Tsakthan Daily 7 September 2009 -- Ξεκινάμε, πάμε στ’ ανοιχτά…

Tsakthan Daily 7 September 2009
Ξεκινάμε, πάμε στ’ ανοιχτά…


Ξέρω ότι για πολλούς/ές το παιγνίδι άρχισε πλέον να παίζεται με καινούργιους κανόνες και μάλιστα «εντελώς αιφνιδίως, ξαφνικά δηλαδή» όπως έλεγε ένα παλιό σατιρικό τραγούδι. Ο Αλέξης Τσίπρας και η ευρεία πλειοψηφία της ΚΠΕ του ΣΥΝ αποφάσισαν να υπερβούν τον παραδοσιακό κομματικό πατριωτισμό και να αφήσουν πίσω τους (ελπίζω οριστικά) τον οργανωτικό εγωισμό μιας ηγεμονικής δύναμης, συμπλέοντας με όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο ταξίδο. Όπως τραγουδούσαμε πριν από τρεις δεκαετίες μαζί με την αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη «Η πιο όμορφη θάλασσα/είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει»
ή στην παραλλαγή του εξίσου αξέχαστου Μάνου Λοΐζου «Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή/που δεν την αρμενίσαμε ακόμα». Όλες οι παραλλαγές φτιάχνουν μια πλουραλιστική εικόνα που πάντα με καλή θέληση μπορούμε να τη διαχειριζόμαστε όταν ξεθωριάζουν τα χρώματά της και να της δίνουμε μια φρέσκια πνοή…Μια αριστερά που να χωράει όλες τις αριστερές του κόσμου...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

Ξεγράψτε με
Δεσύπρης Γρηγόρης
Μουσική/Στίχοι: Δεσύπρης Γρηγόρης/Μεσημέρης Σταμάτης

Τα πλαστικά παράθυρα μου φέρνουν αλλεργία
τα τυχερά αντίδοτα μου φέρνουν πυρετό
ποτέ μου δε κατάλαβα τί γράφει η Ιστορία
κι οι απέναντι με βρίσκουνε πολύ ρομαντικό
Η αυτόματη ταχύτητα μου δίνει ακινησία
και στα ψηλά τα κτίρια χαζεύω το κενό
δεκαετίες τέσσερις η ίδια ευαισθησία
στις καταλήψεις καίγομαι σα να ’μαι ‘κεί κι εγώ

Ξεγράψτε με ξεγράψτε με εγώ ’μαι απ’ τους απ’ έξω
γουστάρω ακόμα τα παιδιά που παίζουνε κρυφτό
την εξουσία βλέπετε δε μπόρεσα ν’ αντέξω
και στη ζωή μου έμαθα χωρίς αφεντικό

Οι διαφημίσεις άκυρες εγώ δε τις ψωνίζω
τα επίσημα ανέκδοτα τα γράφω χαμηλά
όταν το κράτος προχωράει εγώ ψιλαρμενίζω
κι όταν μιλάνε για εκλογές φρικάρω για καλά
Τα χωρικά τα ύδατα με βρίσκουν κοιμισμένο
κάπου στο περιθώριο ζαλίζομαι ψηλά
κι αν δε με παίξουν οι σταθμοί σαν το λογοκριμένο
θα πω ξανά χαλάλι σας και να ’μαστε καλά

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5gXctBt5FsI85HYSiFTXc08f6ApgA

Συνεδρίαση Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΣΥΝ - Εγκρίθηκε η εισήγηση Τσίπρα
Συγγραφέας Σιδέρης Σ. (ANA) – 13 ώρες πριν
Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα για την κατάθεση του ψηφοδελτίου στον Αρειο Πάγο και από τις ένδεκα συνιστώσες που αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρχει επικεφαλής. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ανάγκη ο ΣΥΝ να παραμείνει ενωμένος και σημείωσε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η εκλογική μάχη. Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ μετέβη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Εξάρχεια για τη λήψη των τελικών αποφάσεων, ενώ τις θέσεις της αναμένεται να αποσαφηνίσει και η Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού. Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τη διαφωνία του με την εισήγηση του κ. Τσίπρα, εμμένοντας στη θέση της ότι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας.
© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Εκλογές για δυο με νέες γεύσεις
Ερωτηματικό ο ΣΥΝ για την αυτοδυναμία
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=79520
Επίσημη πρώτη σήμερα της προεκλογικής περιόδου με τη θυροκόλληση, πριν από το μεσημέρι, του προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής, στην κεντρική είσοδο του μεγάρου.
Σε είκοσι εφτά ημέρες θα έχει προκύψει η νέα σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας, με νέες πλειοψηφίες και νέες μειοψηφίες. Αυτοί οι συσχετισμοί θα έρθουν αντιμέτωποι με ο,τι δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει η απερχόμενη κυβέρνηση, είτε πρόκειται για συσσωρευμένα προβλήματα, είτε προβλήματα που γεννήθηκαν από την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.
Και τα δυο μεγάλα κόμματα προβάλλουν την αξίωση να κερδίσουν την αυτοδυναμία στη νέα Βουλή. Το είπε ο Κώστας Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη, χτες, αρνούμενος να δεχτεί ως προεξοφλημένη την ήττα του κόμματός του. Το είπε για το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου στη χτεσινή συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», προσθέτοντας, ότι σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.
Η παρούσα εκλογική μάχη ξεκινά με νέα δεδομένα, τα οποία, και ξεχωριστό χρώμα δίνουν ήδη στην αναμέτρηση για την εξουσία, και προσφέρουν γεύση για τις μετεκλογικές εξελίξεις:
Ο Κώστας Καραμανλής προσπαθεί να επιβάλει την ατζέντα του προεκλογικού διαλόγου, με εμφανή στόχο να δεσμεύσει τον αντίπαλό του σε επιλογές δυσάρεστες για την εκλογική βάση του, κυρίως στον τομέα της οικονομίας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου προβάλλει τη θέση ότι τα ογκώδη προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, τα έχει δημιουργήσει η αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική της ΝΔ. Ταυτόχρονα προσπαθεί να φέρει την ατζέντα της συζήτησης στο δικό του πρόγραμμα.
Αυτή η ατζέντα ενδεχομένως να συζητηθεί-για πρώτη φορά σε προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα-σε επίπεδο των δυο βασικών διεκδικητών της εξουσίας, καθώς ο Κώστας Καραμανλής έδειξε χτες να αποδέχεται την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για μια τηλεοπτική αναμέτρηση των δυο τους, πέρα από την κοινή αντιπαράθεση με τους άλλους αρχηγούς.
Σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις, και κυρίως την αυτοδυναμία της προσεχούς κυβέρνησης, θα καθορίσει η έκβαση των πραγμάτων στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και οι χτεσινές αποφάσεις μετά τον ελιγμό του Αλέξη Τσίπρα, δείχνουν να διαμορφώνονται οι συνθήκες για το ξεπέρασμα της πολύμηνης ενδοπαραταξιακής κρίσης, τίποτα δεν θα έχει ξεκαθαρίσει, πριν αποσαφηνίσει οριστικά τη θέση του ο Αλέκος Αλαβάνος.
Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ από δύναμη ανατροπής του δικομματισμού-έτσι όπως το σχήμα φάνταζε πριν από ένα χρόνο-έχει μεταβληθεί σε παράγοντα σταθεροποίησής του. Η κρίση στους κόλπους του έχει φέρει το πρόβλημα ταυτότητας της σύγχρονης Αριστεράς στην επιφάνεια. Ένα πρόβλημα, βεβαίως, που δεν είναι ελληνικό. Είναι ευρωπαϊκό. Και πρώτα εκδηλώθηκε στις αναπτυγμένες (και στο επίπεδο του αριστερού κινήματος) Ιταλία, Γαλλία, και Ισπανία.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ

ΕΘΝΟΣΕγκρίθηκε η πρόταση Τσίπρα
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=5814820#
Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η εισήγηση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα για την κατάθεση του ψηφοδελτίου χωρίς να υπάρχει επικεφαλής.
6/9/2009
Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού η εισήγηση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα για την κατάθεση του ψηφοδελτίου στον Αρειο Πάγο και από τις έντεκα συνιστώσες που αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρχει επικεφαλής.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ανάγκη ο ΣΥΝ να παραμείνει ενωμένος και σημείωσε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η εκλογική μάχη.
Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ μετέβη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Εξάρχεια για τη λήψη των τελικών αποφάσεων, ενώ τις θέσεις της αναμένεται να αποσαφηνίσει και η Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού.
Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τη διαφωνία του με την εισήγηση του κ. Τσίπρα, εμμένοντας στη θέση της ότι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του προεδρείου της ΚΠΕ του ΣΥΝ:
"Συνήλθε σήμερα, Κυριακή 06/09, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και κατά πλειοψηφία αποφάσισε:
1) Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί στον Άρειο Πάγο από τους επικεφαλής όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που προβλέπεται και από το νόμο για τους συνασπισμούς κομμάτων. Πρώτος στη σειρά της κατάθεσης ο υπογράφων εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Πρόεδρος του. Κανένας αρχηγός συνδυασμού.
Οι επικεφαλής των συνιστωσών, de facto επικεφαλής του εκλογικού αγώνα για λογαριασμό των συνιστωσών που εκπροσωπούν όσο και του ενωτικού ψηφοδελτίου. Όλοι οι υποψήφιοι θα εκλεγούν με σταυρό, δηλ. κανένας δεν θα κάνει χρήση του προνομίου εκλογής χωρίς σταυρό εκ της θέσεώς του.
2) Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να καταρτιστεί εξ ολοκλήρου από προσωπικότητες της Αριστεράς, από διανοούμενους, ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού.
3) Τον Πρόεδρο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα προκύψει, να τον εκλέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με δημοκρατικό τρόπο και με βάση τον κανονισμό λειτουργίας της, μετά τις εκλογές.
4) Να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια θετικής ερμηνείας του νόμου ώστε να καταστεί δυνατό στον πρώτο εκ των επικεφαλής που καταθέτουν το ψηφοδέλτιο, στον Πρόεδρο του ΣΥΝ, να μην έχει περιορισμούς στη δημόσια παρουσία από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου."
Δεκτή έγινε από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ να μην υπάρξει αρχηγός στο ψηφοδέλτιο για τις εθνικές εκλογές και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές να διεκδικήσουν με σταυρό προτίμησης την εισόδό τους στη Βουλή.
Επιφυλάξεις -αλλά όχι άρνηση - εξέφρασε μόνο η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, η οποία θα ανακοινώσει τη θέση της τα επόμενα εικοσιτετράωρα


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Συνασπισμός: Εγκρίθηκε η πρόταση Αλ. Τσίπρα
Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1711302

Μετά από πολύωρες συσκέψεις, συνεδριάσεις και ζυμώσεις η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού ενέκρινε, με ευρεία πλειοψηφία, την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί στον Αρειο Πάγο και από τις έντεκα συνιστώσες που τον αποτελούν, χωρίς να υπάρχει επικεφαλής...
Πρόκειται για μια ολοφάνερη υποχώρηση του ΣΥΝ προ των απαιτήσεων των άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού είχε αποφασίσει, δύο φορές ομοφώνως, του εκλογικού συνδυασμού να ηγηθεί ο κ. Τσίπρας. Η υπερψήφισή της διακυβεύει την ενότητα του ΣΥΝ, καθώς αντιδρά έντονα η «Ανανεωτική Πτέρυγα».

Η πρόταση, την οποία τύποις ανακοίνωσε χθες ο κ. Τσίπρας και ενέκρινε το βράδυ η Κ.Π.Ε του ΣΥΝ, προβλέπει ακόμη ότι:

** Κανένας δεν είναι αρχηγός συνδυασμού. Οι επικεφαλής των συνιστωσών, είναι επικεφαλής του εκλογικού αγώνα και όλοι, ως υποψήφιοι, θα εκλεγούν με σταυρό, δηλαδή κανένας δεν θα κάνει χρήση του προνομίου εκλογής χωρίς σταυρό εκ της θέσεώς του.

** Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να καταρτιστεί εξ ολοκλήρου από προσωπικότητες της Αριστεράς, από διανοούμενους, ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού.

** Τον Πρόεδρο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα προκύψει, θα τον εκλέξουν οι βουλευτές-μέλη της.

** Θα εξαντληθεί κάθε προσπάθεια θετικής ερμηνείας του νόμου ώστε να καταστεί δυνατό ο κ. Τσίπρας να εμφανίζεται χωρίς τους περιορισμούς που θέτει το Ε.Σ.Ρ, για τους υποψηφίους, στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Ο κ. Φώτης Κουβέλης, της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», έκανε λόγο για «ολέθρια και καταστροφική απόφαση», σημείωσε ότι δοκιμάζεται η ενότητα του Συνασπισμού. Στελέχη της τάσης αυτής αφήνουν να εννοηθεί ότι θα αρνηθούν την κάθοδό τους στις εκλογές.

Αργά το βράδυ, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ μετέβη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Εξάρχεια για τη λήψη των τελικών αποφάσεων
ΤΑ ΝΕΑ O ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε την πρόταση ΣΥΝ
Χωρίς επικεφαλής στις εκλογές

Δεκτή έγινε από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ για ψηφοδέλτιο από όλες τις συνιστώσες, χωρίς επικεφαλής. Η ΚΠΕ του ΣΥΝ ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη συμβιβαστική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία διαφώνησε η Ανανεωτική Πτέρυγα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε την κατάθεση του ψηφοδελτίου στον Αρειο Πάγο και από τις ένδεκα συνιστώσες που αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να υπάρχει επικεφαλής και με όλους τους υποψηφίους να διεκδικούν την εκλογή τους με σταυρό προτίμησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ύστατη προσπάθεια ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνιστώσες του οποίου είχαν απορρίψει την προηγούμενη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

Στην εισήγηση του προέδρου του ΣΥΝ αντέδρασε η Ανανεωτική Πτέρυγα και ο Αλ.Τσίπρας τόνισε ότι είναι ανάγκη ο ΣΥΝ να παραμείνει ενωμένος, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η εκλογική μάχη.
Μετά την κατά πλειοψηφία έγκριση της πρότασης του κ. Τσίπρα από την ΚΠΕ, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ μετέβη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για τη λήψη των τελικών αποφάσεων. Αργά το βράδυ της Κυριακής, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε την πρόταση του ΣΥΝ, ενώ επιφυλάξεις -αλλά όχι άρνηση - εξέφρασε μόνο η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, η οποία θα ανακοινώσει τη θέση της τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Τις θέσεις της αναμένεται να αποσαφηνίσει και η Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού, που καταψήφισε την εισήγηση του κ. Τσίπρα.

Ο Φ.Κουβέλης εξέφρασε τη διαφωνία του με την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΝ, εμμένοντας στη θέση του ότι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για καταστροφική για τον ΣΥΝ απόφαση και κατέληξε επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις δοκιμάζουν την ενότητα του Συνασπισμού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση
«Συνήλθε σήμερα, Κυριακή 06/09, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και κατά πλειοψηφία αποφάσισε:
1) Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί στον Άρειο Πάγο από τους επικεφαλής όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που προβλέπεται και από το νόμο για τους συνασπισμούς κομμάτων. Πρώτος στη σειρά της κατάθεσης ο υπογράφων εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Πρόεδρος του. Κανένας αρχηγός συνδυασμού. Οι επικεφαλής των συνιστωσών, de facto επικεφαλής του εκλογικού αγώνα για λογαριασμό των συνιστωσών που εκπροσωπούν όσο και του ενωτικού ψηφοδελτίου. Όλοι οι υποψήφιοι θα εκλεγούν με σταυρό, δηλ. κανένας δεν θα κάνει χρήση του προνομίου εκλογής χωρίς σταυρό εκ της θέσεώς του.
2) Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να καταρτιστεί εξ ολοκλήρου από προσωπικότητες της Αριστεράς, από διανοούμενους, ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού.
3) Τον Πρόεδρο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα προκύψει, να τον εκλέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με δημοκρατικό τρόπο και με βάση τον κανονισμό λειτουργίας της, μετά τις εκλογές.
4) Να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια θετικής ερμηνείας του νόμου ώστε να καταστεί δυνατό στον πρώτο εκ των επικεφαλής που καταθέτουν το ψηφοδέλτιο, στον Πρόεδρο του ΣΥΝ, να μην έχει περιορισμούς στη δημόσια παρουσία από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.»
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=4534865

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2009
http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=6/9/2009&id=11242&pageNo=11&direction=1
Αγιάτρευτα τα αδιέξοδα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ας μη φανεί Ας μην φανεί παράδοξο: Τα ιδεολογικοπολιτικά αδιέξοδα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η κρίση στρατηγικής του, δεν είναι πιο ορατά σήμερα που παραδέρνει σε βαθιά και αθεράπευτη κρίση και οδηγείται σε διάσπαση. Αυτά τα αδιέξοδα από μια άποψη ήταν περισσότερο ορατά τις μέρες που οι δημοσκοπήσεις έφερναν τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο 18%, τις μέρες που η ηγεσία του ταξίδευε σε ύψη αυταπατών και φαντασιωνόταν το τέλος του δικομματισμού και την αναρρίχηση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης!
Τότε η κρίση στρατηγικής του πρόβαλε ανάγλυφα κι ας μην την έβλεπαν ορισμένοι (και ας μην ήθελαν να τη δουν άλλοι) που ...καλούσαν την καθοδήγηση του ΚΚΕ να προβληματιστεί (!), επειδή, όπως έλεγαν, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εκτοξευόταν, ενώ το ΚΚΕ έμενε στάσιμο ή και κινδύνευε να συρρικνωθεί από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ!... Αρκετοί μάλιστα άθροιζαν τα ποσοστά του ΚΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, για να δείξουν ότι η Αριστερά (!) ξεπερνούσε το 24,42% που είχε πάρει (συγκυριακά) η ΕΔΑ το 1958! Για να αποδείξουν μέχρι πού μπορούσε να ανυψώσει τη λεγόμενη Αριστερά η ενότητά της...
Ναι, η κρίση στρατηγικής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ήταν ολοφάνερη τότε που οι αστικοί μηχανισμοί πριμοδοτούσαν την εκλογική (δημοσκοπική) έκρηξή του, προκειμένου να μη διοχετευθούν προς το ΚΚΕ τα δυσαρεστημένα στρώματα που έφευγαν (ή δήλωναν ότι φεύγουν) από το ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς τότε οι αστικοί μηχανισμοί ήταν που απαιτούσαν επιτακτικά από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντάς του επί της ουσίας: Σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία έχεις, η στρατηγική σου συμπίπτει με του ΠΑΣΟΚ, όλοι οι όμοιοί σου στην Ευρώπη βλέπουν κεντροαριστερά, ξεκαθάρισε λοιπόν τι θα κάνεις!
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επέμενε να μην το ξεκαθαρίζει, επέμενε δηλαδή σε θέση άρνησης να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, επομένως αρνούνταν να πράξει το φυσικό και αυτονόητο, επειδή είχε το φόβο του ΚΚΕ. Υπολόγιζε λοιπόν ότι ήταν δυνατό να υπερφαλαγγίσει το Κόμμα μας, ώστε να πάει στο ΠΑΣΟΚ με μεγαλύτερη προίκα...
Στο μεταξύ οι αστικοί μηχανισμοί επανέρχονταν, λέγοντας στην ηγεσία του: Δεν είσαστε ΚΚΕ, άρα δεν έχετε τη δική του στρατηγική. Από την άλλη δε θέλετε να πράξετε εκείνο που απορρέει από τη φύση και την πολιτική σας. Τι θέλετε λοιπόν; Αριστερή κυβέρνηση, απαντούσαν οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ! Και αναπολώντας τα χρόνια που ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ και διέλυσε την τότε Ενωση Κέντρου, ονειρεύονταν τα κλέη του Ανδρέα...
Το πράγμα άρχισε να προκαλεί θυμηδία. Και συνακόλουθα οδηγούσε σε προβληματισμό τα μικροαστικά στρώματα που είχαν στρέψει το βλέμμα προς τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, υπολογίζοντας ότι έτσι θα πιέσουν το ΠΑΣΟΚ να βελτιώσει (!) την πολιτική του, υπολογίζοντας δηλαδή σε μία κεντροαριστερή σύμπραξη που θα έφερνε κάτι καλύτερο. Μάταιο, αλλά έτσι σκέφτονταν. Κι έβλεπαν ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν παρείχε το σχετικό αντίκρισμα στην προτίμηση που του έδειχναν. Μετάνιωσαν, λοιπόν, και οι περισσότεροι πήραν το δρόμο της επιστροφής προς το ΠΑΣΟΚ. Το τελικό χτύπημα δόθηκε το Δεκέμβρη 2008, όταν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τελείως αυτογελοιοποιούμενος, ανακάλυπτε στην κουκούλα και στις σπασμένες τζαμαρίες το νέο επαναστατικό υποκείμενο!...
Με αυτή την έννοια, λοιπόν, η κρίση στρατηγικής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο φανερή τότε που «μεσουρανούσε». Σήμερα γίνεται φανερή κυρίως εκ του αποτελέσματος.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε εδώ και αρκετό καιρό να ξετυλίγεται μπροστά μας. Και που επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι ο οπορτουνισμός έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα. Η αποφασιστική σταθερότητα του ΚΚΕ στη στρατηγική ρήξης και ανατροπής και η ασίγαστη πάλη του κατά του οπορτουνισμού συνέβαλαν ουσιαστικά σε αυτό που ήταν βέβαιο ότι θα ερχόταν. Η σταθερότητα στη συγκεκριμένη γραμμή και όχι το να βρεθεί κάποιος νέος Απόλλων που θα ηγηθεί για να ...ανανεωθούμε!... Πρέπει να συμπεριληφθεί και αυτό στην αποτελεσματικότητα της κομμουνιστικής πάλης για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.
H πορεία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα η κατάσταση διάλυσης είναι αποκαλυπτικά της ουσίας που εξέφρασε εδώ και χρόνια το ρεύμα της λεγόμενης «κομμουνιστικής ανανέωσης»: Υποκρισία, αφερεγγυότητα, τυχοδιωκτισμός και έλλειψη πολιτικού ήθους. Σε αυτά συνοψίζεται η φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Κι ας τα ονοματίζουν με αντίθετους χαρακτηρισμούς. Η πράξη δείχνει τι κούφια λόγια είναι εκείνα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, της ενότητας στη διαφορετικότητα, του σοσιαλισμού και της αναζήτησης του καινούργιου. Ιντριγκες, προσωπικές στρατηγικές με ομαδάρχες και υπηκόους, ύπουλα χτυπήματα και αλληλοκαρφώματα, κόλπα, κυβερνητισμός και καρικατούρα «επαναστατικότητας», πίσω από τη δήθεν δημοκρατία των μελών, τον αντισταλινισμό και την «ενότητα της αριστεράς». Το ένα τρίτο τους ψυχή τε και με το ένα πόδι στο ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ φιλολαϊκό κι έπειτα να πάει μαζί του. Και το τρίτο ένα τρίτο, μην έχοντας τι άλλο να κάνει, ονειρεύεται «επαναστατικές» δόξες εντός του συστήματος. Τί άλλη κατάληξη θα μπορούσε να έχει απο αυτή που έχει;
Ενας αχταρμάς όλων των οπορτουνιστικών ρευμάτων του 1968 και του 1989-91, μαζί με άλλα πάσης φύσεως και προέλευσης ρεύματα, όλα τους εκφραστές ενός μικροαστισμού που ντύνεται με τα ρούχα του κομμουνιστή, άλλοι του πρώην και άλλοι του νυν, για να διεκδικήσει τη βελτίωση της θεσούλας του στο σύστημα. Κι από δω παν οι άλλοι...
Εννοείται ότι το ΚΚΕ δεν ανακατεύεται στις εσωτερικές λειτουργίες κανενός άλλου κόμματος. Αν γίνονται οι παραπάνω αναφορές, είναι για να θυμόμαστε και για να γνωρίζουν οι νεότεροι που δεν έζησαν τα γεγονότα του 1989-1991, τότε που επιχειρήθηκε η διάλυση του ΚΚΕ από τους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Να γνωρίζουν ότι η διάλυση του ΚΚΕ επιχειρήθηκε με τα συνθήματα της «ανανέωσης». Ποια ήταν η «ανανέωση»; Αυτή που βλέπει καθένας μπροστά στα μάτια του σήμερα, πιο καθαρά από άλλες φορές.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε στο ΜΕΓΚΑ ότι πρώτα πρέπει ν' αλλάξει η αριστερά (δηλαδή οι ίδιοι), για να αλλάξει και την κατάσταση (sic).
Σαράντα ένα χρόνια (από το 1968) αλλάζουν! Σαράντα ένα χρόνια προβληματίζονται για το πώς θα αλλάξουν. Κι αλλάζοντας μένουν πάντα ίδιοι, ανεξάρτητα από το τρίχωμα. Σαράντα ένα χρόνια αποτελούν το μέλλον, όπως ισχυρίζονται, και σαράντα ένα χρόνια ψάχνουν για την αριστερά του μέλλοντος. Ολα αυτά δείχνουν παραστατικά ότι η «ανανέωση» του 1968 και εκείνη του 1989-1991, όψεις του ίδιου νομίσματος, έχουν χρεοκοπήσει. Πιο σωστά, το σπέρμα που τις γέννησε ήτανε παθογόνο.
Οι δρόμοι ανάπτυξης της κοινωνίας είναι μόνο δύο. Δε γίνεται να αιωρείται ένα κόμμα πάνω και από τους δύο, ενώ στην πράξη η πολιτική του εξυπηρετεί τα μονοπώλια και όχι το λαό.
Αποδείχθηκε ουτοπία το σύνθημα «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη», δηλαδή ο στόχος για έναν ανθρώπινο καπιταλισμό, που ονομάζεται σοσιαλισμός στην οπορτουνιστική ορολογία. Ουτοπία αποδείχθηκε και η πολιτική που θεωρεί ότι η κλασική σοσιαλδημοκρατία μπορεί με πίεση να γίνει σύμμαχος για ριζοσπαστικές εξελίξεις, ότι στον οργανωμένο κορμό της υπάρχουν και ριζοσπαστικές δυνάμεις. Εξίσου αποδείχθηκε πονηριά η άποψη ότι αλλαγές υπέρ του λαού θα έρθουν από πάνω, πολύ περισσότερο με σεβασμό στην καπιταλιστική ιδιοκτησία.
Η πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που εκφράζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ., η πάλη για την ανατροπή της, πρέπει να συνοδεύεται με την πάλη κατά του οπορτουνισμού και είναι ανάγκη να συνεχιστεί αμείωτη. Ο οπορτουνισμός, ως ιδεολογικό ρεύμα, από τη μια έχει αντικειμενική βάση στο ιμπεριαλιστικό στάδιο του καπιταλισμού, ιδιαίτερα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, όπως υπογράμμιζε πάντα το ΚΚΕ, αλλά και τόνισε εκ νέου στο 18ο Συνέδριό του. Από την άλλη ο οπορτουνισμός, ως βασικός μοχλός της αντεπανάστασης, αποτελεί διεθνές φαινόμενο. Επιπλέον, όσον αφορά στην Ελλάδα, τα όρια του οπορτουνισμού είναι πολύ ευρύτερα από την όποια εκλογική δύναμη του ΣΥΝ και των άλλων ομάδων..
Ο οπορτουνισμός διαχέεται σε όλη την κοινωνία και δηλητηριάζει πλατιά στρώματα της εργατικής τάξης. Γεννιέται καθημερινά από την εργατική αριστοκρατία και τα μικροαστικά στρώματα που χάνονται ή κινδυνεύουν και συμπορεύεται με αυθόρμητες αντιδράσεις μαζών ή με χίμαιρες για εύκολες και από τα πάνω λύσεις των λαϊκών προβλημάτων. Μπορεί, λοιπόν, να επιδράσει στις λαϊκές μάζες που δεν πιστεύουν ακόμα στη μεγάλη δύναμη της οργανωμένης και με καθαρούς στόχους εργατικής - λαϊκής δράσης. Δίχως τη συντριβή του οπορτουνισμού, η πάλη για τη λαϊκή εξουσία θα συναντά μεγαλύτερες δυσκολίες. Ομως η απόκρουση και η αποδυνάμωσή του αποτελεί ρεαλιστικό στόχο, αντίστοιχο της συνεχιζόμενης ανοδικής πορείας του ΚΚΕ.
Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ

Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.