Thursday, October 01, 2009

Γιατί να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ; του Δημήτρη Κατσορίδα

Γιατί να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ

του Δημήτρη Κατσορίδα
ανένταχτος,
υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας




Ας μπούμε κατευθείαν στο θέμα.

Πολλοί, τον τελευταίο καιρό, μας ρωτάνε: «Γιατί να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ;».

Καταρχήν να ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα φανήκαμε κατώτεροι των προσδοκιών ενός κόσμου που έδειξε τη διάθεση να μας εμπιστευτεί, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είμαστε ίδιοι ή ότι το όλο εγχείρημα είναι από την ίδρυσή του αδιέξοδο. Διότι, όπως εύστοχα παρατηρεί ο Μ. Σπουρδαλάκης (Η Εποχή, 20/9/2009), «Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ένα δύσκολο και πρωτοποριακό, που όμως με κανένα τρόπο δεν αποτελεί μια αυθαίρετη, άρα και εκ των προτέρων καταδικασμένη πρωτοβουλία». Απεναντίας, παρά τις μικρές μας δυνάμεις, μπορέσαμε και αναδείξαμε μια σειρά ζητήματα που άπτονται των εργατικών θεμάτων, του ασφαλιστικού συστήματος, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος κλπ.

Και επειδή, το τελευταίο διάστημα, αναδείχτηκαν μόνο τα αρνητικά μας, ας υπενθυμίσουμε για ποιο λόγο είναι αναγκαία η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ:

1) Επειδή χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα υπερασπίζεται με σθένος τις ανάγκες της εργατικής τάξης. Την ανάγκη να επανακτήσουμε τον ελεύθερο χρόνο που μας κλέβουν λόγω της συνεχούς αναζήτησης εργασίας, των διπλοβαρδιών, των υπερωριών, των ελαστικών ωραρίων, της κατάργησης του 8ωρου, του πενθήμερου και των ρεπό και μας αναγκάζουν να ξυπνάμε από τα άγρια χαράματα, δουλεύοντας με εντατικούς ρυθμούς μέχρι το βράδυ για μισθούς αναξιοπρεπείς.

2) Επειδή χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα υπερασπίζεται με συνέπεια τους αγώνες των νέων για καθολική δημόσια δωρεάν παιδεία, ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, καθώς επίσης τις κινητοποιήσεις των μαθητών, όπως έγινε πέρυσι τον Δεκέμβρη.

3) Επειδή χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα εναντιώνεται στην υποβάθμιση της ζωής μας, στην πολιτιστική υποβάθμιση, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στο κάψιμο των δασών, στους οικοπεδοφάγους, σε όλους αυτούς που αγνοούν επιδεικτικά τη βεβαιωμένη αλλαγή του κλίματος.

4) Επειδή χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα κινητοποιεί τον κόσμο για να είναι οι παραλίες προσβάσιμες στο λαό, όπως έγινε στον Δήμο Ελληνικού, για να μην γίνει το Mall στον Βοτανικό σε βάρος του πρασίνου, για να αναβαθμιστούν τα Προσφυγικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, για να παραμείνει το Πάρκο στην Κύπρου και Πατησίων, για την διάσωση του Ασωπού και τόσα άλλα.

5) Επειδή χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα εναντιώνεται και θα καταγγέλλει συνεχώς το οικολογικό έγκλημα που ζούμε κάθε καλοκαίρι, το οποίο έχει μετατρέψει σε σεληνιακό τοπίο την Ελλάδα, χωρίς δένδρα, χωρίς ζώα, χωρίς πουλιά, χωρίς τρεχούμενα νερά, αλλά με αυτοκινητόδρομους, αγωγούς πετρελαίου, εμπορικά κέντρα, χρηματιστηριακά κέρδη και οικονομικούς δείκτες.

6) Επειδή χρειαζόμαστε μια Αριστερά, η οποία θα υπερασπίζεται με συνέπεια τα δημόσια αγαθά (την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον, τις συγκοινωνίες, τους κοινωφελείς οργανισμούς) ενάντια στον βωμό του κέρδους του κεφαλαίου.

7) Επειδή χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα αναδεικνύει ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφάρμοσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μειώνει την ιδιότητα του πολίτη και ενδυναμώνει την έννοια του καταναλωτή αγαθών, τα οποία πριν ήταν δημόσια, και που όποιος έχει χρήματα θα μπορεί να αγοράσει τη μόρφωσή του, την υγεία του, την ψυχαγωγία του, ενώ όσοι δεν έχουν, οι πολλοί, θα πεθαίνουν.

8) Επειδή χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα αναδεικνύει τις αιτίες εξέγερσης της νεολαίας, εκφράζοντας τον θυμό και την αγανάκτησή της σε όλα όσα την καταπιέζουν: στους ασφυκτικούς ρυθμούς σπουδών που της επιβάλλουν, στο κυνήγι των βαθμών, στο συνεχές τρέξιμο για ένα αβέβαιο επαγγελματικά μέλλον.

9) Επειδή χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα αναδεικνύει τις κοινωνικές αξίες και τις χαρές της ζωής που μας στερούν: την ψυχαγωγία, τη μόρφωση, την ανθρώπινη επαφή, τον χρόνο να βλεπόμαστε ως οικογένειες, τη διασκέδαση, τον έρωτα.

Στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι η δική μας Αριστερά δεν βγαίνει από το πουθενά. Έχει παρελθόν και φυσικά έχει και μέλλον.

Στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή επιδιώκουμε να δώσουμε φωνή σε αυτούς που δεν έχουν φωνή: στους μισθωτούς, στους άνεργους, στους αγρότες, στις γυναίκες, στους νέους, στους ηλικιωμένους, στους μετανάστες, στους ναρκομανείς, στους κρατούμενους, σε αυτούς που αγωνίζονται για τη διάσωση του περιβάλλοντος. Δηλαδή, στους «από κάτω».

Στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε αυτό που με κόπο δημιουργήσαμε, παρά τα λάθη και τις παλινωδίες της τελευταίας περιόδου. Επειδή είμαστε μια ανήσυχη Αριστερά, με τις αντιθέσεις, τις διαφωνίες, αλλά και με τις συνθέσεις μας και όχι μια Αριστερά, όπου επικρατεί η σιγή νεκροταφείου.

Τέλος, στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή η ύπαρξη μιας ισχυρής Αριστεράς μετατοπίζει την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης στα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Επειδή μια ισχυρή Αριστερά μπορεί να λειτουργήσει ως πολιτικός φορέας υποδοχής των υποστηρικτών του ΠΑΣΟΚ, των οποίων οι προσδοκίες πολύ σύντομα θα διαψευσθούν από τη διακυβέρνηση του κόμματός τους και οι οποίοι θα ψάχνουν εκ νέου για εναλλακτικές λύσεις. Επειδή μια ισχυρή Αριστερά λειτουργεί και ως γραμμή άμυνας υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων απέναντι στο σάρωμα των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων σχεδιάζουν οι κρατούντες. Μια γραμμή άμυνας ενάντια στον εκμαυλισμό των συνειδήσεων, η οποία επιχειρείται μέσω της καλλιέργειας του καταναλωτισμού, του ατομισμού, της επικυριαρχίας του χρήματος, του ρουσφετιού, καθώς επίσης με την απαξίωση της συλλογικής συνείδησης και την ανοχή σε κάθε είδους αυθαιρεσία, με τον ευτελισμό της ποιότητας ζωής εξαιτίας του ανύπαρκτου ελεύθερου χρόνου, της εντατικοποίησης των καθημερινών ρυθμών ζωής, της εργασιακής ανασφάλειας, της καταστροφής του περιβάλλοντος, του συγκοινωνιακού χάους και της τηλεοπτικής υποκουλτούρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή έχει πολλά καθήκοντα: Διότι, καλείται να αντιπολιτευτεί αφενός την επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αφετέρου τόσο τη Ν.Δ. όσο και το ΛΑΟΣ και ταυτόχρονα να οργανώσει και να εκπροσωπήσει τους από κάτω.

Υπό αυτή την έννοια η παρουσία του είναι απαραίτητη.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...