Wednesday, September 16, 2009

Tsakthan Daily, 16 september 2009---ΠΑΣΟΚ και ΝΔ: Κόμματα- καρτέλ.

Tsakthan Daily, 16 september 2009

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ: Κόμματα- καρτέλ.


Η σταδιακή ανάδυση ενός νέου τύπου κόμματος-καρτέλ που διαδέχθηκε το πανσυλλεκτικό κόμμα εξελίσσεται μέσα στις συνθήκες:
• κοινωνίας της αφθονίας
• έντασης των ρυθμών κοινωνικής κινητικότητας που οφείλεται στην ολοένα και μεγιστοποιούμενη εισβολή των μαζών στους εκπαιδευτικούς μηχανισμούς
• της ανάπτυξης των παντός είδους ηλεκτρονικών μέσων μαζικής -και αμφίδρομης- επικοινωνίας (τηλεόραση, διαδίκτυο κλπ) που κατά βάση διαδίδουν έναν ομοιόμορφο πολιτιστικό κώδικα στο πλαίσιο μιας «παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας».

Το κόμμα καρτέλ εντείνει στο έπακρο τα χαρακτηριστικά του πανσυλλεκτικού κόμματος ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει τις βασικές αξίες συγκρότησής του.
Δεν είναι πλέον το κόμμα που ελέγχει το κράτος αλλά το κράτος που ελέγχει το κόμμα.
• Τα κυρίαρχα κόμματα της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς έχουν εδώ και 3 δεκαετίες δοκιμαστεί ως «κυβερνητικά κόμματα». Τονίζεται ότι ακόμη και αν ένα κόμμα (π.χ. Εργατικό Βρετανίας) μείνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι του αρνείται η κυβέρνηση την πρόσβαση στα οφέλη του κράτους ούτε καν σε κάποιο μερίδιο πελατειακών διορισμών. Όταν αυτή η πρόσβαση (άμεση ή έμμεση) δεν υφίσταται, η ύπαρξη ομάδων πίεσης σε συνδυασμό με τη δράση της αντιπολίτευσης επιφέρει επιμέρους αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική (π.χ. Ασφαλιστικό, συνθήκες διεξαγωγής προεκλογικού διαλόγου).
• Τα ΜΜΕ φιλοξενούν απόψεις της αντιπολίτευσης –ειδικά μετά την καθιέρωση της ιδιωτικής τηλεόρασης οπότε ο συσχετισμός γέρνει ενίοτε σε βάρος της κυβέρνησης- με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ο κομματικός τύπος στη διαμόρφωση «κοινής γνώμης»
• Κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων ως συνέπεια της συνταγματικής κατοχύρωσης του ρόλους τους στην πολιτική ζωή των σύγχρονων κοινωνιών => υποβάθμιση του ρόλου του κομματικού μηχανισμού ως συλλογέα οικονομικών πόρων ενίσχυσης της κομματικής δραστηριότητας.
• Έτσι το κόμμα-καρτέλ χαρακτηρίζεται από την αλληλοδιείσδυση κράτους και κόμματος και από διακομματική συμπαιγνία που προβλέπει την κατανομή των «κρατικών λαφύρων» με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. εκλογική δύναμη των κομμάτων).
• Η επικράτηση του κόμματος καρτέλ δεν σημαίνει αυτόματη εξαφάνιση των προγενέστερων τύπων κόμματος. Η έννοια του κομματικού τύπου είναι ένας Βεμπεριανός «ιδεότυπος» (προσδιορίζει τα οριακά χαρακτηριστικά που κυριαρχούν σε μια ολότητα. Τη διαφορά την κάνουν οι πολιτικοί στόχοι και η βάση του ανταγωνισμού των κομμάτων.
• Η κοινωνική μεταρρύθμιση (ή η αντίθεση σ’ αυτήν) ήταν το διακύβευμα της εποχής των κομμάτων μαζών που ανταγωνίζονταν στη βάση της αντιπροσωπευτικής ικανότητας. Στην εποχή των πανσυλλεκτικών κομμάτων ήταν η κοινωνική βελτίωση και όχι η κοινωνική μεταρρύθμιση ενώ τα κόμματα ανταγωνίζονταν στη βάση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής τακτικής. Τέλος, στην εποχή του κόμματος καρτέλ, οι στόχοι της πολιτικής αναφέρονται στο «εγώ», η δε πολιτική έχει γίνει ένα τεχνοκρατικού χαρακτήρα επάγγελμα και ο ανταγωνισμός των κομμάτων αναπτύσσεται στη βάση της αξίωσης για αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση.
• «Διακομματική συμπαιγνία»: η επιβίωση του πολιτικού προσωπικού στα πλαίσια της κρατικής εξουσίας και η διαχειριστική λογική για την πολιτική παρέμβαση δημιουργούν διλήμματα στα κυρίαρχα κόμματα σχετικά με τον εκλογικό νόμο και το θεσμικό κανονιστικό πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγονται οι εκλογικοί αγώνες.
Επιπτώσεις στην κομματική στρατηγική:
1.Μετατροπή του κόμματος σε «εταιρεία εντάσεως κεφαλαίου» αντί «εντάσεως εργασίας» (παραγκωνισμός μελών από τη συγκεντρωτική-επαγγελματική δραστηριότητα των κομματικών managers που μισθοδοτούνται μέσω κρατικής χρηματοδότησης ή αποσπώνται από οργανική θέση του δημόσιου τομέα και σε συνδυασμό με την προσφυγή σε ειδικά επιτελεία εταιριών της αγοράς διαφήμισης και ερευνών κοινής γνώμης).
2.Τα μέλη έχουν περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με τα μέλη των παλαιότερων τύπων κομμάτων, όμως αρχίζει και σβήνει η διάκριση μέλους και φίλου του κόμματος με την ολοένα και περισσότερη ενασχόληση των φίλων με ειδικές θεματικές ενότητες στο πλαίσιο του κόμματος.
Η απεύθυνση μέσω των ΜΜΕ στον «ανώνυμο πολίτη» και, συνεπώς, η απόσπαση της ηγεσίας από τον κορμό της κομματικής οργάνωσης είναι φαινόμενα που ολοένα και αυξάνει η συχνότητα εμφάνισής τους στα κόμματα καρτέλ.
Οι διαφημιστικές εκστρατείες στηρίζονται πολύ περισσότερο πλέον στη μορφή παρά στο περιεχόμενο ανταποκρινόμενες στις ανάγκες των (ηλεκτρονικών) ΜΜΕ.

Θανάσης Τσακίρης

http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com

http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com

http://homoecologicus.wordpress.com

http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com

http://femininmasculin.wordpress.com

http://ilioupoli.wordpress.com


Τα κόμματα
Λογοθέτης Γιάννης
Μουσική/Στίχοι: Λογοθέτης Γιάννης

Εγώ ένας αστός με κουστουμάκι σκούρο
λιγάκι δεξιός τσάντα γυαλί και πούρο
εκείνη με μπλουτζίν στη τσέπη ριζοσπάστη
με είδε Τζέημς Ντιν κι αμέσως με ηράσθη

Στον έρωτα τα κόμματα
είναι εντελώς αόμματα
στον έρωτα τα κόμματα
είναι εντελώς αόμματα ] 2x

Εγώ ένας αστός και νεοδημοκράτης
δουλεύω μισθωτός και του γαλάζιου λάτρης
εκείνη Κου Κου Ε δουλεύει για το κόμμα
με κόκκινο μπερέ και μ' αγαπάει ακόμα

Στον έρωτα τα κόμματα...


TO BHMA
Παγιώνει το ΠαΣοΚ τη διαφορά, φλερτάρει με την αυτοδυναμία
Σταθερό προβάδισμα του ΠαΣοΚ καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις- καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου
Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Σταθεροποιείται καθημερινά η διαφορά υπέρ του ΠαΣοΚ σε όλες τις δημοσκοπήσεις και η αυτοδυναμία αποτελεί πλέον εφικτό στόχο. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Μarc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha, το ΠαΣοΚ προηγείται με 7,2 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα τι θα ψηφίζατε, το ΠαΣοΚ θα ελάμβανε ποσοστό 36,6% έναντι 29,4%% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΛΑΟΣ με 5,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,2%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε ποσοστό 10,5%. Με βάση την αναγωγή εκλογικού αποτελέσματος, το ΠαΣοΚ θα ελάμβανε ποσοστό 41,2% και 153 έδρες, άρα θα κέρδιζε την αυτοδυναμία, έναντι 34,9% και 95 εδρών της ΝΔ. Σημαντικό προβάδισμα έχει ο κ. Γ. Παπανδρέου έναντι του κ. Κ. Καραμανλή στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με το 45,1% των ερωτηθέντων να προτιμά τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και το 39,2% τον κ. Καραμανλή.

Η έρευνα της Μarc ήρθε να προστεθεί σε εκείνες της GΡΟ, της ΜRΒ και της Μetron Αnalysis που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα και επιβεβαιώνουν το προβάδισμα των «πρασίνων» στην πρόθεση ψήφου. Στην πρώτη, της GΡΟ, η διαφορά ΠαΣοΚ- ΝΔ φθάνει το 5,9% (34,9% έναντι 29%), στη δεύτερη, της ΜRΒ (που έγινε για λογαριασμό του Real FΜ), στο 5,7% και στην τρίτη της Μetron Αnalysis στο 7,9% (37,6% έναντι 29,7%). Από λάθος παρουσιάστηκε χθες στο «Βήμα» ο πίνακας της Μetron Αnalysis ως πίνακας της ΜRΒ. Η τελευταία δίνει 35,3% στο ΠαΣοΚ, 29,6% στη ΝΔ, 6,5% στο ΚΚΕ, 5% στον ΛΑΟΣ, 3,9% στον ΣΥΡΙΖΑ και 2,1% στους Οικολόγους Πράσινους.

Σ τις δύο από τις προαναφερθείσες τρεις δημοσκοπήσεις καταδεικνύεται επίσης το προβάδισμα που έχει πλέον αποκτήσει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου προηγείται του κ. Καραμανλή με 2% στην έρευνα της GΡΟ (37,5% έναντι 35,5%) και με 5% σε αυτήν της Μetron Αnalysis (38% έναντι 33%). Αντίθετα, ο κ. Καραμανλής φαίνεται να διατηρεί το προβάδισμα στην έρευνα της ΜRΒ, με το 38,6% των ερωτηθέντων να τον θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό έναντι 37,8% του κ. Παπανδρέου (διαφορά 0,8%).
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=288567&dt=16/09/2009
ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοινώνει τα ψηφοδέλτιά του
Αθήνα - Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009
Εντείνονται οι προσπάθειες της Κουμουνδούρου και της Βαλτετσίου να προωθήσουν πανελλαδικά, με καμπάνια, το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτιά του, τα οποία παρουσιάζονται επισήμως σήμερα το μεσημέρι. Ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Θεωνάς και αντιπροσωπεία της θα δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο, χθες, ανέκυψε πρόβλημα με την υποψηφιότητα στη Β΄ Αθήνας του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» κ. Γρ. Ρουμπάνη .

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε την απόλυσή του εξαιτίας της συμμετοχής του στα ψηφοδέλτιά του, ενώ με δήλωσή του ο κ. Ρουμπάνης επεσήμανε: «Δυστυχώς, κατά το σωτήριο έτος 2009, επιστρέφουμε στους αγώνες για τη Δημοκρατία». Αργά το βράδυ, έπειτα από πολύωρη σύσκεψη στα γραφεία της εφημερίδας παρουσία εκπροσώπων του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η ιδιοκτησία της «Ελευθεροτυπίας»διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν απολύσεις αλλά επρόκειτο για μια παρεξήγηση στην προσπάθειά της να εφαρμόσει με αυστηρότητα τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαριστεί το θέμα.

Εν τω μεταξύ εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας θα κάνει πιο έντονη την παρουσία του σε περιοχές της Α΄ και της Β΄ Αθήνας, ενώ έχει προγραμματίσει να μιλήσει σε συγκεντρώσεις στη Λάρισα (24/9), στα Ιωάννινα (25/9) και στην Καλαμάτα (1/10).

Χθες, κατά την επίσκεψή του στο Μηχανογραφικό Κέντρο του ΙΚΑ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενης από τον υποψήφιο βουλευτή Β΄ Αθήνας κ. Δ. Στρατούλη και το μέλος του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Σπινάσα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και για τις συνθήκες εργασίας. Μίλησε για καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα που έχουν διαμορφώσει νόμοι της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, υπογραμμίζοντας ότι στη ΔΕΘ ο κ. Κ. Καραμανλής «εμφανίστηκε με το μαστίγιο, ενώ ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε με το μαστίγιο και το καρότο», προμηνύονταςκαι οι δύο « αντιλαϊκά μέτρα».

Επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη ριζικής αλλαγής στη χώρα με θαρραλέες μεταρρυθμίσεις προς όφελος των εργαζόμενων, των νέων, της κοινωνίας «που ασφυκτιά» και εις βάρος «των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου που συνεχίζουν και θα συνεχίζουν να κερδίζουν».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=288565&dt=16/09/2009

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τσίπρας: «Μαστίγιο» από τον πρωθυπουργό, «μαστίγιο και καρότο» από τον Παπανδρέου
Ανησυχία για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη μηχανογραφική υπηρεσία του ΙΚΑ.
«Ήρθαμε στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας και είδαμε όλες τις μορφές ελαστικής απασχόλησης, που μπορεί να συναντήσει κανείς», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είδαμε δεκάδες νέους ανθρώπους, πάνω από 2.000 είναι αυτοί, που στο ΙΚΑ δουλεύουν με καθεστώς προγραμμάτων stage ανασφάλιστης εργασίας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι με μπλοκάκι, εκατοντάδες εργαζόμενοι υπό το καθεστώς ενοικίασης εργασίας με εργολαβικές εταιρίες και όλα αυτά είναι αποτελέσματα των νομοθετικών ρυθμίσεων, που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν διαμορφώσει δημιουργώντας ένα καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα» .
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ εμφανίστηκε με το μαστίγιο. Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε με το μαστίγιο και το καρότο. Οι διαφορές τους ήταν στο αν η λιτότητα θα είναι διετής, ή τριετής, και στο αν οι μισθοί και οι συντάξεις θα είναι παγωμένες, ή με αυξήσεις της τάξης του 0,8%, δηλαδή 30 λεπτά ημερησίως». Κατέληξε δε, λέγοντας ότι «αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια ριζική αλλαγή» .
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην «τηλεμαχία» των πολιτικών αρχηγών. Είπε ότι «είναι ιδιαίτερα στενάχωρο το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δυστυχώς συνεπικουρούμενοι και από το ΚΚΕ, διαμορφώνουν συνθήκες ναυαγίου στην προοπτική να γίνει ένας διάλογος όλων των πολιτικών αρχηγών, όλων των πολιτικών δυνάμεων όπως το έχουμε συνηθίσει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Γνωρίζουμε ότι σε αυτόν τον διάλογο υπάρχουν προβλήματα, όμως ακόμη και οι χειρότερες συνθήκες διεξαγωγής του διαλόγου είναι καλύτερες από το μην γίνει καθόλου διάλογος» .
Αναφερόμενος στη στάση του ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ιδιαίτερη εντύπωση μάς προκαλεί η στάση του ΚΚΕ, που έφυγε χθες από τις διαπραγματεύσεις. Αναρωτιόμαστε, δεν θέλουν, ο κ. Καραμανλής, ο κ. Παπανδρέου, η κα Παπαρήγα, τη διεξαγωγή του πολιτικού διαλόγου με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς; Τι φοβούνται; Και δευτερευόντως, αναρωτιόμαστε ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι έχουν όφελος από το να μην γίνει καθόλου αυτή η αναμέτρηση και να δούμε δύο παράλληλους μονολόγους, δύο μονομάχων, που η πολιτική τους στα κρίσιμα ζητήματα στην οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν έχει πολύ μεγάλες διαφορές, δεν είναι ανταγωνιστική, είναι συμπληρωματική» .
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


NAYΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Επισκόπηση ελληνικού Τύπου
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009 07:59
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1715581


Οι εσωκομματικές τριβές στη Νέα Δημοκρατία λίγο πριν από τις κάλπες, η προσωπική παρέμβαση Καραμανλή για την εκτόνωση της κρίσης μετά τις διαγραφές Τσιτουρίδη, Δούκα, Παυλίδη από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., η επικείμενη τηλεμαχία μεταξύ Καραμανλή - Παπανδρέου και οι πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής της, καθώς και η πληθώρα των ακάλυπτων επιταγών και η κρίση που πλήττει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.

Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ' αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οχι άλλα λάθη... Οργή στη βάση της ΝΔ για χωρίς λόγο αποκλεισμό Τσιτουρίδη - Δούκα".

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Στον αέρα οι προεκλογικές υποσχέσεις Παπανδρέου για την οικονομία. Ο σοσιαλιστής Επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια αποδομεί την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ".

* Η ΑΥΓΗ: "Μεγάλη ανεργία και μετά την ύφεση. Ανάκαμψη μετά το 2012 με εκτίναξη της ανεργίας στο 17,3% μέχρι το 1015 προβλέπει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ".

* ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πνίγουν την αγορά φέσια 2,3 δισ. ευρώ και βαράνε κανόνι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τριπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο οι ακάλυπτες επιταγές".

* ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ραντεβού μετά την ήττα. Βράζει η βάση της ΝΔ για τα ψηφοδέλτια και τις επιλογές του Μαξίμου. Ετοιμάζουν την αμφισβήτηση του κ. Καραμανλή".

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Τα 4 προβλήματα της κυβερνήσεως της 5ης Οκτωβρίου. 3 δισ. ακάλυπτες επιταγές, 7% έλλειμμα, 0% ανάπτυξη, 15,5% ανεργία".

* ΕΘΝΟΣ: "Στη γωνία περιμένουν τον Καραμανλή. Με ξεκαθάρισμα λογαριασμών απειλούν οι "κομμένοι".

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Βασικοί υπαίτιοι της αναταραχής στη ΝΔ θεωρούνται όσοι συγκρότησαν τα προβληματικά ψηφοδέλτια και Οι... λίσταρχοι εξόργισαν τη βάση".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κατεβάζουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ οι εκλογολόγοι του. Ανεδαφική η διαφορά των 8,9 μονάδων με τη ΝΔ".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αναζητούν αποδιοπομπαίο. Βράζει η ΝΔ - Φαγωμάρα στελεχών για τους χειρισμούς".

* ΕΣΤΙΑ: "Τι συμβαίνει στην Νέα Δημοκρατία. Εμφανίζεται ανέτοιμη για τις εκλογές".

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επιχείρηση εκτόνωσης στη ΝΔ. Παρέμβαση του κ. Καραμανλή".

* Ο ΛΟΓΟΣ: "Μεγαλύτερη η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα. Το 22% των Ελλήνων ζουν με αποδοχές κάτω από το όριο της φτώχειας".

* ΤΑ ΝΕΑ: "Πυροβολούν Καραμανλή και... Σουφλιά. Γαλάζια εξέγερση για τους προεκλογικούς χειρισμούς".

* Η ΝΙΚΗ: "Διαλύονται πριν από τις εκλογές. Τσιτουρίδης στη "Ν": Δεν υπακούω στον Καραμανλή".

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δύναμη λαού το ισχυρό ΚΚΕ στη δικομματική τρομοκράτηση και στο εμπόριο ελπίδων. Κοινή αντιλαϊκή γραμμή πλεύσης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ".

* Η ΧΩΡΑ: "Η Ντόρα "καβαλάει" τον μηχανισμό της ΝΔ. Λοχαγοί και κολλητοί της υπουργού Εξωτερικών σε όλα τα ψηφοδέλτια".

* Metro: "Φωτιές άναψαν οι "κομμένοι". Εξηγήσεις συνεχίζουν να ζητούν από την ηγεσία της ΝΔ οι Σ. Τσιτουρίδης, Π. Δούκας και Α. Παυλίδης".

* Metropolis: "Κλειδώνει" το ραντεβού των δύο..."

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "ΝΔ: Καζάνι που βράζει. Αλυσιδωτές αντιδράσεις για τα ψηφοδέλτια".

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Κόντρα στις προβλέψεις ο Κ. Καραμανλής επιμένει: Θα κερδίσω τις εκλογές".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...