Tsakthan Daily, 1 October 2009 --- Θα’ θελα να’ μουν κηπουρός στην…Παναγοπούλα

Tsakthan Daily, 1 October 2009
Θα’ θελα να’ μουν κηπουρός στην…Παναγοπούλα
Είτε τη Δευτέρα το ΠΑΣΟΚ θα είναι αυτοδύναμο στην κυβέρνηση είτε όχι, οφείλουμε να ξαναθυμίσουμε ορισμένα πράγματα, επειδή ακόμα το κόμμα αυτό θέλει να αυτοαποκαλείται Κίνημα (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα αν τυχόν
το ξεχάσατε). Η ταύτιση κόμματος και κινήματος, βέβαια, δεν είναι επινόηση του ΠΑΣΟΚ αλλά αποτελεί μια από τις στενότερες ερμηνείες της σχέσης των δύο αυτών πολιτικών φαινόμενων, που αναπτύχθηκε κυρίως στους κόλπους του τριτοδιεθνίστικου κομμουνιστικού κινήματος υπό την επιρροή του σταλινισμού. Το ΠΑΣΟΚ βάδισε σε αυτό το μονοπάτι και πρόσθεσε την αλά ελληνικά εκδοχή του. Ένα κίνημα όχι μόνο δεν πρέπει να ταυτίζεται με ένα κόμμα αλλά ούτε και με το σύνολο των οργανώσεων που απαρτίζουν το κίνημα. Υπ’ αυτή την έννοια ούτε επίσημος ηγέτης κινήματος υφίσταται ούτε καν φυσική ηγεσία του (όπως π.χ. προσπαθεί η ηγεσία των Οικολόγων-Πράσινων να αυτοπλασαριστεί, ανεξαρτήτως του ότι πολλοί/ές συμμετέχοντες στο κόμμα αυτό έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο οικολογικό κίνημα και έχουν προσφέρει σημαντικά με τις πρωτοβουλίες και ενέργειές τους). Κάθε κοινωνικό κίνημα αποτελείται από διαφορετικές ιστορικές διαδρομές, περιλαμβάνει δεκάδες μορφές οργανώσεων (κόμματα, ομάδες πρωτοβουλίας, κινήσεις πολιτών, ομάδες αυτομόρφωσης, λέσχες ανάγνωσης και επιτροπές ή συντροφιές καλλιέργειας και έγερσης συνειδήσεων, ακόμα και μεμωνομένους αγωνιστές που συμβάλλουν συχνά με τη γνώση και την εμπειρία τους ή ακόμα και με την χαρισματική προσωπικότητά τους. Όλος αυτός ο αστερισμός είναι που αποτελεί τη δύναμη του κινήματος. Ο πλουραλισμός οργανώσεων, προσωπικοτήτων και νοοτροπιών παράγει διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες στρατηγικές, στόχους και τακτικές. Θα τον θεωρήσουμε δε ως Κίνημα όταν εκτός από τους ορθολογικά καθορισμένους στόχους έχει ένα μεγάλο όραμα που να τον εμπνέει και να ενσταλλάζει στους συμμετέχοντες με την αίσθηση της κοινότητας και το αίσθημα της αλληλεγγύης. Οπότε τίθεται το ερώτημα: Υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία στην περίπτωση της σχέσης ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς; Διακινδυνεύω τη διατύπωσης μιας λίγο «απόλυτης» άποψης. Ναι, υπήρχαν στη δεκαετία του 1970. Άρχισαν αν χάνονται ραγδαία στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 που το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με το μονοκομματικό κράτος αδειάζοντας το κόμμα από το σοσιαλιστικό περιεχόμενο της πολιτικής του και χάθηκαν πια κατά την υπερδεκαετή κυριαρχία του μεταξύ 1993-2004 όταν πλέον το ΠΑΣΟΚ υπηρετούσε τα συμφέροντα του κράτους και της καπιταλιστικής συσσώρευσης. Τώρα είναι αργά πια ακόμη και για δάκρυα…Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς ένα μέρος του κομματικού συστήματος-καρτέλ αλλά το πιο αναπόσπαστο και κυρίαρχο συστατικό του μέρος. Υπάρχει κανείς που να νοιώθει αλληλεγγύη με ένα τέτοιο πολιτικό σχηματισμό;

Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com


Θα ’θελα να ’μουν κηπουρός
Ερμηνεία, μουσική και στίχοι: Βαγγέλης Γερμανός

Θα ’θελα να, θα ’θελα να ’μουν κηπουρός
σ’ ένα κοραλλένιο κήπο στο βυθό
Γέρο-πουρός θαυματοποιός
με τα στοιχειά της νύχτας να μεθώ

Θα ’θελα να, θα ’θελα να ’μουν παπουτσής
Το χρόνο να μετρώ με το σφυρί
το γυάλινο γοβάκι της
να κρύψω και κανείς να μην το βρει

Βάλε βήμα κι έλα στο χορό
Γέλα και συ, αγαπούλα χρυσή
Βάλε βήμα κι έλα στο χορό
το δάκρυ σου είναι το δικό μου αθάνατο νερό

Θα ’θελα να, θα ’θελα να ’μουν κυνηγός
χαμένος σ’ ένα δάσος μαγικό
σαν τον Ορφέα το μουσικό
από τις μάγισσες να φαγωθώ

Μ’ αφού δεν εί-, μ’ αφού δεν είμαι κυνηγός
ας ήμουν της αγάπης μας φρουρός
Μ’ αφού δεν είμαι κυνηγός
ας γίνω στην ποδιά σου ναυαγός

Βάλε βήμα...

ΤΑ ΝΕΑ
Κoραλλένιος κήπος στον βυθό του Πατραϊκού
Πλήθος σπάνιων οργανισμών εντοπίζουν οι δύτες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

«Όπως είχα καταδυθεί σε βάθος 40 μ., αντίκρυσα από μακριά ένα τεράστιο, εντυπωσιακότατο άσπρο δέντρο, ενάμισι μέτρο σε ύψος, άλλο τόσο σε διάμετρο στα κλαδιά του! Ποτέ δεν είχα ξανασυναντήσει κάτι παρόμοιο. Πράγματι αποδείχθηκε σπάνιο, σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, κοράλλι...».

Oι βουτιές με μπουκάλα στον Πατραϊκό και άλλες θάλασσες του έγιναν συνήθεια. Χομπίστας αυτοδύτης, ερασιτέχνης υποβρύχιος φωτογράφος την τελευταία πενταετία, ο 40χρονος Κώστας Μηλιώνης έχει από τον περασμένο Αύγουστο έναν επιπλέον λόγο για να δηλώνει ακόμα πιο γοητευμένος από τις υδάτινες περιπλανήσεις του. Στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Ψαθόπυργο και την Παναγοπούλα, σε απόσταση 25-30 χιλιομέτρων από την Πάτρα, μόλις 50 μ. από την ακτή, αντάμωσε εικόνα σπάνιας ομορφιάς, βγαλμένη από ντοκιμαντέρ του Κουστό. Στον αμμώδη βυθό, στάθηκε έκπληκτος μπροστά σε θέαμα ασυνήθιστο, σε σχέση με ό,τι έως τότε είχε αποτυπώσει στον φακό του σε Ελλάδα και εξωτερικό. «Κοράλλια είχα ξαναδεί στον Πατραϊκό, αλλά σαν κι αυτό, πολύ μεγάλο πορτοκαλί με λευκούς πολύποδες όλους ανοιγμένους, όχι!», λέει στα «ΝΕΑ». Μέλος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αυτοδυτών «Τηθύς», ο Πατρινός έμπορος οικοδομικών μηχανημάτων αναζήτησε μέσω του συλλογικού φόρουμ ενισχύσεις, ώστε να εξακριβώσει την ταυτότητα του ξεχωριστού αυτού ενάλιου «θησαυρού». «Αφού μελετήσαμε ξένη βιβλιογραφία, με τη συνδρομή φίλων, καταλήξαμε ότι πρόκειται για το δυσεύρετο είδος κοραλλιού “Dendrophyllia ramea”. Έκτοτε ξαναπήγα αρκετές φορές στο σημείο και με άλλους δύτες, για να το δουν. Πλέον είχα κι άγχος, ότι θα ρίξει κάποιο σκάφος άγκυρα από πάνω του και θα το σπάσει», σημειώνει.

Και μπάζα...
Με νωπή, ωστόσο, την πρόσφατη (18/08/2009) απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη, για την έκδοση αδειών αλιείας κοραλλιών σε Κεντρικό Αιγαίο και Κυκλάδες, τόσο ο Κώστας Μηλιώνης όσο και λοιποί αυτοδύτες, αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις, προειδοποιούν για πιθανό αφανισμό του είδους από τις ελληνικές θάλασσες. Ήδη, η τελευταία καταδυτική αυτοψία, μόλις στις 20 Σεπτεμβρίου, στα άδυτα του Πατραϊκού αποδεικνύει- όπως υποστηρίζουν με φωτογραφίες και βίντεο- ότι ο Αχαϊκός Κόλπος εκπέμπει εσχάτως στο σύνολό του SΟS.

«Με δύσκολες βουτιές μας, στα 70-75 μ. βάθος, για την αποτύπωση της υποθαλάσσιας εικόνας του, διαπιστώσαμε πως η κατάσταση είναι πλέον αποκαρδιωτική, συγκριτικά με τα περασμένα χρόνια. Αφενός βλέπεις την υπεραλίευση: όταν βουτάγαμε πριν από πέντε- έξι χρόνια, συναντούσαμε τουλάχιστον 10-15 διαφορετικά είδη μεγάλων ψαριών. Πλέον αυτά έχουν ψαρευτεί. Θεωρώ, ωστόσο, πως η πιο επιβαρυντική αιτία είναι τα μπάζα που καταλήγουν στη θάλασσα, από τη διάνοιξη της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Πατρών. Μέσα στο νερό, βουνά από χώματα και πέτρες που κυλούν στα βαθιά, μοιάζουν με ποτάμια! Έθαψαν ή έσπασαν το λιβάδι, αυτό το δάσος με τα κοράλλια που ξέραμε. Γι΄ αυτά ερχόταν κόσμος και από την υπόλοιπη Ελλάδα να τα φωτογραφίσει. Με δυο λόγια, η μορφολογία του βυθού έχει πια αλλοιωθεί. Μιλάμε πλέον για τεράστια οικολογική καταστροφή. Ως σύλλογος αυτοδυτών θα κινηθούμε άμεσα, ώστε να ενημερώσουμε τους αρμοδίους- Νομαρχία, Λιμενικό και λοιπούς φορείς- για τα νέα ανησυχητικά αυτά δεδομένα...».
ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
Ο 40χρονος Κώστας Μηλιώνης έχει φωτογραφίσει δεκάδες κοράλλια από την Πάτρα μέχρι το Αίγιο

ΙΝFΟ - LΙΝΚ:
Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών «Τηθύς»
● http://www.scubadive.gr e-mail: tethys@scubadive.gr
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4538930&ct=1


ΤΑ ΝΕΑ
Στην Αττική το χαμηλότερο ποσοστό του δικομματισμού
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Η ευρύτερη διοικητική περιφέρεια Αττικής, στην οποία ψηφίζουν πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες και εκλέγονται συνολικά 85 βουλευτές, αποτελεί τον κρισιμότερο χώρο του εκλογικού ανταγωνισμού. Σε αντίθεση μάλιστα με ό,τι συνέβαινε τη δεκαετία του ΄50, όταν η κυριαρχία της Δεξιάς βασιζόταν στην επιρροή που διέθετε στην επαρχία, με την οποία αντιστάθμιζε την αδύναμη παρουσία της στην Αττική, από το 1974 το κόμμα που επικρατεί στην Αττική αναδεικνύεται και σε νικητή των εθνικών εκλογών. Η κρισιμότερη ιδιομορφία των εκλογικών αναμετρήσεων στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής είναι η σχετική υστέρηση των δύο μεγάλων κομμάτων, σε σύγκριση με το εθνικό ποσοστό τους. Υστέρηση ιδιαίτερα έντονη για τη Ν.Δ. (περίπου 4 με 5 ποσοστιαίες μονάδες), η οποία μόνο την περίοδο 1989-90 και οριακά το 2004 ξεπέρασε το όριο του 40%. Αλλά εξίσου σταθερή διαχρονικά, από το 1985 και μετά, είναι και η αντίστοιχη υστέρηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στις προηγούμενες εκλογές κατέγραψε το ιστορικά χειρότερο ποσοστό του, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, και το χαμηλότερο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δώδεκα ευρύτερες διοικητικές περιφέρειες.

Άμεσα ωφελημένες από τη χαμηλή απήχηση του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν ιδιαίτερα το 2007 το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσαν αθροιστικά το 19,5% των ψήφων, το υψηλότερο ποσοστό για τα κόμματα της Αριστεράς μετά τη μεταπολίτευση.

Από τις πέντε εκλογικές περιφέρειες της Αττικής σημαντικότερες φυσικά είναι η Α΄ και Β΄ Αθηνών, με το περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους και εδώ αναμένεται να σημειωθούν και οι κυριότερες αλλαγές στην κατανομή εδρών. Αντίθετα στις υπόλοιπες τρεις περιφέρειες ο συσχετισμός δυνάμεων, αλλά και οι ιδιαιτερότητες του εκλογικού νόμου, λειτουργούν αποτρεπτικά για παρόμοιες μεταβολές, ακόμη κι αν υπάρξουν σημαντικές μετατοπίσεις σε αριθμό ψήφων.


Λείπει μία έδρα για να ικανοποιηθούν και οι 5

Εκπροσώπηση στα τρία μικρότερα κόμματα έφεραν οι εκλογές του 2007 στην Α΄ Πειραιά με το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑΟΣ να καταλαμβάνουν από μία έδρα, περιορίζοντας σε δύο τους βουλευτές της Ν.Δ. και με το ΠΑΣΟΚ να παραμένει με μία έδρα, όπως και το 2004. Η ενδεχόμενη άνοδος των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ είναι πιθανόν να στερήσει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση από κάποιο από τα τρία μικρότερα κόμματα.

Ν.Δ. Οι δύο βουλευτές Βασίλης Μιχαλολιάκος (1ος με 25.290 σταυρούς), που εκλέγεται ανελλιπώς από το 1990, και Παναγιώτης Μελάς (2ος με 17.935), ο πρώτος επιλαχών και πρώην βουλευτής Γιώργος Καλός (3ος με 17.550), καθώς και η τηλεοπτική παραγωγός Τζοβάνα Φραγκούλη (5η με 6.136) συμμετέχουν ξανά στην περιφέρεια αυτή. Στις υπόλοιπες θέσεις του ψηφοδελτίου βρίσκονται ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς, γιος του πολιτευτή Γεράσιμου Βουτσινά, ο νομαρχιακός σύμβουλος και πρώην δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου Κώστας Κατσαφάδος , η γιατρός και διαμερισματική σύμβουλος Μαρία Μπουκουβάλα και η εκδότρια δεκαπενθήμερου εντύπου στον Πειραιά Μαρία Τσέγκα.

ΠΑΣΟΚ. Η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη σηματοδοτεί το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Τη μάχη δίνουν και αυτή τη φορά ο πρώην υφυπουργός Μανώλης Μπετενιώτης (2ος με 15.216 σταυρούς), ο Δημήτρης Καρύδης (3ος με 12.614), η Έλλη Ντεντιδάκη (4η με 11.879), κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Ντεντιδάκη, ο Δημήτρης Κατσικάρης (6ος με 6.336) και ο Γιώργος Μπενέτος (7ος με 4.774). Νέες υποψηφιότητες είναι ο αντινομάρχης Λάζαρος Αλεξανδρίδης, η τηλεπαρουσιάστρια και δημοτική σύμβουλος Πειραιά Δάφνη Μπόκοτα και ο αντιπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά Κωνσταντίνος Ρεσβάνης. ΚΚΕ. Μετά την παραίτηση της Ελπίδας Παντελάκη (1η με 6.154 σταυρούς), που είχε εκλεγεί βουλευτής αλλά ανέλαβε καθήκοντα γραμματέα του κόμματος στον Πειραιά, τη θέση της κατέλαβε το μέλος της Κ.Ε. και πρώην ευρωβουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου (2η με 3.545), η οποία συμμετέχει ξανά στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Μαζί της τη μάχη θα δώσουν ο νομαρχιακός σύμβουλος και μόνιμος υποψήφιος του ΚΚΕ από το 1993 Κωνσταντίνος Τζατζάνης (3ος με 1.814), ο Σάββας Τσίμπογλου (4ος με 1.377), ο Γρηγόρης Μοφόρης (5ος με 1.194), η Μαργαρίτα Ρεΐση- Ράμφου (7η με 1.014) και ο Νίκος Ξουράφης (8ος με 934). Νέοι υποψήφιοι είναι η ιδιωτική υπάλληλος Γιώτα Κονταξιδάκη και η εκπαιδευτικός Ευστρατία- Ολυμπία Κυζίλη.

ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο πρώτοι του 2007, ο βουλευτής και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Πειραιά «Ανοιχτή Πόλη» Θοδωρής Δρίτσας (1ος με 4.752 σταυρούς) και η πρώτη επιλαχούσα Ελένη Σταματάκη (2η με 2.027) βρίσκονται και αυτή τη φορά εντός ψηφοδελτίου. Σε αυτό εμφανίζονται φέτος ο μαθηματικός Πανάγος Γεωργόπουλος, ο γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής Αίγινας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Λινός, ο οικονομολόγος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Λυμπερόπουλος , η γεωπόνος από τα Κύθηρα Έλενα Μαγείρου, το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Δημήτρης Μαντζουράτος και το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ Λία Φράγκου.

ΛΑΟΣ. Παρόντες και σε αυτή την αναμέτρηση ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βαΐτσης Αποστολάτος και οι Χρήστος Χαρίτος και Σταματίνα Γκιώνη. Στα νέα πρόσωπα του ψηφοδελτίου είναι οι Θόδωρος Ανδρεάκος, Μιχάλης Δαλαμάνης, Αργυρώ Κωστάρογλου, Ζάκος Οικονομίδης και Παρασκευάς Χονδροκούκης.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Με πλήρες ψηφοδέλτιο κατεβαίνουν αυτή τη φορά οι Οικολόγοι Πράσινοι όπου κατέρχονται, όπως το 2007, οι Κωνσταντίνος Καλοδήμος, Ανάργυρος Καμπάνης, Ορέστης Κολοκούρης και Γρηγόρης Μαλτέχος. Τα νέα πρόσωπα είναι των Ειρήνης Μπουντούρη, Αντώνιου Ορλώφ, Όλγας Ταχμαζίδου και Γιάννη Χαραλαμπάκη.


Στις ευρωεκλογές άνοιξε κι άλλο η ψαλίδα

Από το 1981 και μετά το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε ποτέ το προβάδισμα στην αριστερόστροφη Β΄ Πειραιά, με τη διαφορά από τη Ν.Δ. να κυμαίνεται,ανάλογα με τη συγκυρία,από 5 (τον Απρίλιο του 1990) έως 25 (το 1993) ποσοστιαίες μονάδες.Όμως,παρόλο που η διαφορά αυτή αναμένεται και πάλι να εκτιναχθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (ξεπέρασε το 15% στις πρόσφατες ευρωεκλογές) η κατανομή των εδρών δεν αναμένεται να μεταβληθεί, αφού για να χάσει η Ν.Δ.τη δεύτερη έδρα πρέπει να πέσει κάτω από το 25% και για να κερδίσει τέταρτη το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεπεράσει το 50%. Η προσκύρωση των υπόλοιπων τριών εδρών από μία σε ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ,όπως έγινε και το 2007,είναι περίπου αναπόφευκτη συνεπεία του εκλογικού νόμου.

Ν.Δ. Σε τρεις μόνο αλλαγές από τα 11 ονόματα του ψηφοδελτίου του 2007 προχώρησε η Ν.Δ., ένα εκ των οποίων είναι του προέδρου του κόμματος Κ. Καραμανλή, ο οποίος αυτή τη φορά δεν επέλεξε τη συγκεκριμένη περιφέρεια. Οι νέοι υποψήφιοι είναι η δημοτική υπάλληλος Ρένα Βασιλάκη, η συνταξιούχος εφοριακός Δέσποινα Γιαπιντζάκη και ο υποναύαρχος ε.α. Ισίδωρος Τσούτσουρας. Σταθερή επιλογή της Ν.Δ. αποτελούν οι δύο βουλευτές της, ο γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Τραγάκης (2ος με 25.324 σταυρούς) και ο πρώην υφυπουργός Τάσος Νεράτζης (3ος με 21.969), παλιοί νεολαίοι της ΕΡΕ που πρωτοεκλέχτηκαν βουλευτές το 1974 χωρίς όμως έκτοτε να διασφαλίσουν μια συνεχή κοινοβουλευτική παρουσία. Συμμετέχουν επίσης: οι πρώην βουλευτές Γιώργος Βασιλείου (4ος με 17.925) και Γιάννης Κουράκος (5ος με 16.780), καθώς και οι Κούλης Βρεττάκος (6ος με 10.623), Ευγενία Μπαρμπαγιάννη (7η με 8.209), ανιψιά του πρώην βουλευτή Βασίλη Μπαρμπαγιάννη, Δέσποινα Λασκαρίδου (9η με 3.831) και Γιώργος Τριανταφύλλου (10ος με 1.906). ΠΑΣΟΚ. Μερική ανανέωση αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο του οποίου βρίσκονται οι τρεις βουλευτές του: ο πρώην υφυπουργός Γρηγόρης Νιώτης (1ος με 27.214 σταυρούς), που εκλέγεται ανελλιπώς από το 1989, ο Δημήτρης Λιντζέρης (2ος με 23.177) και ο Γιάννης Διαμαντίδης (3ος με 21.319), γιος του πρώ ην βουλευτή Δημήτρη Διαμαντί δη. Το «παρών» δίνουν ξανά ο Κώστας Ξυλούρης (4ος με 17.609), ο Γιώργος Ματαράγκας (7ος με 12.222) και ο Νίκος Κουτσούκος (9ος με 8.850). Καινούργια πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο είναι η δικηγόρος από το Κερατσίνι Κατερίνα Καμπίτση, η Αγάπη Καραβασιλειάδου , η γιατρός Μερσίνη Καράμπολα, η δικηγόρος Ειρήνη Μαρούπα και ο πρώην δήμαρχος Κορυδαλλού Στέφανος Χρήστου.

ΚΚΕ. Σταθερή είναι η παρουσία της σημερινής βουλευτή και πρώην δημάρχου Νίκαιας Βέρας Νικολαΐδου (1η με 15.986 σταυρούς), ενώ στις επιλογές του κόμματος διατηρούνται, όπως και το 2007, ο συνδικαλιστής από τον χώρο της Ναυτιλίας Γιάννης Μανουσογιαννάκης (2ος με 10.713) μέλος της Κ.Ε., ο αντιδήμαρχος Νίκαιας Χριστόδουλος Αμανατίδης (3ος με 7.558) και οι Κάτια Κρόκου (4η με 5.444), Ηλίας Πατίδης (7ος με 2.868) και Σωτήρης Πουλικογιάννης (9ος με 2.279). Στις νέες υποψηφιότητες συγκαταλέγονται η Γεωργία Γκαβογιάννη, δημοτική σύμβουλος Αμπελακίων, η Ελισάβετ Ζαμπέτα, μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, η Αθηνά Ζυμάρη, δημοσιογράφος, η Ελευθερία Παπουτσιδάκη , οδοντίατρος, και η Πανδώρα Ποζατζίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας.

ΣΥΡΙΖΑ. Ανανεωμένο κατά το ήμισυ σχεδόν είναι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ όπου επανεμφανίζονται ο βουλευτής Παναγιώτης Λαφαζάνης (1ος με 4.950

σταυρούς), η Καίτη Κυλάκου (2η με 3.256), η Τζένη Βαμβακά (3η με 2.879), η Βάσω ΤουλούμηΚούτσου (4η με 1.958), ο Σταύρος Βαμβακάς (6ος με 1.696) και ο Γιώργος Σταματογιάννης (8ος με 1.121). Στα νέα πρόσωπα ανακοινώθηκαν οι Γιώργος Αλεβιζόπουλος , μέλος της γραμματείας της Ν.Ε. και πρώην νομαρχιακός σύμβουλος, Εύη Καρακώστα , δημοτική σύμβουλος Κερατσινίου σε όλη τη δεκαετία του ΄90 και υποψήφια νομάρχης Πειραιά το 2002 και το 2006, Σωτήρης Καρνέσης, φυσικός και διευθυντής της εφημερίδας «Ανατροπές» καθώς και υποψήφιος το 2004, Γιώργος Καψετάκης, οπτικός, και Κούλα Χαραλαμπίδου , συνταξιούχος τραπεζικός. ΛΑΟΣ. Από το 2007 παραμένουν υποψήφιοι η βουλευτής Δήμητρα Αράπογλου, ο Τρύφωνας Μπουγάς και ο Κυριάκος Χουσέας. Στις υπόλοιπες θέσεις του ψηφοδελτίου συμπεριελήφθησαν εκτός από τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Γιώργο Ανατολάκη και οι Χάρης Βαλιανάτος, Ευανθία Γκουσέτη, Μαρία Κεφαλά, Αθηνά Κρεμμύδα , Στέλιος Οχανεσιάν, Διονύσης Παπανικόλας και Σοφία Τόγια- Πατάπη.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Ένα μόνο όνομα του 2007 εμφανίζεται εκ νέου, αυτό του Ανίκητου Μακρένογλου με το ψηφοδέλτιο να συμπληρώνεται από τους υποψηφίους Γιώργο Δημητρίου,Κυριάκο Δουζίνα, Δημήτρη Καραβασίλη, Γιώργο Καρύμαλη, Ευάγγελο Λεβέντη,Θανάση Μακρόγλου, Αριστέα Μανιατέα, Μιχάλη Μιχέλη, Αργυρούλα Φέκκα και Γιάννη Χατζηκωνσταντή.


Σίγουρες οι έδρες των μικρών

Η επικράτηση της Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές της προσέφερε μια επιπλέον έδρα από όσες απέκτησε με το εκλογικό μέτρο, την οποία θα χάσει προς όφελος του ΠΑΣΟΚ, αν ηττηθεί στις εκλογές. Το μεγάλο μέγεθος της περιφέρειαςσε συνδυασμό με τη σημαντική επιρροή των τριών μικρότερων κομμάτων (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ) αναμένεται να τους προσφέρει από μία έδρα, όπως και το 2007. Ν.Δ. Με την απομάκρυνση του βουλευτή και πρώην υφυπουργού Οικονομίας Πέτρου Δούκα (2ος με 40.378 σταυρούς) σημαδεύτηκε η κατάρτιση του ψηφοδελτίου της Ν.Δ., στο οποίο συμμετέχουν ξανά οι άλλοι τέσσερις βουλευτές: ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος (1ος με 40.784), ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές (3ος με 35.630), ο πρώην υφυπουργός Απόστολος Σταύρου (4ος με 34.712) και ο υφυπουργός Οικονομικών Θανάσης Μπούρας (5ος με 32.145). Παρόντες είναι επίσης οι υποψήφιοι και το 2007 Κώστας Κατσίκης (6ος με 17.870), γιος του πρώην βουλευτή Θεόδωρου Κατσίκη που εκλεγμένος με τη ΔΗΑΝΑ τον Απρίλιο του 1990 προσέφερε την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στη Ν.Δ., Διονύσης Παπουτσής (7ος με 15.693), Λυδία Ιωαννίδου- Μουζάκη (9η με 13.926), Νίκος Γιαννής (10ος με 11.127) και Μπάμπης Χολίδης (11ος με 7.940). Νέες υποψηφιότητες αποτελούν ο απόστρατος αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας Ηλίας Γκρίτσης, η δημοσιογράφος Τάνια Ιακωβίδου, ο έμπορος Άγγελος Μακρυγιάννης , η υπάλληλος του ΟΤΕ Δήμητρα Ράπτη, η γιατρός Γεωργία Στουραΐτη και ο μηχανολόγος μηχανικός Μελέτης Τζαφέρης.

ΠΑΣΟΚ. Η επιλογή του προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου να κατέλθει και σε αυτή την περιφέρεια αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο του ψηφοδελτίου, στο οποίο μετέχουν εκ νέου 10 από τους υποψηφίους του 2007. Πρόκειται για τους τέσσερις βουλευτές Θόδωρο Πάγκαλο (1ος με 37.134 σταυρούς), που εκλέγεται συνεχώς από το 1981, Εύη Χριστοφιλοπούλου (2η με 28.849), Βασίλη Οικονόμου (3ος με 26.948) και Κωνσταντίνο Βρεττό (4ος με 25.435), καθώς και για τους Παντελή Ασπραδάκη (5ος με 21.429), Ελισάβετ Γράψα (8η με 16.074), Δημήτρη Κωνσταντινίδη (9ος με 13.346), Νίκο Αναστασίου (10ος με 12.819), Έλλη Κατσάνου (11η με 12.092) και Παναγιώτη Ξανθόπουλο (12ος με 10.852). Στις υπόλοιπες θέσεις του ψηφοδελτίου βρίσκονται το μέλος της Ν.Ε. Ανατολικής Αττικής Ματίνα Πανταζή, η αγρότισσα Χριστίνα Παπαθεοδώρου , σύζυγος του πρώην δημάρχου Αυλώνα Γιώργου Παπαθεοδώρου, ο αντινομάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Πομώνης και ο εκδότηςδημοσιογράφος Γιώργος Σκαρβελάκης.

ΚΚΕ. Το «παρών» δίνει ο σημερινός βουλευτής και μέλος του γραφείου του Κ.Σ. της ΚΝΕ Γιάννης Γκιόκας (2ος με 5.712 σταυρούς), που ανέλαβε μετά την παραίτηση του Δήμου Κουμπούρη (1ος με 6.757 και σημερινός υποψήφιος του κόμματος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) και άλλα 9 πρόσωπα του 2007: η Ζωή Σώκου (με 5.712 σταυρούς, όσους και ο νυν βουλευτής), ο νομαρχιακός σύμβουλος Χρήστος Κολοβός (3ος με 5.433), η Ειρήνη Βασιλάρου (4η με 4.701), ο Βασίλης Τοπαλιανίδης, πρόεδρος ομοσπονδίας φαρμάκου (5ος με 4.581), ο Μανώλης Βαρδαβάκης (8ος με 3.971), ο Νίκος Στεφανίδης (9ος με 3.656), ο Χάρης Κωστόπουλος (10ος με 3.486), ο νομαρχιακός σύμβουλος Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος (11ος με 2.714) και ο πρό εδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου Βαλσάμος Συρίγος (12ος με 2.224). Τα 5 νέα πρόσωπα του ψηφοδελτίου είναι οι Παντελής Παπαβασιλείου, Θεοδώρα Πασχαλίδου, Δέσποινα Σωτηροπούλου και οι προερχόμενοι από την ΚΝΕ Ελίνα Χαιρικάκη- Ξανθάκη και Σίσση Χοροζάνη .

ΣΥΡΙΖΑ. Ανανεωμένο κατά το ήμισυ είναι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σταθερές επιλογές αποτελούν ο βουλευτής Θανάσης Λεβέντης (1ος με 5.878 σταυρούς), η πρώην βουλευτής Ιωάννα Στεργίου (2η με 4.650), η υποψήφια στη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου τον περασμένο Ιούνιο Ελένη Σωτηρίου (3η με 4.022), ο Βαγγέλης Ακριβός (4ος με 2.163), ο Γιάννης Τόλιος (5ος με 1.972), ο Παναγιώτης Ροδάκης (8ος με 1.580), ο Σπύρος Νίκας (10ος με 1.053) και ο Κώστας Σπανός (15ος με 783). Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι ο Μάρκος Δεληγιάννης, η Κατερίνα Θεοδωράτου, η Καίτη Θεοχάρη, ο Νίκος Κεραμιτσόπουλος, ο ηθοποιός Γιώργος Πάντζας, προερχόμενος από το ΔΗΚΚΙ, με το οποίο ήταν υποψήφιος το 2004, η Χριστίνα Παπαοικονόμου και ο Γιώργος Πρίφτης.

ΛΑΟΣ. Με τον βουλευτή του Μάκη Βορίδη (1ος με 8.663 σταυρούς) συμμετέχει ο ΛΑΟΣ, ενώ επανεμφανίζονται ο Χρήστος Καλαποθαράκος (4ος με 2.063), η Αλίκη Κυριακάκη (7η με 1.583) και ο Γιώργος Ευγενίδης (10ος με 1.462). Νέες υποψηφιότητες αποτελούν οι Αγραμπέλη Αγριού, Ευγενία Αρβανίτη- Πρεβεζάνου, Κωνσταντίνα Βαγιάννη, Ανδρέας Κατελάνος, Δημήτρης Λιάκος, Κώστας Μακρυνόρης (πρώην δήμαρχος Βιλίων με τη Ν.Δ.), Αγγελική Μπατιστάτου, Αντώνης Ξιφάρας, Παναγιώτης Πανουργιάς, Στάθης Συμεωνίδης και Γιώργος Χατζησπυρέλλης.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Ένα μόνο πρόσωπο από το ψηφοδέλτιο του 2007 συμμετέχει και σε αυτές τις εκλογές, ο Παναγιώτης Μίχας, ενώ στις υπόλοιπες θέσεις βρίσκονται οι Ζωή Βροντίση, Κωνσταντίνος Γιαννακάκης, Κωνσταντίνος Καλογράνης, Χριστίνα Κοττώρη, Βασίλης Λινάκης, Μαρουλιώ Μακρογκίκα, Παναγιώτα Μαλακού, Γιώργος Μερτίρης, Έλενα Μπότση, Θανάσης Νικολαΐδης και Γιώργος Παπαστεφάνου.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4538926&ct=1


ΤΟ ΒΗΜΑ
Περιοδεία στην Κομοτηνή
Το ΠΑΣΟΚ ζητά λευκή επιταγή χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του, λέει ο Αλ.Τσίπρας
Αθήνα - Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009
Ψήφο συνείδησης ζήτησε από τους πολίτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος περιόδευσε στην Κομοτηνή. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ΝΔ έχει οδηγήσει την κοινωνία σε κατάρρευση, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι μοιράζει υποσχέσεις ζητώντας παράλληλα λευκή επιταγή.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας στη Θράκη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις εργαζόμενες και στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις «Λαναρά«, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες.
«Είδαμε τους εργαζόμενους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, που είναι 20 μήνες απλήρωτοι και βρέθηκαν έξω από την Αγροτική Τράπεζα για να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται. Από μια τράπεζα η οποία πήρε μεγάλο μέρος των εγγυήσεων και των ρευστών των 28 εκατ. και δεν έχει δώσει τίποτα στην πραγματική οικονομία» συνέχισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι με ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται δίπλα στην ξεχασμένη κοινωνία, δίπλα στους ανέργους, τους εργαζόμενους και τους νέους.
«Η παρουσία μας όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι εγγύηση ότι και την επομένη των εκλογών θα σταθούμε μπροστά, μέσα στη Βουλή, μέσα στους αγώνες, στηρίζοντας τις κοινωνικές ανάγκες και τους εργαζόμενους, στηρίζοντας την κοινωνία που περνάει δύσκολα. Αυτό κάναμε κι αυτό θα κάνουμε και την επομένη των εκλογών» κατέληξε.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1058821


ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5hxa8D9yBC7Uo8171k-iUVFDdUtlQ
Αλεξανδρουπολη - Περιοδεία Αλέξη Τσίπρα στη Ροδόπη
Συγγραφέας Πέτροβιτς Δ. (ANA) – 16 ώρες πριν
Ψήφο συνείδησης και όχι λευκή επιταγή στο ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την Κομοτηνή, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που περιόδευσε στην Ροδόπη,συναντήθηκε με τους εργαζομένους της ενωμένης κλωστοϋφαντουργίας, στους οποίους δεσμεύτηκε να είναι δίπλα τους στους κοινωνικούς αγώνες και μετά τις εκλογές όπως ήταν και πριν. Επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει ο Όμιλος Λαναρά στον έλεγχο του δημοσίου και δεσμεύτηκε να παλέψει για αυτό και μέσα, αλλά και έξω από το Κοινοβούλιο. Αργότερα, ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε με τους εργαζόμενους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης, οι οποίοι διαμαρτυρόμενοι για το ότι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 18 μήνες, είχαν αποκλείσει, το κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας στην Κομοτηνή. Συνομιλώντας με τους εργαζόμενους, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση,λέγοντας ότι "της αξίζει μια μεγάλη ήττα στις εκλογές, για την κατάσταση στην οποία κατάντησε τη χώρα". Αναφερόμενος στους εργαζόμενους τόσο της ΕΑΣ όσο και των κλωστηρίων, χαρακτήρισε τα δύο αυτά προβλήματα, ως τις "κύριες κοινωνικές πληγές της Θράκης". Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη της παράταξης και νεολαίους,ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε στην αγορά της Κομοτηνής, όπου και συνομίλησε με τους καταστηματάρχες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι την Κυριακή η ΝΔ θα συντριβεί και της αξίζει, γιατί έφερε την κοινωνία στο χείλος της κατάρρευσης, ενώ για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν εμφανίζει το οικονομικό του πρόγραμμα και ζητά από το λαό λευκή επιταγή. Μετά το τέλος της περιοδείας του, ο κ. Τσίπρας συνέφαγε με τους υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, όπου συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ εξέφρασε και την αισιοδοξία του για το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ροδόπης. "Δεν περίμενα τέτοια υποδοχή και έχω πολλούς λόγους να πιστεύω ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη θα είναι έκπληξη", ανέφερε χαρακτηριστικά.
© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


NAYTEMΠOΡIKH

Ομιλία Τσίπρα στην Κομοτηνή
Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ψήφο συνείδησης
Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1722301


Θεσσαλονίκη

Ψήφο συνείδησης στον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την Κομοτηνή ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τη Ν.Δ. πως έχει οδηγήσει την κοινωνία σε κατάρρευση και το ΠΑΣΟΚ ότι μοιράζει υποσχέσεις ζητώντας λευκή επιταγή.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε πως τη Ν.Δ. περιμένει την Κυριακή μια συντριπτική ήττα, που όπως είπε της αξίζει, και εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα σχηματίσει τελικά κυβέρνηση χωρίς όμως να έχει δεσμευτεί σε τίποτα και χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει την οικονομική πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει.

«Ζητάμε από τους πολίτες ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ για να είμαστε παρόντες, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, δίπλα στην ξεχασμένη κοινωνία, δίπλα στους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους νέους, για να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν φωνή, για να στηρίξουμε όσους δεν έχουν δύναμη», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Η παρουσία μας όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι εγγύηση ότι και την επομένη των εκλογών θα σταθούμε μπροστά, μέσα στη Βουλή, μέσα στους αγώνες, στηρίζοντας τις κοινωνικές ανάγκες και τους εργαζόμενους, στηρίζοντας την κοινωνία που περνάει δύσκολα. Αυτό κάναμε κι αυτό θα κάνουμε και την επομένη των εκλογών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε αναφορά στα υψηλά ποσοστά ανεργίας που ταλανίζουν τη Θράκη και χαρακτήρισε ειδικότερα ως «κύριες κοινωνικές πληγές» της περιοχής τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας και οι εργαζόμενοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης, με τους εκπροσώπους των οποίων πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις.

«Οι εργαζόμενοι στον Λαναρά είναι μήνες απλήρωτοι, τους κοροϊδεύουν, δεν ξέρουν οι άνθρωποι αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Οι εργαζόμενοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών είναι 20 μήνες απλήρωτοι και βρέθηκαν έξω από την Αγροτική Τράπεζα για να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται.

Από μια τράπεζα η οποία πήρε μεγάλο μέρος των εγγυήσεων και των ρευστών των 28 εκατ. ευρώ και δεν έχει δώσει τίποτα στην πραγματική οικονομία για να στηρίξει την αγροτική παραγωγή», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στις εκλογές της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη θα κάνει την έκπληξη και θα πετύχει ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά.

Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.