Ομιλία του Lothar Bisky, προέδρου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και προέδρου του κόμματος «DIE LINKE» (η Αριστερά) της Γερμανίας

Ομιλία του Lothar Bisky, προέδρου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και προέδρου του κόμματος «DIE LINKE» (η Αριστερά) της Γερμανίας στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, Αθήνα 29 Σεπτεμβρίου 2009Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, αγαπητοί φίλοι!

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του κόμματος DIE LINKE της Γερμανίας.
Όπως γνωρίζετε την περασμένη Κυριακή είχαμε εκλογές. Η Αριστερά (DIE LINKE) με 11,9% πέτυχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα σε παγγερμανικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει 76 έδρες στο Μπούντεστακ. Στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, στις τοπικές εκλογές πήραμε 28% και στο Σλέσβιχ Χόλσταϊν 6%. Το κόμμα μας συμμετέχει τώρα στα κοινοβούλια 12 (από τα 16) κρατιδίων.
Δεν ήμασταν όμως οι μόνοι με καλά εκλογικά αποτελέσματα. Και στην Πορτογαλία οι φίλοι μας του «Bloco» (αριστερό μπλοκ) κατέγραψαν πολύ καλά αποτελέσματα και μάλιστα για δεύτερη φορά τώρα μετά τις ευρωεκλογές (9,85%) Αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα μαζί με τους Πράσινους έφτασε το 7,88% και αυτό μας χαροποιεί.
Ήρθα εδώ για να σας μεταφέρω λίγο από την ενέργεια και το κουράγιο που αντλούμε εμείς η ευρωπαϊκή αριστερά από τέτοιες επιτυχίες. Για να αντλήσετε και εσείς απ’ αυτό δύναμη στις τελευταίες ημέρες του προεκλογικού σας αγώνα. Ελπίζουμε αυτό να σας βοηθήσει.
Αυτά τα καλά εκλογικά αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η αριστερά μπορεί να επιτύχει στις εκλογικές αναμετρήσεις όταν ενώνει τις δυνάμεις της, παραμερίζει τις διαφορές της και εστιάζει σε κοινά αιτήματα.
Οι άνθρωποι θα εμπιστευτούν τους αριστερούς όταν τους δουν να βαδίζουν μαζί και να θέτουν ριζοσπαστικούς αλλά και ρεαλιστικούς στόχους:
Ναι, πράγματι οι στόχοι μας είναι ριζοσπαστικοί.
Θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, την Ευρώπη, τον κόσμο.
Εμάς δεν μας αρκεί μόνο οι κυβερνώντες να εξανίστανται στο Pittsburg για το ύψος των αμοιβών των μάνατζερ, επειδή τελευταία αυτό είναι του συρμού.
Εμείς χρειαζόμαστε δεσμευτικούς κανόνες για τη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά και περισσότερη δημοκρατία στην οικονομία. Μετά την κρίση δεν επιτρέπεται τα πράγματα να συνεχιστούν όπως πριν.
Αυτό έχει καθοριστική σημασία για πολλούς ανθρώπους από τις χώρες του Νότου, οι οποίες δεν συμμετέχουν στη διάσκεψη των G20.
Γι’ αυτό πρέπει η αριστερά να είναι σε θέση να καταδείξει ρεαλιστικά βήματα προς μία αλλαγή της πολιτικής – στην Ευρώπη και εδώ στην Ελλάδα.
Στην Γερμανία προσπαθούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να πείσουν τον κόσμο ότι οι απαιτήσεις της αριστεράς για κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι ρεαλιστικές, μιας και το κράτος δεν θα είχε τη δυνατότητα να τις χρηματοδοτήσει.Αναθέσαμε σε ειδικούς να κάνουν τους υπολογισμούς και τεκμηρίωσαν ότι:
Εάν εφαρμόζαμε το φορολογικό σύστημα που προτείνουμε, θα υπήρχαν τα χρήματα για μια ζωή σε συνθήκες κοινωνικής ασφάλειας για όλες και για όλους.
Αυτό αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα και οι άνθρωποι εμπιστεύονται εμάς και τις προτάσεις μας
.
Κάποιοι άλλοι πάλι λένε:
Μα δεν πρόκειται να έχετε ποτέ την πλειοψηφία για να εφαρμόσετε τις εναλλακτικές σας προτάσεις.

Η απάντησή μας είναι:
Μια δυνατή αριστερά αλλάζει και τις δυνάμεις μέσα στα άλλα κόμματα και τα αναγκάζει να κάνουν κοινωνική πολιτική γιατί βλέπουν ότι όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού απαιτούν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.
Στο κάτω - κάτω δεν θέλουν να μας δουν στις επόμενες εκλογές ακόμη πιο δυνατούς!
Έτσι αλλάζουμε την πολιτική κατάσταση. Η Γερμανία έχει τώρα ένα πολιτικό σύστημα 6 κομμάτων. Το SPD υπέστη μια καταστροφική εκλογική ήττα και ελπίζουμε ότι τώρα θα ξαναγίνει σοσιαλδημοκρατικό.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι
πρέπει να προσπαθούμε για όλο και μεγαλύτερες επιτυχίες και να αγωνιζόμαστε για διεύρυνση της πολιτικής μας επιρροής.
Η κυρίαρχη πολιτική παραμένει νεοφιλελεύθερη.
Ωστόσο είδαμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός οδήγησε τον κόσμο σε καταστροφή.
Και δεν εννοώ μόνο την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.
Έχω κατά νου και την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την εκμετάλλευση του ονομαζόμενου τρίτου κόσμου, τους λιμούς και τη φτώχια.
Λέμε στις ληστρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις όχι, δεν θέλουμε ο κόσμος να πληρώνει τις δικές σας κρίσεις!
Όχι, δεν θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας έναν ερημωμένο κόσμο.
Αντίθετα λέμε:
Ναι, θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο – και αυτό είναι δυνατόν!

Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Το πιο αποτρόπαιο χαρακτηριστικό της σημερινής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων είναι ότι κυοφορεί με τον πιο αυτονόητο τρόπο τον πόλεμο και την τρομοκρατία, ακριβώς «όπως τα σύννεφα κυοφορούν τη βροχή». Για να μιλήσω με τα λόγια του Γάλλου σοσιαλιστή ηγέτη Ζαν Ζορρές.
Μας λένε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι ένας πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.
Αυτό είναι ψέμα.
Με πόλεμο δεν μπορεί να ηττηθεί η τρομοκρατία.
Ο πόλεμος αποτελεί την αιτία για όλο και περισσότερη τρομοκρατία.
Θέλουμε την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
Θέλουμε να εξαλείψουμε τα αίτια της τρομοκρατίας:
Αυτό σημαίνει τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και τον δυτικό πολιτιστικό σοβινισμό.
Χρειαζόμαστε μηχανισμούς για ειρηνικές λύσεις των συγκρούσεων.
Θέλουμε το ΝΑΤΟ να πάρει τη μορφή ενός συλλογικού συστήματος ασφάλειας.
Και: Θέλουμε να εξαφανιστούν από τη γη μας τα πυρηνικά όπλα.
Υποστηρίζουμε λοιπόν με έμφαση τις απαιτήσεις του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ για μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών.
.Οι μεγάλες δυνάμεις που έχουν πυρηνικά όπλα πρέπει επιτέλους να κάνουν τα πρώτα βήματα.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες
Διαθέτουμε τη βούληση να αλλάξουμε την κυρίαρχη πολιτική και έχουμε εναλλακτικές προτάσεις για να το πετύχουμε. Αυτό όμως δεν επαρκεί.

Εμείς οι Αριστεροί πρέπει να είμαστε παρόντες στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και ακόμη και στα καφενεία για να μιλάμε με τους ανθρώπους και να τους πείθουμε για τις προτάσεις μας.


Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Σε μερικές μέρες φθάνουν οι εκλογές.
Σας εύχομαι καλή δύναμη στα τελευταία μέτρα της εκλογικής κούρσας και σας εύχομαι στο τέλος ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα.
Σίγουρα υπάρχουν περισσότεροι από 19+1 λόγοι για να δώσετε την ψήφο σας στο ΣΥΡΙΖΑ.
Πλησιάστε τους ανθρώπους και πείτε τους:
Ψηφίστε το ΣΥΡΙΖΑ και φροντίστε να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και η οικογένει, οι φίλοι, οι γείτονές σας.
Είναι στο χέρι σας!

Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.