Coelho Pinto de Andrade

Στη στήλη Οικονομικά Ερανίσματα:
Ένα παράδοξο δημοψήφισμα
του Γιώργου Τοζίδη

Στα διεθνή, μεταξύ άλλων:
Καταρρέει το «σχέδιο» της Κεντροαριστεράς και στο ισπανικό κράτος
του Ερρίκου Φινάλη

Αμετανόητος αιχμάλωτος

Δημοψήφισμα στη Βολιβία:
Προειδοποίηση για το λαϊκό στρατόπεδο

Στις σελίδες του Πολιτισμού, διαβάστε μεταξύ άλλων:
Στο επίκεντρο το προσφυγικό
Ανταπόκριση από Βερολίνο: Ιφιγένεια Καλαντζή

Κριτική για τις θεατρικές παραστάσεις Το κιβώτιο, Παράσιτα και Εμιγκρέδες
Της Χριστίνας Βαλεντίνας Θάνου

Στο Περίπτερο Ιδεών Ο Στέλιος Ελληνιάδης γράφει: Να ανακτήσουμε το ζωτικό μας χώρο: Ή αυτοί ή εμείς!

Και όπως κάθε βδομάδα, διαβάστε τις αποκαλυπτικές σελίδες της εργασίας, τον Ηρόστρατο, δείτε τα σκίτσα των Πέτρου ΖερβούΓιάννη ΑντωνόπουλουΠαναγιώτη Μητσομπόνου και το ξεχωριστό κάθε φορά social design του Δημήτρη Θ. Αρβανίτη.

Εφημερίδα Δρόμος
Αναζητήστε κάθε Σάββατο στα περίπτερα

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μία εκπομπή για το παρελθόν-Η ιστορία της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και της Αποασυλοποίησης στην Ελλάδα. - Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 10.00 - 11.00 Στο Κόκκινο 105,5

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μία εκπομπή για το παρελθόν
σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας
Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Νατάσσα Δομνάκη
Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Κυριακή  28 Φεβρουαρίου 10.00 - 11.00 Στο Κόκκινο 105,5
Η ιστορία της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και της Αποασυλοποίησης στην Ελλάδα.
 Συζητούν η Μαρία Μητροσύλη, ο Δημήτρης Πλουμπίδης και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος συζητά με την καθηγήτρια του Δικαίου της Υγείας Μαρία Μητροσύλη και με τον καθηγητή Ψυχιατρικής Δημήτρη Πλουμπίδη για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και  την πορεία της Αποασυλοποίησης στην Ελλάδα από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης έως τις ημέρες μας.
Μέσα από ένα χρονικό της νομοθεσίας που υποστήριζε την λειτουργία της ψυχιατρικής στην χώρα και μέσα από ένα χρονικό της λειτουργίας των ψυχιατρείων, παρουσιάζεται η κρατική φροντίδα για την ψυχική υγεία, η ανάγκη βελτιώσεων, η σύνδεση των εξελίξεων με τα κοινωνικά αιτήματα για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ο ρόλος του εκδημοκρατισμού των θεσμών και του κράτους.
Παρουσιάζονται ακόμη τα βήματα και η μέθοδος που εφαρμόστηκε στην αποασυλοποίηση, η λειτουργία του ψυχιατρείου της Λέρου, η συμμετοχή στην προσπάθεια όλων των επαγγελμάτων που συνδέονται με την ψυχική υγεία έως, την σημερινή δραστηριότητα των ίδιων των αρρώστων στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους  αλλά και το κατά πόσο η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποασυλοποίηση έχει γίνει βίωμα και σταθερή στην ψυχιατρική εκπαίδευση.      

Στην «Εποχή» της Κυριακής ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Κόλαφος ΟΗΕ στην ετοιμόρροπη Ευρώπη

Στην «Εποχή» της Κυριακής
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Κόλαφος ΟΗΕ στην ετοιμόρροπη Ευρώπη



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θεανώ Φωτίου: «Στόχος μας να δομήσουμε νέα κουλτούρα αλληλεγγύης στην κοινωνία»

Κατερίνα Παπανάτσιου: «Ποια αγροτική παραγωγή θέλουμε»

Σωκράτης Φάμελλος: «Ενδιάμεσες λύσεις στο προσφυγικό δεν μπορούν να υπάρξουν»

Δημήτρης Σκλεπάρης: «Η Ελλάδα θα κληθεί να κάνει τη βρώμικη δουλειά της ΕΕ»



ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο κίνδυνος εγκλωβισμού στην ξενοφοβία» του Χ. Γεωργούλα

«Η έσχατη απόπειρα αποδόμησης του Τσίπρα» του Νίκου Τσαγκρή

«Κεντροαριστερές τρίλιζες» του Βασίλη Ρόγγα



ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: «Εκλογές τον Ιούνιο, το πιθανότερο σενάριο» της Γεωργίας Ντούσια

Εμίλ Ρεμέρ: «Όσο υπάρχει πόλεμος, θα δημιουργούνται πρόσφυγες»

«Η εαρινή σύναξη των συνοριοφυλάκων» του Δημήτρη Σμυρναίου

«Αμφισβήτηση εκ των έσω της κυβέρνησης Ολάντ-Βαλς» του Μπ. Κοβάνη

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

«Αποκλεισμένη η δίοδος για τους πρόσφυγες» της Τζ. Α

Γιάννης Μαζής: «Οι δύο γεωπολιτικές σχολές»



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μια μετα-καπιταλιστική κοινωνία δημοκρατίας και συναίνεσης» του Πέτρου Λινάρδου Ρυλμόν



ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Έχε το νου σου στο παιδί...» της Ιωάννας Διαλεισμά

«Συγκέντρωση φαρμάκων και όχι μόνο»

«Εκλογές στην Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών»

«Στη μνήμη του συντρόφου μας, Σταύρου Κωνσταντακόπουλου»



ΘΕΜΑΤΑ

«Πογκρόμ» του Θωμά Τσαλαπάτη

«Ο Ουμπέρτο Έκο για τα σαράντα χρόνια του Manifesto»

«Μαζί μπορούμε» εικόνες από τη γιορτή της Εποχής



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μια στάση στο ανάμεσα, καθόλου στατική» της Κατερίνας Ηλιοπούλου



ΘΕΩΡΙΑ

«Για τον νεαρό Βάλτερ Μπένγιαμιν» του Μικαέλ Λεβύ



ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

«Να τα εκατοστήσεις, πάντα “Στο Κόκκινο”»



Στην ΕΠΟΧΗ της Κυριακής διαβάζετε και τις στήλες:

«Κοπτοραπτική» από τους Μαρσέλ και Μισέλ
«Στα δίκτυα του κόσμου» από τον Δημήτρη Γκιβίση
Για το θέατρο μέσα από τις στήλες «Θεατρικά νέα» και «Από την πλευρά του θεατή» γράφει η Μαρώ Τριανταφύλλου
Για το βιβλίο γράφει η Μάρη Θεοδοσοπούλου

«Μικρά σχόλια για βιβλία που διάβασα» του Κώστα Αθανασίου (μηνιαία στήλη)
Παρουσίαση και κριτική των ταινιών που βγαίνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και επιλογή ταινιών που προβάλλει η τηλεόραση, γράφει ο Στράτος Κερσανίδης
Μουσικές προτάσεις κάνει η Λιάνα Μαλανδρενιώτη
Δαιμονικά από τον δικηγόρο του διαβόλου.



-- 
Η ΕΠΟΧΗ
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Βλαχάβα 11, 3ος όροφος, Αθήνα 105 51

Saturday, February 20, 2016

Τι μπορείτε να διαβάσετε στο Δρόμο της Αριστεράς που κυκλοφορεί το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου-Κεντρικό θέμα: Τριπλός κλοιός απειλεί τη χώρα Πόλεμος, Προσφυγικό και αξιολόγηση-μνημόνιο διαμορφώνουν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό με κομπάρσο την κυβέρνηση



Γιορτάζουμε 6 χρόνια και 300 φύλλα
...και συνεχίζουμε
Αθήνα:
Κόβουμε την πίτα του Δρόμου της Αριστεράς, στο χώρο της Λέσχης Δρόμοι Φιλίας και Πολιτισμού, στην Πλατεία Βικτωρίας, Φερών 3, τοΣάββατο 20 Φλεβάρη, στις 8 το βράδυ.

Θεσσαλονίκη:
Γιορτή του Δρόμου της Αριστεράς, στο Στέκι του Δρόμου, Ιουστινιανού 11 & Βενιζέλου (2ος όροφος), την Κυριακή 21 Φλεβάρη, στη 1 το μεσημέρι


Τι μπορείτε να διαβάσετε στο Δρόμο της Αριστεράς
που κυκλοφορεί το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου

Μεταξύ πολλών άλλων διαβάστε
Δείτε εδώ το πρωτοσέλιδο και ακούστε εδώ το ραδιοφωνικό σποτ

Κεντρικό θέμα:
Τριπλός κλοιός απειλεί τη χώρα
Πόλεμος, Προσφυγικό και αξιολόγηση-μνημόνιο διαμορφώνουν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό με κομπάρσο την κυβέρνηση
EDITORIAL
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτει τα άκρα
Διαβάστε το εδώ

Στο Θέμα της Εβδομάδας:
Νατοϊκή ομπρέλα-ελληνική υποταγή
Ζήτημα ανικανότητας ή εσκεμμένη επιλογή η συμφωνία εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;
του Ρούντι Ρινάλντι

Στην Άγκυρα τα κλειδιά της αξιολόγησης
Το χρονοδιάγραμμά της ξαναμπαίνει στη συνάρτηση του Προσφυγικού, μέχρι την έκτακτη Σύνοδο της 6ης Μαρτίου – Νέες, παράδοξες συμμαχίες αποκάλυψε η τελευταία Eυρωπαϊκή Σύνοδος
του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Βαθιά διχασμένη η Ευρώπη για το Προσφυγικό
Αναβολή με διολίσθηση σε επώδυνα τετελεσμένα για τη χώρα
του Σπύρου Παναγιώτου

Δομές εγκλωβισμού προσφύγων
Επιταχύνεται η μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ψυχών

«Δεν αντέχει η περιοχή!»
Ερμηνεύοντας την ένταση στα Διαβατά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γεώργιος Λιλλήκας, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών:
«Δεν έχει νόημα λύση που νομιμοποιεί την κατοχή»
Συνέντευξη στον Ερρίκο Φινάλη

Η εμπόλεμη ειρήνη
Μεγάλο και επικίνδυνο το παιχνίδι ανακατανομής ισχύος στη Μέση Ανατολή
του Απόστολου Αποστολόπουλου

Η νεολαία των μπλόκων, μια από τις ελπίδες για διέξοδο
Νέοι αγρότες μιλούν στον Δρόμο για τον πολύμορφο αγώνα τους
Επιμέλεια: Νίκος Γεωργιάδης

Οι φίλοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Αδειανό πουκάμισο η πολυδιαφημισμένη «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική
του Τάσου Βαρούνη

Για το νέο-μετά
Συ«σκεπτομένη» και βαθιά νυχτωμένη Αριστερά
του Παναγιώτη Οικονομίδη

Στη σελίδα Ψυχές Πόλεων διαβάστε:
Τα Άσπρα Σπίτια
του Γιώργου Χ. Θεοχάρη

Στη σελίδα Παρεκκλίσεις:
Στόχος η απορρύθμιση του χώρου
της Μαρίας Θ. Μάρκου

Διαβάστε ακόμα:

Δικάζονται οι φοιτητές, δικάζεται η Δημοκρατία
Σε ποινική δίκη, πρώτη φορά μετά τη Χούντα, 12 φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης
του Μάριου Διονέλλη

12 φοιτητές Φυσικού Ηρακλείου: να νικήσει η δημοκρατία!
του Μανόλη Μούστου

16 Μαρτίου ξανά στα δικαστήρια
Συνεχίζεται η δικαστική «φάμπρικα» στα Χανιά
της Ρούλας Μουτσέλου

Δεν τους φτάνει ούτε το Μνημόνιο
Οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου έβαλαν λουκέτο στην Ένωσή τους για να μην εφαρμόσουν τη συλλογική σύμβαση, που άφηνε έτσι κι αλλιώς παραθυράκια
του Μάριου Διονέλλη

Πέπλο σιωπής για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που προωθείται δεν υπάρχει σε καμιά από τις  αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη

Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα
Σε καθεστώς αναμονής διοίκησης η Εγνατία Οδός Α.Ε.
του Γιώργου Θεοδωρόπουλου

Η πολύπαθος ημισέληνος της συμβασιλεύουσας
του Στράτου Κερσανίδη

Άνθιμος ο παραβάτης
του Βασίλη Κεχαγιά

Στη στήλη Εν Τέλει:
ΝΑΤΟ και Ελλάς
του Ρούντι Ρινάλντι

Στη στήλη Οικονομικά Ερανίσματα:
Εδώ ο κόσμος καίγεται
του Γιώργου Τοζίδη

Στη στήλη Προφητεtroll:
Ποιος μωρό μου, ποιος (έκοψε το ρεύμα);
από τον Δημήτρη Ουλή

Στα διεθνή, μεταξύ άλλων:
Εκτός ελέγχου η σύρραξη στην περιοχή;
Εμπρηστής το καθεστώς της Άγκυρας, συνένοχος το Βερολίνο
του Ερρίκου Φινάλη

Ο. κακός χαμός στο ισπανικό κράτος!
Παρατείνεται η αδυναμία εξεύρεσης βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος

Δύσκολο δημοψήφισμα αύριο στη Βολιβία
Ενεργητική ανάμιξη των ΗΠΑ στην προεκλογική καμπάνια

Η Χώρα της Ελευθερίας

Στις σελίδες του Πολιτισμού, διαβάστε μεταξύ άλλων:
Ξενοδοχείον η Ευρώπη
Ανταπόκριση από Βερολίνο: Ιφιγένεια Καλαντζή

Το κυνήγι των μαγισσών
Για την παράσταση: SALEM
Της Χριστίνας Βαλεντίνας Θάνου

Στο Περίπτερο Ιδεών Ο Στέλιος Ελληνιάδης γράφει: Γιάννης Καλαϊτζής: Καλλιτέχνης, μαχητής, φίλος, μπεσαλής!

Και όπως κάθε βδομάδα, διαβάστε τις αποκαλυπτικές σελίδες της εργασίας, τον Ηρόστρατο, δείτε τα σκίτσα των Πέτρου ΖερβούΓιάννη ΑντωνόπουλουΠαναγιώτη Μητσομπόνου και το ξεχωριστό κάθε φορά social design του Δημήτρη Θ. Αρβανίτη.

Εφημερίδα Δρόμος
Αναζητήστε κάθε Σάββατο στα περίπτερα



Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...