Thursday, September 03, 2009

Tsakthan Daily 4 September 2009 Μειώνεται η εκτίμηση της κοινής γνώμης των ΗΠΑ στο Δημοκρατικό Κόμμα


Tsakthan Daily 4 September 2009
Μειώνεται η εκτίμηση της κοινής γνώμης των ΗΠΑ στο Δημοκρατικό Κόμμα


Άρχισαν τα δύσκολα για το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Όπως γράφει ο Jeffrey Jones στο άρθρο «Democratic Advantage in Party Affiliation Shrinks» (http://www.gallup.com/poll/122693/Democratic-Advantage-Party-Affiliation-Shrinks.aspx) έρευνα κοινής γνώμης που διενεργήθηκε από τον οίκο Gallup δείχνει ότι μέσα σε οχτώ μήνες (όσο διαρκεί η προεδρική θητεία του Μπαράκ Ομπάμα) μειώθηκε το ποσοστό όσων ταυτίζονται ή πρόσκεινται στο Δημοκρατικό Κόμμα από 52% σε 45% σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικανούς που βελτίωσαν την θέση τους κατά 5% ανεβαίνοντας σε 40% από 35%. Πιο αναλυτικά, οι σημερινοί υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος ταυτίζονται με το Κόμμα κατά 34% ενώ πρόσκεινται ή τείνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα κατά 11%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι 28% και 12%. Το δείγμα της έρευνας ανέρχεται σε 30.000 άτομα που ερωτώνται σε μηναία βάση. Η μείωση του ποσοστού του Δημοκρατικού Κόμματος οφείλεται στη μείωση των ερωτηθέντων που ταυτίζονται με το Κόμμα από 38% τον Ιανουάριο σε 34% τον Αύγουστο. Αντιθέτως όσοι/ες ταυτίζονται με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αυξήθηκαν μόνο κατά 1% από 27% σε 28% ενώ όσοι/ες πρόσκεινται ή τείνουν προς το Κόμμα αυξήθηκαν κατά 4% από 8% σε 4%.



Πώς κατέστη κάτι τέτοιο δυνατό; Όπως τονίζει ο ερευνητής, οι Δημοκρατικοί άρχισαν να δημιουργούν κύμα ταύτισης με το κόμμα από το 2005 όταν το ποσοστό έγκρισης των πεπραγμένων του Τζ. Μπους βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο. Οι Δημοκράτες κατάφεραν να αποσπάσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικανούς στις βουλευτικές εκλογές του 2006 και να δημιουργήσουν πλέον ένα ευρύ πολιτικό κίνημα που τους οδήγησε με μεγάλη διαφορά ψήφων και ποσοστού στον Λευκό Οίκο. Αυτή η αισιοδοξία για το μέλλον δημιούργησε ελπίδες για νέα κυριαρχία του Δημοκρατικού Κόμματος για πρώτη μετά από δύο δεκαετίες. Ας προσέξουμε, όμως, την παρατήρησή του ότι δεν υπήρχαν πολλές ενδείξεις για πλήρη αποδοχή της φιλελεύθερης πολιτικής του κόμματος σε μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων. Αντιθέτως 4 στους 10 ψηφοφόρους το 2008 θεωρούσαν ότι ιδεολογικά ήταν πιο συντηρητικοί πλέον (http://www.gallup.com/poll/121403/Special-Report-Ideologically-Moving.aspx). Επίσης υπάρχει μεγάλη αύξηση (από 39% σε 46%) από πέρυσι των Αμερικανών που περιγράφουν τις απόψεις του Δημοκρατικού Κόμματος ως «πολύ φιλελεύθερες». Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από το Νοέμβριο 1994, όταν το Κόμμα έχασε τις εκλογές για το Κογκρέσο. Το ποσοστό έγκρισης των πεπραγμένων της προεδρίας Ομπάμα έπεσε στη διάρκεια του οχταμήνου από 69% σε 55% ενώ οι αρνητικές γνώμες τριπλασιάστηκαν από 13% σε 39% ( http://www.gallup.com/poll/113980/Gallup-Daily-Obama-Job-Approval.aspx) Τα ζητήματα της αύξησης των δημοσίων ομοσπονδιακών δαπανών και της αντίστοιχης αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μαζί με τη σύγκρουση για την δημόσια καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δημιουργούν τις αντιθέσεις εκείνες που τροφοδοτούν με επιχειρήματα τους Ρεπουμπλικανούς που προσπαθούν να δελεάσουν τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών και να φέρουν όσο περισσότερους θεωρούν ότι τείνουν προς το Ρεπουμπλικανικό στην κατάσταση της ταύτισης.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

Η ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Στίχοι: Σταμάτης Σπανουδάκης
Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης
Πρώτη εκτέλεση: Άλκηστις Πρωτοψάλτη


Στις εκλογές του μέλλοντος εγώ λευκό θα ρίξω
το σπιτικό μου μόνη μου πια λέω να κυβερνήσω
τα πιάτα με τους βουλευτές και υπουργούς θα βάλω
κι έτσι θα έχω μάτια μου κουζινικό μεγάλο
πια δεν αντέχω αρχηγούς και λόγια μπερδεμένα
ας κάνουνε κυβέρνηση χωρίς εμένα
κι ας κυβερνήσουν το λαό εάν υπάρχει ακόμα
κι αν δεν τον καταβρόχθισαν κι αυτόν σε κάποιο κόμμα
κι ας λένε τις σοφίες τους μεσ' τη Βουλή και έξω
αυτό το ανέκδοτο παιδιά άλλο δε θα τ' αντέξω.

Ποιoς μου δίνει τα κλειδιά της βασιλείας
στα παλάτια των ονείρων μου να μπω
κι απ' τα κύματα της ροζ πολυφωνίας
μεσ' την άσπρη μου στολή ν' αναδυθώ.

Θα βάλω την καρό ποδιά να φτιάξω μακαρόνια
και με δουλειές του σπιτικού θα φεύγουνε τα χρόνια
και θα με παίρνουνε μαζί σε άλλη γη και τόπους
όπου δεν έχουνε λαό αλλά μονάχα ανθρώπους
δεν έχουνε κυβέρνηση ούτε και παρατάξεις
και βλέπεις φάτσες γελαστές όπου και να κοιτάξεις
αχ μη με ρωτήσετε αν έχουνε πατρίδα
εγώ σας λέω μόνο αυτά που απ' τη κουζίνα είδα
και πόνεσα σαν σκέφτηκα τη χάλια μας Ελλάδα
και ήρθε και μου έγινε τέλεια η μακαρονάδα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου αύριο με ΣΕΤΕ-ΣΕΠΕ-ΕΕΕ-φορείς ΑΠΕ
Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2009 21:23
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1710449


Συναντήσεις με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, φορείς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών θα έχει αύριο Παρασκευή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

- 11:00 π.μ., συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

- 12:00, συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ).

- 1:30 μ.μ., συνάντηση με φορείς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

- 3.30 μ.μ., συνάντηση με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

….κι έτσι, μετά τη συνάντηση με την ΕΕΕ συνεχίζεται η ταξική πάλη.

Φ. Κουβέλης: Μπορούμε να διαμορφώσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες
Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2009 17:06
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1710288


Την άποψη πως μπορεί να διαμορφωθεί προγραμματική σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προωθήσει το πρόγραμμά του που να έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαρθρωτικών αλλαγών.

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ερωτηθείς αν έχει σημασία το ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί του σχήματος απάντησε πως εκείν που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική προγραμματική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. «Μπορούν να εξασφαλιστούν συλλειτουργίες, οι οποίες θα μας απομακρύνουν από αντιπαλότητες και διελκυστίνδες προσώπων που σε καμία περίπτωση δεν ωφελούν» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε προβληματισμό για τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας όμως πως «ταυτόχρονα διαμορφώνουν και συνθήκες για μία ολομέτωπη επίθεση εναντίον αυτού του αποτελέσματος και τη διαμόρφωση ενός πολύ καλυτέρου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκτίμησε πως η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές, ενώ απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ «με δεδομένη την απουσία συμπτώσεων στο προγραμματικό επίπεδο». Ερωτηθείς τέλος αν υπάρχει ακόμη στο τραπέζι το σενάριο συνεργασίας με τους Οικολόγους Πράσινους, εξέφρασε την άποψη πως «δεν υπάρχει ο κατάλληλος πολιτικός χρόνος, παρά το ότι θα ήταν χρήσιμη μια συνεργασία με το ΣΥΝ».

….αφού δεν μπορούμε να επιτεθούμε κατά μέτωπο εναντίον του ταξικού αντιπάλου, ας επιτεθούμε με όλες τις δυνάμεις μας στο…αποτέλεσμα. Avanti popolo!!!Kαι μια ερώτηση: Οι Οικολόγοι-Πράσινοι είναι χρήσιμοι για συνεργασία μόνο με τον ΣΥΝ;;;Με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι;;;;

ΤΟ ΒΗΜΑ
Συνεχίζεται το θρίλερ Αλαβάνου στον ΣΥΡΙΖΑ
«Μπορείτε να με λέτε Αλέκο» δήλωσε, χωρίς να αποσαφηνίσει αν θα μετέχει στην εκλογική μάχη και από ποια θέση
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=286575&dt=04/09/2009
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ | Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009
Η σιβυλλική φράση «μπορείτε να με λέτε Αλέκο», την οποία χρησιμοποίησε χθες έξω από τα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της κ. Αλ. Αλαβάνος, αν και τη συνέδεσε με το κλείσιμο της Βουλής, αφού δεν υφίσταται πλέον ούτε Κοινοβουλευτική Ομάδα ούτε επομένως και πρόεδρός της, έριξε νερό στον μύλο της φημολογίας περί απόφασής του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει προσδώσει μορφή θρίλερ στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη τη διάρρηξη των σχέσεων Αλαβάνου- Τσίπρα, όπως και το αγκάθι τού ποιος θα είναι επικεφαλής στην εκλογική μάχη, καθώς ο ΣΥΝ επιμένει να διεκδικεί τον ρόλο αυτό για τον πρόεδρό του κ. Αλ. Τσίπρα. Ο κ. Αλαβάνος δεν άνοιξε τα χαρτιά του χθες μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ σχετικά με το αν θα μετέχει στην εκλογική μάχη και από ποια θέση, παραπέμποντας στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Πάντως χθες, υπό τη σκιά της φημολογίας, συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ από κοινού με την 20μελή Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος και κατέληξε να απευθύνει πρόταση προς τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζεται σε τρεις άξονες:

* Ο ΣΥΝ θα εξαντλήσει τις δυνατότητες ώστε να εξασφαλίσει την πλουραλιστική εκπροσώπηση ως προς τη σύνθεση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει στη νέα Βουλή.

* Η Κουμουνδούρου επιθυμεί επικεφαλής της εκλογικής μάχης του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κάτι που έγινε αποδεκτό ομοφώνως από όλες τις εσωκομματικές τάσεις. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η πρόταση αυτή καθορίζεται από λόγους πολιτικής, υπηρετεί την ενωτική πορεία του εγχειρήματος της συμμαχίας, αλλά και την αποτελεσματικότητά του, καθώς στόχος είναι να απευθυνθούν σε ένα πιο «ανοιχτό» εκλογικό ακροατήριο, πέρα από το στενά κομματικό, όπως είναι οι οικολόγοι, σοσιαλιστές, κ.ά.

* Θεωρούν ότι ο Αλ. Αλαβάνος πρέπει να είναι παρών στην εκλογική μάχη και με διακριτό ρόλο.

Μάλιστα, έπεσαν στο τραπέζι απόψεις όπως του κ. Αλ. Φλαμπουράρη (Αριστερό Ρεύμα και στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα), ο οποίος κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία ανέφερε ότι ο κ. Αλαβάνος θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ωστόσο, η εκλογή υποψηφίου στο Επικρατείας είναι επισφαλής αν υποχωρήσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το ποσοστό του 2007 (5,04%).

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Π. Λαφαζάνης, κορυφαίο στέλέχος του Αριστερού Ρεύματος, κατά την παρέμβασή του στη χθεσινή συνεδρίαση αποδέχθηκε να πάει ο ΣΥΝ με «κατ΄ αρχήν» πρόταση προς τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι επικεφαλής ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα των διαβουλεύσεων περαιτέρω.

Από την πλευρά της, η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ συμφώνησε μόνο στο θέμα τού να είναι επικεφαλής του συνολικού σχήματος ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο κ. Σπ. Λυκούδης «μένουν ανοιχτά τα δύο σοβαρά θέματα, το εκλογικό πρόγραμμα και η πολιτική με την οποία θα πάει στις εκλογές το σχήμα και προτείναμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη σχέση ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ να δούμε πώς θα επιλυθούν αφού τελειώσει η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ».

Oι διεργασίες και οι συνεχείς διαβουλεύσεις κυριαρχούσαν χθες τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Βαλτετσίου, όπου στεγάζεται η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως έλεγαν στελέχη του ΣΥΝ, το κρίσιμο δεν είναι μόνο η απόφαση Αλαβάνου, αλλά και το σκεπτικό της, σε περίπτωση αποχώρησης. Στην Κουμουνδούρου- στις συσκέψεις Ανανεωτικών, αλλά και Ρευματικών- ταλανίζονταν από την αγωνία της επόμενης ημέρας. Εν τω μεταξύ χθες είχε συνάντηση ο κ. Αλ. Τσίπρας με τον επικεφαλής της ΑΚΟΑ κ. Ι. Μπανιά , ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα» διευκρίνισε ότι η ΑΚΟΑ θα προτείνει στη Γραμματεία της Συμμαχίας επικεφαλής της εκλογικής μάχης να είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από συνιστώσα εκτός ΣΥΝ, με διακριτούς τους ρόλους Αλαβάνου- Τσίπρα, ώστε «να δοθεί μια πλουραλιστική παρουσία του σχήματος». Την ίδια ώρα υπάρχει ιδιαίτερη πίεση από συνιστώσες και μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να είναι επικεφαλής ο κ. Αλαβάνος. Οπως επεσήμανε στο «Βήμα» ο κ. Ρούντι Ρινάλντι, επικεφαλής της ΚΟΕ, «αν δεν κατέβει με τον Αλαβάνο επικεφαλής δεν θα έχει επιτυχία το σχήμα.Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων. Είναι θέμα πολιτικό».

Από την ΚΕΔΑ, ο κ. Ι. Θεωνάς τόνισε ότι «πάνω από όλα έχει σημασία το εγχείρημα της ενότητας της Αριστεράς και η ενίσχυσή του. Δεν είμαι a priori υπέρ του ενός ή του άλλου επικεφαλής. Θα σταθμιστεί αν αρκετές συνιστώσες ή μέλη της Γραμματείας στηρίξουν τη μια ή την άλλη άποψη. Δεν μπορεί να αγνοεί πάντως κανείς ότι η συμβολή Αλαβάνου ήταν καθοριστική στο να υπάρχει και να επανενεργοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

Επίθεση κατά του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε εκ νέου χθες ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Ν. Κωνσταντόπουλος. Οπως δήλωσε στον ραδιοσταθμό Κανάλι 1 του Πειραιά, «ο Αλαβάνος φαίνεται ότι δεν μπορεί να συνηθίσει την ιδέα ότι θα μείνει μακριά από ηγετικές θέσεις».


Δεν με λένε μόνο Αλέκο. Με λένε Γιώργο, Μαρία, Στέλιο, Νικολέτα, Σπύρο, Τάνια, Στέργιο, Λέλα, Φραγκίσκο, Ευτυχία, Θάνο, Χριστίνα. Είμαι μέλος του ΣΥΝ, της ΑΚΟΑ, της ΚΟΕ, της ΔΕΑ, της ΚΕΔΑ, της ΡΟΖΑ, των Οικοσοσιαλιστών, του ΔΗΚΚΙ, είμαι ένας/μία από τους/τις χιλιάδες ανένταχτους/ες που αγωνιζόμαστε στα κοινωνικά κινήματα για να «γυρίσει ο ήλιος» κι όχι για την καρέκλα της όποιας μικροεξουσίας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Διεργασίες σε ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ
Τον Αλ. Τσίπρα προτείνει ο ΣΥΝ για επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ
http://www.imerisia.gr/general.asp?catid=15459&subid=20110&pubid=15435287
4/9/2009
Του Παναγιώτη Τσούτσια
Στο δίλημμα εάν θα αποδεχθεί την ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ να τεθεί επικεφαλής του εκλογικού αγώνα ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να απαντήσει ο Αλέκος Αλαβάνος, αν και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο ίδιος εξετάζει το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές.
Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες ο Αλέκος Αλαβάνος προτίθεται σήμερα στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει την απόφασή του, ενώ χθες στην έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, ομόφωνα και χωρίς αστερίσκους αποφασίσθηκε να προτείνει το κόμμα στις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας ο πρόεδρος του Συνασπισμού.
Συνάντηση
Πάντως, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε πως «όλοι μαζί στον ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουμε τη μάχη» μην ανοίγοντας τα χαρτιά του.
Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί παραίτησής του, ο κ. Αλαβάνος είπε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαλύθηκε -λόγω της διάλυσης της Βουλής- και άρα ο ίδιος δεν είναι πλέον πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, σε ερώτηση εάν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε υπομονή.
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ πρόκρινε τη λύση να υπάρξουν διακριτοί ρόλοι στο ηγετικό δίδυμο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ - με προαπαιτούμενο ωστόσο να είναι επικεφαλής ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη συζήτηση που θα διεξαχθεί σήμερα στη Γραμματεία της Παράταξης η αντιπροσωπεία του κόμματος θα εκφράσει και την βούληση να υπάρξει πλουραλιστική εκπροσώπηση στη νέα Βουλή.

Ο ΑΓΩΝΑΣ σου το'χω πει/θέλει ψυχή και φαντασία/εσύ όμως τον κατάντησες/μια τυπική διαδικασία

ΤΑ ΝΕΑ
ΣΥΝ: Περιμένοντας τον Αλέκο
Φεύγει, δεν φεύγει ο Αλαβάνος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζεται να δεχτεί Τσίπρα
της Βούλας Κεχαγιά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Ανοιχτό παραμένει για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα του επικεφαλής των εκλογών, αφού Κουμουνδούρου και σύμμαχοι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις, ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος κράτησε και χθες κλειστά τα χαρτιά του για το τι μέλλει γενέσθαι, συνιστώντας υπομονή.

Το μεσημέρι συνεδριάζει παρουσία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει απόφαση για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο κ. Αλαβάνος προτίθεται να δηλώσει ότι αποχωρεί από τη θέση του επικεφαλής για να διευκολύνει την κατάσταση, χωρίς ωστόσο να μπορεί να πει κανείς μετά βεβαιότητος εάν θα ενισχύσει τον προεκλογικό αγώνα ή αν θα κατέβει ως υποψήφιος.

Η Κουμουνδούρου ασκεί πιέσεις προς τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσουν στο σενάριο να τεθεί επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ οι σύμμαχοι ανθίστανται τονίζοντας ότι αρχηγός θα πρέπει να είναι ο Αλ. Αλαβάνος.

Ζητούν ανταλλάγματα
Στελέχη του Συνασπισμού έλεγαν χθες ότι κάποιες από τις συνιστώσες ζητούν ανταλλάγματα για να ανάψουν το πράσινο φως υπέρ του κ. Τσίπρα και αυτά δεν είναι άλλα από έδρες στη Βουλή. «Ορισμένοι σύμμαχοί μας προτείνουν ακόμη και εναλλαγή εδρών» τόνιζε παράγων του ΣΥΝ που παρακολουθεί στενά τις διαβουλεύσεις. Από την πλευρά τους οι σύμμαχοι βάζουν όρους και προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να εξασφαλιστεί η πλουραλιστική εκπροσώπηση στα ΜΜΕ προεκλογικά, επιμένοντας πάντα υπέρ της υποψηφιότητας Αλαβάνου.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τις οριστικές του αποφάσεις χωρίς να έχει συζητήσει προηγουμένως με στελέχη της Κουμουνδούρου. Κάποιοι από τον ΣΥΝ θεωρούν ότι ακόμη κι αν αποχωρήσει θα το πράξει «για να ρίξει τον Αλέξη Τσίπρα στα βράχια» μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι ο κ. Αλαβάνος σκέφτεται ακόμη και το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος, «μιας νέας ΕΔΑ», όπως λένε χαρακτηριστικά. Πάντως, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ο ΣΥΝ να προτείνει στον κ. Αλαβάνο να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Τρεις προϋποθέσεις
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ περιέγραψε τις δυσκολίες που συναντά η Κουμουνδούρου στις συνομιλίες της με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισε ότι πρέπει να επιβεβαιωθούν τρεις προϋποθέσεις στην πορεία προς τις εκλογές: Ότι επικεφαλής θα είναι ο Αλ. Τσίπρας, ότι θα εξασφαλίζεται η πλουραλιστική εκπροσώπηση και ότι επιθυμεί τη διατήρηση της συμμαχίας.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας χθες στο Κανάλι 1 του Πειραιά επιτέθηκε στον Αλ. Αλαβάνο λέγοντας ότι «δεν έχει συνηθίσει στην ιδέα ότι θα μείνει μακριά από ηγετικές θέσεις τις οποίες επί 30 χρόνια του προσφέρει ο ΣΥΝ που σήμερα λοιδορεί και χλευάζει». Σχολίασε δε ότι το πρόβλημα της ηγεσίας στον ΣΥΝ είναι επινοημένο διότι κάποιοι νόμιζαν ότι φτιάχνοντας ένα τέτοιο σενάριο θα κηρύξουν αντάρτικο κατά του ΣΥΝ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες για τις εκλογές είπε ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα εξώθησαν τον Πρωθυπουργό σε πρόωρες κάλπες με σύνθημα: Συντρίψατε τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μας βγουν τα κουκιά. Πρόσθεσε όμως ότι δεν θα τους περάσει διότι οι προοδευτικοί πολίτες δεν θα τους κάνουν τη χάρη. Χθες ο βουλευτής του ΣΥΝ Γρηγόρης Ψαριανός είπε στον 9,84 ότι εάν υπήρχαν κάποια σημαντικά προγραμματικά σημεία συμφωνίας με το ΠΑΣΟΚ ο ίδιος δεν θα είχε πρόβλημα να δώσει ψήφο ανοχής σε μία μελλοντική του κυβέρνηση.
ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ενώ αρκετοί στον ΣΥΝ θεωρούν ότι ακόμη κι αν αποχωρήσει θα το πράξει «για να ρίξει τον Αλέξη στα βράχια» παραμονές εκλογών
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4534541&ct=1


Τι έλεγε ο Ψαριανός και τον έκαναν βουλευτή που θέλει να «ανεχτεί» το ΠΑΣΟΚ;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ” ΚΛΙΚ MAGAZINE”- ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2007
Tι ψήφισες στις τελευταίες εκλογές;
Eίμαι λίγο κολλημένος. Eπειδή θεωρώ μεγάλη μαλακία να ψηφίζεις λευκό και άκυρο -γιατί αυτό θέλουν αυτές οι κουφάλες να γίνει. Όπως Aμερική. Που είναι δύο κόμματα του κώλου, το ίδιο πράγμα, δηλαδή, και έχουν 80% αποχή. Eπειδή το θεωρώ τελείως απολίτικο και μαλακισμένο να ρίξω λευκό και άκυρο, ψηφίζω αυτούς τους μαλάκες του Συνασπισμού, οι οποίοι είναι πάρ’ τον έναν και χτύπα τον άλλο. Πέντε άτομα σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο και δεν ξέρουνε πού τους πάνε τα τέσσερα. Άλλοι θέλουν να γίνουν Πασόκοι, άλλοι γλείφουν το ΠAΣOK, άλλοι είναι δεξιοί, άλλοι αριστεροί και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Eγώ είμαι από τους αριστερούς που δεν ξέρουν τι να κάνουν. Kούραση, πολλή κούραση. ”
ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΨΑΡΙΑΝΟΥΣ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5240939&publDate=4/9/2009
Ρευστό το σκηνικό στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το πώς και με ποιον επικεφαλής θα πάει στις εκλογές
Εξαιρετικά ρευστό είναι το σκηνικό στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό το φως της έντονης φημολογίας του τελευταίου 24ωρου πως ο Αλ. Αλαβάνος προτίθεται να μην είναι υποψήφιος σ' αυτές τις εκλογές, για να διευκολύνει την κατάσταση, σύμφωνα με ορισμένους, για να μη χρεωθεί ένα ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα κατ' άλλους, οι οποίοι σπεύδουν να επισημάνουν και τις ευθύνες του για την εικόνα αντιπαράθεσης που εμφανίζει ο χώρος.
Ο ίδιος ο Αλ. Αλαβάνος, κληθείς χτες να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις φήμες, αρκέστηκε να δηλώσει: «Εγώ δεν έχω πει κάτι τέτοιο». Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ο Αλ. Αλαβάνος θα αποσαφηνίσει τι τελικά θα πράξει, μετά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που έχει οριστεί για το μεσημέρι. Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, έχει θορυβήσει τις πέραν του ΣΥΝ συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που κάθε άλλο παρά επιθυμούν ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, να τεθεί επικεφαλής της εκλογικής αναμέτρησης. Χτες, έκαναν λόγο για «μακριά νύχτα», προϊδεάζοντας για επίπονες διαβουλεύσεις έτσι ώστε να βρεθεί μια άκρη, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Χτες, συνεδρίασε η ΠΓ του ΣΥΝ και κατέληξε σε τρεις άξονες τους οποίους θα προτείνει σήμερα στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι: α) Εκλογική κάθοδος με το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ και με επιδίωξη για μέγιστη δυνατή πλουραλιστική εκπροσώπηση στη Βουλή. β) Επικεφαλής του εκλογικού αγώνα ο Αλ. Τσίπρας για το «καλό του εγχειρήματος και για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». γ) Από διακριτή θέση ο Αλ. Αλαβάνος μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εκλογική επιτυχία. Ομοφωνία υπήρξε μόνο στο δεύτερο άξονα.
Χωρίς να αποσαφηνίζουν ποια θεωρούν διακριτή θέση, στελέχη του ΣΥΝ έλεγαν χτες πως θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην ΠΓ κατατέθηκε πρόταση να είναι και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ωστόσο, η ΠΓ αρκέστηκε σ' αυτή την τοποθέτηση, καθώς όπως έλεγαν μέλη της η θέση απ' την οποία θα προσφέρει ο Αλ. Αλαβάνος εξαρτάται απ' τις δικές του διαθέσεις και προθέσεις, που ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί.
Ζυμώσεις σε όλα τα πεδία
Ο Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις του χτες προσπάθησε να τοποθετήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του «θύματος», που δέχεται επίθεση με στόχο τη συντριβή του, όπως είπε. Ενώ ο Αλ. Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ, κατηγόρησε τη ΝΔ για «κατεψυγμένες πολιτικές». Οσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, του προσήψε μόνο αοριστία, ενώ διέκρινε και «καλές προθέσεις», μόνο που - όπως είπε - με αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της χώρας (!) και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να διατυπώσει συγκεκριμένο λόγο... Ενδεχομένως, «συγκεκριμένο λόγο» στην κατεύθυνση των «προοδευτικών μεταρρυθμίσεων» που ζήτησε ο Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «ΦΛΑΣ» διαπιστώνοντας ότι «εκεί χωλαίνει και η εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζης στον ρ/σ «Κόκκινο» χαρακτήρισε «δυστύχημα» τη στάση του ΠΑΣΟΚ καθώς όπως είπε «αν συνέβαλε στην προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για πραγματική αλλαγή αυτό θα ήταν πολύ καλό δεδομένο για την πορεία της χώρας». Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψαριανός στον ρ/σ «Αθήνα 9.84» χτες προεξόφλησε πως ο Αλ. Αλαβάνος θα αποσυρθεί, λέγοντας «επειδή έχει ταλαιπωρηθεί ο κόσμος (...) από αυτή την εντύπωση της προσωπικής κόντρας, της διαρχίας, νομίζω θα διευκολύνει, γι' αυτό και παίρνει την απόφαση αυτή ο Αλέκος Αλαβάνος». Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά με το ενδεχόμενο στήριξης του ΠΑΣΟΚ πως σε ένα «άλλο ΠΑΣΟΚ» που θα «κάνει σοβαρά πράγματα που πρέπει να γίνουν», θα έδινε ψήφο ανοχής «θα έλεγα οκέι, προχώρα και βλέπουμε».

Να μη γίνουμε ο δείπνος του ΚΚΕ το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...